Πώς η κατανάλωση κάνναβης επηρεάζει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες;(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “How Does Cannabis Consumption Affect Neurodegenerative Diseases?” https://www.leafly.com/…/how-does-cannabis-consumption-affe…, JEREMY KOSSEN https://www.leafly.com/news/author/jeremy-kossen, June 23, 2016)

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές μόνο με ασθένειες όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (multiple sclerosis, MS), η νόσος του Alzheimer ή η νόσος του Parkinson, υπάρχουν στην πραγματικότητα εκατοντάδες διαφορετικές νευροεκφυλιστικές ασθένειες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Καθώς η νομιμοποίηση συνεχίζει να φέρνει την κάνναβη στο προσκήνιο, οι φροντιστές και οι συγγενείς των ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι όλο και περισσότερο περίεργοι για το αν η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πώς μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μια νευροεκφυλιστική διαταραχή;

Μπορεί η κάνναβη να αντιμετωπίσει μια νευροεκφυλιστική ασθένεια;
Επειδή τα κανναβινοειδή[1] έχουν νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολλοί υποθέτουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για την πρόληψη, την αναστολή ή την αναστροφή της εξουθενωτικής νευροεκφυλιστικής διαταραχής.
[1] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την ιατρική κάνναβης;) https://www.leafly.com/…/cannabinoids-101-what-makes-cannab…

Ο Juan Sanchez-Ramos, MD, PhD, καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο University of South Florida, είναι αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι πρώιμες εργαστηριακές μελέτες έχουν εντοπίσει κανναβινοειδή τα οποία λόγω των νευρο-προστατευτικών και αντιοξειδωτικών τους δράσεων, έχουν την δυνατότητα να “επιβραδύνουν την εμφάνιση και την εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών παθήσεων”.

Ο Sanchez-Ramos προειδοποιεί ότι χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά η μακρόχρονη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με την κάνναβη, που την θεωρεί ως μια παράνομη ουσία του Πίνακα I, “χωρίς καμία ιατρική αξία”, εμπόδισε την πρόοδο των ερευνητών που αντιμετωπίζουν περιττά εμπόδια στην έρευνα, υποστήριξε σε ένα άρθρο του στους Tampa Bay Times[2]. Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης “παρεμπόδισε την κλινική έρευνα στην κάνναβη για σχεδόν μισό αιώνα”.
[2] “Sanchez-Ramos: Medical use of marijuana requires more research” (Sanchez-Ramos: Η ιατρική χρήση της κάνναβης απαιτεί περισσότερη έρευνα) http://www.tampabay.com/…/sanchez-ramos-medical-use…/2192761

Τι είναι οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες;
Η “νευροεκφυλιστική ασθένεια” αναφέρεται σε μια ποικιλία καταστάσεων που επηρεάζουν τους νευρώνες -ή τα νευρικά κύτταρα- στον εγκέφαλο. Οι νευρώνες αποτελούν τα δομικά στοιχεία του νευρικού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου μας.

Το Harvard Neurodiscovery Center διατύπωσε μια παρατήρηση που προκαλεί ρίγη[3]:
“Εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτες, 30 χρόνια μετά, πάνω από 12 εκατομμύρια Αμερικανοί θα υποφέρουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες”.
[3] “The Challenge of Neurodegenerative Diseases” (Η πρόκληση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών) https://neurodiscovery.harvard.edu/challenge

Ένα άλλο εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, είναι ότι: Το 2010, το παγκόσμιο κόστος της νόσου του Alzheimer ήταν 604 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αυτές οι ανίατες, εξουθενωτικές ασθένειες μπορεί να είναι καταστροφικές και, δεδομένης της μεγάλης επίδρασης αυτών των ασθενειών, η αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα.

Οι περισσότερες κοινές μορφές νευροεκφυλιστικής νόσου
Οι πιο συχνά διαγνωσμένες νευροεκφυλιστικές διαταραχές είναι:
* Νόσος του Alzheimer
* Αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS, ή “νόσος του Lou Gehrig”)
* Νόσος του Parkinson
* Νόσος του Huntington
* Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)
* Νόσος Prion
* Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νόσος του Alzheimer είναι η κύρια αιτία της άνοιας[4], αντιπροσωπεύοντας πιθανώς το 60-80% των περιπτώσεων.
[4] “Alzheimer’s & Dementia” (Νόσος του Alzheimer & άνοια) https://www.alz.org/dementia/types-of-dementia.asp

Αιτίες και συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο απόκτησης νευροεκφυλιστικής νόσου, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφαλικού τραύματος, των γενετικών μεταλλάξεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων[5] (πχ. βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα). Ο ένας συνεπής παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικής διαταραχής, ιδιαίτερα για τη νόσο του Alzheimer ή του Parkinson, είναι η ηλικία.
[5] Rebecca C. Brown, Alan H. Lockwood, Babasaheb R. Sonawane “Neurodegenerative Diseases: An Overview of Environmental Risk Factors” (Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες: Μια Επισκόπηση των Παραγόντων Περιβαλλοντικού Κινδύνου) Environ Health Perspect. 2005 Sep; 113(9): 1250–1256.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1280411/
Περίληψη
“Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών γηράσκει και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών πλήττεται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επειδή η παθογένεση πολλών από αυτές τις ασθένειες παραμένει άγνωστη, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν έναν αιτιώδη ρόλο. Αυτή η αναθεώρηση παρέχει μία επισκόπηση των επιδημιολογικών στοιχείων για περιβαλλοντικές αιτιολογίες για νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson, τα παρκινσονικά σύνδρομα (ατροφία πολλαπλών συστημάτων και προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση) και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ έκθεσης των περιβαλλοντικών παραγόντων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών δεν είναι καθοριστικά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν αιτιώδεις σύνδεσμοι και η ανάγκη για περισσότερη έρευνα είναι προφανής”.

Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά και μερικές φορές να προκαλούν και θάνατο, ποικίλλουν σε όλο το φάσμα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Βλάβη της γνώσης και της μνήμης
* Προβλήματα με την κίνηση
* Αδυναμία
* Σπαστικότητα (σφιγμένοι μύες ή υπερβολικά αντανακλαστικά)
* Παράλυση
* Άκαμπτοι ή σφιχτοί μύες
* Αναπνευστικά προβλήματα
* Βλάβη της καρδιακής λειτουργίας

Έρευνα για την κάνναβη και την νευροεκφυλιστική νόσο
Το Cochrane[6], το “χρυσό πρότυπο” για συστηματικές ανασκοπήσεις ελεγχόμενων δοκιμών, δημοσίευσε τελευταία μια ανασκόπηση[7] της αποτελεσματικότητας των κανναβινοειδών στη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου το 2009.
[6] http://www.cochrane.org/
[7] “No evidence that cannabinoids are effective in the improvement of disturbed behaviour in dementia or in the treatment of other symptoms of dementia” (Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της διαταραγμένης συμπεριφοράς στην άνοια ή στη θεραπεία άλλων συμπτωμάτων της άνοιας) http://www.cochrane.org/…/DEMENTIA_no-evidence-that-cannabi…

Το συμπέρασμά τους; Ότι δεν υπάρχει συμπέρασμα. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Μετάφραση: δεν υπήρχαν καλές μελέτες.

Ευτυχώς, από την εποχή εκείνης της δημοσίευσης, η μετατόπιση της κοινής γνώμης και η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες, ενθάρρυνε την αναζωπύρωση της έρευνας παρά τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουν υπάρξει βασικά ευρήματα από αρκετές ανασκοπήσεις, στις οποίες οι συγγραφείς ανασκοπούν ένα σύνολο στοιχείων από διάφορες μελέτες, ενώ αποβάλλουν τις κακές μελέτες.

Τον Αύγουστο του 2015, η American Academy of Neurology δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση[8] βασισμένη σε τεκμηριωμένες ελεγχόμενες δοκιμές που χρησιμοποιούν κάνναβη ή κανναβινοειδή για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών. Διαπίστωσαν ότι πολλά κανναβινοειδή έδειξαν “αποτελεσματικότητα” ή “πιθανή αποτελεσματικότητα” για να ανακουφίσουν τη σπαστικότητα, τους επώδυνους σπασμούς και τον κεντρικό πόνο που συσχετίζεται συνήθως με την πολλαπλή σκλήρυνση. Έφτασαν μέχρι το σημείο πως η ιατρική ασφάλιση θα έπρεπε να πληρώνει για φάρμακα που προέρχονται από κανναβινοειδή ή από συνθετικά κανναβινοειδή, όπως τα dronabinol και nabilone, για ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν.
[8] Fife TD, Moawad H, Moschonas C, Shepard K, Hammond N “Clinical perspectives on medical marijuana (cannabis) for neurologic disorders” (Κλινικές προοπτικές για την ιατρική της κάνναβης για νευρολογικές διαταραχές) Neurol Clin Pract. 2015 Aug;5(4):344-351.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26336632
Περίληψη
“Η American Academy of Neurology δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με τη χρήση κάνναβης (cannabis sativa) ή κανναβινοειδών, σε νευρολογικές διαταραχές. Διάφορα κανναβινοειδή έδειξαν αποτελεσματικότητα ή πιθανή αποτελεσματικότητα για σπαστικότητα, κεντρικό πόνο και επώδυνους σπασμούς στην πολλαπλή σκλήρυνση. Η αναθεώρηση δικαιολογεί την κάλυψη από τις ασφαλιστικές για τα dronabinol και nabilone για αυτές τις ενδείξεις. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν ήδη αυτά τα φάρμακα για άλλες ενδείξεις. Είναι απίθανο ότι η αναθεώρηση θα προωθήσει την μεταβολή της κάλυψης και για την φυτική κάνναβη. Επί του παρόντος, κανένας οργανισμός ασφάλισης δεν καλύπτει το κόστος της βοτανοθεραπευτικής ιατρικής χρήσης της κάνναβης, επειδή αυτή είναι παράνομη σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο και σε πολλές πολιτείες. Τα παρασκευάσματα κανναβινοειδών που διατίθενται επί του παρόντος με συνταγή μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο σε άλλες νευρολογικές καταστάσεις, αλλά ελλείπουν σήμερα ποιοτικά επιστημονικά στοιχεία”.

Το British Journal of Pharmacology δημοσίευσε μια ανασκόπηση[9] το Μάρτιο του 2014 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “η διαμόρφωση του ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών εμφανίζεται ως δυνητικά βιώσιμη επιλογή στη θεραπεία του νευροεκφυλισμού”.
[9] https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/toc/14765381/171/6

Σε μια ανασκόπηση του 2012[10], ο Dr. Andras Bilkei-Gorzo έκανε μια παρατήρηση που φαίνεται σχεδόν παράδοξη: η κάνναβη, που θεωρούμε ως εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας, θα μπορούσε να είναι το ακριβώς αντίθετο της συμβατικής σοφίας: “Εκ πρώτης όψεως, είναι εντυπωσιακό ότι οι αγωνιστές κανναβινοειδών, οι ουσίες που είναι γνωστό ότι εξασθενούν γνωστικές λειτουργίες, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές σε νευροεκφυλιστικές γνωστικές διαταραχές. Ωστόσο, [βρήκαμε ότι] η ενεργοποίηση του υποδοχέα των κανναβινοειδών θα μπορούσε να μειώσει το οξειδωτικό στρες και την διεγερτοτοξικότητα, καταστέλλει νευροφλεγμονώδεις διαδικασίες και ως εκ τούτου ανακουφίζει τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών του κινητήρα και γνωστικών ασθένειών”.
[10] Bilkei-Gorzo A “The endocannabinoid system in normal and pathological brain ageing” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα σε φυσιολογική και παθολογική γήρανση του εγκεφάλου) Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2012 Dec 5;367(1607):3326-41.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23108550
Περίληψη
“Ο ρόλος των ενδοκανναβινοειδών ως ανασταλτικών αναδρομικών πομπών είναι σήμερα ευρέως γνωστός και έχει εντατικά μελετηθεί. Εντούτοις, τα ενδοκανναβινοειδή επηρεάζουν επίσης την νευρωνική δραστηριότητα προκαλώντας νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και ρύθμιση των γλοιακών αποκρίσεων. Αυτή η επανεξέταση επικεντρώνεται γύρω από αυτή τη λιγότερο μελετημένη περιοχή, εστιάζοντας στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που αποτελούν το προστατευτικό αποτέλεσμα του κανναβινοειδούς συστήματος στη γήρανση του εγκεφάλου. Η εξέλιξη της γήρανσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία μεταξύ επιβλαβών, προ-γήρανσης, σε μεγάλο βαθμό στοχαστικών διαδικασιών και της δραστηριότητας του ομοιοστατικού αμυντικού συστήματος. Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι το κανναβινοειδές σύστημα αποτελεί μέρος του τελευταίου συστήματος. Τα κανναβινοειδή ως ρυθμιστικά της μιτοχονδριακής δράσης, ως αντιοξειδωτικά και ως ρυθμιστές των διαδικασιών κάθαρσης, προστατεύουν τους νευρώνες στο μοριακό επίπεδο. Σε κυτταρικό επίπεδο, το κανναβινοειδές σύστημα ρυθμίζει την έκφραση του νευροτροφικού παράγοντα και της νευρογενέσεως που προέρχονται από τον εγκέφαλο. Οι νευροφλεγμονώδεις διαδικασίες συμβάλλουν στην εξέλιξη της κανονικής γήρανση του εγκεφάλου και η παθογένεση νευροεκφυλιστικών νόσων καταστέλλεται από κανναβινοειδή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαδικασία γήρανσης σε επίπεδο συστήματος. Σε καλή συμφωνία με τον υποτιθέμενο ευεργετικό ρόλο της δραστικότητας του κανναβινοειδούς συστήματος κατά της γήρανσης του εγκεφάλου, αποδείχθηκε ότι τα ζώα που δεν έχουν υποδοχείς CB1 παρουσιάζουν πρόωρη εκδήλωση ελλειμμάτων μάθησης που σχετίζονται με ιστολογικές και μοριακές μεταβολές που σχετίζονται με την ηλικία. Σε προκλινικά μοντέλα νευροεκφυλιστικών διαταραχών, τα κανναβινοειδή παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά οι κλινικές ενδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους ως θεραπευτικών εργαλείων είναι είτε ασαφείς είτε ακόμα λείπουν”.

Γιατί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα για την κάνναβη
Θα μπορούσε η κάνναβη να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του τι θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική κρίση δημόσιας υγείας; Η έρευνα μέχρι τώρα είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά σαφώς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα. Ως κοινωνία πρέπει να καταστήσουμε την έρευνα κορυφαία προτεραιότητα – είναι το συμπονετικό και το δημοσιονομικά υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε.

Αναπόφευκτα, η DEA θα εξαλείψει τα αυστηρά εμπόδια στη διεξαγωγή του είδους της έρευνας που ερευνητικοί επιστήμονες θέλουν να κάνουν (και πρέπει) να κάνουν και σύντομα θα πρέπει να έχουμε καλύτερες απαντήσεις σε μερικά σημαντικά ερωτήματα:
* Μπορεί η κάνναβη ή συγκεκριμένα κανναβινοειδή να ενισχύσουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) αρκετά ώστε να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αναστρέψουν την εξέλιξη κάποιας νευροεκφυλιστικής νόσου;
* Μπορούν τα νευροπροστατευτικά ή αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της κάνναβης ή συγκεκριμένων κανναβινοειδών να αποτρέψουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικής νόσου ή να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την απόκτηση μιας τέτοιας νόσου;

Όπως ο καθένας που έχει ένα μέλος της οικογένειας με μια νευροεκφυλιστική νόσο γνωρίζει, βλέποντας την υγεία ενός αγαπημένου προσώπου να επιδεινώνεται μπροστά στα μάτια του, μπορεί να είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες που θα μπορούσε να περάσει κανείς, ποτέ. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε στην κατανόηση όχι μόνο του δυνητικού ρόλου της κάνναβης, αλλά και των πρωταρχικών αιτιών αυτών των ασθενειών. Ίσως τότε να μπορέσουμε να μετριάσουμε την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικές μελέτες σχετικά με τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές

* Iuvone T, Esposito G, De Filippis D, Scuderi C, Steardo L “Cannabidiol: a promising drug for neurodegenerative disorders?” (Η κανναβιδιόλη: ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για νευροεκφυλιστικές διαταραχές;) CNS Neurosci Ther. 2009 Winter;15(1):65-75.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228180
Περίληψη
“Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν σήμερα μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στην εκβιομηχανισμένη χώρα. Χαρακτηρίζονται από απώλεια νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του νευρικού συστήματος. Πιστεύεται ότι αυτή η απώλεια νευρικών κυττάρων υποκρύπτει την επακόλουθη πτώση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε αυτές τις ασθένειες. Μια σειρά από μεταλλαγμένα γονίδια και περιβαλλοντικές τοξίνες εμπλέκονται στα αίτια των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, αλλά ο μηχανισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Επί του παρόντος, η φλεγμονή, ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ του ποικίλου καταλόγου των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, έχει εμπλακεί ως ένας κρίσιμος μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την προοδευτική φύση του νευροεκφυλισμού. Δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες για το ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Μια πρώιμη συμβολή νευροπροστατευτικών και αντιφλεγμονωδών στρατηγικών για αυτές τις διαταραχές φαίνεται ιδιαίτερα επιθυμητή επειδή οι απομονωμένες θεραπείες δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Σε αυτό το διαγωνισμό, τα παράγωγα της κάνναβης έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και αυτές οι ενώσεις ανέκαθεν ανέφεραν αρκετά πρακτικά και δεοντολογικά προβλήματα για πιθανή κατάχρηση τους. Εντούτοις, μεταξύ των ενώσεων κάνναβης, η κανναβιδιόλη (CBD), η οποία στερείται οποιουδήποτε ανεπιθύμητου ψυχοτρόπου αποτελέσματος, μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν πολύ ελπιδοφόρο παράγοντα με την υψηλότερη προοπτική για θεραπευτική χρήση”.

* Scotter EL, Abood ME, Glass M “The endocannabinoid system as a target for the treatment of neurodegenerative disease” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως στόχος για τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου) Br J Pharmacol. 2010 Jun;160(3):480-98.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20590559
Περίληψη
“Το φυτό cannabis sativa έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς, γεωργικούς και πνευματικούς σκοπούς σε διαφορετικούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί ψυχαγωγικά για τις ψυχοτρόπες ιδιότητές της, ενώ τα αποτελέσματα όπως η διέγερση της όρεξης, η αναλγησία και η καταπολέμηση του εμετού έχουν οδηγήσει στη φαρμακευτική εφαρμογή της κάνναβης. Πράγματι, οι αναφορές για τη φαρμακευτική αποτελεσματικότητα της κάνναβης εντοπίστηκαν ακόμα μέχρι και το 2700 πΧ. και ακόμη και εκείνη την εποχή οι αναφορές υποδεικνύουν επίσης ένα νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα του φυτού. Η ανακάλυψη του ψυχοδραστικού συστατικού της ρητίνης κάνναβης, της Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (Δέλτα(9)-THC) συνέβη πολύ πριν από τη σημειακή ταυτοποίηση ενός συζευγμένου με πρωτεΐνη Ο υποδοχέα στον οποίο η Δέλτα(9)-THC είναι δραστική στον εγκέφαλο . Η επακόλουθη εύρεση ενδογενών κανναβινοειδών ενώσεων, η σύνθεση των οποίων κατευθύνεται από τη νευρωνική διεγερσιμότητα και η οποία με τη σειρά της χρησίμευσε για τη ρύθμιση αυτής της διέγερσης, διευρύνθηκε περαιτέρω το εύρος των πιθανών στόχων φαρμάκων μέσω των οποίων μπορούμε να χειριστούμε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μεταβολές στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχουν διερευνηθεί εκτενώς σε μια σειρά νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Σε αυτή την επισκόπηση εξετάζουμε τα στοιχεία που ενέχουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στην αιτία, τη συμπτωματολογία ή τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου. Εξετάζουμε δεδομένα από ανθρώπους και συγκρίνουμε και αντιπαραβάλλουμε αυτά με στοιχεία από ζωικά μοντέλα αυτών των ασθενειών. Με βάση τα στοιχεία αυτά, συζητούμε την πιθανή αποτελεσματικότητα των θεραπειών που βασίζονται σε ενδοκανναβινοειδή σε κάθε νόσο”.

* Keane Lim, Yuen Mei See, Jimmy Lee “A Systematic Review of the Effectiveness of Medical Cannabis for Psychiatric, Movement and Neurodegenerative Disorders” (Συστηματική ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για ψυχιατρικές, κινητικές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές) Clin Psychopharmacol Neurosci. 2017 Nov; 15(4): 301–312.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5678490/
Περίληψη
“Η ανακάλυψη του ρόλου του ενδοκανναβινοειδούς στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τα πιθανά θεραπευτικά του οφέλη έχουν προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η παρούσα ανασκόπηση στοχεύει στη σύνθεση και αξιολόγηση των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κάνναβης και των παραγώγων της για ψυχιατρικές, νευροεκφυλιστικές και κινητικές διαταραχές. Μια συστηματική αναζήτηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών κάνναβης και των παραγώγων της διεξήχθη μέσω βάσεων δεδομένων (PubMed, Embase και Cochrane Central Register of Controlled Trials). Συνολικά 24 αναφορές αξιολόγησαν τη ιατρική χρήση κάνναβης για την νόσο του Alzheimer, την νευρική ανορεξία, το άγχος, την άνοια, την δυστονία, την νόσο του Huntington, την νόσο του Parkinson, την διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), την ψύχωση και το σύνδρομο Tourette. Η ποιότητα της δοκιμής αξιολογήθηκε με το εργαλείο Cochrane risk of bias tool. Υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις θεραπευτικές επιδράσεις των κανναβινοειδών για την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση και τη δυστονία. Παρόλο που διαπιστώθηκαν δοκιμασίες με θετικά ευρήματα για την νευρική ανορεξία, το άγχος, το PTSD, τα ψυχωσικά συμπτώματα, την διέγερση στη νόσο του Alzheimer και την άνοια, την νόσο του Huntington και το σύνδρομο Tourette και την δυσκινησία στη νόσο του Parkinson, δεν κατέστη δυνατό να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Η αξιολόγηση αυτών των δοκιμών χαμηλής ποιότητας, όπως εκτιμήθηκε με βάση τα Cochrane risk of bias tools, αμφισβητήθηκε από μεθοδολογικά ζητήματα όπως η ανεπαρκής περιγραφή της απόκρυψης κατανομής, το τυφλό και το χαμηλό μέγεθος του δείγματος. Πιο αποτελεσματικά ελεγχόμενες δοκιμές που εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα της κάνναβης για ιατρική χρήση και οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν το θεραπευτικό δυναμικό δικαιολογούνται”.

Πολλές αναφορές σε έρευνες υπάρχουν για την CBD και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές στο PROJECT CBD:
* “Molecular Targets of Cannabidiol in Neurological Disorders” (Μοριακοί στόχοι της κανναβιδιόλης σε νευρολογικές διαταραχές)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26264914
* “CBD: A promising drug for neurodegenerative disorders?” (CBD: Ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για νευροεκφυλιστικές διαταραχές;)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228180
* “CBD for neurodegenerative disorders: Important new clinical applications for this phytocannabinoid?” (CBD για νευροεκφυλιστικές διαταραχές: Σημαντικές νέες κλινικές εφαρμογές για αυτό το φυτοκανναβινοειδές;)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22625422
* “Transdermal delivery of cannabidiol attenuates binge alcohol-induced neurodegeneration in a rodent model of an alcohol use disorder” (Η διαδερμική απελευθέρωση της κανναβιδιόλης εξασθενεί τον εξαναγκασμένο νευροεκφυλισμό που προκαλείται από το αλκοόλ σε ένα μοντέλο τρωκτικού μιας διαταραχής χρήσης αλκοόλ)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24012796
* “Memory-rescuing effects of cannabidiol in an animal model of cognitive impairment relevant to neurodegenerative disorders” (Επιδράσεις διάσωσης της μνήμης, της κανναβιδιόλης, σε ένα ζωικό μοντέλο γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21870037
* “CBD normalizes caspase 3, synaptophysin, and mitochondrial fission protein DNM1L expression levels in rats with brain iron overload: implications for neuroprotection” (Η CBD ομαλοποιεί τα επίπεδα έκφρασης της κασπάσης 3, της συναπτοφυσίνης και της μιτοχονδριακής πρωτεΐνης σχάσης DNM1L σε αρουραίους με υπερφόρτωση σιδήρου στον εγκέφαλο: επιπτώσεις στη νευροπροστασία)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23893294
* “Cannabidiol, neuroprotection and neuropsychiatric disorders” (Κανναβιδιόλη, νευροπροστασία και νευροψυχιατρικές διαταραχές)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26845349
* “Short-term effects of CBD after global hypoxia-ischemia in newborn piglets” (Βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της CBD μετά από καθολική υποξία-ισχαιμία σε νεογέννητα χοιρίδια)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27441365
* “CBD reduces neuroinflammation and promotes neuroplasticity and functional recovery after brain ischemia” (Η CBD μειώνει τη νευροφλεγμονή και προάγει τη νευροπλαστικότητα και τη λειτουργική ανάκτηση μετά από εγκεφαλική ισχαιμία)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27889412
* “CBD Activates Neuronal Precursor Genes in Human Gingival Mesenchymal Stromal Cells” (Η CBD ενεργοποιεί γονίδια προδρόμων νευρώνων σε ανθρώπινα Gingival Mesenchymal Stromal κύτταρα)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27918106
* “CBD reduces brain damage and improves functional recovery in a neonatal rat model of arterial ischemic stroke” (Η CBD μειώνει την εγκεφαλική βλάβη και βελτιώνει τη λειτουργική αποκατάσταση σε μοντέλο νεογνού αρουραίου για αρτηριακό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28012949
* “Neurological aspects of medical use of CBD” (Νευρολογικές πτυχές της ιατρικής χρήσης της CBD)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28412918
* “Modulation of Astrocyte Activity by Cannabidiol, a Nonpsychoactive Cannabinoid” (Τροποποίηση της δραστηριότητας των αστροκυττάρων από την Κανναβιδιόλη, ένα μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28788104

Πηγή: https://www.projectcbd.org/neurodegeneration

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση