Cannabinoid Deficiency / Έλλειψη Κανναβινοειδών

Εισαγωγή
Μετά την ανακάλυψη του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος και της έρευνας που ακολούθησε πάνω σε αυτό, διαπιστώνεται όλο και περισσότερο ότι πρόκειται για ένα επικουρικό σύστημα ρύθμισης όλων των άλλων συστημάτων στον οργανισμό. Πολλή επιστημονική γνώση για το ανθρώπινο σώμα πλέον αρχίζει και μπαίνει θα λέγαμε στην θέση της καθώς γίνεται όλο και πιο κατανοητό το πώς συνδέονται αυτά τα διαφορετικά συστήματα μεταξύ τους και με ποιους μηχανισμούς επηρεάζει το ένα το άλλο.

Σχηματικά, οι υποδοχείς των ενδοκανναναβινοειδών (ουσίες που παράγονται από το ίδιο μας το σώμα) που ας πούμε υλοποιούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, είναι οι κλειδαριές ρύθμισης ή επηρεασμού όλων των άλλων συστημάτων με τα κανναβινοειδή να είναι τα κλειδιά ή τα πασπαρτού που ταιριάζουν σε αυτές και τις κλειδώνουν ή τις ξεκλειδώνουν. Άμεσα ή έμμεσα το σώμα μας με την χρήση των ενδοκανναβινοειδών ρυθμίζει (ή προσπαθεί να ρυθμίσει) την καλή λειτουργία των κυττάρων, των μεταξύ τους καταστάσεων και της σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων κατευθείαν από και προς το κέντρο ελέγχου (δηλ. τον εγκέφαλό μας) ή στα επιμέρους συστήματα.

Κύριος σκοπός της λειτουργίας του σώματος είναι να επιτυγχάνεται και να διατηρείται η λεγόμενη ομοιόσταση σε επίπεδο κυττάρου (μια κατάσταση φυσιολογικής λειτουργίας θα λέγαμε όπου όλα λειτουργούν μέσα στα φυσιολογικά όρια λειτουργίας και απόδοσης). Όταν η ομοιόσταση χάνεται, λόγο νοσήματος, πάθησης, τραυματισμού ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, το σώμα προσπαθεί να την επαναφέρει με την χρήση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα. Όταν δεν τα καταφέρνει χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, είτε με φάρμακα όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, είτε με φυσικά μείγματα διαφορετικών ποσοστώσεων από κανναβινοειδή, τερπένια, φλαβονοειδή (και ίσως και άλλες φυσικές χημικές ενώσεις) που προέρχονται από την τροφή, τα φυτά ή από το φυτό της κάνναβης.

Οι επιστήμονες όσο ερευνούν τόσο επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαδικασία, επίσης έχουν φτάσει στο σημείο να αρχίσουν να θεωρούν ότι η ύπαρξη ή η έλλειψη κανναβινοειδών είναι αυτό που διαχωρίζει την καλή από την κακή λειτουργία. Θεωρούν ότι όταν το σώμα νοσεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της νόσου, αυτό οφείλεται σε έλλειψη ή/και υπερπαραγωγή κανναβινοειδών λόγω δυσλειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ΚΑΙ όταν για κάποια αιτία υπάρχει έλλειψη ή/και υπερπαραγωγή κανναβινοειδών λόγω δυσλειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος τότε σίγουρα το σώμα θα νοσήσει ή θα παραμείνει μη υγιές.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία μας και με ότι την χαλάει ή την καταστρέφει έχουν φτάσει στα πρόθυρα μιας απίστευτης ανακάλυψης, βρήκαν πιο είναι ΤΟ σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που ρυθμίζει και “διατάσσει” την λειτουργία όλων των άλλων συστημάτων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν ανακαλύψει τους πρώτους μηχανισμούς λειτουργίας αυτού του απόλυτου συστήματος παντοκράτορα, το ποιοι είναι οι τρόποι που χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει τα άλλα συστήματα, το ποιες είναι οι διαδικασίες σε κυτταρικό επίπεδο, ποιες είναι οι χημικές ενώσεις και πως αυτές επιδρούν για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις λειτουργίας κάθε κομματιού του ανθρώπινου σώματος. Και κάθε μέρα ανακαλύπτουν και κάτι καινούριο, μια ακόμα λεπτομέρεια, έναν ακόμα μηχανισμό, μια νέα σχέση με άλλους μηχανισμούς, συστήματα και όργανα μέσα στο καταπληκτικά πολύπλοκο ζωντανό “μηχάνημα” που ονομάζεται ανθρώπινος οργανισμός.

Βρήκα και μετέφρασα μερικά άρθρα που ασχολούνται με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και κυρίως με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ενδοκανναβινοειδή (η παρουσία ή η έλλειψή τους) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Καλή ανάγνωση.

Η έλλειψη κανναβινοειδών μπορεί να εξηγήσει μια ποικιλία συνθηκών υγείας

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Medical Jane, “Cannabinoid Deficiency May Explain a Variety of Health Conditions” https://www.medicaljane.com/2013/11/08/cannabinoid-deficiency-may-explain-a-variety-of-health-conditions/, by Drake Dorm https://www.medicaljane.com/directory/professional/drake-dorm/ )

Όπως γνωρίζουμε, τα ενδοκανναβινοειδή[1] παράγονται φυσικά μέσα στο σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία. Παρομοίως, η ιατρική κάνναβη και τα φυτοκανναβινοειδή που προέρχονται από την κάνναβη έχουν επιδείξει συγκεκριμένα θεραπευτικά οφέλη[2].
[1] “The Endocannabinoid System: Cannabis & Your Appetite” (Το Σύστημα Ενδοκανναβινοειδών: Η κάνναβη και η όρεξή σου) https://www.medicaljane.com/2013/07/24/the-endocannabinoid-system-cannabis-appetite/
[2] “Getting Started with Medical Marijuana” (Ξεκινώντας με την ιατρική χρήση της κάνναβης) https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/

Οι Ερευνητές Προτείνουν την Ιδέα της Έλλειψης Κανναβινοειδών (Cannabinoid Deficiency)
Ο κατάλογος των συνθηκών που συνδέονται με την κάνναβη είναι ευρείας κλίμακας και αυξάνεται συνεχώς. Εάν τα κανναβινοειδή παρέχουν ανακούφιση από ημικρανίες[3], ινομυαλγία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome, IBS), ο σχετικός μηχανισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος. Η επιτυχία συχνά αποδίδεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών του σώματος.
[3] “Study: Cannabinoids May Help Relieve Migraines” (Μελέτη: Τα κανναβινοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των ημικρανιών) https://www.medicaljane.com/2013/10/06/study-suggests-cannabinoids-may-aid-in-migraine-treatment/

Οι εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ μιας ευρείας ποικιλίας συνθηκών, καθεμία από τις οποίες φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες με κανναβινοειδή, προκαλεί μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είναι πιθανό μια “έλλειψη κανναβινοειδών” να αποτελέσει τη βασική αιτία αυτών των παθήσεων; Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ethan Russo: Κλινική Ανεπάρκεια Ενδοκανναβινοειδών
Ο Dr. Ethan Russo είναι Senior Medical Advisorς στην GW Pharmaceuticals, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τα Sativex και Epidiolex[4]. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες συνεισφορές του στην τράπεζα γνώσης για την κάνναβη μπορεί να βρεθεί στη μελέτη του “Taming THC”[5], στην οποία αναλύει την συνεργασιακή επίδραση[6] των τερπενίων[7] στην κάνναβη.
[4] “CBD-Based Epilepsy Drug Approved For Clinical Trials” (Δόθηκε έγκριση για κλινικές δοκιμές σε φάρμακο για την επιληψία που βασίζεται στην CBD) https://www.medicaljane.com/2013/10/23/cannabis-based-epilepsy-drug-approved-for-clinical-trials/
[5] “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects” (Εξερευνώντας την THC: πιθανή συνδυαστική επίδραση της συνέργειας της κάνναβης και των φυτοκανναβινοειδών-τερπενοειδών)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/pdf/bph0163-1344.pdf
[6] “Terpenes May Improve Effectiveness of Medical Marijuana” (Τα τερπένια μπορεί να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην ιατρική της χρήση) https://www.medicaljane.com/2013/09/23/terpenes-may-improve-effectiveness-of-medical-marijuana/
[7] “Introduction to Terpenes” (Εισαγωγή στα τερπένια) https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/terpenes/

“Τα ανεπαρκή επίπεδα κανναβινοειδών μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία πολλών καταστάσεων που μετριάζονται από την κάνναβη.” – Ethan Russo

Ωστόσο, το 2004, ο Dr. Russo πρότεινε την ιδέα της κλινικής ανεπάρκειας ενδοκανναβινοειδών (clinical endocannabinoid deficiency, CECD) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Neuroendocrinology letters[8]. Υποστήριξε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα κανναβινοειδών μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία πολλών καταστάσεων που μετριάζονται από την κάνναβη.
[8] “Clinical endocannabinoid deficiency (CECD): can this concept explain therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?” (Κλινική Ανεπάρκεια Ενδοκανναβινοειδών (CECD): μπορεί αυτή η έννοια να εξηγήσει τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης στην ημικρανία, την ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σε άλλες ανθεκτικές στην αγωγή συνθήκες;). Την μελέτη αυτή στην πιο πρόσφατη αναθεώρησή της την παρουσιάζουμε παρακάτω.

“Η ημικρανία, η ινομυαλγία, το IBS και οι σχετικές παθήσεις εμφανίζουν κοινά κλινικά, βιοχημικά και παθοφυσιολογικά πρότυπα που υποδηλώνουν υποκείμενη κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με κανναβινοειδή φάρμακα”, εξήγησε.

Dr. Robert Melamede: Η κάνναβη και οι Ασθένειες που Σχετίζονται με την Ηλικία
Ομοίως, ο Dr. Robert Melamede, πρώην πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας και σήμερα καθηγητής στο University of Colorado – Colorado Springs, πιστεύει ότι τα ενδοκανναβινοειδή μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα κανναβινοειδή είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με την ικανότητα να ελαχιστοποιούν τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Dr. Melamede εξηγεί ότι η εμπειρία του στην διερεύνηση της βιολογίας στην ακτινοθεραπεία και της επιδιόρθωσης του DNA, εκτός από την προσωπική χρήση κάνναβης, του έδωσε μια μοναδική προοπτική για το φυτό. Γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και την ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές, καρκίνο[9], γνωστική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με την ηλικία και σκελετικές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
[9] “Study: Cannabinoids May Combine To Effectively Treat Leukemia” (Μελέτη: Τα κανναβινοειδή μπορούν να συνδυαστούν για την αποτελεσματική θεραπεία της λευχαιμίας) https://www.medicaljane.com/2013/10/14/british-study-cannabinoids-may-combine-to-effectively-treat-cancer/

Είναι ενδιαφέρον ότι η δημιουργία ελεύθερων ριζών πηγαίνει χέρι-χέρι με την φλεγμονή. Θεωρώντας ότι τα κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη (CBD)[10], είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη φλεγμονή, είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση των ελεύθερων ριζών.
[10] “Cannabidiol (CBD): Fighting Inflammation & Aggressive Forms of Cancer” (Κανναβιδιόλη (CBD): Καταπολέμηση φλεγμονής και επιθετικών μορφών καρκίνου) https://www.medicaljane.com/2012/12/20/cannabidiol-cbd-medicine-of-the-future/

Σύμφωνα με τον Dr. Melamede, οι ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία είναι απλά το αποτέλεσμα των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από φλεγμονές. Όπως εξηγεί στη μαρτυρία του στο Americans for Safe Access (ASA)[11] παρακάτω, οι φλεγμονώδεις συνθήκες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου μέχρι να σπάσει ο “ασθενέστερος κρίκος”. Φυσικά, αυτός ο κρίκος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί μια ανεπάρκεια κανναβινοειδών μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους.
[11] http://www.safeaccessnow.org/

“Dr. Robert Melamede / ASA Testimonial”
(Dr. Robert Melamede / Μαρτυρία στο ASA)

Διάρκεια 00:04:25
Κανάλι Americans for Safe Access https://www.youtube.com/channel/UCHYs-1abtSRwuZy31BYctyw
Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2008

Η Κάνναβη θα Μπορούσε να Βοηθήσει στην Αντιμετώπιση της Έλλειψης Κανναβινοειδών
Παρόλα αυτά, η συμπλήρωση της προσφοράς κανναβινοειδών στο σώμα θα μπορούσε να είναι εξίσου επωφελής για κάθε κατάσταση σχετιζόμενη με ανεπάρκεια. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα-3 έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια για τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Ωστόσο, ο Dr. Melamede επισημαίνει ότι επηρεάζουν άμεσα το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, γεγονός που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν.

“[Ο Dr. Melamede] θεωρεί ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από το έλαιο κάνναβης θα ήταν πιο ευεργετικά από τα Ωμέγα-3”.

Τούτου λεχθέντος, υποθέτει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από το έλαιο κάνναβης θα ήταν ακόμα πιο ευεργετικά από τα Ωμέγα-3. Θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες καλλιέργειας φυτών, μιας και τα Ωμέγα-3 που προέρχονται από τα ψάρια θα μπορούσε να περιέχουν υδράργυρο.
[12] “Veganic Cultivation Promises Better Potency, Bigger Harvests” (Η καλλιέργεια φυτών υπόσχεται καλύτερη δυναμικότητα, μεγαλύτερες συγκομιδές) https://www.medicaljane.com/2013/08/11/veganic-cultivation-promises-better-potency-bigger-harvests/

Φυσικά, η διατροφή ενός ατόμου θα έχει περιορισμένη επίδραση στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών, γι’ αυτό και ο Dr. Melamede πιστεύει ότι η κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκτεταμένο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους, καταλήγει σε ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και αυτό αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου σήμερα.

“Κανείς δεν πεθαίνει από το γήρας”, εξήγησε. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία”.

Όπως υπενθύμισε ο Dr. Melamede κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του στο Americans for Safe Access, παρόμοια κατάσταση υπήρχε πριν από την εφεύρεση των αντιβιοτικών όταν η μολυσματικές ασθένειες ήταν υπεύθυνες για έναν μεγάλο αριθμό θανάτων. Περιττό να πούμε ότι τα άτομα με πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη δεν πεθαίνουν πλέον από μολυσματικές ασθένειες. Κατά συνέπεια, αισθάνεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε ως άνθρωποι για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές της περιττής φλεγμονώδους δράσης.

Φυσικά, είναι απίθανο το ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αρκετά γρήγορα μέσα από την εξέλιξη, αλλά ο Dr. Melamede πιστεύει ότι η κάνναβη είναι ένα “θαυματουργό φάρμακο” που θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να επιτύχει ομοιόσταση. Επιπλέον, βλέπει την κάνναβη ως βασική θρεπτική ουσία παρόμοια με οποιαδήποτε βιταμίνη. Έχοντας αυτό κατά νου, φαίνεται ότι η παρασκευή χυμών από την κάνναβη[13] και η βρώση ακατέργαστων φύλλων ή βρώσιμων που περιέχουν κάνναβη[14], θα μπορούσε να είναι ευεργετικά προληπτικά μέτρα κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
[13] “Introduction to Juicing Cannabis” (Εισαγωγή στην παρασκευή χυμών με κάνναβη) https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/consuming-cannabis/juicing/
[14] “Infused Edibles, everything you wanted to know about consuming infused edibles” (Βρώσιμα εμπλουτισμένα με κάνναβη, όλα όσα θέλατε να μάθετε για την κατανάλωση βρώσιμων που περιέχουν κάνναβη) https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/consuming-cannabis/edibles/

Ethan Russo, MD
https://www.medicaljane.com/directory/professional/ethan-russo-md/
Ανώτερος Ιατρικός Σύμβουλος στην GW Pharmaceuticals (GWPH)
Ο Ethan Russo, MD, είναι ένας νευρολόγος, ερευνητής ψυχοφαρμακολογίας και πρώην σύμβουλος της GW Pharmaceuticals. Υπηρέτησε ως γιατρός μελέτης στη GW Pharmaceuticals για τρεις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ του Sativex…

Dr. Robert Melamede
https://www.medicaljane.com/directory/professional/dr-robert-melamede/
Ο Dr. Robert Melamede έχει Ph.D. στην Μοριακή Βιολογία και Βιοχημεία από το City University της Νέας Υόρκης. Ο Dr. Melamede αποχώρησε από Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας στο University of Colorado, Colorado Springs το 2005…

Μελέτη:
“Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes”
(Η κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών επανεξετάζεται: Η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει αυτήν τη θεωρία στην ημικρανία, στην ινομυαλγία, στο ευερέθιστο έντερο και σε άλλα σύνδρομα που είναι ανθεκτικά σε θεραπείες)
Ethan B. Russo
Cannabis and Cannabinoid Research
(Έρευνα στην Κάνναβη και τα Κανναβινοειδή)
Volume 1.1, 2016
http://online.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/can.2016.0009

