(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόMarijuana Doctors “Medical Marijuana For Lymphocytic Colitis” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/lymphocytic-colitis/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 28, 2019)

Αν έχεις μια διάγνωση για λεμφοκυτταρική κολίτιδα από τον γιατρό σου, πιθανότατα θα προσπαθήσεις να βρεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Με την απόκτηση γνώσης σχετικά με τη λεμφοκυτταρική κολίτιδα, συμπεριλαμβανομένων και των επιλογών θεραπείας που μπορείς να έχεις, θα είναι περισσότερες οι πιθανότητες που θα έχεις για να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου και να διατηρήσεις μια πιο άνετη και πληρέστερη ζωή. Για να διευκολυνθείς με τα συμπτώματά σου και για να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασή σου, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσεις πολυάριθμες συμβατικές θεραπείες. Μια άλλη θεραπεία που μπορεί να θέλεις να εξετάσεις είναι και αυτή της ιατρικής χρήση της κάνναβης.

Τι είναι η λεμφοκυτταρική κολίτιδα;

Η λεμφοκυτταρική κολίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που οφείλεται σε φλεγμονή του παχέος εντέρου. Προκαλεί επίσης επεισόδια στομαχικού πόνου και χρόνια υδαρή διάρροια.

Τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ταξιδεύουν στο παχύ έντερο στη λεμφοκυτταρική κολίτιδα και προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο των ιστών. Τα λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) ενδέχεται επίσης να συσσωρευθούν σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εμποδίσει το παχύ έντερο από το να απορροφήσει σωστά την ποσότητα νερού που θα έπρεπε, προκαλώντας πόνο στο στομάχι και υδαρή διάρροια.

Η λεμφοκυτταρική κολίτιδα είναι μια μορφή ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΙΦΝΕ)[1]. Οι ΙΦΝΕ είναι μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα μας στο παχύ ή στο λεπτό έντερο.

[1] “Medical Marijuana For Inflammatory Bowel Disease (IBD)” (Η ιατρική χρήση της κάνναβηε για τη ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ)) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammatory-bowel-disease-ibd/

Η λεμφοκυτταρική κολίτιδα είναι επίσης μια μορφή μικροσκοπικής κολίτιδας. Η κολίτιδα κολλαγόνου είναι η άλλη κύρια μορφή μικροσκοπικής κολίτιδας. Η μικροσκοπική κολίτιδα είναι φλεγμονή του παχέος εντέρου που παρατηρείται μόνο με μικροσκόπιο και δεν είναι ορατή στην επιφάνεια του παχέος εντέρου με γυμνό μάτι. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κολίτιδα κολλαγόνου και η λεμφοκυτταρική κολίτιδα θα μπορούσαν να είναι οι ίδια ασθένεια, αλλά παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους.

Η λεμφοκυτταρική κολίτιδα δεν είναι μια συνηθισμένη διαταραχή. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι ενήλικες φαίνεται να την έχουν πιο συχνά, ιδιαίτερα εκείνοι ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. Μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν λεμφοκυτταρική κολίτιδα συχνότερα από τους άνδρες. Η κατάσταση παρατηρείται επίσης συχνά σε άτομα με κοιλιοκάκη.

Αιτίες της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν το τι προκαλεί τη φλεγμονή του παχέος εντέρου με συνέπεια την εμφάνιση της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας.

  1. Η ουσία του γαστρεντερικού σωλήνα

Ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι μια ουσία της γαστρεντερικής οδού μπορεί να προκαλέσει αυτή την ανώμαλη ανοσοαπόκριση. Αυτό μπορεί να είναι κάποια γύρη ή φαγητό. Σε ορισμένα άτομα, ορισμένα είδη τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν την διαταραχή. Ορισμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να κάνουν τα συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας χειρότερα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, της καφεΐνης και των τεχνητών γλυκαντικών.

  1. Βακτήρια

Σε ορισμένα άτομα, ορισμένα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν λεμφοκυτταρική κολίτιδα. Μπορεί να παρουσιάσεις το πρώτο σου επεισόδιο αφού αρρωστήσεις από κάποια βακτηρίδια. Οι τύποι βακτηριδίων που συνήθως προκαλούν κολίτιδα περιλαμβάνουν τα Clostridium difficile ή Campylobacter jejuni. Οι τοξίνες των βακτηριδίων αυτών μπορεί να βλάψουν την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου προκαλώντας φλεγμονή. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι και κάποιοι ειδικοί ιοί μπορεί να συνεισφέρουν στη λεμφοκυτταρική κολίτιδα.

  1. Φάρμακα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποκτήσουν την πάθηση λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται:

* Τα αντιόξινα φάρμακα

* Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη

* Τα διαβητικά φάρμακα

* Τα φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη

* Τα φάρμακα για την κατάθλιψη

  1. Χολικό οξύ

Εάν δεν απορροφηθεί σωστά, το χολικό οξύ μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του παχέος εντέρου.

  1. Αυτοάνοσες ασθένειες

Η κοιλιοκάκη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες που προκαλούν στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου να επιτεθεί σε υγιείς ιστούς μπορούν επίσης να προκαλέσουν λεμφοκυτταρική κολίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου για την λεμφοκυτταρική κολίτιδα

Η ύπαρξη ορισμένων ιατρικών παθήσεων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για την πάθηση. Συχνές προϋπάρχουσες τέτοιες καταστάσεις είναι η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης[2] και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)[3].

[2] “Medical Marijuana For Diabetes” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τον διαβήτη) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/diabetes/

[3] “Medical Marijuana For Irritable Bowel Syndrome (IBS)” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/irritable-bowel-syndrome/

Τα συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Η χρόνια, υδαρή διάρροια[4] είναι το κύριο σύμπτωμα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας. Δεν υπάρχει αίμα σε αυτή τη διάρροια και θα μπορεί να έχεις μόνο λίγες κενώσεις με τέτοιου είδους διάρροια κάθε μέρα και αυτό μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες. Για πολλά άτομα, η διάρροια εξαφανίζεται για λίγο, αλλά επιστρέφει αργότερα.

[4] “Medical Marijuana For Diarrhea” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την διάρροια) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/diarrhea/

Άλλα συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας μπορεί να είναι:

* Πόνος στο στομάχι

* Απώλεια βάρους

* Ναυτία

* Φούσκωμα

* Πόνος στις αρθρώσεις

* Αδυναμία ή κόπωση

* Αφυδάτωση

* Αδυναμία ελέγχου της τάσης για αφόδευση

Εάν αντιμετωπίζεις υδαρή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, συμβουλέψου τον γιατρό σου για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Φυσικές επιδράσεις της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάσταση μπορεί να προχωρήσει και να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές όπως:

* Αφυδάτωση

* Απώλεια βάρους

* Κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα

* Υποσιτισμός

Ψυχολογικές επιδράσεις της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Επειδή τα συμπτώματα της μικροσκοπικής κολίτιδας είναι παρόμοια με αυτά του ΣΕΕ, πολλοί ασθενείς με μικροσκοπική κολίτιδα θα μπορούσαν να λάβουν μια λανθασμένη διάγνωση για ΣΕΕ[5].

[5] Ahmed Madisch, Birgit Bethke, Manfred Stolte, Stephan Miehlke “Is there an association of microscopic colitis and irritable bowel syndrome-A subgroup analysis of placebo-controlled trials” (Υπάρχει συσχέτιση της μικροσκοπικής κολίτιδας με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Μια ανάλυση υποομάδας ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών) World J Gastroenterol. 2005 Nov 7;11(41):6409.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4355777/

Προς τον Εκδότη

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζουμε την πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης από τουςBarta et al. που ασχολείται με την κλινική παρουσίαση ασθενών με μικροσκοπική κολίτιδα. Ερευνήθηκε σε μια ομάδα 53 ασθενών με μικροσκοπική κολίτιδα (46 με κολίτιδα κολλαγόνου, 7 με λεμφοκυτταρική κολίτιδα) η σχέση μεταξύ μικροσκοπικής κολίτιδας και δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματά ήταν ότι ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα ήταν ένα σύνηθες σύμπλεγμα συμπτωμάτων ασθενών με μικροσκοπική κολίτιδα, έτσι το πρόσωπο της μικροσκοπικής κολίτιδας μοιάζει με αυτό στις υποομάδες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι εξαιρετικά διαδεδομένη διαταραχή. Τα κριτήρια διάγνωσης Consensus diagnostic criteria (Rome II) με βάση τα συμπτώματα έχουν καθοριστεί για να βοηθήσουν στην διάγνωση του ΣΕΕ. Η μικροσκοπική κολίτιδα, που περιλαμβάνει την κολίτιδα κολλαγόνου και την λεμφοκυτταρική κολίτιδα, διαγνωρίζεται με ιστολογικά κριτήρια. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της μικροσκοπικής κολίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή η λειτουργική διάρροια είναι παρόμοια, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με μικροσκοπική κολίτιδα μπορεί να παρερμηνευθεί εσφαλμένα ότι πάσχει από ΣΕΕ ή από λειτουργική διάρροια ή από μια αλληλεπικάλυψη ασθενειών σε μια υποομάδα ασθενών.

Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε τα δεδομένα των Barta et al. που παρουσιάζουν μια ανάλυση υποομάδας ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών, στην οποία αξιολογείτε η πιθανή αλληλεπικάλυψη συμπτωμάτων μεταξύ μικροσκοπικής κολίτιδας και ΣΕΕ. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε το ποσοστό των ασθενών με ιστολογικά επιβεβαιωμένη μικροσκοπική κολίτιδα που πληρούν τα κριτήρια Rome-II για ΣΕΕ και για λειτουργική διάρροια.

Επιλέξαμε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με ιστολογικά επιβεβαιωμένη συμπτωματική μικροσκοπική κολίτιδα, οι οποίοι συμμετείχαν σε ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές της ομάδας μας. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της βασικής γραμμής αξιολογήθηκαν με τυποποιημένα ερωτηματολόγια και επιβεβαιώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια Rome-ΙΙ (χρόνιος κοιλιακός πόνος ή/και ανωμαλίες στα κόπρανα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, χωρίς συμπτώματα κινδύνου όπως απώλεια βάρους, χωρίς ευρήματα σε διαδικασίες εξετάσεων ρουτίνας συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης).

Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης συμπεριλήφθηκαν ογδόντα δύο περιπτώσεις μικροσκοπικής κολίτιδας (74 κολλαγόνου, 8 λεμφοκυτταρική). Η μέση ηλικία ήταν 57 έτη (30-80). Εβδομήντα τρεις ήταν γυναίκες. Η μέση συχνότητα κοπράνων ανά ημέρα ήταν 6 (εύρος 3-15). Η διάρκεια των συμπτωμάτων πριν από την ιστολογική διάγνωση της μικροσκοπικής κολίτιδας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 156 μήνες με μέσο όρο 28 μήνες. Σαράντα επτά ασθενείς (57,3%) είχαν ταυτόχρονα κοιλιακό άλγος.

Είκοσι τρεις ασθενείς (28,1%) πληρούσαν τα κριτήρια Rome-ΙΙ για την διάρροια από ΣΕΕ. Έξι ασθενείς (7,3%) πληρούσαν τα κριτήρια για λειτουργική διάρροια. Εάν τα κριτήρια για τη διάρκεια των συμπτωμάτων εξαιρεθούν από την ανάλυσή μας, οι αντίστοιχοι ρυθμοί θα ήταν 65% και 13,4% αντίστοιχα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν σαφώς ότι μια σημαντική ομάδα ασθενών με μικροσκοπική κολίτιδα έχει επικρατούσα διάρροια ΣΕΕ ή λειτουργικά συμπτώματα παρόμοια με τη διάρροια. Έτσι, οι ασθενείς με μικροσκοπική κολίτιδα θα μπορούσαν να διαγνωσθούν λανθασμένα ως πάσχοντες από ΣΕΕ ή από λειτουργική διάρροια. Επιπλέον, λόγω της υψηλής συχνότητας ΣΕΕ, μια αλληλεπικάλυψη της νόσου μπορεί να υπάρχει σε μια υποομάδα ασθενών, όπως παρουσιάστηκε μεταξύ ΣΕΕ και κοιλιοκάκης. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα κριτήρια κλινικών συμπτωμάτων του ΣΕΕ δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα για να αποκλείσουν τη διάγνωση της μικροσκοπικής κολίτιδας. Επομένως, οι ασθενείς με κυρίαρχα συμπτώματα διάρροιας τύπου ΣΕΕ θα πρέπει να υποβάλλονται σε βιοψίες μήτρας από ολόκληρο το κόλον για να διερευνηθεί πιθανή μικροσκοπική κολίτιδα, ειδικά βιοψίες από το δεξιό κόλον είναι σημαντικές επειδή μερικές φορές το αριστερό κόλον είναι λιγότερο εμπλεκόμενο”.

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Μερικά άτομα ανησυχούν για την διάρροια ή για άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν, οπότε αποφεύγουν το σχολείο, την εργασία ή το να βγαίνουν έξω με φίλους. Μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες ή για την κοινωνική τους ζωή. Μπορεί να αισθάνονται ευερέθιστοι ή ανήσυχοι. Αυτά είναι όλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Και επειδή η μικροσκοπική ή λεμφοκυτταρική κολίτιδα μοιράζεται παρόμοια συμπτώματα με το ΣΕΕ, είναι ασφαλές να πούμε ότι μερικοί ασθενείς πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κατάθλιψη ή άγχος με την λεμφοκυτταρική κολίτιδα όπως συμβαίνει και με το ΣΕΕ[6]. Αυτές οι διανοητικές επιδράσεις, μαζί με τις φυσικές επιδράσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

[6] “IBS and Depression: What’s the Link?” (ΣΕΕ και κατάθλιψη: Ποια είναι η σχέση;) https://www.webmd.com/ibs/guide/irritable-bowel-syndrome-ibs-depression#1

Στατιστικά στοιχεία για τη λεμφοκυτταρική κολίτιδα

Τα στοιχεία για τη λεμφοκυτταρική κολίτιδα, σύμφωνα με τα National Institutes of Health (NIH) περιλαμβάνουν:

* Τα ποσοστά επικράτησης της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας και της κολίτιδας κολλαγόνου είναι 69 και 42 ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα[7].

* Τα ποσοστά εμφάνισης σε ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια διάρροια κυμαίνονται από 10 έως 20%.

* Οι αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη γήρανση, με το 75% των προσβεβλημένων ατόμων να είναι άνω των 50 ετών.

* Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κολίτιδα με 2,4 γυναίκες να έχουν διαγνωσθεί για κάθε έναν διαγνωσμένο άνδρα.

[7] (ό.π.) “Microscopic Colitis: A Review of Collagenous and Lymphocytic Colitis” (Μικροσκοπική κολίτιδα: Μια ανασκόπηση της κολίτιδας κολλαγόνου και της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας)

Η ιστορία της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Η μικροσκοπική κολίτιδα, σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης και της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας, έχει συχνά διαγνωστεί εσφαλμένα, έχει συχνά παρεξηγηθεί και συχνά δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Αυτό είναι εν μέρει επειδή είναι μια αρκετά πρόσφατα αναγνωρισμένη κατάσταση. Η μικροσκοπική κολίτιδα περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές δεκαετίες.

Το 2004, ο Martin Olesen και οι συνεργάτες του, δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν ότι η ετήσια συχνότητα μικροσκοπικής κολίτιδας σε όλες τις διαφορετικές μορφές της είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Στην πραγματικότητα, στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι η ετήσια συχνότητα εμφάνισης μικροσκοπικής κολίτιδας[8] προσέγγιζε τη συχνότητα εμφάνισης της ελκώδους κολίτιδας και ταιριάζει με τη συχνότητα εμφάνισης της Νόσου του Crohn.

[8] “Microscopic colitis (MC), PREVALENCE” (Μικροσκοπική κολίτιδα, ΕΜΦΑΝΙΣΗ) https://www.microscopiccolitisfoundation.org/prevalence.html

Οι τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την λεμφοκυτταρική κολίτιδα και οι παρενέργειες τους

Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις λεμφοκυτταρική κολίτιδα, ίσως θελήσεις να δεις έναν γαστρεντερολόγο που να έχει ειδική εκπαίδευση για τη θεραπεία των προβλημάτων του πεπτικού σωλήνα. Θα σε ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιστορικό σου. Θα σου γράψει εξετάσεις και θα σε εξετάσει στην κοιλιά. Πρώτα θα αποκλείσει άλλους λόγους για τη διάρροια, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων άλλων ΙΦΝΕ ή/και κάποιας λοίμωξης.

Μπορεί να ζητήσει να γίνουν:

* Εξέταση για Κοιλιοκάκη

* Εξέταση αίματος για λοίμωξη και αναιμία

* Ενδοκοιλιακές εξετάσεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς εξετάσεων για το ανώτερο γαστρεντερικό, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία

* Εξετάσεις ανάλυσης κοπράνων για τον έλεγχο παρουσίας μόλυνσης ή φλεγμονής

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και κολονοσκόπηση, η οποία εξετάζει το ορθό και την επένδυση του παχέος εντέρου χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα και φως. Ακόμη και αν έχεις λεμφοκυτταρική κολίτιδα, το κόλον συνήθως φαίνεται κανονικό κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Ο εξεταστής μπορεί να συλλέξει δείγματα ιστών του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης για να τα εξετάσει κάτω από μικροσκόπιο για να προσδιορίσει εάν έχεις λεμφοκυτταρική κολίτιδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μικροσκοπική κολίτιδα θα μπορούσε να εξαφανιστεί από μόνη της. Εάν δεν το κάνει, ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει μερικά πράγματα όπως:

  1. Την λήψη συμπληρωμάτων με ίνες.
  2. Την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων, ποτών ή άλλων πραγμάτων που πιθανόν να χειροτερεύουν τα συμπτώματά σου όπως τα γαλακτοκομικά, την καφεΐνη ή τα λιπαρά τρόφιμα.
  3. Το σταμάτημα φαρμάκου που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ορισμένα φάρμακα εάν αυτά τα τρία παραπάνω βήματα δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα (over-the-counter, OTC) φάρμακα για την διακοπή της διάρροιας. Οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι:

* Ξερό στόμα

* Ζάλη

* Δυσκοιλιότητα

* Νωθρότητα

* Κόπωση

* Εμετός

* Ναυτία

* Δυσφορία στο στομάχι, πόνος ή διεύρυνση

Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση του πρηξίματος, φάρμακα όπως τα στεροειδή ή η σουλφασαλαζίνη. Οι παρενέργειες των στεροειδών μπορεί να είναι:

* Θολή όραση

* Ακμή

* Ευκολία μελανιάσματος του δέρματος

* Γλαύκωμα ή καταρράκτης

* Δυσκολία στον ύπνο

* Αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη

* Υψηλή πίεση αίματος

* Αυξημένη ανάπτυξη τριχοφυΐας στο σώμα

Εάν και αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να λάβεις φάρμακα για να καταστείλεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα όπως η αζαθειοπρίνη. Οι παρενέργειες της αζαθειοπρίνης είναι:

* Σοβαρή ναυτία, διάρροια ή έμετος

* Σημάδια λοίμωξης, όπως ρίγη, πυρετός, πόνους στο σώμα, πονόλαιμος, μυϊκός πόνος ή αδυναμία

* Κάψιμο ή πόνος στην ούρηση

Μια άλλη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση, αν και πολύ λίγοι άνθρωποι χρειάζονται μια τέτοια θεραπεία.

Για πολλά άτομα με μικροσκοπική κολίτιδα, η θεραπεία είναι τυπικά αποτελεσματική. Ορισμένα άτομα υποτροπιάζουν μόλις σταματήσουν τη θεραπεία.

Πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την λεμφοκυτταρική κολίτιδα

Το Budenofalk (βουδεσονίδη) σε ένα γαστρο-ανθεκτικό χάπι και με την λήψη του μια φορά την ημέρα από το στόμα, δείχνει να είναι μια θεραπεία για την λεμφοκυτταρική κολίτιδα, σύμφωνα με μελέτη φάσης ΙΙΙ. Ορισμένες μικρές μελέτες δείχνουν ότι η βουδεσονίδη στην από του στόματος μορφή της είναι χρήσιμη για τη λεμφοκυτταρική κολίτιδα, αλλά οι ερευνητές ζητούν την διενέργεια περαιτέρω τυχαιοποιημένων δοκιμών.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τη λεμφοκυτταρική κολίτιδα

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Τα κανναβινοειδή στη κάνναβη:

* Προσφέρουν ανακούφιση του πόνου

* Παρέχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

* Ανοίγουν την όρεξη

* Μειώνουν την ναυτία

* Βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος

Εξαιτίας αυτού, η χρήση κάνναβης είναι κοινή σε άτομα με ΣΕΕ. Και, το ΣΕΕ είναι μια ειδική προϋπόθεση[9] για την χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε πολλές πολιτείες, όπως η Μινεσότα, το Νιου Τζέρσι, η Νέα Υόρκη, το Οχάιο και η Πενσυλβανία.

[9] “Medical Marijuana For Inflammatory Bowel Disease (IBD)” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ)) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammatory-bowel-disease-ibd/

Μια μελέτη 2016 έδειξε[10] ότι το 17,6% των ασθενών με ΣΕΕ χρησιμοποιούν κάνναβη για να κατευνάσουν τα συμπτώματά τους. Εκείνοι που χρησιμοποιούν κάνναβη αναφέρουν βελτίωση στην κοιλιακές κράμπες, στο κοιλιακό άλγος, στην διάρροια και στον πόνο στις αρθρώσεις.

[10] (ό.π.) “Therapeutic Use of Cannabis in Inflammatory Bowel Disease” (Θεραπευτική χρήση της κάνναβης σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου)

Μια μελέτη από το 2011 παρατήρησε την αποτελεσματικότητα της CBD ως μια θεραπεία[11] για την εντερική φλεγμονή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση CBD μετά την επαγωγή φλεγμονής, μείωσε τη φλεγμονή[12] και η χορήγηση της CBD προτού προκληθεί φλεγμονή παρεμπόδισε την εμφάνιση της φλεγμονής εντελώς. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η CBD εργάστηκε ως ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε ένα δείγμα ιστών που οι γιατροί πήραν από ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η CBD βοήθησε αποτελεσματικά τόσο στην βιοψία των ιστών που πήραν οι γιατροί από τα άτομα κατά τη διάρκεια της ύφεσης και του ιστού που λήφθηκε κατά τη διάρκεια των ενεργών φάσεων της νόσου.

[11] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

[12] Daniele De Filippis, Giuseppe Esposito, Carla Cirillo, Mariateresa Cipriano, Benedicte Y De Winter, Caterina Scuderi, Giovanni Sarnelli, Rosario Cuomo, Luca Steardo, Joris G De Man, Teresa Iuvone, Silvana Gaetani “Cannabidiol Reduces Intestinal Inflammation through the Control of Neuroimmune Axis” (Η κανναβιδιόλη μειώνει την εντερική φλεγμονή μέσω του ελέγχου του νευροανοσοποιητικού άξονα) PLoS One. 2011;6(12):e28159.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232190/

Περίληψη

Τα εντερικά γλοιακά κύτταρα (Enteric glial cells, EGC) ενεργά προκαλούν οξεία και χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Τα EGC πολλαπλασιάζονται και απελευθερώνουν νευροτροφίνες, αυξητικούς παράγοντες και προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση, που αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική σύνδεση μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο. Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια ενδιαφέρουσα ένωση λόγω της ικανότητάς της να ελέγχει την αντιδραστική γλοίωση στο ΚΝΣ χωρίς ανεπιθύμητες ψυχοτρόπες επιδράσεις. Επομένως, το σκεπτικό της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε την επίδραση της CBD στις εντερικές βιοψίες από ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (ulcerative colitis, UC) και από εντερικά τμήματα ποντικών με προκαλούμενη από LPS εντερική φλεγμονή. Η CBD αντισταθμίζει σημαντικά την αντιδρώσα εντερική γλοίωση σε LPS-ποντίκια μέσω της μαζικής αναγωγής της νευροτροφίνης S100B αστρογλοιακής σηματοδότησης. Ιστολογικά, βιοχημικά και ανοσοϊστοχημικά δεδομένα κατέδειξαν ότι η μείωση S100B συσχετίστηκε με σημαντική μείωση των ιστιοκυττάρων και των μακροφάγων στο έντερο των ποντικών που έλαβαν LPS μετά από θεραπεία CBD. Επιπλέον η αγωγή LPS-ποντικών με CBD μείωσε την έκφραση TNF-α και την παρουσία διασπασμένης κασπάσης-3. Παρόμοια αποτελέσματα ελήφθησαν σε ex vivoκαλλιεργημένες ανθρώπινες βιοψίες από το κόλον. Σε βιοψίες ασθενών με UC, τόσο κατά τη διάρκεια ενεργού φλεγμονής όσο και σε ύφεση που διεγείρεται με LPS + INF-γ, παρατηρήθηκε αυξημένη ενεργοποίηση των γλοιακών κυττάρων και εντερική βλάβη. Η CBD μείωσε την έκφραση των πρωτεϊνών S100B και iNOS στις ανθρώπινες βιοψίες επιβεβαιώνοντας την καλά τεκμηριωμένη επίδρασή της όπως στα σηπτικά ποντίκια. Η δραστικότητα της CBD, μεσολαβεί, τουλάχιστον μερικώς, μέσω της επιλεκτικής οδού υποδοχέα PPAR-gamma. Η CBD στοχεύει την εντερική αντιδραστική γλοίωση, εξουδετερώνει το φλεγμονώδες περιβάλλον που προκαλείται από LPS σε ποντικούς και σε ανθρώπινες καλλιέργειες του παχέος εντέρου που προέρχονται από ασθενείς με UC. Αυτές οι δράσεις οδηγούν σε μείωση της εντερικής βλάβης που προκαλείται από την οδό υποδοχέα PPAR-gamma. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η CBD αποκαλύπτει μια νέα θεραπευτική στρατηγική για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου”.

Μια μελέτη του 2010 στο British Journal of Pharmacology εξέτασε τα αποτελέσματα της THC και της CBD[13] στην κολίτιδα στους αρουραίους. Οι ερευνητές προκάλεσαν εντερική φλεγμονή σε μοντέλα αρουραίων για να ελέγξουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα κανναβινοειδή στην αντιμετώπιση και θεραπεία της φλεγμονής σε σύγκριση με ένα επί μακρού χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, την σουλφασαλαζίνη.

[13] “CBD vs. THC” (CBD εναντίονTHC) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cbd-vs-thc/

Σύμφωνα με τη μελέτη, η THC στην κάνναβη[14], όταν δόθηκε σωστά, ήταν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο[15]. Αν και η CBD δεν ήταν από μόνη της αποτελεσματική, βοήθησε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της THC. Το βότανο προστάτευσε τα χολινεργικά νεύρα, ενώ η σουλφασαλαζίνη δεν το έκανε και δεν ήταν και τόσο αποτελεσματική όσο η THC. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι χαμηλότερες δόσεις THC αναμεμειγμένες με CBD ήταν πιο αποτελεσματικές από τις υψηλότερες δόσεις THC μόνες τους στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Η THC, αμφότερα συνδυασμένη με την CBD και μόνη της, βελτίωσε επίσης τη λειτουργία των μυών του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με τη σουλφασαλαζίνη.

[14] “Tetrahydrocannabinol (THC)”(Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

[15] JM Jamontt, A Molleman, RG Pertwee, ME Parsons “The effects of Δ9-tetrahydrocannabinol and cannabidiol alone and in combination on damage, inflammation and in vitro motility disturbances in rat colitis” (Τα αποτελέσματα της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης και της κανναβιδιόλης μόνες τους και σε συνδυασμό σε βλάβες, φλεγμονή και διαταραχές κινητικότητας in vitro στην κολίτιδα αρουραίου) Br J Pharmacol. 2010 Jun;160(3):712–723.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2931570/

Περίληψη

Ιστορικό και σκοπός: Η κάνναβη λαμβάνεται ως αυτο-φαρμακευτική αγωγή από ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για συμπτωματική ανακούφιση. Οι αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών μειώνουν τη φλεγμονή σε ζωϊκά μοντέλα κολίτιδας, αλλά τα αποτελέσματά τους στην διαταραγμένη κινητικότητα δεν είναι γνωστά. Η (-)-Κάνναβιδιόλη (CBD) έχει δειχθεί ότι αλληλεπιδρά με Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στις μελέτες συμπεριφοράς, αλλά παραμένει να διαπιστωθεί εάν αυτά τα κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν in vivo σε φλεγμονώδεις διαταραχές. Επομένως, οι επιδράσεις της CBD και της THC μόνες τους και σε συνδυασμό διερευνήθηκαν σε ένα μοντέλο κολίτιδας.

Πειραματική προσέγγιση: Το μοντέλο οξείας κολίτιδας 2,4,6-τρινιτροβενζολοσουλφονικού οξέος (TNBS) σε αρουραίους χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η βλάβη, η φλεγμονή (δραστικότητα μυελοϋπεροξειδάσης) και η in vitro κινητικότητα από το κόλον. Η σουλφασαλαζίνη χρησιμοποιήθηκε ως δραστικό φάρμακο ελέγχου.

Βασικά αποτελέσματα: Η σουλφασαλαζίνη, η THC και η CBD αποδείχθηκαν ωφέλιμες σε αυτό το μοντέλο κολίτιδας με τη σχέση δόσης-απόκρισης για τα φυτοκανναβινοειδή να δείχνουν ένα σχήμα καμπάνας στην πλειονότητα των παραμέτρων (βέλτιστη δόση THC και CBD, 10 mg·kg-1). Η THC ήταν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Οι επιδράσεις αυτών των φυτοκανναβινοειδών ήταν πρόσθετες και η CBD αύξησε ορισμένες επιδράσεις μιας αναποτελεσματικής δόσης THC στο επίπεδο μιας αποτελεσματικής δόσης. Μόνο με THC και σε συνδυασμό με CBD προστατεύθηκαν τα χολινεργικά νεύρα, ενώ η σουλφασαλαζίνη δεν το έκανε.

Συμπεράσματα και επιπτώσεις: Σε αυτό το μοντέλο κολίτιδας, η THC και η CBD όχι μόνο μείωσαν τη φλεγμονή αλλά επίσης μείωσαν την εμφάνιση λειτουργικών διαταραχών. Επιπλέον, ο συνδυασμός CBD και THC θα μπορούσε να είναι ευεργετικός θεραπευτικά, μέσω προσθετικών ή ενισχυτικών αποτελεσμάτων”.

Ποιες παρενέργειες ή συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Στα συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κάνναβη, συμπεριλαμβάνονται:

Πόνος: Ο πόνος[15] είναι συχνά τόσο εξουθενωτικός, που οι ασθενείς συχνά πρέπει να βασίζονται σε ισχυρά παυσίπονα για να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Τα οπιοειδή δεν είναι μόνο πολύ εθιστικά, αλλά είναι επίσης και τοξικά. Η κάνναβη είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου και πολύ πιο ασφαλής από τα οπιοειδή.

Φλεγμονή: Η κάνναβη είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής[16] και του φλεγμονώδους πόνου λόγω της THC και της CBD. Και τα δύο αυτά κανναβινοειδή συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Αυτά όχι μόνο προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη φλεγμονή, αλλά δείχνουν επίσης αποτελεσματικότητα στη μείωση τόσο της απελευθέρωσης όσο και της παραγωγής προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.

Προβλήματα στον ύπνο: Πολλές μελέτες δείχνουν πόσο αποτελεσματική είναι η κάνναβη με τη βελτίωση του ύπνου[17]. Οι μεμονωμένες ανεκδοτικές (μη δημοσιευμένες) αποδείξεις δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του ύπνου κατά τη χρήση κάνναβης ως θεραπεία της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας. Η λήψη της κάνναβης πριν από την ώρα του ύπνου είναι μια πολύ ευεργετική θεραπεία που θα μπορούσε να διευκολύνει τα συμπτώματα της αϋπνίας. Πολλά άτομα αναφέρουν ότι η κάνναβη λειτουργεί καλύτερα για την αϋπνία σε σχέση με άλλα συμβατικά φάρμακα για τον ύπνο. Δεν είναι εθιστική και οι ασθενείς ξυπνούν άνετα την επόμενη μέρα.

Άγχος: Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη βοηθάει στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών[18]. Ορισμένες έρευνες για την κάνναβη και το άγχος δείχνουν ότι η κάνναβη έχει παρόμοια στοιχεία με τα παρασκευασμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Κατάθλιψη: Το University of Southern California ερεύνησε την κάνναβη και την κατάθλιψη[19]. Ερευνήθηκαν τόσο τα άτομα που χρησιμοποίησαν κάνναβη όσο και εκείνα που δεν το έκαναν. Από τα 4.400 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, όσοι χρησιμοποίησαν κάνναβη ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα και ενδείξεις κατάθλιψης από όσους δεν την χρησιμοποίησαν.

[15] “Medical Marijuana For Pain” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

[16] “Medical Marijuana For Inflammation” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την φλεγμονή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammation/

[17] “Medical Marijuana For Insomnia” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αϋπνία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/insomnia/

[18] “Medical Marijuana For Anxiety” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για το άγχος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/anxiety-disorders/

[19] “Medical Marijuana for Depression” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/major-depression/

Οι καλύτερες ποικιλίες της κάνναβης που χρησιμοποιούνται για τα συμπτώματα της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης που μπορείς να δοκιμάσεις στην λεμφοκυτταρική κολίτιδα, είναι:

* Chemo (Indica)

* Medicine Man (Indica-κυρίαρχη)

* Hog’s Breath (Indica)

* Golden Pineapple (Υβρίδιο)

* Lemon Jack (Sativa-κυρίαρχη)

Οι ποικιλίες indica είναι ηρεμιστικές και χαλαρωτικές, ενώ οι ποικιλίες sativa προσφέρουν αναζωογονητικά εγκεφαλικά αποτελέσματα. Τα υβρίδια πιστεύεται ότι εμπίπτουν μεταξύ του φάσματος των sativa και indica[20] ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που κληρονομούν από τις ποικιλίες-γονείς τους (γονότυπος). Ο budtender στο ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις την καλύτερη ποικιλία για σένα.

[20] “Indica vs. Sativa” (Indica εναντίον Sativa) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabis-indica-vs-sativa/

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας

Υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι για τη χορήγηση της κάνναβης κατά την θεραπεία της λεμφοκυτταρικής κολίτιδας. Η ατμοποίηση παρέχει γρήγορες επιδράσεις αλλά έχει κάποια σχετική επιβάρυνση στο αναπνευστικό σύστημα. Τα βρώσιμα έχουν μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν περιέχονται συστατικά που μπορεί να κάνουν την κολίτιδα σου χειρότερη. Τα σπρέι ή τα βάμματα που λαμβάνονται υπογλώσσια μπορεί να είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας. Και πάλι, ο budtender μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις την καλύτερη μέθοδο θεραπείας για σένα.

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση