Σύλληψη ασθενών

Το 2019 η ιατρική χρήση της κάνναβης εγκρίθηκε με την αλλαγή του νόμου του Ιουνίου του 2017. Και όμως, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως από αυτή τη στήλη, δεν έχει πάρει κανένας ασθενής με νόμιμο τρόπο κάνναβη στα χέρια του μέχρι σήμερα. Από τη στιγμή που το κράτος δεν έχει μπορέσει, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, να εξασφαλίσει τρόπο να προμηθεύονται οι ασθενείς, με νόμιμη ελεγχόμενη μορφή, το φυτό που τους χρειάζεται για την πάθησή τους, ο κόσμος έχει αναγκαστεί να καλύψει μόνος του τις ανάγκες του από όποια πηγή μπορεί ο καθένας.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν την κανναβιδιόλη (CBD) από τα σχετικά καταστήματα που ανοίγουν στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια , ενώ υπάρχουν προϊόντα ακόμα και στα φαρμακεία. Η κανναβιδιόλη είναι ένα από τα 138 διαφορετικά είδη μη-ψυχοτρόπων κανναβινοειδών, που συνυπάρχουν στο φυτό μαζί με την ψυχοτρόπο ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με παθήσεις που μπορούν να βοηθηθούν από τη χρήση της κανναβιδιόλης ή των άλλων ουσιών (εκτός της παράνομης THC), είναι μέσα στο σύνολο του πληθυσμού που έχει το δικαίωμα στη βελτίωση της υγείας του. Για όσους χρειάζονται και την τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία έχει δικές της ιατρικές ιδιότητες και χρειάζεται σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ασθένειες, όπως είναι τα αυτοάνοσα και ο καρκίνος, οι συνάνθρωποί μας αναγκάζονται να καταφύγουν στην παρανομία για να αντιμετωπίσουν ένα ήδη πολύ δύσκολο και βαρύ πρόβλημα, ένα ζήτημα υγείας.

Όταν κάποιος αναγκάζεται να ψάξει την κάνναβη ως παράνομος, ανοίγουν πολλά και διάφορα πεδία δυσκολίας, τα οποία δεν είναι ΜΟΝΟ η αντιμετώπιση των συνεπειών του νόμου. Μπορεί αυτό να είναι το λιγότερο σημαντικό για κάποιους. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις επιπτώσεις της απαγόρευσης της κάνναβης στη ζωή των ασθενών:

EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο ασθενής αναγκάζεται να ψάξει για ένα προϊόν που προορίζεται για ΙΑΤΡΙΚΗ χρήση στην παράνομη αγορά. Εκτός από το ότι για πάρα πολλούς αυτό είναι ανέφικτο (από πού να ξεκινήσει μία τέτοια αναζήτηση ένας ασθενής που βρίσκεται στην επαρχία ή που δεν ξέρει τίποτα από ηλεκτρονικά μέσα, είναι μεγάλης ηλικίας ή δεν έχει βοήθεια;). Οι άνθρω ποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας και στην εκμετάλλευση των κανό νων της μαύρης αγοράς.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η πληροφορία αργεί να φτάσει στον αποδέκτη. Είναι, ακόμα και σήμερα, μικρή η μερίδα του πληθυσμού που γνωρίζει για τις ιατρικές ιδιότητες του φυτού και ΚΥΡΙΩΣ μέσα στην ιατρική κοινότητα, η οποία αντί να είναι ενημερωμένη επισήμως από το κράτος και να είναι σε θέση να ενημερώνει τους ασθενείς, έχο ντας ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στην διάθεσή της, μένει οχυρωμένη πίσω από την άγνοιά της και αφαιρεί το δικαίωμα από τους ασθενείς να έχουν περισσότερες πιθανότητες στην ίαση των συμπτωμάτων τους. Όλα αυτά για ένα προϊόν που ουσιαστικά δεν έχει παρενέργειες (όχι τουλάχιστον σοβαρές και είναι κυρίως παροδικές) και που συνεργάζεται με τον ανθρώ πινο οργανισμό, μέσω της επίδρασης των κανναβινοειδών πάνω στο ενδο κανναβινοειδές σύστημα.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ – ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ

Το στίγμα που συνοδεύει την κάνναβη, μετΆ από πάνω 80 χρόνια παρανομίας, δύσκολο ξεπερνιέται. Ακόμα και οι ίδιοι οι ασθενείς που έχουν δει το καλό που μπορεί να τους προσφέρει το φυτό, πολλές φορές φοβούνται να προχωρήσουν σε θεραπεία διότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το φυτό αυτό ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ. Από εκεί και πέρα, υπΆρχει ένα ολόκληρο περιβάλλον γύρω από τον ασθενή, που έχει και αυτό λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται.

Πρώτα είναι οι συγγενείς. Έχει συμβεί πολλές φορές να έχω συνομιλήσει με άτο μο που, ενώ θέλει ο ίδιος να ξεκινήσει, είναι αρνητικός ο/η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς, τα αδέλφια και άλλα στενά πρόσω πα. Πολλές φορές είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο πάνω στο θέμα της θεραπείας και παίρ νουν αποφάσεις για αυτήν. Μιλάω και με γονείς παιδιών με βαριά προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τα συμβατικά φαρμακευτικά σκευάσματα και που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το στίγμα στο μυαλό τους ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτό που μπορεί να τους βοηθήσει. Συνήθως ξεκινάνε με την κανναβιδιόλη και εώ ξέρουν ότι θα ολοκληρωθεί πολύ καλύτερα η εικόνα με τη χρήση όλου του φυτού (και με το THC δηλαδή), δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό επόμενο βήμα διότι φοβούνται τις συνέπειες του νόμου, δεν έχουν τη στήριξη του ιατρού του παιδιού τους ή ακόμα νομίζουν πως τα παιδιά τους θα μπορούσαν να καταλήξουν στο ψυχιατρείο με ψυχωτικά επεισόδια, σχιζοφρένεια ή με οτιδήποτε άλλο δεινό μας έχουν πει και μας έχουν τρομάξει τόσα χρόνια.

ΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ

Η παρανομία δεν είναι μόνο μια προσωπική απόφαση. Οι άνθρωποι που παίρνουν το ρίσκο να βρουν την κάνναβη (με όποιο τρό πο μπορούν) ρισκάρουν κάτι ΠΟΛΥ πάρα πάνω από μία βραδιά στο κρατητήριο και ένα δικαστήριο που θα τους αφήσει πιθανόν με ελαφρυντικά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιχειρήσεις, εργάζονται, σπουδάζουν – έχουν μία ζωή να υποστηρίξουν. Είναι αξιο σέβαστα μέλη της κοινωνίας. Πολλές φορές μπορεί να είναι άτομα επιφανή, που φοβούνται να μη μαθευτεί από τον περίγυρό τους, με ολέθριες συνέπειες για τη θέση τους ή την καριέρα τους, για να μην αναφερθούμε στις επιπτώσεις για τα μέλη της οικογένειας τους. Και δεν είναι μόνο θεωρητικό αυτό. Γνωρίζω κοπέλα που παρήγγειλε λάδι ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ από Αμερική αλλά επειδή δουλεύει η ίδια σε κάποια υπηρεσία των αρχών του κράτους, το είχε παραγγείλει στο όνομα του πατέρα της – φοβούμενη μην χάσει την εργασία της και γιατί έχει δύο μικρά παιδιά. Και την πιάσανε. Δεν της μιλάει σήμερα κανένα μέλος της οικογένειάς της. Γνωρίζω επίσης μία ιατρό με αυτοάνοσο νόσημα που στη δική της μικρή κοινωνία – σε ένα νησί – όχι μόνο τρέμει να μην μαθευτεί ότι κάνει χρήση, αλλά και περιορίζεται και λυπάται που νιώθει ότι δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά και να βοηθήσει άλλους συμπάσχοντες στην πόλη της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το οικονομικό ζήτημα της παρανο μίας είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο θέμα. Εδώ μόνο μία ρύθμιση όπου η κάνναβη παύει να είναι παράνομη θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεν φτάνει η έκδοση της κάρτας ασθενών, αλλά οφείλουμε τουλάχιστον να το επισημάνουμε. Οι ασθενείς τώρα καλούνται να πληρώνουν, πολλές φο ρές, υπέρογκα ποσά για τα προϊόντα που τους χρειάζονται και ρισκάρουν, επίσης, με την σύλληψη να κατάσχο νται αυτά τα προϊόντα και να χάνουν τα λεφτά που έχουν επενδύσει. Μια σωστή ρύθμιση και έλεγχος από την πολιτεία, θα έδινε πολύ περισσότερες λύσεις σε έναν ασθενή: ιδιωτική/ οικιακή καλλιέργεια, κάλυψη από το ασφαλιστικό ταμείο, ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, πρω τοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για οικονομική υποστήριξη του ασθενή, σχήματα αλληλεγγύης μεταξύ ασθενών, λέσχες ασθενών για διάθεση υλικού και πολλά άλλα. Επίσης, θα μπορούσε και το κράτος να έχει πολύ σημαντικά έσοδα από την φορολόγηση των προϊόντων, που με την σειρά τους θα μπορούσαν να διατεθούν για έρευνα και δομές που υποστηρίζουν την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Υπάρχουν ακόμα πολλές πτυχές του ζητήματος της παρανομίας που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι μόνο μια ολική και οριστική αντιμετώπιση του θέματος (όπως έχει γίνει και στον Καναδά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για υπεύθυνη χρήση σε ενήλικες) είναι κάτι που θα πρόσφερε την δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στους ασθενείς και μια σύγχρονη και ενημερωμένη αντιμετώπιση από την ιατρική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα. Μέχρι τότε όμως, θεω ρούμε υποχρέωση του κράτους να προστατέψει τους ασθενείς τουλάχιστον από τις καταστροφικές συνέπειες της παρανομίας και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει και στην αλλαγή σε όλα τα άλλα επίπεδα, ώστε να είμαστε μια μέρα σύντομα σε θέση να μη χρειαστεί καν αυτή η κάρτα και η διαδικασία της έγκρισης του ασθενή από κάποια ελεγκτική αρχή. Μέχρι τότε να σταματήσουν οι συλλήψεις των ασθενών, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη δυσκολία και το βάρος της ίδιας τους της ασθένειας αλλά και επιπλέον και τον φόβο, την άγνοια, την ανασφάλεια και τον απο κλεισμό που δημιουργεί η ανάγκη να ψάχνουν μέσα στο σκοτάδι της παρανομίας τη λύση για την υγεία τους.

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ- ΚΑΡΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης των συλλήψεων ασθενών, δείτε το ψήφισμα που έχει ανεβάσει ο Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ στην πλατφόρμα AVAΑZ με στόχο την συλλογή υπο γραφών υπέρ της θεσμοποίησης της κάρτας ασθενούς ως μέτρο προστασίας των ατόμων που επιλέγουν την κάνναβη για θεραπεία.

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_ Prostatepsete_toys_apo_tin_paranomia_karta_ gia_toys_astheneis_tis_farmakeytikis_kannavis/

Jacqueline Poitras
Πρόεδρος του συλλόγου
ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την Κανναβη

Πηγή: The Green Greeks

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.