Περίληψη
Η ιατρική συνεχίζει να αγωνίζεται σχετικά με τις προσεγγίσεις της σε πολλά κοινά σύνδρομα υποκειμενικού πόνου που στερούνται αντικειμενικών ενδείξεων και παραμένουν ανθεκτικά στη θεραπεία. Τα πρώτιστα από αυτά είναι η ημικρανία, η ινομυαλγία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαταραχές που μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται στους πληθυσμούς τους και των οποίων οι πάσχοντες έχουν υποστεί το στίγμα μιας ψυχοσωματικής ετικέτας, καθώς και την αποτυχία ατελείωτων φαρμακοθεραπευτικών παρεμβάσεων με υποβαθμισμένο όφελος. Η συνάφεια στη συμπτωματολογία σε αυτές τις καταστάσεις που εμφανίζει υπεραλγησία και κεντρική ευαισθητοποίηση με πιθανή κοινή υποκείμενη παθοφυσιολογία υποδηλώνει ότι μια κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών μπορεί να χαρακτηρίσει την προέλευσή τους. Η βασική μας υπόθεση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν έναν υποκείμενο ενδοκανναβινοειδή τόνο που αντικατοπτρίζει ως ένα σύνολο τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, το ανανδαμίδιο (αραχιδονιολεθανολαμίδιο / arachidonylethanolamide) και την 2-αραχιδονυλογλυκερόλη (2-arachidonoylglycerol, 2-AG), την παραγωγή τους, το μεταβολισμό και τη σχετική αφθονία και την κατάσταση των υποδοχέων κανναβινοειδών. Η θεωρία είναι ότι υπό ορισμένες συνθήκες, αν ο συγγενής ή αποκτηθείς, ενδοκανναβινοειδής τόνος καθίσταται ελλιπής και παραγωγικός των παθοφυσιολογικών συνδρόμων. Όταν προτάθηκε για πρώτη φορά το 2001 και στη συνέχεια, η θεωρία αυτή βασίστηκε σε γενετική αλληλεπικάλυψη και συν-νοσηρότητα, σε πρότυπα συμπτωματολογίας που θα μπορούσαν να μεσολαβούν στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system, ECS) και το γεγονός ότι η εξωγενής θεραπεία με κανναβινοειδή συχνά παρείχε συμπτωματικό όφελος. Ωστόσο, λείπουν αντικειμενικές αποδείξεις και επίσημα δεδομένα κλινικών δοκιμών. Επί του παρόντος, ωστόσο, οι στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ανανδαμιδίου του εγκεφαλονωτιαίου υγρού έχουν τεκμηριωθεί σε ημικρανίες και οι προχωρημένες μελέτες απεικόνισης έχουν καταδείξει την υπολειτουργία του ECS στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες. Πρόσθετες μελέτες έχουν δώσει μια πιο σταθερή βάση για τη θεωρία, ενώ κλινικά δεδομένα έχουν επίσης αποδείξει μειωμένο πόνο, βελτιωμένο ύπνο και άλλα οφέλη στην θεραπεία με κανναβινοειδή και συμπληρωματικές προσεγγίσεις του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το ECS.

Τι ακριβώς είναι η δυσλειτουργία της CBD και του ενδοκανναβινοειδούς;

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “What Exactly Is CBD & Endocannabinoid Dysfunction?” http://herb.co/2016/09/30/endocannabinoid-dysfunction/, Delilah Butterfield http://herb.co/author/annawilcox/, 30 September, 2016 )

Η κάνναβη φαίνεται να είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο. Κάθε εβδομάδα, αναφέρονται ότι υπάρχουν νέες αξιώσεις για τα ιατρικά οφέλη του βοτάνου. Λοιπόν, για να βοηθήσουμε και να ρίξουμε φως στο πώς λειτουργούν τα κανναβινοειδή, ο Dr. Ethan Russo συνεργάστηκε με το Project CBD για μια συνέντευξη. Παρακολουθήστε αυτόν τον νευρολόγο να εξηγήσει τη δυσλειτουργία της CBD και του ενδοκανναβινοειδούς.

Τι ακριβώς κάνει η CBD;
Η κανναβιδιόλη (CBD)[1] είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα κανναβινοειδή εκεί έξω. Αυτό είναι κάτι το ατυχές επειδή η CBD κάνει κάποια πραγματικά φρέσκα πράγματα. Αλλά, πώς ακριβώς λειτουργεί; Τι την κάνει διαφορετική από την ψυχοδραστική THC[2];
[1] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) http://herb.co/2016/07/26/everything-you-need-to-know-about-cbd/
[2] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Δέλτα-9-Τετραϋδροκανναβινόλη) http://herb.co/2016/07/24/what-is-thc/

Η διαφορά έγκειται στο σημείο όπου δεσμεύονται σε ειδικές θέσεις κυττάρων που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών[3]. Αυτοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών αποτελούν ένα μεγαλύτερο σύστημα, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system, ECS)[4]. Το ECS ρυθμίζει όλα τα είδη των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων την διάθεση, τον μεταβολισμό, τον πόνο, την αναπαραγωγή και την ανοσολογική λειτουργία.
[3] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;) http://herb.co/2016/02/22/why-are-cannabinoid-receptors-so-important/
[4] “The Endocannabinoid System For Dummies (We’ve Made It Easy For You)” (Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα για αρχάριους (το έχουμε κάνει εύκολο για σας)) http://herb.co/2016/07/28/endocannabinoid-system-dummies/

Εδώ είναι το πώς εξηγεί ο Russo τη διαφορά,
“Η [CBD] δεν τείνει να δεσμεύεται άμεσα σε αυτό που ονομάζεται ορθοστερικός ιστός [στους υποδοχείς κανναβινοειδών] όπου δεσμεύεται η THC. Αντίθετα, δεσμεύεται σε αυτό που ονομάζεται αλλοστερική θέση, μια άλλη περιοχή στον υποδοχέα, και έτσι μεταβάλλει τη σύνδεση και των δύο, της THC και των ενδογενών κανναβινοειδών, των ενδοκανναβινοειδών”.

Με απλά λόγια, η CBD αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ενδοκανναβινοειδή, η κάνναβη του σώματός μας, δεσμεύονται σε ορισμένους υποδοχείς. Αυτό αλλάζει ελαφρά τη δράση τους. Στην περίπτωση της THC, η κανναβιδιόλη εμποδίζει μερικά τις ψυχοδραστικές επιδράσεις της.

Γιατί η διαφορά αυτή έχει σημασία;
Είναι μια εσφαλμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι η CBD δεσμεύεται με έναν κανναβινοειδή υποδοχέα, ενώ η THC δεσμεύεται με ένα άλλο. Αντίθετα, η CBD χρησιμοποιεί το ενδοκανναβινοειδές σύστημα με πολύ διαφορετικό τρόπο. Είναι αρκετά διαφορετικό από τα μόρια που βρίσκονται σε πολλά άλλα φάρμακα και έχει μια μοναδική αλληλεπίδραση με το σώμα.

Ο Ρούσσο εξηγεί περαιτέρω,
“Η κανναβιδιόλη είναι αυτό που ονομάζεται αρνητικός αλλοστερικός διαμορφωτής, ο οποίος είναι ένας φανταχτερός τρόπος να πεις ότι όταν η THC είναι παρούσα, παρεμβαίνει στη δραστηριότητά της –κάτι που είναι καλό στο αν η THC έχει υπερβολική ψυχοδραστικότητα και περιορίζει επίσης τις παρενέργειες όπως το άγχος ή τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν κάποιος έχει λάβει πάρα πολύ THC”.

Έτσι, ενώ η ψυχοδραστική THC συνδέεται άμεσα με τους κυτταρικούς υποδοχείς, η CBD έρχεται συνδυαστικά και λέει σε αυτούς τους υποδοχείς αν θα ανταποκριθούν ή όχι.

Ο Russo εξηγεί ότι η ένωση εμπλέκεται επίσης άμεσα με άλλους υποδοχείς κυττάρων, όπως με έναν από τους υποδοχείς σεροτονίνης που εμπλέκονται στην κατάθλιψη[5].
[5] “All In The Mind #4: How Cannabis Treats Depression” (Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη θεραπεύει την κατάθλιψη) http://herb.co/2016/06/26/mind-4-cannabis-fights-depression/

Τι είναι η κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών;
Είναι γνωστό σήμερα ότι τόσο η THC όσο και η CBD έχουν ποικίλες ιατρικές χρήσεις. Η THC αντικαθιστά άμεσα τα ενδοκανναβινοειδή στο σώμα μας. Η CBD ρυθμίζει την παραγωγή και την λειτουργία των ενδοκανναβινοειδών. Αλλά, γιατί αυτό θα ήταν κάτι το χρήσιμο;

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Russo δημοσίευσε για πρώτη φορά τη θεωρία της Κλινικής Ανεπάρκειας Ενδοκανναβινοειδών (Clinical Endocannabinoid Deficiency, CECD). Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και λίγο καιρό ότι η δυσλειτουργία ή η ανεπάρκεια στους νευροδιαβιβαστές συμβάλλει στην ασθένεια.

Στους ασθενείς με την νόσο του Parkinson[6], για παράδειγμα, οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν. Αυτό προκαλεί σημαντικά ζητήματα με την συνειδητή κίνηση.
[6] “Does Cannabis Help Parkinson’s Disease?” (Βοηθά η κάνναβη στη νόσο του Parkinson;) http://herb.co/2016/07/19/cannabis-and-parkinsons-disease/

Ο Russo άρχισε να αναρωτιέται: πώς θα έμοιαζε η ανεπάρκεια των ενδοκανναβινοειδών; Εδώ είναι οι σκέψεις του,
“Λοιπόν, το ήξερα ήδη. Αν δεν έχεις αρκετά ενδοκανναβινοειδή, έχεις πόνο[7], εκεί όπου δεν πρέπει να υπάρχει πόνος. Θα είσαι άρρωστος, που σημαίνει θα έχεις ναυτία. Θα έχεις χαμηλότερο όριο αντοχής σε κρίσεις[8]. Και απλά θα έχεις μια ολόκληρη παρέλαση από άλλα προβλήματα”.
[7] “Ultimate Guide To Strains You Need To Use For Pain Relief” (Ο τέλειος οδηγός για τις ποικιλίες που πρέπει να χρησιμοποιήσεις για την ανακούφιση του πόνου) http://herb.co/2016/08/03/cannabis-pain-relief/
[8] “Cannabis Oil Saves Another Life” (Το έλαιο κάνναβης σώζει άλλη ζωή) http://herb.co/2016/02/10/cannabis-oil-saves-another-life/

Ποιες ασθένειες προκαλούνται από την κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών;
Μέχρι στιγμής στην έρευνά του, έχει περιορίσει την εστίασή του σε τρεις καταστάσεις: τις ημικρανίες, την ινομυαλγία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εργασία του εκδόθηκε για πρώτη φορά, άλλοι ερευνητές έχουν προτείνει και τις συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως ο αυτισμός και η διπολική διαταραχή ότι μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν, εν μέρει, στην κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών.
[9] “New Study: Cannabis Can Reduce Migraines” (Νέα μελέτη: Η κάνναβη μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες) http://herb.co/2016/01/21/new-study-cannabis-can-reduce-migraines/
[10] “Fibromyalgia: Is Marijuana The Best Treatment?” (Ινομυαλγία: Είναι η κάνναβη η καλύτερη θεραπεία;) http://herb.co/2016/02/13/marijuana-fibromyalgia-cannabis-best-treatment/
[11] “Clinical endocannabinoid deficiency (CECD) revisited: Can this concept explain the therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?” (Κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών (CECD) αναθεωρημένη: Μπορεί η έννοια αυτή να εξηγήσει τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης στην ημικρανία, στην ινομυαλγία, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σε άλλες συνθήκες ανθεκτικές στην θεραπείας;) http://theroc.us/images/Clinical%20endocannabinoid%20deficiency%20(CECD)%20revisited-%20Can%20this%20concept%20explain%20the%20therapeutic%20benefits%20of%20cannabis%20in%20migraine,%20fibromyalgia,%20irritable%20bowel%20syndrome%20and%20other%20treatment-resistant%20conditions.pdf
[12] “Cannabis And Mental Health: Does It Help?” (Κάνναβη και ψυχική υγεία: Βοηθάει;) http://herb.co/2016/02/22/cannabis-mental-health-help/
[13] “New Hope As Doctors Begin Treating Autism With Cannabis” (Νέα ελπίδα, καθώς οι γιατροί ξεκινούν θεραπεία του αυτισμού με την κάνναβη) http://herb.co/2016/09/02/autism/
[14] “All In The Mind #5: Cannabis And Bipolar Disorder” (Όλα είναι στο μυαλό #5: κάνναβη και διπολική διαταραχή) http://herb.co/2016/07/09/cannabis-bipolar-disorder/

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται στο να δοκιμάζουν τη θεωρία του Russo. Ωστόσο, μια ομάδα στην Ιταλία έχει βρει ελπιδοφόρα στοιχεία σε ασθενείς με ημικρανία. Ο Ρούσσο εξηγεί,
“Έδειξαν σε ανθρώπους με ημικρανία ότι τα επίπεδα ήταν πολύ χαμηλότερα από ότι σε φυσιολογικούς ανθρώπους που δεν είχαν πονοκεφάλους ημικρανίας. Έτσι, αυτή ήταν η πρώτη ισχυρή αντικειμενική απόδειξη, αν θέλετε, που υποστηρίζει τη θεωρία. Έχουν υπάρξει και άλλα παραδείγματα που προσπάθησαν να τεκμηριώσουν την νέα μελέτη”.

Γιατί δεν είναι πιο γνωστό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;
Δυστυχώς, η έρευνα για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι πολύ λίγη. Οι φοιτητές ιατρικής δεν διδάσκονται γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην σχολή τους και μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί πολύ λίγα φαρμακευτικά προϊόντα που να αξιοποιήσουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Αυτό δεν είναι κατανοητό για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και το γεγονός ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα κύτταρα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Όπως αναφέρει ο Russo, αυτοί οι υποδοχείς είναι ιδιαίτερα άφθονοι στον εγκέφαλο[15],
“Υπάρχουν περισσότεροι υποδοχείς κανναβινοειδών στον εγκέφαλο από ότι υπάρχουν για όλους τους νευροδιαβιβαστές αν τους μαζέψουμε όλους μαζί. Αν αυτό είναι αλήθεια -που είναι- τότε αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, γιατί μπορεί να αγνοούμε αυτό το σύστημα; Γιατί δεν το διδάσκουμε;

Το κοινό μας πρέπει να το γνωρίζει αυτό και το πώς ο τρόπος ζωής και η διατροφή επηρεάζουν αυτό το σύστημα και το πώς θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της ζωής τους”.
[15] “Better With Age: How Cannabis Helps The Aging Brain” (Καλύτερα με την γήρανση: Πώς η κάνναβη βοηθά με την γήρανση του εγκεφάλου) http://herb.co/2016/08/15/cannabis-helps-aging-brain/

Για να βοηθήσουν στην εξάλειψη του χάσματος στην έρευνα για το ενδοκανναβινοειδές, ο Russo και η ομάδα στην Phytecs[16] εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων, φυτικών θεραπειών και συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.
[16] http://www.phytecs.com/

Dr. Ethan Russo: Η CBD και η Κλινική Ανεπάρκεια Ενδοκανναβινοειδών

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: PROJECT CBD, “Dr. Ethan Russo: CBD & Clinical Endocannabinoid Deficiency” https://www.projectcbd.org/science/cannabis-pharmacology/dr-ethan-russo-cbd-clinical-endocannabinoid-deficiency )

Στο βίντεο αυτό από την σειρά με τις συνεντεύξεις “Cannabis Conversations”, ο Dr. Ethan Russo μας μιλά σχετικά με την κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στοχεύσουμε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα για θεραπευτικό όφελος.
Σειρά “Cannabis Conversations”, 21 Ιουνίου 2016

Απομαγνητοφώνηση:
Project CBD: Σήμερα μιλάμε με τον Dr. Ethan Russo. Ο Dr. Russo, πιστοποιημένος νευρολόγος, είναι ο διευθυντής της ιατρικής έρευνας στην Phytecs, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη διαφορετικών τρόπων στόχευσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος για θεραπευτικό όφελος. Ο Dr. Russo ήταν πρώην ανώτερος ιατρικός σύμβουλος στην GW Pharmaceuticals και είναι συγγραφέας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και έχει συνεισφέρει σε και έχει εκδώσει πολλά βιβλία. Είναι επίσης faculty member στο University of Washington, ένας guest teacher στο Harvard Medical School και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Καλωσορίσατε στο Cannabis Conversations.

Russo: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.

Project CBD: Ethan, είσαι πολύ μπροστά σχετικά με την κανναβιδιόλη, χρόνια πριν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιατρική κοινότητα της κάνναβης είχαν καν ακούσει για αυτήν, εσύ τόνισες την σημασία της. Πες μας εν συντομία, ποια είναι η σημασία της CBD;

Russo: Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πρώτα ένα μικρό υπόβαθρο για να δείξουμε ότι η κανναβιδιόλη ήταν πάντα μέρος των δυνατοτήτων της κάνναβης. Το γεγονός ότι έχει βυθιστεί στο παρασκήνιο μέσω της εκλεκτικής αναπαραγωγής στις ποικιλίες, βασικά είναι ένα άλλο παραπροϊόν της απαγόρευσης, όπου η έμφαση δίνεται στη μέγιστη ψυχοδραστικότητα και στον αποκλεισμό, ως επί το πλείστον, των φαρμακευτικών ωφελειών που μπορούν να το υπερβούν όλο αυτό. Αλλά, σαφώς, αυτή είναι μια ουσία που έχει πολλά να προσφέρει σε πολλά επίπεδα.

Πρώτον, συνεργάζεται με την THC, έτσι ώστε να συμπληρώνει την ικανότητα της THC να θεραπεύει τον πόνο, ενώ από μόνη της είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης χωρίς τις παρενέργειες που έχουμε από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με τις τάσεις τους να παράγουν σοβαρά θέματα παρενεργειών όπως τα έλκη, τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, όλα αυτά απλά δεν υπάρχουν με την κανναβιδιόλη.

Έτσι, η κανναβιδιόλη, αφενός, μπορεί να εξουδετερώσει κάποιες από τις λιγότερο επιθυμητές επιδράσεις της THC, όπως την τάση να προκαλεί άγχος και γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Αλλά ταυτόχρονα, η κανναβιδιόλη από μόνη της έχει πολλές ιδιότητες που η THC δεν έχει -ως ένα αντι-αγχωτικός παράγοντας, ως αντι-ψυχωτικό, και τα κάνει όλα αυτά χωρίς να προκαλεί δηλητηρίαση, αν θέλετε, που μπορεί να συμβεί με την λήψη πάρα πολύ THC. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που κάνει.

Project CBD: Ανέφερες την CBD στο πλαίσιο του συνδυασμού της με την THC. Την ανέφερες επίσης και μόνη της. Και η GW Pharmaceuticals, όταν συμμετείχες στην εταιρεία, έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες κλινικές δοκιμές με επίκεντρο τη CBD σε συνδυασμό με την THC για το Sativex. Έχει εγκριθεί σε μερικές δωδεκάδες πολιτείες ως υπογλώσσιο σπρέι. Αλλά και η GW επικεντρώνεται πιο πρόσφατα στο Epidiolex, το οποίο μοιάζει περισσότερο με μια φόρμουλα μονού μορίου. Συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα εκεί, αλλά είναι κυρίως η CBD.

Russo: Αυτό είναι αλήθεια.

Project CBD: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο τρόπων τοποθέτησης, τόσο ως απομονωμένο όσο και ως ένα συνολικό φυτικό μείγμα;

Russo: Στο Sativex, βασικά είναι ένα μίγμα 1:1 THC και CBD, συν μερικά άλλα συστατικά τερπενοειδών. Αυτό αποδείχθηκε η καλύτερη προσέγγιση για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας συμπτωμάτων, όπως η σπαστικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση, κάποιες καταστάσεις πόνου, ιδιαίτερα του νευροπαθητικού πόνου και λειτούργησε αρκετά καλά, εκεί. Στις πρώτες ημέρες, η εταιρεία εξέταζε διαφορετικές αναλογίες και διαφορετικούς τρόπους χορήγησης και ο ψεκασμός του βλεννογόνου από το στόμα με το Sativex με αυτό το μείγμα 1:1 αποδείχθηκε ότι είναι μια καλή ισορροπία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, που σημαίνει λιγότερες παρενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, η κανναβιδιόλη μόνη της, και πάλι, θα ήταν πολύ καλή στη θεραπεία ποικίλων άλλων καταστάσεων. Μια από αυτές είναι η επιληψία. Η CBD ως αντισπασμωδικό έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, εργάζεται σε πολλά διαφορετικά είδη κρίσεων και έχει τη δυνατότητα, και πάλι, να το πράξει χωρίς καμία επίδραση όπως αυτές που θα μπορούσε να παράγει η THC, τόσο από πλευράς παρενεργειών, όσο και από τους νομικούς περιορισμούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Επιπλέον, ως αντιψυχωσική, για παράδειγμα για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, υπήρξε ήδη μια κλινική δοκιμή Φάσης 2 με το Epidiolex, ουσιαστικά, με προφανή καλή επιτυχία. Αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο διαδίκτυο.

Project CBD: Έτσι λοιπόν άκουσα ότι περιγράφεται η CBD σαν να είναι η THC χωρίς την ψυχοδραστικότητα. Είναι ακριβές αυτό; Ή αυτό είναι ένα είδος μιας αμβλυμμένης περιγραφής που δεν μας λέει πραγματικά για το τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχουν άλλες συνθήκες που πραγματικά η CBD φαίνεται πιο κατάλληλη από την THC;

Russo: Περισσότερο το τελευταίο. Είναι πραγματικά ξεχωριστή. Κάτι που δεν ανέφερα είναι ότι από μόνη της η κανναβιδιόλη είναι ένας ενδοκανναβινοειδής διαμορφωτής, με άλλα λόγια, όταν χορηγείται χρονικά, αυξάνει πραγματικά το κέρδος του συστήματος, το οποίο είναι στον πυρήνα του ένας ομοιοστατικός ρυθμιστής. Για να το εξηγήσω αυτό: η ομοιόσταση είναι κατάσταση ισορροπίας. Πολλές ασθένειες παρεμποδίζουν μια ισορροπία σε ένα δεδομένο σύστημα και αν μπορούμε να φέρουμε αυτή την ισορροπία ξανά πίσω στο σημείο όπου θα πρέπει να είναι, υπάρχει βελτίωση στη γενική κατάσταση. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κανναβιδιόλη είναι ένα τόσο ευπροσάρμοστο φάρμακο, επειδή τόσες πολλές διαταραχές λειτουργούν σε τέτοιο επίπεδο. Επομένως, εάν υπάρχει υπερβολική δραστηριότητα σε ένα σύστημα ομοιοστασίας απαιτείται να ηρεμήσει. Αν πάλι υπάρχει πολύ λίγη, πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει η κανναβιδιόλη ως υποστηρικτής του ενδοκανναβινοειδούς τόνου, όπως το ονομάζουμε.

Project CBD: Συνήθως όταν σκεφτόμαστε ένα φάρμακο, πηγαίνουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αλλά εδώ μας λες ότι η CBD έχει πραγματικά αμφίδρομη δράση. Μπορεί να εξισορροπήσει είτε την υπέρβαση είτε την ανεπάρκεια. Μπορείς να μας εξηγήσεις πώς λειτουργεί αυτό; Ή θα απαιτούσε ένα είδος επιστημονικής…

Russo: Θα ήταν, όμως, κοιτάζοντας το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, είναι ένα σαν είδος ενδιάμεσου. Έτσι, η CBD μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ενδιάμεσος και –ένας ενδιάμεσος είναι κάτι που θα λειτουργήσει με δύο τρόπους αφού ουσιαστικά βρίσκεται στην μέση για να φέρει την ισορροπία. Έτσι, για παράδειγμα, στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα ένας από τους κύριους ρόλους του στον εγκέφαλο είναι να ρυθμίζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και πάλι, αν υπάρχει πάρα πολύ παρουσία από ένα είδος νευροδιαβιβαστή θα τον μειώσει, αν υπάρχει πολύ λίγη παρουσία θα τον αυξήσει. Χωρίς διαγράμματα, λίγο πολύ αυτό είναι που συζητάμε εδώ απόψε.

Project CBD: Τώρα η THC κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά με διαφορετικό τρόπο;

Russo: Ναι. Εντάξει, μπορούμε να σκεφτούμε ότι η THC ενεργεί άμεσα στους υποδοχείς κανναβινοειδών. Αντίθετα, η CBD είναι αρκετά ξεχωριστή. Δεν έχει την τάση να δεσμεύεται άμεσα, σε αυτό που ονομάζεται ορθοστερικός τόπος όπου δεσμεύεται η THC. Αντίθετα, δεσμεύεται σε αυτό που ονομάζεται αλλοστερική θέση, μια άλλη περιοχή στον υποδοχέα, και έτσι μεταβάλλει τη σύνδεση και των δύο, και της THC και των ενδογενών κανναβινοειδών, των ενδοκανναβινοειδών. Έτσι, η κανναβιδιόλη είναι αυτό που ονομάζεται το αρνητικό του αλλοστερικού διαμορφωτή, το οποίο είναι ένας φανταχτερός τρόπο να πεις ότι όταν η THC είναι παρούσα παρεμβαίνει με τη δραστηριότητά της –το οποίο είναι ένα καλό πράγμα από την άποψη ότι μειώνει την πάρα πολύ ψυχοδραστικότητα και περιορίζει τις παρενέργειες, όπως το άγχος ή τον ταχύ καρδιακό ρυθμό που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν κάποιος έχει καταναλώσει πάρα πολύ THC.

Project CBD: Έτσι, η ιδέα ότι η CBD είναι ένας αρνητικός αλλοστερικός ρυθμιστής των υποδοχέων κανναβινοειδών, θα μπορούσαμε να πούμε –αν αυτή εμποδίζει ή μειώνει τη σηματοδότηση ενός συγκεκριμένου υποδοχέα– ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για ασθένειες που αποτελούν έκφραση περισσεύματος αυτής της σηματοδότησης, και θα θέλαμε να υπάρξει ένα όριο σε αυτήν, και το αντίθετο θα ήταν αν είχαμε κάποιο είδος αλλοστερικού ρυθμιστή, σε αντίθεση με την CBD, που θα είχε ενισχυτική επίδραση σε έναν υποδοχέα, και έτσι ίσως να είναι χρήσιμος για τη νόσο της ανεπάρκειας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Έχεις γράψει μια πολύ σημαντική εργασία, νομίζω ότι δημοσιεύθηκε το 2001, σχετικά με την κλινική ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών, ίσως μπορείς να μας εξηγήσεις περί αυτού;

Russo: Ήταν μια ιδέα που εισήγαγα τότε, είχα μια μεγαλύτερη εργασία ανασκόπησης το 2004, και μόλις φέτος το 2016, υπέβαλα περαιτέρω ανασκόπηση που βρίσκεται υπό εξέταση για δημοσίευση. Βασικά μου φάνηκε ότι πολλές ασθένειες επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών. Δύο παραδείγματα: Γνωρίζουμε ότι ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα στη νόσο του Alzheimer ή σε άλλες μορφές άνοιας είναι η έλλειψη ακετυλοχολίνης, του μορίου μνήμης στον εγκέφαλο. Ομοίως, στη νόσο του Parkinson δεν υπάρχει αρκετή ντοπαμίνη και προσπαθούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα φάρμακο, το L-Dopa. Οπότε με τι θα έμοιαζε μια ανεπάρκεια της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών; Λοιπόν, το ήξερα ήδη. Αν δεν έχεις αρκετά ενδοκανναβινοειδή, έχεις πόνο εκεί όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει πόνος. Θα ήσουν άρρωστος, που σημαίνει ναυτία. Θα είχες χαμηλότερο όριο αντοχής σε κρίσεις. Και απλά θα είχες μια ολόκληρη παρέλαση από άλλα προβλήματα. Κατά τη γνώμη μου, μια σειρά πολύ κοινών ασθενειών φαίνεται να ταιριάζουν με ένα πρότυπο που θα ήταν σύμφωνο με μια έλλειψη ενδοκανναβινοειδών, ειδικά αν αυτές είναι ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ινομυαλγία. Έχουν κάποια κοινά πράγματα. Είναι όλα σύνδρομα υπερ-άλγους, που σημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχει δ�

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση