Η κάνναβη θεωρείται πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της ινομυαλγίας

Εισαγωγή:

Σε πολλά άρθρα για την κάνναβη και τις επιδράσεις που έχει σε όσους αντιμετωπίζουν την πάθησή τους με αυτήν, επειδή πολλές φορές δεν υπάρχει δημοσιευμένη κάποια κλινική δοκιμή ευρείας κλίμακας, γίνεται αναφορά σε αυτό που αποκαλείται μη-δημοσιευμένες ή ανέκδοτες αναφορές από ασθενείς. Η κανονική διαδικασία για τις διάφορες επιστημονικές εργασίες (papers), άρθρα (articles), έρευνες (surveys) και κλινικές δοκιμές (clinical tests) που εκδίδουν οι επιστήμονες, κατά μόνας ή σε ομάδες παραδίδονται σε κάποιον εκδοτικό οίκο που διατηρεί επιστημονικά περιοδικά και αφού το κείμενο του περάσει από μια ανασκόπηση από συναδέλφους τους (peer review) τότε δημοσιεύεται σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό με αντίστοιχη θεματολογία. Αυτές οι αναθεωρημένες (aka ελεγμένες) επιστημονικές δημοσιεύσεις θεωρούνται μετά την δημοσίευση τους ως “έγκυρες” και τις χρησιμοποιούν με την σειρά τους άλλοι επιστήμονες για υποστηρίξουν το δικό τους έργο στις δικές τους εργασίες παραθέτοντας μέσα στο κείμενο τους μια βιβλιογραφική αναφορά (citation). Έτσι πλέκεται θα λέγαμε ένας ιστός επιστημονικής γνώσης που δημιουργεί το υπόβαθρο για την επιστημονική μας πρόοδο ως επιστημονικές και ακαδημαϊκές κοινότητες και εν γένει και ως ανθρωπότητα.

Αυτές λοιπόν οι μη-δημοσιευμένες αναφορές (και άρα θεωρούμενες ως πληροφοριακές και όχι απολύτου επιστημονικής γνώσης) από ασθενείς, είναι στην ουσία μεμονωμένες μαρτυρίες ή μαζικές έρευνες γνώμης από ασθενείς που πάσχουν από κάποια συγκεκριμένη πάθηση ή η πάθησή τους ανήκει σε μια πιο ευρεία ιατρική κατάσταση (στην περίπτωση που αφορούν την ιατρική και την φαρμακολογία). Δεν είναι επιστημονικές εργασίες / μελέτες / έρευνες, αποτελούν όμως χειροπιαστές καταγραφές της πραγματικότητας με στατιστική βαρύτητα. Και ειδικά στην κάνναβη που η καθολική απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ και σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, καθιστά αδύνατη ή πολύ δύσκολη την όποια επιστημονική και κλινική έρευνα πάνω σε φάρμακα από την κάνναβη, οι γνώμες των ασθενών είναι ότι το πιο κοντινό υπάρχει διαθέσιμο σε αυτό που θα λέγαμε “κλινική δοκιμή σε ασθενείς”.

Με όλους τους περιορισμούς και τις γενικότητες που μπορεί να έχει μια τέτοια στατιστική έρευνα, συνήθως είναι και τα μόνα στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος όταν αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την πάθησή του, ειδικά όταν οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα όποια διαθέσιμα φάρμακα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα θεραπείας ή οι παρενέργειές τους είναι πολύ χειρότερες και περισσότερες από τα προβλήματα που καλούνται να θεραπεύσουν.

Μια τέτοια πάθηση είναι και η ινομυαλγία (fibromyalgia). Μέτα από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα ένα άρθρο-παρουσίαση μιας έρευνας ελεύθερης γνώμης που έγινε σε ασθενείς με ινομυαλγία που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα φάρμακα που κυκλοφορούν για την πάθηση και την κάνναβη.

Η σύνοψη των αποτελεσμάτων είναι εδώ:

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: NATIONAL PAIN, “Marijuana Rated Most Effective for Treating Fibromyalgia” http://nationalpainreport.com/marijuana-rated-most-effective-for-treating-fibromyalgia-8823638.html, Posted on April 21, 2014, in Fibromyalgia http://nationalpainreport.com/category/fibromyalgia, Pain Medication http://nationalpainreport.com/category/pain-therapy )

Η κάνναβη είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας[1] από οποιοδήποτε από τα τρία συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την Food and Drug Administration, FDA (η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για τη θεραπεία αυτής της διαταραχής.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Fibromyalgia

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα έκπληξη σε μια διαδικτυακή (online) έρευνα[2] με την συμμετοχή πάνω από 1.300 ασθενών με ινομυαλγία που διεξήχθη από το National Pain Foundation[3] και το National Pain Report.

[2] “March 2014 SURVEY: Do Fibromyalgia Drugs Work?” (Μάρτιος 2014 ΕΡΕΥΝΑ: Λειτουργούν τα φάρμακα για την ινομυαλγία;) http://nationalpainreport.com/national-pain-foundation-survey-march-2014

[3] http://thenationalpainfoundation.org/about-us/

Η FDA έχει εγκρίνει μόνο τρία φάρμακα, το Cymbalta[4], το Lyrica[5] και το Savella[6], για τη θεραπεία της ινομυαλγίας. Αν και παράγουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις για την Pfizer, την Eli Lilly και την Forest Laboratories και τους άλλους κατασκευαστές φαρμάκων, οι περισσότεροι που έχουν δοκιμάσει τα φάρμακα λένε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα.

[4] Γενική ονομασία: duloxetine, Εμπορικά σήματα: Cymbalta, Irenka https://www.drugs.com/cymbalta.html

[5] Γενική ονομασία: pregabalin, Εμπορικά σήματα: Lyrica https://www.drugs.com/lyrica.html

[6] Γενική ονομασία: milnacipran, Εμπορικά σήματα: Savella https://www.drugs.com/savella.html

Τα National Institutes of Health[7] (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) εκτιμούν ότι 5 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ινομυαλγία[8], μια κακώς κατανοητή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βαθύ πόνο στους ιστούς, κόπωση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία και η διαταραχή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

[7] https://www.nih.gov/

[8] “What Is Fibromyalgia? – Fast Facts: An Easy-to-Read Series of Publications for the Public” (Τι είναι η ινομυαλγία; – Γρήγορα γεγονότα: Εύκολη στην ανάγνωση σειρά εκδόσεων για το κοινό) https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Fibromyalgia/fibromyalgia_ff.asp

“Η ινομυαλγία είναι καταστροφική για όσους πρέπει να ζουν παγιδευμένοι σε αυτήν. Υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνουμε. Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις ‘έξω από το κουτί’ που να αλλάζουν το πρόσωπο αυτής της νόσου”, δήλωσε ο Dan Bennett, MD, ένας επεμβατικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης και γιατρός πόνου στο Ντένβερ, Κολοράντο, ο οποίος είναι πρόεδρος του National Pain Foundation (Εθνικό Ίδρυμα για τον Πόνο).

Πολλοί που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν δοκιμάσει και τα τρία εγκεκριμένα φάρμακα της FDA.

“Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι διαθέσιμα για την θεραπεία έχουν πιο πολλές αρνητικές παρενέργειες από ότι οι θετικές πλευρές”, δήλωσε ένας πάσχων από ινομυαλγία.

“Δεν βρήκα τίποτα! Βρείτε μια θεραπεία ή τουλάχιστον ένα φάρμακο που θα πάρει τον πόνο μας μακριά”, σχολίασε κάποιος άλλος.

Ερωτηθέντες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του Cymbalta (duloxetine) της Eli Lilly, το 60% αυτών που το δοκίμασαν, δήλωσε ότι δεν δούλεψε γι’ αυτούς. Μόνο το 8% δήλωσε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό και το 32% δήλωσε ότι βοηθά λίγο.

Μεταξύ αυτών που δοκίμασαν το Lyrica (pregabalin) της Pfizer, το 61% δήλωσε ότι δεν λειτούργησε καθόλου. Μόνο το 10% δήλωσε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό και το 29% είπε ότι βοηθά λίγο.

Ζητώντας να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του Savella (milnacipran) της Forest Laboratories, το 68% εκείνων που δήλωσαν ότι δοκίμασαν το φάρμακο, δήλωσαν ότι δεν είχε αποτέλεσμα. Μόνο το 10% δήλωσε ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό και το 22% δήλωσε ότι βοηθά λίγο.

Περίπου το 70% των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν είχαν δοκιμάσει κάνναβη –κάτι που δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι παράνομη σε πολλές πολιτείες και σε πολλές χώρες. Αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει την κάνναβη δήλωσαν ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε από τα φάρμακα που έχουν την έγκριση της FDA.

Εξήντα δύο τοις εκατό που έχουν δοκιμάσει κάνναβη δήλωσαν ότι ήταν πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας τους. Ένα άλλο 33% δήλωσε ότι βοήθησε λίγο και μόνο το 5% δήλωσε ότι δεν βοήθησε καθόλου.

“Δεν έχω βρει τίποτα που να έχει λειτουργήσει για μένα, εκτός από την κάνναβη”, δήλωσε ένας ερωτώμενος της έρευνας.

“Τίποτα άλλο εκτός από την κάνναβη έχει τέτοια αντιμετώπιση στον πόνο και τα ψυχικά προβλήματα”, είπε ένας άλλος.

“Η κάνναβη βοηθάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο να μετριάζει τον πόνο. Αλλά δεν διαρκεί πολύ και κάνει τον εγκέφαλο μου ομιχλώδη”, έγραψε ένας άλλος πάσχων από ινομυαλγία.

Οι ερωτηθέντες της έρευνας ανέφεραν ότι το μασάζ, η κολύμβηση, ο βελονισμός, τα μυοχαλαρωτικά και άλλες εναλλακτικές θεραπείες βοήθησαν επίσης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Πολλοί δήλωσαν ότι λαμβάνουν οπιοειδή για να ανακουφίσουν τον πόνο τους –αν και τα ναρκωτικά παυσίπονα γενικά δεν έχουν ενδείξεις για συνταγογράφηση στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Άλλα ευρήματα της έρευνας ήταν:

* Τέσσερις στους δέκα (43%) πάσχοντες από ινομυαλγία αισθάνονται ότι ο γιατρός τους δεν γνωρίζει τη διαταραχή.

* Πάνω από το ένα τρίτο (35%) αισθάνονται ότι ο γιατρός τους δεν παίρνει σοβαρά την ινομυαλγία τους.

* Το 45% αισθάνεται ότι η οικογένεια και οι φίλοι τους δεν παίρνουν σοβαρά την ινομυαλγία τους.

* Σχεδόν το ήμισυ (49%) δήλωσαν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας άρχισαν σε σχετικά νεαρή ηλικία (18-34).

* Μόνο το 11% διαγνώστηκε με ινομυαλγία μέσα στο πρώτο έτος των συμπτωμάτων.

* Το 44% δήλωσε ότι χρειάστηκαν πέντε ή περισσότερα χρόνια προτού διαγνωσθούν με ινομυαλγία.

Πολλοί ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι είναι απογοητευμένοι που η διαταραχή έχει καταστρατηγήσει τη ζωή τους, αφήνοντάς τους κοινωνικά απομονωμένους, κουρασμένους και με συνεχή πόνο.

“Ήμουν κάποτε ένας ενεργός άνθρωπος και τώρα έγινα ουσιαστικά ερημίτης εξαιτίας αυτής της ασθένειας”, είπε ένας.

“Το χειρότερο πράγμα στο να έχεις ινομυαλγία είναι η απογοήτευση για τους αγαπημένους σου όταν δεν μπορώ να κάνω τα πράγματα μαζί τους”, έγραψε ένας πάσχων από ινομυαλγία.

“Η ινομυαλγία είναι μια ποινή ισόβιας κάθειρξης. Κάποιος απλά δεν μπορεί να έχει μια παραγωγική ζωή όταν ζει με αυτή την ασθένεια”, είπε ένας άλλος.

Τα 1.339 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέχθηκαν ως πάσχοντες από ινομυαλγία. Το 96% αυτών ήταν γυναίκες.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδικτυακή έρευνα σε ασθενείς με πόνο[9] που διεξήχθη από το National Pain Foundation και την National Pain Report. Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των ασθενών ανησυχούν ότι θεωρούνται ως “ναρκομανείς” από τους φαρμακοποιούς. Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει να βλέπουν γιατρό, επειδή ένιωθαν ότι τους αντιμετώπιζαν άσχημα.

[9] “Pain Physicians and Pharmacists Panned by Patients in Survey” (Γιατροί με ειδίκευση στον πόνο και φαρμακοποιοί επικρίνουν τους ασθενείς της έρευνας) http://nationalpainreport.com/pain-physicians-pharmacists-panned-patients-survey-8823231.html

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση