Όταν ξεκίνησα την ομάδα της φαρμακευτικής κάνναβης στο facebook, πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχε η πληθώρα ομάδων και ιστοσελίδων που υπάρχουν σήμερα. Μάλλον υπήρχαν group στην Ελλάδα που ασχολιόντουσαν πιο πολύ με την ευφορική δράση και καλλιέργεια του φυτού και μία σελίδα στην Κύπρο που έκανε αξιόλογη δουλειά στην ιατρική χρήση. Η ομάδα στο facebook ήταν η φυσική εξέλιξη για την αναπτυσσόμενη κοινωνία των ασθενών, που θα μας πρόσφερε ένα μέρος για να αποθηκεύσουμε πολύτιμες πληροφορίες και να μοιραζόμαστε με ένα πιο οργανωμένο τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Τότε ήμασταν μία χούφτα γονέων και μάλιστα, στην αρχή, η εγγραφή περιοριζόταν σε άμεσα μέλη της οικογένειας και οι περιπτώσεις, κυρίως ήταν παιδιά με επιληψία και κάτι λίγα με αυτισμό. Χρόνια ασχολούμουνα με την ειδική εκπαίδευση και ήταν αυτοί οι άνθρωποι φίλοι μου, γνωστοί μου… είχαμε περάσει μαζί νοσηλείες, παιδικά πάρτι, συλλόγους γονέων… ήταν οι άνθρωποί μου. Το όνομά της στην αρχή ήταν ‘Η Φαρμακευτική Κάνναβη και το Παιδί μας’.

Καθώς μεγάλωνε η ομάδα -στην αρχή αργά αλλά σταθερά- παρουσιαζόντουσαν περιπτώσεις ασθενών από μέσα από τις οικογένειες ή ακόμα και από το φιλικό περιβάλλον. Ρώταγαν τα μέλη, για λογαριασμό άλλων για σκλήρυνση, Πάρκινσον, ψωρίαση, νόσο του Chron, πόνο, καρκίνο και πολλές άλλες παθήσεις που συναντούσα στα διαβάσματα μου και στις ομάδες που συμμετείχα στο εξωτερικό. Τότε πήρα την απόφαση να ‘ανοίξω’ την ομάδα και να κάνω δεκτά μέλη που δεν ήταν μέσα στα στενά περιθώρια, που μέχρι τότε αποτελούσαν την ομάδα. Μπήκαν άνθρωποι στην αρχή, που είχαν οδηγηθεί σε τέλμα όσον αφορά την πάθηση τους. Μετά, μπήκαν άτομα που απλά είχαν ακούσει για την θεραπευτική δράση του φυτού. Αλλάξα με το όνομα της ομάδας στην σημερινή της μορφή (Η Φαρμακευτική Κάνναβη – για το Παιδί, την Οικογένεια, τον Άνθρωπό μας) και πολύ γρήγορα, η ομάδα έγινε προορισμός για ανθρώπους από όλη την χώρα, που αναζητούσαν έγκυρη πληροφορία για την ιατρική χρήση του φυτού. Πλαισιώθηκε από άτομα που ήρθαν κοντά να υποστηρίξουν την λειτουργία της ομάδας (ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλω εδώ στον Σίμο Δαλκυριάδη, για τον άψογο συντονισμό που έχει αναλάβει στην καθημερινότητα της ομάδας και για την τεράστια προσφορά του με τις μεταφράσεις και άρθρα του) και σιγά σιγά πήρε την σημερινή της μορφή.

Σκοπός της ομάδας από την αρχή ήταν να παρέχει γνώσεις και πληροφορίες γύρω από το θέμα της χρήσης του φυτού και τις εφαρμογές του. Επίσης, όμως, καθώς μεγάλωνε συνειδητοποίησα την ανάγκη για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από την κάθε πάθηση και αναζητούσα ενεργά ανθρώπους που να μπορούν να αναλάβουν την λειτουργία μικρότερων ομάδων, που θα είχαν ως αντικείμενο την πιο στενή ενασχόληση με μία συγκεκριμένη πάθηση ή ομάδα παθήσεων, που μπορούσαν να παρέχουν καθημερινή υποστήριξη στους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα και που αναζητούσαν λύσεις. Έτσι, στην αρχή, στήθηκε η ομάδα “Φαρμακευτική κάνναβη για την εγκεφαλική παράλυση και νευρολογικές παθήσεις” το Φεβρουάριο του 2017, που την ανέλαβαν δυο μητέρες που είχαν προχωρήσει σε θεραπεία με κάνναβη με τα δικά τους παιδιά – φυσική εξέλιξη μετά από την αλλαγή του χαρακτήρα της ‘μάνας ομάδας’. (Αγάπες και ευγνωμοσύνη στην Έλενα και την Δωρέττα). Λίγο πιο πριν, είχε αναλάβει μία άλλη μητέρα την λειτουργία μίας ομάδας, με στόχο την χρήση της κάνναβης στον Αυτισμό -τον Οκτώβρη του 2016- που σήμερα αριθμεί σχεδόν 1500 μέλη. (Εδώ ευχαριστώ στην Κατερίνα για την ακούραστη προσφορά της στην ομάδα “Αυτισμός και κανναβιδιόλη”). Ακολούθησαν και άλλες ομάδες όπως η ομάδα για τον παιδικό καρκίνο, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για τη νόσο του Chron και ελκώδη κολίτιδα, για τον καρκίνο του μαστού και μία ομάδα ακόμα και για τα κατοικίδια. Πρόσφατα προστέθηκαν ομάδες για το καρκίνο και για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα. Ευχαριστώ όλους τους διαχειριστές, που δίνουν απλόχερα από το χρόνο τους για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους (και συμπάσχοντα…) να ξαναβρεί την ελπίδα, να μάθει να χειρίζεται την πάθηση του με την βοήθεια της κάνναβης και να βρει ένα ζεστό χώρο να μοιράζεται τις ανησυχίες του, τον πόνο του και τις γνώσεις που αποκτάει ο καθένας μας σιγά σιγά.

“η κάνναβη είναι ένα βότανο με ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ και που δεν ενδιαφέρεται στην ουσία για την διάγνωση του καθενός αλλά με την αιτία του προβλήματος”

Τώρα, θα με ρωτήσετε -και εύλογα- “Γίνεται ιατρική μέσα από τα social media;;”. Δεν μου είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Σαφώς και θα απαντούσα εγώ, όχι. Παρόλο που η κάνναβη είναι ένα βότανο με ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ και που δεν ενδιαφέρεται στην ουσία για την διάγνωση του καθενός αλλά με την αιτία του προβλήματος -που είναι μια δυσλειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος- δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι να αναλάβει ένας γιατρός ή θεραπευτής την διαχείριση της πάθησης του ατόμου που υποφέρει. Όμως -η κατάσταση παγκοσμίως αυτή την στιγμή είναι λίγο πολύ ή ίδια- δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί που έχουν ενδιαφερθεί για την θεραπεία με την κάνναβη και που έχουν ξεπεράσει αρκετά το στίγμα και τις προκαταλήψεις που γεννήθηκαν από τα 80+ χρόνια της απαγόρευσης. Οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο -εδώ και πολλά χρόνια- έχουν καταφέρει να φτιάξουν στενές κοινότητες και δίκτυα πληροφοριών και να μοιράζονται μεταξύ τους τη γνώση και την εμπειρία τους. Στα δύσκολά χρόνια, που δεν υπήρχε γιατρός να βοηθήσει στην κατάσταση και να αναλάβει την επίβλεψη του πάσχοντα -οι ασθενείς δικτυώθηκαν, έμαθαν να καλλιεργούν, να φτιάχνουν βάμματα, έλαια και φαγώσιμα και να καπνίζουν/ατμίζουν, να φτιάχνουν πρωτόκολλα και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους την γνώση και την πρακτική που απαιτούσε η κατάσταση υγείας του καθενός. Πριν από 5 χρόνια περίπου έγινε ίσως το πιο σημαντικό γεγονός ποτέ για την ιατρική χρήση της κάνναβης και από τότε, με τη βοήθεια του παγκόσμιου δικτύου του ίντερνετ, ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει παντού πάνω σε αυτή την γη. Μιλάμε για την ιστορία της μικρής Σάλοτ που έγινε γνωστή μέσω από το ντοκιμαντέρ WEED I του αμερικάνικου δικτύου τηλεόρασης το CNN.

Από τότε άλλαξε πάρα πολύ η κοινωνική εικόνα της κάνναβης. Ξαφνικά, εικόνες του Bob Marley και του κλασσικού ‘χασικλή’ άρχισαν να αντικαθίστανται από εικόνες πατεράδων να διεκδικούν την αλλαγή στον νόμο μπροστά στο κογκρέσο, των μαμάδων να κάνουν ομάδες ενημέρωσης και να βγαίνουν προς τα έξω, να διεκδικούν για τα παιδιά τους πρόσβαση σε ασφαλή σκευάσματα και ποικιλίες με υψηλή συγκέντρωση σε κανναβιδιόλη. Άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο που έδειχναν παιδιά και άτομα που είχαν αποκαταστήσει την κατάσταση της υγείας τους ή τουλάχιστον να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα τους. Έγινε ο Rick Simpson λαϊκός ήρωας και ονόματα σαν τον Raphael Mechoulam, τον Dr. Ethan Russo, την Dr. Bonni Goldstein, τον Allan Frankel, τον Justin Sulak και άλλων, γίνανε γκουρού και αυθεντίες στο θέμα της ιατρικής χρήσης του φυτού.

Όχι δεν απορρίπτουμε την ιατρική κοινότητα και δεν αγνοούμε την ανάγκη μας για την παρουσία του επαγγελματία υγείας δίπλα μας. Δεν θεωρούμε εμείς οι ασθενείς ότι η γνώση που έχουμε μπορεί να αντικαταστήσει την στενή παρακολούθηση και την πολύχρονη πείρα του ιατρού και τις γνώσεις για τις οποίες μόχθησε και έδωσε χρόνια από την ζωή του. Απλά… δεν θα τον περιμένουμε. Ούτε θα περιμένουμε τις έρευνες που ξέρουμε ότι έχουμε τόση ανάγκη για να είμαστε πιο εύστοχοι στην χρήση του φυτού. Η ασθένεια δεν περιμένει. Δεν κάθεται να κάνει υπομονή ο πόνος. Δεν μένουν στις τυπικότητες, οι ανά τον κόσμο ασθενείς, όταν υπάρχουν χιλιάδες χρόνια πίσω μας ασφαλής χρήσης του φυτού. Όπως είπε ερευνητής σε πρόσφατο συνέδριο που παρακολουθούσα “Η μεγαλύτερη ιατρική μελέτη στην ιστορία της ανθρωπότητας διεξάγεται αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εμένα μου φτάνουν για να δεχτώ την κάνναβη.”

Η ασθένεια δεν περιμένει. Διοργανώνεται, αλληλοϋποστηρίζεται και μοιράζεται τις γνώσεις με τους συμπάσχοντες. Σε ομάδες και φόρουμ και συλλόγους ασθενών παντού στον κόσμο. Πάρτε μέρος και εσείς.

Λίστα των ομάδων που υπάρχουν στην Ελλάδα που ασχολούνται απο­κλειστικά με την ιατρική χρήση:
Η Φαρμακευτική Κάνναβη- για το Παιδί, την Οικογένεια, τον Άνθρωπό μας…
https://www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavi/

Η Φαρμακευτική Κάνναβη, ο Καρκίνος και τα παιδιά μας
https://www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavikarkinoskaitopaidi/

Αυτισμός και κάνναβη- δοσολόγηση με λάδι πλήρους φάσματος
https://www.facebook.com/groups/autismwholeplanttherapy/

Θεραπεία της ΣΚΠ με την Κάνναβη ~ Healing MS with Cannabis
https://www.facebook.com/groups/sklirynsikaikannavi/

Φαρμακευτική κάνναβη για την εγκεφαλική παράλυση και νευρολογικές παθήσεις
https://www.facebook.com/groups/1356309247724069/

Καρκίνος του μαστού και κάνναβη
https://www.facebook.com/groups/karkinostoumastou/

Αυτισμός και κανναβιδιόλη – επιληψίες και νευρολογικές παθήσεις παιδιών
https://www.facebook.com/groups/736013456550235/

Κάνναβη και κατοικίδια
https://www.facebook.com/groups/KannabiKaiKatoikidia/

Φαρμακευτική Κάνναβη – Crohn’s και Ελκώδης Κολίτιδα
https://www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavikainosostoukron/

Καρκίνος και κάνναβη
https://www.facebook.com/groups/karkinoskaikannavi/

Κάνναβη και Ψωρίαση/Ψωριασική Αρθρίτιδα
https://www.facebook.com/groups/psoriasikaikannavi/

Oμάδα Aυτοβοήθειας:
(www.facebook.com/groups/farmakeftikikannavi/)

Jacqueline Poitras
Πρόεδρος του συλλόγου
ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την Κανναβη

Πηγή: The Green Greeks

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.