Όλα είναι στο μυαλό #1: H Κάνναβη και η ΔΕΠ-Υ
Όλα είναι στο μυαλό #2: Βοηθά η κάνναβη στην Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Όλα είναι στο μυαλό #3: Μπορεί το βότανο να νικήσει το άγχος σου;
Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη
Όλα είναι στο μυαλό #5: Κάνναβη και διπολική διαταραχή»

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “All In The Mind #1: Cannabis & ADD/ADHD” https://herb.co/marijuana/news/mind1-cannabis-addadhd, ANNA WILCOX, JUN 8, 2016)
[σημείωση: Ο τίτλος αυτής της σειράς “All In The Mind” έχει το νήμα του ότι όλα συμβαίνουν στο μυαλό, δηλ. στον εγκέφαλο και στον τρόπο που λειτουργεί. Η λειτουργία του εγκεφάλου δεν είναι μόνο “βιολογική” θα λέγαμε, αλλά είναι και “ψυχική / νοητική” με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Άρα το “όλα είναι στο μυαλό” σημαίνει ότι όλα συμβαίνουν στον εγκέφαλο με όλες τις λειτουργίες του μαζί, είτε βιολογικές, είτε νοητικές]

Βελτιώνει όντως η κάνναβη την συγκέντρωση σε όσους έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADD/ADHD)(*); Μάθε πώς το αγαπημένο μας βότανο μπορεί να μας διευκολύνει με τις παρενέργειες των φαρμάκων και να βελτιώσει την τήρηση της προσοχής.
(*) Αυτή η κατάσταση ήταν επίσημα γνωστή ως διαταραχή έλλειψης προσοχής (Attention Deficit Disorder ADD) από το 1980 έως το 1987, ενώ πριν από αυτό ήταν γνωστή ως υπερκινητική αντίδραση της παιδικής ηλικίας (hyperkinetic reaction of childhood).

Πολλοί άνθρωποι με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής έχουν βρει ανακούφιση από την κάνναβη. Αλλά, πρόκειται μόνο για μια αυτο-φαρμακευτική αγωγή ή μπορεί το βότανο όντως να θεραπεύσει την κατάσταση; Σε αυτό το πρώτο άρθρο της σειράς για την ψυχική υγεία[1] του HERB, με τον τίτλο “All In The Mind” (Όλα Είναι Στο Μυαλό), εξετάζεται προσεκτικά ο τρόπος με τον οποίο αυτό το αμφιλεγόμενο φυτό επηρεάζει την ΔΕΠ-Υ. Εδώ είναι το τι πρέπει να γνωρίζει ο καθένας για την κάνναβη και την ΔΕΠ-Υ.
[1] “Cannabis And Mental Health: Does It Help?” (Κάνναβη και ψυχική υγεία: Βοηθάει;) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-mental-health-help

Τι είναι η διαταραχή έλλειψης προσοχής;
I have ADD | Lana / Έχω ΔΕΠ-Υ | Lana

https://www.youtube.com/watch?v=2t–EYXnzrc

Youtube βίντεο διάρκεια 00:12:14
Δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου 2015

Φαντάσου ότι ακούς κάποιον να μιλάει, αλλά δεν έχεις ιδέα τι λέει πραγματικά. Μπορείς να τον καταλάβεις, αλλά για κάποιο λόγο, δεν μπορείς να βγάλεις νόημα. Μπορεί γρήγορα να βαρεθείς με τη συζήτηση. Είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Εάν σου κάνουν μια ερώτηση, ίσως να μην δώσεις απάντηση. Αυτή η κατάσταση είναι κοινή σε όσους αντιμετωπίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ) και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι δύο μορφές γνωστικής διαταραχής που επηρεάζει τη μάθηση και την προσοχή. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η υπερδραστηριότητα. Τα άτομα με ΔΕΠ είναι ικανά να παραμένουν ήρεμα και ήσυχα.

Όσοι έχουν ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν συχνά έντονη ανησυχία, η οποία μπορεί να είναι αποδιοργανωτική. Τα γνωστικά ζητήματα ξεκινούν από περίπου πέντε έως επτά χρονών. Το πρώτο σημάδι είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες στο σχολείο.

Συμπτώματα ΔΕΠ/ΔΕΠ-Υ:
* Δυσκολία στη διατήρηση εστίασης και συγκέντρωσης
* Κακή οργάνωση
* Αφαίρεση ή εύκολη απόσπαση
* Δυσκολία στην προσοχή στις λεπτομέρειες
* Παχυσαρκία
* Αναταραχή
* Υπερδραστικότητα (νευρικότητα, οκνηρότητα, ακατάπαυστη ή πολύ γρήγορη ομιλία)
* Θέματα με την διάθεση

Η ΔΕΠ/ΔΕΠ-Υ επίσης, επηρεάζει τις γυναίκες διαφορετικά από τους άνδρες. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν και η κατάσταση δεν έχει διερευνηθεί τόσο ευρέως στις γυναίκες. Οι γυναίκες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι πιο πιθανό να υποφέρουν[2] από κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε τροχαία ατυχήματα, να αντιμετωπίσουν προβλήματα θυμού και συμπεριφοράς και να έχουν προβλήματα με την κατάχρηση ουσιών.
[2] “Women and ADHD” (Οι γυναίκες και η ΔΕΠ-Υ) https://www.webmd.com/add-adhd/features/adhd-in-women#1

Σαν να μην είναι από μόνη της η ΔΕΠ-Υ αρκετά ενοχλητική, αυτή η κατάσταση συμβαδίζει συχνά με πολλές άλλες σημαντικές διαταραχές ψυχικής υγείας. Μερικές από αυτές, οι μεγάλες, περιλαμβάνουν την μείζονα κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους (ιδιαίτερα την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) και την διπολική διαταραχή.

Οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής μοιράζονται επίσης πολλά συμπτώματα με αυτές τις διαταραχές διάθεσης και άγχους. Αυτό σημαίνει ότι μια διάγνωση που να αποκλείει ή να διακρίνει την ΔΕΠ/ΔΕΠ-Υ από αυτές τις άλλες συνθήκες είναι απολύτως ζωτική. Οι συνυπάρχουσες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τη θεραπεία, ανεξάρτητα από το εάν ή όχι αυτή θα γίνει με φαρμακευτικά προϊόντα[3] ή με ιατρική χρήση της κάνναβης.
[3] “Marijuana Could Replace These 5 Prescription Pills” (Η κάνναβη θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτά τα 5 συνταγογραφούμενα χάπια) https://herb.co/marijuana/news/marijuana-could-replace-these-5-prescription-pills

Κάνναβη και ΔΕΠ-Υ

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ΔΕΠ-Υ[4] έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες[5] να χρησιμοποιήσουν κάποιο είδος ουσίας ή αλκοόλ για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση της. Είναι ενδιαφέρον ότι η επιλογή της ουσίας είναι η κάνναβη. Τα άτομα με ελλειμματική προσοχή είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το βότανο σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους χωρίς αυτή την κατάσταση. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, αυτό πραγματικά έχει πολύ νόημα.
[4] “5 Common Illnesses You Didn’t Know Marijuana Can Cure” (5 κοινές ασθένειες που δεν γνώριζες ότι μπορεί να θεραπεύσει η κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/5-common-illnesses-didnt-know-marijuana-can-cure
[5] “The Truth About ADHD and Addiction” (Η αλήθεια για την ΔΕΠ-Υ και τον εθισμό) https://www.additudemag.com/the-truth-about-adhd-and-addiction/

Στρέφεσαι στην χρήση κάνναβης όταν αισθάνεσαι υπερκινητικός ή αναστατωμένος; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με έρευνες από το 2014[6], όσοι βιώνουν παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν κάνναβη.
[6] Loflin M, Earleywine M, De Leo J, Hobkirk A “Subtypes of attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) and cannabis use” (Υποτύποι της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και η χρήση κάνναβης) Subst Use Misuse. 2014 Mar;49(4):427-34.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24093525
Περίληψη
“Αυτή η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των υποτύπων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και της χρήσης κάνναβης σε ένα δείγμα 2.811 χρηστών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν το 2012 από μια εθνική έρευνα των χρηστών κάνναβης στις ΗΠΑ. Μια σειρά από εξισώσεις logistic regression και chi-squares αξιολογήθηκαν για αναλογικές διαφορές μεταξύ των χρηστών. Όταν ρωτήθηκαν για τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ που έχουν εμφανίσει όταν δεν χρησιμοποιούν κάνναβη, ένα υψηλότερο ποσοστό καθημερινών χρηστών είχε τα συμπτώματα για διαγνώσεις ΔΕΠ-Υ των υποτύπων που περιλαμβάνουν συμπτώματα υπερκινητικότητας-παρορμήσεως από ότι αυτά για τον υποτύπο ελλειμματικής προσοχής. Για τους μη καθημερινούς χρήστες, οι αναλογίες των χρηστών που πληρούν τα κριτήρια συμπτωμάτων δεν διαφέρουν ανάλογα με τον υπότυπο. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις στην ταυτοποίηση των ατόμων με ΔΕΠ-Υ που είναι πιο πιθανό να αυτο-χορηγούν τη χρήση κάνναβης. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν έμμεσα την έρευνα που συνδέει τους σχετικούς υποδοχείς κανναβινοειδών με τον ρυθμιστικό έλεγχο”.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πολλοί ασθενείς με ελλειμματική προσοχή χρησιμοποιούν το φυτό. Οι παρενέργειες των παραδοσιακών θεραπειών μπορεί επίσης να είναι εν μέρει υπεύθυνες. Οι πιο κοινές θεραπείες για αυτές τις διαταραχές είναι διεγερτικά αμφεταμίνης[7] και μεθυλοφαινιδάτης, όπως το Adderall[8] και το Ritalin. Αυτά τα διεγερτικά αυξάνουν την εστίαση, τη συγκέντρωση και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
[7] “FDA: Candy Amphetamines For Kids Are Safer Than THC Edibles For Adults” (FDA: Οι αμφεταμίνες καραμέλες για τα παιδιά είναι ασφαλέστερες από τα βρώσιμα THC για ενήλικες) https://herb.co/marijuana/news/candy-amphetamines-thc-edibles
[8] “5 Prescription Medications You Can Replace With Marijuana” (5 συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να αντικατασταθούν με την κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/5-prescription-replace-marijuana

Αυτό όμως που δεν κάνουν αυτά τα διεγερτικά είναι να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Μπορούν επίσης να καταστείλουν την όρεξη, να προκαλέσουν ναυτία, να επιφέρουν διάρροια και κοιλιακές κράμπες και να μειώσουν τον ύπνο. Εδώ είναι που η κάνναβη κλέβει την παράσταση.

Η αμφεταμίνη και η μεθυλφαινιδάτη είναι πολύ σκληρές ουσίες για το σώμα. Ειδικά όταν ξεκινάς την θεραπεία ή όταν αυξάνεις την δόση σου, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις υπερβολικά νευρικός, αναστατωμένος και ενθουσιασμένος. Η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει κάποιες από τις δυσάρεστες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Βελτιώνει τον ύπνο
Εάν για κάποιο λόγο παίρνεις μια βραδινή δόση από το φάρμακο σου, πιθανότατα θα παραμείνεις ξύπνιος για αρκετό διάστημα. Τα φάρμακα για ΔΕΠ-Υ επηρεάζουν δραματικά τον ύπνο σου. Εάν η δόση σου είναι αρκετά δυνατή, ίσως να παραμείνεις ξύπνιος όλη τη νύχτα. Η κάνναβη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια καλή ποικιλία indica είναι ένας ισχυρός παράγοντας ύπνου, σε βοηθά να κοιμηθείς γρηγορότερα και να παραμείνεις κοιμισμένος περισσότερο. Η κάνναβη επεκτείνει επίσης το χρόνο που περνάς σε βαθύ ύπνο.
[9] “Top 10 Cannabis Indica Strains” (Οι 10 κορυφαίες ποικιλίες indica της κάνναβης) https://herb.co/marijuana/news/top-10-cannabis-indica-strains
[10] “Sweet Dreams #2: How Cannabis Affects Deep Sleep” (Όνειρα Γλυκά #2: Πώς η κάνναβη επηρεάζει τον βαθύ ύπνο)
https://herb.co/marijuana/news/cannabis-affects-deep-sleep

Ο βαθύς ύπνος είναι το στάδιο αποκατάστασης στον κύκλο του ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα απομακρύνει τα απόβλητα[11] από τον εγκέφαλο και επισκευάζει την ημερήσια βλάβη ιστών και κυττάρων. Αν παραμείνεις χωρίς ύπνο για πολύ καιρό, παραλείπεται αυτή η φάση αποκατάστασης. Το σώμα σου δεν θα μπορέσει να επιδιορθωθεί.
[11] “One more reason to get a good night’s sleep” (Ένας ακόμα λόγος για να έχεις έναν καλό ύπνο) https://www.ted.com/talks/jeff_iliff_one_more_reason_to_get_a_good_night_s_sleep/transcript?language=en

Αυτό σε θέτει σε μια κατάσταση υψηλότερου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχεις χάσει κάποιον βαθύ ύπνο, λίγη κάνναβη θα σου επιτρέψει να ξαναρθείς στα ίσια σου.

Διεγείρει την όρεξη
Τα ναρκωτικά όπως το Adderall έχουν δραστικές επιπτώσεις στην όρεξη. Οι τροφές μπορεί να μην έχουν καλή μυρωδιά και γεύση. Ίσως να έχεις μια δύσκολη στιγμή να συγκεντρωθείς σε κάθε είδους επιθυμία να φας. Μπορεί να απορροφηθείς τόσο πολύ σε ένα συγκεκριμένο έργο που να αισθάνεσαι ότι το να το τελειώσεις είναι πιο σημαντικό από το να κάνεις ένα διάλειμμα για φαγητό.

Για να είμαι ειλικρινής, το να μην τρως είναι φρικτό για την υγεία. Το σώμα μας χρειάζεται τροφή για να εκτελέσει τα βασικά του καθήκοντα. Η αποχή από την τροφή αυξάνει το άγχος, την ανησυχία, το στρες και τον θυμό.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καταστέλλει την όρεξη σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα σου δεν είναι πεινασμένο. Είναι γνωστό ότι η κάνναβη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό της όρεξης[12]. Βάζει μπρος τον μεταβολισμό σου, προκαλεί στο σώμα σου την απελευθέρωση των ορμονών πείνας και κάνει τα τρόφιμα να έχουν καλύτερη γεύση από ότι νομίζεις ή μπορείς να φανταστείς. Αυτό είναι το κλειδί για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ και της διάθεσης λόγω της παρατεταμένης νηστείας.
[12] “The Odd Science Behind Marijuana And Metabolism” (Η περίεργη επιστήμη πίσω από τη κάνναβη και τον μεταβολισμό) https://herb.co/marijuana/news/odd-science-behind-marijuana-metabolism

Μειώνει τη ναυτία
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο χορηγείται κάνναβη για ιατρική χρήση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία[13]. Το βότανο είναι ισχυρό ενάντια στην ναυτία[14] και τον εμετό. Όταν η ναυτία σε εμποδίζει και δεν μπορείς να φας, τα ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας θα χειροτερεύσουν. Για να μην αναφέρουμε ότι η αίσθηση του να έχεις όλη την ώρα το στομάχι σου να γυρίζει μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δουλειά σου και στη γενική σου ευεξία.
[13] “Marinol VS THC: What’s The Difference?” (Marinol εναντίον THC: Ποια είναι η διαφορά;) https://herb.co/marijuana/news/marinol-vs-thc-whats-difference
[14] Sallan SE, Zinberg NE, Frei E III “Antiemetic effect of delta-9-tetrahydrocannabinol in patients receiving cancer chemotherapy” (Αντιεμετική επίδραση της δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία καρκίνου) N Engl J Med. 1975 Oct 16;293(16):795-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1099449
Περίληψη
“Ανέκδοτες (μη δημοσιευμένες) περιπτώσεις προτείνουν ότι το κάπνισμα κάνναβης μειώνει τη ναυτία και τον εμετό που σχετίζονται με τους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες καρκίνου. Η από του στόματος δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο σε ελεγχόμενο, τυχαιοποιημένο, “διπλό-τυφλό” πείραμα. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπευτικά φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν ναυτία και έμετο κεντρικής προέλευσης. Κάθε ασθενής έπρεπε να καθορίσει τον δικό του έλεγχο για να προσδιορίσει εάν η τετραϋδροκανναβινόλη είχε αντιεμετική δράση. Είκοσι δύο ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη, εκ των οποίων 20 αξιολογήθηκαν. Για όλους τους ασθενείς παρατηρήθηκε μια αντιεμετική δράση στις 14 από 20 δόσεις τετραϋδροκανναβινόλης και σε καμιά στις 22 εικονικές. Για τους ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, η ανταπόκριση εμφανίστηκε σε 12 από τις 15 περιπτώσεις τετραϋδροκανναβινόλης και σε καμία από τις 14 με το εικονικό φάρμακο (P < 0,001). Κανένας ασθενής δεν έκανε εμετό όταν βίωσε την “ευφορικότητα”. Η από του στόματος τετραϋδροκανναβινόλη έχει αντιεμετικές ιδιότητες και είναι σημαντικά καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο για τη μείωση του εμέτου που προκαλείται από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες”.

Λίγο από το βότανο μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον πόνο και την ταλαιπωρία, ώστε να μπορέσεις να επανέλθεις και να ξανα-είσαι ο εαυτός σου.

Κατευνάζει και χαλαρώνει
Ίσως ο λόγος για τον οποίο η κάνναβη είναι μια τόσο δημοφιλής επιλογή μεταξύ αυτών που πάσχουν από ΔΕΠ-Υ είναι λόγω της ικανότητάς της να σε ηρεμήσει, να μειώσει το άγχος[15] και να επαναφέρει την δυνατότητα προσοχής. Το να αισθάνεσαι περίεργα ή αναστατωμένος όλη την ημέρα μπορεί να είναι εξαντλητικό διανοητικά, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι να στρέφονται προς το βότανο για να βρουν λίγη ειρήνη. Ομοίως, σε όσους παίρνουν διεγερτικά, μπορεί να είναι δύσκολο να “κλείσεις τον διακόπτη” μετά από μια μέρα φαρμακευτικής αγωγής.
[15] “The Effects Of Weed On Your Health” (Οι επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία σου) https://herb.co/marijuana/news/the-effects-of-weed-on-your-health

Μια ωραία ποικιλία indica[16] μπορεί να σου δώσει μια γαλήνη στο μυαλό και να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις από το άγχος στο σώμα.
[16] “The Easiest Ways To Differentiate Sativa & Indica” (Οι ευκολότεροι τρόποι για την διαφοροποίηση της Sativa με την Indica) https://herb.co/marijuana/news/differentiate-sativa-indica

Όντως αντιμετωπίζει πραγματικά η κάνναβη την ΔΕΠ-Υ;
Έτσι, διαπιστώσαμε ότι η κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων για ΔΕΠ-Υ. Αλλά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της κατάστασης; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, ναι, θα μπορούσε.

Είναι η ενδοκανναβινοειδής ανισορροπία;
David Bearman, M.D. Cannabis, Cannabinoids – ADD, Tourette’s Syndrome, Migraines / David Bearman, M.D., Κάνναβη, Κανναβινοειδή – ΔΕΠ, Σύνδρομο Tourette, Ημικρανίες

Youtube βίντεο διάρκεια 00:07:27
Δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου 2010

Μερικοί επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου υποδεικνύουν ότι μια διαταραχή στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα[17] μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ΔΕΠ-Υ. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι χημικές ουσίες, όπως η THC, που παράγονται και φυσικά στο σώμα μας. Τα ενδοκανναβινοειδή βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα μας. Έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεσή μας, στη απόκτηση γνώσης, στα συστήματα ευχαρίστησης και επιβράβευσης, στον ύπνο και στα πεπτικά συστήματα.
[17] “5 Surprising Things To Know About The Endocannabinoid System” (Εκπληκτικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα) https://herb.co/marijuana/news/5-surprising-things-to-know-about-the-endocannabinoid-system

Εάν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα διαταραχθεί για κάποιο λόγο, μπορεί να προκαλέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων. Ο Dr. David Bearman[18], ένας γιατρός που ήταν κάποτε ενάντιος στην κάνναβη σε χρήση με την ΔΕΠ-Υ, έχει αλλάξει γνώμη για το βότανο. Εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι ασθενείς με ΔΕΠ-Υ μπορούν να επωφεληθούν από τις θεραπείες κάνναβης:
“Όταν δεν έχουμε αρκετά κανναβινοειδή, η νευροδιαβίβασή μας είναι πολύ γρήγορη. Έτσι, αν έχεις μια γρήγορη επίθεση, αν το θέλεις, στον εγκεφαλικό φλοιό, έναν σημαντικό αριθμό ιδεών, εννοιών, αισθητηριακών εισροών, τότε μπορεί να είναι δύσκολο για τον εγκεφαλικό φλοιό να συγκεντρωθεί.
Αλλά, εάν τους επιβραδύνουμε, αυτούς τους νευρο-παλμούς κατά λίγα νανοδευτερόλεπτα, τότε θα δώσουμε στον εγκεφαλικό φλοιό μια ευκαιρία για περισσότερη εστίαση και για να επικεντρωθεί, λόγω του ότι οι νευρο-παρορμήσεις που κινούνται πιο αργά και πιθανότατα θα έχουμε και λιγότερες νευρο-παρορμήσεις”.
[18] David Bearman, M.D. http://www.davidbearmanmd.com/

Για να το πούμε απλά, ο εγκέφαλος έχει μια λίγο περισσότερη πυροδότηση σε άτομα με ΔΕΠ-Υ. Αυτό είναι εξαιρετικά αποσπασματικό και εμποδίζει τον εγκέφαλο να βρει μια κατάλληλη θέση για να δώσει προσοχή σε μια ενιαία σκέψη, ιδέα ή αίσθηση. Ένας εγκέφαλος με ταχεία πυροδότηση μπορεί γρήγορα να καταληφθεί από πληθώρα σηματοδότησης. Η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ΔΕΠ-Υ επειδή επιβραδύνει τη συνεχή συζήτηση/σηματοδότηση μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Θεωρητικά, το κάνει αυτό με τη βελτίωση του ενδοκανναβινοειδούς τόνου. Εάν αυτοί που πάσχουν από ΔΕΠ-Υ δεν παράγουν αρκετά ενδοκανναβινοειδή, η προσθήκη κάποιων από αυτά μέσω της κάνναβης βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον εγκέφαλο.

Ντοπαμίνη και προσοχή
Η ντοπαμίνη[19] παίζει σημαντικό ρόλο στην ΔΕΠ-Υ. Η ντοπαμίνη είναι βασικός νευροδιαβιβαστής και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη προσοχής και για τα κίνητρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του ανανδαμιδίου και της ντοπαμίνης σε εκείνους με αυτή την κατάσταση. Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε το 2009[20] εξέτασε τη σχέση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και του συστήματος ντοπαμίνης σε άτομα με ΔΕΠ-Υ.
[19] “The Truth About Marijuana And Motivation” (Η αλήθεια για τη κάνναβη και τα κίνητρα) https://herb.co/marijuana/news/truth-marijuana-motivation
[20] Centonze D, Bari M, Di Michele B, Rossi S, Gasperi V, Pasini A, Battista N, Bernardi G, Curatolo P, Maccarrone M “Altered anandamide degradation in attention-deficit/hyperactivity disorder” (Τροποποιημένη αποικοδόμηση ανανδαμιδίου σε διαταραχή ΔΕΠ-Υ) Neurology. 2009 Apr 28;72(17):1526-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19398708
Περίληψη
“Η δυσλειτουργία του συστήματος ντοπαμίνης (DA) έχει προταθεί για να εξηγήσει μερικές από τις κλινικές εκδηλώσεις της ΔΕΠ-Υ, μια διαγνωστική έννοια που περιγράφει παιδιά με απροσεξία, παρορμητικότητα και υπερδραστηριότητα.
Μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της DA και του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (ΕΚΣ) έχει βρεθεί πειραματικά και το ΕΚΣ έχει ήδη εμπλακεί σε μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με την DA, όπως η σχιζοφρένεια, η νόσος του Parkinson, η νόσος του Huntington και η εξάρτηση σε ουσίες. Σημειώνεται η συσχέτιση μεταξύ της ΔΕΠ-Υ και της κατάχρησης ουσιών, καθώς και η σχέση μεταξύ της ΔΕΠ-Υ και της μη φυσιολογικής δραστηριότητας των εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με ανταμοιβές. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν περαιτέρω ότι το σύστημα της DA και η αλληλεπίδραση DA/ΕΚΣ ενδέχεται να μεταβληθούν σε αυτή τη διαταραχή. Με βάση αυτούς τους χώρους, ερευνήσαμε τις πιθανές μεταβολές του μεταβολισμού του ανανδαμιδίου (ΑΕΑ) στη ΔΕΠ-Υ. Συγκεκριμένα, το ενδοκανναβινοειδές AEA μειώνει τη δραστηριότητα του μεταφορέα της DA και μπορεί συνεπώς να εμπλέκεται στη δυσλειτουργία των μηχανισμών πρόσληψης DA που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της ΔΕΠ-Υ”.

Για κάποιο λόγο, οι ασθενείς με ΔΕΠ-Υ φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα ανανδαμιδίου, η φυσική εκδοχή της THC του οργανισμού μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένζυμο που υποτίθεται ότι υποβαθμίζει το ανανδαμίδιο στο σώμα δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό το ένζυμο ονομάζεται FAAH. Εκείνοι με ΔΕΠ-Υ είχαν στην πραγματικότητα λιγότερο FAAH από ότι χρειάζονταν για να απενεργοποιήσουν το ανανδαμίδιο.

Αυτό προκαλεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Για να το πούμε απλά, σε αυτούς με ΔΕΠ-Υ, το ανανδαμίδιο φαίνεται να προκαλεί υπερβολική κατανάλωση ντοπαμίνης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, τον Dr. Diego Centonze και η ομάδα του:
“… το ενδοκανναβινοειδές [Ανανδαμίδιο] μειώνει τη δραστηριότητα του μεταφορέα [ντοπαμίνης] και μπορεί συνεπώς να εμπλέκεται στη δυσλειτουργία των μηχανισμών πρόσληψης [ντοπαμίνης] που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της ΔΕΠ-Υ”. – Centonze και η ομάδα του

Και εδώ είναι που έρχεται η κάνναβη. Η THC αυξάνει τις συγκεντρώσεις ντοπαμίνης[21] και ενεργοποιεί τους νευρώνες ντοπαμίνης[22]. Με αυτή την έννοια, το βότανο δεν ξεχωρίζει από το Adderall ή Ritalin ή από άλλα κοινά φάρμακα για ΔΕΠ-Υ. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την ποσότητα ντοπαμίνης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Περισσότερη ντοπαμίνη σημαίνει αυξημένη συγκέντρωση και προσοχή[23].
[21] Oleson EB, Cheer JF “A brain on cannabinoids: the role of dopamine release in reward seeking” (Ένας εγκέφαλος στα κανναβινοειδή: ο ρόλος της απελευθέρωσης ντοπαμίνης σε αναζήτηση ανταμοιβής) Cold Spring Harb Perspect Med. 2012 Aug 1;2(8). pii: a012229.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22908200/
Περίληψη
“Αυξήσεις στην διαβίβαση ντοπαμίνης στην μεσομεταιχμιακή οδό παρατηρούνται όταν τα ζώα υποβάλλονται σε θεραπεία με όλες τις γνωστές εθιστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης και σε ελεγχόμενους ερεθισμούς που προβλέπουν τη διαθεσιμότητα τους. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της απόσυρσης της ουσίας παρατηρούνται μειώσεις της λειτουργίας της ντοπαμίνης στην μεσομεταιχμιακή, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου απόσυρσης από κάνναβη. Έτσι, παρά τις γενικές παρανοήσεις ότι η κάνναβη είναι μοναδική σε σχέση με τις άλλες ουσίες, η κάνναβη ασκεί ταυτόσημες επιδράσεις στο σύστημα μεσομεταιχμιακής ντοπαμίνης. Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή διαμορφώνουν το μεσομεταιχμιακό σύστημα ντοπαμίνης, ωστόσο, μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη πιθανών φαρμακοθεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία διαταραχών κινήτρων. Πράγματι, η διακοπή της ενδοκανναβινοειδούς σηματοδότησης μειώνει τις επαγόμενες από το φάρμακο αυξήσεις στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης, επιπλέον των συγκεντρώσεων ντοπαμίνης που προκαλούνται από τα υπό συνθήκη ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ανταμοιβής”.
[22] “How drugs affect neurotransmitters” (Πως οι ουσίες επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές” http://thebrain.mcgill.ca/flash/i/i_03/i_03_m/i_03_m_par/i_03_m_par_cannabis.html
[23] Nieoullon A “Dopamine and the regulation of cognition and attention” (Η ντοπαμίνη και η ρύθμιση της γνώσης και της προσοχής) Prog Neurobiol. 2002 May;67(1):53-83.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12126656
Περίληψη
“Η ντοπαμίνη (DA) δρα ως βασικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τον ρυθμιστικό της ρόλο για τις λειτουργίες κίνησης και του μεταιχμιακού συστήματος. Ωστόσο, στα αρχικά στάδια της νόσου του Parkinson (PD), οι μεταβολές των εκτελεστικών λειτουργιών υποδεικνύουν επίσης ένα ρόλο για την DA στη ρύθμιση των γνωστικών λειτουργιών. Κάποιες άλλες ασθένειες, οι οποίες μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν δυσλειτουργία της DA, όπως η διαταραχή της σχιζοφρένειας ή της ΔΕΠ-Υ σε παιδιά, όπως φαίνεται από την βελτιωτική δράση των ντοπαμινεργικών ανταγωνιστών και αγωνιστών, αντίστοιχα, δείχνουν επίσης μεταβολή των γνωστικών λειτουργιών. Πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι οι επιλεκτικές βλάβες των ντοπαμινεργικών νευρώνων σε αρουραίους ή πρωτεύοντα μπορεί να παρέχουν πραγματικά γνωστικά ελλείμματα, ειδικά όταν μεταβάλλεται το μεσοκορτικολυμιδικό συστατικό των ντοπαμινεργικών συστημάτων. Τα δεδομένα από τα πειράματα έδειξαν επίσης σημαντική μεταβολή στις διαδικασίες προσοχής, αυξάνοντας έτσι το ζήτημα της άμεσης εμπλοκής της DA στη ρύθμιση της προσοχής. Δεδομένου ότι η ντοπαμινεργική επίδραση εξασκείται κυρίως πάνω από τη μετωπιαίο λοβό και στα βασικά γάγγλια, έχει προταθεί ότι εμφανίζονται γνωστικά ελλείμματα με την ρητή μεταβολή σε αυτές τις υποφλοιώδεις εγκεφαλικές δομές που συνδέονται στενά με περιοχές του φλοιού, περισσότερο από απλό έλλειμμα της ντοπαμινεργικής διαβίβασης. Αυτό το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα συζήτησης, αλλά αναμφισβήτητα η DA δρα ως ισχυρός ρυθμιστής διαφόρων πτυχών των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Από αυτή την άποψη, η ομαλοποίηση της μετάδοσης της DA θα συμβάλει στη βελτίωση των γνωστικών ελλείψεων όχι μόνο σε σχέση με τις νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες, αλλά και στην κανονική γήρανση. Η οντογονική και φυλογενετική ανάλυση των ντοπαμινεργικών συστημάτων μπορεί να δώσει στοιχεία για τον ρόλο της DA στην ανάπτυξη των γνωστικών γενικών ικανοτήτων. Η DA μπορεί να έχει τροφική δράση κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις μεταγενέστερες προδιαγραφές των φλοιών, ιδιαίτερα των μετωπιαίων φλοιωδών περιοχών. Επιπλέον, η χαρακτηριστική επέκταση της ντοπαμινεργικής φλοιώδους νεύρωσης στην Rostro-ουραία κατεύθυνση κατά τα τελευταία στάδια της εξέλιξης στα θηλαστικά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την εμφάνιση των προοδευτικά πιο ανεπτυγμένων γνωστικών ικανοτήτων. Μια τέτοια επέκταση της φλοιώδους DA θα μπορούσε να σχετίζεται με την αυξημένη επεξεργασία των φλοιωδών πληροφοριών μέσω των βασικών γαγγλίων, είτε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης είτε της ανάπτυξης. Επομένως, η DA πρέπει να θεωρείται ως βασικός νευρορυθμιστής που συμβάλλει στην προσαρμογή της συμπεριφοράς και στις διαδικασίες πρόβλεψης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία της εθελοντικής δράσης που προκύπτει από την πρόθεση. Όλα αυτά μαζί, μπορεί να προταθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ενδυνάμωσης της DA και της έκφρασης των γνωστικών ικανοτήτων. Η μεταβολή της ντοπαμινεργικής μετάδοσης θα μπορούσε συνεπώς να συμβάλει στη γνωστική εξασθένηση”.

Φυσικά, η κάνναβη δεν έρχεται με τις ακραίες πεπτικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα συνταγογραφούμενα διεγερτικά.

Όταν τα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα δεν λειτουργούν
Το 2015, μια ομάδα Γερμανών ερευνητών αντιμετώπισε 30 ασθενείς με ΔΕΠ-Υ με κάνναβη. Κανένας από τους ασθενείς δεν ανταποκρίθηκε στις παραδοσιακές φαρμακευτικές θεραπείες για ΔΕΠ-Υ. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη διέκοψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω σκληρών παρενεργειών. Στην περίληψή τους[24], οι ερευνητές γράφουν:
“Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση των διαφόρων συμπτωμάτων από τα λουλούδια της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συγκέντρωσης και του ύπνου και της μειωμένης παρορμητικότητας, με τη χρήση της κάνναβης. Σε πέντε περιπτώσεις δοκιμάστηκε το dronabinol [THC], το οποίο ήταν επίσης αποτελεσματικό”. – Eva Milz και Franjo Grotenhermen
[24] Milz E, Grotenhermen F “Successful therapy of treatment resistant adult ADHD with cannabis in a case series with 30 patients” (Επιτυχής θεραπεία ενηλίκων ανθεκτικής στη θεραπεία ΔΕΠ-Υ, με κάνναβη σε μια σειρά περιπτώσεων με 30 ασθενείς) Abstract book of the Cannabinoid Conference 2015, September 17-19, Sestri Levante, Italy,
page 85.
http://cannabis-med.org/nis/data/file/abstractbook.pdf
Περίληψη
“Ιστορικό: Η διαταραχή ΔΕΠ-Υ μπορεί να παραμείνει στην ενηλικίωση. Μπορεί να είναι ανθεκτική στη θεραπεία με τα συνήθη φάρμακα, δηλαδή μεθυλοφαινιδάτη, παράγωγα αμφεταμίνης και ατομοξετίνη. Επί του παρόντος, δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη στην ΔΕΠ-Υ, αλλά μερικές αναφορές περιπτώσεων (Strohbeck-Kuehner P, et al. Cannabinoids 2008;3(1):1-3) και βασική έρευνα (Adriani W, et al., Neurosci Biobehav Rev 2003;27:639-651) προτείνουν θεραπευτικά οφέλη σε αυτή την κατάσταση. Στη Γερμανία, οι ασθενείς ανεξάρτητα από τις ιατρικές καταστάσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση έγκρισης για τη χρήση λουλουδιών κάνναβης από το φαρμακείο εάν η τυποποιημένη θεραπεία μιας συγκεκριμένης ασθένειας ή συμπτώματος δεν είναι αποτελεσματική ή σχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες.
Μέθοδος: Τα ιατρικά πιστοποιητικά 30 ασθενών με ΔΕΠ-Υ ενηλίκων ιατρικής πρακτικής (πρακτική FG), στους οποίους χορηγήθηκε έγκριση από το γερμανικό Υπουργείο Υγείας για τη χρήση λουλουδιών κάνναβης μεταξύ 2012 και 2014, αναλύθηκαν σε σχέση με την εξέλιξη της νόσου, τις προηγούμενες προσπάθειες θεραπείας και τις επιδράσεις της αυτο-χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης ή η θεραπεία με φάρμακα με βάση την κάνναβη.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των ασθενών [28 άνδρες και 2 γυναίκες] κατά την πρώτη επίσκεψη ήταν τα 30 έτη [εύρος: 21 έως 51]. Σε 63% των περιπτώσεων, η ΔΕΠ-Υ διαγνώστηκε μόνο κατά την ενηλικίωση. Σε όλους τους ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί στην παιδική ηλικία [μεταξύ 6 και 13 ετών] είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία με μεθυλφαινιδάτη. Περαιτέρω φαρμακολογική αγωγή με ατομοξετίνη, δεξαμφεταμίνη, λισδεξαμφεταμίνη και χυμό αμφεταμίνης. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως διακόπτεται λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών και συχνά αυτό οφείλεται σε αναποτελεσματικότητα. Οκτώ ασθενείς συνέχισαν να παίρνουν διεγερτικά και να τα συνδυάζουν με κάνναβη, ενώ 22 ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουν μόνη της. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση των διαφόρων συμπτωμάτων τους από τα λουλούδια κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συγκέντρωσης και του ύπνου και της μειωμένης παρορμητικότητας, με τη χρήση κάνναβης. Σε πέντε περιπτώσεις δοκιμάστηκε το dronabinol [συνθετική THC], η οποία ήταν επίσης αποτελεσματική. Πολλοί ασθενείς είχαν διαγνωστεί προηγουμένως με διαταραχές χρήσης κάνναβης από ψυχιάτρους σε νοσοκομεία ή σε ιατρεία λόγω παρερμηνείας της αποτελεσματικής παράνομης αυτο-θεραπείας. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι οι θεραπευτικές τους εμπειρίες δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους περισσότερους γιατρούς και ότι δεν τους άκουγαν λόγω των ισχυρών προκαταλήψεων. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς ή/και οι σύζυγοι έγραψαν μαρτυρίες σχετικά με τις παρατηρήσεις τους επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις τους.
Συμπέρασμα: Για τους ενήλικες ασθενείς με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή δεν επωφελούνται από τα πρότυπα φάρμακα, η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή εναλλακτική λύση”.

Τα ευρήματα αυτής της μικρής μελέτης οδηγούν τους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη μπορεί να είναι μια “αποτελεσματική και καλά ανεκτή” θεραπευτική επιλογή για όσους είτε δεν ανταποκρίνονται στα φαρμακευτικά προϊόντα είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες αντιμετώπισης των δυσμενών παρενεργειών. Πολλοί από αυτούς διαπίστωσαν ότι η κάνναβη βελτίωσε την προσοχή τους.

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονται από μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε το 2008[25]. Η μελέτη περιγράφει έναν άνδρα 28 ετών με ΔΕΠ-Υ. Πριν από τη θεραπεία με κανναβινοειδή[26], ο άντρας εμφανίστηκε ανυπόστατος, αντιμετώπιζε δυσκολία στην προσαρμογή σε κοινωνικές καταστάσεις και επέδειξε μια “κουραστική και απαιτητική” στάση. Είχε επίσης περάσει τη θεραπεία και μια ποικιλία φαρμακευτικών φαρμάκων, αλλά ούτε η θεραπεία δεν βοήθησε την κατάστασή του.
[25] Strohbeck-Kühner, Peter & Skopp, Gisela & Mattern, Rainer “Cannabis improves symptoms of ADHD” (Η κάνναβη βελτιώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ) Cannabinoids 2008;3(1):1-3
https://www.researchgate.net/publication/237392545_Cannabis_improves_symptoms_of_ADHD
Περίληψη
“Η ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσοχής και από ένα άλλο επίπεδο ενεργοποίησης. Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να υπογραμμίσει ότι τα άτομα με ΔΕΠ-Υ μπορούν να ωφεληθούν σε ορισμένες περιπτώσεις από την κατανάλωση THC. Ένας άντρας ηλικίας 28 ετών, ο οποίος εμφάνισε ακατάλληλη συμπεριφορά και φάνηκε ότι ήταν πολύ κακο-ισορροπημένος και απρόσεκτος ενώ ήταν νηφάλιος, φαινόταν να είναι εντελώς ήπιος, ενώ είχε πολύ υψηλό επίπεδο στο πλάσμα αίματος από δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Οι δοκιμές απόδοσης, οι οποίες διεξήχθησαν με τις test batteries ART2020 και TAP, παρείχαν επαρκή και εν μέρει υπερμεγέθη αποτελέσματα στη σχετική απόδοση οδήγησης. Έτσι, πρέπει να θεωρηθεί ότι στην περίπτωση της ΔΕΠ-Υ, η THC μπορεί να έχει άτυπες επιδράσεις και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση οδήγησης”.
[26] “Top 10 Cannabinoids And What They Do” (Τα 10 καλύτερα κανναβινοειδή και τι κάνουν) https://herb.co/marijuana/news/top-10-cannabinoids

Στη συνέχεια του δόθηκε dronabinol, μια νόμιμη συνθετική THC που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου σε ασθενείς με καρκίνο. Το αποτέλεσμα; Μια δραστική βελτίωση. Όταν εμφανίστηκε στα ραντεβού του, δεν ήταν πια πιεσμένος ή διαταραγμένος. Φαινόταν ήρεμος χωρίς να είναι πολύ χαλαρωμένος. Ήταν λιγότερο αποσπασμένος. Ο ασθενής ήταν επίσης σε θέση να έχει μια θεραπεία με THC[27] χωρίς να ενεργοποιείται πάρα πολύ όπως προηγουμένως.
[27] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη) https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc

Πρόσθετες θεραπείες για ΔΕΠ-Υ
How to Treat ADHD Naturally / Πώς να αντιμετωπίσεις την ΔΕΠ-Υ με φυσικό τρόπο

Youtube βίντεο διάρκεια 00:05:39
Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2015

Όπως και με πολλές συνθήκες ψυχικής υγείας, μόνο η φαρμακευτική αγωγή είναι αρκετά αποτελεσματική όταν πρόκειται για θεραπεία. Ανεξάρτητα από το αν είναι κάνναβη ή τα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα ή ένας συνδυασμός και των δύο, δουλεύει καλύτερα για σένα, δεν υπάρχει καμία υποκατάσταση για την θεραπεία και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εδώ είναι μερικές πρόσθετες θεραπείες που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την ΔΕΠ-Υ.

Διατροφή
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ωμέγα-3 είναι κρίσιμες για εκείνους με ΔΕΠ-Υ. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής έχουν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου ορού και φερριτίνης[28] από τα αντίστοιχα άτομα ελέγχου της ίδιας ηλικίας. Το συμπλήρωμα σιδήρου[29] έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει επίσης τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Πρόσθετες μελέτες[30] έχουν βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με μειωμένα συμπτώματα σε μερικά παιδιά με ΔΕΠ-Υ.
[28] Konofal E, Lecendreux M, Arnulf I, Mouren MC “Iron deficiency in children with attention-deficit/hyperactivity disorder” (Ανεπάρκεια σιδήρου σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας) Arch Pediatr Adolesc Med. 2004 Dec;158(12):1113-5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15583094
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί μη φυσιολογική ντοπαμινεργική νευροδιαβίβαση και μπορεί να συμβάλει στη φυσιοπαθολογία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).
ΣΚΟΠΟΣ: Αξιολόγηση της ανεπάρκειας σιδήρου σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ έναντι της ανεπάρκειας σιδήρου σε ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας και φύλου.
ΣΧΕΔΙΟ: Μελέτη σύγκρισης ελεγχόμενων ομάδων.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Child and Adolescent Psychopathology Department in European Pediatric Hospital (Τμήμα Ψυχοπαθολογίας Παιδιών και Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Παιδιατρικό Νοσοκομείο), Παρίσι, Γαλλία.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ: Πενήντα τρία παιδιά με ΔΕΠ-Υ ηλικίας 4 έως 14 ετών (μέσος όρος +/- SD, 9,2 +/- 2,2 έτη) και 27 μάρτυρες (μέσος όρος +/- SD, 9,5 +/- 2,8 έτη).
ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Τα επίπεδα φερριτίνης στον ορό που αξιολογούν τα αποθέματα σιδήρου και τα αποτελέσματα της κλίμακας βαθμολόγησης Conners για τη μέτρηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ έχουν ληφθεί.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα μέσα επίπεδα φερριτίνης ορού ήταν χαμηλότερα στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ (μέση +/- SD, 23 +/- 13 ng/mL) από ότι στους μάρτυρες (μέσος όρος +/- SD, 44 +/- 22 ng/mL, P < ,001). Τα επίπεδα φερριτίνης στον ορό ήταν μη φυσιολογικά (<30 ng/mL) στο 84% των παιδιών με ΔΕΠ-Υ και 18% των μαρτύρων (P < ,001). Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης στον ορό συσχετίστηκαν με τα πιο σοβαρά γενικά συμπτώματα ΔΕΠ-Υ που μετρήθηκαν με την Κλίμακα Βαθμολογίας Γονιδίων Conners (Conners’ Parent Rating Scale, συντελεστής συσχέτισης Pearson, r = -0,34, P < ,02) και μεγαλύτερα γνωστικά ελλείμματα (r = -0,38, P < ,01).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου συμβάλλουν στην ΔΕΠ-Υ και ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπλήρωση σιδήρου”.
[29] Konofal E, Lecendreux M, Deron J, Marchand M, Cortese S, Zaïm M, Mouren MC, Arnulf I “Effects of iron supplementation on attention deficit hyperactivity disorder in children” (Επιδράσεις της συμπλήρωσης σιδήρου στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας στα παιδιά) Pediatr Neurol. 2008 Jan;38(1):20-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18054688
Περίληψη
“Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει προταθεί ως μια πιθανή συμβολή αιτίας της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) στα παιδιά. Αυτή η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης σιδήρου στη ΔΕΠ-Υ σε παιδιά. Είκοσι τρία μη ανεμικά παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) με επίπεδα φερριτίνης στον ορό <30 ng/mL που πληρούσαν τα κριτήρια DSM-IV(*) για ΔΕΠ-Υ τυχαιοποιήθηκαν (λόγος 3:1) είτε με από του στόματος λήψη σιδήρου (θειικός σίδηρος, 80 mg / n = 18) είτε με εικονικό φάρμακο (n = 5) για 12 εβδομάδες. Υπήρξε προοδευτική σημαντική μείωση στη κλίμακα ΔΕΠ-Υ μετά από 12 εβδομάδες σε σίδηρο (-11,0 +/- 13,9, P <0,008), αλλά όχι στο εικονικό φάρμακο (3,0 +/- 5,7, P = 0,308). Η βελτίωση στην κλίμακα Conners’ Parent Rating Scale (P = 0,055) και στην κλίμακα Conners’ Teacher Rating Scale (P = 0,076) με θεραπεία συμπλήρωσης σιδήρου απέτυχε να φτάσει σε σημαντικό βαθμό. Η μέση Clinical Global Impression-Severity μειώθηκε σημαντικά σε 12 εβδομάδες (Ρ <0,01) με σίδηρο, χωρίς αλλαγή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το συμπλήρωμα σιδήρου (80 mg / ημέρα) φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ σε παιδιά με χαμηλά επίπεδα φερριτίνης ορού γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερες ελεγχόμενες δοκιμές. Η θεραπεία με σίδηρο ήταν καλά ανεκτή και η αποτελεσματικότητα είναι συγκρίσιμη με τα διεγερτικά”.
(*) Οι DSM-IV codes είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που περιγράφεται στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th Edition, Text Revision (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, 4η Έκδοση, Αναθεώρηση Κειμένου), επίσης γνωστό ως DSM-IV-TR, ένα εγχειρίδιο που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (American Psychiatric Association, APA), που περιλαμβάνει όλες τις αναγνωρισμένες διανοητικές διαταραχές. Οι κώδικες DSM-IV χρησιμοποιούνται έτσι από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά μιας δεδομένης ψυχικής διαταραχής και να υποδείξουν πώς μπορεί να διακριθεί η διαταραχή από άλλα παρόμοια προβλήματα.
βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/DSM-IV_codes
[30] Richardson AJ “Omega-3 fatty acids in ADHD and related neurodevelopmental disorders” (Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε ΔΕΠ-Υ και σχετικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές) Int Rev Psychiatry. 2006 Apr;18(2):155-72.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16777670
Περίληψη
“Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατροφή, και είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η αύξηση των στοιχείων μας δείχνει ότι η σχετική έλλειψη ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλει σε πολλές ψυχιατρικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται στον πιθανό ρόλο των ωμέγα-3 στην διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και στις σχετικές αναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχεία τόσο από την έρευνα όσο και από τις κλινικές προοπτικές. Η θεωρία και τα πειραματικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα ρόλο για τα ωμέγα-3 στην ΔΕΠ-Υ, την δυσλεξία, την αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού (developmental coordination disorder, DCD) και τον αυτισμό. Τα αποτελέσματα ελεγχόμενων δοκιμών θεραπείας είναι μικτά, αλλά οι λίγες μελέτες σε αυτή την περιοχή έχουν εμπλέξει διαφορετικούς πληθυσμούς και φόρμουλες θεραπείας. Η συμπλήρωση διατροφικών συμπληρωμάτων με ιχθυέλαια (παρέχοντας EPA και DHA, eicosapentaenoic acid και docosahexaenoic acid) φαίνεται να μετριάζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ σε μερικά παιδιά τουλάχιστον και μία μελέτη των παιδιών με DCD, βρήκε επίσης οφέλη για ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να καθοριστεί η ιδιαιτερότητα και η ανθεκτικότητα οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων θεραπείας καθώς και οι βέλτιστες συνταγοποιήσεις και δοσολογίες. Τα ωμέγα-3 δεν υποστηρίζονται από τα σημερινά στοιχεία ως πρωταρχική θεραπεία για τη ΔΕΠ-Υ ή για σχετικές καταστάσεις, αλλά είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ασφάλεια και τα γενικά οφέλη για την υγεία, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική προσέγγιση στις τυποποιημένες θεραπείες”.

Οι καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν:
* Φυλλώδη χόρτα (ειδικά μαγειρεμένο σπανάκι, φρούτα, φραγκόσυκο, κλπ.)
* Μπρόκολο
* Βρώμη
* Ψαχνά κρέατα (κοτόπουλο, άπαχο βόειο κρέας)
* Ψάρι
(Για την καλύτερη απορρόφηση των φυτών που περιέχουν σίδηρο, φρόντισε να συνδυάσεις τα λαχανικά με βιταμίνη C. Πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού στο μπρόκολο, μερικούς σπόρους ροδιού σε μια σαλάτα ή μερικά μούρα στην βρώμη σου).

Οι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν:
* Κάνναβη (ολόκληροι σπόροι, σπορέλαιο κλωστικής κάνναβης)
* Ψάρια (σολομός, τόνος)
* Λιναρόσπορος
* Καρύδια
* Σπόροι κολοκύθας

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (Cognitive behavioral therapy, CBT)[31] είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας. Όμως, δεν είναι εκείνος ο τύπος θεραπείας που θα βρεθείς ξαπλωμένος σε έναν καναπέ και θα αρχίσεις να θυμάσαι την παιδική σου ηλικία. Προφανώς, το τι θα συζητήσεις εσύ και ο θεραπευτής σου, είναι δική σας υπόθεση.
[31] “What is cognitive behavioral therapy?” (Τι είναι η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία;) https://beckinstitute.org/get-informed/what-is-cognitive-therapy/

Αντί να ακολουθήσεις μια φροϋδική προσέγγιση, η θεραπεία CBT θα σε βοηθήσει να αναπτύξει στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Στην CBT, θα μάθεις συμβουλές και κόλπα για να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σου με τους άλλους. Είναι εστιασμένη στη λύση και όχι στην ανάλυση.

Νοητική θεραπεία
Η νοητική θεραπεία[32] μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε όσους έχουν ΔΕΠ-Υ. Η νοητική πρακτική βελτιώνει την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας με την πάροδο του χρόνου. Σε διδάσκει πώς να δουλεύεις με τις σκέψεις που σου αποσπούν την προσοχή και να επιστρέφεις την αντίληψή σου στον “πραγματικό κόσμο” γύρω σου. Έρευνα από το 2007[33] διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με ελλειμματική προσοχή που έκαναν νοητική θεραπεία βελτίωσαν την κατάθλιψη και τα συμπτώματα άγχους, αύξησαν την προσοχή τους και είχαν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης με τα αποτελέσματα.
[32] “Cannabis and Yoga: What You Need to Know” (Η κάνναβη και η γιόγκα: Τι πρέπει να ξέρεις) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-and-yoga-what-you-need-to-know
[33] Zylowska L, Ackerman DL, Yang MH, Futrell JL, Horton NL, Hale TS, Pataki C, Smalley SL “Mindfulness meditation training in adults and adolescents with ADHD: a feasibility study” (Εκπαίδευση με διαλογισμό προσοχής σε ενήλικες και εφήβους με ΔΕΠ-Υ: μελέτη σκοπιμότητας) J Atten Disord. 2008 May;11(6):737-46. Epub 2007 Nov 19.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18025249
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Η ΔΕΠ-Υ είναι μια ψυχιατρική πάθηση που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται συχνά στην ενηλικίωση. Τα φάρμακα που προκαλούν διέγερση είναι στο επίκεντρο της θεραπείας. Ωστόσο, συχνά απαιτούνται πρόσθετες προσεγγίσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχει προταθεί ο διαλογισμός στο μυαλό για να βελτιωθεί η προσοχή, να μειωθεί το άγχος και να βελτιωθεί η διάθεση. Η μελέτη αυτή εξετάζει τη σκοπιμότητα ενός προγράμματος κατάρτισης 8 εβδομάδων νοητικής θεραπείας ενηλίκων και εφήβων με ΔΕΠ-Υ.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Είκοσι-τέσσερις ενήλικες και οκτώ έφηβοι με ΔΕΠ-Υ συμμετείχαν σε μια μελέτη σκοπιμότητας ενός προγράμματος κατάρτισης σε νοητική θεραπεία 8 εβδομάδων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ολοκλήρωσε την εκπαίδευση και ανέφερε μεγάλη ικανοποίηση από την εκπαίδευση. Πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις πριν από τη δημοσίευση των αυτο-αναφερόμενων συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ και των επιδόσεων των δοκιμών σε εργασίες μέτρησης της προσοχής και της γνωστικής αναστολής. Επίσης παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η νοητική εκπαίδευση είναι εφικτή παρέμβαση σε ένα υποσύνολο των ενηλίκων ΔΕΠ-Υ και σε εφήβους και μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά και τα νευρογνωστικά προβλήματα. Απαιτείται ελεγχόμενη κλινική μελέτη”.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε: Δεν είμαστε γιατροί. Ο πειραματισμός με διάφορες θεραπείες μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Πριν κάνεις οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεραπευτικό σου σχήμα να συμβουλεύεσαι πάντα έναν ειδικευμένο ιατρό. Είναι το μόνο άτομο που καταλαβαίνει πλήρως το πώς κάθε φάρμακο, είτε πρόκειται για κάνναβη είτε για κάτι άλλο, αλληλεπιδρά με σώμα σου.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.