Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο του μαστού

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Breast Cancer” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/breast-cancer/, Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 25, 2019)

Πιθανότατα θα έχεις δει κάποιον να φορά μια ροζ κορδέλα για να τιμήσει τους πολυάριθμους ασθενείς με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ. Ο καρκίνος του μαστού έχει αγγίξει τη ζωή πολλών Αμερικανίδων (κυρίως), που είτε τον αντιμετωπίζουν οι ίδιες, είτε γνωρίζουν κάποια αγαπημένη τους που να τον έχει.

Όπως και με άλλους καρκίνους, οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν για θεραπεία και για τον καρκίνο του μαστού[1]. Επί του παρόντος, οι ασθενείς υποβάλλονται σε σκληρές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία για τη θεραπεία της νόσου, ενώ οι γιατροί διαχειρίζονται τα συμπτώματα της κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Η ίδια η χημειοθεραπεία προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες που είναι δύσκολο να τις αντέξουν[2].

[1] “Medical Marijuana For Cancer” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/cancer/

[2] “Medical Marijuana For Chemotherapy” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την χημειοθεραπεία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chemotherapy/

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει επιδείξει υπόσχεση για τη συμπλήρωση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις για την χρήση της κάνναβης και τον καρκίνο του μαστού.

“Marijuana Doctors – Breast Cancer”

(Marijuana Doctors – Καρκίνος του Μαστού)

https://vimeo.com/249568793

Vimeo βίντεο διάρκειας 00:01:08

Κανάλι MarijuanaDoctors.com https://vimeo.com/marijuanadoctorsmd

Απομαγνητοφώνηση του βίντεο:

“Το γυναικείο στήθος αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό και μαστικούς αδένες. Οι μαστικοί αδένες αποστραγγίζονται στον γαλακτοφόρο κόλπο, ο οποίος τις συνδέει με τη θηλή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μαστικοί αδένες διογκώνονται για να ικανοποιήσουν την παραγωγή γάλακτος. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από ορμόνες. Ο καρκίνος του μαστού είναι κακοήθες νεόπλασμα του μαστικού αδένα. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω της κανονικής εξέτασης του μαστού και της μαστογραφίας είναι καθοριστική. Μέσω αυτοελέγχου, ανωμαλίες όπως σβώλοι ή μάζες μπορούν να ανιχνευθούν πριν η νόσος να έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί. Ο κίνδυνος που συνδέεται με όλους τους καρκίνους, αλλά κυρίως με τον καρκίνο του μαστού, είναι ότι η ασθένεια μπορεί να ταξιδέψει γρήγορα μόλις εισβάλει στο λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα παρέχει το τέλειο λιμάνι για τον καρκίνο για να ταξιδέψει σε όλο το σώμα. Μάθε περισσότερα παρακάτω σχετικά με το πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού”.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που αρχίζει από το στήθος. Όταν κάποιος έχει καρκίνο, τα παλιά κύτταρα του σώματος του δεν πεθαίνουν και δημιουργούν κακοήθεις όγκους. Ένας καρκίνος ονομάζεται από τον τόπο που αρχίζει, οπότε ακόμα και αν ο καρκίνος του μαστού εξαπλωθεί σε άλλες θέσεις στο σώμα, η ονομασία του δεν αλλάζει.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού[3] αρχίζουν στους αγωγούς που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του γάλακτος. Ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος του μαστού αρχίζει στους αδένες που παράγουν γάλα. Οι καρκίνοι που εμφανίζονται σε άλλα μέρη του μαστού είναι λιγότερο συχνοί, αλλά συμβαίνουν.

[3] “What Is Breast Cancer?” (Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/what-is-breast-cancer.html

Τα υγιή κύτταρα γίνονται καρκινικά όταν το DNA μεταλλάσσεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, η μετάλλαξη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής της ασθενούς αντί να κληρονομείται. Εξακολουθούμε να μην κατανοούμε πλήρως τι προκαλεί τη μετάλλαξη των γονιδίων με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε έχουμε υπό έλεγχο περιλαμβάνουν:

* Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

* Ορμονικές αλλαγές όπως η εγκυμοσύνη και ο έλεγχος των γεννήσεων

* Παχυσαρκία ή μεγάλο βάρος

* Κατανάλωση αλκοόλ

Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για άλλους κινδύνους, όπως:

* Κληρονομικά γονίδια και οικογενειακό ιστορικό

* Προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του μαστού

* Έκθεση σε ακτινοβολία

* Το να είσαι γυναίκα

* Γήρανση

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κατανοώντας τους κινδύνους που δεν μπορείς να ελέγξεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγεις τον καρκίνο του μαστού και να τον ανιχνεύσεις αν τυχόν εμφανιστεί.

Τύποι καρκίνου του μαστού

Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος καρκίνου του μαστού, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Κατατάσσουμε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού για να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση.

Ο καρκίνος του μαστού εμπίπτει σε δύο διαφορετικές κατηγορίες με βάση το εάν έχει εξαπλωθεί ή όχι. Οι επί τόπου καρκίνοι του μαστού είναι όσοι δεν έχουν εξαπλωθεί ακόμα, ενώ οι διηθητικοί καρκίνοι του μαστού είναι αυτοί που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του μαστού ή του σώματος.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε περαιτέρω τον καρκίνο του μαστού στις ακόλουθες διαγνώσεις:

* Το πορογενές καρκίνωμα (ductal carcinoma ) αρχίζει στους αγωγούς του μαστού και μπορεί να είναι επί τόπου ή διηθητικό.

* Το λοβιακό καρκίνωμα (lobular carcinoma) προέρχεται από τους αδένες που παράγουν γάλα και μπορεί να είναι επί τόπου ή διηθητικό.

* Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού(inflammatory breast cancer) αποτελεί περίπου το 1-3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Αντί να εμφανίζεται σαν έναν χονδρόκοκκο, το στήθος πρήζεται και γίνεται φλεγμονώδες.

* Άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν τη Νόσο Paget θηλής (Paget disease of the nipple), τους φυλλοειδείς όγκους(phyllodes tumors) και το αγγειοσάρκωμα(angiosarcoma).

Αν διαπιστώσεις κάτι ασυνήθιστο όταν πραγματοποιείς αυτοέλεγχο, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου το συντομότερο δυνατό. Ακόμα κι αν δεν νομίζεις ότι τα συμπτώματά σου εντάσσονται σε μία από αυτές τις κατηγορίες, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του για να προσδιορίσει το πρόβλημα.

Ανίχνευση και διάγνωση καρκίνου του μαστού

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα θνησιμότητας όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό να ανιχνευθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ο καρκίνος του μαστού. Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οπότε ο ευκολότερος τρόπος για να εντοπίσουμε τον καρκίνο του μαστού προτού εξαπλωθεί είναι να προβαίνουμε τακτικά σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Μπορείς να ελέγξεις για καρκίνο του μαστού χρησιμοποιώντας μερικές μεθόδους. Οι γυναίκες άνω των 45 ετών θα πρέπει να κάνουν ετήσιες μαστογραφίες για να παρακολουθούν τις αλλαγές στο στήθος. Επίσης, μπορείς να πραγματοποιείς τακτικές αυτο-αξιολογήσεις για να κατανοήσεις την τυπική μορφή και την αίσθηση του στήθους σου.

Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Το σύμπτωμα νούμερο ένα του καρκίνου του μαστού είναι η παρουσία ενός σβώλου (γρομπαλάκι, μικρή μάζα) που δεν υπήρχε πριν. Οι σκληρές μάζες με ακανόνιστες άκρες τείνουν να είναι καρκινικές, αλλά οι καρκινικές μάζες μπορούν επίσης να είναι μαλακές και στρογγυλεμένες. Εάν βρεις μια μάζα στο στήθος σου, εκεί που δεν είχες κάτι προηγουμένως, θα πρέπει να το ελέγξεις αμέσως με έναν γιατρό.

Εκτός από την παρουσία κάποιου σβώλου, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στο στήθος, πόνο, συστολή των θηλών, εκκρίσεις και ερεθισμό ή ερυθρότητα. Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί επίσης τα τυπικά συμπτώματα του καρκίνου, όπως κόπωση, πόνο και ακραία απώλεια βάρους.

Στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

Γνωρίζεις ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες και ότι τον ξεπερνά μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα; Ίσως να γνωρίζεις τα παρακάτω στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού[4][5][6]:

* Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 3,1 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο του μαστού.

* Οι άνδρες μπορούν επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, αν και είναι περίπου 100 φορές λιγότερο συχνό κάτι τέτοιο.

* Περίπου μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

* Έχοντας μια μητέρα, μια αδελφή ή μια κόρη με καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσεις επίσης.

[4] “How Common Is Breast Cancer?” (Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/how-common-is-breast-cancer.html

[5] “Key Statistics for Breast Cancer in Men” (Βασικές στατιστικές για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/about/key-statistics.html

[6] “U.S. Breast Cancer Statistics” (Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ) https://www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/statistics

Τυπικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Η θεραπεία του καρκίνου που θα λάβεις εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του μαστού που υπάρχει. Επιπλέον, τα άλλα προβλήματα υγείας επηρεάζουν τη θεραπεία που θα πάρεις. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν ορισμένα είδη χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι γιατροί συχνά προσπαθούν να αφαιρέσουν τον καρκίνο από το στήθος χειρουργικά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του καρκίνου, μπορεί να εκτελέσουν χειρουργική επέμβαση για τη συντήρηση του μαστού ή μια μαστεκτομή. Ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις συντήρησης αφαιρούν μόνο μέρος του μαστού, οι μαστεκτομές αφαιρούν ολόκληρο το στήθος.

Μερικοί ασθενείς λαμβάνουν ακτινοθεραπεία, συνήθως ως συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων υψηλής ενέργειας για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Όταν γίνεται μια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης, ο γιατρός θα συστήσει συχνά ακτινοθεραπεία για να μειώσει την πιθανότητα επιστροφής του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να λαμβάνεις φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η χημειοθεραπεία, μία από τις πιο γνωστές θεραπείες για τον καρκίνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών όταν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ή όταν έχουν προχωρήσει σε καρκίνο του μαστού. Δεδομένου ότι τα οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ορισμένοι ασθενείς λαμβάνουν ορμονική θεραπεία που εμποδίζει τους υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι ασθενείς πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες. Μπορεί να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή δεν μπορούν να περάσουν από μια διαδικασία λόγω προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις μεθόδους μπορούν να βάλουν το σώμα και τον ασθενή κάτω από πολύ στρες. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν μια εναλλακτική λύση στις συνήθεις οδούς αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο του μαστού

Όχι μόνο η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις. Αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τρέχουσες θεραπείες που έχουμε για τον καρκίνο, μπορεί να τις συμπληρώσει για να διευκολύνει τη διαχείριση των παρενεργειών τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές, η κανναβιδιόλη (CBD), θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού σε άλλα μέρη του σώματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνθετικό κανναβινοειδές που σχεδιάστηκε με βάση την CBD, σε κύτταρα καρκίνου του μαστού. Βρήκαν ότι οι ενώσεις που έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν πολλούς υποδοχείς κανναβινοειδών σε κύτταρα καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εξάπλωσης τους[7].

[7] Ryuichi Murase, Rumi Kawamura, Eric Singer, Arash Pakdel, Pranamee Sarma, Jonathon Judkins, Eiman Elwakeel, Sonali Dayal, Esther Martinez-Martinez, Mukkanti Amere, Ramesh Gujjar, Anu Mahadevan, Pierre-Yves Desprez, Sean D McAllister “Targeting multiple cannabinoid anti-tumour pathways with a resorcinol derivative leads to inhibition of advanced stages of breast cancer” (Η στόχευση πολλαπλών κανναβινοειδών μονοπατιών κατά των όγκων με ένα παράγωγο ρεσορκινόλης οδηγεί σε αναστολή προχωρημένων σταδίων καρκίνου του μαστού) Br J Pharmacol. 2014 Oct;171(19):4464–4477.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209152/

Περίληψη

“Ιστορικό και σκοπός: Το ψυχοδραστικόκανναβινοειδές Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και το μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές κανναβιδιόλη (CBD), μπορούν αμφότερα να μειώσουν την εξέλιξη του καρκίνου, το καθένα μέσω διακεκριμένων οδών κατά του όγκου. Ο στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε μια ένωση που θα μπορούσε να στοχεύσει αποτελεσματικά και στις δύο οδούς κανναβινοειδών αντι-όγκων.

Πειραματική προσέγγιση: Για να μετρηθεί ο πολλαπλασιασμός / βιωσιμότητα και η εισβολή των κυττάρων καρκίνου του μαστού, χρησιμοποιήθηκαν δοκιμασίες θαλάμου ΜΤΤ και Boyden. Η διαμόρφωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και η απόπτωση μετρήθηκαν με τη χρήση διχλωροδιϋδροφθορεσκεΐνης και αννεξίνης / ιωδιούχου προπιδίου, αντίστοιχα, σε συνδυασμό με κυτταρομετρία ροής κυττάρων. Οι μεταβολές στα επίπεδα της πρωτεΐνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση Western. Ορθοτοπικά και i.v. μοντέλα ποντικών για μετάσταση καρκίνου του μαστού χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή της δραστικότητας των κανναβινοειδών in vivo.

Βασικά αποτελέσματα: Η CBD μείωσε τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένα στάδια της νόσου ως το άμεσο αποτέλεσμα της καθοδικής ρύθμισης του μεταγραφικού ρυθμιστή Id1. Ωστόσο, αυτό συνδέθηκε με μέτριες αυξήσεις στην επιβίωση. Επομένως εξετάσαμε τα ανάλογα που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε κανναβινοειδή αντι-καρκινικά μονοπάτια (CBD- και THC-συσχετιζόμενα) και η ανακαλυφθείσα ένωση Ο-1663. Αυτό το ανάλογο αναστέλλει Id1, παρήγαγε αξιοσημείωτη διέγερση των ROS, ανορθωμένη αυτοφαγία και επαγόμενη απόπτωση. Από όλες τις ενώσεις που εξετάστηκαν, ήταν η πιο ισχυρή στην αναστολή πολλαπλασιασμού κυττάρων καρκίνου του μαστού και εισβολής σε καλλιέργεια και μετάσταση in vivo.

Συμπεράσματα και επιπτώσεις: Το O-1663 έδωσε παρατεταμένη επιβίωση σε προχωρημένα στάδια της μετάστασης καρκίνου του μαστού. Η ανάπτυξη ενώσεων που μπορούν ταυτόχρονα να στοχεύουν αποτελεσματικά πολλαπλές διαδρομές κανναβινοειδών αντι-όγκων μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού”.

Ενώ το National Cancer Institute δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συστήσει επισήμως κάνναβη για θεραπεία καρκίνου, έχει συλλέξει μελέτες και δεδομένα σχετικά με το θέμα[8]. Οι προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Μια μελέτη δείχνει ότι η κάνναβη μπορεί να ενισχύσει τη χημειοθεραπεία, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν μικρότερες δόσεις.

[8] “Cannabis and Cannabinoids (PDQ®)–Patient Version” (Η κάνναβη και τα κανναβινοειδή (PDQ®) – Έκδοση για ασθενείς) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq#link/_13

Καρκίνος του μαστού και ιατρική έρευνα στην κάνναβη

Τα κανναβινοειδή ή οι ενώσεις κάνναβης έχουν δείξει μεγάλες δυνατότητες ως αντικαρκινικοί παράγοντες. Οι αντικαρκινικοί παράγοντες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους. Οι ερευνητές εξέτασαν[9] τις επιδράσεις διαφόρων κανναβινοειδών σε κύτταρα καρκίνου του μαστού, εστιάζοντας ειδικά στην κανναβιδιόλη (CBD), την κανναβιγερόλη (CBG) και την κανναβιχρωμένη (CBC). Δεδομένου ότι οι περισσότερες έρευνες πριν από τη μελέτη εξέτασαν τα αποτελέσματα της THC, ήθελαν να βρουν περισσότερα δεδομένα για αυτά τα λιγότερο μελετημένα συστατικά.

[9] Ligresti A, Moriello AS, Starowicz K, Matias I, Pisanti S, De Petrocellis L, Laezza C, Portella G, Bifulco M, Di Marzo V “Antitumor activity of plant cannabinoids with emphasis on the effect of cannabidiol on human breast carcinoma” (Αντινεοπλασματική δραστικότητα φυτικών κανναβινοειδών με έμφαση στην επίδραση της κανναβιδιόλης στο ανθρώπινο καρκίνωμα μαστού) J Pharmacol Exp Ther. 2006 Sep;318(3):1375-87.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16728591

Περίληψη

“Η Δέλτα(9)-Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) εμφανίζει αντικαρκινικές επιδράσεις σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων, αλλά η χρήση της στη χημειοθεραπεία περιορίζεται από την ψυχοτρόπο δράση της. Ερευνήσαμε τις αντινεοπλασματικές δράσεις άλλων φυτικών κανναβινοειδών, δηλαδή της κανναβιδιόλης, κανναβιγερόλης, κανναβιχρωμένης, του κανναβιδιολικού οξέος και του τετραϋδροκανναβινολικού οξέος και αξιολογήσαμε αν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στη χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης (εμπλουτισμένων είτε σε κανναβιδιόλη είτε σε THC) σε καθαρά κανναβινοειδή. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν σε μια ομάδα καρκινικών κυτταρικών σειρών υποδεικνύουν σαφώς ότι από τις πέντε φυσικές ενώσεις που δοκιμάστηκαν, η κανναβιδιόλη είναι ο ισχυρότερος αναστολέας της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων (IC(50) μεταξύ 6,0 και 10,6μΜ), με σημαντικά χαμηλότερη ισχύ στα μη καρκινικά κύτταρα. Το εκχύλισμα πλούσιο σε κανναβιδιόλη ήταν ισοδύναμο με την κανναβιδιόλη, ενώ η κανναβιγερόλη και ηκανναβιχρωμένη ακολουθούν στην τάξη της ισχύος. Τόσο η κανναβιδιόλη όσο και το πλούσιο σε κανναβιδιόλη εκχύλισμα ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκων ξενομοσχευμάτων που λαμβάνονται με s.c. ένεση σε αθυμικά ποντίκια ανθρώπινου MDA-MB-231 καρκινώματος μαστού ή μεταμορφωμένων επιθηλιακών κυττάρων θυρεοειδούς ν-Κ-ras αρουραίου και μειωμένων μεταστάσεων πνεύμονα που προέρχονται από ενδοπελματιαία ένεση κυττάρων ΜDΑ-ΜΒ-231. Κρίνοντας από διάφορα πειράματα σχετικά με τους πιθανούς κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς δράσης, προτείνουμε ότι η κανναβιδιόλη στερείται ενός μοναδικού τρόπου δράσης στις ερευνηθείσες κυτταρικές σειρές. Ωστόσο, τουλάχιστον για τα κύτταρα MDA-MB-231, τα πειράματά μας υποδεικνύουν ότι η δράση της κανναβιδιόλης οφείλεται στην ικανότητά της να προκαλεί απόπτωση μέσω: άμεσης ή έμμεσης ενεργοποίησης του κανναβινοειδούς υποδοχέα CB(2) και του μεταβατικού βαλλινοειδούς υποδοχέα τύπου 1 και αναξάρτητα από κανναβινοειδή/βαλλινοειδή υποδοχέα ανύψωση ενδοκυτταρικού Ca(2+) και αντιδραστικών ειδών οξυγόνου. Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν την περαιτέρω εξέταση των εκχυλισμάτων που περιέχουν κανναβιδιόλη και εκχύλισμα πλούσιο σε κανναβιδιόλη για την πιθανή θεραπεία του καρκίνου”.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η CBD και το εκχύλισμα πλούσιο σε CBD δούλεψαν πολύ καλά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε σύγκριση με την THC, η CBD ήταν πιο αποτελεσματική. Σημείωσαν ότι ο υποδοχέας CB2 φαίνεται να εμπλέκεται στις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε[10] ότι τα ενδοκανναβινοειδή ή τα κανναβινοειδή που παράγουν τα σώματά μας, θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του μαστού. Εξετάστηκε το ανανδαμίδιο, ένα ενδοκανναβινοειδές που ενεργοποιεί τον υποδοχέα CB1. Όταν το εφάρμοσαν σε απομονωμένα κύτταρα καρκίνου του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα αυξήθηκαν πολύ λιγότερο. Παρόμοια ενδοκανναβινοειδή και συνθετικά κανναβινοειδή είχαν συγκρίσιμα αποτελέσματα.

[10] Luciano De Petrocellis, Dominique Melck, Antonella Palmisano, Tiziana Bisogno, Chiara Laezza, Maurizio Bifulco, Vincenzo Di Marzo “The endogenous cannabinoid anandamide inhibits human breast cancer cell proliferation” (Το ενδογενές κανναβινοειδές ανανδαμίδιο αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο) Proc Natl Acad Sci USA. 1998 Jul 7;95(14):8375–8380.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC20983/

Περίληψη

“Το ανανδαμίδιο ήταν ο πρώτος μεταβολίτης του εγκεφάλου που αποδείχθηκε ότι δρα ως συνδέτης των ‘κεντρικών’ υποδοχέων κανναβινοειδών CB1. Εδώ αναφέρουμε ότι το ενδογενές κανναβινοειδές αναστέλλει δραστικά και επιλεκτικά τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου του μαστού ανθρώπου in vitro. Το ανανδαμίδιο εξαρτάται από την δόση από τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων MCF-7 και EFM-19 με τιμές IC50μεταξύ 0,5 και 1,5μΜ και 83-92% μέγιστη αναστολή σε 5-10μΜ. Ο πολλαπλασιασμός αρκετών άλλων μη μητρικών καρκινικών κυτταρικών γραμμών δεν επηρεάστηκε από 10μΜ ανανδαμιδίου. Το αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του ανανδαμιδίου δεν οφειλόταν στην τοξικότητα ή στην απόπτωση των κυττάρων αλλά συνοδεύτηκε από μείωση των κυττάρων στη φάση S του κυτταρικού κύκλου. Ένα σταθερό ανάλογο του ανανδαμιδίου, το (R)-μεθανανδαμίδιο, ενός άλλου ενδογενούς κανναβινοειδούς, της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης και του συνθετικού κανναβινοειδούς HU-210 αναστέλλει επίσης τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων EFM-19, ενώ το αραχιδονικό οξύ ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτές οι κανναβιμιμητικές ουσίες μετατόπισαν τη δέσμευση του επιλεκτικού αγωνιστή κανναβινοειδούς [3Η]CP 55,940 σε μεμβράνες EFM-19 με μία σειρά ισχύος όμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε για την αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων EFM-19. Επιπλέον, η κυτταροστατική επίδραση ανανδαμιδίου αναστέλλεται από τον επιλεκτικό ανταγωνιστή υποδοχέα CB1 SR 141716Α. Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων συγκρατήθηκε από ένα mAb της προλακτίνης και ενισχύθηκε από εξωγενή ανθρώπινη προλακτίνη, η μιτογονική δράση της οποίας επανελήφθη με πολύ χαμηλές (0,1-0,5μΜ) δόσεις ανανδαμιδίου. Το ανανδαμίδιο κατέστειλε τα επίπεδα της μακράς μορφής του υποδοχέα της προλακτίνης και στα δύο κύτταρα EFM-19 και MCF-7, καθώς και μια τυπική απόκριση προλακτίνης, δηλ. την έκφραση του γονιδίου ευαισθησίας κυττάρων καρκίνου του μαστού brca1. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το ανανδαμίδιο αποκλείει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο μέσω της μεσολαβούμενης από υποδοχέα CB1 αναστολής της ενδογενούς δράσης της προλακτίνης στο επίπεδο του υποδοχέα της προλακτίνης”.

Φαινόταν ότι αυτά τα κανναβινοειδή αλληλεπίδρασαν με τον υποδοχέα CB1 για να μειώσουν την ανάπτυξη του όγκου. Όταν πρόσθεσαν μια ουσία που εμποδίζει τους υποδοχείς CB1, οι επιπτώσεις των κανναβινοειδών σταμάτησαν. Τα αντισώματα που σχετίζονται με τη μείωση του μητρικού γάλακτος φάνηκαν επίσης να έχουν σχέση.

Κρατώντας την ενέργεια ψηλά κατά τη διάρκεια θεραπείας με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Μπορείς επίσης να στηριχθείς στην κάνναβη για να διατηρήσεις τα ενεργειακά σου επίπεδα ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ποικιλία sativa για να αισθανθείς περισσότερη ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα άλλα συμπτώματα σε δυσκολεύουν να κοιμηθείς, μια ποικιλία indica θα σε χαλαρώσει και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να σε βοηθήσει με ορισμένα θέματα σχετικά με την τροφή και την πέψη. Μπορεί να τονώσει την όρεξή σου για να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου. Επίσης, ανακουφίζει από τη ναυτία[11] που προκαλείται από την χημειοθεραπεία.

[11] “Medical Marijuana For Nausea” (Ιατρική χρήση της κάνναβηςγια την ναυτία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/severe-nausea/

Επιπλέον, η κάνναβη παρέχει σε πάρα πολλούς ασθενείς την ανακούφιση από τον πόνο[12], είτε έχουν καρκίνο είτε όχι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που συνήθως αντιμετωπίζονται με κάνναβη. Μπορείς να βρεις μια ποικιλία για να στοχεύσεις το συγκεκριμένο είδος του πόνου που αντιμετωπίζεις.

[12] “Medical Marijuana For Pain” (Η ιατρική χρήση της κάνναβηςγια τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης της κάνναβης για τον καρκίνο του μαστού

Η χρήση της κάνναβης δεν περιορίζεται μόνο στο κάπνισμα. Οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές για τη χρήση της κάνναβης που παρέχει διάφορα οφέλη. Η σωστή επιλογή για σένα θα εξαρτηθεί από τα προβλήματα υγείας που έχεις και από άλλους παράγοντες. Μπορείς επίσης ορισμένες μέθοδοι να είναι καλύτερες για σένα από ότι άλλες, όλοι επηρεάζονται μοναδικά από την κάνναβη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο δημοφιλείς τρόπους λήψης φαρμάκων κάνναβης:

* Κάπνισμα: Όταν καπνίζεις την κάνναβη, αισθάνεσαι τα αποτελέσματα πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους κατανάλωσης. Αλλά έχει παρόμοιους κινδύνους όπως έχει και το κάπνισμα τον τσιγάρων, καθώς η καύση της κάνναβης επίσης απελευθερώνει χημικές ουσίες (πυρολυτικά αέρια). Καλύτερα να αποφύγεις το κάπνισμα της κάνναβης.

* Ατμοποίηση: Η ατμοποίηση (vaporizing) ως χορήγηση με εισπνοή χρησιμεύει ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, αλλά δεν εξαλείφει πλήρως τη βλάβη στους πνεύμονες. Εάν χρησιμοποιήσεις έναν ατμοποιητή υψηλής ποιότητας που ατμοποιεί σωστά την κάνναβη, θα παράγει ελάχιστα δευτερεύοντα αέρια. Η ατμοποίηση προσφέρει γρήγορη ανακούφιση όπως και το κάπνισμα με πολύ λιγότερες συνέπειες.

* Τοπική χρήση: Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών χρησιμοποιεί φάρμακα τοπικής χρήσης για την στοχευμένη θεραπεία πόνου όπως είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και οι μυϊκοί πόνοι. Ωστόσο, τα διαδερμικά έμπλαστα που είναι μια κατηγορία σκευασμάτων τοπικής χρήσης θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συμπτώματα σου. Παρόλο που τα οφέλη αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου, το φάρμακο περνά άμεσα στο αίμα.

* Βρώσιμα: Τα βρώσιμα χρησιμεύουν ως έναν άλλον τρόπο χορήγησης που έχουν το χαρακτηριστικό της παρατεταμένης απελευθέρωσης. Η επίδρασή τους ξεκινά πολύ πιο αργότερα από ότι γίνεται με την εισπνοή, αλλά οι επιδράσεις είναι και πιο ήπιες και κρατούν πολύ περισσότερο. Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις βρώσιμα με κάνναβη καλό είναι να επιλέξεις υγιεινές παρασκευές.

* Έλαιο: Το έλαιο CBD είναι ένας απίστευτα δημοφιλής τύπος για την λήψη κάνναβης από τους ασθενείς.

* Χάπια και Βάμματα: Εάν προτιμάς μια εμπειρία παρόμοια με την παραδοσιακή ιατρική, υπάρχουν τα χάπια και τα βάμματα με CBD ή/και THC. Τα βάμματα είναι για υπογλώσσια χρήση.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις ποια μέθοδος θα σε βοηθήσει περισσότερο είναι να πειραματιστείς με την κάθε μια και να δεις τι αποτελέσματα έχουν σε σένα. Θέλει η εξερεύνηση στα σκευάσματα που περιέχουν THC να γίνει με προσοχή καθώς δεν θέλουμε να έχουμε τις ψυχοδραστικές επιδράσεις μιας πολύ υψηλής δόσης.

Παρενέργειες της κάνναβης

Οι ασθενείς είναι που καθορίζουν τις παρενέργειες της κάνναβης, όχι οι παρασκευαστές, αφού η κάνναβη είναι ένα φυσικό φάρμακο που δεν παράγεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μερικές από τις παρενέργειες της κάνναβης στην πραγματικότητα διπλασιάζονται ως θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τα άτομα με τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

* Πείνα / αυξημένη όρεξη: Όπως και άλλοι τύποι καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μειώσει την όρεξη, γεγονός που επιδεινώνει και την γρήγορη απώλεια βάρους. Η κάνναβη μας δίνει τα λεγόμενα “munchies” (λιγούρες) ή μια αύξηση της όρεξης[13]. Ενώ αυτή η αύξηση μπορεί να είναι κάπως άβολη για ορισμένους ασθενείς, στον καρκίνο βοηθά να πάρει ο ασθενής τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα όταν υπάρχουν προβλήματα με μειωμένη όρεξη.

* Ενίσχυση ενέργειας: Ο καρκίνος εξαντλεί το άτομο που τον βιώνει[14]. Ανάλογα με τη ποικιλία της κάνναβης, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να δώσει μια έκρηξη ενέργειας. Θα χρειαστεί να επιλέξουμε την σωστή ποικιλία κάνναβης που θα καταναλώσουμε για να μας δώσει ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας.

* Βοήθεια στον ύπνο: Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου και των θεραπειών του, είναι ο πόνος και η ναυτία, και αυτά μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο του ασθενούς[15]. Εάν καταναλώσουμε μια χαλαρωτική ποικιλία indica το βράδυ, μπορούμε να έχουμε μια ξεκούραστη νύχτα.

[13] “Hunger” (Πείνα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/hunger/

[14] “Insomnia” (Νωθρότητα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/drowsiness/

[15] “Drowsiness” (Αϋπνία) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/insomnia/

Αντιμετώπιση των παρενεργειών που προκαλούνται από την χρήση της κάνναβης

Ωστόσο, άλλες επιδράσεις της κάνναβης θα λειτουργήσουν ως ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς, κάθε μία από αυτές έχει μια εύκολη λύση. Αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

* Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης: Εάν χρησιμοποιείς την κάνναβη κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όποτε ολοκληρώνεις τις καθημερινές σου εργασίες, μπορεί να συμβεί να ξεχνάς πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το βότανο σε διαφορετικό χρόνο, αν είναι δυνατόν[16].

* Κόκκινα μάτια: Αυτή είναι η λιγότερο επιβλαβής παρενέργεια της κάνναβης και ίσως τα κόκκινα μάτια να μην σε ενοχλούν. Αλλά αν αισθάνεσαι άβολα έχοντας κοκκινισμένα μάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσεις οφθαλμικές σταγόνες που πωλούνται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία[17].

* Ξηρό στόμα ή δίψα: Μερικοί ασθενείς αισθάνονται να έχουν μεγαλύτερη δίψα από το συνηθισμένο όταν χρησιμοποιούν την κάνναβη. Η κατανάλωση περισσότερου νερού και μια τσίχλα με ξυλιτόλη μπορούν να βοηθήσουν για να έχεις περισσότερο σάλιο. Επιπλέον, γενικά η ενυδάτωση είναι πολύ καλή για την υγεία μας[18].

* Αναπνευστικά θέματα: Η εισπνοή κάνναβης μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και τα άλλα μέρη του αναπνευστικού συστήματος. Δοκίμασε να παίρνεις την κάνναβη με διαφορετικό τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει εισπνοή[19].

* Ανησυχία ή άγχος: Ενώ γνωρίζουμε ότι η κάνναβη είναι μια ηρεμιστική ουσία, μπορεί επίσης σε ορισμένους χρήστες (και σε σχετικά μεγάλες δόσεις) να τους κάνει να αισθάνονται άβολα και να έχουν άγχος. Θα χρειαστεί να πάρεις μικρότερες δόσεις για λίγο καιρό ώστε να μάθει ο οργανισμός σου να διαχειρίζεται τις επιδράσεις της κάνναβης ή να αλλάξεις ποικιλία ή σκεύασμα[20].

* Ζάλη: Η ζάλη καθιστά δύσκολο το να μπορεί να σκεφτεί κάποιος καθαρά και να λειτουργήσει κανονικά. Αυτή είναι άλλη μια κατάσταση όπου μας δείχνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την χρονική στιγμή μέσα στην μέρα που καταναλώνουμε την κάνναβη και να προτιμήσουμε μια στιγμή που θα είμαστε χαλαροί και άνετοι στο σπίτι μας[21].

[16] “Short-Term Memory Loss” (Βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/short-term-memory-loss/

[17] “Red Eyes” (Κόκκινα μάτια) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/red-eyes/

[18] “Dry Mouth and Thirst” (Ξηρό στόμα και δίψα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/dry-mouth-thirst/

[19] “Respiratory Issues” (Αναπνευστικά ζητήματα) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/respiratory-issues/

[20] “Anxiety” (Άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/anxiety/

[21] “Giddiness” (Ζάλη) https://www.marijuanadoctors.com/side-effects/giddiness/

Μάθε περισσότερα για την κάνναβη και τον καρκίνο του μαστού

Εάν θέλεις να δοκιμάσεις την κάνναβη αφού μάθεις τις πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα, θα πρέπει να κάνεις λίγη περισσότερη έρευνα σχετικά με τις διάφορες ποικιλίες και τα σκευάσματα κάνναβης που είναι διαθέσιμα. To allbud[22] θα μπορούσε να σε βοηθήσει σε αυτό.
[22] “allbud.com Symptoms” (Ποικιλίες κάνναβης ανάλογα με το σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν) https://www.allbud.com/marijuana-strains/search?last_facet=symptoms

το κείμενο του άρθρου σε μορφή PDF:

Κάνναβη και Καρκίνος του Μαστού.pdf

https://www.facebook.com/download/preview/433589150674443

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση