Νέα σύνορα στα προϊόντα κατανάλωσης με κάνναβη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Dissolvable Cannabinoids: A New Frontier in Cannabis Consumables” https://www.leafly.com/…/dissolvable-cannabinoids-the-futur… , Patrick Bennett, March 7, 2018)

Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι όλοι οπαδοί των βρώσιμων με κάνναβη[1]. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν να καλύψουν την γεύση από την υπογραφή της κάνναβης, μια επίγευση ή οσμή είναι συχνά ακόμα ανιχνεύσιμη σε πολλά προϊόντα με έγχυση. Η επίλυση του προβλήματος της γεύσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μια νέα παρασκευή μπορεί να προσφέρει μια λύση.
[1] “Cannabis-Infused Edibles 101: What to Know About Dosing, Potency, and Labeling” (Τα βρώσιμα με έγχυση κάνναβης 101: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την επισήμανση) https://www.leafly.com/…/medibles-101-everything-you-ever-w…

Χωρίς άρωμα, άοσμο και με ταχύτερο χρόνο εκκίνησης στην επίδρασή της, η διαλυτή σκόνη κανναβινοειδών είναι μια καινοτομία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο των βρώσιμων/πόσιμων (των προϊόντων που τρώγονται ή πίνονται, θα τα αναφέρουμε ως βρώσιμα). Αλλά ποια ακριβώς είναι τα διαλυτά κανναβινοειδή, πώς παρασκευάζονται και ποια είναι η αξία που μπορούν να προσφέρουν;

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος διαλυτά κανναβινοειδή;
Τα ράφια των ειδικών καταστημάτων διάθεσης κάνναβης (τα λεγόμενα dispensaries) είναι συχνά γεμάτα με ζαχαρούχα, προσυσκευασμένα προϊόντα που προσπαθούν να καλύψουν τη γεύση της κάνναβης, κάτι το οποίο γίνεται πολύ πιο δύσκολο στα βρώσιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή. Επιπλέον, τα κανναβινοειδή[2] είναι λιποδιαλυτά και υδρόφοβα (δεν τους αρέσει το νερό και δεν διαλύονται μέσα σε αυτό, όπως όλα τα έλαια). Όταν προστίθενται σε ένα προϊόν, τα λιπαρά συμπυκνώματα κάνναβης δημιουργούν περιορισμούς λόγω της ανικανότητάς τους να αναμειχθούν με ορισμένες ουσίες.
[2] “List of Major Cannabinoids in Cannabis and Their Effects” (Κατάλογος των κυριότερων κανναβινοειδών στην κάνναβη και οι επιδράσεις τους) https://www.leafly.com/…/list-major-cannabinoids-cannabis-e…

Αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν μοναδικά εμπόδια για τις εταιρίες που παρασκευάζουν βρώσιμα προϊόντα και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό για την υγεία και ευπροσάρμοστο προϊόν, αλλά περιορίζονται από την ανάγκη να χρησιμοποιούν λίπη και έλαια για λόγους διαλυτότητας ή για να καλύψουν την γεύση.

Τα διαλυτά κανναβινοειδή είναι μια υδατοδιαλυτή σκόνη χωρίς άρωμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προστεθεί σχεδόν σε οτιδήποτε, σε υγρό ή σε στερεό. Επιπλέον, δεν θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του τελικού προϊόντος. Με τα διαλυτά κανναβινοειδή, μπορεί κάποιος να τα καταναλώσει μέσα σε οτιδήποτε μετατρέποντας το σε ένα βρώσιμο με ενίσχυση από κάνναβη (ακόμα και σε ένα ποτήρι νερό).

Πώς γίνονται τα διαλυτά κανναβινοειδή
Η Stillwater Brands[3], μια εταιρεία με έδρα το Κολοράντο, καινοτομεί στα διαλυτά κανναβινοειδή από το 2016. Οι συνιδρυτές της εταιρείας Jeremy Goldstein, Missy Bradley και Justin Singer ξεκίνησαν με μια αποστολή, να παράσχουν ένα προϊόν χαμηλής περιεκτικότητας και ευπροσάρμοστο, αφού αγωνίστηκαν για να βρουν μια λογική λύση για τη διαβητική γιαγιά του Justin. Το τρίο συνεργάστηκε με τον Keith Woelfel, έναν επιστήμονα τροφίμων με 20χρονη πείρα εργαζόμενος στην Mars Inc., για να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα ξεπεράσει τα εμπόδια της γεύσης, της περιεκτικότητας και της ευελιξίας. Έτσι παρασκευάστηκε, το Ripple, το κατ’ εξοχήν γνωστό τους προϊόν σε σκόνη με THC.
[3] “Stillwater Brands” https://www.leafly.com/brands/stillwater-brands

Δεδομένων των υδρόφοβων ιδιοτήτων των κανναβινοειδών, η διαδικασία μετατροπής ενός μορίου που απεχθάνεται το νερό σε ένα προϊόν που να αγαπάει το νερό, δεν είναι κάτι το εύκολο. Αυτό το εμπόδιο είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αγορά έχει περιοριστεί στις επιλογές της σε σχέση με τις εγχύσεις. Η διαδικασία που εκκρεμεί για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη δημιουργία του Ripple αρχίζει με ένα υψηλής ποιότητας απόσταγμα εκχύλισης με CO2 που προέρχεται από μια αξιόπιστη εταιρεία εκχύλισης στο Κολοράντο. Μόλις έρθει στα χέρια της Stillwater Brands, το εκχύλισμα ξεκινάει τη μακρά και επίπονη εργαστηριακή διαδικασία για να παραχθεί η υδατοδιαλυτή σκόνη.
[4] “Cannabis Oil Distillate: A Different Kind of Concentrate” (Εκχύλιση ελαίου κάνναβης: Ένα διαφορετικό είδος συμπυκνώματος) https://www.leafly.com/…/what-are-cannabis-distillate-conce…

Βήμα 1: Γαλακτωματοποίηση (Emulsification)
Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη ενός ενεργοποιημένου (πλήρως αποκαρβοξυλιωμένου[5]) εκχυλίσματος και την γαλακτωματοποίηση του σε πολτό (ένα ημι-ρευστό μίγμα) με τη χρήση επιφανειοδραστικών[6] και γαλακτωματοποιητών[7] ποιότητας τροφίμων. Με έντονη ανάμειξη, το εκχύλισμα διασπάται σε πολύ μικροσκοπικά σωματίδια και επικαλύπτεται με τασιενεργά. Με αυτό τον τρόπο τα σωματίδια που “μισούν το νερό” καθίστανται υδατοδιαλυτά.
[5] “What Is Decarboxylation, and Why Does Your Cannabis Need It?” (Τι είναι η αποκαρβοξυλίωση και γιατί η κάνναβη σου την χρειάζεται;) https://www.leafly.com/…/cannabis-1…/what-is-decarboxylation
[6] “Surfactant” (Επιφανειοδραστικό) https://en.wikipedia.org/wiki/Surfactant
Τα επιφανειοδραστικά είναι ενώσεις που μειώνουν την επιφανειακή τάση μεταξύ δύο υγρών, μεταξύ ενός αερίου και ενός υγρού ή μεταξύ ενός υγρού και ενός στερεού. Τα επιφανειοδραστικά μπορούν να δράσουν ως απορρυπαντικά, ως μέσα διαβροχής, ως γαλακτωματοποιητές, ως παράγοντες αφρισμού και ως διασκορπιστικά.
[7] “Emulsion” (Γαλακτωματοποίηση) https://en.wikipedia.org/wiki/Emulsion
Ένα γαλάκτωμα είναι ένα μείγμα δύο ή περισσοτέρων υγρών τα οποία είναι κανονικά μη αναμίξιμα. Τα γαλακτώματα αποτελούν μέρος μιας γενικότερης κατηγορίας συστημάτων δύο φάσεων της ύλης που ονομάζονται κολλοειδή. Αν και οι όροι κολλοειδές και γαλάκτωμα χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος γαλάκτωμα όταν και οι δύο φάσεις, διασπαρμένες και συνεχείς, είναι υγρά. Σε ένα γαλάκτωμα, ένα υγρό (η διασκορπισμένη φάση) διασπείρεται στην άλλη (η συνεχής φάση). Παραδείγματα γαλακτωμάτων περιλαμβάνουν τις βινεγκρέτες, το ομογενοποιημένο γάλα και μερικά ρευστά κοπής για την κατεργασία μετάλλων.

Βήμα 2: Ξήρανση
Προκειμένου ο πολτός να στεγνώσει, η περίσσεια υγρασίας πρέπει να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Αυτή η διαδικασία απλοποιείται με τη χρήση φούρνων κενού, ο ίδιος τύπος που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία άλλων συμπυκνωμάτων όπως το έλαιο χασίς. Το τελικό προϊόν είναι μια λεπτή, ξηρή σκόνη.

Βήμα 3: Δοσολογία και συσκευασία
Το Ripple[8] της Stillwater διατίθεται επί του παρόντος σε τρεις μορφές (εκτός του ότι αποτελεί το κύριο μέσο κανναβινοειδών στη σειρά προϊόντων στιγμιαίου τσαγιού και καφέ[9]), όπως:
* Το Balanced 5 που περιέχει 5mg THC και 5mg CBD[10]
* Το Pure 10 που είναι μια δόση THC των 10mg
* Το Ripple Relief 20:1 που περιέχει 10mg CBD και 0,5mg THC
[8] “Stillwater’s Ripple” https://stillwaterbrands.life/ripple
[9] “Stillwater’s Beverages” (Αφεψήματα της Stillwater) https://stillwaterbrands.life/stillwater-beverages
[10] “CBD (Cannabidiol): What Does It Do & How Does It Affect the Brain & Body?” (CBD (Κανναβιδιόλη): Τι κάνει και πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα;) https://www.leafly.com/news/science-tech/what-does-cbd-do

Η χορήγηση διαλυτών κανναβινοειδών σε αυτό το επίπεδο απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, αυστηρούς ελέγχους και ακριβή εκτέλεση. Η Stillwater Brands εκτελεί επί του παρόντος έρευνα και ανάπτυξη για τον καλύτερο δυνατό εξορθολογισμό της σειράς προϊόντων από την επεξεργασία έως την συσκευασία.

Οι εφαρμογές των διαλυτών κανναβινοειδών
Οι διαλυτές σκόνες κανναβινοειδών έχουν έναν ατελείωτο αριθμό εφαρμογών, καθιστώντας το ένα από τα πλέον ευπροσάρμοστα προϊόντα με έγχυση κάνναβης που διατίθενται σήμερα στην αγορά. Δεδομένης της υδατοδιαλυτότητάς τους και του γεγονότος ότι είναι πλήρως ενεργοποιημένα, γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα όταν καταναλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα βιώσουν τα αποτελέσματα πιο γρήγορα, περισσότερο και αποτελεσματικότερα.

Τα παραδοσιακά βρώσιμα μπορούν να χρειαστούν έως και 90 λεπτά για να επιδράσουν λόγω του ότι τα κανναβινοειδή πρέπει να περάσουν από την πεπτική οδό πριν να απορροφηθούν πλήρως. Μια ενεργοποιημένη, υδατοδιαλυτή σκόνη κανναβινοειδών εισέρχεται στο σύστημα πιο γρήγορα, με παράθυρο έναρξης περίπου τα 20 λεπτά και αποτελέσματα που μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαλυτότητα της σκόνης επιτρέπει ταυτόχρονη απορρόφηση στο στόμα, τα έντερα και το συκώτι.

Δεδομένου ότι τα διαλυτά κανναβινοειδή είναι άοσμα, άγευστα και πλήρως ενεργοποιημένα, οι εγχύσεις DIY είναι πλέον τόσο εύκολες όσο το άνοιγμα ενός πακέτου πριν από τη χορήγηση δόσης και η προσθήκη του σε ένα φαγώσιμο ή σε κάτι πόσιμο. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν την αυτονομία όχι μόνο να προετοιμάζουν τα βρώσιμα τρόφιμα με τον πιο ευχάριστο τρόπο, αλλά και με την δοσολογία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά περιέχουν μηδενικές θερμίδες, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να επηρεάζουν συγκεκριμένες δίαιτες ή ελεγχόμενες διατροφές.

Είτε σε ενδιαφέρει η δοσολόγηση της κάνναβης είτε θέλεις υγιεινά παρασκευάσματα κάνναβης, είτε είσαι πρόθυμος να πειραματιστείς στην κουζίνα με νέες τεχνικές εγχύσεων, μια υδατοδιαλυτή και προσεκτικά δοσολογημένη σκόνη κανναβινοειδών είναι πράγματι κάτι που θα αλλάξει τα πάντα σχετικά με την κατανάλωση της κάνναβης.

Διαλυτά κανναβινοειδή: ένας νέος τρόπος να καταναλώσεις την κάνναβη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: WIKILEAF, “Dissolvable Cannabinoids: A New Way To Consume Your Cannabis” https://www.wikileaf.com/thestash/dissolvable-cannabinoids/ , by Dianna Benjamin, November 8, 2018)

Βρώσιμα: μερικοί τα αγαπούν, κάποιοι τα μισούν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτά με οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτήν την αμφισημία όσον αφορά τα βρώσιμα[1] που περιέχουν κάνναβη. Το κύριο ζήτημα με τα βρώσιμα είναι ότι είναι απρόβλεπτα. Σίγουρα, στην ετικέτα θα λέει ότι κάθε κομμάτι μιας σοκολάτας έχει πχ. 10mg THC, αλλά μελέτες δείχνουν ότι οι πληροφορίες που εμφανίζονται στις ετικέτες μπορεί να είναι πολύ αναξιόπιστες[2] είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο σε κανναβινοειδή και μάλιστα με σημαντικές αποκλίσεις. Ακόμη και αν η ετικέτα τα λέει σωστά, δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική απορρόφηση των κανναβινοειδών ενός βρώσιμου στην κυκλοφορία του αίματος, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως και σχεδόν δύο ώρες. Μερικές φορές η αναμονή για ένα βρώσιμο να επιδράσει μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερου θεωρώντας ο καταναλωτής ότι δεν είναι αρκετά ισχυρό ή δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα το κομμάτι που ήδη έφαγε, με ότι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτό όταν αρχίσει πραγματικά να επιδρά. Επειδή τα βρώσιμα μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά ισχυρά αποτελέσματα, υπάρχει η πολύ πιθανή περίπτωση η μεγάλη κατανάλωση να προκαλέσει πολύ έντονες επιδράσεις τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί κάποιος να χειριστεί και να οδηγηθεί έτσι σε ανησυχητικές ψευδαισθήσεις, σε κρίσεις πανικού και σε ένα πολύ δυνατό “κλείδωμα στον καναπέ” (couchlock). Όμως μια εξέλιξη στην παρασκευή προϊόντων κανναβινοειδών θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα το παιχνίδι. Ποια είναι αυτή η εξέλιξη; Ένα υδατοδιαλυτό, σχεδόν άοσμο, άγευστο και χωρίς θερμίδες πακέτο σε σκόνη, διαλυτών κανναβινοειδών.
[1] “How Long Do Edibles Last?” (Πόσο διαρκούν τα βρώσιμα;) https://www.wikileaf.com/thestash/dissolvable-cannabinoids/
[2] “Potency labels often wrong on medical-marijuana edibles, study finds” (Οι αναφορές στις ετικέτες της περιεκτικότητας έχουν συχνά λάθη στα βρώσιμα κάνναβης, είναι τα ευρήματα μιας μελέτης) https://www.seattletimes.com/…/potency-labels-often-wrong-…/

Brands Stillwater: Τa βρώσιμα της γιαγιάς
Όταν η γιαγιά του συνιδρυτή της Stillwater, του Justin Singer, του ζήτησε να την βοηθήσει να βρει κάνναβη, το πρόβλημα με τη βιομηχανία βρώσιμων προϊόντων έγινε πολύ προφανές. Η γιαγιά του Singer ήθελε να χρησιμοποιήσει κάνναβη για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του διαβήτη της και της νόσου του Parkinson στον σύζυγό της, δεν την ενδιέφερε η ευφορικότητα. Αλλά ήταν νευρική σχετικά με αυτό το θέμα, την απασχολούσε και γι’ αυτό ζήτησε από τον εγγονό της βοήθεια. Έτσι, όταν δόθηκε στον Singer ένα brownie γεμάτο με 100mg THC σε κάθε κομμάτι, έκοψε το brownie σε 20 μικρότερα κομμάτια, τυλίγοντας μεμονωμένα κάθε κομμάτι και προειδοποίησε τη γιαγιά του να τρώει μόνο μισό κομμάτι κάθε φορά (δηλ. 100Mg / 20 = 5mg το κομμάτι, όπου το μισό θα είχε 2,5mg THC).

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα 20 κομμάτια και οι οδηγίες δεν έκαναν πολλά για να ανακουφίσουν τους φόβους της. Διατήρησε το τεμαχισμένο brownie στην κατάψυξη της και ποτέ δεν το άγγιξε, πεπεισμένη ότι αν εάν ένα κομματάκι brownie έπρεπε να κοπεί στα δυο για να αποφευχθεί η περίπτωση “φτιαξίματος”, το όλο πείραμα ήταν πολύ επικίνδυνο για την ίδια και τον σύζυγό της να το ακολουθήσουν. Μετά από αυτή την εμπειρία, ο Singer πείσθηκε ότι η βιομηχανία χρειάζεται ένα νέο είδος βρώσιμου, κάτι που κάποιος, όπως η γιαγιά του, θα αισθανόταν ασφαλής να το καταναλώσει. Ήθελε να είναι σε μια υγιή, χαμηλή και ακριβής δόση που δεν θα φόβισε τον αρχάριο χρήστη της κάνναβης. Όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα της[3], η εταιρεία θέλει “να κάνει προϊόντα που κάθε γιαγιά θα αισθανόταν ασφαλής να τα καταναλώσει. Επειδή, τελικά, αυτό που θέλει κάποιος είναι απλά να νιώσει καλύτερα. Και δεν μπορεί να αισθανθεί καλύτερα μέχρι να αισθανθεί ασφαλής”.
[3] https://stillwaterbrands.life/about/

Αρκετά χρόνια και πολλά πειράματα αργότερα, γεννήθηκε η Stillwater. Η Stillwater Brands[4] ειδικεύεται στη δημιουργία υδατοδιαλυτών μορφών THC. Διαθέτει προϊόντα με μηδενικές θερμίδες, μηδενικό λίπος, μηδενική ζάχαρη και λεπτή γεύση και οσμή που μπορεί εύκολα να καλυφθεί χωρίς να χρειαστεί να μπει μαζί ένας σκασμός από ανθυγιεινά συστατικά. Η εταιρεία πουλά σήμερα τέσσερα προϊόντα[5]: Clockwater Coffee (στιγμιαίος καφές), Stillwater Tea (τσάι), Whitewater Tea (τσάι) και Ripple Dissolvable THC (διαλυτή THC). Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Cannabist[6], κάθε ένα από τα προϊόντα είναι αυτόνομο. Το τσάι είναι νόστιμο, δηλαδή, έχει γεύση σαν τσάι, όχι σαν τσάι μαζί με γεύση από κάνναβη. Η διαλυτή THC κάνει ακριβώς αυτό, και επειδή είναι ήδη ενεργοποιημένη, μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε πιάτο ή ποτό για να δημιουργήσει ένα στιγμιαίο βρώσιμο/πόσιμο χωρίς να επηρεάζει καθόλου την γεύση του. Ενώ ο καφές είναι σχετικά αδιάφορος, είναι ένας στιγμιαίος καφές, τελικά, κάνει δουλειά και, όπως και τα άλλα προϊόντα και δεν έχει γεύση κάνναβης. Το πιο σημαντικό για εκείνους που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις υψηλές δόσεις που διατίθενται στα περισσότερα βρώσιμα προϊόντα, τα προϊόντα της Stillwater διατίθενται σε δόσεις των 2,5-10mg THC ή CBD (και έχουν και μια “ισορροπημένη” επιλογή που περιλαμβάνει 5mg CBD και 5mg THC).
[4] https://stillwater.life/
[5] https://stillwaterbrands.life/products/
[6] “Coffee, tea and dissolvable THC? The world is your edible (review)” (Καφές, τσάι και διαλυτή THC; Ο κόσμος στο πιάτο σου (αναθεώρηση)) https://www.thecannabist.co/…/stillwater-dissolvable…/98461/

Όπως μπορείς να φανταστείς, το να κάνεις μια ουσία που μισεί το νερό να γίνει υδατοδιαλυτή δεν ήταν ένα απλό τέχνασμα. Η Stillwater το κάνει προσθέτοντας γαλακτωματοποιητές και επιφανειοδραστικές ουσίες για τρόφιμα σε έλαιο που προέρχεται από φυτά κάνναβης. Αυτή η διαδικασία το μετατρέπει σε πολτό που τοποθετείται σε φούρνο κενού και στεγνώνει για αρκετές ημέρες. Βασικά, το εκχυλισμένο έλαιο διασπάται σε μικροσκοπικά σωματίδια και τα σωματίδια που αγαπούν τα λίπη είναι τυλιγμένα σε νερό που αγαπάει το νερό (με τους γαλακτωματοποιητές και τις επιφανειοδραστικές ουσίες). Το τελικό προϊόν είναι μια υδατοδιαλυτή λευκή σκόνη.

Η αγορά των διαλυτών κανναβινοειδών
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν την τρέχουσα αγορά βρώσιμων προϊόντων τα επιλέγουν πιθανότατα για την ξεχωριστή γεύση της κάνναβης σε αυτά ή τουλάχιστον, δεν ενοχλούνται από την ανθυγιεινή ποιότητα των βρώσιμων επιλογών, ποιο ακριβώς είναι το μάρκετινγκ της Stillwater; Δεν μπορεί να απευθύνεται σε μια τόσο μεγάλη αλλά συνάμα και τυπική αγορά βρώσιμων προϊόντων. Υπάρχει όμως μια σημαντική μερίδα καταναλωτών που ενδιαφέρεται για τα διαλυτά κανναβινοειδή που παρέχει η εταιρία.

Οι ασθενείς και οι χρήστες ευεξίας της κάνναβης θα εκτιμήσουν το πόσο εύκολο είναι να διαλυθούν τα κανναβινοειδή της Stillwater που συσκευάζονται σε μικροδόσεις[7]. Η μικροδοσοποίηση της κάνναβης ή η πρόσληψη μικρής ποσότητας κάνναβης ώστε κάποιος να επωφελείται από το θεραπευτικό προφίλ του φυτού χωρίς να βιώνει μια ισχυρή ευφορικότητα, είναι για πολλούς ο καλύτερος τρόπος να καταναλωθεί η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς. Δεδομένου ότι η Stillwater προσφέρει μικρές, ακριβείς δόσεις, όποιος θέλει να δώσει στο ενδοκανναβινοειδές του σύστημα μια ώθηση χωρίς να διακινδυνεύσει μια μη επιθυμητή ευφορικότητα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με αξιοπιστία [αν είναι αυτό που θέλει].
[7] “Marijuana and Microdosing: Get the Health, Avoid the High” (Κάνναβη και Μικροδοσολόγηση: Κερδίζεις υγεία, αποφεύγεις την ευφορικότητα) https://www.wikileaf.com/thestash/marijuana-microdosing/

Λόγω των ηρεμιστικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η κάνναβη ενσωματώθηκε και στις ρουτίνες[8] πριν και μετά την προπόνηση των αθλητών. Ενώ η επιστήμη είναι ακόμα μπερδεμένη, τα ανεπίσημα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κάνναβης πριν και μετά από μια περίοδο προπόνησης μπορεί να βελτιώσει την ανάρρωση και να μειώσει το άγχος. Δεδομένου ότι οι αθλητές διατηρούν συνήθως υγιεινές διατροφές, μια απαλλαγμένη από θερμίδες, χαμηλής δόσης βρώσιμη κάνναβη είναι ένας εύκολος τρόπος για να επωφεληθούν από αυτήν χωρίς να επηρεάζουν έτσι με οποιονδήποτε τρόπο την διατροφή τους ή την απόδοσή τους.
[8] “Feel the Burn! Exercise and Pot” (Νιώστε την ενέργεια! Άσκηση και κάνναβη) https://www.wikileaf.com/thestash/exercise-and-pot/

Η λεπτή φύση των προϊόντων της Stillwater τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για το μερίδιο της αγοράς στο οποίο απευθύνονται οι ιδρυτές της όταν φανταζόταν για πρώτη φορά το τι θα κάνει η εταιρεία, δηλ. τον πληθυσμό των ηλικιωμένων. Ενώ οι νέοι εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταναλωτών κάνναβης, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω καταναλώνουν κάνναβη περισσότερο από ότι είχαν καταναλώσει ποτέ πριν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η ηλικία έρχεται με έναν αυξημένο κίνδυνο εξασθένισης της υγείας. Η κάνναβη καταπραΰνει πολλούς από τους πόνους και τις δυσκολίες που συνοδεύουν το γήρας. Επιπλέον, είναι και διασκεδαστική. Αυτό είναι κάτι που οι καλύτεροι παππούδες/γιαγιάδες και η κάνναβη θα έχουν πάντα κοινό.
[9] “More older Americans are smoking marijuana” (Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι Αμερικανοί καπνίζουν κάνναβη) https://www.washingtonpost.com/…/older-people-are-smoking-…/

Πώς τα διαλυτά στο νερό κανναβινοειδή θα μπορούσαν να αλλάξουν την αγορά των ποτών κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Cannabis Business Times, “How Water-Soluble Cannabinoids Could Change the Cannabis Beverage Market” https://www.cannabisbusinesstimes.com/…/trait-biosciences-…/ , Melissa Schiller, December 12, 2018)

Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Trait Biosciences[1] συζητά την αναπτυσσόμενη τεχνολογία της εταιρείας του που μπορεί να μετατρέψει τα υδρόφοβα κανναβινοειδή σε υδατοδιαλυτές ενώσεις.
[1] https://traitbio.com/

Καθώς η αγορά ποτών με κάνναβη συνεχίζει να διαμορφώνεται, πολλές εταιρείες στρέφονται στην νανοτεχνολογία για να διαλύσουν πιο εύκολα τα διαλυτά σε λιπαρά κανναβινοειδή σε μη ελαιώδη υγρά. Ωστόσο, η Trait Biosciences αναζητά μια άλλη λύση, αναπτύσσοντας τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει υδατοδιαλυτά κανναβινοειδή που θα μπορούσαν εύκολα να αναμειχθούν σε ποτά.

“Είμαι ένας από τους πιστούς… ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία στην κάνναβη είναι να εξοβελίσει το αλκοόλ, αλλά και να προσφερθεί η κατανάλωση κάνναβης με τον τρόπο που συνηθίζεται από όλη την κοινωνία μας, η οποία κάθεται με ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι στο χέρι, πίνει και κοινωνικοποιείται”, λέει ο Ronan Levy, επικεφαλής στρατηγικής της αναδυόμενης εταιρείας βιοτεχνολογίας κάνναβης. “Αν το κάνεις αυτό με την κάνναβη και δεν έχεις το hangover της επόμενης μέρας και δεν έχεις αυτές τις τρομερές επιπτώσεις στην υγεία, … τότε θα πρόκειται για μια φυσική αντικατάσταση του αλκοόλ”.

Εδώ, ο Levy συζητά την τεχνολογία της Trait, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία κάνναβης προσεγγίζει τα ποτά με έγχυση κανναβινοειδών.

Cannabis Business Times: Μπορείς να μας δώσεις κάποιο υπόβαθρο σχετικά με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Trait;
Ronan Levy: Μία από τις τεχνολογίες μας δημιουργήθηκε όταν η ομάδα μας συνειδητοποίησε ότι η διαδικασία σύνθεσης των κανναβινοειδών στο φυτό είναι στην πραγματικότητα τοξική για το φυτό λόγω των κανναβινοειδών, από την εξελικτική προοπτική της, είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός άμυνας των φυτών. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα χορτοφάγα να τρώνε το φυτό της κλωστικής κάνναβης (hemp) ή της κάνναβης. Επίσης, η διαδικασία σύνθεσης δημιουργίας κανναβινοειδών δημιουργεί ένα μόριο υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι τοξικό για όλους τους οργανισμούς της γης. Έτσι, αυτό που έκανε το φυτό, από μια εξελικτική προοπτική, δημιούργησε ένα σύστημα όπου τα κανναβινοειδή συντίθενται στα μπουμπούκια του φυτού, στο επίπεδο της επιφάνειας του οφθαλμού και όχι βαθύτερα στο φυτό, σε ένα εξωτερικό “ανοσοποιητικό σύστημα” άμυνας στα κεφάλια των λεγόμενων τριχωμάτων που καλύπτουν τις ταξιανθίες του θηλυκού φυτού για να τις προστατέψουν.

Στη φύση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ανθρώπινο σώμα μας, ένας τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί αποτοξινώνουν τα μόρια είναι με την τοποθέτηση ενός μορίου σακχάρου σε αυτά. Έτσι, εάν καταναλώσεις ένα βρώσιμο κάνναβης, θα το φας και αυτό θα προχωρήσει στο δρόμο του μέσω του συστήματός σου και σε κάποιο σημείο, ο μεταβολισμός σου θα προσδέσει ένα μόριο σακχάρου σε αυτό. Αυτή η προσκόλληση του μορίου σακχάρου αλλάζει το κανναβινοειδές, το οποίο είναι φυσικά διαλυτό στο λίπος και όχι υδατοδιαλυτό και το καθιστά ως ένα υδατοδιαλυτό κανναβινοειδές.

Ο Dr. Richard Sayre (επικεφαλής επιστήμονας) συνειδητοποίησε ότι εάν μπορείς να πάρεις το φυτό για να γλυκοζυλιώσεις τα κανναβινοειδή του, δηλαδή να επισυνάψεις μόριο σακχάρου στο κανναβινοειδές του φυτού και να βρεις έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις το μόριο υπεροξειδίου του υδρογόνου στο φυτό, τότε μπορείς στην πραγματικότητα να καταφέρεις να παρακάμψεις από αυτόν τον περιορισμό που αναγκάζει το φυτό να αναπτύξει κανναβινοειδή στο μπουμπούκι και στην επιφάνεια του μπουμπουκιού. Εργάστηκε λοιπόν σε κυτταρικό επίπεδο στο φυτό και δημιουργήσαμε φυτά που δημιουργούν γλυκοζυλιωμένα κανναβινοειδή, δηλαδή υδατοδιαλυτά κανναβινοειδή. Και επειδή είναι υδατοδιαλυτά και είναι επεξεργασμένα με σύνθεση, δεν είναι τοξικά για τα φυτά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν τα κανναβινοειδή ή να τα συντεθούν τα κανναβινοειδή σε κάθε κύτταρο του φυτού, και όχι μόνο πάνω στον οφθαλμό. Μπορεί να γίνει στο φύλλο, στο στέλεχος και στις ρίζες. Αυξάνει σημαντικά την απόδοση των κανναβινοειδών που προέρχονται από κάθε φυτό, διότι στο μέγιστο της ανθοφορίας του φυτού τα μπουμπούκια υπολογίζονται στο 10% της βιομάζας. Ονομάζουμε αυτή την τεχνολογία, Trait Amplified ή Trait Super Producers.

Μια άλλη τεχνολογία που ονομάζεται Trait Distilled, είναι μια διαδικασία μετατροπής σε υδατοδιαλυτά. Την ίδια διαδικασία που έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε στο φυτό για να μπορούμε να αναπτύξουμε κανναβινοειδή σε κάθε κύτταρο του φυτού, μπορεί επίσης να γίνει και έξω από το φυτό και με τα υπάρχοντα εκχυλισμένα έλαια. Έτσι, αν πάρουμε έλαιο κάνναβης από ένα dispensary, έρχονται ως έλαια επειδή τα κανναβινοειδή είναι φυσικά λιποδιαλυτά και αυτό σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, αλλά διαλύονται σε λίπη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μέσω της ίδιας διαδικασίας γλυκοζυλίωσης μπορούμε να πάρουμε τα υπάρχοντα εκχυλισμένα έλαια, να τα βάλουμε σε έναν ζυμωτήρα ακριβώς όπως παρασκευάζεται η μπύρα και είτε χρησιμοποιώντας ζυμομύκητες ή κύτταρα tobacco, τα οποία φυσικά έχουν την τάση να προσπαθούν να τα αποτοξινώνουν, στην πραγματικότητα θα γλυκοζυλιώνονται τα κανναβινοειδή. Θα συνδέσουν το μόριο ζάχαρης με τα κανναβινοειδή, το οποίο αλλάζει τα κανναβινοειδή από το να είναι λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά. Έτσι, ξαφνικά, έχουμε τεχνολογία που μπορεί να πάρει οποιοδήποτε έλαιο κάνναβης και μπορεί να το μετατρέψει σε υδατοδιαλυτό προϊόν κάνναβης.

CBT: Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία Trait Distilled στα ποτά;
RL: Έχουμε όλοι προσπαθήσει να φτιάξουμε σάλτσες για σαλάτες και όταν προσπαθήσαμε να ανακατέψουμε έλαιο και νερό, αυτά ξεχώριζαν. Έτσι, όταν προσπαθήσεις να αναμίξεις κανναβινοειδή με χυμούς φρούτων, με νερό ή ότι άλλο παρόμοιο, υπάρχει μια φυσική τάση μεταξύ τους, ανάμεσα στο νερό και τα κανναβινοειδή, να διαχωρίζονται. Όταν όμως έχεις υδατοδιαλυτά, όπως το αλκοόλ είναι υδατοδιαλυτό, αυτά τα κανναβινοειδή θα διανεμηθούν σε ολόκληρο το ποτό ή το βρώσιμο το οποίο προσπαθείς να δημιουργήσεις και δεν πρόκειται να έχεις ένα τέτοιο ζήτημα διαχωρισμού. Αυτή είναι η τεχνολογία μετατροπής σε υδατοδιαλυτά.

Αυτή τη στιγμή, μπορείς να αγοράσεις ποτά με κάνναβη σε πολιτείες και επειδή τα κανναβινοειδή είναι λιποδιαλυτά, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να αναμίξεις κάπως το έλαιο με το νερό. Είτε θα πρέπει να ανακαινίσεις πολύ το ποτό, είτε να βάλεις μέσα κρυσταλλικές μορφές και αυτό δεν σου δίνει μια μεγάλη εμπειρία ποτού όταν πρόκειται για βότκα ή για μια κρύα μπύρα που αναβλύζει. Απλά δεν έχεις μια ιδανική, ποιοτική εμπειρία να πιεις ένα ποτό όταν θα πρέπει να το ανακινείς. Εξετάζοντας το θέμα αυτό από την πλευρά της ψυχαγωγίας, εάν θέλουμε οι άνθρωποι να υιοθετήσουν τα ποτά από κάνναβη αντί των αλκοολούχων ποτών, πρέπει να προσφέρουμε μια ανταγωνιστική εμπειρία ποιότητας.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν γαλακτώματα ή νανογαλακτώματα. Ουσιαστικά, γαλακτωματοποιώντας τα κανναβινοειδή [“τυλίγουν” επιφανειακά τις σταγόνες με ένα υδρόφιλο μέσο] σε κάτι που δεν είναι τόσο υδρόφοβο όσο τα ίδια τα κανναβινοειδή, οπότε δεν θα διαχωριστούν τόσο γρήγορα και θα αναμειχθούν. Το πρόβλημα με τα γαλακτώματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτά ως υδατοδιαλυτά, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα υδατοδιαλυτά. Είναι περισσότερο σαν να είναι απλά συμβατά με το νερό. Αναμιγνύονται όμορφα, αλλά δεν διαλύονται στο υποκείμενο νερό ή στο χυμό και με την πάροδο του χρόνου θα διαχωριστούν όπως γίνεται και με τις σάλτσες για την σαλάτα.

Ο δεύτερος περιορισμός με τα γαλακτώματα είναι ότι τείνουν να είναι θολά. Η μαγιονέζα ας πούμε είναι στην πραγματικότητα ένα γαλάκτωμα. Φαντάσου να πίνεις ένα θολό υγρό. Απλά δεν θα είναι μια ωραία εμπειρία. Και θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με όλα τα βρώσιμα και τα ποτά με κάνναβη που υπάρχουν ήδη αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν ήδη στην αγορά. Όταν καθίσει κάποιος να πιει ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, θα αισθανθεί την όποια επίδρασή τους σχεδόν αμέσως, επειδή το σώμα μας επεξεργάζεται το αλκοόλ που περιέχουν ξεκινώντας από το στόμα, μετά στο στομάχι και στο λεπτό έντερο, το οποίο είναι στην αρχή του πεπτικού συστήματος. Με τα διαλυτά σε λιπαρά κανναβινοειδή, είτε γαλακτωματοποιημένα είτε όχι, είναι ουσιαστικά λίπος και το σώμα μας το μεταβολίζει πολύ χαμηλότερα στο πεπτικό μας σύστημα, στο παχύ έντερο και γι’ αυτό έχουμε αυτήν την καθυστερημένη επίδραση.

Οι άνθρωποι έχουν στραφεί προς την νανοτεχνολογία ή τα νανογαλακτώματα, τα οποία αντιμετωπίζουν δύο από τους περιορισμούς των γαλακτωμάτων, είναι ακόμη λιγότερο υδρόφοβα και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σχεδόν διαυγές ποτό, επειδή η γαλακτωματοποιήση είναι μικρότερη (σε επίπεδο νάνο). Αλλά δεν αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη φύση του λιποδιαλυτού κανναβινοειδούς, καθώς και πάλι θα πρέπει να ταξιδέψει σε όλο το πεπτικό μας σύστημα και να φτάσει στο παχύ έντερο για να γίνει επεξεργασία και να απορροφηθεί και έτσι και πάλι θα μας οδηγήσει σε μια καθυστέρηση της έναρξης της εμπειρίας που είναι να δώσουν τα κανναβινοειδή.

Η τεχνολογία μας δημιουργεί υδατοδιαλυτά κανναβινοειδή, επομένως δεν χρειάζεται πλέον να γαλακτωματοποιήσουμε τα κανναβινοειδή. Δεν χρειάζεται να τα καλύψουμε επιφανειακά με τίποτα. Όταν θα τα προσθέσουμε σε ένα υγρό όπως νερό ή χυμό, τότε αυτά φυσικά, μέσω της όσμωσης, θα απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο το ποτό. Έτσι, δεν θα έχουμε καμία ανησυχία σχετικά με το αν θα διαχωριστούν επειδή, όπως το αλκοόλ, είναι (πραγματικά) υδατοδιαλυτά. Δεν πρόκειται να έχουμε ζητήματα με την θολότητα. Και επίσης θα έχουμε και ακόμα ένα πλεονέκτημα, καθώς είναι υδατοδιαλυτά, ο χρόνος έναρξης της επίδρασης τους θα είναι και πολύ μικρότερος. Έτσι, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέχρι το παχύ έντερο για να απορροφηθούν. Θα απορροφηθούν και στο λεπτό έντερο, καθώς εκεί είναι όπου απορροφάται και το περισσότερο αλκοόλ όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά.

Με την τεχνολογία μας, επίσης, αποφεύγονται όλες οι ανησυχίες σχετικά με τη νανοτεχνολογία. Το πράγμα με τη νανοτεχνολογία είναι ότι χρησιμοποιούμαι σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 100 νανόμετρα για να γαλακτωματοποιήσουμε ουσιαστικά το κανναβινοειδές. Αλλά επειδή είναι τόσο μικρά, η αλληλεπίδραση των σωματιδίων και των βιολογικών συστημάτων δεν είναι πολύ καλά κατανοητή. Για παράδειγμα, τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά ώστε να μπορούν πραγματικά να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που είναι εντάξει εάν χρησιμοποιήσουμε τα νανοσωματίδια για να παραδώσουμε, για παράδειγμα, φάρμακα για τον καρκίνο σε έναν όγκο στον εγκέφαλο που διαφορετικά δεν θα είχαμε πρόσβαση σε έναν όγκο στον εγκέφαλο. Εκεί έχει νόημα η χρήση νανοσωματιδίων για την παροχή του ενεργού φαρμακευτικού συστατικού. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε νανοσωματίδια κυρίως για ένα ψυχαγωγικό προϊόν, όπως τα ποτά από κάνναβη, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με ποιες θα μπορούσαν είναι οι συνέπειες για την υγεία μας.

CBT: Μπορείς να μας διαφωτίσεις σχετικά με την εσωτερική ερευνητική διαδικασία στην Trait; Διεξάγει η εταιρεία επί του παρόντος κάποιες δοκιμές;
RL: Διεξάγουμε δοκιμές. Είμαστε στη διαδικασία να τρέξουμε την πρώτης μας δοκιμή. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ με τους συνεργάτες εκεί. Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γλυκοζυλιωμένα κανναβινοειδή στο σώμα, ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας με αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλός και έτσι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι για να περάσουμε άμεσα σε δοκιμές σε ανθρώπους και δεν υπάρχει ανάγκη για δοκιμές σε ζώα. Ελπίζουμε να λάβουμε τα αποτελέσματα από αυτή την δοκιμή σε περίπου έξι μήνες.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σε παρόμοιες ή ανταγωνιστικές τεχνολογίες με εμάς που τα βάζουμε ήδη σε προϊόντα. Πολλά από τα ποτά που πωλούνται στις ΗΠΑ με χρήση νανοτεχνολογίας, δεν έκαναν κλινικές δοκιμές για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή. Το έβγαλαν στην αγορά επειδή είναι ακόμα μια Άγρια Δύση. Ως βασική επιχειρηματική αρχή μας, εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Θα το καθορίσουμε μέσω κλινικών δοκιμών για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές, αλλά και για να καθιερώσουμε τον χρόνο πρόωρης έναρξης σε ένα κλινικό περιβάλλον, καθώς και για να διαπιστώσουμε ότι έχουν ψυχοδραστική δράση όπως γίνεται με τα μη γλυκοζυλιωμένα κανναβινοειδή.

CBT: Ποια είναι η γενική προοπτική σας στην εταιρία για την αγορά κατανάλωσης ποτών με κάνναβη; Ποιες τάσεις νομίζεις ότι θα προκύψουν καθώς η αγορά ωριμάζει;
RL: Κάποιος το περιέγραψε σε μένα τις προάλλες και νομίζω ότι ήταν κατάλληλο. Ο τύπος με τον οποίο μιλούσα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη τροφών χωρίς γλουτένη στον Καναδά και μου είπε ότι η πρώτη σοδειά τροφών χωρίς γλουτένη, ήταν γενικά, πολύ κακή. Δεν είχαν καλή γεύση, είχαν τρομερή υφή, αλλά αν κάποιος υποφέρει από Κοιλιοκάκη, του δίνει μια εναλλακτική επιλογή. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία, οι επενδύσεις και όλα με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται, πλημμυρίζει η αγορά με τρόφιμα χωρίς γλουτένη και η ποιότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί σημαντικά και τώρα τα χωρίς γλουτένη ψωμιά είναι συγκρίσιμα με τα άλλα ψωμιά.

Η βιομηχανία κάνναβης λογικά θα προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν ποτά εκεί έξω που οι άνθρωποι τα καταναλώνουν επειδή τους αρέσει η μορφή τους, αλλά δεν έχουν πολύ καλή γεύση, έχουν απρόβλεπτη επίδραση και νομίζω ότι η πρώτη σειρά προϊόντων που βγαίνει πιθανότατα θα είναι από κακή έως σχετικά εντάξει. Αλλά με το χρόνο, με τις επενδύσεις και τις τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν πολλά βασικά ζητήματα γύρω από τις υπάρχουσες τεχνολογίες που παράγουν αυτά τα μέτρια ποτά, θα δούμε την ποιότητα των ποτών όλο και να βελτιώνεται.

Το ένστικτό μου σε σχέση με την αγορά είναι ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν απλώς να ρίξουν κανναβινοειδή σε υπάρχοντα προϊόντα όπως το κρασί χωρίς οινόπνευμα και απλά προσθέσουν κανναβινοειδή, δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση. Νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει μια μοναδική κατηγορία ποτών κάνναβης που διαφέρουν από τις υπάρχουσες κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών, έτσι υπάρχουν το κρασί, η βότκα, η τεκίλα και θα υπάρχει στη συνέχεια μια κατηγορία ποτών κάνναβης που δεν θα είναι ακριβώς αυτά. Νομίζω ότι πρόκειται να είναι μια δική τους κατηγορία, όπως η τεκίλα είναι διαφορετική από τη βότκα.

CBT: Τι θα ακολουθήσει για την Trait Biosciences; Θα αρχίσετε να ψάχνετε συνεργάτες για να μεταφέρετε την τεχνολογία σας στην αγορά μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών;
RL: Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε κλίμακα τεχνολογίας, τουλάχιστον για την τεχνολογία Trait Distilled, δηλ. την υδατοδιαλυτή μετατροπή, έτσι θα μπορούμε να παράγουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Είμαστε σε ενεργό διάλογο με πολλούς και διαφορετικούς παίκτες, από τους κατασκευαστές ποτών έως παραγωγούς βρώσιμων προϊόντων και με εταιρίες οινοπνευματωδών. Όλοι ενδιαφέρονται πολύ για την τεχνολογία που διαθέτουμε και είμαστε πολύ δυναμικοί στην ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου γύρω από αυτό, έτσι νομίζουμε ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν ότι κάνουμε, θα κατέχουμε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας εκείνα που θα μας επιτρέψουν να τους εμποδίσουμε να μας αντιγράψουν. Όλο αυτό είναι πιθανότατα μονό μερικούς μήνες μακρυά πριν να μπορέσουμε να εργαστούμε ενεργά για τη διαμόρφωση των προϊόντων, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς εταίρους.

Είναι πιθανό να περάσουμε σε άλλη χρηματοδότηση. Ολοκληρώσαμε τη χρηματοδότηση στα τέλη Ιουλίου και θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, να επενδύουμε στην εγκατάσταση μας και να μεγαλώνουμε την ομάδα μας. Είμαστε στην οικοδόμηση της ομάδας και στην προώθηση της επιστήμης.

Λοιπές αναφορές και πληροφορίες:

* “Structural Biochemistry/Lipids/Micelles” (Δομική βιοχημεία/ λιπίδια/ μικκύλια) https://en.wikibooks.org/…/Structural_Bioch…/Lipids/Micelles
“Τα μικκύλια είναι μόρια λιπιδίων που οργανώνονται σε σφαιρική μορφή σε υδατικά διαλύματα. Ο σχηματισμός ενός μικκυλίου αποτελεί απόκριση στην αμφιπαθητική φύση των λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι περιέχουν τόσο υδρόφιλες περιοχές (πολικές ομάδες κεφαλής) όσο και υδρόφοβες περιοχές (μακρά υδρόφοβη αλυσίδα). Οι ομάδες πολικών κεφαλών των μικκυλίων σχηματίζουν την εξωτερική επιφάνεια του μορίου, αντιμετωπίζουν το υδατικό περιβάλλον και οι υδρόφοβες αλυσίδες τους συγκεντρώνονται στο εσωτερικό, όπου το νερό αποκλείεται επειδή είναι μη πολικές. Ο σχηματισμός μικκυλίων ευνοείται όταν η περιοχή εγκάρσιας διατομής της ομάδας κεφαλής είναι μεγαλύτερη από αυτή της ακυλικής πλευρικής αλυσίδας, όπως στα ελεύθερα λιπαρά οξέα, πιο συγκεκριμένα τα λυσοφωσφολιπίδια (φωσφολιπίδια που δεν έχουν ένα λιπαρό οξύ) και πολλά απορρυπαντικά, όπως δωδεκυλοθειικό νάτριο.

η συνέχεια των άρθρων στο αρχείο PDF:
Διαλυτά κανναβινοειδή.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/324125711545095

 

Αφήστε μια απάντηση