(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόMarijuana Doctors “Medical Marijuana For Crohn’s Disease” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/crohns-disease/ Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on November 7, 2019)

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση σχετικά με εναλλακτικές θεραπείες για τις χρόνιες ασθένειες. Πολλοί ασθενείς αναζητούν φυσικές θεραπείες ως ένα μέσο για να συμπληρώσουν την τρέχουσα συμβατική θεραπεία τους. Άλλοι επιλέγουν τις φυτικές λύσεις επειδή δεν έχουν αποτελέσματα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους ή αντιμετωπίζουν έντονες παρενέργειες από αυτά.

Αυτό φαίνεται να αφορά ιδιαίτερα τους ασθενείς με Νόσο του Crohn (Crohn’s Disease). Πολλοί πάσχοντες χρησιμοποιούν την κάνναβη για τη Νόσο του Crohn είτε ως πρωταρχική είτε ως συμπληρωματική θεραπεία αυτής της χρόνιας και εξουθενωτικής κατάστασης.

Τι είναι η Νόσος του Crohn;

Η Νόσος του Crohn[1] είναι μια ανίατη χρόνια πάθηση της εντερικής οδού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, πυρετό, αιμορραγία του ορθού, ερεθισμούς του δέρματος και των ματιών και διάρροια. Η Νόσος του Crohn είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΙΦΝΕ). Ο άλλος τύπος είναι η ελκώδης κολίτιδα. Η Νόσος του Crohn επηρεάζει την επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα. Η Νόσος του Crohn προκαλεί έντονο πόνο και σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απειλητική για τη ζωή.

[1] “Crohn’s Disease” (Η Νόσος του Crohn) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease

Η Νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διάφορα μέρη της πεπτικής οδού από το στόμα έως το ορθό. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε ασθενή, επηρεάζει συχνότερα το τμήμα της γαστρεντερικής οδού εκεί όπου το λεπτό έντερο ενώνεται με το παχύ έντερο. Η φλεγμονή μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να αναπτύσσεται μέσα στα βαθύτερα στρώματα των εντερικών ιστών.

Η Νόσος του Crohn είναι μια εξουθενωτική και οδυνηρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Οι εξάρσεις είναι περίοδοι στις οποίες η φλεγμονή είναι στο υψηλότερο σημείο και τα συμπτώματα είναι πιο οδυνηρά. Πολλοί ασθενείς επιτυγχάνουν μακρές περιόδους ύφεσης όπου αντιμετωπίζουν την φλεγμονή και συμπτώματα. Αυτές οι διακυμάνσεις της δραστηριότητας της νόσου μπορούν να εμφανιστούν και να περάσουν αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ασθενούς.

Η Νόσος του Crohn εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ των 20 και 40 ετών, παρόλο που τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να την εμφανίσουν. Υπολογίζεται ότι 700.000 Αμερικανοί πάσχουν από τη Νόσο του Crohn[2], αν και ο αριθμός τους είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος εξαιτίας των περιπτώσεων που δεν έχουν διαγνωστεί ή έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με άλλες παθήσεις. Η ασθένεια επηρεάζει εξίσου τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

[2] “Understanding Crohn’s Disease” (Κατανόηση της Νόσου του Crohn) https://www.crohnsandcolitis.com/crohns

Η ιστορία της Νόσου του Crohn

Το χρονικό πλαίσιο που περιβάλλει τις πρώτες γνωστές αναφορές της Νόσου του Crohn είναι αμφισβητήσιμο. Η Νόσος του Crohn έχει πολλά γενικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες, οπότε είναι δύσκολο να πούμε αν οι αρχαίες αναφορές για φλεγμονή του εντέρου οφειλόταν στη Νόσο του Crohn.

Η ιστορία δείχνει ότι οι αρχαίοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Ιπποκράτη, ανέφεραν χρόνια διάρροια σε ασθενείς γύρω στα 460-370 π.Χ. Αν και δεν ονομαζόταν Νόσος του Crohn την εποχή εκείνη, είναι πιθανό η αιτία της χρόνιας διάρροιας που παρατηρήθηκε στους ασθενείς τότε να ήταν κάποια μορφή ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Αρχαίες καταγραφές στην κινέζικη ιατρική δείχνουν επίσης ότι οι θεραπευτές χρησιμοποίησαν παραδοσιακά κινεζικά βότανα για να θεραπεύσουν σύνολα συμπτωμάτων όπως φλεγμονή του εντέρου, κοιλιακό άλγος, διάρροια και εντερικές λοιμώξεις.

Η ελκώδης κολίτιδα, μια σχετική ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ανακαλύφθηκε επισήμως πριν από τη Νόσο του Crohn. Η ελκώδης κολίτιδα καταγράφηκε επίσημα και ορίστηκε το 1895. Ο Sir Thomas ήταν ο πρώτος που περιέγραψε μια μορφή αυτού που αργότερα θα ήταν γνωστό ως Νόσος του Crohn. Το 1915, περιγράφει μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια εντερική εντερίτιδα (chronic intestinal enteritis), αλλά πέθανε προτού να μπορέσει να συνεχίσει για να ορίζει πλήρως την ασθένεια.

Το 1932, οι Burrill Bernard Crohn, Gordon Oppenheimer και Leon Ginzburg ήταν οι πρώτοι γιατροί που ανακάλυψαν επισήμως και ονόμασαν τη Νόσο του Crohn. Σήμερα, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν περισσότερα για τη Νόσο του Crohn για να βρουν μια θεραπεία. Πολλαπλές ερευνητικές βάσεις, όπως το Crohn’s and Colitis Foundation, εργάζονται για την υποστήριξη και χρηματοδότηση της διεξαγόμενης έρευνας για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου για τη θεραπεία και την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων.

Τι προκαλεί την Νόσο του Crohn

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την Νόσο του Crohn. Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι την προκαλούν τα υψηλά επίπεδα χρόνιου άγχους ή οι διατροφικοί παράγοντες. Σήμερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί είναι μεν επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά όχι οι άμεσες αιτίες. Αντ’ αυτών, υπάρχει πιθανός συνδυασμός παραγόντων που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της Νόσου του Crohn. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό: Η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της Νόσου του Crohn. Περίπου το 25% των ατόμων με Νόσο του Crohn έχουν ένα μέλος της οικογένειας με τη νόσο.

Υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό η Νόσος του Crohn να πυροδοτηθεί από μια ανοσοαπόκριση σε έναν ιό ή έναν τύπο βακτηρίων. Αντί να επιτεθεί μόνο στον μικροοργανισμό εισβολέα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται επιτιθέμενο επίσης και σε υγιή εντερικά κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι αναφέρονται στη Νόσο του Crohn ως μια αυτοάνοση κατάσταση, αλλά οι ερευνητές δεν το έχουν αποδείξει οριστικά.

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Νόσου του Crohn. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ηλικία: Οι περισσότεροι άνθρωποι με διάγνωση της Νόσου του Crohn είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, αν και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εθνικότητα: Οι άνθρωποι με εβραϊκή καταγωγή είναι τρεις έως έξι φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν τη Νόσο του Crohn από ότι άλλες εθνότητες, αν και οι άνθρωποι όλων των εθνοτήτων μπορούν να αναπτύξουν την ασθένεια.

Τρόπος ζωής: Το κάπνισμα τσιγάρων, το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και η διαβίωση σε μια αστική και βιομηχανοποιημένη περιοχή μπορεί να κάνουν πιο πιθανό για κάποιον να αναπτύξει την Νόσο του Crohn.

Βόρεια κλίματα: Τα άτομα με χαμηλή έκθεση στο ηλιακό φως που ζουν σε βόρεια κλίματα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου του Crohn.

Οι επιδράσεις της Νόσου του Crohn στο σώμα

Επειδή η Νόσος του Crohn επηρεάζει άμεσα την πεπτική υγεία, μπορεί να προκαλέσει πολλές άλλες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής υγείας. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ανάπτυξης και άλλων καταστάσεων και ασθενειών.

