(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Ulcerative Colitis” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/ulcerative-colitis/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 29, 2019)

Εάν εσύ ή κάποιος κοντινός σου άνθρωπος έχει λάβει μια διάγνωση ελκώδους κολίτιδας (Ulcerative Colitis), πιθανώς θα θέλεις να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για αυτήν. Έτσι θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για να διαχειριστείς τα συμπτώματα και να έχεις μια πληρέστερη, πιο άνετη ζωή, έχοντας καλή κατανόηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των επιλογών θεραπείας της.

Για να μετριάσεις τα συμπτώματα και να αποκτήσεις τον έλεγχο αυτής της κατάστασης, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες συμβατικές θεραπείες. Μπορείς επίσης να εξετάσεις σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Παρακάτω, εστιάζουμε στο πώς η χρήση της κάνναβης για την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής. Εξετάζουμε επίσης τα συμπτώματα, το ιστορικό και το εύρος άλλων θεραπειών για την ελκώδη κολίτιδα.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Είναι μια πάθηση από μια ομάδα συνθηκών γνωστών ως ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ). Άλλη μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι και η Νόσος του Crohn.

Αν και κάποτε πιστευόταν ότι η ελκώδης κολίτιδα[1] και η Νόσος του Crohn ήταν δύο σαφώς διαφορετικές ασθένειες, μέχρι και το 10% των ασθενών θα μπορούσε να έχει συμπτώματα και των δύο αυτών ασθενειών. Ο όρος που οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν για την περίπτωση που κάποιος έχει τα συμπτώματα τόσο της ελκώδους κολίτιδας όσο και της νόσου του Crohn είναι η απροσδιόριστη κολίτιδα (indeterminate colitis).

[1] “Ulcerative Colitis” (Ελκώδης κολίτιδα) https://gi.org/topics/ulcerative-colitis/

Η φλεγμονή της επένδυσης του ορθού και του κόλον αποτελεί χαρακτηριστικό της ελκώδους κολίτιδας. Όταν το παχύ έντερο ερεθίζεται, μπορεί επίσης να εμφανίσει και φλεγμονή, οδηγώντας σε συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας. Αν και η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει πάντα το ορθό (τη χαμηλότερη περιοχή του παχέος εντέρου) σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να επηρεάσει και ολόκληρο το παχύ έντερο.

Η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα αποκρίνεται με ανώμαλο τρόπο. Συνήθως, οι πρωτεΐνες και τα κύτταρα που αποτελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύουν το σώμα μας από την μόλυνση. Ωστόσο, όταν έχεις ελκώδη κολίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά λανθασμένα σε βακτήρια, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο έντερο θεωρώντας τα ως ουσίες εισβολείς. Κατά συνέπεια, το σώμα μας στέλνει τα λευκά αιμοσφαίρια στην εντερική επένδυση, προκαλώντας εξέλκωση και χρόνια φλεγμονή.

Ιστορικό της ελκώδους κολίτιδας

Η ιστορία δεν αποκαλύπτει ποιος περιέγραψε για πρώτη φορά την ελκώδη κολίτιδα. Γιατροί, όπως ο Soranus (A.D. 117) και ο Aretaeus (A.D. 300)[2], ανέφεραν διάφορα είδη μη μολυσματικής διάρροιας στη ρωμαϊκή βιβλιογραφία. Το 1745, ο Prince Charles[3], the Young Pretender, είχε ελκώδη κολίτιδα και θεραπεύτηκε από την κατάσταση υιοθετώντας δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

[2] P M Dunn “Soranus of Ephesus (circa AD 98-138) and perinatal care in Roman times” (Ο Σοράνους της Εφέσου (περίπου 98-138 μ.Χ.) και η περιγεννετική περίθαλψη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους) Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 1995 Jul;73(1):F51–F52.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528358/

[3] “The Specific Carbohydrate Diet, Beginner’s Packet” (Η ειδική δίαιτα υδατανθράκων, πακέτο για αρχάριους) https://sacscdclub.files.wordpress.com/2013/09/scd-beginners-packet1.pdf

Το 1859, ο όρος αυτός αναφέρεται για πρώτη φορά με αυτό το όνομα από τον Sir Samuel Wilks. Χρόνια μετά, ο Surgeon General of the Union Army αποκάλεσε επίσης την ασθένεια ως “ελκώδη κολίτιδα”[4]. Μέχρι το 1909, τα νοσοκομεία του Λονδίνου συνέταξαν καταγραφές για 300 περιστατικά ελκώδους κολίτιδας. Το 1965, οι Evans και Acheson πρότειναν ότι η νόσος επηρεάζει περίπου ένα άτομο σε κάθε 1.000 άτομα του γενικού πληθυσμού[5].

[4] (ό.π.) “Ulcerative colitis: definition, historical background, aetiology, diagnosis, naturel history and local complications” (Ελκώδης κολίτιδα: ορισμός, ιστορικό υπόβαθρο, αιτιολογία, διάγνωση, ιστορικό φύσης και τοπικές επιπλοκές)

[5] “Crohn’s and Colitis For Dummies” (Νόσος του Crohn και Κολίτιδα για αρχάριους) https://www.dummies.com/store/product/Crohn-s-and-Colitis-For-dummies.productCd-1118439597.html

Συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας

Το πενήντα τοις εκατό των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα[6].

[6] “What is Ulcerative Colitis?” (Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;) https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis

Στα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνονται:

* Κοιλιακές κράμπες

* Αιματηρά κόπρανα

* Επίμονη διάρροια

* Χαλαρές και επείγουσες κενώσεις του εντέρου

* Απώλεια της όρεξης

* Πιθανή απώλεια βάρους

* Κόπωση

* Έλλειψη ενέργειας

Τα συμπτώματα τείνουν να έρχονται και να φεύγουν όταν κάποιος έχει ελκώδη κολίτιδα και μπορεί να υπάρξουν παρατεταμένες χρονικές περίοδοι μεταξύ των φλεγμονών. Ίσως να μην αισθάνεσαι καμία δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών περιόδων. Οι περίοδοι ύφεσης μπορούν να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια. Δυστυχώς τα συμπτώματά σας μπορεί να επιστρέψουν. Λόγω αυτών των παραγόντων, οι γιατροί μπορεί να έχουν μια δύσκολη πρόκληση αξιολόγησης μιας αποτελεσματικής πορείας θεραπείας.

Στατιστικές για την ελκώδη κολίτιδα

Σύμφωνα με το ίδρυμα Crohn’s and Colitis Foundation of America:

* Ο συνολικός αριθμός νέων περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας που διαγνώστηκαν ετησίως είναι 12,2 ανά 100.000 άτομα. Αυτό προσθέτει περίπου 38.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο.

* 907.000 πολίτες στις ΗΠΑ έχουν σήμερα ελκώδη κολίτιδα.

* Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.

* Οι άνδρες έχουν αυξημένη πιθανότητα από τις γυναίκες να διαγνωστούν με την πάθηση στα 50 και στα 60 τους.

* Τα υψηλότερα ποσοστά ελκώδους κολίτιδας βρίσκονται στις ΗΠΑ, στην Ισλανδία και στην Δανία.

Οι τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ελκώδη κολίτιδα και οι παρενέργειες τους

Υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί στόχοι της ιατρικής θεραπείας για την ελκώδη κολίτιδα:

  1. Διαχείριση συμπτωμάτων
  2. Η πρόκληση μιας ύφεσης
  3. Η αποφυγή μιας μελλοντικής έξαρσης

Ας δούμε μερικές από τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας που μπορεί να κάποιος να κάνει.

Φάρμακα

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες φαρμάκων για την ελκώδη κολίτιδα:

* Στεροειδή. Τα στεροειδή έρχονται σε διάφορες μορφές χορήγησης, από το στόμα, ενέσιμα και σε υπόθετα και μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Δυστυχώς, τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως οστεοπόρωση, καταρράκτη, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους και πολλά άλλα. Για το λόγο αυτό, τα στεροειδή είναι μια κακή επιλογή για μακροχρόνια χρήση.

* Αμινοσαλικυλικά. Αυτή η ομάδα αντιφλεγμονωδών έρχεται σε μορφή χορήγησης για το στόμα και σε υπόθετα. Αυτά εξαλείφουν τη φλεγμονή στην επένδυση του κόλον. Αν και είναι συνήθως καλά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους, τα αμινοσαλικυλικά μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και ναυτία.

* Ανοσορυθμιστές. Η λήψη των ανοσορρυθμιστών γίνεται σε μορφή χαπιού και χρειάζονται χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι δύο ή τρεις μήνες για να φτάσουν στον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητά τους. Εξαιτίας αυτού, θα δούμε ότι οι γιατροί μπορεί να συνδυάσουν τους ανοσορρυθμιστές με μια άλλη θεραπεία. Θα χρειαστεί να κάνεις συχνά εξετάσεις αίματος όταν παίρνεις ένα τέτοιο φάρμακο. Οι ανοσορυθμιστές μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στο ήπαρ, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, τοξικότητα του μυελού των οστών ή του οστού, εξάνθημα, ναυτία, παγκρεατίτιδα και σπάνια, λέμφωμα.

* Βιολογικοί παράγοντες. Χορηγούνται με ένεση, οι βιολογικοί παράγοντες λειτουργούν κατά της μέτριας ή σοβαρής ελκώδους κολίτιδας. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ανοσία σου.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν δεν ανταποκριθείς καλά στα φάρμακα ή έχεις υποστεί ανατρεπτικές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του παχέος εντέρου. Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν πιθανές επιπλοκές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετεγχειρητική φλεγμονή και άλλες παρενέργειες.

Εάν ανησυχείς για τα συμβατικά φάρμακα ή για την χειρουργική επέμβαση στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας, η ιατρική χρήση της κάνναβης για την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να βοηθήσει.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην διαχείριση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Επειδή ορισμένα τρόφιμα μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα μας χειρότερα ή να προκαλέσουν έξαρση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για να παρακολουθήσουμε την κάθε τροφή που τρώμε και τα αντίστοιχα συμπτώματα που προκαλεί. Μπορεί να ανακαλύψεις έτσι ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο προκαλεί την έξαρση της ελκώδους κολίτιδας σου. Ορισμένες αλλαγές σε τρόφιμα που μπορεί να σε βοηθήσουν είναι:

* Περιορισμένες ίνες. Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και ωμά φρούτα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας. Τα τρόφιμα στην οικογένεια του λάχανου, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και φυσικά το ίδιο το λάχανο μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

* Περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως είναι τα αέρια, το κοιλιακό άλγος και η διάρροια. Μπορείς να προσπαθήσεις να στραφείς προς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λακτόζη.

* Αποφυγή άλλων προβληματικών τροφίμων και ποτών. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι η καφεΐνη, το αλκοόλ ή τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν επίσης συμπτώματα.

Η άσκηση, η διαχείριση του στρες, η τακτική κατανάλωση μικρότερων γευμάτων και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Επιδράσεις της ελκώδους κολίτιδας

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένος. Μπορεί να καταλήξεις να ακυρώσεις τις δραστηριότητες που σου αρέσουν λόγω του πόνου και της κούρασης ή επειδή φοβάσαι ότι δεν θα προλάβεις να πας σε μια τουαλέτα όταν το χρειαστείς. Θα μπορούσε ακόμα και να αρχίσεις να αισθάνεσαι κατάθλιψη, ειδικά μέσα σε κάποια έξαρση των συμπτωμάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να βρεθείς αντιμέτωπος με τα συμπτώματα σου. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να σου προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας.

Πώς η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι μια μεταβαλλόμενη και οδυνηρή κατάσταση. Μπορεί να περνάς την ζωή σου και να αναρωτιέσαι για το πότε και το πώς η κατάστασή σου θα χειροτερέψει με μια έξαρση και πόσο άσχημα θα είσαι. Οι συμβατικές θεραπείες έρχονται συχνά με ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών παρενεργειών, όπως θα έχεις ήδη διαβάσει πιο πάνω. Χρησιμοποιώντας την κάνναβη για την ελκώδη κολίτιδα, από την άλλη πλευρά, μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα σου με πολύ λιγότερες επικίνδυνες παρενέργειες.

Το 2012, το The Crohn’s and Colitis Foundation of America κυκλοφόρησε μια δήλωση[7] που έδειξε ότι οι ενώσεις στην κάνναβη μιμούνται στενά τα ενδοκανναβινοειδή που απαντώνται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της γαστρεντερικής φλεγμονής.

[7] “Is Marijuana an Effective Treatment for Crohn’s Disease, Ulcerative Colitis, or Other Inflammatory Bowel Diseases?” (Είναι η κάνναβη μια αποτελεσματική θεραπεία για την Νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα ή άλλες ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου;) https://medicalmarijuana.procon.org/questions/is-marijuana-an-effective-treatment-for-crohns-disease-ulcerative-colitis-or-other-inflammatory-bowel-diseases/

Μια μελέτη[8] από το 2011 ανακάλυψε ότι το 51 τοις εκατό των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα χρησιμοποιούν κάνναβη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους και δεν έχουν παρενέργειες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η THC που βρίσκεται στην κάνναβη μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση της διαπερατότητας της επιθηλιακής επένδυσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας την βλάβη.

[8] “THC May Help To Reduce Damage In Patients With Inflammatory Bowel Disease (IBD)” (Η THC μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των βλαβών σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ)) https://www.medicaljane.com/2014/06/28/medical-marijuana-and-inflammatory-bowel-disease-ibd/

Αν και η ελκώδης κολίτιδα διαφέρει από την αντίστοιχη Νόσο του Crohn και οι δύο μοιράζονται συμπτώματα που μπορούν να θεραπευτούν με τη ιατρική χρήση της κάνναβης. Το 2013, διεξήχθη μια μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στα συμπτώματα της Νόσου του Crohn. Οι ασθενείς έλαβαν είτε φαρμακευτική κάνναβη είτε εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες θεραπείας. Οι ασθενείς που έλαβαν κάνναβη περιήλθαν σε ύφεση και ανέφεραν αύξηση στην όρεξη και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους.

Η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τη φλεγμονή, την έλλειψη όρεξης, τον γενικό πόνο και την εξάντληση που αναφέρουν άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Τύποι ποικιλιών κάνναβης

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την ελκώδη κολίτιδα θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα ενός ασθενή. Προκειμένου κάποιος να μπορέσει να αποκτήσει κάρτα για την ιατρική χρήση της κάνναβης, η ελκώδης κολίτιδα πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των καταστάσεων που επιτρέπουν την χρήση της κάνναβης στην πολιτεία στην οποία διαμένεις.

Μόλις αποκτήσεις την κάρτα σου, μπορείς να επισκεφτείς ένα ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης (dispensary)και να αγοράσεις τα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Επειδή υπάρχουν πολλές ποικιλίες κάνναβης, θα πρέπει να μιλήσεις με έναν υπάλληλο του καταστήματος ή τον γιατρό σου για την κάνναβη, για να βρεις αυτά τα προϊόντα και τις ποικιλίες που θα ταιριάζουν καλύτερα σε σένα.

Έχουμε φτιάξει έναν γρήγορο οδηγό για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις. Ας δούμε τις ποικιλίες Indica, Sativa και τα υβρίδια και τις φαρμακευτικές τους χρήσεις.

Ποικιλίες indica

Οι ποικιλίες indica έχουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, θα αισθανθείς μια ευφορικότητα σε όλο το σώμα. Αυτές οι ποικιλίες επομένως είναι κατάλληλες για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως:

* Χρόνιος πόνος

* Τρόμους

* Αϋπνία

* Μυικοί σπασμοί

* Ρευματική και αρθριτική διόγκωση και δυσκαμψία

* Άγχος

Ποικιλίες sativa

Οι ποικιλίες sativa σε κάνουν να αισθάνεσαι σωματικά και ψυχικά ενεργοποιημένος, καθώς και πιο συγκεντρωμένος. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζονται καλύτερα με τις ποικιλίες sativa είναι:

* Κατάθλιψη

* Ναυτία

* Χρόνιος πόνος

* Ενθάρρυνση της όρεξης

* Πονοκέφαλοι

Υβριδικές ποικιλίες indica / sativa

Οι υβριδικές ποικιλίες έχουν τα χαρακτηριστικά τόσο των indica όσο και των sativa. Για παράδειγμα, η προσθήκη sativa σε μια ποικιλία indica δημιουργεί πνευματική διαύγεια και μειώνει τα ηρεμιστικά αποτελέσματα. Συνδυάζοντας την indica με μια ποικιλία sativa θα να μειωθούν οι δυνατότητες μιας καθαρής sativa που θα μπορούσαν να σε κάνουν ανήσυχο (υπερδιέγερση).

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελκώδη κολίτιδα

Υπάρχουν πολλά ακόμα για να μάθουμε σχετικά με το ποια ποικιλία λειτουργεί καλύτερα για τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. Φτιάξαμε μια λίστα για να ξεκινήσεις.

Φλεγμονή και πόνος

Η φλεγμονή και ο πόνος πηγαίνουν χέρι-χέρι όσον αφορά τις επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση τους. Η κάνναβη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η λήψη οποιασδήποτε από τις τρεις παρακάτω ποικιλίες μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα:

* Cannatonic. Ως ένα θεραπευτικό υβρίδιο, η ποικιλία Cannatonic βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Να αναμένεις μια ομαλή και ήπια επίδραση από αυτήν την ποικιλία. Μπορείς να την καταναλώσεις χωρίς αρνητικές συνέπειες πριν να πας για την εργασία σου ή για να συναντήσεις τους φίλους σου.

* Harlequin. Η ποικιλία Harlequin είναι ένα υβρίδιο με κυρίαρχη την sativa. Κατάλληλη για καθημερινή χρήση, η ποικιλία Harlequin δεν παρέχει ψυχοδραστικές επιδράσεις και επιδράσεις παράνοιας ή ανησυχίας. Επειδή η Harlequin περιέχει νευροπροστατευτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, θα βρεις ανακούφιση από τον πόνο και την φλεγμονή όταν την καταναλώνεις. Θα σου δώσει μια ανώδυνη, ανυψωτική και μέτρια ευφορικότητα.

* Afghan Kush. Η Afghan Kush είναι σχεδόν 100% indica. Στις επιδράσεις της υπάρχει η αίσθηση του “couch-lock” (κλείδωμα στον καναπέ) και η εμπειρία είναι αυτή ενός χαλαρωτικού μουδιάσματος του πόνου σε όλο το σώμα όταν την καταναλώνεις. Η ποικιλία Afghan Kush περιέχει αντιφλεγμονώδη τερπένια. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς αυτήν την ποικιλία για ξεκούραση και ύπνο τα βράδια.

Έλλειψη όρεξης

Όταν κάποιος έχει ελκώδη κολίτιδα, χρειάζεται μια επαρκή διατροφή. Μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις ποικιλίες εάν έχεις χάσει την όρεξή σου ή εάν αντιμετωπίζεις το φαγητό σαν κάτι που σου προκαλεί προβλήματα:

* Candyland. Αυτό η υβριδική ποικιλία έχει τις ιδιότητες μιας καθαρής sativa. Θα νιώσεις ενεργοποιημένος, πεινασμένος και αφυπνισμένος για αρκετές ώρες μετά που θα καταναλώσεις αυτήν την ποικιλία.

* Girl Scout Cookies. Είναι μια υβριδική ποικιλία που προσφέρει πλήρη χαλάρωση του σώματος και ανακούφιση του πόνου και η ποικιλία Girl Scout Cookies μπορεί να σου ανοίξει και την όρεξη. Βεβαιώσου ότι έχεις πολλές γευστικές, υγιεινές λιχουδιές έτοιμες και διαθέσιμες πριν καταναλώσεις αυτήν την ποικιλία.

* Orange Kush. Αυτή η ποικιλία indica αντιμετωπίζει τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο και το άγχος, θα σου δώσει επίσης και τα γνωστά σε όλους μας “munchies” (λιγούρες).

Κούραση

Μπορεί συχνά να αισθάνεσαι κουρασμένος και καταβεβλημένος όταν έχεις ελκώδη κολίτιδα. Δοκίμασε τις παρακάτω ποικιλίες για να καταπολεμήσεις αυτό το πρόβλημα:

* Laughing Buddha. Η Laughing Buddha είναι μια υβριδική ποικιλία με κυρίαρχη την sativa και σου δίνει πολλή ενέργεια για να περάσεις την ημέρα σου. Επειδή οι νέοι καταναλωτές μπορεί να αισθανθούν λίγη ανησυχία όταν καταναλώσουν για πρώτη φορά αυτήν την ποικιλία, θα πρέπει να έχεις μια κάποια εμπειρία με την κατανάλωση της κάνναβης πριν να χρησιμοποιήσεις αυτή την ποικιλία.

* Tangie. Αν αγαπάς την μυρωδιά και τη γεύση των μανταρινιών, θα αγαπήσεις αυτήν την εξαιρετικά γευστική sativa-κυρίαρχη ποικιλία. Θα νιώθεις ενεργητικός και δημιουργικός όταν θα καταναλώνεις αυτή την ποικιλία που έχει μυρωδιά και γεύση μανταρινιού.

* Ghost Train Haze. Μια ισχυρή sativa, αυτή η ποικιλία απαλύνει τις ανησυχίες και το άγχος. Μπορεί να σου προκαλέσει γέλιο όταν δοκιμάζεις αυτήν την ποικιλία.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας

Τώρα ξέρεις πώς μπορεί να σε βοηθήσει η ιατρική χρήση της κάνναβης, ας δούμε όμως και κάποιες μεθόδους θεραπείας με το βότανο, ώστε να μπορείς να αποφασίσεις ποια θα πρέπει να χρησιμοποιείς για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας:

* Ατμοποίηση. Η ατμοποίηση παρέχει γρήγορη ανακούφιση, δεν θα σε κάνει να μυρίζεις καπνίλα καθώς δεν υπάρχει καύση και δεν είναι και τόσο επιβαρυντικός τρόπος εισπνοής για τους πνεύμονες σου.

* Χυμοί. Μπορείς να συνδυάσεις ωμά, φρέσκα φύλλα κάνναβης με κάποιον υγιεινό χυμό. Η κατανάλωση χυμών είναι μια καλή επιλογή αν δεν έχεις αρκετή όρεξη.

* Σπρέι. Τα σπρέι κάνναβης έρχονται σε μια ποικιλία από ήπιες γεύσεις.

* Βάμματα. Αυτά είναι εκχυλίσματα με βάση το αλκοόλ που μπορείς να προσθέσεις στα φαγητά και τα ποτά.

* Υπόθετα. Τα ειδικά καταστήματα διάθεσης πωλούν επίσης κάνναβη για ιατρική χρήση σε μορφή υπόθετων.

* Βρώσιμα. Μπορείς να τα αγοράσεις ή να φτιάξεις τα δικά σου βρώσιμα. Μπορείς επίσης να αγοράσεις γλειφιτζούρια και παστίλιες με κάνναβη που είναι τέλεια όταν δεν θες να φας ποσότητες.

Η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα οφέλη της κάνναβης τα τελευταία χρόνια. Η κάνναβη δεν έχει πλέον το στίγμα που είχε κάποτε και σίγουρα αυτό έχει να κάνει με πολλούς και καλούς λόγους. Εσύ ή κάποιο άτομο που αγαπάς μπορεί πλέον να δοκιμάσει να αντιμετωπίσει την ελκώδη κολίτιδα με την χρήση της κάνναβης.

 

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση