Σκληρόδερμα – Πώς η ιατρική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Medical Marijuana, “Scleroderma-How Medical Marijuana Can Help Symptoms” https://www.medicalmarijuana.com/…/scleroderma-how-medical…/ )

Το σκληρόδερμα (scleroderma) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του συνδετικού ιστού που χαρακτηρίζεται από πάχυνση του δέρματος, αυθόρμητες ουλές, ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων, ποικίλους βαθμούς φλεγμονής, που σχετίζονται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι ασθένειες που συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματος μας. Ο σχηματισμός ιστού ουλής (ίνωση) στο δέρμα και τα όργανα του σώματος χαρακτηρίζει το σκληρόδερμα. Αυτό οδηγεί στην πάχυνση και στην σκλήρυνση των εμπλεκόμενων περιοχών. Το σκληρόδερμα, όταν είναι διάχυτο ή διαδεδομένο πάνω σε όλο το σώμα, αναφέρεται επίσης ως συστηματική σκλήρυνση (systemic sclerosis).

Η αιτία που προκαλεί το σκληρόδερμα είναι άγνωστη. Οι ερευνητές βρήκαν κάποια στοιχεία ότι ορισμένα γονίδια είναι σημαντικοί παράγοντες, αλλά και το περιβάλλον φαίνεται να παίζει ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα ευαίσθητο άτομο, προκαλεί βλάβη στους ιστούς που έχει ως αποτέλεσμα έναν τραυματισμό παρόμοιο με τον σχηματισμό ουλώδους ιστού. Το γεγονός ότι τα γονίδια φαίνεται να προκαλούν μια προδιάθεση για την ανάπτυξη στο σκληρόδερμα σημαίνει ότι η κληρονομικότητα διαδραματίζει τουλάχιστον μερικό ρόλο. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν άλλες αυτοάνοσες ασθένειες σε οικογένειες ασθενών με σκληρόδερμα. Κάποιες αποδείξεις για τους ρόλους που μπορούν να παίξουν τα γονίδια στο να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σκληροδέρματος προέρχονται από τη μελέτη των ιθαγενών Αμερικανών Choctaw οι οποίοι είναι η ομάδα με την υψηλότερη αναφερθείσα επικράτηση της νόσου. Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι είναι στους άνδρες.

Το σκληρόδερμα είναι μια χρόνια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια (κυρίως του δέρματος) που χαρακτηρίζεται από ίνωση (ή σκλήρυνση), αγγειακές αλλοιώσεις και αυτοαντισώματα. Υπάρχουν δύο σημαντικές μορφές:

* Η περιορισμένη συστηματική σκλήρυνση / σκληρόδερμα (limited systemic sclerosis / scleroderma) περιλαμβάνει δερματικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν κυρίως τις παλάμες, τα χέρια και το πρόσωπο. Προηγουμένως ονομάζονταν Σύνδρομο CREST σε σχέση με τις ακόλουθες επιπλοκές: την ασβέστωση (Calcinosis), το φαινόμενο του Reynaud (Reynaud’s phenomenon), την δυσλειτουργία του οισοφάγου (Esophageal dysfunction), την σκληροδακτυλία (Sclerodactyly) και τις ευρυαγγείες (Telangiectasias). Επιπλέον, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών και είναι η σοβαρότερη επιπλοκή αυτής της μορφής σκληρόδερμα.

* Η διάχυτη συστηματική σκλήρυνση / σκληρόδερμα (diffuse systemic sclerosis / scleroderma) προχωρεί γρήγορα και επηρεάζει μια μεγάλη περιοχή του δέρματος και ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συχνά τα νεφρά, τον οισοφάγο, την καρδιά και τους πνεύμονες. Αυτή η μορφή σκληρόδερμα μπορεί να είναι αρκετά απενεργοποιημένη. Δεν υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές για το ίδιο το σκληρόδερμα, αλλά αντιμετωπίζονται οι μεμονωμένες επιπλοκές συστήματος οργάνων. Άλλες μορφές σκληρόδερμα περιλαμβάνουν το συστηματικό σκληρόδερμα (systemic scleroderma), το οποίο δεν παρουσιάζει μεταβολές στο δέρμα, αλλά έχει συστηματικές εκδηλώσεις και δύο εντοπισμένες μορφές που επηρεάζουν το δέρμα, αλλά όχι τα εσωτερικά όργανα: μορφία (morphea) και γραμμικό σκληρόδερμα (linear scleroderma).

Η αιτία είναι άγνωστη. Το σκληρόδερμα εμφανίζεται σε οικογένειες, αλλά τα γονίδια δεν έχουν εντοπιστεί. Επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίδια) σε όλα τα όργανα. Πρώτον, τα ενδοθηλιακά κύτταρα του αρτηρίου ξεθωριάζουν, μαζί με τα κύτταρα των λείων μυών, με μια διαδικασία απόπτωσης. Αντικαθίστανται από κολλαγόνο και άλλο ινώδες υλικό. Τα φλεγμονώδη κύτταρα, ιδιαίτερα τα CD4+ βοηθητικά Τ κύτταρα, διεισδύουν στο αρτήριο και προκαλούν περαιτέρω βλάβες. Πολλά από τα φλεγμονώδη και καταστρεπτικά σήματα πρωτεΐνης έχουν εντοπιστεί και είναι δυνητικοί στόχοι για φάρμακα που θα μπορούσαν να διακόψουν τη διαδικασία.

Τα άτομα με μορφία ή περιορισμένο σκληρόδερμα έχουν σχετικά θετική προοπτική. Θα πεθάνουν συνήθως από μια άλλη ασθένεια, όχι από το σκληρόδερμα. Εκείνοι με πολύ εκτεταμένη εμπλοκή στο δέρμα και τα όργανα (συστηματική) έχουν αρνητική πρόγνωση. Περισσότερες γυναίκες έχουν σκληρόδερμα, αλλά η ασθένεια σκοτώνει περισσότερους άντρες. Μετά τη διάγνωση, τα δύο τρίτα των ασθενών ζουν τουλάχιστον για 11 έτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς στη διάγνωση, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει από την ασθένεια. Τα άτομα με σκληρόδερμα έχουν πολύ διαφορετικές προσδοκίες ζωής. Για παράδειγμα, όσοι έχουν περιορισμένη ή ήπια διάχυτη ασθένεια, μπορούν να αναμένουν να ζήσουν 20 έως 50 χρόνια μετά τη διάγνωση, όπως όλοι οι άλλοι. Άλλοι με σοβαρή, ταχέως προοδευτική ασθένεια, μια ομάδα που αποτελεί λιγότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των ασθενών με διάχυτο σκληρόδερμα, μπορεί να έχουν 50% πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης.

Συμπτώματα

Μερικοί τύποι σκληρόδερμα επηρεάζουν μόνο το δέρμα, ενώ άλλοι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

* Το τοπικό σκληρόδερμα συνήθως επηρεάζει μόνο το δέρμα στα χέρια και στο πρόσωπο. Αναπτύσσεται αργά, και σπάνια (μπορεί και ποτέ) εξαπλώνεται σε όλο το σώμα ή προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

* Η συστηματική σκλήρυνση ή σκληρόδερμα μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές δέρματος και οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή τα νεφρά. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συστηματικής σκλήρυνσης: Περιορισμένη ασθένεια (σύνδρομο CREST) και διάχυτη νόσος.

Τα συμπτώματα στο δέρμα από το σκληρόδερμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Τα δάχτυλα των χεριών ή τα δάχτυλα των ποδιών γίνονται μπλε ή άσπρα σε απόκριση σε ζεστές και χαμηλές θερμοκρασίες (φαινόμενο Reynaud)

* Απώλεια μαλλιών

* Σκληρότητα στο δέρμα

* Δέρμα που είναι ασυνήθιστα σκούρο ή ανοιχτόχρωμο

* Παχύτητα, δυσκαμψία και σφίξιμο στο δέρμα στα δάχτυλα, στις παλάμες και στα αντιβράχια

* Μικρά λευκά κομμάτια κάτω από το δέρμα, μερικές φορές βγαίνει μια οζώδης λευκή ουσία που μοιάζει με οδοντόκρεμα

* Πληγές (έλκη) στις άκρες των δακτύλων ή των ποδιών

* Σφιχτό και σαν μάσκα δέρμα στο πρόσωπο

Τα συμπτώματα στα οστά και στους μύες μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Πόνος στις αρθρώσεις

* Μούδιασμα και πόνος στα πόδια

* Πόνος, δυσκαμψία και πρήξιμο των δακτύλων και των αρθρώσεων

* Πόνος στους καρπούς

Τα προβλήματα αναπνοής μπορεί να προκύψουν από ουλές στους πνεύμονες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ξηρό βήχα

* Δυσκολία στην αναπνοή

* Συριγμό

Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Φούσκωμα μετά τα γεύματα

* Δυσκοιλιότητα

* Διάρροια

* Δυσκολία στην κατάποση

* Οισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα

* Προβλήματα στον έλεγχο των κοπράνων (ακράτεια κοπράνων)

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σκληρόδερμα. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα και άλλες θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία στο σκληρόδερμα περιλαμβάνουν:

* Ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που ονομάζονται κορτικοστεροειδή

* Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη και το Cytoxan

* Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Άλλες θεραπείες για συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Φάρμακα για καούρα ή προβλήματα κατάποσης

* Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (ιδιαίτερα αναστολείς ΜΕΑ, μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης)) για υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρικά προβλήματα

* Φωτοθεραπεία για την ανακούφιση από την πάχυνση του δέρματος

* Φάρμακα για τη βελτίωση της αναπνοής

* Φάρμακα για τη θεραπεία του φαινομένου Reynaud

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει και φυσική θεραπεία.

Προσδοκίες (πρόγνωση)

Μερικοί άνθρωποι με σκληρόδερμα έχουν συμπτώματα που αναπτύσσονται γρήγορα τα πρώτα χρόνια και συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ωστόσο, στους περισσότερους ασθενείς, η νόσος χειροτερεύει σιγά σιγά.

Τα άτομα που έχουν μόνο συμπτώματα στο δέρμα έχουν καλύτερη προοπτική. Το διαδεδομένο (συστηματικό) σκληρόδερμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, στους νεφρούς, στους πνεύμονες ή στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Τα προβλήματα των πνευμόνων είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου σε ασθενείς με σκληρόδερμα.

Επιπλοκές

Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε άτομα με σκληρόδερμα είναι οι ουλές των πνευμόνων, που ονομάζονται πνευμονική ίνωση.

Άλλες επιπλοκές στο σκληρόδερμα περιλαμβάνουν:

* Καρκίνο

* Καρδιακή ανεπάρκεια

* Υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση)

* Νεφρική ανεπάρκεια

* Προβλήματα στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα (δυσαπορρόφηση)

Πρόληψη

Δεν υπάρχει γνωστή πρόληψη. Η μείωση της έκθεσης σε σκόνη διοξειδίου του πυριτίου και χλωριούχο πολυβινύλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την ασθένεια αυτή.

Επειδή το σκληρόδερμα είναι αυτοάνοση νόσος, ένας από τους κύριους πυλώνες της θεραπείας από την κλασσική ιατρική περιλαμβάνει τη χρήση ανοσοκατασταλτικών παραγόντων.

Πώς η ιατρική χρήση κάνναβης (κανναβινοειδή) μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα

* Αντι-ινώδης επίδραση

* Προστασία ανοσοποιητικού συστήματος

* Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

* Αναλγητικά αποτελέσματα

* Κανναβινοειδή σε χρήση ενάντια στην φαγούρα

* Αντι-ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες

* Βελτίωση του ύπνου

* Βελτίωση της διάθεσης (κατά του άγχους)

* Βελτίωση της όρεξης

* Βοήθεια στην ανακούφιση του σκληρυνθέντος οισοφάγου

* Ανακούφιση στις οδυνηρές αρθρώσεις

* Βοήθεια με γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια)

* Διατήρηση χαμηλής πίεσης στο αίμα

Χρήση ως συμπληρωματική σε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς ολοένα και λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα (όπως ΜΣΑΦ και οπιούχα). Μπορεί ακόμα και να τα κόψεις και τελείως. Η ιατρική χρήση της κάνναβης θα προσφέρει ανακούφιση σε πολλά από τα συμπτώματα και με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες.

Οι καλύτερες ποικιλίες:

* Sweet Blu

* Dragon

* Skywalker x OG Kush

* Headband

* Black Domina

* Northern Lights

* BlackLites

* God Bud

* Trainwreck

* OG Kush

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 1. Goldman L, Ausiello D, eds. “Cecil Medicine” (Cecil Medicine) 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007.
 2. Varga J, Denton CP. “Systemic sclerosis and the scleroderma-spectrum disorders” (Η συστηματική σκλήρυνση και οι διαταραχές του φάσματος σκληροδερμίας) In: Firestein GS, Budd RC, Harris ED Jr., et al., eds. “Kelley’s Textbook of Rheumatology” (Το βιβλίο της Ρευματολογίας του Kelley) 8th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008: chap 77.
 3. Clouse RE, Diamant NE. “Esophageal motor and sensory function and motor disorders of the esophagus” (Οισοφαγική κινητική και αισθητηριακή λειτουργία και κινητικές διαταραχές του οισοφάγου) In: Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ, eds. “Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease” (Γαστρεντερικό και Ηπατικό νόσημα των Sleisenger και Fordtran) 8th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2006: chap 41.

Τα κανναβινοειδή για το σκληρόδερμα

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: PROJECT CBD, “CANNABINOIDS FOR SCLERODERMA” https://www.projectcbd.org/medicine/cannabinoids-scleroderma , BY ZOE SIGMAN, ON OCTOBER 09, 2019)

Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θεραπεία μιας σπάνιας αυτοάνοσης ασθένειας.

Όταν κοβόμαστε και αρχίζει η θεραπεία της πληγής από το σώμα μας, αυτό σχηματίζει μια μήτρα ιστού που αποτελείται κατά κύριο λόγο από κολλαγόνο. Είναι η βάση του ουλώδους ιστού που σχηματίζεται εκεί όπου ήταν η πληγή. Για τα άτομα με σκληρόδερμα, μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια, οι ιστοί τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμη και χωρίς τραυματισμό, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή κολλαγόνου και άλλων ινωδών ιστών, που ονομάζονται ινοβλάστες, στο δέρμα και στα εσωτερικά όργανα.

Τα άτομα με σκληρόδερμα εμφανίζουν συχνά πόνο και φλεγμονή. Όπως συμβαίνει με πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, δεν υπάρχουν άλλες θεραπείες που να έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τη θεραπεία αυτής της πάθησης. Η σπανιότητα των επιλογών θεραπείας καθιστά το σκληρόδερμα μια ακόμα “ορφανή ασθένεια” (orphan disease) που είναι μια ειδική ταξινόμηση που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) για να παροτρύνει τους κατασκευαστές φαρμάκων να αναπτύξουν νέα και καινοτόμα αντίστοιχα “ορφανά φάρμακα” (orphan drugs) για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών.

Δύο ενώσεις που στοχεύουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα βρίσκονται σήμερα σε ανάπτυξη φαρμάκου για να θεραπεύσουν το σκληρόδερμα και βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς με σκληρόδερμα ελπίζουν ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποδειχθούν τόσο επιτυχείς όσο το Epidiolex[1], το φάρμακο με CBD που προέρχεται από την κάνναβη, το οποίο εγκρίθηκε από την FDA το 2018 ως ορφανό φάρμακο για δύο μορφές σοβαρής παιδικής επιληψίας (σύνδρομο Lennox-Gastaut και σύνδρομο Dravet).

[1] “WHEN IS CBD LEGAL AND WHEN ISN’T IT?” (Πότε είναι νόμιμη η CBD και πότε δεν είναι;) https://www.projectcbd.org/…/when-cbd-legal-and-when-isnt-it

Τι είναι το σκληρόδερμα;

Οι εκφυλιστικές αυτοάνοσες ασθένειες[2] συχνά δεν είναι καλά κατανοητές, αυτό συμβαίνει και με το σκληρόδερμα. Οι επιστήμονες της ιατρικής δεν γνωρίζουν πραγματικά το τι την προκαλεί ή το πώς να το θεραπεύσουν. Θεωρείται ότι τόσο η γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση του.

[2] “AUTOIMMUNE DISEASES” (Αυτοάνοσες ασθένειες) https://www.projectcbd.org/cbd-for/autoimmune-diseases

Τα πρώτα συμπτώματα στο σκληρόδερμα συνήθως περιλαμβάνουν πάχυνση του δέρματος και μια κατάσταση γνωστή ως φαινόμενο Reynaud, στην οποία συστέλλονται οι αρτηρίες και τα δάχτυλα γίνονται μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σκληρόδερμα, το τοπικό σκληρόδερμα (μορφία / morhea), που επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και το συστηματικό σκληρόδερμα, μια δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την πάχυνση των ιστών γύρω από τα όργανα. Το συστηματικό σκληρόδερμα μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια ιστού κολλαγόνου και ουλής στους πνεύμονες (διάμεση πνευμονοπάθεια), με αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών (πνευμονική αρτηριακή υπέρταση).

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα και το Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα εμφανίζεται συνήθως αρχικά ως ανώμαλη κατάσταση του δέρματος. Οι ασθένειες του δέρματος συνήθως περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (ΕΚΣ)[3]. Αυτό ισχύει για το σκληρόδερμα, καθώς και για πιο συχνές ασθένειες όπως η ακμή[4] και η ψωρίαση[5].

[3] “THE ENDOCANNABINOID SYSTEM” (Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα) https://www.projectcbd.org/science/endocannabinoid-system-0

[4] “CBD FOR ACNE” (Η CBD για την ακμή) https://www.projectcbd.org/cbd-for/acne

[5] “SKIN CONDITIONS” (Παθήσεις του δέρματος) https://www.projectcbd.org/cbd-for/skin-conditions

Αποτελείται από ενδογενείς ενώσεις που δεσμεύονται σε υποδοχείς κανναβινοειδών (CB1 και CB2) που εκφράζονται σε όλους τους τύπους δερματικών κυττάρων. Το ΕΚΣ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του δέρματος μέσω ενός μηχανισμού σηματοδότησης που προάγει την υγιή ανανέωση του δέρματος και τη λειτουργία φραγμού.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορεί να αποτελέσει καλό στόχο για τα φάρμακα για το σκληρόδερμα. Και οι δύο υποτύποι υποδοχέων κανναβινοειδών υπερεκφράζονται σε ινοβλάστες σκληροδέρματος, όπως και το ενδογενές κανναβινοειδές 2-AG.

Επιπροσθέτως, η έκφραση του FAAH, του μεταβολικού ενζύμου που διασπά το ενδοκανναβινοειδές ανανδαμίδιο, είναι ασυνήθιστα χαμηλό στο δέρμα των ασθενών με σκληρόδερμα. Αυτό υποδεικνύει ότι κάτι είναι βασικά εκτός ισορροπίας με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

THC και Ίνωση

Σε τρυβλία Petri και σε τρωκτικά, οι υποδοχείς CB1 και CB2 εμφανίζονται να διαδραματίζουν αντίθετους ρόλους σε μοντέλα σκληροδέρματος. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB1 προάγει στην πραγματικότητα την ανάπτυξη πλεονάζοντος συνδετικού ιστού. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα CB2, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να περιορίζει αυτήν την ίδια ανάπτυξη. Η σηματοδότηση CB1 στα περιφερειακά όργανα έχει μια υπέρ της ίνωσης (profibrotic) επίδραση (και επίσης προωθεί την επούλωση των πληγών). Η σηματοδότηση CB2 έχει αντιφλεγμονώδη δράση (και επιφέρει αραίωση αίματος). Ένα καλά λειτουργικό ενδοκανναβινοειδές σύστημα διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ των υπέρ και κατά της ίνωσης ιδιοτήτων των CB1 και CB2.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο συστατικό που προκαλεί την ευφορικότητα της κάνναβης, επιφέρει θεραπευτικά οφέλη ενεργοποιώντας και τους δύο υποτύπους υποδοχέα κανναβινοειδών. Όταν η THC συνδέεται με υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ευφορικότητα και ίσως και πεινασμένο, μεταξύ πολλών άλλων επιδράσεων. Όταν η THC δεσμεύεται με υποδοχείς CB2 σε κύτταρα ανοσίας και στο περιφερικό νευρικό σύστημα, διευκολύνει στην αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Η THC μπορεί να προκαλέσει υπέρ της δημιουργίας ίνωσης (profibrogenic) ή κατά της δημιουργίας ίνωσης (antifibrogenic) αποτελέσματα στο ήπαρ, όπου υπάρχουν και οι δύο υπότυποι υποδοχέα κανναβινοειδών. Και έτσι, επίσης, κάνει για το δέρμα.

Το WIN55,212, μια συνθετική ένωση κανναβινοειδούς που ενεργοποιεί και τους CB1 και CB2, χρησιμοποιείται συνήθως αντί για την THC σε πειράματα. Μερικοί επιστήμονες αποφάσισαν να δουν τι θα κάνει το WIN55 σε ένα μοντέλο σληροδέρματος για τρωκτικά. Βρήκαν ότι τα τρωκτικά που θεραπεύτηκαν με αυτό το συνθετικό κανναβινοειδές ανέπτυξαν λιγότερο περίσσεια κολλαγόνου και γενικά είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα ζώα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Θα μπορούσαν άλλες ενώσεις (όπως η THC) που δεσμεύονται και στους δύο υποδοχείς κανναβινοειδών να επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα; Ή θα μπορούσε η THC να εντείνει την προβληματική ανάπτυξη ιστού ενεργοποιώντας τους υποδοχείς CB1; Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ οι οποίες εμπλέκουν την THC καθυστερούν λόγω της απαγόρευσης της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα την έλλειψη δεδομένων σχετικά με το σκληρόδερμα και πολλές άλλες καταστάσεις που μπορεί να ανταποκριθούν στις θεραπείες με βάση την κάνναβη.

Μια μεμονωμένη μελέτη περίπτωσης από το Ισραήλ δείχνει ότι το κάπνισμα κάνναβης βοήθησε στην ανακούφιση του φλεγμονώδους πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός νεαρού ασθενούς με σκληρόδερμα. Η κατάσταση του παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση THC τουλάχιστον δεν είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στη νόσο του. Αλλά δεν πραγματοποιήθηκε μια χημική ανάλυση για το τι κατανάλωσε, οπότε δεν έχουμε κανέναν τρόπο να γνωρίζουμε το περιεχόμενο αυτού που πραγματικά κατανάλωσε.

Κλινικές δοκιμές για τα κανναβινοειδή

Δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του υποδοχέα CB1 σε προκλινική έρευνα έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον περίσσιο σχηματισμό ιστών και κολλαγόνου ενώ η ενεργοποίηση του υποδοχέα CB2 έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οι φαρμακευτικοί ερευνητές βλέπουν προς την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που παρακάμπτει τον CB1 ενώ ενισχύει τον CB2. Αναφερόμενη ως ένας “εκλεκτικός αγωνιστής CB2”, μια τέτοια ένωση φαίνεται ότι έχει πιθανότητα ως θεραπεία για το σκληρόδερμα.

Επιπλέον, οι υποδοχείς CB2 εντοπίζονται κυρίως εκτός του εγκεφάλου και επομένως δεν είναι υπεύθυνοι για τη μεσολάβηση της επαγόμενης από την ΤΗC ψυχοδραστικότητας. Ένα φάρμακο που επιλεκτικά στοχεύει τους υποδοχείς CB2 δεν θα προκαλούσε καμία από τις ψυχοδραστικές επιδράσεις που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του CB1 και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την έγκριση από την FDA.

Με την ενθάρρυνση για την δυνατότητα ανάπτυξης ορφανού φαρμάκου για το σκληρόδερμα, μερικές εταιρείες στοιχηματίζουν σε επιλεκτικούς αγωνιστές CB2 που βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές. Το ajulemic acid (AJA), με την επωνυμία Lenabasum[6], βρίσκεται σε δοκιμή φάσης 3. Και ένα στοματικά χορηγούμενο, μερικώς συνθετικό κανναβινοειδές που προέρχεται από την CBD που ονομάζεται EHP-101[7] (πρώην VCE-004.8) βρίσκεται στην Φάση 1. Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι μετριάζουν την παραγωγή περίσσειας ιστών σε μοντέλα τρωκτικών και αμφότερα είναι καλά ανεκτά στον άνθρωπο.

[6] “Trial to Evaluate Efficacy and Safety of Lenabasum in Diffuse Cutaneous Systemic Sclerosis (RESOLVE-1)” (Δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Lenabasum στη διάχυτη δερματική συστηματική σκλήρυνση (RESOLVE-1)) https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03398837

[7] “To Evaluate the Safety and Tolerability, Pharmacokinetics, Food-effect and Pharmacodynamics of EHP-101 in Healthy Volunteers” (Αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανεκτικότητας, της φαρμακοκινητικής, της επίδρασης τροφίμων και της φαρμακοδυναμικής του EHP-101 σε υγιείς εθελοντές) https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03745001

Παραμένει να δούμε το αν αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς. Αν και οι προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης συνθετικών αγωνιστών CB2 σε αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους κατέληξαν μη αποτελεσματικές σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των σημερινών κλινικών δοκιμών είναι ενθαρρυντική. Αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά εάν ή πότε αυτά τα φάρμακα για το σκληρόδερμα μπορεί να φτάσουν στην αγορά. Εν τω μεταξύ, οι άμεσα διαθέσιμες λύσεις από εκχυλίσματα ολόκληρου φυτού μπορεί να είναι ήδη μια βιώσιμη επιλογή για ασθενείς με σκληρόδερμα σε χώρες όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης και η χρήση από ενήλικες είναι νόμιμες.

Τι γίνεται με την CBD;

Η πλούσια σε CBD κάνναβη, η οποία παραμένει εκτός περιορισμών (με λίγες εξαιρέσεις) για τους ιατρικούς ερευνητές, δεν έχει μελετηθεί ποτέ επίσημα ως θεραπεία για το σκληρόδερμα. Ωστόσο, οι εκτεταμένες προκλινικές έρευνες με μοριακά προϊόντα απομόνωσης υποδηλώνουν ότι η κανναβιδιόλη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για διάφορους λόγους.

Μελέτες[8] in vivo υποδεικνύουν ότι η CBD αναστέλλει τη σηματοδότηση του υποδοχέα CB1 χωρίς να την εμποδίζει εντελώς. Φαντάσου ότι ο CB1 λειτουργεί ως διακόπτης dimmer, η CBD τον απενεργοποιεί αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Θεωρητικά, αυτό θα εμπόδιζε την υπερπαραγωγή ιστών ή κολλαγόνου.

[8] Straiker A, Dvorakova M, Zimmowitch A, Mackie K “Cannabidiol Inhibits Endocannabinoid Signaling in Autaptic Hippocampal Neurons” (Η κανναβιδιόλη αναστέλλει την ενδοκανναβινοειδή σηματοδότηση στους νευρώνες του autaptic ιπποκάμπου) Mol Pharmacol. 2018 Jul;94(1):743-748.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29669714

Περίληψη

“Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) είναι δύο κύρια κανναβινοειδή συστατικά της κάνναβης και του χασίς. Η φαρμακολογία της Δ9-THC έχει μελετηθεί εκτενώς, ενώ η κατανόησή μας για τη φαρμακολογία της CBD παρέμεινε περιορισμένη παρά τον ενθουσιασμό του δυναμικού ρόλου της CBD στη θεραπεία ορισμένων παιδικών επιληψιών και της φήμης της για την εξασθένιση ορισμένων επιδράσεων που προκλήθηκαν από Δ9-THC. Διαπιστώθηκε νωρίς ότι η CBD συνδέεται ασθενώς με την ορθοστερική θέση των CB1 ή CB2 υποδοχέων κανναβινοειδών και οι δράσεις της αποδίδονται συνήθως σε άλλους μηχανισμούς μη κανναβινοειδών υποδοχέων. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η CBD πράγματι δρα στους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 ως αρνητικός αλλοστερικός διαμορφωτής (negative allosteric modulator, NAM) της σηματοδότησης CB1. Μεταβάλλοντας την ορθοστερική σηματοδότηση ενός υποδοχέα συζευγμένου με πρωτεΐνη G, οι αλλοστερικοί διαμορφωτές αυξάνουν σημαντικά τον πλούτο της φαρμακολογίας του υποδοχέα συζευγμένου με πρωτεΐνη G. Πρόσφατα ερευνήσαμε υποψήφιους CB1 NAMs σε αυτοπτικούς νευρώνες του ιπποκάμπου, ένα καλά χαρακτηρισμένο νευρωνικό μοντέλο ενδογενούς σηματοδότησης κανναβινοειδών και δοκιμάσαμε την CBD σε αυτό το μοντέλο. Διαπιστώσαμε ότι αν και η CBD δεν έχει άμεση επίδραση στη διεγερτική μετάδοση, αναστέλλει δύο μορφές ενδογενούς αναδρομικής συναπτικής πλαστικότητας με την μεσολάβηση κανναβινοειδούς: καταστολή της διέγερσης και μεταβολτροπική καταστολή της διέγερσης, χωρίς να επηρεάζεται η σηματοδότηση μέσω υποδοχέων GABA-B. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με την πρόσφατα περιγραφείσα δραστηριότητα NAM της CBD και προτείνονται ενδιαφέροντες πιθανοί μηχανισμοί για τις θεραπευτικές δράσεις της CBD”.

Ταυτόχρονα, η CBD είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που ενισχύει τη σηματοδότηση του υποδοχέα CB2[9], ενισχύοντας έτσι την ενάντια στην παραγωγή ίνωσης δραστηριότητα που είναι εξαιρετικά ανεπαρκής σε ασθενείς με σκληροδερμία. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει με ακρίβεια το πώς η CBD επάγει αποτελέσματα που είναι παρόμοια με την ενεργοποίηση του CB2 χωρίς να συνδέεται απευθείας με τον υποδοχέα CB2.

[9] Pazos MR1, Mohammed N, Lafuente H, Santos M, Martínez-Pinilla E, Moreno E, Valdizan E, Romero J, Pazos A, Franco R, Hillard CJ, Alvarez FJ, Martínez-Orgado J. “Mechanisms of cannabidiol neuroprotection in hypoxic-ischemic newborn pigs: role of 5HT(1A) and CB2 receptors” (Μηχανισμοί νευροπροστασίας κανναβιδιόλης σε υποξιμικούς-ισχαιμικούς νεογέννητους χοίρους: ρόλος των 5ΗΤ(1Α) και CB2 υποδοχέων) Neuropharmacology. 2013 Aug;71:282-91.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23587650

Περίληψη

“Οι μηχανισμοί που υποκρύπτουν τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD) μελετήθηκαν in vivo χρησιμοποιώντας μοντέλο υποξίας-ισχαιμίας (hypoxic-ischemic, ΗΙ) σε νεογέννητο χοίρο. Χοίροι ηλικίας ενός έως δύο ημερών εκτέθηκαν σε ΗΙ για 30 λεπτά διακόπτοντας τη ροή του αίματος της καρωτίδας και μειώνοντας το κλάσμα του εισπνεόμενου οξυγόνου στο 10%. Τριάντα λεπτά μετά την ΗΙ, τα χοιρίδια υποβλήθηκαν σε αγωγή με φορέα (HV) ή 1mg/kg CBD, μόνο του (HC) ή σε συνδυασμό με 1mg/kg ανταγωνιστή υποδοχέα CB2 (AM630) ή ανταγωνιστή υποδοχέα σεροτονίνης 5ΗΤ (WAY100635). Η HI μείωσε τον αριθμό των βιώσιμων νευρώνων και επηρέασε την ενεργότητα υποβάθρου EEG που έχει ενσωματωθεί κατά πλάτος, καθώς και διαφορετικές προγνωστικές φασματοσκοπίες μαγνητικού συντονισμού πρωτονίων (H(±)-MRS) ανιχνεύσιμων βιοδεικτών (actate/N-acetylaspartate και N-acetylaspartate/choline αναλογίες). Η από την HI εγκεφαλική βλάβη συσχετίστηκε επίσης με αυξήσεις στη διεγερτική ικανότητα (αυξημένη αναλογία γλουταμινικού / Ν-ακετυλασσαρπαρτικού), οξειδωτικό στρες (μειωμένη αναλογία γλουταθειόνης / κρεατίνης και αυξημένη καρβονυλίωση πρωτεϊνών) και φλεγμονή (αυξημένα επίπεδα IL-1 εγκεφάλου). Η χορήγηση CBD μετά από την ΗΙ παρεμπόδισε όλες αυτές τις αλλοιώσεις, αν και αυτή η νευροπροστασία με τη μεσολάβηση της CBD αναστράφηκε με συγχορήγηση είτε του WAY100635 ή του AM630, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή των υποδοχέων CB2 και 5HT(1Α). Η εμπλοκή των υποδοχέων CB2 δεν εξαρτιόταν από την αύξηση των ενδοκανναβινοειδών με τη μεσολάβηση της CBD. Τέλος, οι μελέτες μεταφοράς ενέργειας συντονισμού βιοφωταύγειας έδειξαν ότι οι υποδοχείς CB2 και 5HT(1Α) μπορούν να σχηματίσουν ετερόμετρα σε ζωντανά κύτταρα ΗΕΚ-293Τ. Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η CBD ασκεί ισχυρά νευροπροστατευτικά αποτελέσματα in vivo στα χοιρίδια με ΗΙ, ρυθμίζοντας τη διεγερτική τοξικότητα, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και ότι τόσο οι υποδοχείς CB2 όσο και οι 5ΗΤ(1Α) εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα”.

Αλλά αυτό που είναι πολύ γνωστό: η CBD μπορεί να ρυθμίσει διαφορικά τη σηματοδότηση του CB1 και του CB2 υποδοχέα, ρυθμίζοντας προς τα κάτω τον πρώτον ενώ ενισχύει τον τελευταίο, ένας ευεργετικός συνδυασμός για τη θεραπεία στο σκληρόδερμα. Η CBD έχει επίσης υπόσχεση ως θεραπεία για αρκετές άλλες διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της λιπώδους νόσου του ήπατος, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου) που σχετίζονται με τη σηματοδότηση υπερδραστικών υποδοχέων CB1 και την ανεπαρκή διέγερση CB2.

Η κανναβινοειδής επιστήμη υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με σκληροδερμία (και πολλοί άλλοι) θα μπορούσαν να επωφεληθούν επίσης από την αύξηση της διατροφικής τους πρόσληψης σε β-καρυοφυλλένιο, μιας κοινής βοτανικής ένωσης που βρέθηκε στην κάνναβη, στα πικρά χόρτα και στα μπαχαρικά κουζίνας όπως το μαύρο πιπέρι, η ρίγανη και η κανέλα. Το β-καρυοφυλλένιο, ένα αρωματικό τερπένιο, εκλεκτικά ενεργοποιεί τον υποδοχέα CB2 χωρίς ενεργοποίηση του CB1.

Ίσως μια πλούσια σε CBD θεραπεία κάνναβης, μια τοπικής χρήσης ή/και με κατάποση, με ένα ισχυρό προφίλ τερπενίου που περιλαμβάνει μια υγιή δόση β-καρυοφυλλενίου θα άξιζε μια προσπάθεια για τους ασθενείς με σκληρόδερμα. Αυτοί που χρησιμοποιούν κάνναβη για να θεραπεύσουν μια αυτοάνοση κατάσταση θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο γιατρός τους γνωρίζει. Οι υψηλές δόσεις CBD και άλλων φυτικών κανναβινοειδών μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα κλασσικά φάρμακα.

Μελέτες:

 1. Fett N “Scleroderma: nomenclature, etiology, pathogenesis, prognosis, and treatments: facts and controversies” (Σκληρόδερμα: ονοματολογία, αιτιολογία, παθογένεση, πρόγνωση και θεραπείες: γεγονότα και αντιπαραθέσεις) Clin Dermatol. 2013 Jul-Aug;31(4):432-437.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23806160

 1. Kinga Fanni Tóth, Dorottya Ádám, Tamás Bíró, Attila Oláh “Cannabinoid Signaling in the Skin: Therapeutic Potential of the ‘C(ut)annabinoid’ System” (Κανναβινοειδής σηματοδότηση στο δέρμα: Θεραπευτικό δυναμικό του συστήματος Κανναβινειδούς Συστήματος) Molecules. 2019 Mar; 24(5): 918.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429381/

 1. Garcia-Gonzalez E, Selvi E, Balistreri E, Lorenzini S, Maggio R, Natale MR, Capecchi PL, Lazzerini PE, Bardelli M, Laghi-Pasini F, Galeazzi M “Cannabinoids inhibit fibrogenesis in diffuse systemic sclerosis fibroblasts” (Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν την ινογένεση σε ινοβλάστες διάχυτης συστημικής σκλήρυνσης) Rheumatology (Oxford). 2009 Sep;48(9):1050-6.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19589890

 1. Fernández-Ochoa Á, Quirantes-Piné R, Borrás-Linares I, Gemperline D “Urinary and plasma metabolite differences detected by HPLC-ESI-QTOF-MS in systemic sclerosis patients” (Διαφορές μεταβολίτη σε ούρα και αίμα που ανιχνεύθηκαν με HPLC-ESI-QTOF-MS σε ασθενείς με συστηματική σκλήρυνση) J Pharm Biomed Anal. 2019 Jan 5;162:82-90.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30227356

 1. Palumbo-Zerr K, Horn A, Distler A, Zerr P, Dees C, Beyer C, Selvi E, Cravatt BF, Distler O, Schett G, Distler JH “Inactivation of fatty acid amide hydrolase exacerbates experimental fibrosis by enhanced endocannabinoid-mediated activation of CB1” (Η απενεργοποίηση της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέως επιδεινώνει την πειραματική ίνωση με αυξημένη ενεργοποίηση του CB1 μέσω της ενδοκανναβινοειδούς) Ann Rheum Dis. 2012 Dec;71(12):2051-4.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22915616

 1. Amélie Servettaz, Niloufar Kavian, Carole Nicco, Vanessa Deveaux, Christiane Chéreau, Andrew Wang, Andreas Zimmer, Sophie Lotersztajn, Bernard Weill, Frédéric Batteux “Targeting the Cannabinoid Pathway Limits the Development of Fibrosis and Autoimmunity in a Mouse Model of Systemic Sclerosis” (Η στόχευση της διαδρομής των κανναβινοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της ίνωσης και αυτοανοσίας σε ένα μοντέλο ποντικού συστηματικής σκλήρυνσης) Am J Pathol. 2010 Jul; 177(1): 187–196.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2893662/

 1. Nogueira AR, Shoenfeld Y, Amital H “Cannabis sativa as a Potential Treatment for Systemic Sclerosis” (Η Cannabis sativa ως πιθανή θεραπεία για συστηματική σκλήρυνση) Isr Med Assoc J. 2019 Mar;21(3):217-218.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30905111

 1. Jürg Gertsch, Marco Leonti, Stefan Raduner, Ildiko Racz, Jian-Zhong Chen, Xiang-Qun Xie, Karl-Heinz Altmann, Meliha Karsak, Andreas Zimmer “Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid” (Το βήτα-καρυοφυλλένιο είναι ένα διαιτητικό κανναβινοειδές) Proc Natl Acad Sci USA. 2008 Jul 1;105(26):9099–9104.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2449371/

Η κάνναβη ως μια πιθανή θεραπεία για την συστηματική σκλήρυνση

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Scleroderma News Today, “Cannabis sativa as a Potential Treatment for Systemic Sclerosis” https://sclerodermanews.com/…/scleroderma-medical-cannabis…/ , BY KIM TOCKER, MAY 29, 2018)

Νιώθω περίεργα να μοιράζομαι τη γνώμη μου στη συγκεκριμένη στήλη. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές πτυχές στο ζήτημα της χρήσης της κάνναβης και των διαφορετικών απόψεων και ιδεών σχετικά. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε για τα πολλά οφέλη που προσφέρει για όσους υποφέρουν και για την αμφισβητήσιμη καταστολή αυτής της θεραπείας από κάποιους στην εξουσία.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη η νομοθεσία και οι περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του φυτού. Υπάρχουν επίσης ηθικά επιχειρήματα υπέρ και κατά, καθώς και μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης. Είναι επομένως ένα θέμα γεμάτο επιπλοκές.

Όταν μου διαγνώστηκε συστηματικό σκληρόδερμα[1], ήταν ίσως και μια ανακούφιση που επιτέλους κατάλαβα γιατί ήμουν τόσο χάλια. Οι γιατροί φάνηκαν να έχουν πολλές θεραπείες να μου προσφέρουν, τις περισσότερες από τις οποίες πήρα και έκανα χωρίς αμφιβολία. Ήμουν ο τέλειος ασθενής.

[1] “Systemic Scleroderma” (Συστηματικό Σληρόδερμα) https://sclerodermanews.com/systemic-scleroderma

Ωστόσο, όπως έγραψα σε πρόσφατο άρθρο, μετά από χρόνια που έπαιρνα τα αναλγητικά οπιούχα και στεροειδή, άρχισα να αμφισβητώ το τι θα επιτρέπω να συμβεί στο σώμα μου. Ενώ αυτά τα φάρμακα μου έδωσαν κάποια ανακούφιση από τον πόνο, γνώρισα τρομακτικές επιπλοκές και παρενέργειες που στην πραγματικότητα επιδείνωσαν άλλες πτυχές της νόσου μου. Το πρόβλημα ήταν ότι το ιατρικό επάγγελμα δεν είχε τίποτα άλλο να μου προσφέρει, εκτός από μια επιλογή συνθετικών χημικών κοκτέιλ. Όλο αυτό το διάστημα, τα επίπεδα φλεγμονής μου παρέμειναν πολύ υψηλά, όπως εντοπίστηκαν στις τακτικές εξετάσεις αίματος μου.

Αναρωτήθηκα μήπως η κάνναβη, ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φυτικό φάρμακο, θα μπορούσε να με βοηθήσει; Ένας νομοταγής πολίτης, με μια σπάνια περίπλοκη επώδυνη αυτοάνοση ασθένεια; Με χιλιάδες ανεκδοτικά αναφερόμενα οφέλη και πιο πρόσφατα, μελέτες[2] που περιγράφουν τις αντιφλεγμονώδεις, την ανακούφιση από τον πόνο και τις ιδιότητες κατά της ναυτίας, για ποιο λόγο δεν θα το δοκίμαζα;

[2] “The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids” (Οι επιπτώσεις της κάνναβης και των κανναβινοειδών στην υγεία) https://www.nap.edu/…/the-health-effects-of-cannabis-and-ca…

Έκανα κάποια έρευνα και ανακάλυψα ότι δεν είναι δυνατή η υπερβολική δόση κάνναβης, επειδή δεν κλείνει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος, σε αντίθεση με τα οπιοειδή ή το αλκοόλ[3]. Τα ίδια αυτά οπιοειδή που είναι εύκολα διαθέσιμα με συνταγή και δίδονται σαν καραμέλες από τους γιατρούς. Και αυτό το ίδιο αλκοόλ που είναι ελεύθερα και νόμιμα διαθέσιμο για να αγοράσεις και να το πιεις για διασκέδαση από σχεδόν οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή και όσο θέλεις.

[3] Hurd YL “Cannabidiol: Swinging the Marijuana Pendulum From ‘Weed’ to Medication to Treat the Opioid Epidemic” (Κανναβιδιόλη: Ταλάντευση του εκκρεμούς, από την κάνναβη στη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της επιδημίας των οπιούχων) Trends Neurosci. 2017 Mar;40(3):124-127.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28162799

Περίληψη

“Οι επιδημίες απαιτούν μια αλλαγή στην σκέψη για όλες τις πιθανές λύσεις. Το ταχέως μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό τοπίο της κάνναβης παρέχει τη βάση για τη θεραπευτική ανάπτυξη της φαρμακευτικής κανναβιδιόλης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κατάχρησης των οπιοειδών”.

Το θέμα είναι ότι το εν λόγω φυτό έχει κηρυχθεί παράνομο για καλλιέργεια και για χρήση για ιατρικούς σκοπούς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου (Νέα Ζηλανδία). Τώρα, ποιος πάνω στη γη θα ήθελε να εμποδίσει τους αρρώστους να έχουν πρόσβαση σε ένα φυτό που μπορεί να τους βοηθήσει; Θα μαντέψω ότι είναι εκείνοι που θα επωφελούνταν από την πώληση των δικών τους προϊόντων για να βγάλουν λεφτά από όσους υποφέρουν. Εδώ υπάρχει κάτι σάπιο, κάτι πολύ σάπιο.

Πίσω στο γυμνάσιο, συζητούσαμε την ηθική κατανόηση χρησιμοποιώντας το “δίλημμα Heinz”[4].

[4] “Heinz Dilemma” https://www.alleydog.com/glossary/definition.php…

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των ηθικών ζητημάτων του Heinz και εκείνων των ηθικών ζητημάτων που τίθενται όταν εξετάζεται εάν θα χρησιμοποιηθεί η φαρμακευτική κάνναβη. Ωστόσο, θυμήθηκα πολύ καθαρά ένα πράγμα όταν συζητούσαμε το δίλημμα του Heinz στην τάξη. Ήταν το ήσυχο αγόρι που η μητέρα του είχε καρκίνο.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία γι’ αυτόν για το αν ήταν εντάξει ή μη, να κλέψει το φάρμακο. Έπρεπε να ζήσει με την πραγματικότητα ότι η μητέρα του ζει μια ζωή πόνου και ασθένειας που έπρεπε να παρακολουθεί καθημερινά. Θυμάμαι ότι κοίταξε τους πάντες στα μάτια και είπε ότι θα έκλεβε το φάρμακο ένα εκατομμύριο φορές αν αυτό θα σήμαινε ότι η μητέρα του θα ήταν καλά, ακριβώς πριν φύγει από την τάξη πνιγμένος μέσα στα δάκρυα.

Να χρησιμοποιήσει κάποιος την κάνναβη φαρμακευτικά, είτε αυτή είναι παράνομη ή όχι; Να αποποινικοποιηθεί η καλλιέργεια και η χρήση του φυτού για τις χρόνιες ασθένειες και για ασθένειες που σκοτώνουν; Αναρωτιέμαι πόσοι από τους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις είχαν την εμπειρία αυτού του αγοριού στην τάξη μου; Η γνώση της πραγματικότητας μιας ζωής γεμάτης από πόνο και ταλαιπωρία προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού σε ολόκληρη τη συζήτηση.

Ίσως μια αλλαγή να υπάρχει στον αέρα, αλλά και αυτή ακόμα είναι με καθυστέρηση, ρωτήστε απλά αυτούς που ξέρουν πραγματικά.

Μελέτες

… η συνέχεια του κειμένου στο αρχείο PDF:

Κάνναβη και Σκληρόδερμα.pdf

https://www.facebook.com/download/preview/2958299224184302

 

 

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση