Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη χορήγηση υπογλώσσιας κάνναβης
Τα βάμματα υπογλώσσιας κάνναβης προτιμούνται όλο και περισσότερο από τους ασθενείς

Περισσότεροι ασθενείς που κάνουν ιατρική / φαρμακευτική χρήση της κάνναβης ανακαλύπτουν τα οφέλη της υπογλώσσιας εφαρμογής μέσω των αιθέριων ελαίων[1] και των βαμμάτων[2] κάνναβης. Το κάπνισμα και η κατανάλωση βρώσιμων / φαγώσιμων εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι φαρμακοθεραπείας με την κάνναβη, αλλά ανάλογα με την κατάσταση κάποιου, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η μετάβαση σε υπογλώσσια χορήγηση και δοσολογία.
[1] https://cannabis.net/…/benefits-of-cannabis-oil-and-what-yo…
[2] https://cannabis.net/…/tinctures-terpenes-what-are-tincture…

“What You Need To Know About Sublingual Cannabis Dosing”
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη χορήγηση υπογλώσσιας κάνναβης
https://youtu.be/xZNypkZr2as
YouTube βίντεο διάρκεια 00:01:24
Κανάλι Cannabis.net https://www.youtube.com/channel/UCac90FGCTwkj5gRGYE6fy0w
Δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 2017

Υπογλώσσια Εφαρμογή έναντι Βρώσιμων
Υπογλώσσια λήψη σημαίνει ότι χορηγείται το φάρμακο μέσω του ιστού κάτω από τη γλώσσα. Μέσω αυτής της μεθόδου χορήγησης, τα κανναβινοειδή εισέρχονται αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος επειδή η υπογλωττιδική κοιλότητα είναι γεμάτη με πλούσιους σε αγγεία ιστούς. Η υπογλώσσια δόση είναι η πιο γρήγορη μορφή ανακούφισης. Ιδανική για ασθενείς των οποίων οι συνθήκες απαιτούν να βασίζονται σε ταχείες θεραπευτικές επιδράσεις, όπως εκείνοι που πάσχουν από χρόνιο πόνο. Η υπογλώσσια εφαρμογή αποδίδει τα αποτελέσματα της κάνναβης δρώντας μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα με 2 λεπτά.

Η υπογλώσσια εφαρμογή είναι σημαντικά καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με την κατάποση λόγω της μειωμένης βιοδιαθεσιμότητας της πεπτικής οδού που τυχόν να υπάρχει σε πολλούς ασθενείς. Η φαρμακευτική αγωγή με βρώσιμα[3] μόνο, επιτρέπει την απορρόφηση περίπου μόνο του 20% των κανναβινοειδών και αυτά πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε επεξεργασία από το συκώτι προτού φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βρώσιμα διαρκούν πολύ περισσότερο χρόνο για να δράσουν (από 30 λεπτά έως και μία ώρα ή και περισσότερο), κάτι που δεν τα καθιστά ιδανικά για ασθενείς που χρειάζονται ανακούφιση ταχείας δράσης. Παρόλα αυτά τα βρώσιμα ενεργούν για πολύ περισσότερη ώρα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή με βρώσιμα μετά από υπογλώσσια χορήγηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει μια πιο ολιστική και πιο μακροχρόνια θεραπευτική εμπειρία.
[3] https://cannabis.net/blog/funny/the-stages-of-edibles

Υπογλώσσια Εφαρμογή έναντι Καπνίσματος
Ενώ η γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση είναι το κύριο όφελος της υπογλώσσιας δοσολογίας, πολλοί επίσης βρίσκουν την υπογλώσσια εφαρμογή ως ασφαλέστερη επιλογή σε σύγκριση με το κάπνισμα, καθώς δεν εκθέτουν το σώμα σε πίσσα ή δεν βλάπτουν το λαιμό, ιδανικό για ασθενείς που ήδη πάσχουν από αναπνευστικές καταστάσεις. Επιπλέον, η υπογλώσσια εφαρμογή είναι επίσης και πολύ πιο διακριτική. Δεν παράγει οσμή και μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί για λήψη του φαρμάκου σχεδόν οπουδήποτε.

Οι ασθενείς χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες από τα προϊόντα κάνναβης για να δώσουν θεραπευτικό αποτέλεσμα όταν υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή μέσω της υπογλώσσιας εφαρμογής. Ακόμη και με λιγότερη κάνναβη, περισσότερα από τα ενεργά κανναβινοειδή μπορούν ακόμα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Παρέχει επίσης στους ασθενείς καθώς και στους ιατρούς μεγαλύτερο έλεγχο στη δοσολογία των κανναβινοειδών.

Υπογλώσσια Εφαρμογή του ίδιου του φυτού
Εκτός από τα έλαια και τα βάμματα, είναι επίσης τελείως εφικτή η φαρμακευτική αγωγή με την εφαρμογή της ίδιας της κάνναβης υπογλώσσια, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη αποκαρβοξυλιωθεί[4]. Η χρήση της αποκαρβοξυλιωμένης κάνναβης απευθείας κάτω από τη γλώσσα μπορεί να παραδώσει αμέσως τα κανναβινοειδή στην κυκλοφορία του αίματος με τον ίδιο τρόπο που τα βάμματα και τα έλαια κάνουν αλλά χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, γεγονός που το καθιστά πιο υγιές και πιο αποτελεσματικό για πολλούς ασθενείς.
[4] https://cannabis.net/…/cooking-with-cannabis-part-2-decarbo…
[Σημείωση: Αποκαρβοξυλίωση είναι η χημική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από μία οποιαδήποτε ένωση. Αποκαρβοξυλίωση είναι απλά η αφαίρεση μιας καρβοξυλομάδας (CO2 + H) πχ. από το φυτοκανναβινοειδές ΤΗC-Α, ώστε να δημιουργηθεί το ενεργό THC, που θα ταιριάζει πλέον στον υποδοχέα CB-1 ορισμένων κυττάρων. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο μέσω θέρμανσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υψηλή θερμότητα για σύντομο χρονικό διάστημα, ή μέτρια φωτιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η υψηλή θερμότητα (όπως πχ. Με την καύση στο κάπνισμα) καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της ευεργετικής χημείας των κανναβινοειδών, των τερπενοειδών και των φλαβονοειδών. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 240ºF (115,5 ºC) για 30-45 λεπτά. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία, αλλά αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Καθοριστική για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι η παρασκευή του φυτικού υλικού πριν τη θέρμανση. Το φυτικό υλικό θα πρέπει να είναι πολύ ξηρό. Ρίξε το υλικό μέσα σε ένα μπλέντερ για να διαλυθεί (στμ: αν και καλύτερα να το τρίψεις σιγά-σιγά με το χέρι, καθώς οποιοδήποτε μηχανικό μέσο χρησιμοποιηθεί θα αφαιρέσει πολύτιμα ιχνοστοιχεία από τη χλωροφύλλη). Αφαίρεσε τους μίσχους. Άπλωσε το υλικό σε μία λαδόκολλα. Προθέρμανε το φούρνο στους 115,5 ºC, “ψήσε” για 30-45 λεπτά.
Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η αποκαρβοξυλίωση είτε στο τελικό εκχύλισμα (λάδι), είτε στο ξηρό φυτικό υλικό. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα λειτουργήσει.
Γιατί αποκαρβοξυλίωση; Γιατί με αυτόν τον τρόπο αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ένα κανναβινοειδές πχ. την THC (τετραϋδροκανναβινόλη) θα πρέπει να θερμανθεί το φυτικό υλικό που περιέχει την THC-a για να μετατραπεί (να ενεργοποιηθεί) σε THC.]

Δεν θα έχουμε τα ίδια ιατρικά οφέλη εάν χρησιμοποιήσουμε κάνναβη που δεν έχει αποκαρβοξυλιωθεί. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της THCA σε THC[5], η οποία είναι μια ισχυρότερη κατάσταση του κανναβινοειδούς. Η χρήση θερμότητας μέσω του μαγειρέματος (ή στο κάπνισμα) είναι κρίσιμη για τη μετατροπή των κανναβινοειδών. Για τους ασθενείς που βρίσκουν πάρα πολύ ακριβά τα βάμματα και τα έλαια, είναι μια πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή.
[5] https://cannabis.net/…/cure-cancer-with-cannabis-thc-not-cb…
Από την μετάφραση: Υπάρχει ένας πολύ αναλυτικός και κατατοπιστικός οδηγός σχετικά με τις χημικές ενώσεις στην κάνναβη, με τον τίτλο “Understanting Medical Cannabis” (Κατανοώντας την Φαρμακευτική Κάνναβη), pdf αρχείο, 30 σελίδες στα αγγλικά:
http://cannagramma.com/…/…/2015/10/UnderstandingCannabis.pdf

Διφασική Επίδραση
Είτε παίρνεις φάρμακα υπογλώσσια είτε χρησιμοποιείς άλλες μεθόδους χορήγησης, όταν πρόκειται για κάνναβη, να έχεις κατά νου ότι οι ενώσεις της έχουν διφασικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές και οι χαμηλές δόσεις της ίδιας ουσίας μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Η κατανάλωση μικρών δόσεων κάνναβης είναι γνωστό ότι διεγείρουν, ενώ οι μεγάλες δόσεις μπορεί να καταπραΰνουν. Η λήψη πάρα πολύ THC δεν είναι θανατηφόρα αν και είναι γνωστό ότι προκαλεί διαταραχές της διάθεσης, του άγχους και την κατάθλιψης προς το χειρότερο. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες στην CBD, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μη ψυχοδραστική ένωση, αν και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων CBD ακόμη και υπογλώσσια, μπορεί να είναι λιγότερο θεραπευτική και δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε και εδώ η λήψη μέτριων δόσεων είναι πάντα το κλειδί. Όταν ακολουθείς μια φαρμακευτική αγωγή με κάνναβη, να έχεις κατά νου ότι το λιγότερο είναι πάντα περισσότερο (τις περισσότερες φορές).

—–
Πηγή: Cannabis.net
“What You Need To Know About Sublingual Cannabis Dosing”
https://cannabis.net/…/what-you-need-to-know-about-sublingu…
Posted by DanaSmith
on Monday May 29, 2017

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση