b01-Cannabis-Headache

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Cannabis and Every Type of Headache” https://www.marijuanadoctors.com/blog/cannabis-for-every-type-of-headache/

Posted by Andrea Barbalich at Marijuana Doctors on 06/25/2019 in Ailments and Conditions)

Σχεδόν όλοι μας (ένα 96%) βιώνουμε πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι θεωρούνται διαταραχή. Ο μακράν πιο συνηθισμένος τύπος είναι η κεφαλαλγία τάσης, η οποία επηρεάζει το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of the American Medical Association. Οι ημικρανίες είναι επίσης συχνές, οι οποίες επηρεάζουν το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών.

Τι προκαλεί τους πονοκεφάλους; Μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή σημάδι άλλης διαταραχής, όπως υπέρταση, άγχος ή κατάθλιψη. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ευαισθησία στο φως και τις μυρωδιές, ναυτία, θολή όραση και ζάλη. Πολλοί άνθρωποι χάνουν χρόνο από την εργασία, το σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες λόγω των πονοκεφάλων.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, συνιστώνται συχνά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων. Μερικές φορές συνιστώνται συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι τριπτάνες για τη θεραπεία της ημικρανίας. Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν κρύες ή ζεστές κομπρέσες, τσάι από βότανα, άσκηση, διαλογισμό και αιθέρια έλαια.

Υπάρχει όμως και μια άλλη επιλογή: Η κάνναβη. Ακολουθεί μια επισκόπηση επτά διαφορετικών τύπων πονοκεφάλων και μια εξήγηση για το πως η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους.

Κεφαλαλγίες τάσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν αυτού του είδους τον πονοκέφαλο περιστασιακά, οι γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Κάποιοι τον έχουν και κάθε μέρα. Αισθάνονται έναν θαμπό, συνεχή πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, που μερικές φορές συνοδεύεται από ευαισθησία στο πρόσωπο και το λαιμό, πίεση πίσω από τα μάτια και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Ημικρανίες

Κάποιος που βιώνει ημικρανία συνήθως θα αισθανθεί έναν έντονο παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Η αυξημένη ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις μυρωδιές είναι επίσης συχνή, όπως και η ναυτία και ο έμετος. Περίπου το ένα τρίτο των πασχόντων από ημικρανία βιώνουν μια αύρα πριν εμφανιστεί ο πονοκέφαλος. Μπορεί να δουν φώτα ή κηλίδες που τρεμοπαίζουν ή να εμφανίσουν μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία.

Αθροιστικές κεφαλαλγίες

Μόνο το 0,1% του πληθυσμού εμφανίζει αυτούς τους πονοκεφάλους. Αλλά είναι σοβαρές και επαναλαμβανόμενες. Και σε αντίθεση με άλλους τύπους πονοκεφάλων, είναι έξι φορές πιο πιθανό να αναπτυχθούν στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτούς τους πονοκεφάλους αισθάνονται έντονο κάψιμο ή διαπεραστικό πόνο πίσω ή γύρω από το ένα μάτι. Τα μάτια μπορεί να βουρκώσουν και τα βλέφαρα να διογκωθούν. Ονομάζονται αθροιστικές κεφαλαλγίες επειδή μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ φορές την ημέρα και να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες.

Πονοκέφαλοι καταπόνησης

Αυτοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, το άλμα και η άρση βαρών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι πάσχοντες αισθάνονται έναν παλλόμενο πόνο σε όλο το κεφάλι. Είναι πιο συχνοί σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας.

Υπνικοί πονοκέφαλοι

Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου είναι σπάνιος και συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 50 ετών. Εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνά τον πάσχοντα, γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζεται πονοκέφαλος “ξυπνητήρι”.

Κεφαλαλγίες παραρρίνιων κόλπων

Συχνά συγχέονται με τις ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από συσσώρευση πίεσης στα ιγμόρεια, συνήθως από αλλεργία ή μόλυνση. Η συσσώρευση προκαλεί πόνο στα ζυγωματικά, στο μέτωπο ή στη γέφυρα της μύτης και μπορεί να συνοδεύεται από καταρροή, πυρετό ή πρήξιμο του προσώπου.

Κεφαλαλγίες ανάκαμψης

Εμφανίζονται λόγω της συχνής χρήσης παυσίπονων για τη θεραπεία των πονοκεφάλων (συνήθως ημικρανία, κεφαλαλγίες τάσης ή αθροιστικές). Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος με τα ναρκωτικά και τα βαρβιτουρικά, αλλά οι τριπτάνες, οι εργοταμίνες και ορισμένα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή ενέχουν επίσης κίνδυνο, σύμφωνα με το American Migraine Foundation.

Ελπίδα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων με την κάνναβη δεν είναι καθόλου νέα ιδέα. Ιστορικές αναφορές από τον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο αιώνα π.Χ. συνιστούσαν την κάνναβη για πονοκεφάλους. Αφού εισήχθη στη Δύση το 1839 και χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για περίπου έναν αιώνα, η κάνναβη έγινε παράνομη στις ΗΠΑ το 1937, γεγονός που έβαλε τέλος στην ευρεία χρήση της ως θεραπευτική μέθοδος.

Αλλά τώρα που 33 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, το ενδιαφέρον για την κάνναβη ως μια θεραπεία για τον πονοκέφαλο έχει επανεμφανιστεί. Υπάρχουν πολύ λίγες πρόσφατες μελέτες λόγω κυβερνητικών περιορισμών που περιορίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να διεξάγουν έρευνα για τη κάνναβη. Αλλά το 2017, το περιοδικό Cannabis and Cannabinoid Research εξέτασε μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1839 και 1937 και βρήκε άφθονα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της κάνναβης. Μεταξύ των αποτελεσμάτων υπήρξαν διαπιστωσεις όπως: “Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση, κάποιοι θεραπεύτηκαν”, “Άμεση ανακούφιση και εξάλειψη του πονοκεφάλου για 14 μήνες μετά τη θεραπεία”, “Βρέθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την ημικρανία”.

Πιο πρόσφατα, δύο μελέτες επισημαίνουν τη δυνατότητα της κάνναβης ως θεραπεία για τις ημικρανίες (τον καλύτερα μελετημένο τύπο κεφαλαλγίας). Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην οποία συμμετείχαν 121 πάσχοντες από ημικρανία, οι επιστήμονες του University of Colorado διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των μηνιαίων πονοκεφάλων μειώθηκε από 10,4 σε 4,6 με τη χρήση κάνναβης καθημερινά. Σε άλλη μελέτη , που παρουσιάστηκε στο 3rd Congress of the European Academy of Neurology στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από ημικρανία που λάμβαναν δόση 200mg κάνναβης κάθε μέρα είχαν 55% λιγότερο πόνο και ότι η κάνναβη ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας των επιθέσεων σε σχέση με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Αν και ο λόγος που η κάνναβη λειτουργεί στη θεραπεία των πονοκεφάλων δεν είναι πλήρως κατανοητός, μια πιθανότητα είναι να σχετίζεται με τη φλεγμονή. Οι πονοκέφαλοι έχουν συνδεθεί με υπερβολική φλεγμονή στον εγκέφαλο και η κάνναβη περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Μια άλλη πιθανότητα αφορά τους κανναβινοειδείς υποδοχείς στον εγκέφαλο, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο αίσθησης του πόνου. Τα κανναβινοειδή στη κάνναβη πιστεύεται ότι αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούν αυτοί οι υποδοχείς και ηρεμούν τα σήματα πόνου.

Πριν δοκιμάσεις την κάνναβη

Εάν υποφέρεις από πονοκεφάλους, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με την πιθανότητα να λάβεις ανακούφιση από την ιατρική χρήση της κάνναβης εάν ζεις σε μια πολιτεία όπου είναι νόμιμη η χρήση της. Να συμβουλευτείς έναν φιλικό προς την κάνναβη γιατρό που μπορεί να σε συμβουλεύσει σχετικά με την ποικιλία, τη δοσολογία και τη μέθοδο χορήγησης. Και να γνωρίζεις τις πιθανές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αύξηση του άγχους.

Σοβαροί πονοκέφαλοι & CBD

(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόMarijuana Doctors, “Severe Headaches & CBD” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/headaches/cbd/)

Αν και είναι σύνηθες να εμφανίζεις πονοκέφαλο περιστασιακά, οι σοβαροί πονοκέφαλοι είναι μια χρόνια και εξουθενωτική ασθένεια. Αντί για έναν ήπιο ή περιστασιακό πονοκέφαλο που προκαλεί ελάχιστο ή βραχείας διάρκειας πόνο, οι έντονοι πονοκέφαλοι μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.

Πολλά άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους τους παρομοιάζουν με την αίσθηση μιας σφιχτής ταινίας που τυλίγεται γύρω από το κεφάλι ή το λαιμό. Αυτοί οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο κεφάλι και έντονες μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν έντονο πόνο όλη την ημέρα.

Αν και οι πονοκέφαλοι τυπικά χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα πόνου ή πίεσης στο κεφάλι, εμφανίζονται συχνά και άλλα αισθητά συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

* Ένταση

* Συναισθηματικό στρες

* Αλλαγές διάθεσης, όπως κατάθλιψη

* Αϋπνία

* Καταπόνηση των ματιών

Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους μπορεί να διαπιστώσουν ότι διάφορες παρενέργειες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Οι έντονοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι χρόνιοι και να εκδηλωθούν σε πολλά σημεία στη ζωή κάποιου.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί μπορούν να χωρίσουν τις διαταραχές κεφαλαλγίας σε περισσότερες από 150 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικές αιτίες. Για ορισμένους ασθενείς, οι πονοκέφαλοι μπορεί να εκδηλωθούν χωρίς συγκεκριμένο έναυσμα ή αιτία. Ανεξάρτητα από την αιτία των σοβαρών πονοκεφάλων, τα συμπτώματα και οι παρενέργειες αυτής της κατάστασης μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα κάποιου να εκτελεί κανονικές εργασίες όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ευτυχώς, πολλοί ασθενείς αρχίζουν να βρίσκουν ανακούφιση μέσω διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν την πίεση και τους πόνους που βιώνουν καθημερινά. Καθώς η έρευνα γύρω από την κανναβιδιόλη (CBD) συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι γιατροί άρχισαν να προτείνουν αυτή τη μορφή κάνναβης ως πιθανή λύση και για σοβαρά συμπτώματα κεφαλαλγίας.

Πώς οι σοβαροί πονοκέφαλοι επηρεάζουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Οι έντονοι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή διαταραχή του νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κάποιου να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα διαταράσσεται σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για το μεταβολισμό και τη ρύθμιση των εσωτερικών συστημάτων του σώματος. Οι υποδοχείς που είναι διάσπαρτοι σε όλο το σώμα στέλνουν και λαμβάνουν σήματα που διασφαλίζουν τη σωστή ρύθμιση. Ωστόσο, οι έντονοι πονοκέφαλοι εκδηλώνονται από την ακανόνιστη επεξεργασία των απαραίτητων αισθητηριακών πληροφοριών του σώματος. Σε αυτούς τους ασθενείς, η περιφερική ή κεντρική ευαισθητοποίηση διαταράσσεται, διεγείροντας μια αίσθηση ανισορροπίας στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα[1].

[1] Rosaria Greco, Valeria Gasperi, Mauro Maccarrone, Cristina Tassorelli “The endocannabinoid system and migraine” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η ημικρανία) Exp Neurol. 2010 Jul;224(1):85-91.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20353780/

Περίληψη

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ), το οποίο περιλαμβάνει τα ενδοκανναβινοειδή και τις πρωτεΐνες που τα μεταβολίζουν και τα δεσμεύουν, έχει εμπλακεί σε πολλαπλές ρυθμιστικές λειτουργίες τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια. Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι το ΕΚΣ εμπλέκεται κεντρικά και περιφερειακά στην επεξεργασία των σημάτων πόνου. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία ότι τα ενδοκανναβινοειδή αναστέλλουν, μέσω ενός αναδρομικού μηχανισμού εξαρτώμενου από τον κανναβινοειδή υποδοχέα τύπου-1 (CB1R), την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τις εισροές δεκτικού πόνου και ότι τα επίπεδα αυτών των λιπιδίων είναι υψηλά σε αυτές τις περιοχές (όπως αισθητικά τερματικά, δέρμα, γάγγλια ραχιαίας ρίζας) που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη μετάδοση και τη ρύθμιση των σημάτων πόνου. Σε αυτήν την ανασκόπηση θα περιγράψουμε πειραματικά και κλινικά δεδομένα που καταδεικνύουν περίεργα τη σχέση μεταξύ ενδοκανναβινοειδών και ημικρανίας, μιας νευροαγγειακής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους επεισοδιακούς πονοκεφάλους και προκαλείται από ανώμαλη επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών λόγω περιφερικής ή/και κεντρικής ευαισθητοποίησης. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που εξαρτώνται από το ΕΚΣ που κρύβονται πίσω από την ημικρανία δεν είναι πλήρως κατανοητοί, τα διαθέσιμα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι η ενεργοποίηση του ΕΚΣ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό εργαλείο για τη μείωση τόσο των φυσιολογικών όσο και των φλεγμονωδών συστατικών του πόνου που πιθανώς εμπλέκονται στις κρίσεις ημικρανίας”.

Για έναν ασθενή που υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, αυτό σημαίνει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δεν είναι σε θέση να ομαλοποιήσει επαρκώς τη φλεγμονή, τον πόνο και, μερικές φορές, τη διάθεση. Ωστόσο, η δυσλειτουργία ή η ανεπάρκεια αυτών των ενδοκανναβινοειδών μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με CBD.

Πώς η CBD ρυθμίζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ασθενών με σοβαρούς πονοκεφάλους

Τα κανναβινοειδή, όπως τα έλαια και τα προϊόντα CBD, βοηθούν στον εντοπισμό των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των σημάτων πόνου. Αυτό σημαίνει ότι η CBD διεγείρει κυκλώματα ελέγχου του πόνου που μειώνουν πολλά από τα συμπτώματα που προκύπτουν από έντονο πόνο.

Για πολλούς χρήστες, η CBD προκαλεί επίσης αναλγητικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι οι νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη σηματοδότηση του πόνου μπορούν να σταθεροποιηθούν σε λιγότερο ακραίο επίπεδο, ένα χαρακτηριστικό που είναι ζωτικής σημασίας για όσους βιώνουν σοβαρή ενόχληση σε καθημερινή βάση.

Το φυτό κάνναβης αποτελείται από περισσότερα από 100 διαφορετικά κανναβινοειδή που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ομαλοποίηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Επειδή οι ασθενείς με σοβαρούς πονοκεφάλους υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση και σωματικό πόνο, τα προϊόντα CBD θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα[2].

[2] Bryson C Lochte, Alexander Beletsky, Nebiyou K Samuel, Igor Grant “The Use of Cannabis for Headache Disorders” (Η χρήση της κάνναβης για διαταραχές πονοκεφάλου) Cannabis Cannabinoid Res. 2017;2(1):61–71.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436334/

Περίληψη

Οι διαταραχές της κεφαλαλγίας είναι συχνές, εξουθενωτικές και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τις υπάρχουσες θεραπείες. Αν και οι κλινικές δοκιμές κάνναβης για νευροπαθητικό πόνο έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, υπήρξε περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη χρήση της, ειδικά για διαταραχές κεφαλαλγίας. Αυτή η ανασκόπηση εξετάζει ιστορικές πρακτικές συνταγογράφησης, συνοψίζει τις υπάρχουσες αναφορές σχετικά με τη χρήση κάνναβης για κεφαλαλγία και εξετάζει την προκλινική βιβλιογραφία που διερευνά το ρόλο των εξωγενών και ενδογενών κανναβινοειδών στην αλλαγή της παθοφυσιολογίας της κεφαλαλγίας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές που να υποστηρίζουν τη χρήση κάνναβης για τον πονοκέφαλο, αλλά υπάρχουν επαρκή ανεκδοτικά και προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς και εύλογοι νευροβιολογικοί μηχανισμοί, που να δικαιολογούν τις σωστά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές. Τέτοιες δοκιμές απαιτούνται για τον προσδιορισμό της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας για συγκεκριμένους τύπους κεφαλαλγίας, τη συμβατότητα με τις υπάρχουσες θεραπείες, τις βέλτιστες πρακτικές χορήγησης, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους”.

Μορφές CBD για ασθενείς με σοβαρούς πονοκεφάλους

Κάθε ασθενής που υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους θα πρέπει να εξετάσει τις ιατρικές επιλογές που έχει στη διάθεση του για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης CBD και άλλων προϊόντων κάνναβης. Σε πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, η CBD διατίθεται για συνταγογράφηση σε διάφορες μορφές, όπως:

Εισπνοή: Πολλοί ασθενείς που επιθυμούν μια άμεση ανακούφιση μπορεί να βρουν τα καλύτερα αποτελέσματα με ένα προϊόν εισπνοής. Τα ενδοκανναβινοειδή απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, παράγοντας αποτελέσματα ταχείας δράσης. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί να θέλουν να επιλέξουν έναν ατμοποιητή, αντί για ένα προϊόν καπνίσματος, για να αποφύγουν την ενόχληση του λαιμού.

Κατάποση: Τα προϊόντα κατάποσης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως βάμματα, κάψουλες και διάφορα βρώσιμα προϊόντα. Τα προϊόντα που καταναλώνονται παρέχουν ένα αποτέλεσμα βραδείας απελευθέρωσης, ιδανικό για ασθενείς που αναζητούν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας.

Τοπικής εφαρμογής: Τα σκευάσματα για τοπική εφαρμογή είναι ιδανικά για ασθενείς που θέλουν να στοχεύσουν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος τους που αντιμετωπίζει δυσφορία. Τα επιθέματα και οι κρέμες μπορεί να είναι κατάλληλα για άτομα που αισθάνονται σοβαρή ενόχληση ή πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Η επιλογή του σωστού προϊόντος CBD για την κατάσταση σου εξαρτάται από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις καθημερινά.

Τα καλύτερα προϊόντα CBD για ασθενείς με έντονους πονοκεφάλους

Καθώς οι ερευνητές που εξετάζουν τις ιδιότητες της CBD και των ποικιλιών κάνναβης αρχίζουν να κατανοούν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της ουσίας, περισσότεροι γιατροί ανοίγονται στην ιδέα της συνταγογράφησης της CBD σε ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις, ειδικά σε αυτούς που υποφέρουν από σοβαρή ενόχληση και πόνο.

Οι ασθενείς που επιδιώκουν να μειώσουν τη φλεγμονή, τον πόνο και την ενόχληση από πονοκεφάλους θα πρέπει να εξετάσουν τις ακόλουθες ποικιλίες CBD:

* White Widow

* Green Crack

* Kryptonite

* Purple Haze

* Lemon Kush

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι η εύρεση της καλύτερης ποικιλίας κάνναβης για την κατάσταση σου μπορεί να πάρει χρόνο.

Η κάνναβη μειώνει κατά το ήμισυ τον πόνο στον πονοκέφαλο

Η Κάνναβη και κάθε είδους Πονοκέφαλος

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Cannabis Reduces Headache Pain by Half” https://www.marijuanadoctors.com/blog/cannabis-reduces-headache-pain-by-half/

Posted by Marijuana Doctors on 11/29/2019 in Medical Marijuana)

Η εισπνοή με κάπνισμα ή ατμοποίηση της κάνναβης μείωσε τον πονοκέφαλο και τη σοβαρότητα της ημικρανίας κατά 47%, σύμφωνα με μια μελέτη[1] στο Journal of Pain. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ανακούφιση από τον πόνο από ότι οι γυναίκες.

[1] Carrie Cuttler, Alexander Spradlin, Michael J Cleveland, Rebecca M Craft “Short- and Long-Term Effects of Cannabis on Headache and Migraine” (Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κάνναβης στον πονοκέφαλο και την ημικρανία) J Pain. 2020 May-Jun;21(5-6):722-730.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31715263/

Περίληψη

Η χρήση κάνναβης για την ανακούφιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας είναι σχετικά κοινή, ωστόσο η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της παραμένει αραιή. Επιδιώξαμε να προσδιορίσουμε εάν η εισπνοή κάνναβης μειώνει τις βαθμολογίες κεφαλαλγίας και ημικρανίας, καθώς και εάν το φύλο, ο τύπος κάνναβης (συμπύκνωμα έναντι λουλουδιών), η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη, η κανναβιδιόλη ή η δόση συμβάλλουν σε αλλαγές σε αυτές τις αξιολογήσεις. Τέλος, διερευνήσαμε στοιχεία για την ανοχή σε αυτές τις επιπτώσεις. Τα αρχειακά δεδομένα ελήφθησαν από το Strainprint, μια εφαρμογή ιατρικής χρήσης της κάνναβης που επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα πριν και μετά τη χρήση διαφορετικών ποικιλιών και δόσεων κάνναβης. Τα μοντέλα βαθμολογίας λανθάνουσας αλλαγής και τα μοντέλα πολλαπλών επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση δεδομένων από 12.293 συνεδρίες όπου χρησιμοποιήθηκε κάνναβη για τη θεραπεία του πονοκεφάλου και 7.441 συνεδρίες όπου χρησιμοποιήθηκε κάνναβη για τη θεραπεία της ημικρανίας. Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις αξιολογήσεις πονοκεφάλου και ημικρανίας μετά τη χρήση κάνναβης. Οι άνδρες ανέφεραν μεγαλύτερες μειώσεις στον πονοκέφαλο από τις γυναίκες και η χρήση συμπυκνωμάτων συσχετίστηκε με μεγαλύτερες μειώσεις στον πονοκέφαλο από ότι η χρήση φυτικού υλικού (μπουμπούκια κάνναβης). Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις ανοχής σε αυτές τις επιδράσεις. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Η εισπνεόμενη κάνναβη μειώνει τον πονοκέφαλο και τη σοβαρότητα της ημικρανίας με αυτοαναφορές κατά περίπου 50%. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι ασθενείς φαίνεται να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες δόσεις με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι η ανοχή σε αυτές τις επιδράσεις μπορεί να αναπτυχθεί με συνεχή χρήση”.

Ερευνητές από το Washington State University χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εφαρμογή Strainprint, η οποία παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές ποικιλίες και δόσεις κάνναβης επηρεάζουν τα συμπτώματα. Η μελέτη περιελάμβανε 1.306 χρήστες κάνναβης που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή 12.293 φορές για να παρακολουθήσουν αλλαγές στον πονοκέφαλο και 653 χρήστες κάνναβης που τη χρησιμοποίησαν 7.441 φορές για να παρακολουθήσουν τη σοβαρότητα της ημικρανίας.

Πολλοί άνθρωποι στη μελέτη ανέπτυξαν μια ανοχή στην κάνναβη με την πάροδο του χρόνου, και έπρεπε να χρησιμοποιήσουν περισσότερη για την ίδια ανακούφιση από τον πόνο. Τα συμπυκνώματα κάνναβης συσχετίστηκαν με περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο από τη χρήση των μπουμπουκιών κάνναβης. Η κάνναβη δεν οδήγησε σε πονοκεφάλους απόσυρσης, που μπορεί να εμφανιστούν με άλλους τύπους παυσίπονων.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση