(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: NATIONAL COUNCIL FOR AGING CARE, “THE COMPLETE GUIDE TO MEDICAL MARIJUANA FOR SENIORS” https://www.aging.com/the-complete-guide-to-medical-mariju…/)

Η κάνναβη είχε μια ταραγμένη ιστορία στις ΗΠΑ. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ωστόσο, υπήρξε ώθηση να εισαχθούν για ακόμη μία φορά οι ιατρικές παροχές κάνναβης στον αμερικανικό λαό “για άλλη μια φορά”, επειδή πριν από τον 20ό αιώνα (πριν από το 1937) η κάνναβη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου νόμιμη.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1910, οι πολιτείες άρχισαν να απαγορεύουν την πώληση κάνναβης, οδηγώντας τελικά το όλο θέμα σε ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται Marijuana Tax Act το 1937, που μείωσε την ποσότητα της κλωστικής κάνναβης (κατηγορία ποικιλιών της κάνναβης) που επιτρέπονταν να παραχθεί στις ΗΠΑ. Αργότερα μέσα στον αιώνα, το στίγμα γύρω από τη κάνναβη αυξήθηκε και ο Richard Nixon υπέγραψε τον νόμο Controlled Substances Act (1971), ο οποίος περιελάμβανε την κάνναβη (ολόκληρο το φυτό) σε έναν κατάλογο ομοσπονδιακά απαγορευμένων ναρκωτικών μαζί με την ηρωίνη, την κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά (Πίνακας Ι, ουσίες εξαιρετικά εθιστικές και χωρίς καμιά ιατρική αξία).

Μέχρι τη δεκαετία του ‘90, όμως, οι πολιτείες άρχισαν να υιοθετούν τα ιατρικά οφέλη της κάνναβης, ξεκινώντας από την Καλιφόρνια. Περίπου 15 χρόνια μετά, η ίδια η κάνναβη (όχι μόνο η χρήση της για τις ιατρικές της ιδιότητες) έγινε νόμιμη και για ψυχαγωγική χρήση στην Ουάσιγκτον και το Κολοράντο. Από το 2017, 29 από τις 50 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει κάποια μορφή ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Μια μελέτη του 2013[1] αποκάλυψε ότι τέσσερις στους πέντε γιατρούς εγκρίνουν την ιατρική χρήση της κάνναβης και ότι πάνω από το 90% των ασθενών που χρησιμοποιούν την κάνναβη (έρευνα σε περίπου 7.500 ερωτηθέντες) λένε ότι η κάνναβη τους έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιατρικών τους καταστάσεων. Οι ηλικιωμένοι ήταν η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα στη μελέτη (περισσότεροι από 2.300 ερωτηθέντες).

[1] Bostwick JM, Reisfield GM, DuPont RL “Clinical decisions. Medicinal use of marijuana” (Κλινικές αποφάσεις. Φαρμακευτική χρήση της κάνναβης) N Engl J Med. 2013 Feb 28;368(9):866-8.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23425133

και

Adler JN, Colbert JA “Clinical decisions. Medicinal use of marijuana–polling results” (Κλινικές αποφάσεις. Φαρμακευτική χρήση της κάνναβης—αποτελέσματα της δημοσκόπησης) N Engl J Med. 2013 May 30;368(22):e30.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23718175

Κείμενο

“Οι αναγνώστες προσχώρησαν πρόσφατα σε μια ζωντανή συζήτηση σχετικά με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης. Στο ‘Clinical decisions. Medicinal use of marijuana’ όπου ένα αμφιλεγόμενο θέμα συζητείται και οι αναγνώστες ψηφίζουν και δημοσιεύουν σχόλια, παρουσιάσαμε την περίπτωση της Marilyn, μιας γυναίκας 68 ετών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Ρωτήσαμε αν θα πρέπει να της συνταγογραφηθεί κάνναβη για να την βοηθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματά της. Για να πλαισιώσουμε αυτό το ζήτημα, κάλεσα τους εμπειρογνώμονες να παρουσιάσουν αντιτιθέμενες απόψεις σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Ο J. Michael Bostwick, MD, professor of psychiatry στο Mayo Clinic, πρότεινε τη χρήση της κάνναβης ‘μόνο όταν οι συντηρητικές επιλογές αποτυγχάνουν για πλήρως ενημερωμένους ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε συνεχιζόμενες θεραπευτικές σχέσεις’. Ο Gary M. Reisfield, MD, από το University of Florida , πιστοποιημένος στην αναισθησιολογία και στην ιατρική του πόνου και ο Robert L. DuPont, MD, clinical professor of psychiatry στο Georgetown Medical School, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ‘υπάρχει λίγη επιστημονική βάση’ για τους γιατρούς ώστε να υποστηρίξουν το κάπνισμα της κάνναβης ως μια ιατρική θεραπεία.

Εκπλαγήκαμε από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και των σχολίων, με το 76% όλων των ψήφων να είναι υπέρ της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, παρόλο που η χρήση της κάνναβης είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Συνολικά 1446 ψήφισαν από 72 χώρες και 56 πολιτείες και επαρχίες στη Βόρεια Αμερική και 118 σχόλια δημοσιεύθηκαν. Ωστόσο, παρά την παγκόσμια συμμετοχή, η μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων (1063) προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Δεδομένου ότι η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει μόνο μια μειοψηφία του γενικού διαδικτυακού αναγνώστη του Περιοδικού, αυτό το κώλυμα στην ψηφοφορία υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα στο Clinical Decisions αναδεικνύει περισσότερο πάθος μεταξύ των αναγνωστών από τη Βόρεια Αμερική από ότι εκείνων που κατοικούν αλλού. Η ανάλυση της ψήφου σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής έδειξε ότι το 76% των ψηφοφόρων υποστήριξε τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Κάθε πολιτεία και επαρχία με τουλάχιστον 10 συμμετέχοντες ψήφους είχαν περισσότερο από 50% υποστήριξη για την ιατρική χρήση της κάνναβης εκτός από τη Γιούτα. Στη Γιούτα, μόνο το 1% των 76 ψηφοφόρων υποστήριξε τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Η Πενσυλβάνια αντιπροσώπευε το αντίθετο άκρο, με το 96% των 107 ψήφων να υποστηρίζουν την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Έξω από τη Βόρεια Αμερική, λάβαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και τα συνολικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα της Βόρειας Αμερικής, με το 78% των ψηφοφόρων να υποστηρίζουν τη χρήση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης. Όλες οι χώρες με 10 ή περισσότερους ψηφοφόρους παγκοσμίως ήταν πάνω από το 50% υπέρ. Υπήρχαν μόνο 43 ψήφοι από την Ασία και 7 ψήφοι από την Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε αυτές τις ηπείρους, το θέμα αυτό δεν απήχηση όσο άλλα θέματα.

Από πού προέρχεται αυτή η ισχυρή υποστήριξη για την ιατρική χρήση της κάνναβης; Τα σχόλιά σας δείχνουν ότι οι μεμονωμένες προοπτικές ήταν εξίσου πολωμένες με τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων. Οι γιατροί υπέρ της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης επικεντρώθηκαν συχνά στην ευθύνη μας ως φροντιστές για να ανακουφίσουμε τον πόνο. Πολλοί επεσήμαναν τους γνωστούς κινδύνους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υποστηρίζοντας την επιλογή ασθενών ή περιγράφοντας την προσωπική τους εμπειρία με τους ασθενείς που επωφελήθηκαν από τη χρήση της κάνναβης. Εκείνοι που αντιτάχθηκαν στη ιατρικής χρήση της κάνναβης είχαν ως στόχο την έλλειψη στοιχείων, την έλλειψη προέλευσης, την ασυνέπεια της δοσολογίας και την ανησυχία για παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ψύχωσης. Κοινό σε αυτή τη συζήτηση ήταν το ερώτημα για το αν η κάνναβη ανήκει ακόμη και στο πεδίο των ιατρών ή αν η ουσία πρέπει να νομιμοποιηθεί και επιτραπεί στους ασθενείς να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα την χρησιμοποιήσουν.

Εν ολίγοις, η πλειονότητα των κλινικών ιατρών θα συστήσει την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης σε ορισμένες περιπτώσεις. Μεγάλος αριθμός φωνών από όλα τα στρατόπεδα ζήτησαν περισσότερη έρευνα για να κινηθεί η συζήτηση προς μια ισχυρότερη βάση αποδεικτικών στοιχείων”.

Με την ιατρική χρήση της κάνναβης να κερδίζει επικράτηση και δημοτικότητα στον ιατρικό κόσμο σε όλες τις ΗΠΑ, ας δούμε ακριβώς τι είναι.

Τι είναι η κάνναβη για χρήση σε ιατρικούς σκοπούς;

Η χρήση της κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς δεν είναι το φάρμακο που μπορεί να αγοράσει κάποιος στον δρόμο, γιατί η από εκεί προερχόμενη κάνναβη μπορεί να έχει καλλιεργηθεί ακατάλληλα, να έχει αναμειχθεί μαζί με κάποια άλλη ουσία ή ακόμη και να μην είναι καν αυθεντική κάνναβη.

Η κάνναβη για χρήση σε ιατρικούς σκοπούς προέρχεται από καθαρό φυτό κάνναβης (συνήθως indica). Ορισμένες ιατρικά ευεργετικές χημικές ουσίες (όπως και αυτές που “μεταβάλλουν το μυαλό” και μας κάνουν να αισθανθούμε ένα buzz ή μια ευφορικότητα) στη συνέχεια λαμβάνονται από αυτά τα φυτά (εκχύλιση) και χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από διάφορα ιατρικά θέματα. Μερικές φορές τα φυτά στο σύνολό τους (και όχι μόνο τα συγκεκριμένα χημικά μέσα σε αυτά), σε ένα πλήρες εκχύλισμα, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Ενώ υπάρχουν περισσότερες από 100 χημικές ουσίες (αυτές ονομάζονται κανναβινοειδή) στη κάνναβη, οι δύο κύριες χημικές ουσίες της κάνναβης που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς είναι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία μίας σειράς ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων, τις οποίες θα συζητήσουμε αργότερα. Έχει όμως αποδειχθεί ότι η χρήση εκχυλισμάτων που περιέχουν όλο το χημικό προφίλ του φυτού της κάνναβης (κανναβινοειδή, τερπένια και φλαβονοειδή) είναι και αντίστοιχα ένα πιο πλήρες φάρμακο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Federal Drug Administration (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων), κυρίως επειδή δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές κλινικές δοκιμές σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να αποδειχθούν τα ιατρικά οφέλη του φυτού. Ακριβώς μάλλον επειδή μια μεγάλη κυβερνητική υπηρεσία δεν έχει εγκρίνει την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μια σωστή ιατρική περίθαλψη, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το φυτό δεν έχει ιατρικά οφέλη, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί πραγματικά για ιατρική περίθαλψη εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τώρα που γνωρίζουμε ποια είναι η κάνναβη που είναι κατάλληλη για ιατρική χρήση, μπορούμε να δούμε τα συμπτώματα και τις ασθένειες που τα χημικά μέσα στα φυτά κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν ή/και για να διευκολύνουν την ζωή μας.

Καρκίνος

Μια από τις βασικές χρήσεις της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο, ειδικά όταν αυτοί περνούν από κύκλους χημειοθεραπείας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καπνιζόμενη κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με την ναυτία και τον έμετο[2] στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία. Στην εξέταση για την παρηγορητική φροντίδα, ειδικά για ασθενείς με καρκίνο, μια μελέτη επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς (περισσότεροι από το 60%) εμφανίζουν αμφότερα αυτά τα συμπτώματα[3] παρά το ένα ή το άλλο μόνο, έτσι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και από τα δύο συμπτώματα με τη μία. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι καπνιζόμενη ή καλύτερα η εξατμιζόμενη κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο που προέρχεται λόγω νευρολογικής βλάβης από την χημειοθεραπεία και μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ξανά έχουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

[2] “Marijuana and Cancer” (Κάνναβη και Καρκίνος) https://www.cancer.org/…/compleme…/marijuana-and-cancer.html

[3] Paul Glare, Jeanna Miller, Tanya Nikolova, Roma Tickoo “Treating nausea and vomiting in palliative care: a review” (Αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου στην παρηγορητική φροντίδα: μια ανασκόπηση) Clin Interv Aging. 2011;6:243–259.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3180521/

Περίληψη

“Η ναυτία και ο εμετός απεικονίζονται στη βιβλιογραφία της ειδικής παρηγορητικής αγωγής ως κοινά και δυσάρεστα συμπτώματα που επηρεάζουν την πλειοψηφία των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο και άλλες ασθένειες που είναι απειλητικές για την ζωή. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι λιγότερο συχνά και ενοχλητικά από ότι έχει αναφερθεί προηγουμένως. Η συνήθης προσέγγιση της παρηγορητικής φροντίδας για την αξιολόγηση και τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού βασίζεται στον προσδιορισμό της αιτίας και στη συνέχεια στη συσχέτιση αυτή με το ‘εμετικό μονοπάτι’ προτού συνταγογραφηθούν φάρμακα όπως ανταγωνιστές ντοπαμίνης, αντιισταμινικά και αντιχολινεργικοί παράγοντες οι οποίοι αποκλείουν τους νευροδιαβιβαστές σε διαφορετικές θέσεις κατά μήκος της διαδρομής. Ωστόσο, η βάση τεκμηρίωσης για την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης είναι πενιχρή και μπορεί να είναι εν μέρει επειδή η συνάφεια της νευροφυσιολογίας της εμετικής οδού στους ασθενείς με παρηγορητική αγωγή είναι περιορισμένη. Πολλοί ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα είναι άνω των 65 ετών, καθιστώντας αυτούς τους παράγοντες δύσκολους στη χρήση. Η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των αλληλεπιδράσεων των φαρμάκων και της παράτασης του QTc αποτελούν αναδυόμενες ανησυχίες για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι επιλεκτικοί ανταγωνιστές των υποδοχέων σεροτονίνης είναι τα ασφαλέστερα αντιεμετικά, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή σε πολλές χώρες, επειδή υπάρχει ελάχιστη επιστημονική λογική ή κλινικά στοιχεία για να υποστηριχθεί η χρήση τους εκτός των αδειοδοτημένων ενδείξεων. Τα κανναβινοειδή μπορεί να έχουν έναν αυξανόμενο ρόλο. Οι πρόοδοι στην επεμβατική γαστρεντερολογία αυξάνουν τις επιλογές για τη μη φαρμακολογική διαχείριση. Παρά τα νέα αυτά προβλήματα, η προσέγγιση της ναυτίας και του εμέτου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Παρηγορητικής Ιατρικής τα τελευταία 40 χρόνια παραμένει σχετική. Υποστηρίζει την προσεκτική κλινική αξιολόγηση του συμπτώματος και του ατόμου που υποφέρει, καθώς και την κατανόηση της κλινικής φαρμακολογίας των φαρμάκων που είναι διαθέσιμα για την ανακούφισή του”.

Από την άποψη της θεραπείας του καρκίνου, υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα σε μορφή δισκίων με συνθετική THC που χορηγούνται από το στόμα, που έχουν εγκριθεί από την FDA χρήση σε ομοσπονδιακό επίπεδο: το Marinol και το Cesamet. Αυτά συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς με ναυτία[4].

[4] “Cannabis and Cannabinoids (PDQ®) – Patient Version” (Η κάνναβη και τα κανναβινοειδή (PDQ®) – Έκδοση ενημέρωσης για ασθενείς) https://www.cancer.gov/…/treatment/cam/patient/cannabis-pdq…

Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, για να δούμε το πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όγκων καθώς και στα συμπτώματα και τις ασθένειες που έρχονται με τον καρκίνο.

Η Νόσος του Alzheimer

Οι ασθενείς με νόσο του Alzheimer μερικές φορές στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για να βοηθηθούν με τη θεραπεία τους και για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και την απώλεια της όρεξης που μπορεί να έρθουν μαζί με αυτήν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει την δυνατότητα μάθησης (γνωστική λειτουργία) και μνήμης σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο. Περίπου το 10% των ηλικιωμένων[5] έχουν την ασθένεια.

[5] “Alzheimer’s Disease – Facts and Figures” (Νόσος του Alzheimer – Γεγονότα και αριθμοί) https://www.alz.org/alzheimers-dementia/facts-figures

Το 2014, προκλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease[6] ανέλυσε τις “πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις της THC στην ασθένεια”. Οι ερευνητές εισήγαγαν THC σε β-αμυλοειδή, τα οποία είναι συστάδες πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και είναι ένα από τα κύρια σημάδια της παρουσίας της Νόσου του Alzheimer. Διαπίστωσαν ότι η THC βοήθησε να επιβραδυνθεί η πρόοδος αυτών των β-αμυλοειδών και τα αποτελέσματα από τη μελέτη “δείχνουν έντονα ότι η THC θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για τη νόσο του Alzheimer μέσω πολλαπλών λειτουργιών και οδών”.

[6] Cao C, Li Y, Liu H, Bai G, Mayl J, Lin X, Sutherland K, Nabar N, Cai J “The potential therapeutic effects of THC on Alzheimer’s disease” (Τα πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα της THC στη νόσο του Alzheimer) J Alzheimers Dis. 2014;42(3):973-84.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25024327

Περίληψη

“Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε σχέση με την επιβράδυνση ή την αναστολή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της νόσου του Alzheimer. Κύτταρα προδρόμου πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β πρωτεΐνης Ν2α (ΑβΡΡ) επωάστηκαν με THC και προσδιορίστηκαν για επίπεδα αμυλοειδούς-β (Αβ) στα χρονικά σημάδια 6, 24 και 48 ωρών. Η THC δοκιμάστηκε επίσης για συνέργεια με καφεΐνη, σε σχέση με τη μείωση του επιπέδου Αβ στα κύτταρα N2a/AβPPswe. Η THC δοκιμάστηκε επίσης για να προσδιορίσει εάν οι πολλαπλές θεραπείες ήταν επωφελείς. Η δοκιμασία ΜΤΤ πραγματοποιήθηκε για να δοκιμαστεί η τοξικότητα της THC. Διεξήχθησαν δοκιμασίες θειοφλαβίνης Τ και κηλίδες Western για να εξεταστεί η άμεση σημασία της THC για συσσωμάτωση κατά του Αβ. Τέλος, η THC δοκιμάστηκε για να προσδιορίσει τα αποτελέσματά της στη γλυκογόνο συνθάση κινάση-3β (GSK-3β) και τις σχετικές οδούς σηματοδότησης. Από τα αποτελέσματα, ανακαλύψαμε ότι η THC είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων Αβ σε κύτταρα N2a/AβPPswe σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις κατά τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα πρόσθετο αποτέλεσμα συνδυάζοντας μαζί την καφεΐνη και την THC. Ανακαλύψαμε ότι η THC αλληλεπιδρά άμεσα με το πεπτίδιο Αβ, αναστέλλοντας έτσι την συσσωμάτωση. Περαιτέρω, η THC ήταν αποτελεσματική στη μείωση τόσο των συνολικών επιπέδων GSK-3β όσο και της φωσφορυλιωμένης GSK-3β κατά τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Στις συγκεντρώσεις θεραπείας, δεν παρατηρήθηκε τοξικότητα και ο υποδοχέας CB1 δεν ρυθμίστηκε σημαντικά προς τα πάνω. Επιπρόσθετα, χαμηλές δόσεις THC μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και δεν εμποδίζουν τη βελτίωση της λειτουργίας της μιτοχονδριακής μελατονίνης. Αυτά τα σύνολα δεδομένων δείχνουν έντονα ότι η THC θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για τη νόσο του Alzheimer μέσω πολλαπλών λειτουργιών και οδών”.

Γενικός πόνος

Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν βιώσει κάποιο είδος πόνου στα τελευταία τους χρόνια και η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει και με αυτό. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι συχνά δεν χρειάζεται η κατάποση της κάνναβης για να αποκομίσουμε τα ιατρικά οφέλη του φυτού. Υπάρχουν αλοιφές, κρέμες και λοσιόν που περιέχουν THC και που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα μας (διαδερμικά σκευάσματα) και να επιτεθούν σε μια μικρή, μοναδική περιοχή πόνου.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η κάνναβη είναι χρήσιμη στη διαχείριση ορισμένων ειδών πόνου”, δήλωσε ο Dr. Igor Grant[7], professor στο Department of Psychiatry του University of California, San Diego.

[7] “Seniors and marijuana” (Οι ηλικιωμένοι και η κάνναβη) https://www.cbsnews.com/news/seniors-and-marijuana/

Η ιατρική χρήση της κάνναβης, είτε είναι καπνιζόμενη / εξατμιζόμενη, είτε καταναλώνεται με κατάποση, είτε εφαρμόζεται μέσω μιας τοπικής θεραπείας στην επιδερμίδα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του οξέος και του χρόνιου πόνου επιτίθεται στους ήδη υπάρχοντες υποδοχείς κανναβινοειδών[8] στο σώμα μας. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου από:

* Τον πόνο στις αρθρώσεις, όπως αυτών της αρθρίτιδας

* Την νευρική βλάβη

* Τις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος

[8] “Evidence shows that marijuana works for pain, the medical reason most people want it — but doctors still have questions” (Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη λειτουργεί για τον πόνο, μια ιατρική κατάσταση που οι περισσότεροι την θέλουν – αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να έχουν ερωτήσεις) https://www.businessinsider.com/medical-marijuana-effective…

Παρόλο που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 15% του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι συνταγογραφούνται με πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων[9] στην Αμερική και αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του πόνου. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια βολική και υγιεινότερη εναλλακτική λύση και απομακρύνει και από τον κίνδυνο των εθιστικών τάσεων από τα οπιοειδή.

[9] “Misuse of Prescription Drugs” (Κακή χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων) https://www.drugabuse.gov/…/what-scope-prescription-drug-mi…

Διαταραχές Άγχους / Ψυχικής Υγείας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανναβιδιόλη (CBD), μία από τις δύο κύριες χημικές ουσίες (κανναβινοειδή) στη κάνναβη που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως:

* Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

* Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

* Κρίσεις πανικού

* Μέτρια κατάθλιψη

* Γενικό άγχος

Ουσιαστικά, αυτές οι μελέτες (που διεξήχθησαν σε ζώα, σε αυτό το σημείο) διαπίστωσαν ότι η CBD βοηθά στην τόνωση υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που είναι ο κύριος στόχος άλλων φαρμάκων κατά του άγχους όπως το Zoloft. Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ λιγότερο εθιστική[10] και πραγματικά βοηθά στην εξουδετέρωση εθισμού σε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

[10] “Can Medical Marijuana Help End the Opioid Epidemic?” (Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να βοηθήσει να σταματήσει η επιδημία οπιοειδών;) https://time.com/…/can-medical-marijuana-help-end-the-opio…/

Ενώ η ιατρική χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία του άγχους μπορεί να βοηθήσει μερικούς, άλλοι ανέφεραν άγχος ως μια από τις παρενέργειες της χρήσης της. Όπως επισημαίνει το health department του Harvard[11], περίπου το 20 με 30% των χρηστών ψυχαγωγικής χρήσης λένε ότι το κάπνισμα κάνναβης προκαλεί άγχος ή κρίσεις πανικού μετά το κάπνισμα. Όλα όμως έχουν εξήγηση και το σημαντικότερο όλα μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε και χρήση για ιατρικούς σκοπούς να μπορεί να γίνει, με όλα τα πλεονεκτήματα που κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει, και οι όποιες “παρενέργειες” να είναι οι λιγότερες δυνατές.

[11] “Medical marijuana” (Ιατρική χρήση της κάνναβης) https://www.health.harvard.edu/…/medical-marijuana-20180115…

Ο εθισμός περιλαμβάνεται στην ψυχική υγεία. Ανάλυση μελετών από το National Institute for Drug Abuse[12] δείχνει ότι η ύπαρξη νόμων για τη κάνναβη και τα ειδικά καταστήματα διανομής κάνναβης (dispensaries) δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ:

* Λιγότεροι θάνατοι που προκαλούνται από συνταγογραφούμενα οπιοειδή

* Λιγότερες θεραπείες για εθισμό στα οπιοειδή

* Μειωμένη γενική συνταγογράφηση για οπιοειδή

* Μείωση του αριθμού των ατόμων που έχουν αναφερθεί με κατάχρηση οπιοειδών

[12] “Marijuana as Medicine” (Η κάνναβη ως φάρμακο) https://www.drugabuse.gov/publ…/drugfacts/marijuana-medicine

Πολλές από αυτές τις συσχετίσεις έχουν να κάνουν με τους γιατρούς να συνταγογραφούν την πολύ λιγότερο επιβλαβή κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς από ότι τα εθιστικά παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά.

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ πιο συχνές στους ηλικιωμένους από ότι μπορεί να νομίζουμε ότι είναι. Σχεδόν το 80% των θανάτων που οφείλονται σε ανορεξία εμφανίζονται στους ηλικιωμένους.

Καθώς γερνούν, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χάσουν την επιθυμία να φάνε. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή είναι προσωπική απόφαση για την εικόνα του σώματός τους ή για άλλους ψυχολογικούς λόγους που δεν ελέγχονται. Η κακή διατροφή, ανάμεσα σε άλλα θέματα όπως είναι η απώλεια οστικής μάζας και τα καρδιακά προβλήματα, μπορεί να αποδειχθεί χρόνια. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερο και να βγουν από τις επικίνδυνες ζώνες ελλιπούς βάρους.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει[13] ότι το νευρολογικό σύστημα που μοιάζει με την κάνναβη στο σώμα μας και που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν χρησιμοποιείται ή υποβαθμίζεται μεταξύ των ασθενών με ανορεξία και με βουλιμία, κάνοντας ουσιαστικά τον εγκέφαλο να δει τα τρόφιμα ως ανεπιθύμητα. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση αυτού του συστήματος και να βοηθήσει τον εγκέφαλο να μεταχειριστεί τα τρόφιμα ως αυτά να δίνουν ανταμοιβή και πάλι.

[13] “The Connection Between Anorexia, Bulimia, and Marijuana” (Η σύνδεση μεταξύ ανορεξίας, βουλιμίας και κάνναβης) https://www.psychologytoday.com/…/the-connection-between-an…

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά, αλλά οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται μετά τη λήψη τους. Επιπλέον, πολλά εθνικά ιδρύματα και ενώσεις για τα ψυχωτικά και διατροφικά θέματα δεν έχουν ακόμη καταγράψει την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μια θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές. Ωστόσο, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση[14] στα συνταγογραφούμενα φάρμακα με πολύ λιγότερο επικίνδυνες παρενέργειες.

[14] “Should Weed Be Used to Treat Eating Disorders?” (Θα πρέπει η κάνναβη να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών;) https://www.vice.com/…/should-weed-be-used-to-treat-eating-…

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι ένα ζήτημα με τα μάτια μας που συμβαίνει όταν μια συσσώρευση υγρού βλάπτει τα νεύρα στο οφθαλμικό βολβό. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης[15] για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτή η ασθένεια προκαλεί αυξανόμενη πίεση στα μάτια λόγω της ποσότητας του υγρού, που επηρεάζει την όραση. Για χρόνια, οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες για το γλαύκωμα που βοηθούν στην ανακούφιση της πίεσης στα μάτια, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης[16] για αρκετές ώρες κάθε φορά.

[15] “What Is Glaucoma?” (Τι είναι το γλαύκωμα;) https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-glaucoma

[16] “Does Marijuana Help Treat Glaucoma or Other Eye Conditions?” (Βοηθά η κάνναβη στη θεραπεία του γλαυκώματος ή άλλων παθήσεων των ματιών;) https://www.aao.org/…/ti…/medical-marijuana-glaucom-treament

Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στους οφθαλμίατρους του Όρεγκον[17] (όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη), πρέπει κάποιος να απαλλαγεί από την πίεση στα μάτια του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθηθεί στην καταπολέμηση του γλαυκώματος, γι’ αυτό και οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές. Άλλοι παράγοντες που παίζουν στην ιατρική χρήση της κάνναβης αντί των σταγόνων γλαυκώματος περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα κόστους και την προσωπική προτίμηση.

[17] “An Honest Look at Glaucoma and Marijuana” (Μια ειλικρινής ματιά στο γλαύκωμα και την κάνναβη) https://www.oregoneyes.net/glaucoma-and-marijuana/

Πώς μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να ενισχύσει τον εγκέφαλο;

Έχουμε εξετάσει όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η ιατρική χρήση της κάνναβης όταν πρόκειται για τη θεραπεία ασθενειών, καταστάσεων και ψυχικών ασθενειών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά και τις λειτουργίες του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους.

Μια μελέτη που έγινε στο University of Bonn στη Γερμανία εξέτασε το πόσο οι μικρές δόσεις THC επηρέασαν την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σε ποντίκια που ήταν νεαρά, ώριμα και ηλικιωμένα[18]. Όπως συμβαίνει συχνά στους νεότερους ανθρώπους, η THC αναστέλλει ελαφρώς τη γνωστική λειτουργία σε νεαρά ποντίκια. Αλλά με την εισαγωγή της THC, οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες ποντικών παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ γνωστικής λειτουργίας από ότι τα νεότερα ποντίκια στα οποία δόθηκε επίσης THC. Πριν από την εισαγωγή της THC, οι παλαιότερες γενεές των ποντικών παρουσίασαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε αυτά τα τεστ γνωστικής λειτουργίας.

[18] “Marijuana May Boost, Rather Than Dull, the Elderly Brain” (Η κάνναβη μπορεί να ενισχύσει, παρά να υποβιβάσει, τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων) https://www.scientificamerican.com/…/marijuana-may-boost-r…/

Παρόλο που η μελέτη αυτή δεν είναι γενικευμένη για τους ανθρώπους, είναι ένα ενδιαφέρων εποικοδομητικό στοιχείο όταν πρόκειται για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην προσπάθεια να βοηθηθεί η αύξηση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους, κάτι που συχνά μειώνεται σοβαρά καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε το πώς το εσωτερικό μας κανναβινοειδές σύστημα αντιδρά στην THC και πώς η εισαγωγή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εκ νέου τόνωση της γνωστικής λειτουργίας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Andreas Zimmer.

“Η ιδέα είναι ότι, καθώς τα ζώα γερνούν, όπως και στους ανθρώπους, η δραστηριότητα του ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών μειώνεται και αυτό συμπίπτει με την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Zimmer. “Έτσι, σκεφτήκαμε: Τι θα συμβεί αν υποκινήσουμε το σύστημα παρέχοντας κανναβινοειδή που παράγονται εξωτερικά;”

Επειδή η κάνναβη δεν θεωρείται ως μια ουσία του Πίνακα Ι ή ως ένα επικίνδυνο ναρκωτικό στη Γερμανία, οι ερευνητές είναι σε θέση να λάβουν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να ελέγξουν την επίδραση της THC στη γνωστική λειτουργία στους ανθρώπους, την οποία έρευνα ο Zimmer σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα.

Γιατί οι ηλικιωμένοι στρέφονται στη ιατρική χρήση της κάνναβης

Η τάση μεταξύ των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς είναι ολοένα και αυξανόμενη. Από το 2006 έως το 2013, η χρήση κάνναβης μεταξύ των ηλικιωμένων αυξήθηκε κατά 250%[19].

[19] “Demographic trends among older cannabis users in the United States, 2006–13” (Οι δημογραφικές τάσεις μεταξύ των ηλικιωμένων σχετικά με την χρήση της κάνναβης στις ΗΠΑ, 2006 με 2013) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/add.13670

Έχουμε συζητήσει τους πολλούς λόγους για τους οποίους η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι ευεργετική για τους ηλικιωμένους λόγω της μειούμενης υγείας τους. Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους οι ηλικιωμένοι στρέφονται προς την ιατρική χρήση της κάνναβης:

* Είναι ασφαλέστερη και οικονομικότερη: Όπως έχουμε συζητήσει σε προηγούμενες ενότητες, η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι συχνά μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα οπιοειδή και τα αντιψυχωσικά και έχει πολύ λιγότερες σοβαρές παρενέργειες (με σωστή δοσολόγηση δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια). Μπορεί επίσης να είναι πιο οικονομικά αποδοτική η χρήση της. Ένας ηλικιωμένος ξοδεύει κατά μέσο όρο κοντά στα 3.000 δολάρια ετησίως[20] μόνο για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πολύ περισσότερα από τον εθνικό μέσο όρο του ποσού που δαπανά ένα άτομο για κάνναβη ανά έτος, περίπου στα 650 δολάρια[21] και έτσι η κάνναβη είναι μια πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή.

[20] “Older Americans Want Action to Lower Medicare Drug Costs” (Οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί ζητούν να γίνουν ενέργειες για να μειωθεί το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους φροντίδας) https://seniorsleague.org/prescription-drug-costs/

[21] “Take a guess. This is how much an average legal user spends on marijuana each year” (Μπορείς να μαντέψεις; Αυτό είναι το ποσό που ξοδεύει κατά μέσο όρο ένας χρήστης κάνναβης σε νόμιμο καθεστώς κάθε χρόνο)

http://www.thecannabist.co/…/legal-marijuana-sales-a…/59505/

* Γιατί να μην το δοκιμάσεις; Μερικοί ηλικιωμένοι έχουν πόνο τόσο σοβαρό ώστε τα παυσίπονα χωρίς συνταγή αλλά και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν πάντοτε να τους βοηθήσουν ικανοποιητικά. Έτσι, μερικές φορές στρέφονται προς ιατρική χρήση της κάνναβης από την απελπισία τους και καταλήγουν στο να ανακαλύπτουν τα θετικά αποτελέσματα που τους δίνει. Μια γυναίκα που ονομάζεται Reba Goodman έφτασε σε ένα τέτοιο σημείο πόνου που ήταν τόσο σοβαρός που ξεπέρασε την λανθασμένη φοβία της για την κάνναβη. “Ήταν μια λύτρωση”, είπε για την ανακούφιση του πόνου της[22], σημειώνοντας ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί κάνναβη όταν ο πόνος της έφυγε εντελώς, αλλά και ότι θα μπορούσε εύκολα να ξαναπάρει αν χρειαστεί.

[22] “Why Is Marijuana Use Among Seniors on the Rise?” (Γιατί αυξάνεται η χρήση της κάνναβης μεταξύ των ηλικιωμένων;) https://www.healthline.com/…/why-are-more-seniors-using-mar…

* Βοηθάει στον ύπνο: Μερικοί ηλικιωμένοι έχουν βρει στην ιατρική χρήση της κάνναβης μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα υπνωτικά χάπια, τα οποία μερικές φορές δεν λειτουργούν και καθόλου. Ο Kerry Stiles, ένας 78χρονος νοσηλευόμενος που φέρει και βηματοδότη, λέει ότι τοποθετεί σταγονίδια κάνναβης κάτω από τη γλώσσα πριν πάει για ύπνο και λέει ότι τον βοηθά να κοιμηθεί[23]. Το ίδιο ισχύει και για την 95χρονη Alice, η οποία έπασχε από αϋπνία πριν γυρίσει στην ιατρική χρήση της κάνναβης[24].

[23] “Seniors and marijuana” (Οι ηλικιωμένοι και η κάνναβη) https://www.cbsnews.com/news/seniors-and-marijuana/

[24] “Can Medical Marijuana Help Aging Parents’ Insomnia?” (Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους σε θέματα αϋπνίας;) https://www.forbes.com/…/can-medical-marijuana-help-aging-…/

Πώς χορηγείται η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς;

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να επωφεληθούμε από τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Ανάλογα με τις ιατρικές μας ανάγκες, τον προϋπολογισμό μας και τις φυσικές μας ικανότητες, μπορεί να προτιμήσουμε μια μέθοδο έναντι μιας άλλης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς τρόπους που μπορούμε να καταναλώσουμε την κάνναβη.

* Κάπνισμα: Το κάπνισμα της κάνναβης παρέχει την πιο άμεση ανακούφιση όταν πρόκειται για την επίδραση των ιατρικών οφελών από το φυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καπνίσει κάποιος την κάνναβη, με πίπα, με ναργιλέ ή συσκευής bong ή απλά με ένα τσιγάρο (στριφτό). Το κάπνισμα είναι συνήθως η φθηνότερη επιλογή, θεωρώντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή συσκευή ή χαρτάκια για στριφτό.

* Κατάποση: Η κάνναβη μπορεί να μπει σε τρόφιμα και ποτά για να διευκολύνει τη διαδικασία της κατανάλωσης της. Ουσιαστικά, η THC πρέπει απλώς να εξαχθεί από τη κάνναβη, στη συνέχεια να αναμειχθεί με οποιαδήποτε τρόφιμο ή ποτά που θέλουμε (συνήθως brownies, smoothies, μπισκότα, κλπ.). Η κατανάλωση κάνναβης με αυτό τον τρόπο συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια στις επιδράσεις της και ακόμη και μια μικρή αύξηση της δοσολογίας μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο που θα αισθανθούμε, γιαυτό θέλει προσοχή με την αυτο-δοσολογία. Επίσης επειδή η εκκίνηση των επιδράσεων είναι αρκετά αργή συνήθως γίνεται το λάθος κάποιος να πάρει ακόμα μια δόση νομίζοντας ότι δεν πήρε αρκετά μεγάλη δόση. Η κατανάλωση με φαγητό ή/και με ποτό γίνεται μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Το Forbes αναφέρει ότι οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών με κάνναβη ξεπέρασαν τα περισσότερα 180 εκατομμύρια δολάρια μόνο στην Καλιφόρνια για το 2016[25].

[25] “Edibles Are The Next Big Thing For Pot Entrepreneurs” (Τα φαγώσιμα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα για τους επιχειρηματίες της κάνναβης) https://www.forbes.com/…/edibles-are-the-next-big-thing-f…/…

* Ατμοποίηση (εξαέρωση ή εξάχνωση): Παρόμοια με το κάπνισμα, η ατμοποίηση της κάνναβης για εισπνοή παρέχει πιο άμεσα αποτελέσματα. Για αυτή τη μέθοδο χορήγησης, βάζουμε μια μικρή ποσότητα κάνναβης μέσα σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται “vaporizer”, το οποίο θερμαίνει την κάνναβη και παράγει ατμό από τις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτικό υλικό, ατμό που δεν είναι τόσο καυτός όσο ο καπνός, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ζεστός για να εξαγάγει όλα τα ιατρικά οφέλη του φυτού. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ατμοποίηση είναι συνήθως πολύ πιο ακριβές από αυτές για το κάπνισμα, αλλά ο ατμός είναι συνήθως πολύ λιγότερο σκληρός με τους πνεύμονες.

* Διαδερμικά ή επιδερμικά: Τα σκευάσματα επάλειψης όπως οι λοσιόν και οι κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ασθενών από συμπτώματα όπως ο μυϊκός πόνος και από ασθένειες όπως η αρθρίτιδα. Επειδή εφαρμόζονται στο δέρμα, τα τοπικά χρήσης σκευάσματα δεν έχουν επιδράσεις τύπου “ευφορικότητας” που συχνά έχουν συνδέσει με την κατανάλωση της κάνναβης. Τα σκευάσματα αυτά επίσης μας επιτρέπουν να στοχεύσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή με πόνο πάρα την επίτευξη μιας γενικευμένης αναλγησίας.

* Έλαια: Χρησιμοποιώντας σταγόνες ή σπρέι από έλαια μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την δοσολογία που παίρνουμε. Τοποθετούμε τις σταγόνες κάτω από τη γλώσσα μας ή ψεκάζουμε στο στόμα, αφήνοντας το σάλιο και τους ιστούς να απορροφήσουν τα κανναβινοειδή. Αν και δεν έχει τόσο άμεση επίδραση όσο το κάπνισμα ή η ατμοποίηση, η χρήση υπογλώσσιων σταγόνων ή ψεκασμών είναι πιο αποδοτική από πλευράς ελέγχου της ακριβούς δόσης και έτσι καταναλώνουμε λιγότερο και αυτό είναι πιο οικονομικό.

* Κάψουλες ή χάπια ή υπόθετα: Είναι μία από τις λιγότερο δημοφιλείς επιλογές, αλλά υπάρχουν υπόθετα και άλλα σκευάσματα κανναβινοειδών που είναι εγκεκριμένα από την FDA και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων όπως της ναυτίας και του έμετου.

Όποια και αν είναι η μέθοδος που επιλέγουμε για την πρόσληψη κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν ιατρικό επαγγελματία για ποια δόση, πότε και πόσο συχνά θα την χρησιμοποιήσουμε.

Πού είναι νόμιμη η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Δυστυχώς η νομιμότητα της κάνναβης είναι το πιο ευμετάβλητο πεδίο. Κάθε χώρα στον κόσμο και κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ έχει τους δικούς νόμους σχετικά με την κάνναβη. Οι νόμοι αυτοί διαφέρουν τόσο πολύ που πραγματικά μπορεί να βρίσκονται από την πλήρη απαγόρευση έως και την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης[26].

[26] “Legality of cannabis by U.S. jurisdiction” (Νομιμότητα της κάνναβης ανά δικαιοδοσία στις ΗΠΑ) https://en.wikipedia.org/…/Legality_of_cannabis_by_U.S._jur…

Το άρθρο σε μορφή αρχείου PDF:

Πλήρης οδηγός της κάνναβης για ηλικιωμένους.pdf

https://www.facebook.com/download/preview/424870884823651

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση