(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Irritable Bowel Syndrome (IBS)” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/irritable-bowel-syndrome/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 25, 2019)

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) (Irritable Bowel Syndrome, IBS) είναι μια οδυνηρή, χρόνια πάθηση που προκαλεί αλλαγές στις λειτουργίες του εντέρου. Τα γνωστά συμπτώματα του ΣΕΕ, όπως αέρια και φούσκωμα, μαζί με εναλλασσόμενα επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητας, μπορούν να κάνουν τον ασθενή να υποφέρει και να είναι ενοχλητικό. Μπορεί επίσης να θέσει τον ασθενή σε μια συνεχή ανησυχία όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι του σχετικά με το τι θα κάνει αν χρειαστεί να πάει επειγόντως στην τουαλέτα.

Εξετάζουμε τι είναι το ΣΕΕ, το ιστορικό του, τα συμπτώματα και τις συνέπειές του, σε αυτό το άρθρο. Ίσως το πιο σημαντικό να είναι ότι, ανακαλύπτουμε τις συμβατικές θεραπείες για την πάθηση και φυσικά, το πώς η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα της πάθησης.

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία προκαλεί ένα μείγμα συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό, όπως πόνο στην κοιλιά, αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Η πάθηση επηρεάζει το κόλον (παχύ έντερο).

Το ΣΕΕ αναφέρεται συχνά με άλλες ονομασίες, όπως:

* Σπαστική κολίτιδα

* Ευερέθιστο κόλον

* Σπαστικό κόλον

* Νευρικό στομάχι

* Κολίτιδα του βλεννογόνου

* Σπαστικό έντερο

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ΣΕΕ έχουν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Μόνο ένα μικρό κλάσμα ατόμων που έχουν σπαστικό κόλον, εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι πάσχοντες από ΣΕΕ μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους μέσω προσαρμογών στα επίπεδα του στρες, στις δίαιτες και τους τρόπους ζωής τους. Άλλοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι χρειάζονται φάρμακα ή εναλλακτικές θεραπείες, όπως η κάνναβη.

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, πολλοί πάσχοντες από ΣΕΕ δοκιμάζουν τρόπους ζωής που τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν το τι τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Ιστορικό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Σε παλαιότερα έγγραφα, στα ονόματα που χρησιμοποιούνταν για την περιγραφή του ΣΕΕ περιλαμβάνονταν:

* Λειτουργική κολίτιδα

* Λειτουργική νόσος του εντέρου

* Ευερέθιστη κολίτιδα

* Σπλαχνική νεύρωση

* Σύνδρομο ευερέθιστου γαστρεντερικού

* Νεύρωση στομάχου

Μια από τις πρώτες γνωστές αναφορές στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίστηκε το 1950 στο Rocky Mountain Medical Journal. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με ασθενείς που εμφάνισαν δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακό άλγος χωρίς μια πραγματικά γνωστή μολυσματική αιτία. Μερικές πρώτες θεωρίες έδειξαν ότι το ΣΕΕ έχει ψυχική ή ψυχοσωματική αιτία.

Συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Τα συμπτώματα και τα σημάδια του ΣΕΕ ποικίλουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Αυτά συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων. Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναμένονται περιλαμβάνονται:

* Αέρια

* Κοιλιακές κράμπες

* Κοιλιακός πόνος

* Δυσκοιλιότητα ή διάρροια – μερικές φορές εναλλασσόμενες περιόδους και των δύο αυτών

* Βλέννα στα κόπρανα

Το ΣΕΕ είναι συχνά μια χρόνια κατάσταση. Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν φορές που τα συμπτώματα είναι καλύτερα ή χειρότερα από άλλους. Ίσως κάποιος να έχει περιόδους όπου τα συμπτώματα του παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση ή εξαφανίζονται εξ ολοκλήρου.

Είναι κρίσιμο να επισκεφτείς τον γιατρό σου εάν έχεις μια επίμονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σου ή εάν αισθάνεσαι ότι εμφανίζεις και άλλα σημάδια ΣΕΕ. Πρέπει να αποκλείσεις τυχόν πιο σοβαρές, υποκείμενες συνθήκες. Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε κάποιος να έχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας περιλαμβάνουν:

* Απώλεια βάρους

* Αιμορραγία από το ορθό

* Κοιλιακό άλγος που εμφανίζεται ή χειροτερεύει τη νύχτα

Επιδράσεις του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το να έχεις ΣΕΕ είναι κάτι το οδυνηρό και μπορεί να σε αναγκάσει να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις την ζωή σου. Όταν υποφέρεις από μια περίοδο έξαρσης, μπορεί αυτό να σε αναγκάσει να αποσυρθείς από τις συνηθισμένες καθημερινές σου δραστηριότητες λόγω της μακράς διάρκειας πόνου και δυσφορίας. Ίσως να μην θέλεις να ταξιδέψεις πολύ μακριά από το σπίτι φοβούμενος για το τι θα κάνεις σε περίπτωση που θα έχεις μια επίθεση διάρροιας. Αυτές συχνά έρχονται πολύ γρήγορα, σχεδόν από το πουθενά.

Η εμπειρία του να έχεις αέρια σε εμποδίζει από το να έχεις κοινωνικές συναναστροφές εξαιτίας του φόβου από κάποιο ντροπιαστικό επεισόδιο. Τα συμβατικά φάρμακα συχνά δεν μας δίνουν την ανακούφιση που χρειαζόμαστε και υπάρχουν παρενέργειες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Συχνά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου αισθανόμαστε ενοχλημένοι, θυμωμένοι και με εξαντλημένη την υπομονή μας από ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε. Μπορεί να αρχίσουμε να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε για να σταματήσουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων όταν βρισκόμαστε έξω ή ακόμα και στο σπίτι μας. Ο πόνος εξαφανίζει την διάθεση να κάνουμε πράγματα και αποστραγγίζει το κίνητρο μας για την ζωή.

Για μερικούς ανθρώπους, το ΣΕΕ είναι μια μη εμφανής κατάσταση. Δηλαδή, όταν το έχεις, μπορεί να φαίνεται ότι είσαι απόλυτα υγιείς. Άλλοι συχνά δε θα πιστεύουν ότι είσαι άρρωστος επειδή απλά δεν φαίνεσαι για άρρωστος. Έτσι μπορεί να αισθάνεσαι πιο απομονωμένος και μακριά από τους γύρω σου. Επειδή οι φίλοι και η οικογένεια δεν μπορούν να καταλάβουν πλήρως τι περνάς, μπορεί να σε κουράσουν με το να σε προσκαλούν σε μέρη, καθώς ποτέ δεν θα έχεις την ενέργεια να δεχτείς τις προσκλήσεις, ειδικά εάν έχεις χρόνιο ΣΕΕ ή είσαι μια σοβαρή περίπτωση της κατάστασης.

Εάν αναγνωρίζεις κάπου τον εαυτό σου μέσα σε αυτήν την περιγραφή, υπάρχει ελπίδα. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει.

Στατιστικά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Όπως μπορούμε να δούμε από τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή ασθένεια:

* Σύμφωνα με το MedlinePlus[1], το ΣΕΕ βρίσκεται σε άτομα κάτω των 45 ετών και επηρεάζει δύο φορές περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες.

* Τα στατιστικά στοιχεία από την Mayo Clinic[2] δείχνουν ότι ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ έχει συμπτώματα και ενδείξεις του ΣΕΕ.

[1] “Irritable Bowel Syndrome (Also called: IBS, Irritable colon)” (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ονομάζεται επίσης: ΣΕΕ ή ευερέθιστο κόλον))

https://medlineplus.gov/irritablebowelsyndrome.html

[2] “Irritable bowel syndrome” (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ενεργοποιητές του ΣΕΕ. Τα πράγματα που συχνά χειροτερεύουν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

* Άγχος

* Αλκοόλ

* Γλυκές τροφές

* Σοκολάτα

* Γαλακτοκομικά προϊόντα

* Ωμές τροφές

* Ποτά με καφεΐνη

* Κάπνισμα

* Συναισθηματικά γεγονότα

* Παχυντικά φαγητά

* Γλυκαντικό σορβιτόλης

* Σιρόπι φρουκτόζης

* Μερικά φάρμακα

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι παρενέργειες τους

Μπορείς να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου με ένα συνδυασμό θεραπειών και με την αλλαγή της διατροφής σου. Η ελαχιστοποίηση του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει. Συνήθως πρέπει να δοκιμάσεις μερικές θεραπείες για να μάθεις το τι λειτουργεί καλύτερα για σένα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες.

Φάρμακα για τη θεραπεία του ΣΕΕ

Ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει να δοκιμάσεις ορισμένα από τα παρακάτω φάρμακα για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα του σπαστικού κόλον:

* Καθαρτικά για να βοηθήσουν με τη δυσκοιλιότητα.

* Συμπληρώματα διατροφής με ίνες για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

* Αντιβιοτικά για τη μείωση του φουσκώματος.

* Κάψουλες ελαίου μέντας για να μειωθούν τα συμπτώματα.

* Αντιδιαρροϊκά δισκία για να επιβραδύνουν την κίνηση των κοπράνων διαμέσου του κόλον.

* Αντισπασμωδικά φάρμακα για τη μείωση των οδυνηρών μυϊκών σπασμών στην κοιλιά.

* Αντικαταθλιπτικά για την ανακούφιση των γενικών συμπτωμάτων.

Όταν λαμβάνονται για μια παρατεταμένη περίοδο, πολλά από αυτά τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες. Για παράδειγμα, η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:

* Σεξουαλικά προβλήματα

* Εμετό

* Ναυτία

* Υπνηλία

* Αύξηση βάρους

* Διάρροια

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν ακόμη και να σε κάνουν να νιώσεις αυτοκτονικό ιδεασμό, στο χειρότερο σενάριο. Τόσο τα αντικαταθλιπτικά όσο και τα αντισπασμωδικά μπορούν να επιδεινώσουν την δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνταγογραφούνται μυοχαλαρωτικά. Δυστυχώς, τα μυοχαλαρωτικά περιέχουν ένα ήπιο ηρεμιστικό που μπορεί να γίνει συνήθεια. Ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής με ίνες και τα καθαρτικά μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επιδείνωση της κατάστασης με τα αέρια και το φούσκωμα από τα συμπληρώματα διατροφής. Τα καθαρτικά μπορούν να γίνουν συνήθεια όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ναυτία ως παρενέργεια της λήψης κάψουλων μέντας.

Μη φαρμακευτικές θεραπείες για το ΣΕΕ

Άλλες συμβατικές θεραπείες για το ΣΕΕ περιλαμβάνουν:

* Θεραπείες ανακούφισης του στρες

* Γαστρεντερική υπνοθεραπεία

* Εκπαίδευση νοοτροπίας

* Προβιοτικά

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Η κάνναβη είναι ένας φυσικός και ευγενής τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ας μάθουμε περισσότερα στην επόμενη ενότητα.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Διεξάγεται συναρπαστική έρευνα στον τομέα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα ενδοκανναβινοειδή του σώματός μας, τα μόρια στο σώμα σας που μοιάζουν με τις ενώσεις που βρίσκονται στην κάνναβη, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό της φλεγμονής του εντέρου. Τα άτομα με ΣΕΕ έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδοχέων κανναβινοειδών στο κόλον τους. Έχουν υπάρξει μερικές μικρές μελέτες που δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς λαμβάνουν κάνναβη για τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Ποια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να θεραπεύσει η κάνναβη;

Παρόλο που οι συστάσεις σχετικά με την έρευνα για την κάνναβη στην θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Η κάνναβη μπορεί να διευκολύνει σε τρία βασικά συμπτώματα του ΣΕΕ – την κατάθλιψη, την διάρροια και το κοιλιακό άλγος.

Η χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης που σχετίζεται με το ΣΕΕ

Το ΣΕΕ επηρεάζει την ψυχική ευεξία. Η κάνναβη είναι γνωστή για τις ανυψωτικές της διάθεσης επιδράσεις της. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πολύ πιο θετικά. Μια μελέτη[3] που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο περιοδικό Neuropharmacology ανακάλυψε ότι μια μη ψυχοδραστική ουσία στην κάνναβη, η κανναβιδιόλη (CBD)[4], διευκολύνει στο άγχος και στις αντικοινωνικές συμπεριφορές στα τρωκτικά μέσα σε λίγα λεπτά. Τα αποτελέσματα συνέχισαν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να λειτουργήσουν. Η κάνναβη θα μπορούσε να κάνει θαύματα για κάποιον που αισθάνεται κατάθλιψη ως μια συνέπεια της ασθένειάς του.

[3] Linge R, Jiménez-Sánchez L, Campa L, Pilar-Cuéllar F, Vidal R, Pazos A, Adell A, Díaz Á “Cannabidiol induces rapid-acting antidepressant-like effects and enhances cortical 5-HT/glutamate neurotransmission: role of 5-HT1A receptors” (Η κανναβιδιόλη επάγει ταχείες ενέργειες αντικαταθλιπτικού τύπου και ενισχύει τη νευροδιαβίβαση 5-ΗΤ / γλουταμικού στον φλοιό: Ο ρόλος των υποδοχέων 5-HT1A) Neuropharmacology. 2016 Apr;103:16-26.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711860

Περίληψη

Η κανναβιδιόλη (CBD), η κύρια μη ψυχομιμητική συνιστώσα της κάνναβης, παρουσιάζει ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές σε αγχολυτικές ουσίες σε πολλούς συμπεριφορικούς ελέγχους, παρόλο που οι δυνατότητές της για θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης έχουν εξερευνηθεί ανεπαρκώς. Επιπλέον, ο μηχανισμός δράσης της CBD παραμένει ασαφής. Εδώ, αξιολογήσαμε τις επιδράσεις της CBD μετά από οξεία και χρόνια χορήγηση στο μοντέλο κατάθλιψης ποντικού οσφρητικής βουλβεκτομής (olfactory bulbectomy mouse model of depression, OBX) και διερευνήσαμε τον υποκείμενο μηχανισμό. Για το σκοπό αυτό, διεξήγαμε μελέτες συμπεριφοράς (τεστ open field και sucrose preference tests) και μελέτες νευροχημικής (μικροδιάλυση και αυτοραδιογραφία λειτουργιών υποδοχέα 5-ΗΤ1Α) μετά από θεραπεία με CBD. Αναλύσαμε επίσης τον φαρμακολογικό ανταγωνισμό των επιπτώσεων της CBD για να διαχωρίσουμε τον μηχανισμό δράσης. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η CBD ασκεί ταχείες και διατηρούμενες αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, όπως αποδεικνύεται από την αναστροφή της επαγόμενης από ΟΒΧ υπερδραστηριότητας και ανηδονίας. Η μικροδιάλυση in vivo αποκάλυψε ότι η χορήγηση CBD αύξησε σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης και γλουταμικού σε vmPFCx με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Η ενισχυτική επίδραση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που συμβαίνει αμέσως μετά την πρώτη ένεση με CBD θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για τις γρήγορες αντικαταθλιπτικές δράσεις σε OBX ποντικούς. Τόσο το αποτέλεσμα που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό όσο και η ενισχυμένη 5-ΗΤ / γλουταμική νευροδιαβίβαση των φλοιών που επάγεται από την CBD παρεμποδίστηκαν με αποκλεισμό υποδοχέα 5-ΗΤ1Α. Επιπλέον, προσαρμοστικές αλλαγές στην προ- και μετά-συναπτική λειτουργικότητα των υποδοχέων 5-ΗΤ1Α βρέθηκαν επίσης μετά από χρόνια χορήγηση CBD. Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η CBD θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα νέο γρήγορο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μέσω της ενίσχυσης τόσο της σεροτονινεργικής όσο και της γλουταμικής φλοιικής σηματοδότησης μέσω ενός μηχανισμού εξαρτώμενου από υποδοχέα 5-ΗΤ1Α”.

[4] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

Η χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με ΣΕΕ

Η διάρροια είναι ένα εξουθενωτικό, οδυνηρό και ενοχλητικό σύμπτωμα του ΣΕΕ. Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην διάρροια μειώνοντας τον ρυθμό της ταχύτητας της κίνησης των τροφών μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα ελαχιστοποιώντας τις κοιλιακές κράμπες.

Η χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου που σχετίζεται με ΣΕΕ

Μια μελέτη[5] που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology προτείνει ότι οι θεραπείες με κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ασθενειών όπως το ΣΕΕ. Η κάνναβη είναι αντιφλεγμονώδης και λειτουργεί καλά στην ανακούφιση του νευρικού πόνου. Μια άλλη μελέτη[6] δείχνει ότι οι θεραπείες με κανναβινοειδή καθησυχάζουν την φλεγμονή και την ευαισθησία της εντερικής επένδυσης σε άτομα με προβλήματα του γαστρεντερικού.

[5] Pamela J Hornby, Stephen M Prouty “Involvement of cannabinoid receptors in gut motility and visceral perception” (Συμμετοχή των υποδοχέων κανναβινοειδών στην κινητικότητα του εντέρου και στη σπλαχνική αίσθηση) Br J Pharmacol. 2004 Apr;141(8):1335–1345.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1574910/

Περίληψη

Από ιστορική άποψη μέχρι σήμερα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών (CBRs) είναι ευεργετική για την ενόχληση και τον πόνο στο έντερο, τα οποία είναι συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσκινητικότητα και τη σπλαχνική αίσθηση. Οι CBRs περιλαμβάνουν υποδοχείς συζευγμένους με G-πρωτεΐνη που είναι κυρίως σε εντερικούς και κεντρικούς νευρώνες (CB1R) και ανοσοκύτταρα (CB2R). Κατά την τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση εκλεκτικών αγωνιστών και αντίστροφων αγωνιστών / ανταγωνιστών υποδεικνύουν ότι ο χειρισμός του CB1R μπορεί να μεταβάλει (1) την αισθητηριακή επεξεργασία από το έντερο, (2) την διασύνδεση του εγκεφάλου με τον πνευμονογαστρικό άξονα, (3) του εξωγενούς ελέγχου του εντέρου και (4) του εγγενή ελέγχου από το εντερικό νευρικό σύστημα. Ο βαθμός στον οποίο η ενεργοποίηση του CB1R είναι πιο κρίσιμη σε αυτά τα διαφορετικά επίπεδα σχετίζεται με την περιοχή του γαστρεντερικού. Η άνω γαστρεντερική οδός επηρεάζεται έντονα από την ενεργοποίηση του CB1R σε κεντρικά κοιλιακά μονοπάτια, ενώ η εντερική περισταλτική μπορεί να τροποποιηθεί με ενεργοποίηση CB1R απουσία εξωγενών εισροών. Οι δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα καθιστούν τον CB1R στόχο για τη θεραπεία λειτουργικών διαταραχών του εντέρου, όπως το ΣΕΕ. Επειδή η φλεγμονή χαμηλής βαθμίδας μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την εμφάνιση του ΣΕΕ, η διαμόρφωση του CB2R θα μπορούσε να είναι επωφελής, αλλά υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό ακόμα. Η πρόκληση είναι να επιτευχθεί η ενεργοποίηση του CBR, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις περιπτώσεις κατάχρησης. Οι πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές περιλαμβάνουν την αύξηση της σηματοδότησης από ενδοκανναβινοειδή (ECs). Οι διαδρομές που εμπλέκονται στη βιοσύνθεση, πρόσληψη και υποβάθμιση των ECsπαρέχουν ευκαιρίες για διαμόρφωση του CB1R και μερικές πρόσφατες ενδείξεις με αναστολείς της πρόσληψης και του μεταβολισμού των ECsδείχνουν ότι αυτοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για θεραπευτικό κέρδος”.

[6] K L Wright, M Duncan, K A Sharkey “Cannabinoid CB2 receptors in the gastrointestinal tract: a regulatory system in states of inflammation” (Κανναβινοειδείς CB2 υποδοχείς στην γαστρεντερική οδό: ένα ρυθμιστικό σύστημα σε καταστάσεις φλεγμονής) Br J Pharmacol. 2008 Jan;153(2):263–270.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2219529/

Περίληψη

Το αναδυόμενο δυναμικό του συστήματος κανναβινοειδών (CB) στη ρύθμιση της γαστρεντερικής φλεγμονής έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια. Παραδοσιακή και ανέκδοτη χρήση κάνναβης για γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και κοιλιακές κράμπες, αναγνωρίζεται, αλλά το θεραπευτικό όφελος των κανναβινοειδών στον 21ο αιώνα επισκιάζεται από τα ψυχοδραστικά προβλήματα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του υποδοχέα CB1. Ωστόσο, η παρουσία και η λειτουργία του υποδοχέα CB2 στην γαστρεντερική οδό, παρόλο που δεν έχει ακόμα καλά χαρακτηριστεί, έχει μεγάλη υπόσχεση εξαιτίας των ανοσορυθμιστικών ρόλων του στα φλεγμονώδη συστήματα και της έλλειψης ψυχοτρόπων αποτελεσμάτων. Αυτή η ανασκόπηση των σημερινών μας γνώσεων σχετικά με τους υποδοχείς CB2 στην γαστρεντερική οδό τονίζει το ρόλο του στη ρύθμιση της μη φυσιολογικής κινητικότητας, τη ρύθμιση της εντερικής φλεγμονής και τον περιορισμό της σπλαχνικής ευαισθησίας και του πόνου. Οι υποδοχείς CB2 αντιπροσωπεύουν ένα σύστημα μείωσης και έναν παθοφυσιολογικό μηχανισμό για την επίλυση της φλεγμονής και πολλών από τα συμπτώματά της. Επομένως, η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB2 αντιπροσωπεύει έναν πολύ ελπιδοφόρο θεραπευτικό στόχο σε γαστρεντερικές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπου υπάρχει ανοσοενεργοποίηση και δυσλειτουργία κινητικότητας”.

Οι καλύτερες ποικιλίες της κάνναβης για χρήση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Έχουμε φτιάξει έναν σύντομο οδηγό για αρχάριους όπου απεικονίζονται μερικά από τα οφέλη της ιατρικής λήψης κάνναβης για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τις ποικιλίες που πρέπει να εξετάσει κάποιος.

Ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι ένα δύσκολο κομμάτι στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών. Η κάνναβη είναι μια φυσική εναλλακτική λύση αν δεν θέλεις να βρεθείς αντιμέτωπος με τις συχνά σοβαρές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Στις χρήσιμες για αυτόν τον σκοπό ποικιλίες περιλαμβάνονται:

* Blue Dream. Η Blue Dream είναι μια υβριδική ποικιλία κάνναβης. Είναι κατάλληλη για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ χαλαρωμένος ή νυσταγμένος. Αισθάνεσαι χαρούμενος και σχετικά χαλαρός όταν καταναλώνεις αυτήν την ποικιλία. Η Blue Dream χρησιμοποιείται συχνά από δημιουργικούς ανθρώπους για να ξεπεράσουν ψυχικά μπλοκαρίσματα. Δοκίμασε την για να δεις αν μπορεί να λειτουργήσει για σένα.

* Pennywise. Η Pennywise είναι ένα υβρίδιο indica. Είναι ασφαλής για να την καταναλώσεις την μέρα, όπως και η Blue Dream. Δεν θα αισθανθείς “ευφορικότητα” όταν καταναλώσεις αυτήν την ποικιλία. Θα νιώσεις ήρεμος και ειρηνικός μέσα σου.

Ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Η διάρροια είναι ένα δυσάρεστο και ενοχλητικό σύμπτωμα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η διατροφή μπορεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, η λήψη κάνναβης μπορεί να σε βοηθήσει εάν υποφέρεις από σοβαρή διάρροια. Στις χρήσιμες ποικιλίες για αυτό το σύμπτωμα περιλαμβάνονται:

* Jean Guy. Η Jean Guy είναι μια ποικιλία με κυρίαρχη την sativa. Θα νιώθεις ενεργοποιημένος και χωρίς κράμπες όταν καταναλώνεις αυτήν την ποικιλία.

* Lemon Jack.Η Lemon Jack είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Τα αποτελέσματά της είναι σαν να έχεις πιει έναν δυνατό καφέ αλλά χωρίς κακές επιδράσεις στο στομάχι σου. Η Lemon Jack σε ενεργοποιεί εάν η διάρροια σε έχει κάνει να αισθάνεσαι ληθαργικός.

Ποικιλίες κάνναβης για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου

Είναι εξαντλητικό όταν υποφέρεις από χρόνιο κοιλιακό άλγος. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια φυσική επιλογή όταν δεν θέλεις να βιώσεις τις παρενέργειες των παυσίπονων. Ορισμένες χρήσιμες ποικιλίες για την αντιμετώπιση του πόνου είναι:

* Jack Herer. Η Jack Herer σας κάνει να αισθάνεσαι ενεργοποιημένος και ανυψωμένος. Είναι μια υβριδική ποικιλία με κυρίαρχη την sativa και είναι γεμάτη με φυσικά παυσίπονα, συμπεριλαμβάνει επίσης THC[7] και τερπένια. Το πινένιο είναι το σημαντικότερο τερπένιο στην Jack Herer. Το τερπένιο αυτό μειώνει τη φλεγμονή των ιστών, το άγχος και τον πόνο.

* Harlequin. Η Harlequin είναι μια εξαιρετική επιλογή ανακούφισης για τον πόνο. Αυτή η υβριδική ποικιλία με κυρίαρχη την sativa, δίνει ένα ανώδυνο και απαλό αίσθημα. Δεν θα αισθανθείς “ευφορικότητα” και μπορείς να περάσεις την μέρα σου όπως συνήθως μετά τη λήψη της Harlequin.

[7] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

Καλύτερες μέθοδοι λήψης της κάνναβης για τα συμπτώματα του ΣΕΕ

Τώρα που ξέρεις για μερικές από τις πιο αποτελεσματικές ποικιλίες της κάνναβης για ένα σπαστικό κόλον, πρέπει να μάθεις και πώς να κάνεις λήψη. Μπορείς να καταναλώσεις την κάνναβη με διάφορους τρόπους[8], όπως:

* Ατμοποίηση. Με την ατμοποίηση (μετατροπή της κάνναβης σε ατμό για εισπνοή) παρέχονται αποτελέσματα σχεδόν στην στιγμή.

* Σπρέι. Τα σπρέι κάνναβης έρχονται σε μια ποικιλία γεύσεων και είναι εύκολο να τα έχεις μαζί σου.

* Βάμματα. Μπορείς να βάλεις αυτά τα εκχυλίσματα[9] με βάση το αλκοόλ σε ποτά και στο φαγητό.

* Βρώσιμα. Μπορείτε να αγοράσεις έτοιμα ή να φτιάξεις τα δικά σου βρώσιμα[10], όπως cupcakes (κεκάκια) και brownies. Όπου κι αν βρίσκεσαι, αυτά είναι διακριτά για να τα καταναλώσεις.

[8] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

[9] “Marijuana Tinctures” (Τα βάμματα κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/tinctures/

[10] “Methods of Medicating: Edibles” (Φαρμακευτικές μέθοδοι: Βρώσιμα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/edibles/

Η λήψη της κάνναβης μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και μεθόδους. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βοηθηθείς. Μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματά σου από το ΣΕΕ τρώγοντας μια σωστή διατροφή.

Τρόφιμα για κατανάλωση σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματα του ΣΕΕ κάνοντας μια σωστή διατροφή. Είναι μια καλή ιδέα να κρατήσεις ένα ημερολόγιο με καταγραφή των τροφών και το τι σου προκαλούν ώστε να εντοπίσεις ποια τρόφιμα σε βοηθούν και ποια σε δυσκολεύουν. Επίσης μπορείς να ενημερώσεις τον γιατρό σου για αυτές τις τροφές. Ο γιατρός με την σειρά του μπορεί να σου συστήσει να δεις έναν διαιτολόγο που θα σε βοηθήσει να κάνεις αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες.

Ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθείς με την αντιμετώπιση του ΣΕΕ είναι να προσαρμόσεις με αλλαγές την διατροφή σου. Απομάκρυνε από το διαιτολόγιό σου τα τρόφιμα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα. Οι ίνες είναι χρήσιμες καθώς βελτιώνουν τις εντερικές λειτουργίες. Να έχεις υπόψη σου ότι πρέπει να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή που να σου παρέχει αρκετές θερμίδες και ενέργεια για να έχεις μια καλή υγεία. Ίσως χρειαστεί να πάρεις συμπληρώματα εάν πρέπει να αποκλείσεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων λόγω της κατάστασής σου.

Οι ίνες είναι χρήσιμες για τη μείωση του πόνου και του φουσκώματος. Δίνουν την δυνατότητα στα κόπρανα να περνούν με μεγαλύτερη ευκολία από τα έντερα. Τρόφιμα όπως ψωμιά ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα αποτελούν καλές πηγές ινών. Πρόσθεσε με αργούς ρυθμούς και ένα-ένα τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σου. Σημείωσε στο ημερολόγιο σου πως νιώθεις μετά την κατανάλωσή τους:

* Αποξηραμένα φρούτα

* Κριθάρι

* Καστανό ρύζι

* Φρέσκα φρούτα

* Φρέσκα λαχανικά

* Κόκκινα φασόλια

* Ξηρούς καρπούς

* Φακές

* Σταφίδες

* Βρώμη

* Μπιζέλια

Για να εξασφαλίσεις ότι έχεις στην διατροφή σου τις ίνες που χρειάζεσαι, μπορείς επίσης να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις συμπληρώματα διατροφής[11]. Καθώς αυξάνεις την πρόσληψη ινών, φρόντισε να πίνεις περισσότερο νερό και μη καφεϊνούχα ποτά. Έξι με οκτώ ποτήρια την μέρα είναι το καλύτερο. Επίσης καλό είναι να κάνεις αρκετή άσκηση. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις την προσθήκη προβιοτικών γιαουρτιών ή συμπληρωμάτων στη διατροφή σου.

[11] “Foods to Choose if You Have Mixed Irritable Bowel Syndrome” (Τρόφιμα για να επιλέξεις εάν έχεις σύνθετο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13096-foods-to-choose-if-you-have-mixed-irritable-bowel-syndrome

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση