(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Panic Disorder” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/panic-disorder/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 13, 2020)

Μήπως αισθάνεσαι ανήσυχος, γεμάτος έγνοιες και δεν μπορείς να ηρεμήσεις; Μήπως αυτά τα συναισθήματα τα έχεις καθημερινά; Εάν ναι, μπορεί να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια διαταραχή πανικού (panic disorder). Τα άτομα με διαταραχές πανικού μπορεί να αισθάνονται ανήσυχα σε τέτοιο σημείο που να επηρεάζει τις σχέσεις τους, την επαγγελματική τους ζωή και τη γενική τους ευημερία.

Ευτυχώς, μπορείς να διαχειριστείς τα συμπτώματα μιας διαταραχής πανικού χωρίς τις σκληρές παρενέργειες των παραδοσιακών θεραπειών, στην πραγματικότητα, μπορείς να το κάνεις αυτό χρησιμοποιώντας την κάνναβη για να αντιμετωπίσεις τις διαταραχές πανικού. Ας δούμε πρώτα όμως τι είναι οι διαταραχές πανικού.

Τι είναι οι διαταραχές πανικού;

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν κάποιος αντιμετωπίζει έντονο φόβο ξαφνικά χωρίς κάποια πραγματική εμφανή αιτία ή κάποιον πραγματικό κίνδυνο που να προκαλεί αυτήν την κατά άλλα φυσική αντίδραση. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικές. Όταν συμβούν, μπορεί να νιώθεις σαν να έχεις μια καρδιακή προσβολή, ότι χάνεις τον έλεγχο ή ακόμη και ότι πεθαίνεις.

Μέχρι και το 3% των ανθρώπων[1] στις ΗΠΑ παρουσιάζουν μια διαταραχή πανικού σε κάθε δεδομένο έτος, αναφέρει η Anxiety and Depression Association of America. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαταραχές πανικού από ότι οι άνδρες. Οι διαταραχές πανικού μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και το χάσει κάποιος την δουλειά του και να αποφεύγει καταστάσεις που φοβάται ότι μπορεί να προκαλέσουν μια επίθεση πανικού. Κάποιος μπορεί ακόμα και να κάνει συχνές επισκέψεις σε γιατρούς ως μια υπερβολική αντίδραση σε κάθε σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα αν κάποιος έχει επίσης και αγοραφοβία (φόβος για μέρη που πιθανόν να του προκαλέσουν αμηχανία ή πανικό) και να καταλήξει να επιλέξει την απομόνωση.

[1] “Understand the Facts, Panic Disorder” (Κατανοώντας τα γεγονότα, η διαταραχή πανικού) https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder

Οι διαταραχές άγχους, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζονται μέσα στην ίδια οικογένεια. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένα μέλη της οικογένειας τις έχουν ενώ άλλα μέλη όχι. Πιστεύεται ότι οι βιολογικές διαδικασίες και τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο άγχος και στον φόβο. Οι ερευνητές λένε ότι άτομα που έχουν διαταραχές πανικού μπορεί να πιστεύουν ότι οι αβλαβείς αισθήσεις που έχουν από το σώμα τους είναι απειλές. Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για το πώς λειτουργούν το σώμα και ο εγκέφαλος σε άτομα με διαταραχή πανικού, μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Μερικά άτομα δεν γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι η διαταραχή πανικού τους είναι πραγματική. Άλλοι ντρέπονται ή φοβούνται να πουν σε οποιονδήποτε για το τι βιώνουν λόγω του φόβου της απόρριψης ή του φόβου να τους θεωρήσουν ως υποχονδριακούς, ακόμα και από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και από τους γιατρούς. Αντ’ αυτού παλεύουν με τη διαταραχή τους μέσα στην σιωπή και με το να απομακρύνονται από την οικογένεια, τους φίλους και τους άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους υποστηρίξουν ή και να τους βοηθήσουν.

Παρόλο που οι κρίσεις πανικού από μόνες τους δεν απειλούν την ζωή μας, είναι απίστευτα τρομακτικές και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπειών για να μας βοηθήσουν.

Τύποι διαταραχών πανικού

Υπάρχουν έξι βασικοί τύποι διαταραχών πανικού.

  1. Διαταραχή πανικού (Panic Disorder)– Χαρακτηρίζεται από κρίσεις πανικού ή άγχος

Δύο κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τύπου διαταραχής πανικού είναι η ανησυχία και ο φόβος. Αν και δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τα άτομα που επηρεάζονται εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φυσικές αντιδράσεις όπως βαριά αναπνοή, ναυτία και τρέμουλο, σαν να υπάρχει όντως κάποια άμεση απειλή. Ανησυχούν συνεχώς για το πότε θα έρθει η επόμενη επίθεση μιας κρίσης.

  1. Φοβίες (Phobias)

Άτομα που έχουν φοβίες, φοβούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες, αντικείμενα και σενάρια σε υπερβολικό βαθμό. Ο φόβος τους είναι συχνά αναλογικός, παρόλο που τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν δεν αποτελούν κίνδυνο. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τον φόβο για τα έντομα, το ύψος και τα φίδια. Τα άτομα με φοβίες συνήθως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγουν τα πράγματα που φοβούνται και αυτό επιδεινώνει συχνά την κατάστασή τους.

  1. Γενικευμένη διαταραχή άγχους (Generalized Anxiety Disorder, GAD)

Όταν κάποιος ανησυχεί για δυνητικά επιβλαβή πράγματα, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης αυτών δεν είναι και τόσο μεγάλη, λέγεται ότι έχουν μια γενικευμένη διαταραχή άγχους. Μπορεί να αισθάνεσαι να ανησυχίες συνεχώς υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς καμία αιτιολόγηση. Η ανησυχία σου είναι τόσο επεμβατική που εμποδίζει την ικανότητά σου να χαλαρώσεις ή να εκτελέσεις τις καθημερινές σου ρουτίνες.

  1. Διαταραχή κοινωνικού άγχους (Social Anxiety Disorder)

Η διαταραχή κοινωνικού άγχους, που ονομάζεται επίσης και κοινωνική φοβία (social phobia), χαρακτηρίζεται από έναν έντονο φόβο στο να χαρακτηριστεί το άτομο που την έχει, με κακή φήμη. Η κοινωνική φοβία μπορεί να σε κάνει πολύ ντροπαλό και να σε κάνει να αποφύγεις τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις λόγω του φόβου να εκτεθείς σε δημόσια κριτική. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα κοινωνικής φοβίας είναι το άγχος /ο τρόμος της σκηνής (stage fright)[*].

[*] “Το άγχος / ο τρόμος της σκηνής (Stage fright) ή το άγχος της παράστασης (performance anxiety) είναι το άγχος, ο φόβος ή η επίμονη φοβία που μπορεί να προκληθεί σε ένα άτομο από την απαίτηση να παρουσιάσει μπροστά σε ένα κοινό, είτε στην πραγματικότητα είτε δυνητικά (για παράδειγμα, μπροστά σε μια κάμερα)”.

  1. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive-Compulsive Disorder, OCD)

Οι ανεπιθύμητες σκέψεις και συμπεριφορές, που μπορούν να αναλάβουν τον αυτοέλεγχο ενός ατόμου, χαρακτηρίζουν την ΙΨΔ. Για παράδειγμα, το μυαλό σου σε κάνει να ανησυχείς για το αν έχεις σβήσει το φούρνο πριν φύγεις από το σπίτι. Η ΙΨΔ μπορεί να σε κάνει να επαναλαμβάνεις υπερβολικά συγκεκριμένες ενέργειες, όπως το κλείδωμα της πόρτας ή το πλύσιμο των χεριών σου.

  1. Διαταραχή μετατραυματικού στρες (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD)

Η συμμετοχή σε πόλεμο, οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο και άλλα τραυματικά γεγονότα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις φοβισμένος, λυπημένος και αποκολλημένος από άλλους. Με την ΔΜΤΣ, αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συνεχίζονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και οδηγούν σε αδυναμία του ατόμου που τις βιώνει να ζήσει κανονικά και να βρίσκεται συνεχώς σε υπερεγρήγορση.

Ιστορικό διαταραχών πανικού

Η American Psychiatric Association ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τις διαταραχές άγχους[2] το 1980. Πριν από τότε, άτομα που ήταν αντιμέτωπα με αυτές τις διαταραχές πίστευαν ότι είχαν προβλήματα με τα νεύρα ή το άγχος τους. Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν κατάλαβαν αυτές τις διαταραχές, λίγα άτομα λάμβαναν αποτελεσματική θεραπεία.

[2] “History of Anxiety Disorders” (Το ιστορικό των διαταραχών άγχους) https://www.healthyplace.com/anxiety-panic/articles/history-of-anxiety-disorders

Διεθνής έρευνα, από το 1980, έχει συσχετίσει αυτές τις διαταραχές με σοβαρές αναπηρίες, που μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Μερικές από αυτές τις αναπηρίες περιλαμβάνουν:

* Μείζονα κατάθλιψη

* Αγοραφοβία

* Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί περισσότερο για τον επιπολασμό των κρίσεων πανικού, του άγχους και των διαταραχών πανικού πρόσφατα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την παρουσία των διαταραχών πανικού, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών.

Συμπτώματα διαταραχών πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι έντονα, ξαφνικά συναισθήματα φόβου που χαρακτηρίζονται από τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα[3]:

* Ιδρώτας

* Γρήγορος ή καλπάζων καρδιακός παλμός

* Πόνος στο στήθος

* Σπασμοί ή τρέμουλο

* Πόνοι στο στομάχι ή ναυτία

* Αίσθημα πνιγμού ή δύσπνοια

* Αίσθημα αποσύνδεσης ή εκτός πραγματικότητας

* Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης

* Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο σώμα

* Αίσθημα πνιγμού

* Εξάψεις ή ρίγη

* Φόβος τρέλας ή απώλειας ελέγχου

* Φόβος θανάτου

[3] “Panic disorder” (Διαταραχή πανικού) https://www.med.upenn.edu/ctsa/panic_symptoms.html

Οι κρίσεις πανικού συνήθως περνούν μετά από πέντε έως 10 λεπτά[4], αλλά τα σοβαρά επεισόδια μπορούν να συνεχιστούν για ώρες. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, το άτομο μπορεί να αισθανθεί σαν να παθαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή. Άτομα που βρίσκονται κάτω από μια επίθεση κρίσης πανικού καταλήγουν συχνά στα επείγοντα εξαιτίας αυτής.

[4] “What Is Panic Disorder?” (Τι είναι η διαταραχή πανικού;) https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-panic-disorder#1

Επιδράσεις των διαταραχών πανικού

Όταν κάποιος έχει μια διαταραχή πανικού που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει και σε αγοραφοβία. Αυτός είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους που αναπτύσσεται μετά από μια ή περισσότερες κρίσεις πανικού. Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας περιλαμβάνουν αποφυγή καταστάσεων και φόβο για τοποθεσίες που προκαλούν συναισθήματα παγίδευσης, πανικού, αμηχανίας ή αδυναμίας.

Το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, στο σημείο που οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν σημαντικά την ζωή του ατόμου ή προκαλούν προσπάθεια απόκρυψης ή αποφυγής. Το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες περιόδους όπου δεν έχει επιθέσεις, αλλά συνήθως δεν εξαφανίζονται εκτός εάν λάβει θεραπεία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους επιθέσεων. Οι διαταραχές πανικού εμποδίζουν την ποιότητα ζωής, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, σε φόβους, σε κοινωνική απομόνωση και σε προβλήματα στο σχολείο ή στην εργασία.

Περίπου το 50 τοις εκατό των ατόμων με διαταραχή πανικού εμφανίζουν επίσης συμβάντα μείζονος κατάθλιψης[5]. Οι συν-διαταραχές της κατάθλιψης και της διαταραχής πανικού έχουν σημαντικές και πιθανώς ζοφερές συνέπειες, με υψηλά ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας με διαταραχές πανικού αυξάνονται ακόμη περισσότερο με παρουσία συννοσηρής κατάθλιψης.

[5] J M Gorman, J D Coplan “Comorbidity of Depression and Panic Disorder” (Συννοσηρότητα κατάθλιψης και διαταραχής πανικού) J Clin Psychiatry. 1996;57 Suppl 10:34-41; discussion 42-3.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8917130/

Περίληψη

Η υψηλή συννοσηρότητα της διαταραχής πανικού και της κατάθλιψης μπορεί να αναμένεται και μόνο για επιδημιολογικούς λόγους. Και οι δύο είναι κοινές διαταραχές με χαρακτηριστική χρόνια πορεία, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι ένας συγκεκριμένος ασθενής με την μία διαταραχή θα αναπτύξει και την άλλη. Τα συμπτώματα του άγχους είναι πολύ διαδεδομένα στους ασθενείς με κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύουν όλα αυτά τα συμπτώματα μια πραγματική διαταραχή άγχους συννοσηρότητας. Αντίθετα, περίπου το 50% των ασθενών με διαταραχή πανικού βιώνουν τελικά ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης. Η συννοσηρότητα της διαταραχής πανικού και της κατάθλιψης έχει σημαντικές και δυνητικά δυσοίωνες προγνωστικές επιπτώσεις. Το υψηλό ποσοστό απόπειρων αυτοκτονίας που παρατηρήθηκαν σε διαταραχή πανικού επιδεινώθηκε περαιτέρω από την παρουσία συννοσηρής κατάθλιψης. Η διαταραχή πανικού και η κατάθλιψη μοιράζονται καλά καθορισμένες διαταραχές στη λειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, της σεροτονινεργικής νευροδιαβίβασης και της απόκρισης αυξητικής ορμόνης στη φαρμακολογική πρόκληση. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι επίσης θεραπεία πρώτης γραμμής για την διαταραχή πανικού. Παρόλο που οι αρχικές μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητα με διαταραχή πανικού και με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερο αποτέλεσμα θεραπείας, τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα για ασθενείς με αμφότερες τις διαταραχές και για εκείνους με διαταραχή πανικού χωρίς επιπλοκές από κατάθλιψη”.

Στατιστικές διαταραχής πανικού

Στατιστικά στοιχεία για διαταραχή πανικού σύμφωνα με την ADAA περιλαμβάνουν:

* Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες[6] ηλικίας 18 ετών και άνω (18,1% του πληθυσμού ετησίως) και είναι οι πιο συχνές ψυχικές ασθένειες στις ΗΠΑ.

* Μόνο το 36,9 τοις εκατό των ατόμων που αγωνίζονται με διαταραχές πανικού λαμβάνουν θεραπεία, παρόλο που είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμες.

* Άτομα με διαταραχή πανικού είναι τρεις έως πέντε φορές πιο πιθανό να επισκεφθούν γιατρό και έξι φορές πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο για ψυχιατρικές διαταραχές, από τα άτομα χωρίς διαταραχές πανικού

[6] “Facts & Statistics” (Γεγονότα και στατιστικές) https://adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics

Τρέχουσες θεραπείες διαθέσιμες για διαταραχές πανικού

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν παραδοσιακά τη διαταραχή πανικού με φάρμακα κατά του άγχους, αντικαταθλιπτικά και κατά των κρίσεων με στόχο τη μείωση του επιπέδου άγχους του ασθενούς και των αβάσιμων φόβων του. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έρχονται επίσης με σημαντικές αρνητικές παρενέργειες που τα καθιστούν λιγότερο τέλειες θεραπευτικές λύσεις για τους πάσχοντες από διαταραχή πανικού.

Πολλά από τα φάρμακα που οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν για διαταραχή πανικού συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο για εξάρτηση από αυτά τα φάρμακα. Είναι ενδιαφέρον ότι μια από τις πιο συχνές πιθανές παρενέργειες πολλών από τα παραδοσιακά φάρμακα για διαταραχή πανικού είναι το ίδιο το άγχος.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την αιτία των κρίσεων πανικού, επομένως η θεραπεία που συνιστάται για ασθενείς που πάσχουν από αυτή την πάθηση μπορεί να διαφέρει. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός και η χαλάρωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιήσει τον φόβο και να αποτρέψει την εμφάνιση μιας επίθεσης. Η θεραπεία γνωσιακής συμπεριφοράς βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους συνειδητοποιώντας ότι οι παράλογες πεποιθήσεις προκαλούν τις επιθέσεις τους και τους οδηγούν να πιστεύουν ότι πρόκειται να συμβεί κάτι φρικτό.

Αυτή η προσέγγιση είναι σταδιακή, απευαισθητοποιεί αργά τους ασθενείς σε είδη καταστάσεων που συνήθως προκαλούν συναισθήματα όπως πανικό και άγχος. Τα συναισθήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σωματικά προβλήματα, όπως το να οδηγήσει τον πάσχοντα να πιστέψει ότι πάσχει ή έχει μια καρδιακή προσβολή. Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη μιας επίθεσης ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κάποιος που βιώνει κρίση πανικού μπορεί πρώτα να στραφεί σε ένα ηρεμιστικό ή ένα κατά του άγχους φάρμακο, όπως το Xanax ή το Ativan, που συνήθως συνιστώνται στην αρχή ενός προγράμματος θεραπείας, αλλά όχι και για μακροχρόνια χρήση. Τα Prozac, Celexa και Paxil είναι αντικαταθλιπτικά σχεδιασμένα για την πρόληψη του άγχους και την μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων πανικού. Νεότερα φάρμακα, όπως το Neurontin και το Lyrica, έχουν δείξει επίσης υπόσχεση σε πειραματικές δοκιμές.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κρίσεων πανικού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και ακόμη και να προκαλέσουν και περισσότερες επιθέσεις. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να ξεκινούν με χαμηλές δόσεις φαρμάκου και να τις αυξάνουν μόνο εάν το συστήσει γιατρός. Ακολουθούν μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με ορισμένα από τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για διαταραχές πανικού:

* Xanax: Ακόμα και όταν ένας ασθενής συμμορφώνεται με τη συνιστώμενη δόση του Xanax και παίρνει το φάρμακο ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί και πάλι να έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι ασθενείς έχουν αναφέρει υπνηλία και πονοκεφάλους μετά τη λήψη του Xanax, καθώς και κόπωση, ζάλη και προβλήματα στον να επικεντρωθεί κάποιος στις καθημερινές εργασίες. Μερικοί έχουν επίσης αναφέρει σημαντικές αλλαγές στη σεξουαλική τους ορμή και αδυναμία σεξουαλικής απόδοσης. Άλλοι έχουν βιώσει διακυμάνσεις βάρους, δυσκολία στην ούρηση και δυσκοιλιότητα.

* Prozac: Αυτό είναι ένα άλλο φάρμακο που πολλοί άνθρωποι παίρνουν για διαταραχές πανικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια στα επείγοντα λόγω προβλημάτων όπως πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή, δερματικό εξάνθημα ή άλλα σημάδια επικίνδυνης αλλεργικής αντίδρασης. Οι ασθενείς έχουν επίσης βιώσει σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς ή διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος, υπερκινητικότητα και πολλά άλλα.

* Neurontin: Όπως και το Prozac, το Neurontin μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που ενδέχεται να απαιτούν επείγουσα ιατρική βοήθεια, όπως πρήξιμο του λαιμού και δυσκολία στην αναπνοή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη επώδυνων πληγών στο στόμα ή τα μάτια, καθώς και πρησμένους αδένες. Μερικοί ασθενείς έχουν υποστεί επιληπτικές κρίσεις μετά τη λήψη του Neurontin, καθώς και ναυτία, έμετο, πόνος στο στήθος, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και πόνο στην άνω περιοχή του στομάχου.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης, ωστόσο, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε αυτά τα φάρμακα καθώς δεν έχει τέτοιες αρνητικές παρενέργειες, αλλά προσφέρει πολλά από τα ίδια θετικά οφέλη. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει σε μια διαταραχή πανικού να μειώσει το στρες, να εξαλείψει το άγχος και να αποτρέψει ή να μειώσει τη ναυτία που σχετίζεται με την διαταραχή.

Πώς η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές πανικού

Ορισμένοι υποστηρικτές της κάνναβης λένε ότι η κάνναβη βοηθά στην καταπολέμηση του στρες. Ωστόσο, άλλες έρευνες[7] ισχυρίζονται ότι η κάνναβη σχετίζεται με ψύχωση. Σε υψηλότερες δόσεις, η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και ακόμη και κρίσεις πανικού. Ωστόσο, σε χαμηλές ποσότητες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανησυχία και το άγχος. Η CBD (κανναβιδιόλη), ένα από τα δραστικά συστατικά της κάνναβης που βρίσκεται περισσότερο σε ποικιλίες indica, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους.

[7] “Cannabis and Psychosis” (Κάνναβη και ψύχωση) https://cannabissupport.com.au/cannabis-and-psychosis/

Έτσι, όταν δοσολογούμε σωστά το βότανο μας, σύμφωνα με τη σύσταση ενός γιατρού, η ιατρική χρήση της κάνναβης, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD και χαμηλή περιεκτικότητα σε THC, θα μπορούσε να είναι μια πολύ ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία από ότι τα πιο παραδοσιακά φάρμακα που συνταγογραφούνται συνήθως από τους γιατρούς για την διαταραχή πανικού.

Εξερεύνηση των στοιχείων της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για τις διαταραχές πανικού

Μια μελέτη[8] που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Vanderbilt University δείχνει τις δυνατότητες της κάνναβης για την διαταραχή πανικού και τις σχετικές επιδράσεις του άγχους. Σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών συσχετίζονται με την απόκριση σε καταστάσεις flight-or-fight (διαφυγή ή καθήλωση) και άγχους στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι υποδοχείς έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του εγκεφάλου της αμυγδαλής σε μοντέλα ποντικών.

[8] Teniel S Ramikie, Rita Nyilas, Rebecca J Bluett, Joyonna C Gamble-George, Nolan D Hartley, Ken Mackie, Masahiko Watanabe, István Katona, Sachin Patel “Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses” (Πολλαπλοί μηχανιστικοί διακριτοί τρόποι κινητοποίησης ενδοκανναβινοειδών στις γλουταμινεργικές συνάψεις της κεντρικής αμυγδαλής) Neuron. 2014 Mar 5;81(5):1111–1125.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955008/

Περίληψη

Η κεντρική αμυγδαλή (central amygdala, CeA) είναι μια βασική δομή στη διεπαφή limbic-motor που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο άγχος και τη συναισθηματική μάθηση. Η ενδοκανναβινοειδής (endocannabinoid, eCB) σηματοδότηση εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση της φυσιολογίας της απόκρισης και της συναισθηματικής μάθησης. Ωστόσο, ο ρόλος των ενδοκανναβινοειδών στην διαμόρφωση της συναπτικής αποτελεσματικότητας στην CeA δεν είναι καλά κατανοητός. Εδώ περιγράφουμε τον υποκυτταρικό εντοπισμό των υποδοχέων κανναβινοειδών CB1 και συνθετικών μηχανισμών eCB σε γλουταμινεργικές συνάψεις στην CeA και διαπιστώνουμε ότι οι νευρώνες της CeA παρουσιάζουν πολλαπλούς μηχανιστικούς και χρονικά διακριτούς τρόπους μετασυναπτικής κινητοποίησης eCB. Αυτά τα δεδομένα προσδιορίζουν έναν εξέχοντα ρόλο για τα ενδοκανναβινοειδή στη διαμόρφωση της διέγερσης που οδηγεί στους νευρώνες της CeA και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς με τους οποίους η σηματοδότηση των eCBs και τα εξωγενή κανναβινοειδή θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τις αποκρίσεις στο άγχος και τη συναισθηματική μάθηση”.

Παρόλο που υπάρχει πληθώρα φαρμάκων για το άγχος, όπως ηρεμιστικά και SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), οι ασθενείς που δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτά, συχνά αναζητούν κάτι πιο γρήγορο και φυσικό με λιγότερο σκληρές παρενέργειες. Για τους περισσότερους από αυτούς τους ασθενείς, η κάνναβη είναι η απάντηση. Υπάρχει καλή επιστήμη πίσω από την κάνναβη η οποία περιέχει ενώσεις που λειτουργούν για τη μείωση του άγχους σε κυτταρικό επίπεδο όταν χορηγείται σωστά.

Μελέτες σε ζώα και σε καλλιέργειες κυττάρων, αυτοαναφορές ασθενών και δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κάνναβη προκαλεί καταστολή, οδηγώντας σε μείωση του άγχους σε πολλούς ασθενείς. Ορισμένες μελέτες που περιλαμβάνουν υγιείς συμμετέχοντες και ζωικά μοντέλα δείχνουν ότι η CBD έχει αγχολυτικά αποτελέσματα και μειώνει το άγχος σε άτομα που αγωνίζονται με διαταραχή κοινωνικού άγχους[9].

[9] Alexandre Rafael de Mello Schier, Natalia Pinho de Oliveira Ribeiro, Adriana Cardoso de Oliveira e Silva, Jaime Eduardo Cecílio Hallak, José Alexandre S Crippa, Antonio E Nardi, Antonio Waldo Zuardi “Cannabidiol, a Cannabis Sativa Constituent, as an Anxiolytic Drug” (Η κανναβιδιόλη, ένα συστατικό της κάνναβης Sativa, ως αγχολυτικό φάρμακο) Braz J Psychiatry. 2012 Jun;34 Suppl 1:S104-10.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22729452/

Περίληψη

Στόχοι: Να επανεξετάσει και να περιγράψει μελέτες για το μη ψυχοκινητικό συστατικό της Cannabis sativa, την κανναβιδιόλη (CBD), ως αγχολυτικό φάρμακο και να συζητήσει τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης του.

Μέθοδος: Τα άρθρα που επιλέχθηκαν για τον έλεγχο ταυτοποιήθηκαν μέσω αναζητήσεων στα Αγγλικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ISI Web of Knowledge, SciELO, PubMed και PsycINFO, συνδυάζοντας τους όρους αναζήτησης ‘κανναβιδιόλη και αγχολυτικά’ (cannabidiol and anxiolytic), ‘κανναβιδιόλη και ομοιάζοντα με αγχολυτικά’ (cannabidiol and anxiolytic-like) όπως και ‘κανναβιδιόλη και άγχος’ (cannabidiol and anxiety). Οι λίστες αναφοράς των δημοσιεύσεων που περιλαμβάνονται, άρθρα αναθεώρησης και τα κεφάλαια βιβλίων αναζητήθηκαν χειροκίνητα για πρόσθετες αναφορές. Συμπεριλήφθηκαν πειραματικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Αποτελέσματα: Μελέτες που χρησιμοποιούν ζωικά μοντέλα άγχους και εμπλέκουν υγιείς εθελοντές υποδηλώνουν σαφώς μια αγχολυτική επίδραση της CBD. Επιπλέον, η CBD αποδείχθηκε ότι μειώνει το άγχος σε ασθενείς με διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Συμπέρασμα: Απαιτούνται κλινικές δοκιμές στο μέλλον στις οποίες θα συμμετέχουν ασθενείς με διαφορετικές διαταραχές άγχους, ειδικά για διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή κοινωνικού άγχους και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Το επαρκές θεραπευτικό παράθυρο της CBD και οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται στην αγχολυτική δράση της δεν έχουν ακόμη καθοριστεί”.

Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι η προθεραπεία με CBD μείωσε τη γνωστική εξασθένηση, το άγχος και την δυσφορία σε δημόσια ομιλία, μειώνοντας σημαντικά την προληπτική εγρήγορση πριν από μια δημόσια ομιλία[10].

[10] Mateus M Bergamaschi, Regina Helena Costa Queiroz, Marcos Hortes Nisihara Chagas, Danielle Chaves Gomes de Oliveira, Bruno Spinosa De Martinis, Flávio Kapczinski, João Quevedo, Rafael Roesler, Nadja Schröder, Antonio E Nardi, Rocio Martín-Santos, Jaime Eduardo Cecílio Hallak, Antonio Waldo Zuardi, José Alexandre S Crippa “Cannabidiol Reduces the Anxiety Induced by Simulated Public Speaking in Treatment-Naïve Social Phobia Patients” (Η κανναβιδιόλη μειώνει το άγχος που προκαλείται από την προσομοίωση δημόσιας ομιλίας σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει θεραπεία για κοινωνική φοβία) Neuropsychopharmacology. 2011 May;36(6):1219–1226.

https://www.marijuanadoctors.com/conditions/panic-disorder/

Περίληψη

Η γενικευμένη διαταραχή κοινωνικού άγχους (Social Anxiety Disorder, SAD) είναι μία από τις πιο κοινές καταστάσεις άγχους με εξασθένηση της κοινωνικής ζωής του ατόμου. Η κανναβιδιόλη (CBD), μια σημαντική μη ψυχοκινητική ένωση του φυτού cannabis sativa, έχει δείξει αγχολυτικά αποτελέσματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη στοχεύει να συγκρίνει τις επιδράσεις μιας δοκιμής με προσομοίωση δημόσιας ομιλίας (simulation public speaking test, SPST) σε healthy control (HC) ασθενείς και σε ασθενείς με SAD που δεν επιδέχονται θεραπείας που έλαβαν μία δόση CBD ή εικονικού φαρμάκου. Συνολικά 24 ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε θεραπεία για SAD διατέθηκαν για να λάβουν είτε CBD (600mg, n = 12) είτε εικονικό φάρμακο (εικονικό φάρμακο, n = 12) σε ένα διπλά τυφλό τυχαιοποιημένο σχεδιασμό 1 ώρα και μισή πριν από την δοκιμή. Ο ίδιος αριθμός HC (n = 12) πραγματοποίησε την SPST χωρίς να λάβει κανένα φάρμακο. Κάθε εθελοντής συμμετείχε σε μία μόνο πειραματική συνεδρία σε μια διπλά τυφλή διαδικασία. Οι υποκειμενικές βαθμολογίες στην κλίμακα Visual Analogue Mood Scale (VAMS) και στην Negative Self-Statement scale (SSPS-N) και στα φυσιολογικά μέτρα (αρτηριακή πίεση, καρδιακός ρυθμός και αγωγιμότητα του δέρματος) μετρήθηκαν σε έξι διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της SPST. Τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε μια ανάλυση επαναλαμβανόμενων μέτρων διακύμανσης. Η προθεραπεία με CBD μείωσε σημαντικά το άγχος, τη γνωστική εξασθένηση και την ταλαιπωρία στην απόδοση της ομιλίας και μείωσε σημαντικά την προληπτική εγρήγορση πριν από την ομιλία. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα άγχους, νοητικής εξασθένησης, δυσφορίας και συναγερμού σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου όπως αξιολογήθηκε με τηνVAMS. Οι βαθμολογίες SSPS-N απέδειξαν σημαντικές αυξήσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής της ομάδας εικονικού φαρμάκου που σχεδόν καταργήθηκε στην ομάδα CBD. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ CBD και HC στις βαθμολογίες SSPS-N ή στη γνωστική εξασθένηση, δυσφορία και σε παράγοντες συναγερμού με την VAMS. Η αύξηση του άγχους που προκλήθηκε από την SPST σε άτομα με SAD μειώθηκε με τη χρήση CBD, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν μια παρόμοια απόκριση με αυτή των HC”.

Άτομα με κοινωνική φοβία που χρησιμοποίησαν CBD εμφάνισαν μειωμένη δυσφορία, γνωστική εξασθένηση και άγχος όταν τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε μια προσομοίωση δημόσιας ομιλίας.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην επίδραση της κάνναβης στο άγχος, όπως:

* Ανοχή σε ουσίες

* Σύνθεση της ποικιλίας

* Προϋπάρχουσες συνθήκες

* Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Όλα επηρεάζουν το εάν ένα άτομο είναι χαλαρό ή πανικοβλημένο μετά τη ιατρική χρήση της κάνναβης.

Η σχέση μεταξύ της κάνναβης και της διαταραχής πανικού αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1563, όταν ο Garcia de Orta, Πορτογάλος γιατρός, δήλωσε ότι η κάνναβη θα μπορούσε να γλιτώσει όσους αγωνίζονται με άγχος από “όλες τις ανησυχίες και την έγνοια”. Οι καταναλωτές περιέγραψαν τα αποτελέσματα της κάνναβης ως χαλαρωτικά, ηρεμιστικά και ακόμη και υπνωτικά.

Πριν από σχεδόν μισή χιλιετία το 1621, ο Robert Burton, ένας Άγγλος κληρικός, συνέστησε την κάνναβη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ένα κοινό σύμπτωμα των διαταραχών πανικού.

Παρά τη δημοτικότητά τους, πολλά φάρμακα για γενική διαταραχή πανικού έρχονται με ενοχλητικές παρενέργειες που οι ασθενείς συχνά βρίσκουν χειρότερες από τις ίδιες τις πραγματικές διαταραχές. Η κατάθλιψη, η αϋπνία, οι αυτοκτονικές σκέψεις και οι ψευδαισθήσεις είναι μόνο μερικές από τις κοινές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Σε αντίθεση με την κάνναβη, αυτά τα φάρμακα οδηγούν σε σωματικό εθισμό και σε θέματα απόσυρσης όταν τα σταματάς απότομα. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπερδοσολογία, κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ με την κάνναβη.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα διαταραχών πανικού μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση κάνναβης;

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει μελετηθεί ευρέως ως θεραπεία κατά του άγχους και έχει αποδειχθεί ευεργετική για ορισμένους πάσχοντες από διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, άλλοι αναφέρουν ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει σημαντικά το άγχος και το στρες. Η ιδιαίτερη χημεία του σώματος κάθε ανθρώπου φαίνεται να υπαγορεύει το εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης θα προκαλέσει μια χαλαρωτική αντίδραση κατά του άγχους σε έναν ασθενή ή όχι.

Αν και η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν παράγει σεροτονίνη, η χημική ουσία που παράγεται ή αυξάνεται από ορισμένα από τα παραδοσιακά φάρμακα κατά του άγχους, κατά των κρίσεων ή των αντικαταθλιπτικών, η κάνναβη επηρεάζει μια εγκεφαλική ουσία γνωστή ως ανανδαμίδιο. Όταν το ανανδαμίδιο αντιδρά με την THC που βρίσκεται στη κάνναβη, παράγει ένα ηρεμιστικό ή καταπραϋντικό αποτέλεσμα σε όλο το σώμα που μπορεί να μειώσει το άγχος που αισθάνεται ένας πάσχων από διαταραχή πανικού, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μια επίθεσης πανικού.

Μαζί με τη μείωση του άγχους και του στρες για τους πάσχοντες από διαταραχή πανικού, η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει άλλα συμπτώματα της διαταραχής πανικού, όπως η ναυτία που αυτή προκαλεί συχνά ή που συνοδεύει μια κρίση πανικού. Η κανναβιδιόλη (CBD), είναι ένα από τα κύρια συστατικά της κάνναβης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η CBD περιέχει χημικές ιδιότητες με ικανότητα να μειώνει το άγχος, να ανακουφίζει τη ναυτία και ακόμη και να αποτρέπει ή να μειώνει τους σπασμούς.

Για τους πάσχοντες από διαταραχή πανικού, η ιατρική χρήση της κάνναβης προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φάρμακα προσφέροντας τα ίδια οφέλη αλλά χωρίς πολλές από τις αρνητικές παρενέργειες που συνοδεύουν αυτά τα παραδοσιακά φάρμακα.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στα συμπτώματα διαταραχής πανικού και τις παρενέργειες θεραπείας

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην τυπική φαρμακευτική αγωγή για το άγχος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ισχυρές ποικιλίες κάνναβης που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη διαταραχή πανικού.

Τα υβρίδια που έχουν κυρίαρχη την Indica έχουν υψηλότερα επίπεδα CBD και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε THC, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού.

Για διαταραχές άγχους και πανικού, η κάνναβη που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε CBD και χαμηλότερη σε THC είναι ευεργετική. Στις πιθανές ποικιλίες κάνναβης που μπορεί να είναι χρήσιμες για μια διαταραχή πανικού περιλαμβάνονται:

* Strawberry Diesel (Sativa)

* Purple Dragon (Indica)

* Master Kush (Indica)

* White Widow (Hybrid)

* Blueberry (Indica)

* Strawberry Cough (Sativa)

* Snow White (Hybrid)

* Juicy Fruit (Hybrid)

* Skunk # 1 (Hybrid)

* OG Kush (Hybrid)

Αυτές οι ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων κρίσης πανικού με το να:

* Βοηθούν στην καλύτερη εστίαση και στην πιο καθαρή σκέψη

* Εξαλείφουν το άγχος και το στρες μέσα σε λίγα λεπτά

* Εξαλείφουν τον πανικό

* Προλαμβάνουν την ένταση, την κόπωση, την νευρικότητα και την ναυτία

* Αυξάνουν την συγκέντρωση

* Αυξάνουν (ανεβάζουν) την διάθεση

* Μειώνουν τον πόνο

* Παρέχουν ένα ηρεμιστικό, χαλαρωτικό αποτέλεσμα

* και δεν προκαλούν εθισμό

Μερικοί ασθενείς με διαταραχή πανικού αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη ανακούφιση από τη χρήση ποικιλιών indica ή ποικιλιών που κυριαρχούνται από το υποείδος indica, άλλοι προτιμούν ποικιλίες sativa. Κάποιος θα χρειαστεί να κάνει τον δικό του πειραματισμό όταν δοκιμάζει κάνναβη για πρώτη φορά για να βρει τι του αρέσει περισσότερο. Θα πρέπει να συνεργαστείς με έναν budtender και τον γιατρό σου για να βρεις ποια είναι ή σωστή ποικιλία για σένα.

Οι καλύτερες μέθοδοι κατανάλωσης της κάνναβης για την θεραπεία των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού και τα συμπτώματα της

Οι ασθενείς βρίσκουν ότι το έλαιο κάνναβης βοηθά στο άγχος τους ρυθμίζοντας τις αποκρίσεις τους στο στρες αλλά δεν επηρεάζει την εργασία τους ή τις σχέσεις τους. Συνήθως, αυτό που χρειάζεται είναι μια σταθερή δοσολόγηση ώστε να καλύπτεται όλη η ημέρα και το άτομο να έχει μια συνεχόμενη ανακούφιση από ότι μπορεί να τον επηρεάσει από την διαταραχή του. Εξαιτίας αυτού, προτιμούν την διακριτικότητα και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της χρήσης ενός ελαίου κάνναβης.

Το έλαιο κάνναβης που είναι με μεγάλη περιεκτικότητα σε CBD, παρέχει ένα απαλό φάρμακο με πολύ μικρές παρενέργειες. Η CBD εξουδετερώνει τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της THC, αλλά έχει επίσης ισχυρές ιδιότητες κατά του άγχους, παρέχοντας ανεκτή, ασφαλή ανακούφιση από διάφορες διαταραχές πανικού.

Τα εκχυλίσματα κάνναβης μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους τρώγοντας προϊόντα με κάνναβη ή με σκευάσματα για υπογλώσσια χρήση. Αυτά τα προϊόντα CBD είναι συνήθως μη ψυχοδραστικά, κάτι που είναι ιδανικό για γονείς, παιδιά, ηλικιωμένους και επαγγελματίες που δεν θέλουν να έχουν την αίσθηση ευφορικότητας.

Ενώ το κάπνισμα των ακατέργαστων λουλουδιών κάνναβης που είναι πλούσια σε THC, σε CBD ή και στα δύο είναι ένας παραδοσιακός τρόπος θεραπείας, πλέον χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονες μέθοδοι, όπως τα έλαια κάνναβης, μέσω των οποίον η παροχή του φαρμάκου μπορεί να γίνει με πιο υγιεινό τρόπο με τα ίδια οφέλη.

Διαταραχή πανικού & CBD

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Panic Disorder & CBD” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/panic-disorder/cbd/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer)

Η κανναβιδιόλη (CBD) μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού και ο ασθενής μπορεί να ζήσει έτσι μια πιο άνετη ζωή. Εδώ μπορείς να μάθεις πώς να χρησιμοποιήσεις την CBD για να αξιοποιήσεις τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του σώματός σου.

Σχετικά με την διαταραχή πανικού

Οι διαταραχές πανικού είναι διαταραχές άγχους που προκαλούν κρίσεις πανικού. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, το άτομο αισθάνεται έντονο φόβο και άγχος. Αυτά τα συναισθήματα γίνονται τόσο δυνατά που αντιμετωπίζει και σωματικά συμπτώματα όπως βαριά αναπνοή, ρίγη και αυξημένο καρδιακό παλμό. Μπορεί ακόμη και να αισθανθεί απελπισία ή σαν να πρόκειται να πεθάνει. Αν και οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούν άμεση βλάβη, μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει το πόσο επώδυνες είναι και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα άτομα που βιώνουν τις κρίσεις πανικού.

Οι καταστάσεις που θεωρούνται διαταραχές πανικού περιλαμβάνουν:

* Διαταραχή μετατραυματικού στρες

* Γενικευμένη διαταραχή άγχους

* Διαταραχή κοινωνικού άγχους

* Ιδιοψυχαναγκαστική διαταραχή

* Φοβίες

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια κατάσταση γνωστή ως διαταραχή πανικού που προκαλεί ξαφνικές και απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Οι απρόβλεπτες κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές διαφυγής και σε συμπτώματα αλλαγής διάθεσης. Ένα άτομο με διαταραχή πανικού μπορεί να έχει συνεχείς ανησυχίες για την επόμενη επίθεση πανικού.

Η CBD λειτουργεί με το μυαλό και το σώμα για να ρυθμίσει την διάθεση και τα πρότυπα της σκέψης. Μας δίνει περισσότερο έλεγχο πάνω στα συμπτώματά μας, ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην ανάκαμψη.

Διαταραχές άγχους και το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα

Όλοι έχουμε ένα Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ) που διαχειρίζεται τα κανναβινοειδή, τις ενώσεις που βρίσκονται στην κάνναβη. Το ΕΚΣ δημιουργεί τα δικά του κανναβινοειδή (τα λεγόμενα ενδοκανναβινοειδή) και επίσης συνεργάζεται με τα κανναβινοειδή από την κάνναβη (τα λεγόμενα φυτοκανναβινοειδή). Δύο υποδοχείς που ονομάζονται CB1 και CB2 συνδέονται με τα κανναβινοειδή και στέλνουν σήματα στο σώμα μας. Όταν παίρνουμε ένα φάρμακο κάνναβης, το σώμα με το ΕΚΣ χρησιμοποιεί τα κανναβινοειδή για να ρυθμίσει όλα τα άλλα συστήματά μας.

Το ΕΚΣ ρυθμίζει επίσης και τον εγκέφαλό μας, συμπεριλαμβανομένων των μερών που σχετίζονται με τα συναισθήματα πανικού. Η κεντρική αμυγδαλή διαχειρίζεται τη συναισθηματική μάθηση και τις αντιδράσεις στο άγχος. Με άλλα λόγια, διδάσκει στον εγκέφαλό μας το πώς να αντιδρά απέναντι στο άγχος και στο πώς να το χειρίζεται. Έχει επίσης οι υποδοχείς CB1 συνδέονται με τα κανναβινοειδή[1]. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανναβινοειδή όπως η CBD για να αξιοποιήσουμε την ικανότητα της αμυγδαλής να ρυθμίζεται.

[1] (ό.π.) “Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses” (Πολλαπλοί μηχανιστικοί διακριτοί τρόποι κινητοποίησης ενδοκανναβινοειδών στις γλουταμινεργικές συνάψεις της κεντρικής αμυγδαλής)

Ρύθμιση της απόκρισης στο άγχος με την CBD

Η CBD ενισχύει την ικανότητα των ενδοκανναβινοειδών να ελέγχουν τις λειτουργίες μας. Αντί να συνδέεται με έναν υποδοχέα, αυξάνει την ποσότητα του ανανδαμιδίου στο σώμα μας. Λειτουργεί ως αποκλειστής του FAAH, του λιπαρού οξέος που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του ανανδαμιδίου. Όταν χρησιμοποιείται η CBD, επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί περισσότερο ανανδαμίδιο.

Το ανανδαμίδιο ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 στην αμυγδαλή και ρυθμίζει τη δραστηριότητα της. Όταν έχουμε μια υπερδραστήρια αμυγδαλή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την CBD για να διαχειριστούμε τις αποκρίσεις της. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια μείωση στα επίπεδα άγχους. Η αύξηση του ανανδαμιδίου βελτιώνει επίσης τη συνολική διάθεσή μας και η CBD προσκολλάται στους υποδοχείς σεροτονίνης για δώσει και περαιτέρω οφέλη.

Δεδομένου ότι η CBD δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες, μας κρατά ήρεμους αντί να επιδεινώνει το άγχος μας. Η φαρμακευτική αγωγή με βάση την THC μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους για ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, η CBD δεν έχει αυτήν την παρενέργεια και μπορεί να μειώσει την επίδραση όταν προστίθεται σε ένα φάρμακο που περιέχει THC.

Κατάλληλα προϊόντα με CBD για τη θεραπεία των διαταραχών πανικού

Υπάρχουν σκευάσματα διαθέσιμα που περιέχουν CBD και συνήθως είναι έλαια για υπογλώσσια χορήγηση. Τα σκευάσματα ελαίου CBD ακόμα βρίσκονται σε ένα καθεστώς που ναι μεν είναι νόμιμα αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και ρυθμισμένα μέσα από κανονισμούς ελέγχου ποιότητας και σύστασης. Ωστόσο, μπορούμε να βρούμε υψηλής ποιότητας έλαια CBD ελέγχοντας την σύσταση του κάθε προϊόντος και την φήμη της εταιρίας παρασκευής του. Σε κάποια σκευάσματα μπορεί να περιέχεται και κάποια ποσότητα THC.

Τα έλαια CBD μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματά μας. Το φάρμακο πρέπει να φτάσει στον εγκέφαλό μας για να ανακουφίσει τα συναισθήματα σε σχέση με το άγχος. Γιαυτό θα πρέπει να είναι κάποιο βρώσιμο/ πόσιμο έλαιο, χάπι, η ακόμα και εισπνεόμενο ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας και να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλό μας. Αυτά τα φάρμακα έχουν διαφορετικούς χρόνους και διάρκεια επίδρασης.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να λάβεις συμβουλές από έναν γιατρό εκπαιδευμένο στην κάνναβη. Αυτοί οι γιατροί καταλαβαίνουν και γνωρίζουν πώς τα κανναβινοειδή όπως η CBD ανακουφίζουν τις διάφορες ασθένειες. Μπορούν να σε βοηθήσουν ακόμη και όταν δεν σκοπεύεις να μπεις σε κάποιο πρόγραμμα ιατρικής χρήσης κάνναβης που μπορεί να υπάρχει στην πολιτεία όπου διαμένεις.

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση