• Post category:ΜΑΜΑΚΑ στα Μέσα
  • Reading time:1 mins read
  • Post last modified:29 Ιουνίου 2022

Η Jacqueline (Jackie) Poitras, Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ, είναι καναδικής καταγωγής, ο σύζυγός της είναι Έλληνας και ζει στην Αθήνα πάνω από τριάντα χρόνια. Η κόρη της πάσχει από μια σπάνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Aicardi.

Περί τα τέλη του 2013, ξεκίνησε το ταξίδι της γύρω από την φαρμακευτική κάνναβη και τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ειδικότερα σχετικά με την ανθεκτική επιληψία. Η κόρη της ακολουθεί έκτοτε αγωγή σε μορφή λαδιού, ενώ η ίδια έχει σημαντικά ενεργή συμμετοχή στην διεκδίκηση του δικαιώματος πρόσβασης στην κάνναβη για ιατρική χρήση στην Ελλάδα.

Η Cannaboss είχε την ευκαιρία να συναντήσει την εκπρόσωπο των «Μαμάδων» για μια ενδιαφέρουσα, ενημερωτική, όσο και ευχάριστη συζήτηση.

Θέλω να μας μιλήσετε λίγο για το σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ, ποια είναι η δράση του και πώς ξεκίνησε.

Το ΜΑΜΑΚΑ πήρε έγκριση στην αρχή του χρόνου, 1η Ιανουαρίου του 2018. Ήταν η φυσική εξέλιξη της ομάδας που έχω στο Facebook, όπου έρχονταν σε επαφή πάρα πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, πράγμα που με έκανε να καταλάβω ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες δράσεις (που πρέπει και χρειάζεται να γίνουν) στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ένα νομικό πρόσωπο, καθώς και ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να πηγαίνουν για να πάρουν πληροφορίες, να μάθουν για το φυτό, να μάθουν για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Οπότε, αποφάσισα να φτιάξουμε ένα σύλλογο, το ΜΑΜΑΚΑ, που βγαίνει από το ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη. ΜΑΜΑ-ΚΑ. Έδωσα αυτό το όνομα επειδή ο λόγος που ξεκίνησα να ψάχνω για τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης, ήταν για την κόρη μου που έχει μια μορφή επιληψίας. Δηλαδή το παρελθόν μου είναι στο αναπηρικό κίνημα, είχα πάρα πολλούς φίλους – άλλους γονείς που είχαν και αυτοί προβλήματα με τα παιδιά τους. Έτσι τα πρώτα βήματα και οι πρώτοι άνθρωποι που βοήθησα ήταν γονείς. Κυρίως μαμάδες, οπότε θεώρησα ότι αυτό το όνομα χαρακτηρίζει την ψυχή του συλλόγου.

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική περίπτωση ασθενή που γνωρίζετε που θεραπεύτηκε με τη βοήθεια της κάνναβης;

Υπάρχουν πάρα πολλές συγκλονιστικές περιπτώσεις. Σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνω από ασθενείς, και μάλιστα από ασθενείς που δεν ξεκίνησαν από εμένα αλλά έμαθαν από κάποιον άλλον και ξεκίνησαν, αλλά η ιστορία φτάνει και σε μένα. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις, μία κοπέλα που είχε σκλήρυνση κατά πλάκας, ήταν και δεν ήταν σε αναπηρικό καρότσι. Σήμερα τη βλέπεις να περπατάει με τα ψηλοτάκουνά της και να χαμογελάει. Άνθρωποι με τελικό στάδιο καρκίνου που είτε κατάφεραν να το νικήσουν είτε κέρδισαν χρόνια για να δουν εγγόνια να γεννιούνται και παιδιά να παντρεύονται. Είναι πάρα πολλές οι συγκλονιστικές περιπτώσεις.

Η πιο συγκλονιστική, και σηκώνεται η τρίχα μου κάθε φορά που το λέω, είναι της Σάρλοτ. H Σάρλοτ Φίγκι, που ζει στο Κολοράντο, έπασχε από απειλητική για τη ζωή της επιληψία. Από τη βρεφική της ηλικία, βίωνε μέχρι και 300 επιληπτικές κρίσεις μεγάλου βαθμού κάθε εβδομάδα. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η καρδιά της είχε σταματήσει αρκετές φορές. Το 2013, οι απεγνωσμένοι γονείς της στράφηκαν για βοήθεια σε ένα διάλυμα, με αναλογία 20 προς 1 CBD προς THC, που έσωσε τη ζωή της. Η Σάρλοτ είναι τώρα 11 ετών και οι επιληπτικές κρίσεις της έχουν σχεδόν σταματήσει. Το ιδιαίτερο στέλεχος ιατρικής κάνναβης που παράγεται στο Κολοράντο ονομάστηκε Charlotte’s Web.

Πιστεύω πως από τη στιγμή που βγήκε η δική της ιστορία στο διαδίκτυο , ακριβώς επειδή είναι τόσο συγκλονιστική, πήρε φωτιά το όλο θέμα και κάπως έτσι έφτασε και στα δικά μου αυτιά και ξεκίνησα τη δράση μου.

Είχατε ποτέ προβλήματα με την Αστυνομία; Και αν ναι, πως τα αντιμετωπίσατε;

Όχι, εγώ δεν είχα ποτέ. Παρόλο που έχω βγει παντού, έχω μιλήσει για το θέμα παντού, έχω πει ότι χρησιμοποιούμε στην κόρη μου, έχω πει ότι ασθενείς το παίρνουν παράνομα από το εξωτερικό. Μιλάω πολύ ανοιχτά για αυτό το θέμα. Ποτέ μα ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα και πιστεύω πως ποτέ δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Ακόμη και αν αντιμετώπιζα πρόβλημα, θα το θεωρούσα θετική εξέλιξη, διότι θα το χρησιμοποιούσα για να βγάλω το θέμα ακόμα πιο δυνατά στη φόρα και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρναμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση.

Παράξενο μου φαίνεται, πάντως, πολλοί έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με την Αστυνομία, κάποιοι μάλιστα μόνο και μόνο για κανναβιδιόλη.

Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Οι βασικότεροι που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο προβλημα είναι εκείνοι που κάνουν αυτοκαλλιέργεια όπως ο κ. Σύρος, κάτι που είναι προκλητικό και εύκολα στοχοποιείται.

Η δική μου δράση, επειδή έχω και σχέσεις με το Υπουργείο, και με τον τρόπο που το προσεγγίσαμε, μέσω νόμιμης οδού, πιστεύω ότι είναι που κατά κάποιο τρόπο προστατεύει τις δράσεις μας γιατί τα κάνουμε σωστά. Η πρώτη δράση που έκανα ήταν να μαζευτούμε μαζί με τους άλλους αντιπροσώπους, τον κ. Σύρο και τον κ. Οικονομόπουλο, να καταθέσουμε τις υπογραφές που μαζέψαμε, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να νομιμοποιήσουν την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τον Απρίλη του 2016 πήγαμε και καταθέσαμε στον κ. Ξάνθο 43 χιλιάδες υπογραφές που είχαμε συγκεντρώσει στο ίντερνετ μέσω του Avaaz, όπου ζητούσαμε τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να φτιάξει μια επιτροπή, για να εξετάσουν το θέμα, πράγμα που έκανε -έφτιαξε την επιτροπή το καλοκαίρι του ‘16. Την άνοιξη του ‘17 έβγαλε πόρισμα η επιτροπή, και πάνω σε αυτό το πόρισμα πάτησε η Κυβέρνηση για να αλλάξει τη θέση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β, που σημαίνει ότι πλέον ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και επομένως να χρησιμοποιείται θεραπευτικά η κάνναβη.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά προβλήματα γιατί η διαδικασία ακόμα δεν δουλεύει, αλλά, τέλος πάντων, εκεί ξεκίνησε. Δηλαδή το ότι σήμερα έγινε νόμιμη η καλλιέργεια της κάνναβης, και όλα τα υπόλοιπα που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, έχουν ξεκινήσει από αυτή την επίσκεψη στο Υπουργείο. Οπότε και θεωρώ ότι έχουμε ακολουθήσει το σωστό δρόμο. Και χρειαζόταν μια τέτοια δράση. Δηλαδή, καλές είναι οι διαδηλώσεις, καλές είναι οι διαμαρτυρίες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσεις νόμιμα τη διαδικασία.

Ποια είναι, προς την κάνναβη, η συνήθης στάση των ασθενών που σας προσεγγίζουν και δεν γνώριζαν προηγουμένως για τις θεραπευτικές ιδιότητές της;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι το στίγμα. Διότι, ακόμη και ένας άνθρωπος που είναι ανοιχτός και ψάχνει επειδή θέλει τη βοήθεια του φυτού, έχει καταγεγραμμένα μέσα του πράγματα που πρέπει να ξεπεράσει. Επομένως, παρόλο που πλέον υπάρχει θεραπευτική εμπειρία με την κάνναβη και ξέρουν ότι δεν είναι επικίνδυνη η χρήση της για ανάλογη χρήση, ο κόσμος πολλές φορές φοβάται. Φοβάται ακόμη και το CBD.

Μου στέλνουν μήνυμα ‘πήρα το λάδι αλλά δεν ξέρω, να το ξεκινήσω ή να μην το ξεκινήσω’. Υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν πάρα πολύ καιρό στην ομάδα, μπορεί ακόμη και 6 μήνες να διαβάζουν απίστευτες ιστορίες και πληροφορίες, και μου γράφουν μετά από 6 μήνες ‘νομίζω ότι είμαι έτοιμος να αρχίσω’. Βέβαια οι περισσότεροι το ξεπερνάνε πάρα πολύ γρήγορα, διότι βλέπουν τέτοια απίστευτα αποτελέσματα στο σώμα τους που ενθουσιάζονται.

Η συνηθισμένη διαδικασία είναι ότι κάποιος ξεκινάει στην οικογένεια επειδή η Γιαγιά έχει υψηλή πίεση ή επειδή το παιδί έχει επιληψία ή επειδή ο ίδιος έχει κάποιο πρόβλημα, και μετά σιγά σιγά ξεκινάει όλη η οικογένεια. Δηλαδή πολλές φορές μου γράφουν ‘εγώ ξεκίνησα για αυτόν κι αυτόν το λόγο, το παιδί μου έχει αυτό, να του το ξεκινήσω;’ Ε, ξεκίνα το. Βλέπουν καλά αποτελέσματα για το παιδί και μετά το ξεκινάει κι ο Μπαμπάς. Έτσι μετατρέπεται η αρχική ανησυχία σε μια ανοιχτή στάση και σιγά σιγά σβήνει το θέμα του στίγματος -από τη χρήση του ίδιου του φυτού. Δηλαδή το φυτό μάς εκπαιδεύει.

Πού βλέπετε όλο αυτό το θέμα της κάνναβης να πηγαίνει;

Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι αυτό που δείχνει παγκοσμίως αυτή τη στιγμή: ότι θα προσπαθήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να το πάρουν και αυτό στα χέρια τους για να κερδίσουν χρήματα και να μπορέσουν να ελέγξουν την Αγορά.

Ελπίζω όμως ότι το παγκόσμιο κίνημα, επειδή για παγκόσμιο κίνημα μιλάμε (το διαδίκτυο σήμερα δίνει τη δυνατότητα να ενωθούν οι φωνές και οι προσπάθειες), ελπίζω λοιπόν να καταφέρουμε να γυρίσουμε το φυτό εκεί που πρέπει, στον κήπο μας. Δηλαδή, να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί, να έχει το φυτό του, να διαλέγει τη σωστή ποικιλία για αυτόν, να μάθει να φτιάχνει υποπροϊόντα του φυτού, το λάδι, την αλοιφή, οτιδήποτε άλλο.

Για τους ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, να μπορούν να έχουν ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορούν να απευθύνονται για να πάρουν υπεύθυνα προϊόντα, πώς είναι τα dispensaries στην Αμερική, όπου μπορείς να πας μέσα και, όχι να βρεις ένα κουτί με χάπια κάνναβης, αλλά να βρεις μπροστά σου 100 διαφορετικές ποικιλίες και ενημερωμένο προσωπικό, που να μπορεί να σου πει ότι π.χ. εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι η ψωρίαση, αυτές είναι οι 10 ποικιλίες που κάνουν καλό σε αυτή την πάθηση.

Για αυτό, βέβαια, χρειαζόμαστε και περισσότερη εξέλιξη στην επιστήμη, στις έρευνες, για να μας καθοδηγήσουν, να ξέρουν καλύτερα, πόσο χρειάζεται, τι ακριβώς χρειάζεται, πότε και πώς χρειάζεται.

Πηγή: cannaboss.gr

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.