Εδώ είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες της Νόσου του Crohn:

  1. Υποσιτισμός: Ο υποσιτισμός αναφέρεται σε ανεπαρκή πρόσληψη βασικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και κακή όρεξη. Η Νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας αίματος στο έντερο και της αδυναμίας σωστής απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών λόγω του ότι το πεπτικό σύστημα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση φλεγμονής.

Οι πάσχοντες από την Νόσο του Crohn επίσης υποφέρουν από υποσιτισμό επειδή δεν επιλέγουν να τρώνε σε πολλές περιπτώσεις από φόβο μήπως προκαλέσουν εντερικούς πόνους και διάρροια. Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα προκαλούν πραγματικά φλεγμονή στην Νόσο του Crohn, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν επιδεινωμένα συμπτώματα λόγω ορισμένων τύπων τροφών.

  1. Κόπωση: Περίπου το 75% των ατόμων με Νόσο του Crohn παρουσιάζουν σοβαρή κόπωση και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Η Νόσος του Crohn βάζει το σώμα σε μια χρόνια κατάσταση φλεγμονής, για την οποία το σώμα χρησιμοποιεί συνεχώς ενέργεια για να πολεμήσει. Η Νόσος του Crohn προκαλεί επίσης απώλεια αίματος στα κόπρανα σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία), η οποία είναι γνωστό ότι οδηγεί σε χρόνια κόπωση[3].

[3] “Crohn’s disease symptom: Is fatigue common?” (Σύμπτωμα της Νόσου του Crohn: Είναι συχνή η κόπωση;) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/expert-answers/crohns-disease/faq-20058389

Υπάρχει επίσης ένας φαύλος κύκλος που εμπλέκεται. Οι ασθενείς με Νόσο του Crohn είναι πάντα κουρασμένοι, έτσι δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να ασκηθούν. Και επειδή δεν ασκούνται, έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ένας φαύλος κύκλος δηλαδή. Μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της Νόσου του Crohn είναι η κατανόηση αυτών των επιδράσεων και η προσπάθεια να διορθωθούν μέσω προσαρμογών του τρόπου ζωής.

  1. Κατάθλιψη και άγχος: Η κατάθλιψη και το άγχος είναι συνήθεις συνθήκες που θα βρεθεί κάποιος να αντιμετωπίζει μέσα στο πρώτο έτος μετά την διάγνωση του με Νόσο του Crohn. Όταν βλέπουμε ποια είναι τα συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν οι ασθενείς με Νόσο του Crohn, δεν είναι περίεργο να καταλάβουμε γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος. Ο υποσιτισμός, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ο χρόνιος κοιλιακός πόνος μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία πολλών ασθενών.

Επιπλέον, η Νόσος του Crohn μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή ενός ατόμου. Αν έχουν μια έξαρση, αυτή μπορεί να προκαλέσει εξασθενητικά συμπτώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ασθενή να βγει έξω και να απολαύσει τη ζωή.

  1. Κίνδυνος Καρκίνου: Οι ασθενείς με Νόσο του Crohn διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό. Οι ασθενείς που έχουν μακροχρόνιο ιστορικό με Νόσο του Crohn για ένα διάστημα 20 ετών και άνω και οι οποίοι διαγνώστηκαν σε νεαρή ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτόν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν για εργαλεία εξέτασης για τον καρκίνο του ορθού, για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των κινδύνων σε ορισμένους ασθενείς με Νόσο του Crohn[4]. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι λόγω αυτού του αυξημένου κινδύνου, οι ασθενείς με Νόσο του Crohn ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση προληπτικά πιο πρόσφατα και πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό. Ο γενικός πληθυσμός συνιστάται να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 50 ετών.

[4] “Crohn’s disease” (Η Νόσος του Crohn) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304

Τα συμπτώματα της Nόσου του Crohn

Η Nόσος του Crohn, αν και είναι μια ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Νόσου του Crohn περιλαμβάνονται:

* Κοιλιακό άλγος και κράμπες

* Πυρετός

* Εκτεταμένη διάρροια με ή χωρίς αίμα

* Κόπωση και χρόνια χαμηλή ενέργεια

* Απώλεια βάρους

* Υποσιτισμός

* Ναυτία και έμετος

* Λιπαρά κόπρανα που επιπλέουν

* Σιδηροπενία (αναιμία)

Επειδή η Νόσος του Crohn πιστεύεται ότι προκαλείται από αυτοάνοση αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα ή καταστάσεις σε όλο το σώμα, όπως:

* Μολύνσεις των ματιών

* Πόνος στις αρθρώσεις

* Δερματικά εξανθήματα

* Θρόμβοι αίματος

* Στοματικά έλκη

Τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Στις σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνουν ακραία επίπεδα απώλειας βάρους και υποσιτισμού, επίμονος εμετός και χρόνιος υψηλός πυρετός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν διαφορετικές περιόδους με διαφορετικά συμπτώματα κάθε φορά. Ορισμένες εξάρσεις μπορεί να επιφέρουν χειρότερα συμπτώματα. Η Νόσος του Crohn συνδέεται συνήθως με άλλες παθήσεις όπως ηπατική νόσος, αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.

Οι παραδοσιακές θεραπείες για την Νόσο του Crohn

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ίαση για την Νόσο του Crohn, οι στόχοι της θεραπείας είναι να διευκολυνθούν τα συμπτώματα, να καταπολεμηθεί η φλεγμονή και να βελτιωθεί η διατροφή του ασθενούς.

Οι επιλογές θεραπείας για την Νόσο του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό από τα παρακάτω:

* Συμπληρώματα διατροφής

* Χειρουργική για την αφαίρεση τμημάτων του πεπτικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου και του ορθού

* Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

* Κορτικοστεροειδή (στεροειδή χορηγούμενα από το στόμα ή με ένεση)

* Καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος

* Remicade (infliximab)

* Αντιβιοτικά

* Αντι-διαρροϊκά

* Αντικατάσταση υγρών

Πολλά από αυτά τα φάρμακα προκαλούν επιπρόσθετες παρενέργειες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς.

Οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών της Νόσου του Crohn είναι:

* Ίλιγγος

* Ζάλη

* Ναυτία

* Κνησμός και μυρμήγκιασμα

* Πονοκέφαλος

* Πυρετός

* Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες

* Πόνος στο στήθος

Λόγω αυτών των δύσκολων παρενεργειών, πολλοί ασθενείς προτιμούν την ιατρική χρήση της κάνναβης για την Νόσο του Crohn ως εναλλακτικό φάρμακο.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την Νόσο του Crohn

Η κάνναβη έχει πολλά γνωστά οφέλη για την υγεία που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων της Νόσου του Crohn. Η κάνναβη περιέχει πάνω από 60 διαφορετικές ενώσεις[5], πολλές από τις οποίες έχουν ιδιότητες που μπορούν να εφαρμοσθούν φαρμακευτικά. Δύο από τις γνωστές ενώσεις που παρέχουν οφέλη για την υγεία είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD)[6]. Η THC είναι η ψυχοδραστική ένωση που βρίσκεται στην κάνναβη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ψυχοδραστικότητα της κάνναβης. Η CBD είναι υπεύθυνη για άλλα οφέλη για την υγεία, όπως για το άγχος, για τον πόνο και την ανακούφιση από τη ναυτία.

[5] “CBD Oil Benefits, Side Effects and How to Use” (Τα οφέλη του ελαίου CBD, οι παρενέργειες και πώς να το χρησιμοποιήσεις) https://draxe.com/nutrition/cbd-oil-benefits/

[6] “Cannabidiol (CBD)” (Η κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

Ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία από την κάνναβη που αφορούν τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn είναι:

* Μείωση της φλεγμονής μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της

* Παροχή ανακούφισης πόνου μέσω των αναλγητικών της επιδράσεων

* Μείωση των επιπέδων του άγχους

* Καταστολή της ναυτίας και του εμετού

* Αυξημένη όρεξη

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της κάνναβης και της θεραπείας της Νόσου του Crohn. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της Νόσου του Crohn. Εδώ είναι τρεις ξεχωριστές μελέτες που έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με Νόσο του Crohn που αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες:

  1. Η κάνναβη μετριάζει τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn: Το επιστημονικό περιοδικό O’Shaughnessy δημοσίευσε μια μελέτη το 2005 με τίτλο “Cannabis Alleviates Symptoms of Crohn’s Disease”[7] (Η κάνναβη μειώνει τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn), η οποία ανέφερε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις με τη χρήση της κάνναβης. Η μελέτη εξέτασε 12 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ασθενείς με Νόσο του Crohn. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την εμπειρία τους με τη χρήση της κάνναβης σε βάση ad-lib (για την δική τους αναψυχή). Περιγράφουν βελτιώσεις ή αλλαγές στα σημάδια και τα συμπτώματά τους, βαθμολογώντας τα σε κλίμακα από το 0 έως το δέκα. Για κάθε ένδειξη ή σύμπτωμα που αξιολογήθηκαν, οι ασθενείς περιγράφουν σημαντικές βελτιώσεις στην όρεξη, τον πόνο, την ναυτία, τον εμετό, την κατάθλιψη, την κόπωση και τα επίπεδα δραστηριότητας.

[7] https://www.beyondthc.com/wp-content/uploads/2012/07/Crohns05.pdf

  1. Η κάνναβη ως θεραπεία για τη χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου: Το 2004, το περιοδικό Journal of Clinical Investigation δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο “The Endogenous Cannabinoid System Protects Against Colonic Inflammation”[8]. Αναφέρει ότι η κάνναβη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που “αντιπροσωπεύει έναν ελπιδοφόρο θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία των παθήσεων του εντέρου που χαρακτηρίζονται από υπερβολικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις”.

[8] Federico Massa, Giovanni Marsicano, Heike Hermann, Astrid Cannich, Krisztina Monory, Benjamin F Cravatt, Gian-Luca Ferri, Andrei Sibaev, Martin Storr, Beat Lutz “The endogenous cannabinoid system protects against colonic inflammation” (Το ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών προστατεύει από την φλεγμονή στο παχύ έντερο) J Clin Invest. 2004 Apr 15;113(8):1202–1209.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC385396/

Περίληψη

Οι υπερβολικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν ως δυνητικός κίνδυνος για την υγεία των οργανισμών. Η φυσιολογική ισορροπία ανάμεσα στις προ-αντιφλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις διεργασίες αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό των αντιδράσεων κατά των επιβλαβών συμβάντων. Εδώ, δείχνουμε ότι οι κανναβινοειδείς υποδοχείς τύπου 1 (CB1) μεσολαβούν σε ενδογενή προστατευτικά σήματα που αντισταθμίζουν τις προφλεγμονώδεις αποκρίσεις. Και η ενδορθρική έγχυση 2,4-δινιτροβενζολοσουλφονικού οξέος (DNBS) και η από του στόματος χορήγηση νατρίου θειικής δεξτράνης προκάλεσε ισχυρότερη φλεγμονή σε ποντίκια με έλλειψη CB1 (CB1-/-) από ότι σε ζώα άγριου τύπου (CB1+/+). Θεραπεία ποντικών άγριου τύπου με τον ειδικό ανταγωνιστή CB1 N-(piperidino-1-yl)-5-(4-chlorophenyl)-1-(2,4-dichlorophenyl)-4-methyl-

pyrazole-3-carboxamide (SR141716A) μιμούνται τον φαινότυπο των CB1-/- ποντικών, που δείχνουν μια οξεία απαίτηση των υποδοχέων CB1 για προστασία από φλεγμονή. Συνεπώς, η θεραπεία με τον αγωνιστή R(-)-7-hydroxy-Δ6-tetra-hydrocannabinol-dimethylheptyl (HU210) ή γενετική απόσπαση της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέος αποικοδόμησης ενδοκανναβινοειδών (FAAH), οδήγησε σε προστασία από την επαγόμενη από DNBS κολίτιδα. Οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές από κύτταρα κυκλικών λείων μυών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν 8 ώρες μετά τη θεραπεία με DNBS, αποκάλυψαν αυθόρμητα δυναμικά ταλαντώμενης δράσης σε CB1-/- αλλά όχι σε στήλες CB1+/+, υποδεικνύοντας έναν πρώιμο CB1-μεσολαβούμενο έλεγχο ερεθισμού των κυττάρων λείων μυών από φλεγμονή. Η αγωγή με DNBS αύξησε το ποσοστό των μυεντερικών νευρώνων που εκφράζουν τους υποδοχείς CB1, γεγονός που υποδηλώνει την ενίσχυση της σήμανσης των κανναβινοειδών κατά τη διάρκεια της κολίτιδας. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών αντιπροσωπεύει έναν ελπιδοφόρο θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία καταστάσεων εντερικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υπερβολικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις”.

  1. Η κάνναβη βελτιώνει την δραστηριότητα της ασθένειας: Το 2011, το περιοδικό Israel Medical Association Journal δημοσίευσε μια μελέτη που διεξήχθη στο Meir Hospital και στην Kupat Holim Clinic. Η μελέτη “Treatment of Crohn’s Disease with Cannabis: An Observational Study”[9], εξέτασε 30 ασθενείς με Νόσο του Crohn που κατανάλωναν κάνναβη. Όλοι οι ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι όταν καταναλώνουν κάνναβη μειώνεται η ασθένεια τους. Είκοσι ένας από τους ασθενείς έδειξαν σημαντική βελτίωση στη δραστηριότητα της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπτωμάτων και ενδείξεων όπως η μειωμένη συχνότητα των κενώσεων του εντέρου.

[9] Naftali T, Lev LB, Yablecovitch D, Half E, Konikoff FM “Treatment of Crohn’s disease with cannabis: an observational study” (Θεραπεία της Νόσου του Crohn με κάνναβη: μια μελέτη παρατήρησης) Isr Med Assoc J.2011 Aug;13(8):455-8.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21910367

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το φυτό της κάνναβης είναι γνωστό ότι έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των φλεγμονωδών διεργασιών. Ωστόσο, δεν δημοσιεύθηκε ποτέ αναφορά ασθενών που χρησιμοποιούν κάνναβη για την Νόσο του Crohn (CD).

ΣΤΟΧΟΙ: Να περιγράψουμε τα αποτελέσματα της χρήσης κάνναβης σε ασθενείς που υποφέρουν από CD.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Σε αυτή την αναδρομική μελέτη παρατηρήθηκε η ασθένεια, η χρήση φαρμάκων, η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και η νοσηλεία πριν και μετά τη χρήση κάνναβης σε 30 ασθενείς (26 άρρενες) με CD. Η ασθένεια αξιολογήθηκε με τον δείκτη Harvey Bradshaw index for Crohn’s disease.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 30 ασθενείς 21 βελτιώθηκαν σημαντικά μετά από θεραπεία με κάνναβη. Ο μέσος δείκτης Harvey Bradshaw βελτιώθηκε από 14 +/- 6,7 έως 7 +/- 4,7 (P <0,001). Η ανάγκη για άλλα φάρμακα μειώθηκε σημαντικά. Δεκαπέντε από τους ασθενείς είχαν 19 χειρουργικές επεμβάσεις κατά μέσο όρο 9 χρόνια πριν την χρήση κάνναβης, αλλά μόνο 2 χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια μέσης περιόδου χρήσης της κάνναβης κατά 3 έτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αυτή είναι η πρώτη αναφορά χρήσης κάνναβης στην Νόσο του Crohn στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της νόσου, όπως αντικατοπτρίζεται στη μείωση του δείκτη δραστηριότητας της νόσου και στην ανάγκη για άλλα φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Προοπτικές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες δικαιολογούνται για την πλήρη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών της κάνναβης σε CD”.

Οι συντάκτες της μελέτης είχαν αρκετές προτεινόμενες εξηγήσεις για τη βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών οφελών των κανναβινοειδών καθώς και της γενικής αίσθησης ευεξίας που παρέχει η κατανάλωση κάνναβης.

Σε μια άλλη μελέτη[10] που διεξήχθη το 2013, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn έπεσαν σε ύφεση και μάλιστα ανέφεραν αυξημένη όρεξη σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

[10] (ό.π.) “Cannabis induces a clinical response in patients with Crohn’s disease: a prospective placebo-controlled study” (Η κάνναβη προκαλεί κλινική ανταπόκριση σε ασθενείς με Νόσο του Crohn: μία προοπτική ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη)

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τη Νόσο του Crohn

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό Cannais sativa[11] προσφέρει μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς με Νόσο του Crohn. Μερικές από τις συνιστώμενες ποικιλίες κάνναβης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της Νόσου του Crohn είναι:

* Jean Guy για κοιλιακό άλγος

* Medicine Man για την ανακούφιση του πόνου

* Hash Plant για την φλεγμονή

* Willie Nelson για την τόνωση της όρεξης

* Lemon Jack για την κόπωση

[11] “Indica vs. Sativa” (Indica εναντίον Sativa) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-indica-vs-sativa/

Οι ασθενείς με Νόσο του Crohn μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη ποικιλία ανάλογα με τα συμπτώματα που θέλουν να ελέγξουν περισσότερο.

Οι καλύτερες χρήσεις κάνναβης για την Νόσο του Crohn

Πολλές πολιτείες έχουν εγκρίνει τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για τη Νόσο του Crohn ως θεραπεία διαχείρισης του πόνου. Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για τη στήριξη ενός συνιστώμενου πρωτοκόλλου για τη χρήση της κάνναβης για την πάθηση. Πολλές από τις μελέτες για τη χρήση της κάνναβης δεν διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η κάνναβη για τη θεραπεία της Νόσου του Crohn.

Οι ασθενείς με Νόσο του Crohn έχουν μερικές επιλογές για τη χρήση της κάνναβης[12]. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Ατμοποίηση: Η ατμοποίηση είναι μια μέθοδος για την εισπνοή της κάνναβης. Δεν είναι σαν το κάπνισμα καθώς δεν υπάρχει καύση του φυτικού υλικού. Έχει όλα τα πλεονεκτήματα της εισπνοής χωρίς τα μειονεκτήματα του καπνίσματος. Είναι ένα πολύ γρήγορος τρόπος για να αισθανθείς τις επιδράσεις αλλά και με μικρότερη διάρκεια αυτών των επιδράσεων.

Βρώσιμα: Τα βρώσιμα είναι μια όλο και πιο δημοφιλής μέθοδος κατανάλωσης της κάνναβης, ειδικά για ασθενείς που δεν θέλουν την εισπνοή. Με αυτή την μέθοδο η επιδράσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν αλλά η διάρκεια τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

[12] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Παρενέργειες και προφυλάξεις για την κάνναβη

Όλες οι ιατρικές θεραπείες, φυσικές ή χημικές, έρχονται με πιθανές παρενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για την κάνναβη και την Νόσο του Crohn.

Οι ασθενείς με Νόσο του Crohn που σκέφτονται να πάρουν κάνναβη θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τις ακόλουθες ανεπιθύμητες παρενέργειες:

* Άγχος https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/anxiety/

* Παράνοια https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/paranoia/

* Ξηροστομία https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/dry-mouth-thirst/

* Πείνα https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/hunger/

* Κόκκινα μάτια https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/red-eyes/

* Νωθρότητα https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/drowsiness/

* Μέθη https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/giddiness/

* Ζάλη https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/dizziness/

Όμως, οι παρενέργειες της κάνναβης είναι προσωρινές, δεν είναι απειλητικές για τη ζωή ή σοβαρές και παρέρχονται μόνες τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση