(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Cannabis and Arthritis” https://www.leafly.com/news/health/cannabis-and-arthritis, Jeremy Kossen https://www.leafly.com/news/author/jeremy-kossen, March 28, 2016, Health https://www.leafly.com/news/health )

Δεν είναι μυστικό: οι baby boomers[1] της Αμερικής γερνούν και μια από τις πιο κοινές ασθένειες στους ηλικιωμένους πληθυσμούς είναι η αρθρίτιδα. Σύμφωνα με το U.S. Center for Disease Control and Prevention, CDC[2] (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αρθρίτιδα[3], με τις γυναίκες να αποτελούν το 60% των διαγνώσεων αρθρίτιδας. Αλλά τι ακριβώς είναι η αρθρίτιδα και πώς μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη;
[1] Baby boomers: Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την περίοδο 1954 – 1964. Σε αυτή την 10ετία είχαμε μια τεράστια αύξηση των γεννήσεων. https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_boomers
[2] http://www.cdc.gov/
[3] “Arthritis-Related Statistics” (Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αρθρίτιδα) http://www.cdc.gov/…/data_stati…/arthritis-related-stats.htm

Τι είναι η αρθρίτιδα;
Η “αρθρίτιδα” (arthritis) είναι ένας όρος ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει 200 ρευματικές παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς τους. Προκαλεί φλεγμονή και δυσκαμψία που αναπτύσσεται απότομα ή βαθμιαία γύρω από μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Αιτίες και μορφές αρθρίτιδας
Αν και πιο συχνή στους ηλικιωμένους, η αρθρίτιδα μπορεί να βλάψει σοβαρά ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, αφήνοντάς το ανίκανο να εργάζεται ή να εκτελεί καθημερινά καθήκοντα. Στις ΗΠΑ, η αρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη αιτία αναπηρίας και συχνά συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης.

Η κληρονομικότητα μπορεί να είναι μια αιτία πρόκλησης αρθρίτιδας, μαζί με την παχυσαρκία, τους τραυματισμούς στις αρθρώσεις, τις λοιμώξεις και τα επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη. Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας, αν και πολλές ρευματοειδείς ασθένειες προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Οι μορφές αρθρίτιδας χωρίζονται σε επτά κύριες κατηγορίες:
1. Φλεγμονώδης αρθρίτιδα – Οι αρθρώσεις φλεγμονώνονται χωρίς προφανή λόγο.
2. Εκφυλιστική ή μηχανική αρθρίτιδα – το σώμα προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το οστό για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.
3. Μυοσκελετικός πόνος μαλακού ιστού – πόνος αισθητός στους ιστούς και όχι στις αρθρώσεις ή στα οστά, που επηρεάζουν τα υπερβολικά χρησιμοποιούμενα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, ο “αγκώνας του τενίστα”.
4. Πόνος στην πλάτη – απροσδιόριστος πόνος που σχετίζεται με μύες, δίσκους, νεύρα, συνδέσμους, κόκαλα ή αρθρώσεις στο πίσω μέρος, όπως η οστεοπόρωση.
5. Ασθένεια των συνδετικών ιστών – πόνος στους τένοντες, τους συνδέσμους και τον χόνδρο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος, των μυών, των πνευμόνων και των νεφρών.
6. Λοιμώδης αρθρίτιδα – φλεγμονή σε άρθρωση που προκαλείται από βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες (παραδείγματα αιτιών περιλαμβάνουν τροφική δηλητηρίαση, STDs και ηπατίτιδα C). Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να την διαχειριστούν.
7. Μεταβολική αρθρίτιδα – το υπερβολικό ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει αιχμηρά κρύσταλλα σε μια άρθρωση που προκαλούν ξαφνικό, στρεβλωτικό πόνο. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.

Μέθοδοι θεραπείας αρθρίτιδας

Αν και δεν θεραπεύουν την κοινή φλεγμονή, τα αναλγητικά όπως Tylenol, Percocet και Vicodin μπορεί να συνταγογραφηθούν για να μειώσουν τον πόνο μαζί με κρέμες που περιέχουν μενθόλη ή καψαϊκίνη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) όπως το Advil, το Motrin ή το Aleve μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντι-ρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (disease-modifying anti-rheumatic drugs, DMARDs) για να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε φλεγμονώδεις αρθρώσεις. Τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον πόνο και τα επίπεδα άγχους για άτομα με αρθρίτιδα, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα αναφέρουν ότι είναι σωματικά αδρανείς[4]. Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα, καθώς τα κρέατα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
[4] Fontaine ΚΚ, Heo Μ, Bathon J. “Are US adults with arthritis meeting public health recommendations for physical activity?” (Πληρούν οι ενήλικες των ΗΠΑ με αρθρίτιδα τις συστάσεις δημόσιας υγείας για τη σωματική άσκηση;) Arthritis Rheum. 2004 Feb · 50 (2): 624-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14872507
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Για να εκτιμηθεί η εμφάνιση στους ενήλικες στις ΗΠΑ της αυτοαναφερόμενης αρθρίτιδας με διάγνωση γιατρού (χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπος της ρευματικής νόσου), οι οποίοι πληρούν τις συστάσεις του US Surgeon General (Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ) για την σωματική άσκηση.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Χρησιμοποιώντας στοιχεία δημοσκοπήσεων βασισμένα στον πληθυσμό από την έρευνα Behavioral Risk Factor Surveillance Survey του 2001, κατατάξαμε τους ερωτώμενους ανάλογα με την κατάσταση της αρθρίτιδας και το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας (δηλ., σωματικά ανενεργοί, ανεπαρκώς ενεργοί ή πληρούν τις συστάσεις). Τα δεδομένα επικράτησης σταθμίστηκαν για να ληφθεί υπόψη ο σύνθετος σχεδιασμός δειγματοληψίας και κατανεμήθηκαν με ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η εκπαίδευση και το σωματικό βάρος.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των Αμερικανών ενηλίκων ανέφερε ότι είχαν αρθρίτιδα με διάγνωση γιατρού. Μεταξύ των ενηλίκων με αρθρίτιδα, 23,8% ήταν σωματικά αδρανείς, 38% ανέφεραν ανεπαρκή επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και 38,3% ανέφεραν ότι πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα. Ο υψηλότερος βαθμός αδράνειας στους ενήλικες με αρθρίτιδα βρέθηκε μεταξύ των ατόμων με λιγότερο από 8 έτη επίσημης εκπαίδευσης (47,6%), των ατόμων με 9-11 έτη εκπαίδευσης (35,5%), των Αφροαμερικάνων (35,4%), εκείνοι των οποίων η ηλικία ήταν > ή = 65 έτη (31,1%) και οι ισπανόφωνοι (30,4%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Παρά τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, περισσότερο από το 60% των ενηλίκων με αρθρίτιδα δεν πληρούν τις συστάσεις για τη σωματική άσκηση. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι ενήλικες με αρθρίτιδα να γνωρίζουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και να προβλεφθούν παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να γίνουν πιο σωματικά δραστήρια”.

Πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα
Ενώ η κάνναβη ταξινομείται ως μια ουσία του Πίνακα Ι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή θεωρείται εξαιρετικά εθιστική χωρίς ιατρική αξία και η έρευνα σχετικά με αυτήν περιορίζεται αυστηρά – ωστόσο, έχει προκύψει επιστημονική συναίνεση σχετικά με τη θεραπευτική της αξία με βάση ένα αυξανόμενο σύνολο επιτυχημένων προκλινικών και κλινικών δοκιμών. Προς ευχαρίστηση πολλών, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με αρθρίτιδα να ζήσουν πιο ευτυχισμένες και υγιεινότερες ζωές.

Κατά συνέπεια, η κάνναβη κερδίζει δημοτικότητα ως μια θεραπεία για την αρθρίτιδα. Η κάνναβη μπορεί να διευκολύνει στον πόνο και να μειώσει τη διόγκωση χωρίς τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες που προκαλούνται από τη συχνή χρήση των NSAIDs ή από την χρήση οπιούχων.

Το καλοκαίρι του 2015, η Canadian Arthritis Society χρηματοδότησε με τριετή ερευνητική επιχορήγηση έναν ερευνητή του Dalhousie University για να διαπιστώσει εάν η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή να επισκευάσει τις αρθριτικές αρθρώσεις. Τα νεύρα που ανιχνεύουν τους πόνους γεμίζουν με υποδοχείς κανναβινοειδών[5] και σύμφωνα με τον ερευνητή Jason McDougall, τα κανναβινοειδή ελέγχουν την πυροδότηση σημάτων πόνου από την άρθρωση στον εγκέφαλο[6] με το να κολλούν στους υποδοχείς των νεύρων. Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη, που διεξήχθη από το Royal National Hospital for Rheumatic Disease στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα κανναβινοειδή παρείχαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο κατά την κίνηση, στον πόνο σε ηρεμία και στην ποιότητα του ύπνου[7].
[5] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη φάρμακο;) http://www.leafly.com/…/cannabinoids-101-what-makes-cannabi…
[6] Schuelert Ν, McDougall JJ. “Cannabinoid-mediated antinociception is enhanced in rat osteoarthritic knees” (Η μεσολαβούμενη από κανναβινοειδές αναστολή του πόνου ενισχύεται στα οστεοαρθριτικά γόνατα αρουραίων) Arthritis Rheum. 2008 Jan · 58(1):145-53.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18163511
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Για να προσδιοριστεί εάν η τοπική χορήγηση του αγωνιστή υποδοχέα κανναβινοειδούς 1 (CB(1)) αραχιδονυλο-2-χλωροαιθυλαμίδιο (arachidonyl-2-chloroethylamide, ACEA) μπορεί να ρυθμίζει τον πόνο στην άρθρωση, σε αρθρώσεις γονάτου αρουραίου ελέγχου και σε πειραματική οστεοαρθρίτιδα (osteoarthritis, ΟΑ).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Η ΟΑ προκλήθηκε σε αρσενικούς αρουραίους Wistar με ενδοαρθρική ένεση 3 mg μονο-ιωδοοξικού νατρίου, με περίοδο ανάκτησης 14 ημερών. Οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές έγιναν από πρωτογενείς προσαγωγές νευρικών ινών στις αρθρώσεις σε απόκριση στην κανονική περιστροφή και την επιβλαβή υπέρ-τροπή της άρθρωσης τόσο πριν όσο και μετά από στενή ενδοαρτηριακή ένεση διαφορετικών δόσεων ACEA.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η τοπική εφαρμογή του αγωνιστή CB(1) μείωσε σημαντικά το ποσοστό πυροδότησης των προσαγωγών νευρικών ινών κατά 50% στις αρθρώσεις του γονάτου ελέγχου (n = 19) και έως 62% στις αρθρώσεις γόνατος ΟΑ (n = 29, P <0,01). Η συγχορήγηση του ανταγωνιστή υποδοχέα CB(1) AM251 ή του ανταγωνιστή διαύλου ιόντων του μεταβατικού υποδοχέα βανιλλοειδούς 1 (TRPV-1) SB366791 μείωσε σημαντικά την δράση απευαισθητοποίησης του ACEA. Ο ανταγωνιστής υποδοχέα CB(1) AM251 από μόνος του δεν είχε καμία επίδραση στην αρθρίτιδα ελέγχου, αλλά αύξησε σημαντικά την ταχύτητα πυροδότησης των προσαγωγών νευρικών ινών στην άρθρωση ΟΑ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση των περιφερειακών υποδοχέων CB(1) μειώνει τη μηχανική ευαισθησία των προσαγωγών νευρικών ινών στον έλεγχο και τις αρθρώσεις γόνατος ΟΑ. Η παρεμπόδιση είτε του υποδοχέα CB(1) είτε του καναλιού TRPV-1 μείωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ACEA, γεγονός που υποδηλώνει ότι και οι δύο υποδοχείς εμπλέκονται στην προκαλούμενη από κανναβινοειδές συγκρατητική δράση. Η αυξημένη δραστηριότητα των νεύρων που παρατηρείται μετά από τον ανταγωνισμό του υποδοχέα CB(1) υποδεικνύει μια αποδέσμευση τονικότητας των ενδοκανναβινοειδών κατά τη διάρκεια της ΟΑ. Ως εκ τούτου, οι περιφερειακοί υποδοχείς CB(1) μπορεί να είναι σημαντικοί στόχοι στον έλεγχο του πόνου της ΟΑ”.
[7] Blake DR, Robson Ρ, Ho Μ, Jubb RW, McCabe CS. “Preliminary assessment of the efficacy, tolerability and safety of a cannabis-based medicine (Sativex) in the treatment of pain caused by rheumatoid arthritis” (Προκαταρκτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της ασφάλειας ενός φαρμάκου που βασίζεται στην κάνναβη (Sativex) στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) Rheumatology (Oxford). 2006 Jan;45(1):50-2.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16282192
Περίληψη
“ΣΤΟΧΟΙ: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου που βασίζεται στην κάνναβη (cannabis-based medicine, CBM) στη θεραπεία του πόνου λόγω της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (rheumatoid arthritis, RA).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Συγκρίναμε ένα CBM (Sativex) με εικονικό φάρμακο σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, παράλληλη μελέτη ομάδας σε 58 ασθενείς σε διάστημα 5 εβδομάδων θεραπείας. Το CBM χορηγήθηκε με βλεννογόνο ψεκασμό το βράδυ και οι αξιολογήσεις έγιναν το επόμενο πρωί. Τα εκτιμώμενα αποτελέσματα αποτελεσματικότητας ήταν ο πόνος στην κίνηση, ο πόνος σε κατάσταση ηρεμίας, η πρωινή δυσκαμψία και η ποιότητα του ύπνου που μετρήθηκαν με αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης, με το ερωτηματολόγιο Short-Form McGill Pain Questionnaire (SF-MPQ) και με τον δείκτη DAS28 μέτρησης της δραστηριότητας της νόσου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Εξετάσθηκαν εβδομήντα πέντε ασθενείς και 58 πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Τριάντα ένα άτομα τυχαιοποιήθηκαν στο CBM και 27 στο εικονικό φάρμακο. Η μέση ημερήσια δόση (S.D.) που επιτεύχθηκε στην τελική εβδομάδα θεραπείας ήταν 5,4 (0,84) ενεργοποιήσεις για το CBM και 5,3 (1,18) για το εικονικό φάρμακο. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το CBM παρήγαγε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο κατά την κίνηση, τον πόνο σε κατάσταση ηρεμίας, την ποιότητα του ύπνου, τον DAS28 και τον πόνο SF-MPQ στην παρούσα συνιστώσα. Δεν υπήρξε καμία επίδραση στην πρωινή δυσκαμψία, αλλά τα βασικά αποτελέσματα ήταν χαμηλά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν ήπια ή μέτρια και δεν παρατηρήθηκαν αποσύρσεις ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στη δραστική ομάδα θεραπείας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στην πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή ενός CBM στη ΡΑ, παρατηρήθηκε σημαντική αναλγητική δράση και η δραστικότητα της νόσου καταστέλλεται σημαντικά μετά από θεραπεία με Sativex. Ενώ οι διαφορές είναι μικρές και μεταβλητές σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αντιπροσωπεύουν οφέλη κλινικής σημασίας και δείχνουν την ανάγκη για πιο λεπτομερή έρευνα σε αυτή την ένδειξη”.

Σε μια εποχή κατά την οποία η κατάχρηση των οπιούχων έχει φτάσει σε επιδημικές διαστάσεις[8], η θεραπεία με κάνναβη μπορεί να είναι ένας πολύ λιγότερο επιβλαβής και λιγότερο εθιστικός τρόπος αντιμετώπισης όσων πάσχουν από χρόνιο πόνο που σχετίζεται με αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τον Mike Hart, MD, head physician στο Ontario Chapter του Marijuana for Trauma (MFT): “Η κάνναβη είναι πολύ πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη μακροπρόθεσμη λύση από τα οπιοειδή. Η επιστήμη είναι σαφής και αποδεικνύει ότι η κάνναβη είναι πολύ πιο ασφαλής από τα οπιοειδή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν κοντά. Τα οπιοειδή έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όλα τα παράνομα ναρκωτικά μαζί σε συνδυασμό, ενώ η κάνναβη δεν έχει σκοτώσει ποτέ κάποιον”.
[8] “Addressing Prescription Drug Abuse in the United States, Current Activities and Future Opportunities” (Αντιμετώπιση της κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ, οι τρέχουσες δραστηριότητες και οι μελλοντικές ευκαιρίες) https://www.cdc.gov/…/hhs_prescription_drug_abuse_report_09…

Η κάνναβη όχι μόνο είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία στα NSAIDs ή στα οπιούχα, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποβάλουν επικίνδυνα φάρμακα όπως τα οπιοειδή. Σύμφωνα με τον Dr. Hart “βοήθησα κυριολεκτικά εκατοντάδες ασθενείς να μειώσουν ή να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα οπιοειδή”[9].
[9] “People Are Dying Because of Ignorance, not Because of Opioids” (Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της άγνοιας, όχι λόγω των οπιοειδών) By Carl L. Hart on November 1, 2017 https://www.scientificamerican.com/…/people-are-dying-beca…/

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου που αναγνωρίζουν τη θεραπευτική αξία της κάνναβης, το κοινό έχει γίνει πιο δεκτικό στην θεραπεία με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Τον Ιανουάριο του 2014, το CBS News διεξήγαγε μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 86% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι γιατροί πρέπει να επιτρέπεται να συνταγογραφούν κάνναβη[10] σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα. Από το 2004, η American Association of Retired Persons (AARP), η οποία διαθέτει 35 εκατομμύρια μέλη, δημοσίευσε μια εθνική δημοσκόπηση που αποκαλύπτει ότι το 72% των ηλικιωμένων υποστηρίζει την από του γιατρούς συνιστώμενη ιατρική χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία ασθενών[11].
[10] “Majority of Americans now support legal pot, poll says” (Η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει τώρα την νόμιμη κάνναβη, λέει δημοσκόπηση)
http://www.cbsnews.com/…/majority-of-americans-now-support…/
[11] “Arthritis & Medical Cannabis” (Αρθρίτιδα και ιατρική χρήση κάνναβης) http://www.safeaccessnow.org/arthritis

Μπορεί ο πόνος και η φλεγμονή της αρθρίτιδας να θεραπευτούν με κάνναβη;

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Can Arthritis Pain & Inflammation Be Treated With Cannabis?” https://herb.co/2016/08/06/arthritis-pain-inflammation/, Anna Wilcox https://herb.co/author/annawilcox/, 06 August, 2016, Health https://herb.co/category/health-2/ )

Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι μια από τις πιο απογοητευτικές ασθένειες, που πρέπει να ζήσει μαζί της αυτός που πάσχει. Απλές εργασίες όπως το άνοιγμα ενός βάζου, η περιήγηση για ψώνια στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ, μπορούν να γίνουν σχεδόν αφόρητες εξαιτίας του χρόνιου πόνου. Λίγες θεραπείες έχουν προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα, αναγκάζοντας τους ασθενείς να λαμβάνουν παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακόμη και φάρμακα χημειοθεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Πολλοί ασθενείς στρέφονται στην κάνναβη για μια αποτελεσματική ανακούφιση χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες που έχουν σχεδόν όλα τα άλλα. Όμως, μπορεί να θεραπεύσει πραγματικά η κάνναβη τον πόνο και την φλεγμονή της αρθρίτιδας; Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί.

Κάνναβη και πόνος ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κάνναβη όχι μόνο διευκολύνει τον πόνο της αρθρίτιδας, αλλά το βότανο μπορεί να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να κατευνάσει τα σχετικά συμπτώματα. Εδώ είναι όλα όσα θέλεις να μάθεις σχετικά με την κάνναβη και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;
What is arthritis? | Muscular-skeletal diseases | NCLEX-RN | Khan Academy
(Τι είναι η αρθρίτιδα; | Μυοσκελετικές ασθένειες NCLEX-RN | Khan Academy)
https://youtu.be/3X5UEYD94-M
Youtube βίντεο 00:09:20
Κανάλι: khanacademymedicine https://www.youtube.com/channel/UCJayvjGvKEblkA3KYK1BQQw
Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2015

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ΡΑ (Rheumatoid Arthritis, RA) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Το σώμα προσβάλλει τον ίδιο του τον εαυτό σαν να εκδιώκει βακτηριακούς και ιογενείς εισβολείς. Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς στις αρθρώσεις σας και που περιβάλλουν τα οστά σας. Αυτή η ανοσοαπόκριση προκαλεί υπερβολική φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε επιδείνωση ιστού, ουλές και σημαντικό πόνο με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα της ΡΑ υπερβαίνουν τις πονεμένες αρθρώσεις και τον πόνο της αρθρίτιδας. Όπως με τις περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες, η χρόνια φλεγμονή και το επιδεινωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν ευρείες σαρωτικές επιδράσεις στο σώμα. Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι συγκρίσιμες με μια μόνιμη γρίπη, μόνο που είναι χειρότερες. Εκτός από τις δύσκαμπτες πονεμένες αρθρώσεις, παρακάτω είναι μερικά επιπλέον συμπτώματα της ΡΑ:
* Κόπωση
* Τραυματισμοί που ποτέ δεν φαίνεται να επουλώνονται
* Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
* Θέματα με τα μάτια
* Πρωινή δυσκαμψία
* “Κλειδωμένες” αρθρώσεις
* Γαστρεντερικά θέματα
* Ασθένεια στους πνεύμονες

Μείωση φλεγμονής

Η ανεξέλεγκτη φλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει έναν όλεθρο στο σώμα. Όταν έχεις έναν τραυματισμό ή ένα κοινό κρυολόγημα, η φλεγμονή είναι μέρος μιας υγιούς σωματικής αντίδρασης. Ωστόσο, το αχαλίνωτο οίδημα από μια αυτοάνοση ασθένεια είναι μια διαφορετική ιστορία. Όταν το σώμα είναι σε κατάσταση φλεγμονής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, γερνάει πιο γρήγορα και ουσιαστικά αρχίζει να καταρρέει.

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατακλύζονται από φλεγμονή. Και ακριβώς εδώ είναι που η κάνναβη έρχεται να βοηθήσει. Το βότανο είναι γεμάτο με ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Το 2014, ερευνητές από το University of South Carolina διαπίστωσαν[1] ότι η ψυχοδραστική THC[2] καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και απενεργοποιεί τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες.
[1] Prakash Nagarkatti, Rupal Pandey, Sadiye Amcaoglu Rieder, Venkatesh L Hegde, and Mitzi Nagarkatti “Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs” (Τα κανναβινοειδή ως νέα αντιφλεγμονώδη φάρμακα) Future Med Chem. 2009 Oct; 1(7): 1333–1349.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2828614/
Περίληψη
“Τα κανναβινοειδή είναι μια ομάδα ενώσεων που μεσολαβούν τα αποτελέσματά τους μέσω των υποδοχέων κανναβινοειδών. Η ανακάλυψη της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ως κύριας ψυχοδραστικής ουσίας στην κάνναβη, καθώς και η ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών τους προσδεμάτων έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της έρευνας που στοχεύει στην κατανόηση των φυσιολογικών λειτουργιών των κανναβινοειδών. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών περιλαμβάνουν τον CB1, ο οποίος εκφράζεται κυρίως στον εγκέφαλο και τον CB2, ο οποίος βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γεγονός ότι και οι υποδοχείς CB1 και CB2 έχουν βρεθεί σε ανοσοκύτταρα υποδηλώνει ότι τα κανναβινοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η χορήγηση THC σε ποντίκια προκάλεσε αξιοσημείωτη απόπτωση σε Τ κύτταρα και δενδριτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την ανοσοκαταστολή. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα κανναβινοειδή μειώνουν την παραγωγή κυτοκίνης και χημειοκίνης και, σε ορισμένα μοντέλα, ρυθμίζουν προς τα πάνω τα ρυθμιστικά T κύτταρα (Tregs) ως έναν μηχανισμό καταστολής φλεγμονωδών αποκρίσεων. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται επίσης στην ανοσορύθμιση. Για παράδειγμα, η χορήγηση ενδοκανναβινοειδών ή η χρήση αναστολέων ενζύμων που διασπούν τα ενδοκανναβηνοειδή, οδήγησε σε ανοσοκαταστολή και ανάκτηση από ανοσομεσολαβούμενη βλάβη οργάνων όπως το ήπαρ. Η χειραγώγηση των ενδοκανναβινοειδών ή/και η χρήση εξωγενών κανναβινοειδών in νίνο μπορεί να αποτελέσει ισχυρή θεραπευτική μέθοδο έναντι φλεγμονωδών διαταραχών. Αυτή η επισκόπηση θα επικεντρωθεί στην πιθανή χρήση των κανναβινοειδών ως μια νέα κατηγορία αντιφλεγμονωδών παραγόντων κατά ορισμένων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων που προκαλούνται κυρίως από ενεργοποιημένα Τ κύτταρα ή άλλα κυτταρικά ανοσολογικά συστατικά”.
[2] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Δέλτα9-Τετραϋδροκανναβινόλη) http://herb.co/2016/07/24/what-is-thc/

Αυτή η ποιότητα καθιστά την THC υποψήφια για τη θεραπεία μιας ποικιλίας αυτοάνοσων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της πολλαπλής σκλήρυνσης[3], της κολίτιδας, του λύκου (lupus)[4] και της αρθρίτιδας.
[3] “Multiple Sclerosis: Here’s Why Cannabis Is So Effective Against MS” (Πολλαπλή σκλήρυνση: Εδώ είναι γιατί η κάνναβη είναι τόσο αποτελεσματική κατά της ΠΣ) http://herb.co/2016/07/28/marijuana-and-ms/
[4] “Cannabis vs. Lupus” (Κάνναβη εναντίον Λύκου) https://herb.co/2016/05/15/cannabis-vs-lupus/

Παλαιότερες έρευνες από το 2003[5] εξέτασαν τη μη ψυχοδραστική CBD[6] σε αρουραίους στους οποίους προκλήθηκε μια κατάσταση μιμητικής αρθρίτιδας. Μετά την έγχυση των τρωκτικών με συγκεκριμένες προ-φλεγμονώδεις ενώσεις, τους χορήγησαν μια από του στόματος δόση της CBD. Η κανναβιδιόλη μείωσε τη φλεγμονή σε χρόνο και εξαρτώμενο από τη δόση τρόπο. Η CBD συνέχισε να μειώνει φλεγμονώδεις δείκτες μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες θεραπείας.
[5] Costa B, Colleoni M, Conti S, Parolaro D, Franke C, Trovato AE, Giagnoni G.
“Oral anti-inflammatory activity of cannabidiol, a non-psychoactive constituent of cannabis, in acute carrageenan-induced inflammation in the rat paw” (Η από του στόματος αντιφλεγμονώδης δράση της κανναβιδιόλης, ενός μη ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης, στην οξεία επαγόμενη από καρραγενάνη φλεγμονή στο πέλμα αρουραίου) Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2004 Mar;369(3):294-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14963641
Περίληψη
“Η κανναβιδιόλη, το κύριο μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, έχει διάφορες φαρμακολογικές δράσεις κλινικού ενδιαφέροντος. Αναφέρεται ότι είναι αποτελεσματική ως αντιφλεγμονώδες και αντι-αρθριτικό στην προκαλούμενη από κολλαγόνο μυϊκή αρθρίτιδα. Η παρούσα μελέτη εξέτασε τα αντιφλεγμονώδη και τα αντι-υπεραλγητικά αποτελέσματα της κανναβιδιόλης που χορηγήθηκε από το στόμα (5-40 mg/kg) μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες μετά την έναρξη της οξείας φλεγμονής που επάγεται με ενδοπλαστική ένεση 0,1 ml καραγενάνης (1% w/ν σε φυσιολογικό ορό) στον αρουραίο. Στο τέλος της θεραπείας προσδιορίστηκε η δράση της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2) στο πλάσμα και της δραστηριότητας της κυκλοοξυγενάσης (COX), της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ, νιτρώδους / νιτρικού) και άλλων ελευθέρων ριζών που προέρχονται από οξυγόνο (μαλονδιδιαλδεΰδη) στους φλεγμονώδεις ιστούς των ποδιών. Όλοι αυτοί οι δείκτες αυξήθηκαν σημαντικά μετά από καραγενάνη. Η θερμική υπεραλγησία, που προκαλείται από καραγενάνη και εκτιμήθηκε με την πελματιαία δοκιμή, διήρκεσε 7 ώρες. Η κανναβιδιόλη είχε αντι-υπεραλγητική δράση εξαρτώμενη από το χρόνο και τη δόση μετά από μία ένεση. Το οίδημα μετά την καραγενάνη κορυφώθηκε στις 3 ώρες και διήρκεσε 72 ώρες. Μια μεμονωμένη δόση κανναβιδιόλης μείωσε το οίδημα με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση και οι επακόλουθες ημερήσιες δόσεις προκάλεσαν περαιτέρω μειώσεις λόγω χρόνου και δόσης. Υπήρξαν μειώσεις στα επίπεδα πλάσματος PGE2, δραστικότητας COX ιστού, παραγωγή ελεύθερων ριζών από οξυγόνο και ΝΟ μετά από τρεις δόσεις κανναβιδιόλης. Η επίδραση στο ΝΟ φαίνεται να εξαρτάται από την χαμηλότερη έκφραση της ενδοθηλιακής ισομορφής της ΝΟ συνθάσης. Συμπερασματικά, η από του στόματος κανναβιδιόλη έχει ευεργετική δράση σε δύο συμπτώματα καθιερωμένης φλεγμονής: οίδημα και υπεραλγησία”.
[6] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) http://herb.co/…/…/26/everything-you-need-to-know-about-cbd/

Η κάνναβη ενισχύει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα
Your Endocannabinoid System Explained
(Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα εξηγείται)
https://youtu.be/PZYjJf0t2OQ
Youtube βίντεο 00:02:58
Κανάλι Healer.com https://www.youtube.com/channel/UC2yoeJpEk1t1ewIMQU7i_LQ
Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2015

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ΕΚΣ (endocannabinoid system, ECS)[7] είναι ένα μεγάλο δίκτυο υποδοχέων κυττάρων στο σώμα. Το ΕΚΣ έχει επιρροή σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, του πόνου, της όρεξης, της διάθεσης και του ύπνου. Όταν καταναλώνεις κάνναβη, οι ενώσεις του φυτού δεσμεύονται με αυτό το σύστημα και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου ρυθμίζει όλες αυτές τις λειτουργίες.
[7] “The Endocannabinoid System For Dummies (We’ve Made It Easy For You)” (Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα για Αρχάριους (Το κάνουμε εύκολο για σένα)) http://herb.co/2016/07/28/endocannabinoid-system-dummies/

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology[8] ανακάλυψε κάτι συναρπαστικό για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα σε ασθενείς με ΡΑ. Αυτοί με αρθρίτιδα είχαν περισσότερους CB2 κανναβινοειδείς υποδοχείς[9] στα κύτταρα τους από αυτούς που έπασχαν από άλλες μορφές αρθρίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο υποδοχέας CB2 εμπλέκεται στον έλεγχο της φλεγμονής. Για κάποιο λόγο, το σώμα δεν είναι αποτελεσματικά ικανό να απενεργοποιήσει τη φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
[8] Gui H, Liu X, Wang ZW, He DY, Su DF, Dai SM. “Expression of cannabinoid receptor 2 and its inhibitory effects on synovial fibroblasts in rheumatoid
arthritis” (Έκφραση του κανναβινοειδούς υποδοχέα 2 και των ανασταλτικών του επιδράσεων στους αρθρικούς ινοβλάστες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα) Rheumatology (Oxford). 2014 May;53(5):802-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24440992
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Πρόσφατες μελέτες πρότειναν ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ενεργοποίησης του υποδοχέα κανναβινοειδών 2 (CB2R), η οποία δεν δείχνει ψυχοδραστικότητα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν ο CB2R εκφράζεται σε ομοιάζοντα με ινοβλάστες αρθρικά κύτταρα (fibroblast-like synoviocytes, FLS) της ΡΑ. Σε αυτή τη μελέτη ερευνήσαμε αν ο CB2R εκφράζεται σε FLS της ΡΑ και αν η ενεργοποίηση CB2R ρυθμίζει τη λειτουργία των ΡΑ-FLS.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Η έκφραση του CB2R στον αρθρικό ιστό και FLS μελετήθηκε με ανοσοϊστοχημεία, στύπωμα Western και RT-PCR. Τα επίπεδα έκφρασης mRNA των CB2R, IL-6 και ΜΜΡ αναλύθηκαν με ποσοτική RT-PCR σε πραγματικό χρόνο. Οι συγκεντρώσεις πρωτεΐνης IL-6 και ΜΜΡ σε υπερκείμενα καλλιέργειας προσδιορίστηκαν με ELISA. Τα επίπεδα πρωτεΐνης των μορίων μεταγωγής σήματος προσδιορίστηκαν με στύπωμα Western.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τόσο η έκφραση mRNA όσο και η πρωτεΐνη του CB2R βρέθηκαν στον αρθρικό ιστό και καλλιεργήθηκαν FLS με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε ασθενείς με ΡΑ από ότι στους ασθενείς με OA. Σε καλλιεργημένο ΡΑ-FLS, το επίπεδο έκφρασης του CB2R ρυθμίστηκε προς τα πάνω με διέγερση με IL-1β, ΤΝΡ-α ή λιποπολυσακχαρίτη. In vitro, ο HU-308, ένας επιλεκτικός συναγωνιστής CB2R, αναστέλλει τον επαγόμενο από IL-1β πολλαπλασιασμό του ΡΑ-FLS καθώς και την επαγόμενη από IL-1β παραγωγή ΜΜΡ-3, ΜΜΡ-13 και IL-6 σε ΡΑ-FLA με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Η HU-308 καταστέλλει επίσης την προκαλούμενη από IL-1β ενεργοποίηση εξωκυτταρικής κινάσης 1/2 ρυθμιζόμενης από σήμα και πρωτεΐνης κινάσης που ενεργοποιείται από μιτογόνο p38 σε FLS.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στα ΡΑ-FLS, οι προφλεγμονώδεις μεσολαβητές ρυθμίζουν εκ των προτέρων την έκφραση του CB2R, η οποία ρυθμίζει αρνητικά την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών και ΜΜΡ. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο CB2R μπορεί να είναι ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος της ΡΑ”.
[9] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;) http://herb.co/…/why-are-cannabinoid-receptors-so-important/

Τόσο η CBD όσο και η THC εμπλέκονται με τους υποδοχείς CB2. Η THC συνδέεται άμεσα με τον υποδοχέα, προκαλώντας μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση[10]. Η CBD αυξάνει την ποσότητα των ενδοκανναβινοειδών (η ανθρώπινη εκδοχή της THC) στο σώμα, εμπλέκοντας τους υποδοχείς CB2 με διαφορετικό τρόπο. Αυτές οι ιδιότητες είναι που δίνουν στο βότανο ισχυρές ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.
[10] G. A. Cabral and L. Griffin-Thomas “Emerging Role of the CB2 Cannabinoid Receptor in Immune Regulation and Therapeutic Prospects” (Αναδυόμενος ρόλος του CB2 υποδοχέα κανναβινοειδών στην ανοσολογική ρύθμιση και τις θεραπευτικές προοπτικές) Expert Rev Mol Med. 2009 Jan 20; 11: e3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768535/
Πέριληψη
“Υπάρχει τώρα ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που υποδηλώνει ότι ο CB2R, ο κανναβινοειδής υποδοχέας τύπου 2 συνδέεται με μια ποικιλία ανοσολογικών λειτουργικών συμβάντων. Αυτή η λειτουργική συνάφεια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, μια διαδικασία κατά την οποία υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός υποδοχέων που είναι διαθέσιμοι για ενεργοποίηση. Μελέτες που στοχεύουν στην αποσαφήνιση των συμβάντων μεταδιέγερσης σήματος που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση CB2 με τους φυσικούς συνδέτες του και του ρόλου των εξωγενών κανναβινοειδών στη διαμόρφωση αυτής της διαδικασίας, παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με το ρόλο του CB2 στη διατήρηση μιας ομοιοστατικής ανοσολογικής ισορροπίας εντός του ξενιστή. Περαιτέρω, αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο CB2 μπορεί να χρησιμεύσει ως εκλεκτικός μοριακός στόχος για θεραπευτικό χειρισμό ανεπιθύμητων ανοσολογικών αποκρίσεων περιλαμβανομένων εκείνων που συνδυάζονται με μία ποικιλία νευροπαθειών που παρουσιάζουν υπερφλεγμωνώδες συστατικό”.

Με την απευθείας εμπλοκή με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, η κάνναβη μπαίνει στο σύστημα αυτο-επισκευής του σώματος. Το βότανο χαλαρώνει τη φλεγμονή και επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, δίνοντας στα νεύρα και τους ιστούς μας λίγο χρόνο για να ανακάμψουν.

Η κάνναβη διευκολύνει τον πόνο της αρθρίτιδας

Ο πόνος είναι μια από τις πιο εξουθενωτικές πτυχές της ΡΑ. Ευτυχώς, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κάνναβη είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης χρόνιου πόνου[11] που υπάρχουν. Σε μια κλινική δοκιμή του 2010[12], οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις εισπνοές κάνναβης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον πόνο αρθρίτιδας.
[11] “Weed vs Opioids: Which Is Better For Pain?” (Κάνναβη εναντίον Οπιοειδών: Ποιο είναι καλύτερο για τον πόνο;) https://herb.co/2016/02/11/weed-vs-opioids-better-pain/
[12] Mark A. Ware, Tongtong Wang, Stan Shapiro, Ann Robinson, Thierry Ducruet, Thao Huynh, Ann Gamsa, Gary J. Bennett, and Jean-Paul Collet “Smoked cannabis for chronic neuropathic pain: a randomized controlled trial” (Καπνιζόμενη κάνναβη για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) CMAJ. 2010 Oct 5; 182(14): E694–E701.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950205/
Περίληψη
“Ιστορικό: Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος επηρεάζει το 1%-2% του ενήλικου πληθυσμού και συχνά είναι ανθεκτικός στην τυποποιημένη φαρμακολογική θεραπεία. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν καπνιζόμενη κάνναβη για να ανακουφίσουν τον πόνο, να βελτιώσουν τον ύπνο και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.
Μέθοδοι: Οι ενήλικες με μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό νευροπαθητικό πόνο κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν κάνναβη σε τέσσερις δόσεις (0%, 2,5%, 6% και 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη) σε τέσσερις περιόδους 14 ημερών σε μια διασταυρούμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν μία μόνο δόση των 25 mg μέσω ενός σωλήνα τρεις φορές την ημέρα για τις πρώτες πέντε ημέρες σε κάθε κύκλο, ακολουθούμενες από μια περίοδο καθαρισμού εννέα ημερών. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια αριθμητική κλίμακα βαθμολόγησης 11 σημείων. Καταγράψαμε επιδράσεις στη διάθεση, στον ύπνο και στην ποιότητα ζωής, καθώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αποτελέσματα: Προσλήφθηκαν 23 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 45,4 [τυπική απόκλιση 12,3] χρόνια, 12 γυναίκες [52%]), εκ των οποίων οι 21 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου, μετρούμενη στην αριθμητική κλίμακα βαθμολόγησης 11 σημείων, ήταν χαμηλότερη από την προκαθορισμένη πρωτεύουσα αντίθεση 9,4% κατά 0% τετραϋδροκανναβινόλης (5,4 ν. 6,1 αντίστοιχα, διαφορά = 0,7, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 0,02-1,4). Τα παρασκευάσματα με ενδιάμεση ισχύ απέδωσαν ενδιάμεσους αλλά μη σημαντικούς βαθμούς ανακούφισης. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη ανέφεραν βελτιωμένη ικανότητα ύπνου (ευκολότερη, p = 0,001, ταχύτερη, p <0,001, μεγαλύτερη υπνηλία, p = 0,003) και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου (λιγότερο εγρήγορση, p = 0,01) σε σχέση με 0% τετραϋδροκανναβινόλη. Δεν διαπιστώσαμε διαφορές στη διάθεση ή την ποιότητα ζωής. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο κατά την περίοδο κατά την οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη ήταν πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, αίσθημα καύσου σε περιοχές νευροπαθητικού πόνου, ζάλη, μούδιασμα και βήχα.
Συμπέρασμα: Μία μόνο εισπνοή 25 mg 9,4% φυτικής κάνναβης τετραϋδροκανναβινόλης τρεις φορές ημερησίως για πέντε ημέρες μείωσε την ένταση του πόνου, βελτίωσε τον ύπνο και ήταν καλά ανεκτή. Περαιτέρω μελέτες μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας υποδεικνύονται. (International Standard Randomised Controlled Trial Register no. ISRCTN68314063)”

Η καναδική μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε καπνιζόμενη κάνναβη. Ενώ η μελέτη εξέτασε ειδικά τον νευροπαθητικό πόνο, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για μια ποικιλία διαφορετικών καταστάσεων πόνου. Στην περίληψή τους, οι συγγραφείς εξηγούν: “Μια απλή εισπνοή 25 mg 9,4% τετραϋδροκανναβινόλης φυτικής κάνναβης τρεις φορές ημερησίως για πέντε ημέρες μείωσε την ένταση του πόνου, βελτίωσε τον ύπνο και ήταν καλά ανεκτή”.

Αυτή η μελέτη σε ανθρώπους επιβεβαιώνεται από μια άλλη μελέτη σε τρωκτικά. Η μελέτη των τρωκτικών εξέτασε τόσο τον φλεγμονώδη όσο και τον νευροπαθητικό πόνο. Στη μελέτη, μοντέλα τρωκτικών αντιμετωπίστηκαν με CBD. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν οι φλεγμονώδεις δείκτες και τα συμπτώματα του πόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η CBD ήταν αποτελεσματική στη μείωση των σημείων φλεγμονής και πόνου, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι το κανναβινοειδές[13] έχει δυνατότητες στη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
[13] “Top 10 Cannabinoids And What They Do” (Τα 10 καλύτερα κανναβινοειδή και τι κάνουν) http://herb.co/2016/02/06/top-10-cannabinoids/

Η κάνναβη βελτιώνει τα σχετικά συμπτώματα

Πολλοί ασθενείς με ΡΑ υποφέρουν από χρόνια κόπωση και γαστρεντερικά προβλήματα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το βότανο. Μια καλή ποικιλία με κυρίαρχη sativa[14] (όπως η White Widow) μπορεί να προσφέρει την ενέργεια που ισοδυναμεί με ένα ισχυρό φλιτζάνι καφέ. Εάν αντιμετωπίζετε αϋπνία από τον πόνο, οι indica κυρίαρχες ποικιλίες[15] μπορούν να σε βοηθήσουν να καλύψεις τον απαιτούμενο ύπνο.
[14] “The Introductory Guide to Cannabis Strains” (Ο εισαγωγικός οδηγός για τις ποικιλίες της κάνναβης) https://herb.co/…/the-introductory-guide-to-cannabis-strai…/
[15] “Top 10 Cannabis Indica Strains” (Οι 10 κορυφαίες indica ποικιλίες της κάνναβης) http://herb.co/2016/02/07/top-10-cannabis-indica-strains/

Την ίδια στιγμή, οι ενώσεις όπως η THC και η CBD εμπλέκονται με υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών στην GI (gastrointestinal, γαστρεντερική) οδό[16] για να ηρεμήσουν την φλεγμονή στο έντερο. Η μείωση της φλεγμονής στο έντερο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά καλύτερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Η σωστή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών είναι κρίσιμη για την αυτοάνοση ασθένεια, καθώς η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πολύ χειρότερα.
….
η συνέχεια του άρθρου στο έγγραφο:
Κάνναβη και αρθρίτιδα.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/179939225930374

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση