Πώς βοηθά η κάνναβη;

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Autoimmune Diseases: How Does Cannabis Help?” https://herb.co/marijuana/news/autoimmune-diseases, Delilah Butterfield, 04 October, 2016)

Η κάνναβη είναι διάσημη για το ότι παρέχει σε αυτούς που την καταναλώνουν έναν ευτυχισμένο, ταξιδιάρικο χρόνο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό σύστημα, το βότανο είναι πολλά περισσότερα. Το φυτό όχι μόνο είναι αποτελεσματικό για στην ανακούφιση του πόνου και κάποιων από τα άβολα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης νόσου, αλλά δείχνει πολλές δυνατότητες και ως ισχυρός ανοσοδιαμορφωτής . Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα εδώ είναι, όταν πρόκειται για την κάνναβη και τις αυτοάνοσες ασθένειες, λειτουργεί πραγματικά το βότανο;

Τι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια;
Μια αυτοάνοση ασθένεια εμφανίζεται όταν ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται εσφαλμένα ότι τα δικά σου κύτταρα είναι ξένοι εισβολείς. Εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι υγιές, αναζητά και υπερασπίζεται το σώμα σου από τους παθογόνους παράγοντες.

Κάθε φορά που συναντά ένα από αυτά τα παθογόνα, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται αντισώμα ως απόκριση σε αυτό το παθογόνο.

Αυτά τα αντισώματα βοηθούν το σώμα να διακρίνει πολύ συγκεκριμένες απειλές. Σε μια αυτοάνοση ασθένεια, το σώμα σου αναπτύσσεται και παράγει αυτά τα αντισώματα ως απόκριση σε πολύ συγκεκριμένους ιστούς οργάνων.

Αυτά τα αντισώματα δρουν ως σήματα για να επιτρέψουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να γνωρίζει ότι πρόκειται για ιστούς προς στόχευση. Μόλις επισημανθεί κάτι με αντίσωμα, ειδικά κύτταρα που ονομάζονται T-Cells κάνουν το βρώμικο έργο και καταστρέφουν ότι έχει επισημανθεί.

Αυτά τα αντισώματα μπορεί να δημιουργηθούν ως απάντηση σε κάθε είδους πράγματα. Σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, τα αντισώματα κατά των νευρώνων στον εγκέφαλο είναι άφθονα. Σε άλλες, μπορεί να βρεις αντισώματα κατά συγκεκριμένων τύπων κυτταρικών υποδοχέων ή ενζύμων.

Μερικές από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες είναι:
* Η ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ)[1] (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον χόνδρο στις αρθρώσεις)
[1] “Can Arthritis Pain & Inflammation Be Treated With Cannabis?” (Μπορεί ο πόνος και η φλεγμονή της αρθρίτιδας να θεραπευτούν με κάνναβη;) https://herb.co/marijuana/news/arthritis-pain-inflammation
* Συστηματικός λύκος[2] (επηρεάζει μια μεγάλη ποικιλία οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του δέρματος, των αρθρώσεων και του εγκεφάλου)
[2] “Cannabis vs. Lupus” (Κάνναβη εναντίον Λύκου) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-vs-lupus
* Κοιλιοκάκη[3] (το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να σκοτώνει τον ιστό στο λεπτό έντερο σε μια απόκριση στην γλουτένη)
[3] “Celiac Disease And Cannabis: Is Help At Hand?” (Νόσος κοιλιοκάκη και κάνναβη: Υπάρχει βοήθεια;) https://herb.co/marijuana/news/celiac-disease-and-cannabis
* Ψωρίαση[4] (ανοσολογική δυσλειτουργία στο δέρμα)
[4] “Skin Deep #2: How To Treat Psoriasis With Cannabis” (Βαθιά στο Δέρμα #2: Πώς να αντιμετωπίσεις την ψωρίαση με την κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/skin-deep-psoriasis
* Η νόσος του Hashimoto (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα)
* Διαβήτης τύπου 1[5] (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε αδένες που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας)
[5] “Marijuana and Diabetes – An In-depth Look” (Κάνναβη και διαβήτης – μια εις βάθος εξέταση) https://herb.co/marijuana/news/marijuana-and-diabetes
* Πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ)[6] (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην μυελίνη που περιβάλλει τους νευρώνες)
[6] “Multiple Sclerosis: Here’s Why Cannabis Is So Effective Against MS” (Πολλαπλή σκλήρυνση: Εδώ είναι γιατί η κάνναβη είναι τόσο αποτελεσματική κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης) https://herb.co/marijuana/news/marijuana-and-ms

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν θεραπείες για τις αυτοάνοσες ασθένειες μόνο κάποιες συμπτωματικές αντιμετωπίσεις.

Πώς η κάνναβη εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την κάνναβη, η ψυχοδραστικότητα του βοτάνου είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που τους έρχονται στο νου. Ωστόσο, η επίδραση του φυτού στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας σημαντικός λόγος που το βότανο έχει τόσο μεγάλο θεραπευτικό δυναμικό.

Είναι μια παρανόηση να σκεφτόμαστε ότι η κάνναβη παρέχει απλώς μια απόσπαση της προσοχής από μια σοβαρή ασθένεια. Οι ενώσεις στο βότανο εμπλέκονται άμεσα με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας πραγματικές και πολύτιμες αλλαγές στο σώμα.

Αυτό δίνει στο βότανο τη δυνατότητα να καταπολεμά τον καρκίνο[7], να κατευνάζει τις νευρολογικές διαταραχές, να καταπολεμά τις αυτοάνοσες ασθένειες και να ηρεμεί το πρήξιμο (οίδημα).
[7] “These Are The 4 Ways Cannabis Kills Cancer” (Αυτά είναι οι 4 τρόποι που κάνναβη σκοτώνει τον καρκίνο) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-kills-cancer

Αλλά, γιατί κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Είναι όλα χάρη στο Ενδοκανναβινοειδές μας Σύστημα (endocannabinoid system, ECS)[8].
[8] “The Endocannabinoid System For Dummies (We’ve Made It Easy For You)” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα για χαζιούλιδες (το έχουμε κάνει εύκολο για σένα)) https://herb.co/marijua…/news/endocannabinoid-system-dummies

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η ανοσολογική λειτουργία
Οι ενώσεις της κάνναβης, όπως η ψυχοδραστική THC, συνδέονται με ειδικές θέσεις στα κύτταρα που ονομάζονται κανναβινοειδείς υποδοχείς[9].
[9] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;) https://herb.co/…/why-are-cannabinoid-receptors-so-important

Αυτοί οι υποδοχείς παρέχουν έναν τρόπο για τα κύτταρά σου να λαμβάνουν μηνύματα και να ανταποκρίνονται στην επικοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, τα μηνύματα έρχονται με τη μορφή των ενδοκανναβινοειδών.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι η ανθρώπινη εκδοχή των ενώσεων της κάνναβης όπως πχ. της THC. Όταν καταναλώνεις κάνναβη, τα ενεργά χημικά στο φυτό αντικαθιστούν τα ενδοκανναβινοειδή σε αυτές τις θέσεις υποδοχέα. Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι υποδοχείς και οι χημικές ουσίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν βρει δύο κύριους τύπους υποδοχέων κανναβινοειδών, τον υποδοχέα κανναβινοειδών 1 (CB1) και τον υποδοχέα κανναβινοειδών 2 (CB2). Οι υποδοχείς CB1 είναι πιο άφθονοι στον εγκέφαλο, αλλά βρίσκονται επίσης σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι υποδοχείς CB2 είναι πιο άφθονοι στα ανοσοκύτταρα.

Η παρουσία αυτών των θέσεων υποδοχέα είναι μια καλή ένδειξη ότι το ECS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική ρύθμιση. Η έρευνα[10] έχει ανακαλύψει ότι τα ενδοκανναβινοειδή είναι ανοσοτροποποιητές (βλ. Immune system[11], το ανοσοποιητικό σύστημα).
[10] “The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy” (Το σύστημα ενδοκανναβινοειδών ως αναδυόμενος στόχος της φαρμακοθεραπείας) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2241751/pdf/nihms38123.pdf
Περίληψη
“Η πρόσφατη ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών τους λιπιδικών συνδετήρων έχει προκαλέσει μια εκθετική ανάπτυξη μελετών που διερευνούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τις ρυθμιστικές του λειτουργίες στην υγεία και στις ασθένειες. Τέτοιες μελέτες διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επιλεκτικών ανταγωνιστών υποδοχέων κανναβινοειδών και αναστολέων του μεταβολισμού και της μεταφοράς ενδοκανναβινοειδών, καθώς και από ποντίκια που έχουν έλλειψη υποδοχέων κανναβινοειδών ή από ενδοκανναβινοειδή αποικοδόμηση ενζύμου λιπαρού οξέος αμιδιοϋδρολάσης. Στην προηγούμενη δεκαετία βρέθηκε ότι, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκονταν σε έναν αυξανόμενο αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στα περιφερειακά όργανα. Το πιο σημαντικό, η ρύθμιση της δραστηριότητας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποδείχτηκε ότι έδινε θεραπευτική υπόσχεση σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων, που κυμαίνονται από διαταραχές διάθεσης και άγχους, κινητικές διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και του Huntington, ο νευροπαθητικός πόνος, η πολλαπλή σκλήρυνση και η βλάβη στην σπονδυλική έως τον καρκίνο, την αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την υπέρταση, το γλαύκωμα, την παχυσαρκία / το μεταβολικό σύνδρομο και την οστεοπόρωση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των κανναβινοειδών φαρμάκων ήταν οι κοινωνικά μη-αποδεκτές (για λόγους που δεν εξετάζονται εδώ) ψυχοδραστικές ιδιότητες των φυτικών ή συνθετικών αγωνιστών που μεσολαβούν από τους υποδοχείς CB1. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει όταν ο θεραπευτικός στόχος επιτυγχάνεται με θεραπεία με έναν ανταγωνιστή υποδοχέα CB1, όπως στην παχυσαρκία, και μπορεί επίσης να απουσιάζει όταν η δράση των ενδοκανναβινοειδών ενισχυθεί έμμεσα μέσω του αποκλεισμού του μεταβολισμού ή της μεταφοράς τους. Η χρήση επιλεκτικών αγωνιστών υποδοχέων CB2, οι οποίοι δεν έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια άλλη ελπιδοφόρα οδό για ορισμένες συνθήκες. Το δυναμικό κατάχρησης των φυτικών κανναβινοειδών μπορεί επίσης να περιοριστεί μέσω της χρήσης παρασκευασμάτων με ελεγχόμενη σύνθεση και προσεκτική επιλογή της δόσης και της οδού χορήγησης. Ο αυξανόμενος αριθμός προκλινικών μελετών και κλινικών δοκιμών με ενώσεις που ρυθμίζουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ασθενειών για τις οποίες οι τρέχουσες θεραπείες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Εδώ παρέχουμε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης γνώσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ως στόχου της φαρμακοθεραπείας”.
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Immune_system

Τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών αυξάνονται όταν υπάρχει απειλή παθογόνου παράγοντα. Έχουν επίσης περιγραφεί[12] ως αρνητικοί διαμορφωτές του ανοσοποιητικού συστήματος. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι ενώσεις βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να “απενεργοποιηθεί”.
[12] “Effects on the immune system” (Επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα) https://sci-hub.ac/10.1007/3-540-26573-2_13
Περίληψη
“Η κάνναβη και άλλα εξωγενή κανναβινοειδή μεταβάλλουν την ανοσολογική λειτουργία και μειώνουν την αντοχή του ξενιστή στις μικροβιακές λοιμώξεις σε πειραματικά ζωικά μοντέλα και in vitro. Έχουν προταθεί δύο τρόποι δράσης με τους οποίους η δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και άλλα κανναβινοειδή επηρεάζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Κατ’ αρχάς, τα κανναβινοειδή μπορεί να σηματοδοτούν τους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 και CB2. Δεύτερον, σε θέσεις άμεσης έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις κανναβινοειδών, όπως ο πνεύμονας, μπορεί να εμπλέκεται διαταραχή της μεμβράνης. Επιπροσθέτως, ενδογενή κανναβινοειδή ή ενδοκανναβινοειδή έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν προταθεί ως φυσικοί διαμορφωτές ανοσολογικών λειτουργιών μέσω υποδοχέων κανναβινοειδών. Εξωγενώς εισαγόμενα κανναβινοειδή μπορεί να διαταράξουν αυτή την ομοιοστατική ανοσολογική ισορροπία. Ένας τρόπος με τον οποίο τα κανναβινοειδή μπορούν να επηρεάσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και την αντίδραση του ξενιστή ίσως διαταράσσοντας την ισορροπία των Τ βοηθητικών (Th) 1 προ-φλεγμονωδών έναντι Th2 αντιφλεγμονωδών κυτοκινών. Ενώ η κάνναβη και τα διάφορα κανναβινοειδή έχουν τεκμηριωθεί ώστε να μεταβάλλουν τις ανοσολογικές λειτουργίες in vitro και σε πειραματόζωα, καμία ελεγχόμενη διαμήκης επιδημιολογική μελέτη δεν έχει ακόμη συσχετίσει οριστικά τις ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων ή ανοσολογικών διαταραχών στους ανθρώπους. Ωστόσο, τα κανναβινοειδή λόγω των ανοσορρυθμιστικών τους ιδιοτήτων έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως θεραπευτικοί παράγοντες για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων ανοσοαποκρίσεων”.

Η κάνναβη μπορεί να καταστείλει ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν τα φυτικά κανναβινοειδή δεσμεύουν αυτές τις θέσεις σε αυτοάνοσα κύτταρα, έχουν κατασταλτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η καταστολή εγείρει ορισμένες ανησυχίες για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, καθώς το σε καταστολή ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια στις ασθένειες και σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Αλλά η έρευνα είναι αμφίδρομη[13] για το θέμα του καρκίνου. Επιπλέον, η έρευνα των ζώων και των κυττάρων διαπίστωσε ότι η κάνναβη μπορεί επίσης να σκοτώσει κάποιες μορφές καρκινικών κυττάρων[14].
[13] “Cannabis, cannabinoids and cancer – the evidence so far” (Η κάνναβη, τα κανναβινοειδή και ο καρκίνος – τα μέχρι τώρα στοιχεία) http://scienceblog.cancerresearchuk.org/…/cannabis-cannabi…/
[14] “Cancer Institute Finally Admits Marijuana Kills Cancer” (Το Ινστιτούτο Καρκίνου αναγνωρίζει επιτέλους ότι η κάνναβη σκοτώνει τον καρκίνο) https://herb.co/…/cancer-institute-finally-admits-marijuana…

Ωστόσο, αυτές οι ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικές στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μετά την αναγνώριση των δυνητικά επιβλαβών επιπτώσεων της μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας, ο Dr. Prakash Nagarkatti από το University of South Carolina εξηγεί[15],
[…] Περαιτέρω έρευνα αυτών των ενώσεων θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού κλινικών διαταραχών όπου η καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης είναι πραγματικά ευεργετική.
[15] “Cannabinoid receptor activation leads to massive mobilization of myeloid-derived suppressor cells with potent immunosuppressive properties” (Η ενεργοποίηση του υποδοχέα καναβινοειδών οδηγεί σε μαζική κινητοποίηση κυττάρων καταγόμενα από μυελοειδές, με ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες) https://sci-hub.ac/10.1002/eji.201040667
Περίληψη
“Η ενεργοποίηση του υποδοχέα κανναβινοειδών από παράγοντες όπως η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι γνωστό ότι προκαλεί την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Εδώ, δείχνουμε ότι η χορήγηση THC σε ποντίκια οδηγεί σε ταχεία και μαζική επέκταση CD12b+ Gr-1+ μυελοειδών κατασταλτικών κυττάρων (myeloid-derived suppressor cells, MDSC) που εκφράζουν λειτουργική αργινάση και εμφανίζουν ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες τόσο in vitro όσο και in vivo. Η επαγωγή των MDSC με THC συσχετίστηκε με μία σημαντική αύξηση στα CSF κοκκιοκύτταρα. Επιπλέον, η χορήγηση αντι-κοκκιοκυττάρου CSF Ab ανέστειλε την επαγωγή των MDSC με THC. Η THC ήταν ικανή να επάγει MDSC σε μεταλλαγμένα C3H και C57BL10 / ScN ποντίκια TLR4 και συνεπώς να ενεργεί ανεξάρτητα από TLR4. Η συσσώρευση των MDSC στην περιφέρεια με μια αντίστοιχη μείωση της αναλογίας των κυττάρων CD11b+ Gr-1+ στον μυελό των οστών, καθώς και in vivo σήμανση BrdU και ανάλυση κυτταρικού κύκλου, έδειξε ότι η THC προκάλεσε κινητοποίηση αυτών των κυττάρων από μυελό των οστών και την επέκτασή τους στην περιφέρεια. Η χρήση εκλεκτικών ανταγωνιστών SR141716A και SR144528 έναντι υποδοχέων κανναβινοειδών 1 και 2 αντίστοιχα καθώς και ποντικών με έλλειψη υποδοχέα έδειξε ότι η διέγερση των MDSC μεσολαβεί μέσω της ενεργοποίησης και των δύο υποδοχέων κανναβινοειδών 1 και 2. Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν ότι η σηματοδότηση υποδοχέα κανναβινοειδούς μπορεί να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική ρύθμιση μέσω της επαγωγής των MDSC”.

Γιατί η φλεγμονή είναι πρόβλημα;
“Inflammation Causes Disease: How to Reverse It! (Part 1)”
(Φλεγμονή προκαλεί ασθένεια: Πώς να το αντιστρέψω! (Μέρος 1))
https://youtu.be/PFq-WqnKt_A
Διάρκεια 00:13:10
Κανάλι Dr. Vikki Petersen https://www.youtube.com/channel/UCICTBxaF6pg6LT8Q-s1lwEA
Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014
Η φλεγμονή δημιουργεί τις περισσότερες εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη, της κατάθλιψης και της αυτοάνοσης ασθένειας. Οι απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης των κύριων ασθενειών που σκοτώνουν τους περισσότερους Αμερικανούς!

“Inflammation Causes Disease: How to Reverse It! (Part 2)”
(Φλεγμονή προκαλεί ασθένεια: Πώς να το αντιστρέψω! (Μέρος 2))
https://youtu.be/Tt1vofIqG2I
Διάρκεια 00:10:40
Δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014

Εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι υπερκινητικό, πιθανότατα θα έχεις πολύ φλεγμονή. Η φλεγμονή συμβαίνει όταν κάτι προκαλεί βλάβη στον ιστό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας άμεσος τραυματισμός, βακτήρια, τοξίνες και μια ποικιλία άλλων αιτιών.

Σε απόκριση στο τραύμα, τα κύτταρα ξεκινούν να εκκρίνουν μια ποικιλία ενώσεων που πυροδοτούν τα αιμοφόρα αγγεία να διαχέουν υγρό στην κατεστραμμένη περιοχή. Αυτό το πρήξιμο κρατά τον ξένο εισβολέα ή την τοξίνη από το να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Δρουν επίσης ως ανοσοποιητικά σήματα, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να βιαστούν και πάνε στην περιοχή.

Το πρόβλημα με τη χρόνια φλεγμονή είναι ότι εμποδίζει το σώμα σου από το να λειτουργεί κανονικά. Όταν οι αρθρώσεις σου φλεγμαίνουν, γίνονται άκαμπτες και δυσκίνητες.

Όταν η φλεγμονή συμβαίνει σε ένα όργανο ή σε άλλο μέρος του σώματός σου, απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές ζημιές με το χρόνο. Η απώλεια της λειτουργικότητας οποιουδήποτε μέρους του σώματος είναι καταστροφική για τη μακροπρόθεσμη υγεία, μπορεί να συμβάλει σε μια πλημμύρα από άλλα συμπτώματα και μπορεί ακόμη και να κοστίσει και τη ζωή.

Σε αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα συνεχίζει να στοχεύει και να επιτίθεται επανειλημμένα στις ίδιες περιοχές. Είναι σαν να έχεις μια λοίμωξη που ποτέ δεν θα θεραπευτεί. Για να ανακτήσεις και να διατηρήσεις σε λειτουργία τον οποιονδήποτε ιστό δέχεται επίθεση, πρέπει να ηρεμήσει η ανοσολογική απόκριση και να μειωθεί η φλεγμονή.

Κάνναβη και φλεγμονή
Οι έρευνες από το 2014[16] κατέστησαν την πρωτοποριακή ανακάλυψη ότι η κάνναβη μπορεί να κάνει αλλαγές σε συγκεκριμένα μόρια που ονομάζονται ιστόνες (ομάδες πρωτεϊνών πλούσιες σε βασικά αμινοξέα που αποτελούν συστατικό του νουκλεοσώματος και έχουν στηρικτικό ρόλο στο μόριο του DNA). Οι ιστόνες βοηθούν στον έλεγχο της γονιδιακής έκφρασης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η THC[17] μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις ιστόνες κατά τρόπο που να καταστέλλει τη φλεγμονή.
[16] “Histone Modifications Are Associated with D9-Tetrahydrocannabinol-mediated Alterations in Antigen-specific T Cell Responses” (Οι τροποποιήσεις ιστονών συνδέονται με μεταβολές με τη μεσολάβηση Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης σε αντιγόνο ειδικών αποκρίσεων Τ κυττάρων) https://sci-hub.ac/10.1074/jbc.M113.545210
Περίληψη
“Η κάνναβη είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα φάρμακα λόγω των ψυχοτρόπων επιδράσεών της. Είναι ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιείται επίσης για ιατρικούς σκοπούς. Το κύριο ψυχοτρόπο συστατικό στην κάνναβη, η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), έχει επίσης αποδειχθεί ότι μεσολαβεί σε ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το εάν η ανοσορυθμιστική δραστικότητα της THC διαμεσολαβείται από επιγενετική ρύθμιση δεν έχει διερευνηθεί προηγουμένως. Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία ChIP-Seq για να εξετάσουμε την in vivo επίδραση της THC στην μεθυλική ιστόνη σε κύτταρα λεμφαδένων των ποντικών που ανοσοποιήθηκαν με μια υπεραντιγόνο σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη Β. Συγκρίναμε την ιστόνη H3 Lys-4, Lys-27, Lys-9 και Lys-36 τριμεθυλίωση και την ιστόνη H3 Lys-9 σε τέτοια κύτταρα που εκτίθενται σε THC ή μεταφέρονται από αυτήν. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η θεραπεία με THC οδηγεί στη συσχέτιση σημάτων τροποποίησης ιστόνης με τα γονίδια κυτοκίνης Th2 και κατασταλτικά σήματα τροποποίησης στα γονίδια κυτοκίνης Th1, υποδεικνύοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον διαμεσολαβημένο με THC μεταγωγέα από Th1 στο Th2. Σε ένα συνολικό επίπεδο, ένα σημαντικό μέρος των περιοχών μεθυλίωσης και ακετυλίωσης ιστόνης μεταβλήθηκε με THC. Ωστόσο, η συνολική κατανομή αυτών των σημάτων μεθυλιώσεως ιστών μεταξύ των γονιδιωματικών χαρακτηριστικών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από την THC, υποδηλώνοντας ότι η THC ενεργοποιεί την έκφραση ενός υποσυνόλου γονιδίων ενώ καταστέλλει την έκφραση άλλης υποομάδας γονιδίων μέσω τροποποίησης ιστόνης. Η λειτουργική ταξινόμηση αυτών των γονιδίων που σχετίζονται με τον ιστόνιο δείκτη έδειξε ότι αυτά τα διαφορικά συνδεδεμένα γονίδια εμπλέκονταν σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, από τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου ως το μεταβολισμό, υποδηλώνοντας ότι η THC είχε πλειοτροπικό αποτέλεσμα στην γονιδιακή έκφραση στα ανοσοκύτταρα. Συνολικά, η τρέχουσα μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι η THC μπορεί να ρυθμίσει την ανοσοαπόκριση μέσω επιγενετικής ρύθμισης που περιλαμβάνει τροποποιήσεις ιστονών”.
[17] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη) https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc

Περαιτέρω, μελέτες[18] έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μειώνουν τη ρύθμιση ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Το 2008, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα για να ελέγξουν[19] τις επιδράσεις της μη ψυχοδραστικής CBD[20] στο διαβήτη τύπου 1.
[18] “Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs” (Τα κανναβινοειδή ως νέα αντιφλεγμονώδη φάρμακα) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC28286…/pdf/nihms155268.pdf
Περίληψη
“Τα κανναβινοειδή είναι μια ομάδα ενώσεων που μεσολαβούν τα αποτελέσματά τους μέσω των υποδοχέων κανναβινοειδών. Η ανακάλυψη της δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ως κύριας ψυχοδραστικής ουσίας στην κάνναβη, καθώς και η ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών τους συνδετών, έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της έρευνας που στοχεύει στην κατανόηση των φυσιολογικών λειτουργιών των κανναβινοειδών. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών περιλαμβάνουν τον CB1, ο οποίος εκφράζεται κυρίως στον εγκέφαλο και τον CB2, ο οποίος βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γεγονός ότι και οι δύο υποδοχείς CB1 και CB2 έχουν βρεθεί σε ανοσοκύτταρα υποδηλώνει ότι τα κανναβινοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η χορήγηση THC σε ποντίκια προκάλεσε αξιοσημείωτη απόπτωση σε Τ κύτταρα και δενδριτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την ανοσοκαταστολή. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα κανναβινοειδή μειώνουν την παραγωγή κυτοκίνης και χημειοκίνης και, σε ορισμένα μοντέλα, ρυθμίζουν προς τα πάνω τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ (Tregs) ως μηχανισμό καταστολής φλεγμονωδών αποκρίσεων. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται επίσης στην ανοσορύυθμιση. Για παράδειγμα, η χορήγηση ενδοκανναβινοειδών ή η χρήση αναστολέων ενζύμων που διασπούν τα ενδοκανναβινοειδή, οδήγησε σε ανοσοκαταστολή και ανάκτηση από ανοσομεσολαβούμενη βλάβη οργάνων όπως το ήπαρ. Η χειραγώγηση των ενδοκανναβινοειδών ή/και η χρήση εξωγενών κανναβινοειδών in νίνο μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή μέθοδο θεραπείας έναντι φλεγμονωδών διαταραχών. Αυτή η ανασκόπηση θα επικεντρωθεί στην πιθανή χρήση των κανναβινοειδών ως μια νέα κατηγορία αντιφλεγμονωδών παραγόντων κατά ορισμένων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων που προκαλούνται κυρίως από ενεργοποιημένα Τ κύτταρα ή άλλα κυτταρικά ανοσολογικά συστατικά”.
[19] “Cannabidiol arrests onset of autoimmune diabetes in NOD mice” (Η κανναβιδιόλη ανακόπτει την εμφάνιση αυτοάνοσου διαβήτη σε ποντίκια NOD) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2270485/pdf/nihms37193.pdf
Περίληψη
“Αναφέρθηκε στο παρελθόν ότι η κανναβιδιόλη (CBD) μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη σε νεαρά θηλυκά ποντίκια που δεν πάσχουν από διαβήτη παχυσαρκίας (NOD). Στην παρούσα μελέτη δείχνουμε ότι η χορήγηση CBD σε θηλυκούς ποντικούς NOD 11-14 εβδομάδων, οι οποίοι είτε βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση διαβήτη είτε με αρχικά συμπτώματα διαβήτη, βελτιώνουν τις εκδηλώσεις της νόσου. Ο διαβήτης διαγνώστηκε μόνο σε 32% των ποντικών στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με CBD, σε σύγκριση με 86% και 100% στις ομάδες που υποβλήθηκαν σε αγωγή με γαλακτωματοποιητή και χωρίς θεραπεία, αντίστοιχα. Επιπλέον, το επίπεδο της προφλεγμονώδους κυτοκίνης IL-12 που παράγεται από τα σπληνοκύτταρα μειώθηκε σημαντικά, ενώ το επίπεδο της αντιφλεγμονώδους IL-10 αυξήθηκε σημαντικά μετά από θεραπεία με CBD. Η ιστολογική εξέταση του παγκρέατος των ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με CBD αποκάλυψε περισσότερες άθικτες νησίδες από ότι σε αυτό των του ελέγχου. Τα δεδομένα μας ενισχύουν την προηγούμενη υπόθεση μας ότι η CBD, γνωστή ως ασφαλής στον άνθρωπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1”.
[20] “What Exactly Is CBD & Endocannabinoid Dysfunction?” (Τι ακριβώς είναι η CDB και η Ενδοκανναβινοειδής δυσλειτουργία;) https://herb.co/marijuana/news/endocannabinoid-dysfunction

Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με CBD[21[ προκάλεσε μείωση των επιπέδων των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα των αντιφλεγμονωδών πρωτεϊνών.
[21] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/…/news/everything-you-need-to-know-about-cbd

Η ανοσολογική ισορροπία διορθώθηκε προσωρινά από την CBD.

Η κάνναβη είναι τόσο ισχυρό αντιφλεγμονώδες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ύφεση της νόσου του Crohn. Η νόσος του Crohn είναι ασθένεια του εντέρου κατά την οποία η φλεγμονή στο έντερο είναι καταστρεπτικά ασταθής.

Σε ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη το 2014[22], οι ερευνητές χορήγησαν σε 21 ασθενείς με Crohn είτε κάνναβη είτε εικονικό φάρμακο. Οι 11 ασθενείς έλαβαν κάνναβη. Από τους 11, οι πέντε ασθενείς παρέμειναν σε πλήρη ύφεση μέχρι το τέλος της δοκιμής. 10 από τους 11 ασθενείς εμφάνισαν βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου του Crohn, σε σύγκριση με μόνο 4 από τους 10 με το εικονικό φάρμακο ελέγχου.
[22] “Cannabis for inflammatory bowel disease” (Η κάνναβη για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) https://sci-hub.ac/10.1159/000358155
Περίληψη
“Το φυτό της Cannabis sativa έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων. Περιέχει πάνω από 60 διαφορετικές ενώσεις κανναβινοειδών. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται σε όλα σχεδόν τα σημαντικά ανοσολογικά φαινόμενα. Τα κανναβινοειδή μπορούν επομένως να είναι ευεργετικά σε φλεγμονώδεις διαταραχές. Στην κολίτιδα του ποντικού, τα κανναβινοειδή μειώνουν την ιστολογική και μικροσκοπική φλεγμονή. Στον άνθρωπο, η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει μια πληθώρα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως ανορεξία, έμεση, κοιλιακό άλγος, διάρροια και διαβητική γαστροπάρεση. Παρά τις αδημοσίευτες αναφορές για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην ασθένεια του φλεγμονώδους εντέρου (inflammatory
bowel disease, IBD), υπάρχουν λίγες ελεγχόμενες μελέτες. Σε μια μελέτη παρατήρησης σε 30 ασθενείς με νόσο του Crohn (Crohn’s disease, CD), διαπιστώσαμε ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης συνδέεται με τη βελτίωση της δραστηριότητας της νόσου και τη μείωση της χρήσης άλλων φαρμάκων. Σε μια πιο πρόσφατη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 21 χρόνιους ασθενείς με CD, παρατηρήσαμε μείωση του δείκτη δραστηριότητας CD, >100 σε 10 από 11 άτομα σε κάνναβη σε σύγκριση με 4 στους 10 ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Πλήρης ύφεση επιτεύχθηκε σε 5 από 11 άτομα στην ομάδα κάνναβης και 1 στα 10 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, σε μια πρόσθετη μελέτη, η χαμηλή δόση κανναβιδιόλης δεν είχε επίδραση στη δραστικότητα της CD. Συνοπτικά, συγκεντρώνονται στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο χειρισμός του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην IBD, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να δηλωθούν τα κανναβινοειδή ως ένα φάρμακο. Πρέπει να καθορίσουμε τα συγκεκριμένα κανναβινοειδή, καθώς και τις κατάλληλες ιατρικές συνθήκες, τη βέλτιστη δόση και τον τρόπο χορήγησης, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα αποφεύγοντας ενδεχομένως τυχόν βλαβερές συνέπειες της χρήσης κανναβινοειδών”.

Ειδικές αυτοάνοσες συνθήκες
Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για την κάνναβη και τις αυτοάνοσες ασθένειες. Γνωρίζουμε ότι οι δραστικές ενώσεις στο βότανο μπορούν να τροποποιήσουν την ανοσολογική λειτουργία και να μειώσουν τη φλεγμονώδη ανταπόκριση.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες και η ενδοκανναβινοειδής σύνδεση είναι ένα περίπλοκο θέμα, αλλά εδώ είναι μερικές σύντομες περιλήψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του βοτάνου σε τρεις κοινές συνθήκες.

 1. Διαβήτης τύπου 1
  Η κάνναβη φαίνεται να βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βότανο μπορεί να ηρεμήσει τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στο πάγκρεας.

Ωστόσο, το 2001, οι ερευνητές έβαλαν την THC σε δοκιμή[23] σε τρωκτικά με αυτοάνοσο διαβήτη. Μετά τη θεραπεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας.
[23] “Examination of the immunosuppressive effect of delta9-tetrahydrocannabinol in
streptozotocin-induced autoimmune diabetes” (Εξέταση της ανοσοκατασταλτικής επίδρασης της δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλης σε επαγόμενο από στρεπτοζοτοκίνη αυτοάνοσο διαβήτη) https://sci-hub.ac/10.1016/S1567-5769(01)00003-0
Περίληψη
“Η δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη (δέλτα9-THC) είναι ικανή να ρυθμίζει μια ποικιλία ανοσοαποκρίσεων, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί σε μοντέλα διαβήτη ανοσολογικής βάσης. Οι στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν: (α) η διερεύνηση της επίδρασης της δέλτα9-THC σε ένα καθιερωμένο μοντέλο του αυτοάνοσου διαβήτη που προκαλείται από την παροχή πολλαπλών χαμηλών δόσεων στρεπτοζοτοκίνης (MLDSTZ) και (β) για τον προσδιορισμό της συμβολής της ανοσοαπόκρισης στο μοντέλο MLDSTZ. Τα CD-1 ποντίκια υποβλήθηκαν σε αγωγή με 40 mg / kg STZ για 5 ημέρες με παρουσία ή απουσία θεραπείας με δέλτα9-THC. Η δέλτα9-THC που χορηγήθηκε από το στόμα με αραβοσιτέλαιο στα 150 mg / kg για 11 ημέρες εξασθενούσε με μεταβατικό τρόπο την επαγόμενη από το MLDSTZ αύξηση της γλυκόζης στον ορό και την απώλεια της παγκρεατικής ινσουλίνης. Η προκαλούμενη από MLDSTZ ινσουλίτιδα και οι αυξήσεις στην έκφραση mRNA της IFN-γ, TNFalpha και IL-12 ήταν όλες μειωμένες την ημέρα 11 με συν-χορήγηση της δέλτα9-THC. Σε ξεχωριστές μελέτες, έξι δόσεις δέλτα9-THC, που δόθηκαν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με STZ, βρέθηκαν εξίσου αποτελεσματικές στην εξασθένηση των ποντικών από το διαβήτη που προκαλείται από MLDSTZ. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ποντίκια B6C3F1 έδειξαν μέτρια υπεργλυκαιμία και σημαντική μείωση της παγκρεατικής ινσουλίνης με MLDSTZ απουσία ινσουλίτιδας. Επιπλέον, το MLDSTZ παρήγαγε μια λιγότερο έντονη υπεργλυκαιμία σε σύγκριση με ποντίκια CD-1 που δεν εξασθενήθηκαν από δέλτα9-THC. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το MLDSTZ μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη β-κυττάρων, αυξάνοντας έτσι την καταστροφή των β-κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η δέλτα9-THC είναι ικανή να εξασθενήσει τη σοβαρότητα της αυτοάνοσης απόκρισης σε αυτό το πειραματικό μοντέλο αυτοάνοσου διαβήτη”.

Τα τρωκτικά επίσης είχαν σημαντική μείωση στην απώλεια της ινσουλίνης. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μερικών από τα συμπτώματα του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της νευροπάθειας[24] και της αμφιβληστροειδοπάθειας[25].
[24] “Efficacy of Inhaled Cannabis on Painful Diabetic Neuropathy” (Η αποτελεσματικότητα της εισπνεόμενης κάνναβης στην επώδυνη διαβητική νευροπάθεια) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC5152…/pdf/nihms-774288.pdf
Περίληψη
“Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διασταύρωσης διεξήχθη σε 16 ασθενείς με οδυνηρή διαβητική περιφερική νευροπάθεια για να εκτιμηθεί η βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα της εισπνεόμενης κάνναβης. Σε ένα σχέδιο διασταύρωσης, κάθε συμμετέχων εκτέθηκε σε 4 συνεδρίες μιας δόσης εικονικού φαρμάκου ή σε χαμηλές δόσεις κάνναβης (1% τετραϋδροκανναβινόλη [THC]), σε μεσαίες (4% THC) ή σε υψηλές (7% THC) δόσεις. Αρχικός αυθόρμητος πόνος, πόνος που προκλήθηκε και γνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν. Τα υποκείμενα έλαβαν στη συνέχεια αερολυμένη κάνναβη ή εικονικό φάρμακο και η ένταση του πόνου και η υποκειμενική βαθμολογία “ευφορικότητας” μετρήθηκαν στα 5, 15, 30, 45 και 60 λεπτά και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για επιπλέον 3 ώρες. Η γνωστική εξέταση πραγματοποιήθηκε σε 5 και 30 λεπτά και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για άλλες 3 ώρες. Η πρωταρχική ανάλυση συνέκρινε τις διαφορές στον αυθόρμητο πόνο με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των δόσεων χρησιμοποιώντας μοντέλα με γραμμικά μικτά αποτελέσματα. Υπήρξε μια σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες αυθόρμητου πόνου μεταξύ των δόσεων (P <.001). Συγκεκριμένες σημαντικές συγκρίσεις ήταν του placebo έναντι των χαμηλών, μέσων και υψηλών δόσεων (P = .031, .04, και <.001, αντίστοιχα) και υψηλές έναντι χαμηλών και μέσων δόσεων (τόσο P <.001). Υπήρξε μια σημαντική επίδραση της υψηλής δόσης στην αίσθηση foam brush και και von Frey προκαλούμενου πόνου (τόσο P <.001). Υπήρξε σημαντική αρνητική επίδραση (μειωμένη απόδοση) της υψηλής δόσης σε 2 από τις 3 νευροψυχολογικές εξετάσεις (Paced Auditory Serial Addition Test και Test Trail Making Part Β.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Αυτή η μικρή, βραχυχρόνια, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή της εισπνεόμενης κάνναβης κατέδειξε μια εξαρτώμενη από τη δόση μείωση του πόνου διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με ανθεκτικό στη θεραπεία πόνο. Αυτό προσθέτει προκαταρκτικά στοιχεία για να υποστηρίξει περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών στον νευροπαθητικό πόνο”.
[25] “Marijuana Compound May Help Stop Diabetic Retinopathy” (Η ένωση μαριχουάνας μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας) https://www.sciencedaily.com/releas…/2006/…/060227184647.htm

Για μια πιο εκτενή πληροφόρηση στο πώς η κάνναβη βοηθάει στον διαβήτη, δες στο άρθρο μας εδώ: “Does Cannabis Help With Diabetes Treatment?” (Η βοήθεια της κάνναβης στην θεραπεία του διαβήτη;) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-help-diabetes

 1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)
  Το 2013, οι ερευνητές ανακάλυψαν[26] κάτι ενδιαφέρον για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα κύτταρα που λήφθηκαν από ασθενείς με ΡΑ είχαν περισσότερους υποδοχείς CB2 στα ανοσοκύτταρα τους.
  [26] “Expression of cannabinoid receptor 2 and its inhibitory effects on synovial fibroblasts in rheumatoid arthritis” (Έκφραση του κανναβινοειδούς υποδοχέα 2 και των ανασταλτικών του επιδράσεων στους αρθρικούς ινοβλάστες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα) https://goo.gl/Ne5pVE
  Περίληψη
  “Σκοπός. Πρόσφατες μελέτες πρότειναν ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ενεργοποίησης του υποδοχέα κανναβινοειδούς 2 (CB2R), που δεν δείχνει ψυχοδραστικότητα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν το CB2R εκφράζεται σε ομοιάζοντα με ινοβλάστες αρθρικά κύτταρα (FLS) της ΡΑ. Σε αυτή τη μελέτη ερευνήσαμε αν το CB2R εκφράζεται σε FLS της ΡΑ, και αν η ενεργοποίηση CB2R ρυθμίζει τη λειτουργία του RA-FLS.
  Μέθοδοι. Η έκφραση του CB2R στον αρθρικό ιστό και FLS μελετήθηκε με ανοσοϊστοχημεία, στύπωμα Western και RT-PCR. Τα επίπεδα έκφρασης mRNA των CB2R, IL-6 και ΜΜΡ αναλύθηκαν με ποσοτική RT-PCR σε πραγματικό χρόνο. Οι συγκεντρώσεις πρωτεΐνης IL-6 και ΜΜΡ σε υπερκείμενα καλλιέργειας προσδιορίστηκαν με ELISA. Τα επίπεδα πρωτεϊνών των μορίων μεταγωγής σήματος προσδιορίστηκαν με στύπωμα Western.
  Αποτελέσματα. Τόσο η έκφραση mRNA όσο και η πρωτεΐνη του CB2R βρέθηκαν στον αρθρικό ιστό και καλλιεργήθηκαν FLS με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε ασθενείς με ΡΑ απ’ ότι σε ασθενείς με ΟΑ. Σε καλλιεργημένο RA-FLS, το επίπεδο έκφρασης του CB2R ρυθμίστηκε προς τα άνω με διέγερση με IL-1 β, ΤΝΡ-α ή λιποπολυσακχαρίτη. In vitro, ο HU-308, ένας επιλεκτικός συναγωνιστής CB2R, αναστέλλει τον επαγόμενο από IL-1β πολλαπλασιασμό του RA-FLS καθώς και την επαγόμενη από IL-1β παραγωγή ΜΜΡ-3, ΜΜΡ-13 και IL-6 σε ΡΑ δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Η HU-308 κατέστειλε επίσης την προκαλούμενη από IL-1β ενεργοποίηση εξωκυτταρικής κινάσης 1/2 ρυθμιζόμενης από σήμα και ενεργοποιημένης από μιτογόνο πρωτεΐνης κινάσης p38 σε FLS.
  Συμπέρασμα. Στην RA-FLS, οι προφλεγμονώδεις μεσολαβητές ρυθμίζουν εκ των προτέρων την έκφραση του CB2R, η οποία ρυθμίζει αρνητικά την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών και ΜΜΡ. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το CB2R μπορεί να είναι ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος της ΡΑ”.

Κατά μία έννοια, ο αυξημένος αριθμός των θέσεων υποδοχέα είναι ένα σημάδι ότι τα κύτταρα ζητούν περισσότερα ενδοκανναβινοειδή.

Για κάποιο λόγο, τα κύτταρα χρειάζονται αυξημένη ποσότητα διέγερσης ενδοκανναβινοειδών για να λειτουργήσουν σωστά.

Παλαιότερη έρευνα[27] από το 2003 διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της CBD σε τρωκτικά έχουν δοκιμαστεί με εργαστηριακά προκαλούμενη αρθρίτιδα. Μετά την έγχυση μιας φλεγμονώδους ένωσης, αντιμετωπίζουν τα πειραματόζωα με την CBD. Το κανναβινοειδές μείωσε τη φλεγμονή με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση. Οι φλεγμονώδεις δείκτες συνέχισαν να μειώνονται με διαδοχική θεραπεία….

Η συνέχεια του άρθρου εδώ, στα αρχεία της ομάδας:
Αυτοάνοσες ασθένειες: Πώς βοηθά η κάνναβη;
https://www.facebook.com/download/preview/214708975730767

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση