(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Small Fiber Neuropathy” https://www.marijuanadoctors.com/…/small-fiber-neuropathy/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Εάν έχεις περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών (ΠΝΜΙ) (small fiber neuropathy, SFN, αναφέρεται επίσης ως small fiber sensory neuropathy, SFSN), γνωρίζεις πόσο δυσάρεστη και επώδυνη μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση. Η κάνναβη για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών βοηθά τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τον πόνο που προκαλεί.

Τι είναι η περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών;

Η περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών επηρεάζει τα μικρά αισθητήρια δερματικά νεύρα. Τα περισσότερα άτομα με την πάθηση βιώνουν έντονο πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, κάψιμο και άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις κυρίως στα πόδια και πιθανώς στα χέρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς με ΠΝΜΙ μπορεί να βιώσουν αυτές τις αισθήσεις σε μεγάλο ποσοστό του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως ο κορμός ή και ακόμη και στο πρόσωπο.

Αυτός ο τύπος ΠΝΜΙ είναι γνωστός ως εξαπλωμένη ΠΝΜΙ (length-dependent SFSN). Συνήθως οφείλεται στον διαβήτη ή σε πρώιμο διαβήτη και μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε διαβητική πολυνευροπάθεια (diabetic polyneuropathy). Για ορισμένα άτομα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υποκείμενη αιτία της πάθησης.

Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών

Ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για την ΠΝΜΙ είναι ο διαβήτης. Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ατόμων με διαβήτη[1] καταλήγουν σε διαβητική νευροπάθεια στην ζωή τους. Ενώ η ΠΝΜΙ δεν είναι τόσο κοινή όσο άλλες μορφές διαβητικών νευροπαθειών, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

[1] Kelsey Juster-Switlyka, A Gordon Smith “Updates in diabetic peripheral neuropathy” (Ενημερώσεις σχετικά με την διαβητική περιφερική νευροπάθεια) Version 1. F1000Res. 2016;5:F1000 Faculty Rev-738.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4847561/

Περίληψη

Ο διαβήτης έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα υγείας στον 21ο αιώνα. Σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention, ο πληθυσμός με διαβήτη στις ΗΠΑ πλησιάζει το 10% και αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο. Η διαβητική νευροπάθεια είναι η πιο κοινή επιπλοκή που σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης προκαλεί ένα ευρύ φάσμα νευροπαθητικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των οξέων και χρόνιων μορφών που επηρεάζουν κάθε επίπεδο σε περιφερικά νεύρα, από την ρίζα τους έως τον απώτερο άξονα τους. Αυτή η ανασκόπηση θα επικεντρωθεί στην πιο κοινή μορφή, την περιφερική συμμετρική διαβητική πολυνευροπάθεια (distal symmetric diabetic polyneuropathy). Υπήρξε μια εξέλιξη στην κατανόησή μας για την παθοφυσιολογία και τη διαχείριση της διαβητικής πολυνευροπάθειας κατά την τελευταία δεκαετία. Την τονίζουμε με την αναζήτησή μας σε νέες προοπτικές και ενημερώσεις από την τελευταία δεκαετία έρευνας”.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι άτομα με ιδιοπαθή περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη[2]. Η εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη συνδέεται με τον προδιαβήτη, οπότε η ΠΝΜΙ μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του προδιαβήτη.

[2] Jinny Tavee, Lan Zhou “Small Fiber Neuropathy: A Burning Problem” (Περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών: Ένα φλέγον πρόβλημα) Cleve Clin J Med. 2009 May;76(5):297-305.

http://www.lb7.uscourts.gov/documents/16c11504.pdf

Περίληψη

Η περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια κύρια αιτία επώδυνης αίσθησης καψίματος στα πόδια, ειδικά στους ηλικιωμένους. Παρόλο που η δύναμη παραμένει διατηρημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου, ο πόνος και οι παραισθησίες συχνά είναι καθηλωτικές. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο κοινή αναγνωρίσιμη αιτία της περιεφερικής νευροπάθειας μικρών ινών και η εξασθενημένη ανοχή στη γλυκόζη που λαμβάνεται από το στόμα και μεμονωμένα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου συνδέονται συχνά με αυτό. Ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι ιδιοπαθείς. Η βιοψία δέρματος (με αξιολόγηση της πυκνότητας των ενδοεπιδερμικών νευρικών ινών) και οι εξετάσεις της αυτόνομης νευρικής λειτουργίας είναι χρήσιμες για την διάγνωση. Η διαχείριση περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόνου και τον εντοπισμό και την επιθετική αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας”.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Η ΠΝΜΙ παρατηρείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών[3] από ότι σε νεότερα άτομα. Είναι επίσης πιο κοινή στους άνδρες.

[3] Brigitte A Brouwer, Bianca T A de Greef, Janneke G J Hoeijmakers, Margot Geerts, Maarten van Kleef, Ingemar S J Merkies, Catharina G Faber “Neuropathic Pain due to Small Fiber Neuropathy in Aging: Current Management and Future Prospects” (Νευροπαθητικός πόνος λόγω περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών στη γήρανση: Τρέχουσα διαχείριση και μελλοντικές προοπτικές) Drugs Aging. 2015;32(8):611–621.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548010/

Περίληψη

Τα τελευταία 10 χρόνια, η διάγνωση της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών (ΠΝΜΙ) έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από σοβαρό νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ένα σημαντικό υποσύνολο ασθενών με ΠΝΜΙ είναι ηλικίας 65 ετών και άνω και αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά συν-νοσηρότητες και χρήση πολλαπλών φαρμάκων, καθιστώντας την θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου πιο δύσκολη. Σε αυτήν την ανασκόπηση, επισημαίνουμε τις σχετικές παθοφυσιολογικές πτυχές και συζητούμε τις θεραπευτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον νευροπαθητικό πόνο. Θα υπογραμμιστούν οι πιθανές παγίδες στη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου στους ηλικιωμένους”.

Συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Τα συμπτώματα της ΠΝΜΙ μπορεί να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Το πιο κοινό σύμπτωμα της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών είναι ο πόνος[4]. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

* Σύντομες εκρήξεις πόνου

* Μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή τσιμπήματα (παραισθησία)

* Απώλεια αίσθησης

[4] “Pain” (Πόνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Οι εξωτερικές προκλήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάποια αισθητήρια συμπτώματα. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στα πόδια όταν αγγίζουν σεντόνια ή φορούν κάλτσες.

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάποιος μπορεί να είναι ήπια ή μπορεί να είναι σοβαρά, αν και τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια. Η ΠΝΜΙ φαίνεται να επηρεάζει πρώτα τα πόδια και στη συνέχεια να προχωρά προς τα επάνω. Αυτό ονομάζεται κατανομή “stock-and-glove”. Στα μεταγενέστερα στάδια της, η ΠΝΜΙ μπορεί να επηρεάσει και τα χέρια.

Μερικές φορές η ΠΝΜΙ διακόπτει και τις αυτόνομες λειτουργίες. Αυτά είναι πράγματα που το σώμα μας κάνει αυτόματα όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η πέψη και η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Όταν η κατάσταση επηρεάζει τις αυτόνομες νευρικές ίνες, θα μπορούσαν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:

* Δυσκολία εφίδρωσης

* Δυσκοιλιότητα

* Ξηρά μάτια

* Ακράτεια

* Ξηροστομία

* Αποχρωματισμός του δέρματος

* Σεξουαλική δυσλειτουργία

Αιτίες της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Η ΠΝΜΙ μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη μιας υποκείμενης ασθένειας ή μιας πάθησης όπως ο διαβήτης. Πολλές άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ΠΝΜΙ είναι:

* Υποθυρεοειδισμός

* Μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές

* Νόσος του Fabry

* Κληρονομικές ασθένειες

* Νόσος του Tangier

* Κληρονομική αμυλοείδωση

* Ψωρίαση

* Κοιλιοκάκη

* Κληρονομική αισθητική αυτόνομη νευροπάθεια

* Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

* Σύνδρομο Guillain-Barre

* Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

* Ρευματοειδής αρθρίτιδα

* HIV

* Μεταδοτικές ασθένειες

* Σύνδρομο Sjogren

* Σαρκοείδωση

* Νόσος του Lyme

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Φάρμακα χημειοθεραπείας και άλλα φάρμακα

* Αλκοολισμός

Οι γιατροί δεν βρίσκουν πάντα την υποκείμενη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών θεωρείται ιδιοπαθής.

Φυσικές επιπτώσεις της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, με σχεδόν 40 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ να πάσχουν από την πάθηση. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα έχουν συγκεκριμένη βλάβη στις μη μυελινωμένες και μικρές μυελινωμένες νευρικές ίνες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό σε μεγαλύτερες μυελιωμένες νευρικές ίνες.

Διάφορες ασθένειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών, όπως ο διαβήτης και άλλες καταστάσεις δυσλειτουργίας γλυκόζης όπως:

* Μεταβολικό σύνδρομο και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη

* Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

* Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

* Νευροτοξικά φάρμακα

* Σαρκοείδωση

* HIV

* Παρανεοπλασματικά σύνδρομα

* Κοιλιοκάκη

* Παραπρωτεϊναιμίες

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ΠΝΜΙ μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο σαν κάψιμο που είναι συχνά επίμονος, αλλά ποικίλλει στην ένταση. Πολλά άτομα ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν κάτι σαν πόνο από ένα παροδικό ηλεκτρικό σοκ που διαρκεί μόνο δευτερόλεπτα, αλλά είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές την ημέρα.

Πολλά συμπτώματα γίνονται χειρότερα κατά την ανάπαυση την νύχτα. Μαζί με τον απότομα εμφανιζόμενο πόνο, πολλοί ασθενείς αναφέρουν υπεραισθησία και αλλοδυνία. Άτομα με ΠΝΜΙ συχνά παραπονιούνται ότι τα σεντόνια τους είναι εξαιρετικά οδυνηρά και πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές τέντες για τα πόδια ώστε να μην τους ακουμπούν τα σεντόνια ή να φορούν κάλτσες για να μην έρχονται σε επαφή τα σεντόνια με τα πόδια τους.

Η περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εντερική και αυτόνομη δυσλειτουργία. Τα άτομα συχνά δεν αναγνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων και των αισθητηριακών παραπόνων τους, αλλά όταν τους ρωτήσουν, ενδέχεται να αναφέρουν:

* Ζάλη κατά την όρθια στάση

* Ξηρά μάτια

* Ξηροστομία

* Συγκοπή

* Προσυγκοπή

* Στυτική δυσλειτουργία

* Δυσκοιλιότητα

* Διάρροια

* Έμετος

* Νυκτουρία

* Δυσκολία με την συχνότητα ούρησης

* Πρώιμος κορεσμός

* Κένωση

* Δυσκοιλιότητα

* Διάρροια

Ψυχικές επιδράσεις της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Τα άτομα με ΠΝΜΙ συχνά παλεύουν με τον εξουθενωτικό πόνο και η ποιότητα ζωής τους μειώνεται σοβαρά. Μπορεί επίσης να έχουν άλλα ζητήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, κόπωση και στέρηση ύπνου και αυτά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στατιστικά στοιχεία της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Τα δεδομένα για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Jama Neurology περιλαμβάνουν:

* Η κυριαρχική περιφερική νευροπάθεια είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει έως και το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών. Πολλά από αυτά τα άτομα έχουν ΠΝΜΙ[5].

* Η ΠΝΜΙ εξακολουθεί να είναι μια προβληματική διαταραχή που συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να την διαχειριστούμε με επιτυχία.

* Περίπου τα μισά άτομα με ΠΝΜΙ έχουν επίσης διαβητική νευροπάθεια και πολλοί από τους υπόλοιπους ασθενείς έχουν κρυπτογενής αισθητική περιφερική νευροπάθεια (cryptogenic sensory peripheral neuropathy, CSPN).

[5] John T Kissel, A Gordon Smith “Understanding Small Fiber Neuropathy” (Κατανόηση της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών) JAMA Neurol.2016;73(6):635-637. https://jamanetwork.com/…/jama…/article-abstract/2511285

Περίληψη

Η αισθητηριακή επικρατούσα περιφερική νευροπάθεια (sensory predominant peripheral neuropathy) είναι μια κοινή διαταραχή, η οποία επηρεάζει έως και 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών (ΠΝΜΙ). Παρά τις 3 δεκαετίες έντονης μελέτης, η ΠΝΜΙ παραμένει μια αινιγματική κατάσταση που συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να γίνει η διαχείρισή της με επιτυχία. Επιπλέον, η ΠΝΜΙ είναι εξαιρετικά απογοητευτική καθώς οι ασθενείς βιώνουν πόνο, διαταραγμένο ύπνο, ανισορροπία βάδισης, αυτόνομες διαταραχές και τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, τα οποία οδηγούν σε βαθιά μειωμένη ποιότητα ζωής. Συζητούνται τα ακριβή διαγνωστικά κριτήρια για την ΠΝΜΙ και ο σχετικός ρόλος συγκεκριμένων συμπτωμάτων, σημείων, εξειδικευμένων ερευνών (πχ. quantitative sensory testing and quantitative sudomotor axon reflex testing)) και η βιοψία δέρματος για τη μέτρηση της πυκνότητας των ενδοεπιδερμικών νευρικών ινών (intraepidermal nerve fiber density, IENFD) είναι αβέβαιες και κάπως αμφιλεγόμενες. Περίπου οι μισοί ασθενείς με ΠΝΜΙ έχουν διαβητική νευροπάθεια και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έχουν κρυπτογενή αισθητική περιφερική νευροπάθεια (cryptogenic sensory peripheral neuropathy, CSPN). Παρόλο που οι μισοί ασθενείς με CSPN έχουν επίσης προδιαβήτη και ακόμη περισσότεροι είναι παχύσαρκοι, η έλλειψη συγκεκριμένης αιτίας είναι δύσκολο για πολλούς ασθενείς να το αποδεχτούν, ειδικά όταν μαθαίνουν ότι η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει μόνο δίαιτα και άσκηση, την οποία δυσκολεύονται στην διατήρηση και την συμπτωματική διαχείριση του πόνου, η οποία είναι συχνά μόνο μέτρια αποτελεσματική. Μια αβέβαιη πρόγνωση αυξάνει την απογοήτευση, με πολλούς ασθενείς να αντιμετωπίζουν σχετικά σταθερά συμπτώματα για πολλά χρόνια και άλλοι να εξελίσσονται σε μια εμπλοκή μεγάλων νευρικών ινών”.

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών και οι παρενέργειες τους

Μια διάγνωση περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών καθορίζεται κυρίως από τη φυσική εξέταση και το ιστορικό, αλλά η αξιολόγηση της βιοψίας του δέρματος της ενδοεπιδερμικής πυκνότητας των νευρικών ινών και η λειτουργική νευροφυσιολογική εξέταση μπορούν να παρέχουν στους γιατρούς διαγνωστική επιβεβαίωση. Η θεραπεία της ΠΝΜΙ εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία με ταυτόχρονη θεραπεία του σχετιζόμενου νευροπαθητικού πόνου.

Εάν η ΠΝΜΙ οφείλεται σε προ-διαβητική κατάσταση ή σε διαβήτη, τότε απαιτείται άσκηση, απώλεια βάρους και βέλτιστος διαβητικός έλεγχος για την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν επώδυνες αισθητικές παραισθησίες με αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά φάρμακα και αναλγητικά, όπως οπιούχα φάρμακα. Εάν ο πόνος του ασθενούς είναι σοβαρός, μπορεί να παραπεμφθεί σε μια κλινική χρόνιου πόνου για να υποβληθεί σε μια διεπιστημονική προσέγγιση διαχείρισης του πόνου.

Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχει παρενέργειες.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν:

* Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη

* Ναυτία

* Ξηροστομία

* Υπνηλία και κόπωση

* Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας ή άλλα σεξουαλικά προβλήματα όπως μειωμένος οργασμός και στυτική δυσλειτουργία

* Δυσκοιλιότητα

* Θολή όραση

* Αϋπνία

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως:

* Ναυτία

* Ζάλη

* Πονοκέφαλο

* Κόπωση

* Θολή όραση

* Ίλιγγο

* Τρόμο

Τα αναλγητικά μπορεί να προκαλέσουν:

* Ζάλη

* Δυσκοιλιότητα

* Στομαχικές διαταραχές

* Υπνηλία

* Κουδούνισμα στα αυτιά σας

* Ξηροστομία

* Δερματικό εξάνθημα ή φαγούρα

Πρόσφατες εξελίξεις στη περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών

Μια διάγνωση για ΠΝΜΙ είναι δύσκολη, καθώς η κλινική εικόνα μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευτεί και τα αποτελέσματα της μελέτης αγωγιμότητας νεύρων είναι συχνά φυσιολογικά. Νέες τεχνικές για τη διάγνωση της κατάστασης (δηλ., nociceptive evoked potentials and corneal confocal microscopy to measure nerve fiber density) ενδέχεται να συμβάλουν στη διαγνωστική επεξεργασία.

Η αναγνώριση της υποκείμενης συστηματικής νόσου στην ΠΝΜΙ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν συγκεκριμένες οδούς που επηρεάζονται για την βελτίωση της διαχείρισης της αυτόνομης δυσλειτουργίας και του νευροπαθητικού πόνου.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών

Ο κύριος λόγος που τα άτομα στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης είναι για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο τους. Συνήθως, οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο με παυσίπονα όπως τα οπιοειδή. Ωστόσο, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη ζωή ενός ατόμου. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί διστάζουν τώρα να συνταγογραφήσουν οπιοειδή στους ασθενείς τους.

Αν και αυτό είναι κατανοητό, εξακολουθεί να αφήνει τους ασθενείς που αγωνίζονται με τον χρόνιο πόνο με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Μια συγκεκριμένη επιλογή είναι η ιατρική χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών και πολλές ποικιλίες κάνναβης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην θεραπεία του χρόνιου πόνου των νεύρων.

Σύμφωνα με μια μελέτη[6], μόνο τρεις ρουφηξιές κάνναβης (25mg) την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με χρόνιο πόνο νεύρων. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να κοιμηθούν καλύτερα. Τα ανεκδοτικά στοιχεία σχετικά με αυτό υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό, και περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων που παρευρίσκονταν σε κλινική για χρόνιο πόνο χρησιμοποιούν την κάνναβη ως μέρος της συνολικής προσέγγισης στην διαχείριση του πόνου τους.

[6] “Smoked cannabis for chronic neuropathic pain: a randomized controlled trial” (Καπνιζόμενη κάνναβη για χρόνιο νευροπαθητικό πόνο: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950205/

Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει στα όλο και αυξανόμενα στοιχεία, ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει πολλά από τα άτομα που αγωνίζονται με τον πόνο, εδώ και τώρα.

Πιο πρόσφατα, το βότανο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλους τύπους θεραπείας. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σχέση της κάνναβης με το εσωτερικό μας Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα.

Έχουμε περιφερικά νεύρα σε όλο το σώμα μας και αυτά:

* Εντοπίζουν την αίσθηση του πόνου.

* Περιέχουν υποδοχείς κανναβινοειδών.

Η κατανάλωση κάνναβης σε οποιαδήποτε μορφή, επομένως, επηρεάζει αυτούς τους υποδοχείς. Όταν οι CBD και THC εισέρχονται στο σώμα μας, ενεργοποιούν τόσο τους CB1 όσο και τους CB2 υποδοχείς μας οι οποίοι:

* Μειώνουν την ευαισθησία του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.

* Ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές.

* Βοηθούν στην διαχείριση των επιπέδων του πόνου μας.

Η λήψη κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών μπορεί να μην θεραπεύσει την υποκείμενη διαταραχή που προκαλεί τη νευροπάθεια, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αισθήσεων πόνου[7].

[7] “Neuropathy” (Νευροπάθεια) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/neuropathy/

Ενώσεις γνωστές ως κανναβινοειδή υπάρχουν στην κάνναβη και αλληλεπιδρούν με το σώμα μας, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο. Η CBD και η THC φαίνεται να επηρεάζουν την αίσθηση του πόνου πάρα πολύ. Όπως αναφέρθηκε, ενεργοποιούν τους υποδοχείς του φυσικού μας Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος που υπάρχει στο σώμα μας.

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του σώματος και αυτό περιλαμβάνει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε φλεγμονή. Οι ποικιλίες κάνναβης που περιέχουν CBD και THC βοηθούν το σώμα μας να μειώσει τα επίπεδα του πόνου δεσμεύοντας τους υποδοχείς του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος για την πρόληψη της φλεγμονής, καθιστώντας απλούστερο τον χειρισμό της νευροπάθειας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών είναι η χαλαρωτική της επίδραση. Η διατήρηση μιας χαλαρής αίσθησης, μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του πόνου που αντιμετωπίζει κάποιος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να κοιμηθούμε καλύτερα όταν χρησιμοποιούμε ορισμένες ποικιλίες κάνναβης που προκαλούν ύπνο.

Η κάνναβη έχει κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, δεν θα έχουν όλα τα άτομα τις ίδιες παρενέργειες και εξαρτάται από τον τύπο της κάνναβης που θα χρησιμοποιήσει κάποιος και την μέθοδο με την οποία θα την χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο αν αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η ιατρική χρήση της κάνναβης. Ενώ κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσεις περιλαμβάνουν:

* Κόκκινα μάτια[8]

* Πείνα[9]

* Αϋπνία[10]

* Ξηροστομία και δίψα[11]

* Άγχος[12] και στρες

* Κόπωση[13]

* Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης[14]

* Δυσκοιλιότητα[15]

[8] “Red Eyes” (Κόκκινα μάτια) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/red-eyes/

[9] “Hunger” (Πείνα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/hunger/

[10] “Insomnia” (Αϋπνία) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/insomnia/

[11] “Dry Mouth and Thirst” (Ξηροστομία και δίψα) https://www.marijuanadoctors.com/side…/dry-mouth-thirst/

[12] “Anxiety” (Άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/anxiety/

[13] “Fatigue” (Κόπωση) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/fatigue/

[14] “Short-Term Memory Loss” (Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης) https://www.marijuanadoctors.com/…/short-term-memory-loss/

[15] “Constipation” (Δυσκοιλιότητα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/constipation/

Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες της κάνναβης και ίσως να θελήσεις να τις συζητήσεις με τον γιατρό σου. Δεν βιώνουν όλοι αυτές τις παρενέργειες, αλλά είναι μια καλή ιδέα να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε.

Επίσης, θα μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι ορισμένες ποικιλίες είναι έχουν πιο ευφορική επίδραση από άλλες. Ενώ περισσότερη δύναμη στην κάνναβη είναι ευεργετική για την εξάλειψη του πόνου, θα μπορούσε επίσης να είναι λίγο πιο ισχυρή η επίδρασή της από αυτό που θα περίμενες εάν δεν έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς την κάνναβη.

Ποιες παρενέργειες / συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Σε μερικά συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών που μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη είναι:

* Επώδυνες αισθήσεις

* Δυσκολία στον ύπνο

* Κατάθλιψη

* Άγχος

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την θεραπεία του χρόνιου νευρικού πόνου είναι τα υβρίδια, με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC)[16] και κανναβιδιόλη (CBD)[17]. Αυτά τα κανναβινοειδή είναι ευεργετικά στη σύνδεση τους με τους φυσικούς κανναβινοειδείς υποδοχείς του σώματος μας. Έτσι, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των αντιδράσεων στον πόνο του σώματος μας. Μερικές καλές υβριδικές ποικιλίες για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου[18] είναι:

* Blue Dream (Υβρίδιο με κυρίαρχη την Sativa)

* ACDC (Υβρίδιο)

* Girl Scout Cookies (Υβρίδιο)

* Grandaddy Purple (Indica)

[16] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/tetrahydrocannabino…/

[17] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/can…/cannabidiol-cbd/

[18] “Best Marijuana Strains for Chronic Pain” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τον χρόνιο πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/…/best-medical…/

Οι ποικιλίες που βοηθούν στη θεραπεία του πόνου της νευροπάθειας[19] είναι:

* White Widow

* Purple Kush

* Chem Dawg

* Super Silver Haze

* Jack Herer

[19] “Νευροπάθεια” (Neuropathy) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/neuropathy/

Οι ποικιλίες που βοηθούν στη θεραπεία του άγχους[20 είναι:

* Grandaddy Purple (Indica)

* Northern Lights (Indica)

* Amnesia Haze (Sativa)

[20] “Anxiety” (Άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/condi…/anxiety-disorders/

Οι ποικιλίες για την κατάθλιψη[21] είναι:

* Jack Herer (Sativa)

* Harlequin (Υβρίδιο)

* Pineapple Express (Υβρίδιο)

[21] “Depression” (Κατάθλιψη) https://www.marijuanadoctors.com/condit…/major-depression/

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για χρήση στην θεραπεία των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών είναι ένα ευέλικτο φάρμακο που χρησιμοποιείται από άτομα σε όλη τη χώρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών αμέτρητων ιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΝΜΙ.

Πολλοί νέοι ασθενείς δεν είναι σίγουροι πώς να καταναλώσουν την κάνναβη ως φάρμακο.

Εάν τώρα ξεκινάς, θα υπάρχει μια καμπύλη μάθησης για την χρήση της κάνναβης. Μπορεί να ξέρεις το ότι το βότανο καπνίζεται, αλλά υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι που είναι πολύ καλύτερες για την κατανάλωση της κάνναβης ώστε να πετύχεις τα ιατρικά της οφέλη.

Ο πειραματισμός με διαφορετικές μεθόδους κατανάλωσης της κάνναβης[22] είναι ένας απλός τρόπος για να βρεις μια θεραπευτική προσέγγιση που να σου ταιριάζει. Κάθε μέθοδος χρήσης παρέχει μια μοναδική εμπειρία. Ορισμένες μέθοδοι χρήσης της κάνναβης για την θεραπεία και της περιφερικής νευροπάθειας μικρών ινών είναι:

* Τοπικής εφαρμογής

* Έλαια

* Ατμοποίηση

* Βρώσιμα

* Υπόθετα

* Βάμματα

* Με έγχυση σε ποτά

* Διαδερμικά έμπλαστρα

* Χάπια / συμπληρώματα

[22] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/…/methods-medicating…/

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση