Γιατί η κάνναβη επιδρά στους ανθρώπους

Πολλοί καταναλωτές κάνναβης είναι εξοικειωμένοι με τα δημοφιλή κανναβινοειδή[1] όπως η THC[2] και η CBD[3], οι θεραπευτικές χημικές ενώσεις που προσφέρουν μια πλούσια φαρμακευτική ανακούφιση για δεκάδες ιατρικές καταστάσεις που αφορούν πόνο[4], φλεγμονή και ναυτία[5]. Τα κανναβινοειδή, καθώς και τα ξαδέρφια τους τα τερπένια[6], είναι απλώς τα χημικά που παρέχουν πραγματική ανακούφιση στους ασθενείς, με την εισαγωγή τους στους ειδικούς υποδοχείς στους ιστούς και τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Είναι ανάμεσα στα περισσότερα από τα 480 φυσικά συστατικά[7] που βρίσκονται στο φυτό της κάνναβης.
[1] https://www.massroots.com/learn/what-are-cannabinoids
[2] https://www.massroots.com/learn/what-is-thc
[3] https://www.massroots.com/learn/cbd-medical-treatment
[4] https://www.massroots.com/…/medical-marijuana-treat-post-op…
[5] https://www.massroots.com/…/does-cannabis-help-nausea-vomit…
[6] https://www.massroots.com/…/how-to-identify-terpenes-cannab…
[7] http://adai.uw.edu/marijuana/factsheets/cannabinoids.htm

Αυτοί οι ειδικοί υποδοχείς είναι μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ενδοκαναβινοειδές σύστημα[8]. Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος βοηθάει στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών – συμπεριλαμβανομένων της όρεξης[8], του ύπνου[9], του επιπέδου ανησυχίας[10] και της γνώσης – συνδέεται στενά με το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα κανναβινοειδή στοχεύουν συγκεκριμένους τύπους υποδοχέων που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων σε διάφορες περιοχές του σώματος.
[8] https://www.massroots.com/…/what-is-the-endocannabinoid-sys…
[9] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-treat-anorexia
[10] https://www.massroots.com/learn/does-marijuana-treat-insomia
[11] https://www.massroots.com/learn/cannabis-treatment-anxiety

Αυτή η στόχευση ονομάζεται τυπικά συγγένεια δέσμευσης (binding affinity). Μερικά μόρια μπορεί να παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή συγγένεια δέσμευσης που προσφέρει φτωχή ή μέτρια αποτελεσματικότητα για έναν ασθενή, ενώ άλλα ζευγαρώματα παρουσιάζουν μια πολύ ισχυρή συνάφεια που, όταν συνδυάζεται με κανναβινοειδή από υψηλής ποιότητας φυτά, μπορεί να έχει εξαιρετικό ιατρικό όφελος ή ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Ενδοκαναβιοειδές σύστημα / υποδοχείς

Γνωρίζουμε ότι τα μόρια όπως τα κανναβινοειδή και τα τερπένια χωρούν (κλειδώνουν) σε ειδικούς υποδοχείς εντός του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ή ΕΣΚ. Ένας ερευνητής ή γιατρός θα έλεγε ότι μόρια όπως η THC ενεργοποιούν συγκεκριμένους υποδοχείς κανναβινοειδών. Αυτοί οι υποδοχείς, που ονομάζονται CB1 και CB2, λειτουργούν σαν τις κλειδαριές με τα κλειδιά όταν πλημμυρίζουν με κανναβινοειδή, όταν ένας ασθενής καπνίζει, ατμίζει/εξαερώνει ή τρώει λουλούδια, συμπυκνώματα[12] ή βρώσιμα κάνναβης.
[12] https://www.massroots.com/le…/what-are-cannabis-concentrates

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παράγει τα δικά του κανναβινοειδή. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει, στην πραγματικότητα. Από τεχνικής άποψης, αυτό το σύστημα απλώς συμπληρώνεται όταν ένα άτομο καταναλώνει κανναβινοειδή, τερπένια ή άλλα χημικά από ένα βότανο σαν το φυτό της κάνναβης που τυχαίνει να δεσμεύονται με τους υποδοχείς αυτού του συστήματος. Το 1992, ανακαλύφθηκε ότι το ΕΣΚ παράγει ένα ενδοκανναβινοειδές μέσα στον εγκέφαλο που ονομάζεται ανανδαμίδιο. Αυτό το εσωτερικό κανναβινοειδές, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Dr. Raphael Mechoulam[13] στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, συνδέεται με υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα και, σε μικρότερο βαθμό, στους υποδοχείς CB2 στο ανοσοποιητικό σύστημα. Περισσότερα για αυτό το ισχυρό μόριο αργότερα.
[13] https://youtu.be/oUkl0zIl72c

Πολλοί γιατροί και ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι μια έλλειψη ενδοκανναβινοειδών είναι μια κατάσταση που ονομάζεται δυσλειτουργία ενδοκανναβινοειδούς[14]. Θεωρείται ότι μια ανεπάρκεια αυτών των μορίων –που όλο και περισσότερο εμφανίζεται ότι είναι κρίσιμη για την καλή υγεία και την ομοιόσταση (ισορροπία) στους ανθρώπους– μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν συχνά φλεγμονή, πόνο και ναυτία, τις παρενέργειες ασθενειών, φαρμακευτικών ουσιών και θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία[15].
[14] https://www.massroots.com/…/what-is-cannabinoid-deficiency++
[15] https://www.massroots.com/learn/cannabis-for-chemotherapy

Υποδοχείς Κανναβινοειδών: CB1 και CB2

Ο υποδοχέας CB1 ανακαλύφθηκε το 1990, ενώ ο CB2 αποκαλύφθηκε αμέσως μετά το 1993 από ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μια πηγή[16] ισχυρίζεται ότι αυτοί οι δύο τύποι υποδοχέων χρησιμοποιούν σημαντικά διαφορετικούς μηχανισμούς σηματοδότησης. Είναι γνωστό ότι εκφράζονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του ότι εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος (διαφορετικές περιοχές του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος).
[16] http://www.news-medical.net/heal…/Cannabinoid-Receptors.aspx

Το κανναβινοειδές THC έχει δειχθεί ότι έχει πολύ υψηλή συγγένεια δέσμευσης με υποδοχείς CB1 που βρίσκονται σε όλο τον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τους συνδετικούς ιστούς, τα γονάτια, τους αδένες και τα σχετικά όργανα. Αυτός είναι ένας λόγος που η κατανάλωση ποικιλιών[17] κάνναβης και φυτών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα THC έχει σχετικά ισχυρό αποτέλεσμα, δίνοντας στους ασθενείς σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, τη ναυτία ή την κατάθλιψη[18] παρέχοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή ευφορία στους χρήστες για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Σημαντική αποτελεσματικότητα επιτυγχάνεται σε εκείνους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και σε ασθενείς που πάσχουν από καταστάσεις που εμπλέκουν φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα[19] και λύκο[20].
[17] http://norml.org/…/introduction-to-end-endocannabinoid-syst…
[18] https://www.massroots.com/learn/what-are-cannabis-strains
[19] https://www.massroots.com/l…/does-marijuana-treat-depression
[20] https://www.massroots.com/learn/cannabis-for-chemotherapy
[21] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-treat-lupus

Οι υποδοχείς CB2, αντίθετα, βρίσκονται σε όλο το ανοσοποιητικό σύστημα και σε συναφή όργανα, όπως οι ιστοί της σπλήνας, οι αμυγδαλές και ο θύμος αδένας. Είναι επίσης κοινά στον εγκέφαλο, αν και δεν εμφανίζονται τόσο πυκνά όσο οι θέσεις CB1 και βρίσκονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Οι θέσεις CB2 βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (πυκνότητα) σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα, όπου ρυθμίζουν[22] την εντερική φλεγμονώδη ανταπόκριση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πάσχοντες από νόσο του Crohn[23] και από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου[24] έχουν τόσο μεγάλη ανακούφιση από την ιατρική χρήση της κάνναβης. Είναι επίσης ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, όταν συμπληρώνεται από εξωτερικά κανναβινοειδή (όπως από την κάνναβη), μπορεί να προσφέρει τόσο ισχυρή και μακροχρόνια ανακούφιση για ασθενείς όπως αυτών με την νόσο του Crohn. Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα για αυτή την κατάσταση, που, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις, η χρήση του φυτού βάζει την ασθένεια σε πλήρη ύφεση.
[22] https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid_receptor_type_2
[23] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-cure-crohns
[24] https://www.massroots.com/…/cannabis-treatment-inflammatory…

Πέρα από τη συγγένεια δέσμευσης, οι θέσεις, η πυκνότητα και ο συνολικός αριθμός των υποδοχέων κανναβινοειδών χαρακτηρίζονται συλλογικά ως η έκφρασή τους. Οι ερευνητές συζητούν το πώς οι διαφορετικοί ασθενείς, ειδικά εκείνοι που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, μπορεί να έχουν διαφορετικές εκφράσεις των υποδοχέων CB1 και CB2 από τους ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από αυτές τις καταστάσεις (ένα παράδειγμα είναι οι ασθενείς που πάσχουν από ανορεξία[25]).
[25] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-treat-anorexia

Η έκφραση των υποδοχέων κανναβινοειδών σε ένα άτομο είναι παρόμοια με ένα δακτυλικό αποτύπωμα: Είναι ένα ιδιαίτερα υποκειμενικό χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από αποκρίσεις σε διαφορετικά φάρμακα κάνναβης. Μερικοί ασθενείς προτιμούν μια ποικιλία sativa, όπως είναι η Durban Poison[26] ή η Kali Mist[27], ενώ άλλοι προτιμούν μια indica όπως η Kosher Kush[28] ή η Blue Cheese[29] ή αρέσκονται σε υβρίδιο όπως η Blue Dream[30] ή η Sour Diesel[31].
[26] https://www.massroots.com/strains/durban-poison/
[27] https://www.massroots.com/strains/kali-mist/
[28] https://www.massroots.com/strains/kosher-kush/
[29] https://www.massroots.com/strains/blue-cheese/
[30] https://www.massroots.com/strains/blue-dream/
[31] https://www.massroots.com/strains/sour-diesel/

Έκφραση Υποδοχέα

Ένας ασθενής μπορεί να υπερεκφράζει έναν υποδοχέα όπως τον CB1 (που σημαίνει ότι έχει περισσότερους υποδοχείς από τον μέσο όρο) και, κατά συνέπεια, είναι πολύ ευαίσθητος σε ένα κανναβινοειδές όπως η THC. Άλλοι ασθενείς μπορούν να υποεκφράζουν έναν υποδοχέα όπως τον CB2, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις θεραπευτικές επιδράσεις ενός κανναβινοειδούς όπως η CBD και μπορεί να χρειαστεί να την καταναλώσουν σε μεγαλύτερες ποσότητες ή να προσθέσουν και άλλα κανναβινοειδή και τερπένια στο μίγμα, ειδικά αυτά που στοχεύουν άλλους υποδοχείς, όπως τον CB1.

Η έκφραση του υποδοχέα σχετίζεται όχι μόνο με τις παραλλαγές μεταξύ των ατόμων, αλλά και με την πυκνότητα ενός συγκεκριμένου τύπου υποδοχέα εντός μιας περιοχής του σώματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη[32] που δημοσιεύθηκε το 2010 στο British Journal of Pharmacology παρείχε περαιτέρω στοιχεία ότι οι υποδοχείς ποικίλουν ως προς την πυκνότητα με την οποία εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως στον εγκέφαλο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
[32] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2931548/

“Οι υποδοχείς CB1 εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), με χαμηλή έως μέτρια έκφραση στο [περιφερικό νευρικό σύστημα]”.

Οι υποδοχείς μπορούν να φιλοξενήσουν μια ποικιλία μοριακών δομών, οπότε δεν είναι μια κατάσταση των υποδοχέων CB1, για παράδειγμα, να φιλοξενούν μόνο το μόριο της THC. Αυτά τα μοριακά σημεία στάθμευσης μπορεί να έχουν υψηλότερη συγγένεια δέσμευσης για την THC από τα περισσότερα άλλα κανναβινοειδή και τερπένια, αλλά άλλα μόρια μπορεί επίσης να συνδέονται με αυτόν τον υποδοχέα, με μια ποικιλία συγγενειών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012[33] που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, ένας μόνο τύπος υποδοχέα μπορεί να αναγνωρίσει και να συνδεθεί με πολλαπλές ποικιλίες μορίων. Λόγω της έλλειψης έρευνας που να έχει διεξαχθεί σχετικά με το ανθρώπινο ενδοκανναβινοειδές σύστημα και της αλληλεπίδρασης με τα φυτοκανναβινοειδή από βότανα όπως η κάνναβη, εμπειρογνώμονες και επιστήμονες μπορούν σήμερα μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά με την πολυπλοκότητα και το εύρος αυτού του συστήματος που είναι τόσο κρίσιμο για την ανθρώπινη υγεία – και είναι παρόν σε όλα τα θηλαστικά (γι’ αυτό και οι μελέτες κάνναβης σε πρωτεύοντα και τρωκτικά αποφέρουν δεδομένα που μπορούν να αποδοθούν αποτελεσματικά και στους ανθρώπους).
[33] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3378782/

Αναφέρεται στη μελέτη:
“Η πολύπλοκη μοριακή αρχιτεκτονική καθενός από τους κανναβινοειδείς υποδοχείς επιτρέπει σε έναν μοναδικό υποδοχέα να αναγνωρίζει πολλαπλές τάξεις ενώσεων και να παράγει μια σειρά διακεκριμένων καθοδικών επιπτώσεων”.

Κέρδος για τον Ασθενή

Πώς η γνώση της συγγένειας δέσμευσης συγκεκριμένων κανναβινοειδών σε ορισμένους τύπους υποδοχέων εντός του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές; Κατ’ αρχάς, οι ασθενείς μπορούν να εκπαιδευτούν για το πώς τα κανναβινοειδή και τα τερπένια προσφέρουν θεραπεία για στοχευμένες ασθένειες και παθήσεις. Εκείνοι που πάσχουν από επιληψία[34], για παράδειγμα, μπορεί να προτιμούν μια ποικιλία με υψηλό CBD και χαμηλό THC που μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων τόσο σε παιδιά[35] όσο και σε ενήλικες, αλλά δεν παρέχει τόσες ψυχοδραστικές συνέπειες που να παρεμποδίζει απόδοση στο σχολείο, την εργασία ή την οικογενειακή ζωή. Οι κοινές αναλογίες THC προς CBD των εμπορικών προϊόντων σε πολιτείες που είναι νόμιμη η κάνναβη, είναι 1:1 και 1:20, αν και υπάρχουν πειραματισμοί με πολλές αναλογίες.
[34] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-treat-epilepsy
[35] https://www.massroots.com/…/do-narrow-medical-marijuana-law…

Το ενδοκανναβινοειδές ανανδαμίδιο, που αναφέρθηκε προηγουμένως, όχι μόνο λειτουργεί εντός του ΕΚΣ για να εξυπηρετήσει μια ποικιλία ιατρικών λειτουργιών, αλλά επίσης αλληλεπιδρά με τα φυτοκανναβινοειδή όπως η THC και η CBC[36]. Το ανανδαμίδιο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις επιδράσεις της THC για ποικίλες καταστάσεις, καθώς και για τα ευφορικά της αποτελέσματα. Αυτό το κανναβινοειδές που παράγεται από τον άνθρωπο αλληλεπιδρά με το κανναβινοειδές CBC για να κάνει πράγματα όπως το να καταπολεμά τον καρκίνο[37], ιδιαίτερα τον τύπο του ορθού[38] και του μαστού[39].
[36] https://www.massroots.com/learn/cbc-cannabichromene
[37] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-treat-cancer
[38] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774787/
[39] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16343481

Απλά, το κανναβινοειδές CBC επιτρέπει την παραμονή περισσότερου ανανδαμιδίου στο σύστημα ενός ασθενούς, επειδή αναστέλλει την πρόσληψή του – κάτι που σημαίνει ότι βελτιώνει ουσιαστικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να χρησιμοποιεί τις δικές του υγιείς χημικές ουσίες, όπως το ανανδαμίδιο, για να απαλλαγεί από τον καρκίνο.

Πρόσθετοι Υποδοχείς;

Πολλές έρευνες και επιστήμονες εικάζουν ότι άλλοι υποδοχείς, πέραν των CB1 και CB2, μπορεί εύκολα να υπάρχουν. Μια λεπτομερής κατανόηση σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν τα κανναβινοειδή και τα τερπένια με τους επί του παρόντος άγνωστους τύπους υποδοχέων στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε θεραπείες με κανναβινοειδή που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ασθένειες και καταστάσεις. Μέχρι να διεξαχθεί αυτή η έρευνα, ωστόσο, όσοι εξετάζουν την κάνναβη για τη θεραπεία της κατάστασής τους πρέπει να βασίζονται κυρίως σε μη δημοσιευμένες ενδείξεις που παρέχονται από τους συνανθρώπους τους.

Η μελέτη του 2012[40] που αναφέρθηκε παραπάνω κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επιπλέον κανναβινοειδείς υποδοχείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται με την επισήμανση “θέσεις δράσης”.
[40] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3378782/

“Ωστόσο, η ανακάλυψη πρόσθετων θέσεων δράσης για τα ενδοκανναβινοειδή, καθώς και για τις συνθετικές ενώσεις κανναβινοειδών, υποδηλώνει την ύπαρξη πρόσθετων υποδοχέων κανναβινοειδών”.

Απαιτείται Έρευνα

Μέχρις ότου η κάνναβη απομακρυνθεί από τον Πίνακα Ι[41] του νόμου περί ελεγχόμενων ουσιών, ο οποίος είναι ο τρόπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανακηρύξει επίσημα και νόμιμα ως επικίνδυνη και εξαιρετικά εθιστική, θα χρειαστεί η απαραίτητη έρευνα για τη βελτίωση των συνθηκών ασθενών για δεκάδες ασθένειες και νοσήματα. Το Κογκρέσο[42] πρέπει να επιτρέψει την ισχυρή ιατρική έρευνα για την κάνναβη, τα κανναβινοειδή και τα τερπένια – συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους – για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που νοσούν και για μερικά από τα πιο ευαίσθητα και τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
[41] https://www.massroots.com/learn/does-cannabis-fight-hiv-aids
[42] https://www.massroots.com/…/congress-kills-marijuana-resear…

Προκειμένου να τεθούν τα πράγματα σε μια προοπτική, σκέψου ότι η κοκαΐνη και οι μεθαμφεταμίνες είναι και τα δύο ουσίες που κατατάσσονται στον Πίνακα ΙΙ, που σημαίνει ότι θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα από την κάνναβη και μπορούν να συνταγογραφηθούν από γιατρό. Εν τω μεταξύ, η ηρωίνη μοιράζεται τον Πίνακα I με την κάνναβη! Μέχρις ότου επιτραπεί στους ερευνητές να μελετήσουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο δεσμεύονται με τα κανναβινοειδή και μερικά τερπένια, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

—–
Πηγή: MassRoots
“Understanding Cannabinoid Receptors: Why Cannabis Affects Humans”
https://www.massroots.com/le…/what-are-cannabinoid-receptors
By Gooey Rabinski
November 19, 2015
cannabinoids, learn

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση