(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HEALER, “The Health Effects of Cannabis” https://healer.com/the-health-effects-of-cannabis/ By Dustin Sulak, DO)


Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των πιο κοινών φυσιολογικών επιδράσεων της κάνναβης σε καθένα από τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Νευρικό σύστημα

Τα κανναβινοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ένταση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου του φλεγμονώδους πόνου, του νευροπαθητικού πόνου και του καρκινικού πόνου. Τα κανναβινοειδή μειώνουν την σπαστικότητα και τον πόνο που σχετίζεται με τους μυϊκούς σπασμούς. Πέρα από την μείωση της έντασης του πόνου, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η κάνναβη αλλάζει την φύση του πόνου, καθιστώντας τον πιο υποφερτό και λιγότερο αποδιοργανωτικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κανναβινοειδή μπορούν να αυξήσουν την ένταση του οξύ πόνου. Τα κανναβινοειδή έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, προστατεύοντας τα νεύρα από οξείς τραυματισμούς, όπως τραύμα στο κεφάλι και εγκεφαλικό επεισόδιο και από καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο τραυματισμό, όπως η Νόσος του Alzheimer (διαβάζεται Αλτσχάιμερ). Έχουν αντισπασμωδικά αποτελέσματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιψυχωσικά αποτελέσματα.

Τα κανναβινοειδή επηρεάζουν επίσης την συνείδησή μας μέσω του νευρικού συστήματος. Ανάλογα με την ποικιλία ή το σκεύασμα κάνναβης, τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι αφυπνιστικά ή καταπραϋντικά. Τα κανναβινοειδή μπορούν να επιβραδύνουν τον χρόνο αντίδρασης και να προκαλέσουν άλλες αλλαγές στην αισθητηριακή αντίληψη. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν θετική διάθεση, χαλάρωση, γέλιο, κοινωνική άνεση, παραμόρφωση του χρόνου και εντατικοποίηση συνηθισμένων εμπειριών (πχ. φαγητό, σεξ, ακρόαση μουσικής) μετά την χρήση κάνναβης. Η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει τόσο διαχωριστικό αποτέλεσμα (αποκόλληση της επίγνωσης από το φυσικό σώμα και το περιβάλλον του ατόμου) όσο και, αντιστρόφως, ένα αποτέλεσμα ολοκλήρωσης (μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού και του περιβάλλοντος).

Πεπτικό σύστημα

Η κάνναβη έχει ευρείες επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της όρεξης, της μείωσης της ναυτίας και του εμέτου, της αναστολής της έκκρισης οξέος στο στομάχι, της χαλάρωσης των λείων μυών, της μείωσης του πόνου, της μείωσης της φλεγμονής και της εντερικής κινητικότητας, ανακουφίζοντας έτσι τις κράμπες και την διάρροια. Τα κανναβινοειδή είναι ενεργά στο ήπαρ και μπορούν να ρυθμίσουν τη φλεγμονή και την επούλωση. Η κάνναβη μειώνει την παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα την ξηροστομία και ενισχύει την αντίληψη των γεύσεων.

Μεταβολισμός

Τα κανναβινοειδή επηρεάζουν τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό του λίπους. Παρά την αυξανόμενη όρεξη, αρκετές μελέτες έχουν πλέον δείξει ότι οι χρήστες κάνναβης είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και διαβητικοί από τους ομολόγους τους που δεν κάνουν χρήση κάνναβης. Οι λιποβαρείς ασθενείς με χρόνια νόσο έχουν επίσης χρησιμοποιήσει κάνναβη για να κερδίσουν βάρος, όπως και σε άλλα σωματικά συστήματα, τα κανναβινοειδή έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν αμφίδρομα την ισορροπία, βοηθώντας δυνητικά τόσο τα υπέρβαρα όσο και τα λιποβαρή άτομα.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η κάνναβη ασκεί αμφίδρομες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τόσο τον καρδιακό ρυθμό όσο και την αρτηριακή πίεση. Οι τυπικές δόσεις κάνναβης μειώνουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Τα κανναβινοειδή μπορούν να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την ροή του αίματος και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ορισμένα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών). Οι εξαιρετικά χαμηλές δόσεις THC έχουν αποδειχθεί ότι περιορίζουν την βλάβη της καρδιακής προσβολής, ενώ παράλληλα διατηρούν την καρδιακή λειτουργία και προάγουν την ταχύτερη επούλωση. Γενικά, οι θεραπευτικές δόσεις κάνναβης έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ πολύ υψηλές δόσεις κάνναβης και συνθετικών κανναβινοειδών θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την καρδιά, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Μάτια και αυτιά

Η κάνναβη μπορεί να μειώσει την πίεση στο μάτι (ενδοφθάλμια πίεση), ένα σημαντικό όφελος για τα άτομα με γλαύκωμα και είναι η αιτία της παρενέργειας των “κόκκινων ματιών”. Τα κανναβινοειδή μπορούν να προστατεύσουν το οπτικό νεύρο στο γλαύκωμα και άλλες ασθένειες του ματιού. Η κάνναβη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την νυχτερινή όραση. Ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η κάνναβη ανακουφίζει τις εμβοές (βουητό στα αυτιά), υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία σε αρουραίους ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη εμβοών, ειδικά όταν υπάρχει προϋπάρχουσα βλάβη της ακοής. Τα κανναβινοειδή μπορεί επίσης να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη και την θεραπεία διαταραχών του εσωτερικού αυτιού που προκαλούν ζάλη και ίλιγγο.

Αναπαραγωγικό σύστημα

Οι περισσότεροι ανθρώπινοι αναπαραγωγικοί ιστοί αρσενικών και θηλυκών, όπως η μήτρα και οι όρχεις, παράγουν και αποδομούν ενδοκανναβινοειδή για τον έλεγχο των ορμονών, της γονιμότητας, της εμφύτευσης και ανάπτυξης του εμβρύου και της φλεγμονής. Τα φυτικά κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν με αυτόν τον ίδιο κυτταρικό μηχανισμό και έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ή να αναστέλλουν τη βέλτιστη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Η χρήση κάνναβης από έγκυες γυναίκες είναι δύσκολο να μελετηθεί επειδή τα ελεγχόμενα πειράματα είναι ανήθικα σε έγκυες και οι μελέτες παρατήρησης είναι γεμάτες προκλήσεις όσον αφορά την αναφορά και την επιβεβαίωση της χρήσης κάνναβης, την ταυτόχρονη χρήση άλλων ουσιών και την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την δοσολογία. Ενώ λίγες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, οι πιο σταθερές ενδείξεις ανεπιθύμητων παρενεργειών που σχετίζονται με την χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, η προωρότητα και τα γνωστικά ελλείμματα στους απογόνους που συχνά υποχωρούν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Άλλες μελέτες σε γυναίκες από την Τζαμάικα, που χρησιμοποιούν παραδοσιακά την κάνναβη ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για να βοηθήσουν στον τοκετό, βρήκαν τους απογόνους τους να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο άγχος, καλύτερη οργάνωση ύπνου-αφύπνισης και βελτιωμένη κοινωνικοποίηση νωρίς στην ζωή, αλλά δεν βρήκαν διαφορές στην ηλικία των 5 ετών.

Το προφίλ ασφάλειας της κάνναβης στην εγκυμοσύνη, από τα λίγα διαθέσιμα δεδομένα, είναι συγκρίσιμο με άλλα φάρμακα της κατηγορίας C (υποψία ότι προκαλούν επιβλαβείς επιδράσεις στο έμβρυο που μπορεί να είναι αναστρέψιμες). Τα φάρμακα της κατηγορίας C χρησιμοποιούνται στην εγκυμοσύνη μόνο όταν ασφαλέστερα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα ή αποτελεσματικά και το όφελος για την υγεία για την μητέρα και το μωρό υπερτερεί της πιθανής βλάβης. Το άγχος της μητέρας και ο υποσιτισμός είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα δυσμενών εκβάσεων στην εγκυμοσύνη και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να καθορίσει ότι τα πιθανά οφέλη από τη χρήση κάνναβης για την θεραπεία του πόνου, της PTSD, των επιληπτικών κρίσεων ή του εμέτου στην εγκυμοσύνη υπερτερούν των κινδύνων. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μέθοδοι παράδοσης που να μην είναι με κάπνισμα για να αποφεύγεται η έκθεση του εμβρύου σε καρκινογόνες ουσίες και άλλα προϊόντα καύσης.

Τα κανναβινοειδή, τα τερπενοειδή και τα φλαβονοειδή στην κάνναβη μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών, ειδικά όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Ωστόσο, οι μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης έχουν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η THC έχει αποδειχθεί ότι έχει επιζήμια επίδραση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά οι τακτικοί άντρες χρήστες μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν στην παραγωγή μιας εγκυμοσύνης. Αν και μια μικρή μελέτη ανέφερε ότι η κάνναβη προκαλεί ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους στις γυναίκες, πολλές ασθενείς αναφέρουν ότι η κάνναβη μπορεί να φέρει ισορροπία στον κύκλο τους και να ανακουφίσει πολλά προεμμηνορροϊκά και εμμηνορροϊκά συμπτώματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πιο σοβαρά συμπτώματα έμμηνου ρύσεως είχαν χαμηλότερα επίπεδα των δικών τους ενδοκανναβινοειδών, μια περίπτωση για την χορήγηση πρόσθετων κανναβινοειδών από φυτική πηγή για να βοηθήσουν σε αυτή την πιθανή “ανεπάρκεια”.

Η κάνναβη μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία[1], συμβάλλοντας συχνά στην ανακούφιση του στρες, στην ενίσχυση της στύσης και στην αύξηση της απόλαυσης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να στεγνώσει τις κολπικές εκκρίσεις όπως κάνει στο στόμα, επομένως οι χρήστες κάνναβης μπορεί να επωφεληθούν από την χρήση πρόσθετης λίπανσης. Από πρακτική άποψη, η κάνναβη μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική ζωή κάποιου εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αλλά μπορεί επίσης να την επηρεάσει. Η δοσολογία είναι σημαντική, μια μικρή δόση μπορεί να είναι διεγερτική, ενώ οι υψηλές δόσεις μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντικές ή μεθυστικές για να προωθήσουν το καλό σεξ. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους υποδεικνύουν επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων, με τα θηλυκά να διεγείρονται πιο σταθερά από τα κανναβινοειδή και τα αρσενικά άλλοτε να διεγείρονται και άλλοτε να αναστέλλονται.

[1] “Cannabis and Sex” (Κάνναβη και σεξ) https://healer.com/cannabis-and-sex/

Μαλακοί ιστοί και αρθρώσεις

Τα κανναβινοειδή μπορούν να ρυθμίσουν την αναδόμηση των οστών, συχνά προάγοντας την ανάπτυξη των οστών (οστεοπλάστες) και αναστέλλοντας την απορρόφηση των οστών (οστεοκλάστες), και μερικά μελετώνται επί του παρόντος για την πρόληψη και την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Το σώμα μας αυξάνει τον αριθμό των κανναβινοειδών υποδοχέων που υπάρχουν σε ιστούς που τραυματίζονται ή έχουν φλεγμονή, υποδεικνύοντας τον ρόλο των κανναβινοειδών στην επούλωση. Στην πραγματικότητα, πολλά κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την διάσπαση του χόνδρου στις αρθρώσεις, προστατεύουν τον συνδετικό ιστό από τραυματισμό λόγω έλλειψης οξυγόνου και επιταχύνουν την διαδικασία αποκατάστασης σε κατεστραμμένους σκελετικούς μύες. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι τα κανναβινοειδή είναι εξαιρετικά για την μείωση των μυϊκών σπασμών και των σχετικών συμπτωμάτων, ακόμη και σε ανθεκτικές περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης (ΣΚΠ) ή τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν βελτιωμένη ευελιξία και βελτιωμένη αποκατάσταση μετά από άσκηση όταν χρησιμοποιούν κάνναβη.

Αναπνευστικό σύστημα

Η κάνναβη μπορεί να στεγνώσει τις ανώτερες αναπνευστικές εκκρίσεις, παρόμοια με την δράση της στο σάλιο και τις κολπικές εκκρίσεις, κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με καταρροή ή βαριά άρρωστους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού από τις εκκρίσεις. Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι διαστέλλει ή ανοίγει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες, βελτιώνοντας ενδεχομένως την πρόσληψη οξυγόνου. Μπορεί να λειτουργήσει ως αποχρεμπτικό, βοηθώντας στην απομάκρυνση του φλέγματος. Οι ασθενείς έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούν κάνναβη με ατμοποίηση για να βοηθηθούν στο άσθμα και στην ΧΑΠ.

Ο καπνός της κάνναβης είναι σαφώς ερεθιστικός για το αναπνευστικό σύστημα. Η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τις μικροσκοπικές τρίχες στον αναπνευστικό ιστό των οποίων η δουλειά είναι να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των φλεγμάτων και των παγιδευμένων σωματιδίων και ορισμένα από τα συστατικά του καπνού μπορεί πιθανότατα να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή. Ενώ ακόμη και οι μακροχρόνιοι, βαρείς καπνιστές κάνναβης δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τείνουν να έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, φλέγμα και συριγμό. Το κάπνισμα τόσο του καπνού (ταμπάκο) όσο και της κάνναβης αυξάνουν συνεργατικά τον κίνδυνο αναπνευστικών συμπτωμάτων και ΧΑΠ. Οι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγουν τον καπνό κάνναβης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχεται εν μέρει από τα κανναβινοειδή του σώματός μας και η χρήση κάνναβης μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με πολύπλοκους τρόπους, συχνά καταστέλλοντας ορισμένες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ διεγείρει κάποιες άλλες. Συνολικά, τα κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν δείξει οφέλη σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η Νόσος του Crohn (διαβάζεται Κρόουν) και η πολλαπλή σκλήρυνση. Τα κανναβινοειδή, τα τερπένια και άλλες ουσίες του φυτού έχουν επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής δράσης έναντι της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά λοιμώξεων όπως τον MRSA (Χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη).

Καρκίνος

Τα κανναβινοειδή έχει αποδειχθεί ότι στοχεύουν και επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα[2] διαφορετικά από τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα. Σε διάφορους τύπους καρκίνου, τα κανναβινοειδή έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου, πυροδοτούν τον κυτταρικό θάνατο, εμποδίζουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο (νεοαγγειογένεση) και αναστέλλουν την μετάσταση του καρκίνου από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Ενώ είμαστε ακόμη πολύ νωρίς στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα την κάνναβη για την καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου, είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του καρκίνου και τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των αντικαρκινικών επιδράσεων των συμβατικών θεραπειών.

[2] “Cannabis and Cancer” (Κάνναβη και Καρκίνος) https://healer.com/cannabis-and-cancer/

Βιβλιογραφικές αναφορές:

* Bab, Itai, Andreas Zimmer, Eitan Melamed. “Cannabinoids and the skeleton: from marijuana to reversal of bone loss” (Κανναβινοειδή και σκελετός: από την κάνναβη στην αναστροφή της οστικής απώλειας) Annals of medicine 41.8 (2009): 560-567.

* Baker, David, et al. “The therapeutic potential of cannabis” (Το θεραπευτικό δυναμικό της κάνναβης) The Lancet Neurology 2.5 (2003): 291-298.

* Battista, N., et al. “Interplay between endocannabinoids, steroids and cytokines in the control of human reproduction” (Αλληλεπίδραση μεταξύ ενδοκανναβινοειδών, στεροειδών και κυτοκινών στον έλεγχο της ανθρώπινης αναπαραγωγής) Journal of neuroendocrinology 20.s1 (2008): 82-89.

* Bifulco, Maurizio, et al. “Cannabinoids and cancer: pros and cons of an antitumour strategy” (Κανναβινοειδή και καρκίνος: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας αντικαρκινικής στρατηγικής) British journal of pharmacology 148.2 (2006): 123-135.

* Dreher, Melanie C., Kevin Nugent, Rebekah Hudgins. “Prenatal marijuana exposure and neonatal outcomes in Jamaica: an ethnographic study” (Προγεννητική έκθεση στην κάνναβη και νεογνικά αποτελέσματα στην Τζαμάικα: μια εθνογραφική μελέτη) Pediatrics 93.2 (1994): 254-260.

* Gorzalka, Boris B., Matthew N. Hill, Sabrina CH Chang. “Male–female differences in the effects of cannabinoids on sexual behavior and gonadal hormone function” (Διαφορές αρσενικούθηλυκού στις επιδράσεις των κανναβινοειδών στην σεξουαλική συμπεριφορά και στην λειτουργία των γοναδικών ορμονών) Hormones and behavior 58.1 (2010): 91-99.

* Guzmán M. “Cannabinoids: potential anticancer agents” (Κανναβινοειδή: πιθανοί αντικαρκινικοί παράγοντες) Nature Reviews Cancer 3.10 (2003): 745-755.

* Hampson, Aidan J., Julius Axelrod, Maurizio Grimaldi. “Cannabinoids as antioxidants and neuroprotectants” (Τα κανναβινοειδή ως αντιοξειδωτικά και νευροπροστατευτικά) U.S. Patent No. 6,630,507. 7 Oct. 2003.

* Hashibe, Mia, et al. “Marijuana use and the risk of lung and upper aerodigestive tract cancers: results of a population-based case-control study” (Η χρήση της κάνναβης και ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα και του ανώτερου πεπτικού συστήματος: αποτελέσματα μιας πληθυσμιακής μελέτης περιπτώσεων ελέγχου) Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 15.10 (2006): 1829-1834.

* Hayes, Janice S., et al. “Five-year follow-up of rural Jamaican children whose mothers used marijuana during pregnancy” (Πενταετής παρακολούθηση παιδιών από την αγροτική Τζαμάικα των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) The West Indian medical journal 40.3 (1991): 120-123.

* Ishida, Julie H., et al. “Influence of cannabis use on severity of hepatitis C disease” (Επίδραση της χρήσης κάνναβης στην σοβαρότητα της νόσου της ηπατίτιδας C) Clinical gastroenterology and hepatology 6.1 (2008): 69-75.

* Koppel, Barbara S., et al. “Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders Report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology” (Συστηματική ανασκόπηση: Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε επιλεγμένες νευρολογικές διαταραχές Έκθεση της Υποεπιτροπής Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας) Neurology 82.17 (2014): 1556-1563.

* Le Strat, Yann, Bernard Le Foll. “Obesity and cannabis use: results from 2 representative national surveys” (Παχυσαρκία και χρήση κάνναβης: αποτελέσματα από 2 αντιπροσωπευτικές εθνικές έρευνες) American journal of epidemiology (2011): kwr200.

* Machado Rocha, Francisco C., et al. “Therapeutic use of Cannabis sativa on chemotherapy‐induced nausea and vomiting among cancer patients: systematic review and meta‐analysis” (Θεραπευτική χρήση του φυτού Cannabis sativa στην ναυτία και στον έμετο που προκαλείται από την χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο: συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση) European journal of cancer care 17.5 (2008): 431-443.

* Mallat, A., et al. “The endocannabinoid system as a key mediator during liver diseases: new insights and therapeutic openings” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως βασικός μεσολαβητής κατά την διάρκεια ηπατικών ασθενειών: νέες ιδέες και θεραπευτικά ανοίγματα) British journal of pharmacology 163.7 (2011): 1432-1440.

* McPartland, John M. “Expression of the endocannabinoid system in fibroblasts and myofascial tissues” (Έκφραση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος σε ινοβλάστες και μυοπεριτονιακούς ιστούς) Journal of bodywork and movement therapies 12.2 (2008): 169-182.

* McPartland, John M. “The endocannabinoid system: an osteopathic perspective” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα: μια οστεοπαθητική προοπτική) The Journal of the American Osteopathic Association 108.10 (2008): 586-600.

* Mechoulam, Raphael, David Panikashvili, Esther Shohami. “Cannabinoids and brain injury: therapeutic implications” (Κανναβινοειδή και εγκεφαλική βλάβη: θεραπευτικές επιπτώσεις) Trends in molecular medicine 8.2 (2002): 58-61.

* Ngueta, Gerard, et al. “Cannabis use in relation to obesity and insulin resistance in the inuit population” (Η χρήση κάνναβης σε σχέση με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον πληθυσμό των ιθαγενών Inuit) Obesity 23.2 (2015): 290-295.

* Noyes, R., et al. “The analgesic properties of delta-9-tetrahydrocannabinol” (Οι αναλγητικές ιδιότητες της δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης) Clin Pharmacol Ther 18.1 (1975): 84-89.

* Pacher, P., S. Batkai, G. Kunos. “Cardiovascular pharmacology of cannabinoids” (Καρδιαγγειακή φαρμακολογία κανναβινοειδών) Cannabinoids. Springer Berlin Heidelberg, 2005. 599-625.

* Park, Boram, John M. McPartland, Michelle Glass. “Cannabis, cannabinoids and reproduction” (Κάνναβη, κανναβινοειδή και αναπαραγωγή) Prostaglandins, leukotrienes and essential fatty acids 70.2 (2004): 189-197.

* Penner, Elizabeth A., Hannah Buettner, Murray A. Mittleman. “The impact of marijuana use on glucose, insulin, and insulin resistance among US adults” (Ο αντίκτυπος της χρήσης της κάνναβης στη γλυκόζη, την ινσουλίνη και την αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ) The American journal of medicine 126.7 (2013): 583-589.

* Portenoy, Russell K., et al. “Nabiximols for opioid-treated cancer patients with poorly-controlled chronic pain: a randomized, placebo-controlled, graded-dose trial” (Nabiximols για ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν θεραπεία με οπιοειδή με κακώς ελεγχόμενο χρόνιο πόνο: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, με διαβαθμισμένη δόση δοκιμή) The Journal of Pain 13.5 (2012): 438-449.

* Rajavashisth, Tripathi B., et al. “Decreased prevalence of diabetes in marijuana users: cross-sectional data from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III” (Μειωμένος επιπολασμός του διαβήτη σε χρήστες κάνναβης: συγχρονικά δεδομένα από την έρευνα National Health and NUtrition Examination Survey (NHANES) III) BMJ open 2.1 (2012): e000494.

* Ramaekers, Johannes G., et al. “Dose related risk of motor vehicle crashes after cannabis use” (Κίνδυνος σχετιζόμενος με την δόση για ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα μετά από χρήση κάνναβης) Drug and alcohol dependence 73.2 (2004): 109-119.

* Russo, E. B., et al. “Cannabis improves night vision: a case study of dark adaptometry and scotopic sensitivity in kif smokers of the Rif mountains of northern Morocco” (Η κάνναβη βελτιώνει την νυχτερινή όραση: μια μελέτη περίπτωσης προσαρμογής στο σκοτάδι και σκοτοπικής ευαισθησίας σε καπνιστές kif στα βουνά Rif του βόρειου Μαρόκου) Journal of ethnopharmacology 93.1 (2004): 99-104.

* Russo, Ethan B., and E. B. Russo. “Synthetic and natural cannabinoids: the cardiovascular risk” (Συνθετικά και φυσικά κανναβινοειδή: ο καρδιαγγειακός κίνδυνος) Br J Cardiol 22 (2015): 7-9.

* Sarfaraz, Sami, et al. “Cannabinoids for cancer treatment: progress and promise” (Κανναβινοειδή για την θεραπεία του καρκίνου: πρόοδος και υπόσχεση) Cancer research 68.2 (2008): 339-342.

* Smith, Paul F., Yiwen Zheng. “Cannabis, cannabinoids and tinnitus” (Κάνναβη, κανναβινοειδή και εμβοές) Journal of Pharmacology and Drug Metabolism 1.1 (2014): 1.

* Smith, Paul F., John C. Ashton, Cynthia L. Darlington. “The endocannabinoid system: A new player in the neurochemical control of vestibular function?(Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα: Ένας νέος παίκτης στον νευροχημικό έλεγχο της αιθουσαίας λειτουργίας;) Audiology and Neurotology 11.4 (2006): 207-212.

* Tan, Wan C., et al. “Marijuana and chronic obstructive lung disease: a population-based study” (Κάνναβη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: μια πληθυσμιακή μελέτη) Canadian Medical Association Journal 180.8 (2009): 814-820.

* Tashkin, Donald P. “Effects of marijuana smoking on the lung” (Επιπτώσεις του καπνίσματος κάνναβης στον πνεύμονα) Annals of the American Thoracic Society 10.3 (2013): 239-247.

* Tetrault, Jeanette M., et al. “Effects of marijuana smoking on pulmonary function and respiratory complications: a systematic review” (Επιπτώσεις του καπνίσματος κάνναβης στην πνευμονική λειτουργία και οι αναπνευστικές επιπλοκές: μια συστηματική ανασκόπηση) Archives of internal medicine 167.3 (2007): 221-228.

* Tomida, I., R. G. Pertwee, A. Azuara-Blanco. “Cannabinoids and glaucoma” (Κανναβινοειδή και γλαύκωμα) British journal of ophthalmology 88.5 (2004): 708-713.

* Wade, Derick T., et al. “A preliminary controlled study to determine whether whole-plant cannabis extracts can improve intractable neurogenic symptoms” (Μια προκαταρκτική ελεγχόμενη μελέτη για να καθοριστεί εάν τα εκχυλίσματα κάνναβης από ολόκληρο το φυτό μπορούν να βελτιώσουν τα δυσεπίλυτα νευρογενή συμπτώματα) Clinical Rehabilitation1 7.1 (2003): 21-29.

* Wilsey, Barth, et al. “A randomized, placebo-controlled, crossover trial of cannabis cigarettes in neuropathic pain” (Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη δοκιμή τσιγάρων κάνναβης σε νευροπαθητικό πόνο) The Journal of Pain 9.6 (2008): 506-521.

* Yu, T., et al. “Beneficial effects of cannabinoid receptor type 2 (CB2R) in injured skeletal muscle post-contusion” (Ευεργετικές επιδράσεις του κανναβινοειδούς υποδοχέα τύπου 2 (CB2R) σε τραυματισμένους σκελετικούς μυς μετά την θλάση) Histology and histopathology (2015).

* Zamora-Valdés, Daniel, et al. “The endocannabinoid system in chronic liver disease” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στην χρόνια ηπατική νόσο) Ann Hepatol 4.4 (2005): 248-254.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση