b01 marijuana-mood-disorders-768x272

(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόMarijuana Doctors, “Medical Marijuana and Mood Disorders” https://marijuanadoctors.com/conditions/mood-disorders/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Όλοι βιώνουν περιστασιακά σκαμπανεβάσματα στη ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κυκλοθυμικοί, ευερέθιστοι ή λυπημένοι που και που. Συμβαίνει κατά την πορεία της ζωής μας και ένα υγιές άτομο ανακάμπτει και επιτυγχάνει συναισθηματική και ψυχική ισορροπία μάλλον σχετικά γρήγορα.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν την συναισθηματική τους ισορροπία σε καθημερινή βάση. Αυτά τα άτομα πάσχουν από διαταραχή της διάθεσης (ή αλλιώς και ως: συναισθηματική διαταραχή). Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους 18 ετών και άνω έχουν κάποια διαταραχή της διάθεσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή όταν ακούν τον όρο “διαταραχή της διάθεσης”. Αλλά ο όρος αναφέρεται σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα καταστάσεων (βλ. παρακάτω) που ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία.

Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι διαταραχές της διάθεσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε θάνατο από αυτοκτονία, κατάχρηση και εθισμό, τυχαία υπερβολική δόση και πολλά άλλα. Η National Alliance on Mental Illness (NAMI) αναφέρει ότι οι ενήλικες των ΗΠΑ που ζουν με σοβαρές διαταραχές της διάθεσης πεθαίνουν κατά μέσο όρο 25 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν έχουν τέτοιες διαταραχές, κυρίως λόγω (κατά τα άλλα) ιάσιμων ιατρικών καταστάσεων.

Εδώ συζητάμε σε βάθος αυτόν τον ψυχολογικό όρο ομπρέλα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων καινοτόμων θεραπειών όπως είναι και η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης.

Τι είναι οι διαταραχές της διάθεσης;

Ο όρος “διαταραχή της διάθεσης” είναι ένας γενικός τύπος όρου που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να κατηγοριοποιήσουν ευρέως διάφορες διαταραχές τύπου κατάθλιψης και διπολικές διαταραχές. Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Οι διαταραχές της διάθεσης αντιμετωπίζονται με συνδυασμό θεραπειών που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

* Αντικαταθλιπτικά

* Αυτοφροντίδα

* Υποστήριξη

* Ψυχοθεραπεία

Αν και προκαλούνται άμεσα από χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, τα γεγονότα της ζωής συχνά συμβάλλουν στην κατάθλιψη και σε άλλες διαταραχές της διάθεσης, όπως συμβάλλει και η γενετική.

Συμπτώματα των διαταραχών της διάθεσης

Το φάσμα των συμπτωμάτων για τις διαταραχές της διάθεσης είναι ευρύ και ποικίλο και ο καθένας τα βιώνει διαφορετικά. Ενώ τα ακόλουθα συμπτώματα είναι κάτι που αισθάνεται ο καθένας κάποια στιγμή στη ζωή του, αυτά τα συναισθήματα είναι πιο έντονα και συνεχόμενα σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης:

* Επιθετικότητα

* Άγχος

* Αλλαγές στην όρεξη

* Δυσκολία συγκέντρωσης

* Κενότητα

* Υπερβολικός ύπνος/κόπωση

* Εξαιρετική ευαισθησία στην αποτυχία και την απόρριψη

* Αίσθημα αναξιότητας ή ανεπάρκειας

* Αισθήματα απελπισίας ή αδυναμίας

* Ενοχές

* Εχθρότητα

* Αϋπνία

* Ευερεθιστότητα

* Έλλειψη ενέργειας

* Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες

* Χαμηλή λίμπιντο

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Συντριπτική θλίψη

* Διάχυτες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

* Σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι κλπ.

* Προβλήματα σχέσεων

* Αδυναμία λήψης αποφάσεων

* Αύξηση ή απώλεια βάρους

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με άλλες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας. Εάν αντιμετωπίζεις αυτού του είδους τα συμπτώματα, ειδικά εάν έχεις σκέψεις αυτοκτονίας ή επιθυμείς τον θάνατο, θα πρέπει να συζητήσεις τα συμπτώματα σου με το γιατρό σου για να δεις εάν έχεις μια διαταραχή της διάθεσης.

Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα των διαταραχών της διάθεσης είναι μονόδρομος στο ότι θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, μερικά από αυτά διαρκούν χρόνια και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.

Όσο πιο γρήγορα αναζητήσεις βοήθεια από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγείας ή ψυχικής υγείας, τόσο πιο γρήγορα θα βρεις ανακούφιση από αυτές τις αρνητικές σκέψεις που βαραίνουν τόσο πολύ το μυαλό και το σώμα σου.

Αιτίες των διαταραχών της διάθεσης

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία για τις διαταραχές της διάθεσης, οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι οι χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, που συνήθως προκαλούνται από κάποια αλλαγή της ζωής ή άλλο καταλυτικό γεγονός, αντιπροσωπεύουν τον κύριο ένοχο και την οργανική αιτία για αυτές τις διαταραχές.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για τις Διαταραχές της Διάθεσης

Τα γεγονότα της ζωής που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης περιλαμβάνουν:

* Ένας θάνατος στην οικογένεια

* Χωρίς προαγωγή στη δουλειά

* Οικονομικές ανησυχίες

* Ένα διαζύγιο

* Το να απολυθείς από τη δουλειά

* Απώλεια κατοικίδιου

* Χάνοντας κάποιον που αγαπάς

* Άρρωστο ή ετοιμοθάνατο αγαπημένο πρόσωπο

Το φύλο παίζει επίσης ρόλο στα αίτια της διαταραχής της διάθεσης, και συγκεκριμένα στην κατάθλιψη, καθώς επηρεάζουν σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό των γυναικών. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης μεγαλύτερο ρόλο από ότι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς οι οικογενειακές σχέσεις είναι ισχυρές για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Τύποι διαταραχών της διάθεσης

Οι διαταραχές διάθεσης είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω:

Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή: ή Μείζων Κατάθλιψη, ή Υποτροπιάζουσα Κατάθλιψη, ή Μονοπολική Κατάθλιψη, ή Κατάθλιψη, δηλαδή Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια που ανά διαστήματα εμφανίζονται και στη συνεχεία αποδράμουν.

Διπολική διαταραχή: Διπολική Διαταραχή τύπου Ι (ή Μανιοκαταθλιπτική Διαταραχή, ή Μανιοκατάθλιψη) δηλαδή Μείζονα Καταθλιπτικά Eπεισόδια που εναλλάσσονται με Μανιακά και διαστήματα Νορμοθυμίας (φυσιολογικού συναισθήματος) μεταξύ τους. Διπολική Διαταραχή τύπου ΙΙ δηλαδή Μείζονα Καταθλιπτικά Eπεισόδια που εναλλάσσονται με Υπομανιακά και διαστήματα Νορμοθυμίας (φυσιολογικού συναισθήματος) μεταξύ τους.

Κυκλοθυμική διαταραχή: ή Κυκλοθυμία, που μοιάζει με τη Διπολική Διαταραχή όμως η ένταση των συμπτωμάτων είναι μικρή.

Επίμονη καταθλιπτική διαταραχή: Δυσθυμική Διαταραχή ή Δυσθυμία, δηλαδή σταθερά για διάστημα ετών εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενή, που όμως δεν παίρνουν τη βαρύτητα του Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου.

Καθώς και:

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή

Διαταρακτική διαταραχή απορρύθμισης της διάθεσης

Κατάθλιψη που σχετίζεται με ιατρική ασθένεια

Κατάθλιψη που προκαλείται από χρήση ουσιών ή φαρμακευτική αγωγή

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, οι πιο συχνές διαταραχές της διάθεσης περιλαμβάνουν:

* Διπολική διαταραχή

* Σοβαρή κατάθλιψη

* Δυσθυμία

* Διαταραχές διάθεσης που προκαλούνται από ουσίες

* Διαταραχή διάθεσης λόγω ιατρικής κατάστασης

Η συνεργασία με έναν γιατρό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διάθεση σου και να προστατέψεις την υγεία σου.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για τις Διαταραχές της Διάθεσης

Οι μανιακές καταστάσεις, κάτι που συχνά βιώνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή μεταξύ των κρίσεων βαριάς κατάθλιψης, είναι ευφορικές. Οι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια αυτών των εξάρσεων, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, και μπορεί να βιώσουν εκρήξεις εκπληκτικής δημιουργικότητας. Ο διάσημος συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και ο καλλιτέχνης Βίνσεντ βαν Γκογκ βίωσαν και οι δύο την μανιοκατάθλιψη.

Ιστορία των διαταραχών της διάθεσης

Ο όρος “μελαγχολία” έχει μακριές ρίζες που φτάνουν πίσω στην αρχαία Ελλάδα, όταν ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η υπερβολική ποσότητα μαύρης χολής προκαλεί κατάθλιψη. Από τότε, η κατανόηση της κατάθλιψης από την κοινωνία και οι μέθοδοι αντιμετώπισης της έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Σήμερα, καθώς η κατανόηση των συνθηκών έχει αυξηθεί μαζί με τη συμπόνια για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, υπάρχουν καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές και νέες θεραπείες στον ορίζοντα.

Επιδράσεις των διαταραχών της διάθεσης

Οι επιπτώσεις των διαταραχών της διάθεσης ποικίλλουν και δεν είναι όλες ψυχικές και συναισθηματικές. Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να έχουν συνέπειες για τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα ακόλουθα:

* Δυσκοιλιότητα

* Διάρροια

* Πονοκέφαλοι

* Καρδιακή νόσος

* Υψηλή πίεση του αίματος

* Ναυτία

* Οστεοπόρωση

Οι ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες για τα άτομα με αυτές τις καταστάσεις, καθώς συχνά αποξενώνουν τους φίλους και την οικογένεια τους εντείνοντας τα συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς κλπ., έχουν πολλές απουσίες από την δουλειά και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Στατιστικά για τις διαταραχές της διάθεσης

Σύμφωνα με τα National Institutes of Health, 20,9 εκατομμύρια Αμερικανοί, που αντιπροσωπεύουν το 9,5% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης.

Η National Alliance on Mental Illness (NAMI αναφέρει ότι η αυτοκτονία είναι:

* Η δέκατη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

* Η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών

* Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών

Αναφέρει επίσης ότι το 90% όσων έχουν αυτοκτονήσει είχαν μια πάθηση ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και επηρεάζει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τις διαταραχές της διάθεσης και οι παρενέργειες τους

Ανάλογα με την έκταση της διαταραχής της διάθεσης από την οποία πάσχεις, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σου ζητήσει να εξετάσεις μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διαθέσιμες θεραπείες:

1. Φάρμακα

Ο γιατρός σου συνιστά φάρμακα με βάση την ακριβή κατάσταση σου και τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σου. Ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

* Φάρμακα κατά του άγχους

* Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

* Αντιψυχωσικά φάρμακα

* Σταθεροποιητές διάθεσης

* Διεγερτικά φάρμακα

Ορισμένα από τα παραπάνω φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάθλιψης, επομένως πρέπει να να συνεργάζεσαι στενά και να είσαι κάτω από την επίβλεψη του γιατρού σου όταν εισάγεις νέα φάρμακα, προσαρμόζεις τις δόσεις και ξεκινάς μια νέα μορφή θεραπείας.

2. Συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σου συστήσει να συμμετέχεις σε ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες καθώς και σε συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας έως ότου εσύ και ο γιατρός σου να αισθάνεστε άνετα και σίγουροι ότι δεν τις χρειάζεσαι πλέον.

3. Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Θα μάθεις πώς να σκέφτεσαι και να ανταποκρίνεσαι στον κόσμο διαφορετικά με την ΓΣΘ. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν πολλές από τις αρνητικές σκέψεις που ενισχύει η κατάθλιψη.

4. Ηλεκτροσπασμοθεραπεία

Σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής της διάθεσης ή κατάθλιψης ανθεκτικής στη θεραπεία, ο ψυχίατρος σου μπορεί να συστήσει ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Εδώ, ένα ηλεκτρικό ρεύμα περνά σε όλο τον εγκέφαλο σου. Οι γιατροί πραγματοποιούν την ηλεκτροσπασμοθεραπεία υπό γενική αναισθησία, με σκοπό να προκαλέσουν μια γρήγορη κρίση. Η ηλεκτροσπαμοθεραπεία μπορεί να μειώσει ή να αναστρέψει τα συμπτώματα ορισμένων ψυχικών ασθενειών καθώς πιστεύεται ότι αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου.

5. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αν και δεν επωφελούνται όλοι από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι διατροφικές αλλαγές, ο διαλογισμός, η τήρηση ημερολογίου και η άσκηση, μπορεί να σε βοηθήσουν, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες επιλογές θεραπείας. Ο επαρκής ύπνος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των διαταραχών της διάθεσης.

Ενώ πολλοί θάνατοι είναι η άμεση συνέπεια διαταραχών της διάθεσης, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν. Οι διαταραχές της διάθεσης είναι καταστάσεις εξαιρετικά θεραπεύσιμες. Δυστυχώς, πολύ λίγοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις ζητούν βοήθεια πριν να είναι πολύ αργά. Μερικά άτομα χάνουν τις οικογένειες τους, τις δουλειές τους, τις αισθήσεις του εαυτού τους και μερικές φορές, δυστυχώς, ακόμη και τη ζωή τους επειδή αποτυγχάνουν να λάβουν βοήθεια για τις διαταραχές της διάθεσης τους.

Δεν είναι πιθανό να αναρρώσεις αυθόρμητα από τις διαταραχές της διάθεσης. Δεν είναι κάτι από το οποίο ξεκολλάς, ούτε είναι κάτι που απλά θα το ξεπεράσεις. Πολλά από τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις διαταραχή της διάθεσης, είναι σημαντικό να επισκεφτείς το γιατρό σου το συντομότερο δυνατό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που βιώνουν σκοτεινές σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους ή για άτομα που είχαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης για δύο χρόνια ή περισσότερο.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης για τις διαταραχές της διάθεσης;

Η κάνναβη έχει περισσότερες από 100 ενώσεις γνωστές ως κανναβινοειδή[1]. Αυτά τα κανναβινοειδή παράγουν ορισμένες βιολογικές επιδράσεις στο σώμα μας. Οι γιατροί συνταγογραφούν την κάνναβη για ιατρική χρήση στην αντιμετώπιση των σωματικών παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και ο χρόνιος πόνος. Ωστόσο, η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στις διαταραχές της διάθεσης δεν είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, η κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

[1] “Cannabinoids” (Κανναβινοειδή) https://marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/

Σε μια δημοσιευμένη έκθεση του Clinical Psychology Review, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάνναβη ωφελεί άτομα με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες[2], κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος[3].

[2] “Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)” (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες) https://marijuanadoctors.com/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/

[3] “Anxiety” (Άγχος) https://marijuanadoctors.com/conditions/anxiety-disorders/

Η χημική φυτική ουσία THC[4] που υπάρχει στην κάνναβη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα με συγκεκριμένους τρόπους. Διεγείρει τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου και πυροδοτεί χημικές αντιδράσεις και επηρεάζει τόσο τις καλές όσο και τις λιγότερο καλές, σωματικές και ψυχολογικές, επιπτώσεις της κάνναβης.

[4] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για τις Διαταραχές της Διάθεσης

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κανναβιδιόλη παράγει καταστολή όταν αλληλεπιδρά με την THC, καθώς και από μόνη της έχει αντιψυχωσικά αποτελέσματα[5].

[5] “Medical marijuana” (Κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα των διαταραχών της διάθεσης μπορούν να θεραπευτούν / αντιμετωπιστούν με την ιατρική χρήση της κάνναβης;

Μερικές παρενέργειες των διαταραχών της διάθεσης στις οποίες μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τους η κάνναβη είναι:

* Σε σημαντικές αλλαγές στα πρότυπα ύπνου και στην όρεξη

* Σε ανεξήγητες εκρήξεις κλάματος και στην παρατεταμένη θλίψη

* Στα αισθήματα αναξιότητας και ενοχής

* Στον επίμονο λήθαργο και την απώλεια ενέργειας

* Στην αναποφασιστικότητα ή στην αδυναμία συγκέντρωσης

* Στους ανεξήγητους πόνους

* Στον θυμό, στο άγχος, στην ευερεθιστότητα, στην ταραχή ή στην ανησυχία

* Στην κοινωνική απόσυρση ή στην μη λήψη ευχαρίστησης από προηγουμένως ενδιαφέροντα πράγματα / καταστάσεις

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην διαχείριση των διαταραχών της διάθεσης

Ενώ η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει ιστορικό ότι βοηθά με τα συμπτώματα διαφόρων καταστάσεων υγείας, σχετικά με την χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης, τείνει να έχει προχωρήσει περισσότερο με το θεραπευτικό της δυναμικό και την ικανότητα της να έχει μόνιμο αντίκτυπο. Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης φαίνεται να έχουν θετική επίδραση ειδικά στην κατάθλιψη, καθώς και, στην καταθλιπτική πλευρά της διπολικής διαταραχής.

Παρόλο που οι ποικιλίες της κάνναβης για την αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης επικεντρώνονται περισσότερο στη μείωση του αντίκτυπου ορισμένων συμπτωμάτων της πάθησης, όπως η αϋπνία, η επιθετικότητα, η κόπωση και η έλλειψη όρεξης, αντιμετωπίζει επίσης και την ίδια την κατάθλιψη, προσφέροντας στα άτομα μια εναλλακτική στις παραδοσιακές θεραπείες.

Μερικές αποτελεσματικές ποικιλίες κάνναβης[6] που πρέπει να δοκιμάσεις περιλαμβάνουν:

Lamb’s Bread (υποείδος Sativa): Καταπολεμά το άγχος, την κατάθλιψη ή και τα δύο μαζί. Λειτουργεί ως δυναμωτικό, καταπολεμώντας την κούραση. Φέρνει επίσης “happy vibes” (χαρούμενες επιδράσεις).

Northern Lights (υποείδος Indica): Μουδιάζει το σώμα και το μυαλό, προκαλώντας καλή χαλάρωση και ηρεμία, και αυτά καθιστούν αυτήν την ποικιλία ιδανική για την αϋπνία. Λειτουργεί επίσης ως ένα πολύ καλό διεγερτικό της όρεξης.

Headband (Υβρίδιο): Καταπολεμά τη θλίψη, την κατάθλιψη και άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα όπως το αίσθημα ανεπάρκειας, το να νιώθει κάποιος άχρηστος ή ενοχή. Ανεβάζει τη διάθεση και σου επιτρέπει να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να απολαύσεις τη στιγμή.

Cannatonic (Υβρίδιο): Ανακουφίζει από τον πόνο και την κατάθλιψη. Ανεβάζει επίσης το πνεύμα σου, διεγείρει την όρεξη σου και χαλαρώνει την ένταση του σώματος και των μυών.

Green Crack (υποείδος Sativa): Σε ενεργοποιεί και σε παρακινεί να σηκωθείς από το κρεβάτι κάθε μέρα όταν αισθάνεσαι απελπισμένος ή λυπημένος.

[6] “Top Medical Marijuana Strains” (Κορυφαίες ποικιλίες κάνναβης για χρήση σε ιατρικούς σκοπούς) https://marijuanadoctors.com/blog/top-medical-marijuana-strains/

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για τις Διαταραχές της Διάθεσης

Μπορείς να συνεργαστείς με τον ιατρό σου ή με κάποιον γνώστη σε ένα ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης (dispensary) σχετικά με την χρήση της κάνναβης για να βρεις την ποικιλία ή τις ποικιλίες που λειτουργούν καλύτερα για τα συμπτώματα σου από την διαταραχή της διάθεσης που έχεις.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις διαταραχές της διάθεσης

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες μεθόδους παράδοσης για την κάνναβη για την θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης. Συνήθεις μέθοδοι για τη χορήγηση του φυτού είναι η κατανάλωση του από το στόμα, η ατμοποίηση, υπογλώσσια χορήγηση ή ακόμα και με την χρήση υπόθετου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με την μορφή ελαίων και αλοιφών με έγχυση κάνναβης απευθείας στο δέρμα σου με τοπική εφαρμογή[7].

[7] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση