Ιατρική χρήση της κάνναβης στην τετραπληγία
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Quadriplegia” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/quadriplegia/ , reviewed by Dr. Richard Koffler, MD, January 28, 2019)

Ο νωτιαίος μυελός είναι ένα λεπτό όργανο και η βλάβη σε αυτό μέσω ενός ατυχήματος ή μιας ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές. Περισσότερα από 12.500 νέα κρούσματα[1] κακώσεων νωτιαίου μυελού συμβαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περισσότερους από 250.000 Αμερικανούς που ζουν σήμερα με αυτούς τους τραυματισμούς. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται τετραπληγία, η οποία αφήνει τους ανθρώπους στο μην μπορούν να κινήσουν μέρη του σώματος κάτω από τον αυχένα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό μακροχρόνιο πόνο για τον ασθενή, καθώς και μυϊκή σπαστικότητα, όπου οι αδρανείς μύες ξαφνικά κινούνται χωρίς ερεθισμό.
[1] “Quadriplegia / Tetraplegia” (Τετραπληγία) https://www.spinalcord.com/quadriplegia-tetraplegia

Οι ασθενείς που υποφέρουν από τετραπληγία θα βρουν μια ουσιαστική μορφή άνεσης και ανακούφισης με την ιατρική χρήση της κάνναβης, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν μια καλύτερη αίσθηση ευεξίας και να ανακουφίσουν κάποιους από τους πόνους και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάστασή τους. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης για την τετραπληγία μπορεί να είναι ευεργετική.

Τι είναι η τετραπληγία;
Η τετραπληγία είναι μια κατάσταση όπου η μαλακή δέσμη των νεύρων που ονομάζεται νωτιαίος μυελός διαταράσσεται ή αποκόπτεται, με αποτέλεσμα μια αποσύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των άκρων. Οι ασθενείς με αυτούς τους τύπους τραυματισμών μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη ή μερική απώλεια της αίσθησης και του ελέγχου των ποδιών τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις και των χεριών τους, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Μην το συγχέεις με την σπασμένη σπονδυλική στήλη – είναι δυνατόν να σπάσει κάποιος ή να έχει μετακίνηση σε σπόνδυλο στη σπονδυλική στήλη χωρίς να κοπεί ο νωτιαίος μυελός και αντίστροφα.

Οι αιφνίδιες σωματικές βλάβες στο νωτιαίο μυελό είναι η συνηθέστερη αιτία τετραπληγίας και είναι συχνά αποτέλεσμα ατυχημάτων. Οι κύριες αιτίες των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και της τετραπληγίας είναι οι εξής:
* Αυτοκινητιστικά ατυχήματα – 37%
* Πτώσεις – 30%
* Βία – 28%, με τους τραυματισμούς από πυροβολισμούς να αντιπροσωπεύουν το 14% όλων των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού από βια
* Αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες – 9%
* Ιατρικά και χειρουργικά ατυχήματα – 4%

Μια ξαφνική βλάβη δεν είναι η μόνη περίσταση υπό την οποία ένας ασθενής μπορεί να βιώσει τετραπληγία, ωστόσο. Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εγκάρσιας μυελίτιδας, πολιομυελίτιδας, μυϊκής δυστροφίας και της πολλαπλής σκλήρυνσης, συχνά οδηγούν σε τετραπληγία. Επιπλέον, οι λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού, οι βλάβες και ακόμη και οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε τετραπληγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι μη τραυματικοί παράγοντες μπορούν να θεραπευτούν και να αντιστραφούν.

Συμπτώματα της τετραπληγίας
Η πρωταρχική εκδήλωση της τετραπληγίας είναι απώλεια κινητικής ή αισθητηριακής λειτουργίας στα άκρα. Σε πολλές περιπτώσεις, η τετραπληγία επηρεάζει κυρίως τα πόδια, αν και οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν κινητική δυσλειτουργία στα χέρια και στον κορμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους, αλλά χάνουν τον λεπτό έλεγχο της κίνησης στα χέρια τους, γεγονός που επηρεάζει το επίπεδο ανεξαρτησίας τους.

Τα πρόσθετα συμπτώματα της τετραπληγίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τη θέση του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού του ασθενούς και από την έκταση της απώλειας αισθητικής και κινητικής λειτουργίας. Ενώ οι ασθενείς με χαμηλά τραύματα στον νωτιαίο μυελό μπορεί να χάσουν την αίσθηση στα πόδια τους και κάποιο έλεγχο του εντέρου, οι ασθενείς με βλάβη του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να χάσουν όλη τη λειτουργία τους από το λαιμό προς τα κάτω και μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με τον έλεγχο του πεπτικού, του αναπνευστικού, της ουροδόχου κύστης και τις αυτόνομες λειτουργίες. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος συνδυασμός συμπτωμάτων για κάθε ασθενή μπορεί να μεταβληθεί με βάση τη συνολική υγεία του ατόμου, την ηλικία του και άλλους παράγοντες υγείας.

Εδώ είναι μερικά πιθανά συμπτώματα τετραπληγίας πέρα από την απώλεια ελέγχου της κίνησης.

* Χρόνιος πόνος: Ο χρόνιος πόνος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους με τραύματα του νωτιαίου μυελού – τέσσερεις στους πέντε ανθρώπους με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού[2] αναφέρουν σημαντικό χρόνιο πόνο και το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων λένε ότι ο πόνος παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής τους. Για πολλούς ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού με τετραπληγία, αχρηστία των άκρων και μεταβολές στην αισθητηριακή αντίληψη μπορεί να προκαλέσει να παρουσιάσουν μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο. Για παράδειγμα, ασθενείς με τετραπληγία που έχουν διατηρήσει ή ανακτήσει κάποια αίσθηση στα άκρα τους μπορεί να παρουσιάσουν πόνο λόγω μυϊκής ατροφίας.
* Μούδιασμα: Η απώλεια της αίσθησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την τετραπληγία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της αίσθησης είναι πλήρης και μόνιμη, αλλά σε άλλες, η αισθητηριακή αντίληψη μειώνεται σε ένα σημείο όπου εμφανίζονται μερικές αισθήσεις, αλλά όχι άλλες. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς βιώνουν μια αίσθηση “ακίδων και βελονών” ή ακόμα και μια ήπια καύση στα άκρα τους.
* Σπαστικότητα των μυών: Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς εμφανίζουν ξαφνικές, ανεξέλεγκτες κινήσεις στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την παράλυση τους. Αυτές οι κινήσεις είναι συχνά ενοχλητικές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στον ασθενή.
* Διαταραχές στην ουροδόχο κύστη: Ο νωτιαίος μυελός διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και του μυ του σφιγκτήρα, που καθορίζουν πότε εξέρχονται τα ούρα και τα περιττώματα από το σώμα. Με τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, ο έλεγχος αυτών των μυών είναι πολύ δυσκολότερος, με αποτέλεσμα τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, όπως ακράτεια ούρων αλλά και κοπράνων, δυσκολία αποβολής χωρίς βοήθεια και ακόμη και λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα.
* Αναπνευστικά προβλήματα: Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν θέμα, ειδικά σε ασθενείς με τετραπληγία που επηρεάζει τον κορμό. Στην πραγματικότητα, τους μήνες αμέσως μετά τον τραυματισμό, οι μολύνσεις στο αναπνευστικό σύστημα είναι η κύρια αιτία θανάτου στους επιζώντες της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Μακροπρόθεσμα, ορισμένοι ασθενείς με τετραπληγία στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ενδέχεται να χρειάζονται μόνιμη βοήθεια από έναν αναπνευστήρα.
* Προβλήματα γονιμότητας και σεξουαλικής λειτουργίας: Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Οι άνδρες μπορεί να έχουν μεγάλη δυσκολία για να έχουν στύσεις, ενώ οι γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν εύκολα να έχουν λίπανση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να χάσουν την σεξουαλική τους λειτουργία εξ ολοκλήρου ανάλογα με τη θέση του τραυματισμού τους, αλλά οι περισσότεροι ανακαλύπτουν αλλαγές στη λίμπιντο, δυσκολίες με τους οργασμούς και μειώσεις στη γονιμότητα.
* Δευτερογενείς λοιμώξεις και προβλήματα: Μείωση της κίνησης στους ασθενείς με τετραπληγία συχνά οδηγεί σε δευτερογενείς λοιμώξεις, κυρίως λόγω της κατάκλισης. Οι θρόμβοι αίματος είναι επίσης κοινό ζήτημα λόγω έλλειψης κίνησης.
* Ψυχολογικά θέματα: Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινά ψυχολογικά προβλήματα μεταξύ των ασθενών με τετραπληγία, ανεξάρτητα από την έκταση του τραυματισμού τους. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα απελπισίας και μπορούν να συμβάλουν σε άλλες καταστάσεις και προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η αϋπνία.
* Σωματική αντίληψη: Ανάλογα με την έκταση της κατάστασής τους, οι ασθενείς με τετραπληγία μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην σωματική αντίληψη και μπορεί να δυσκολεύονται να γνωρίζουν που βρίσκονται τα χέρια ή τα πόδια τους παρά μόνο με την οπτική αναγνώριση.
* Αύξηση βάρους: Επειδή πολλοί ασθενείς με τετραπληγία μπορεί να αδυνατούν να ασκηθούν, μπορεί να παρουσιάσουν μέτρια έως σοβαρή αύξηση βάρους, η οποία συχνά επιδεινώνεται από υπερκατανάλωση λόγω κατάθλιψης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς με αύξηση βάρους μπορούν να την μετριάσουν με ένα συνδυασμό ψυχολογικής θεραπείας, φυσικοθεραπείας και μείωσης της πρόσληψης θερμίδων.
[2] “Managing Chronic Pain after Spinal Cord Injury” (Διαχείριση χρόνιου πόνου μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού) http://sci.washington.edu/i…/forums/reports/pain_chronic.asp

Ωστόσο, δεν είναι όλες αυτές οι συνθήκες μόνιμες. Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού είναι απρόβλεπτοι, καθώς περιλαμβάνουν πολυάριθμες δομές και οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως την πολύπλοκη φύση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Μερικοί ασθενείς ξαναβρίσκουν ορισμένες λειτουργίες μετά την πτώση τους και άλλοι βλέπουν ότι αρχίζουν να αναρρώνουν μετά από μια ακόμα μεγαλύτερη περίοδο. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση και η θεραπεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν, κυρίως εάν ένας χειρούργος αφαιρέσει κάτι που συμπιέζει το νωτιαίο μυελό ή εμποδίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί την τετραπληγία;
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αντιμετωπίζουν την τετραπληγία κατά περίπτωση, συχνά στοχεύοντας στην πηγή και τη θέση του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Κανένα φάρμακο, διαδικασία ή θεραπεία δεν εγγυάται την επιστροφή στην πλήρη λειτουργία, αν και μερικά φάρμακα αντιμετώπισης της τετραπληγίας το κάνουν αυτό με τη θεραπεία. Κατά κύριο λόγο, η θεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ασθενούς μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και βοηθώντας τον ασθενή να προσαρμοστεί στη νέα τους κατάσταση. Επί του παρόντος, οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

* Χειρουργική: Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μπορούν συχνά να μειώσουν την αιμορραγία, να διαχειριστούν το πρήξιμο και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φυσικά εμπόδια στο νωτιαίο μυελό και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
* Φάρμακα: Τα φάρμακα όπως τα αραιωτικά αίματος και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση δευτερογενών προβλημάτων, ενώ άλλα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης που είναι συχνή στους ασθενείς με τετραπληγία.
* Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση είναι χρήσιμη για τους ασθενείς μακροπρόθεσμα, βοηθώντας τους να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους βάσει του νόμου Americans with Disabilities Act και άλλων νόμων και ακόμη και βοηθώντας τους να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τις οικογένειες των ασθενών, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν τον ασθενή.
* Θεραπεία: Οι ειδικοί τύποι θεραπείας θα εξαρτηθούν από την έκταση και τις επιδράσεις του τραυματισμού του ασθενούς. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειάζονται θεραπεία ομιλίας και γλώσσας για να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν την ικανότητά τους να μιλούν, ενώ οι περισσότεροι χρειάζονται φυσικοθεραπεία ή άσκηση για να ανακτήσουν τη λειτουργία τους και να διατηρήσουν την υγεία τους. Πολλοί χρειάζονται επίσης ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιδράσεις της τετραπληγίας.
* Υποστήριξη: Οι ομάδες υποστήριξης είναι απαραίτητες για τους ασθενείς με τετραπληγία και τις οικογένειές τους, βοηθώντας τους να μάθουν από τις εμπειρίες άλλων που έχουν περάσει από ανάλογες περιστάσεις, ενώ παράλληλα τους δίνουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια κοινότητα.

Εκτός από αυτές τις θεραπείες, οι ερευνητές υγείας εξετάζουν επί του παρόντος τα οφέλη της κάνναβης ως πιθανό νέο φάρμακο για πολλούς ασθενείς που ζουν με τετραπληγία.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις κάνναβη για την αντιμετώπιση της τετραπληγίας;
Η ιατρική χρήση της κάνναβης προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς με τετραπληγία, από τη διαχείριση του πόνου μέχρι την επούλωση των νεύρων. Πολλά από αυτά τα οφέλη έχουν να κάνουν με τις δύο κύριες ενώσεις στην κάνναβη: την τετραϋδροκανναβινόλη (THC)[3] και την κανναβιδιόλη (CBD)[4]. Οι γιατροί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την CBD ως έναν ισχυρό παυσίπονο παράγοντα, ενώ η THC είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του πόνου, καθώς και για τη μυϊκή χαλάρωση. Για τους ασθενείς με τραύματα του νωτιαίου μυελού, συγκεκριμένα, η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει πολλές υποσχέσεις για να βοηθήσει με πολυάριθμα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.
* Σπασμός των μυών: Οι μυϊκοί σπασμοί[5] μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ομιλία και την κίνηση ενός ασθενούς με τετραπληγία και 65 έως 78% των ασθενών με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού[6] έχουν παρουσιάσει κάποια μυϊκή σπαστικότητα. Για τους τετραπληγικούς ασθενείς, η μείωση αυτών των σπασμών είναι επιθυμητή και μελέτες έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Μία μελέτη από το University of Manitoba[7] στον Καναδά μελέτησε τα αποτελέσματα του συνθετικού κανναβινοειδούς Nabilone σε 12 ασθενείς με βλάβη του νωτιαίου μυελού και διαπίστωσε ότι 11 από αυτούς έδειξαν σημαντικές μειώσεις στη μυϊκή σπαστικότητα[8]. Μια άλλη μελέτη από το Switzerland Centre for Spinal Cord Injuries[9] εξέτασε την THC και τις επιδράσεις της στην μυϊκή σπαστικότητα και διαπίστωσε ότι οι 25 συμμετέχοντες παρουσίαζαν μειωμένη σπαστικότητα μετά την κατάποση THC.
* Διαχείριση του πόνου: Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε διάφορους χρόνιους πόνους[10] και ενώ πολλοί γιατροί συνταγογραφούν οπιοειδή για τη διαχείριση του πόνου, αυτά τα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό και άλλες προβληματικές παρενέργειες. Σε αντίθεση με τα οπιούχα, η κάνναβη προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο χωρίς παρενέργειες. Μια μελέτη από το περιοδικό Journal of Pain[11] μελέτησε τις επιδράσεις ανακούφισης του πόνου της εξατμισμένης κάνναβης σε ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κάνναβη βελτίωσε σημαντικά την ανακούφιση από τον πόνο για τους ασθενείς.
* Νευροπροστασία: Εκτός από τη θεραπεία των συμπτωμάτων των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού, η κάνναβη για την τετραπληγία δείχνει υπόσχεση ως έναν τρόπο πρόληψης περαιτέρω βλάβης μετά που έχει λάβει χώρα το τραύμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κάνναβη θα μπορούσε να έχει ρόλο νευροπροστατευτικού[12]. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB1 και CB2 σε αρουραίους ως ένα αποτέλεσμα της κατάποσης κάνναβης πυροδότησε μια νευροπροστατευτική απόκριση που βοήθησε τους αρουραίους να ανακάμψουν από ατελή βλάβη. Ενώ οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη επαναλάβει αυτή τη μελέτη με ανθρώπους, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ελπίζοντας να θεραπεύσουν έτσι κάποιες νευρικές βλάβες.
[3] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/tetrahydrocannabinol-thc/
[4] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/cannabi…/cannabidiol-cbd/
[5] “Medical Marijuana For Muscle Spasms” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τους μυϊκούς σπασμούς) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/muscle-spasms/
[6] “Medical Marijuana For Muscle Spasms” (Σπαστικότητα και ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού) http://sci.washington.edu/in…/pamphlets/spasticity_msktc.pdf
[7] Pooyania S, Ethans K, Szturm T, Casey A, Perry D “A randomized, double-blinded, crossover pilot study assessing the effect of nabilone on spasticity in persons with spinal cord injury” (Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, πιλοτική μελέτη διασταύρωσης που αξιολογεί την επίδραση του nabinole στη σπαστικότητα σε άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού) Arch Phys Med Rehabil. 2010 May;91(5):703-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20434606
Περίληψη
“ΣΤΟΧΟΙ: Για να προσδιοριστεί αν το nabinole, ένα συνθετικό κανναβινοειδές, ανακουφίζει από τη σπαστικότητα σε άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (SCI).
ΣΧΕΔΙΟ: Μία διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διασταύρωσης.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Εξωτερικές κλινικές αποκατάστασης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Προσλήφθηκαν εθελοντές (N = 12) με SCI και σπαστικότητα. Ένας συμμετέχων, ένας παραπληγικός άντρας, αποχώρησε από τη μελέτη εξαιτίας μιας μη συγγενούς αιτίας. Έντεκα άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Όλα τα άτομα ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 42,36 ετών. 6 από αυτούς ήταν άτομα με τετραπληγία και 5 ήταν άτομα με παραπληγία.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Τα άτομα έλαβαν είτε nabinole είτε εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των 4 εβδομάδων (0,5 mg μία φορά την ημέρα με δυνατότητα αύξησης στα 0,5 mg δύο φορές την ημέρα) και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα. Μετά από έκπλυση 2 εβδομάδων, τα άτομα μεταφέρθηκαν στον αντίθετο βραχίονα.
ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η κλίμακα Ashworth Scale για σπαστικότητα στην πιο εμπλεκόμενη μυϊκή ομάδα, είτε στο άνω είτε στο κάτω άκρο, που επιλέχτηκε από το άτομο και τον κλινικό ιατρό. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν το άθροισμα της κλίμακας Ashworth Scale σε 8 μυϊκές ομάδες από κάθε πλευρά του σώματος που μετρήθηκαν από τον κλινικό ιατρό. Η κλίμακα Spasm Frequency Scale και η κλίμακα visual analog scale, αναφέρθηκαν από τον συμμετέχοντα. Έγινε δοκιμή Wartenberg Pendulum Test, προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί η σοβαρότητα της σπαστικότητας και Clinician’s και Subject’s Global Impression of Change.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ένας συμμετέχων τέθηκε εκτός κατά τη διάρκεια του βραχίονα με το εικονικό φάρμακο εξαιτίας μιας μη συγγενούς ουρητικής στένωσης και 11 άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Υπήρξε σημαντική μείωση της δραστικής θεραπείας για την Ashworth στους περισσότερους εμπλεκόμενους μύες (μέση διαφορά +/- SD, 0,909 +/- 0,85, P = 0,003), καθώς και ο συνολικός βαθμός Ashworth (P = 0,001 ). Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά σε άλλα μέτρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και ανεκτές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το Nabilone μπορεί να είναι επωφελές για τη μείωση της σπαστικότητας σε άτομα με SCI. Προτείνουμε μια μεγαλύτερη δοκιμή με μια παρατεταμένη περίοδο θεραπείας και την επιλογή να αυξηθεί αργά η δόση.”
[8] “Medical Marijuana For Spasticity” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την σπαστικότητα) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/spasticity/
[9] Hagenbach U, Luz S, Ghafoor N, Berger JM, Grotenhermen F, Brenneisen R, Mäder M “The treatment of spasticity with Delta9-tetrahydrocannabinol in persons with spinal cord injury” (Η θεραπεία της σπαστικότητας με Δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη σε άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού) Spinal Cord. 2007 Aug;45(8):551-62.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17043680
Περίληψη
“ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ: Ανοιχτή μελέτη ετικέτας για τον προσδιορισμό της δόσης του φαρμάκου για τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο παράλληλη μελέτη.
ΣΤΟΧΟΙ: Για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών της από του στόματος Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και του ορθικού ημιηλεκτρικού THC (THC-HS) σε ασθενείς με SCI.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: REHAB Βασιλεία, Ελβετία.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Είκοσι πέντε ασθενείς με SCI συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την τριών φάσεων μελέτη με ατομική προσαρμογή της δόσης, η κάθε μία αποτελούμενη από 6 εβδομάδες. Είκοσι δύο συμμετέχοντες έλαβαν open label THC από το στόμα ξεκινώντας με μια εφάπαξ δόση των 10 mg (Φάση 1, συμπληρώθηκε από 15 ασθενείς). Οκτώ άτομα έλαβαν από το ορθό THC-HS (Φάση 2, συμπληρώθηκε από 7 ασθενείς). Στη Φάση 3, έξι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με από του στόματος ΤΗC και επτά με εικονικό φάρμακο. Οι κύριες παράμετροι του αποτελέσματος ήταν η βαθμολογία αθροιστικής σπαστικότητας (spasticity sum score, SSS) χρησιμοποιώντας την κλίμακα Modified Ashworth Scale (MAS) και την αυτο-αξιολόγηση της σπαστικότητας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι μέσες ημερήσιες δόσεις ήταν 31 mg με THC και 43mg με THC-HS. Η μέση SSS για THC μειώθηκε σημαντικά από 16,72 (+/- 7,60) στην αρχική τιμή σε 8,92 (+/- 7,14) την 43η ημέρα. Παρόμοια βελτίωση παρατηρήθηκε με την THC-HS. Παρατηρήσαμε μια σημαντική βελτίωση της SSS με δραστικό φάρμακο (P = 0,001) στα επτά άτομα που έλαβαν από του στόματος THC στη Φάση 1 και το εικονικό φάρμακο στη Φάση 3. Κύριοι λόγοι απόρριψης ήταν η αύξηση του πόνου και οι ψυχολογικές παρενέργειες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η THC είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο στη θεραπεία της σπαστικότητας. Τουλάχιστον 15-20 mg ημερησίως χρειάστηκαν για να επιτευχθεί ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.”
[10] “Medical Marijuana For Pain” (Ιατρική χρήση της κάνναβη για τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/
[11] Barth L Wilsey, Reena Deutsch, Emil Samara, Thomas D Marcotte, Allan J Barnes, Marilyn A Huestis, Danny Le “A preliminary evaluation of the relationship of cannabinoid blood concentrations with the analgesic response to vaporized cannabis” (Μια προκαταρκτική αξιολόγηση της σχέσης των συγκεντρώσεων του κανναβινοειδούς στο αίμα με την αναλγητική απόκριση στην εξατμισμένη κάνναβη) J Pain Res. 2016;9:587–598.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012851/
Περίληψη
“Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διασταυρούμενη δοκιμή με την χρήση εξατμιζόμενης κάνναβης, που περιέχει placebo και 6,7% και 2,9% δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) διεξήχθη σε 42 άτομα με κεντρικό νευροπαθητικό πόνο που σχετίζεται με βλάβη και νόσο του νωτιαίου μυελού. Τα υποκείμενα έλαβαν δύο χορηγήσεις του φαρμάκου μελέτης σε διάστημα 4 ωρών. Δείγματα αίματος για φαρμακοκινητική αξιολόγηση συλλέχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αξιολόγησης πόνου αμέσως μετά τη δεύτερη χορήγηση και 3 ώρες αργότερα. Τα φαρμακοκινητικά δεδομένα, αν και περιορισμένα, ήταν σύμφωνα με τις εκθέσεις της βιβλιογραφίας, δηλαδή η δοσοεξαρτώμενη αύξηση της συστηματικής έκθεσης, ακολουθούμενη από ταχεία εξαφάνιση της THC. Η εξαρτώμενη από τη δόση βελτίωση στη βαθμολογία του πόνου ήταν εμφανής σε όλα τα στοιχεία της κλίμακας του πόνου. Χρησιμοποιώντας μικτή παλινδρόμηση μοντέλου, διεξήχθη αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των συγκεντρώσεων πλάσματος των επιλεγμένων κανναβινοειδών και της εκατοστιαίας μεταβολής στα στοιχεία από τη κλίμακα νευροπαθητικών πόνων. Οι μεταβολές στη συγκέντρωση της THC και του μη-ψυχότροπου μεταβολίτη της, 11-nor-9-carboxy-THC, σχετίζονταν με την ποσοστιαία μεταβολή από την αρχή των περισσοτέρων περιγραφών (πχ. κνησμό, καύση και βαθύς πόνος). Ωστόσο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πολλαπλών συγκρίσεων, οι τιμές P που προσαρμόστηκαν σε ποσοστά εσφαλμένης ανακάλυψης δεν ήταν σημαντικές. Σχεδιάζονται σχέδια για μελλοντική εργασία για να διερευνηθεί η σχέση των συγκεντρώσεων πλάσματος με την αναλγητική απόκριση σε διαφορετικά κανναβινοειδή. Μια τέτοια εκτίμηση περιγραφικών στοιχείων μπορεί να συμβάλει στην αναγνώριση διακεκριμένων παθοφυσιολογικών μηχανισμών και, τελικά, στην ανάπτυξη μηχανισμών που βασίζονται σε θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροπαθητικό πόνο, μια κατάσταση που εξακολουθεί να είναι δύσκολη για θεραπεία.”
[12] Arevalo-Martin A, Garcia-Ovejero D, Sierra-Palomares Y, Paniagua-Torija B, Gonzalez-Gil I, Ortega-Gutierrez S, Molina-Holgado E “Early endogenous activation of CB1 and CB2 receptors after spinal cord injury is a protective response involved in spontaneous recovery” (Η πρώιμη ενδογενής ενεργοποίηση των υποδοχέων CB1 και CB2 μετά από βλάβη του νωτιαίου μυελού είναι μια προστατευτική απόκριση που εμπλέκεται στην αυθόρμητη ανάκτηση) PLoS One. 2012;7(11):e49057.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152849
Περίληψη
“Η βλάβη του νωτιαίου μυελού (SCI) προκαλεί μια σειρά από διαδικασίες που μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τη βλάβη (δευτερογενής βλάβη) ή, εναλλακτικά, μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ανταπόκρισης διασφάλισης. Εδώ δείχνουμε ότι μετά από μια μέτρια-σοβαρή συνεχή SCI σε αρουραίους υπάρχει σημαντική και πολύ πρώιμη αύξηση στην περιφέρεια της σπονδυλικής στήλης των ενδοκανναβινοειδών 2-αραχιδονουολυλυγλυκερίνης (2-AG) και αραχιδονουλοαιθανολαμιδίου (ανανδαμίδιο, AEA). Επειδή τα 2-AG και ΑΕΑ δρουν μέσω των υποδοχέων κανναβινοειδών CB1 και CB2, χορηγήσαμε 20 λεπτά μετά τη βλάβη μία μόνο ένεση των αντίστοιχων ανταγωνιστών τους AM281 και AM630 μόνο ή σε συνδυασμό για να εμποδίσουμε τα αποτελέσματα αυτής της πρώιμης συσσώρευσης ενδοκανναβινοειδών. Παρατηρήσαμε ότι η χορήγηση AM281, AM630 ή AM281 συν AM630 εμποδίζει την αυθόρμητη αποκατάσταση κίνησης των αρουραίων σύμφωνα με την κινητική κλίμακα Basso-Beattie-Bresnahan (BBB). Ωστόσο, ο αποκλεισμός των CB1, CB2 ή και των δύο υποδοχέων παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα στο ιστοπαθολογικό επίπεδο. Έτσι, η χορήγηση ΑΜ630 προκύπτει σε 90 ημέρες μετά από βλάβη σε αυξημένη έκφραση MHC-II από μικρογλοία / μονοκύτταρα του νωτιαίου μυελού και μειωμένο αριθμό σεροτονινεργικών ινών στον οσφυϊκό νωτιαίο μυελό (κάτω από τη βλάβη). Το ΑΜ281 άσκησε τα ίδια αποτελέσματα αλλά επίσης αύξησε τον όγκο του οιδήματος που εκτιμήθηκε με τη μαγνητική τομογραφία. Η συγχορήγηση των AM281 και AM630 παρήγαγε τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με τη χορήγηση είτε AM281 είτε AM630 καθώς επίσης μειωμένη συντήρηση λευκής ουσίας και μυελίνης και αυξημένη μικρογλοίωση στο επίκεντρο. Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα ενδοκανναβινοειδή που δρουν μέσω των υποδοχέων CB1 και CB2 είναι μέρος μιας πρώιμης νευροπροστατευτικής απόκρισης που ενεργοποιείται μετά από SCI που εμπλέκεται στην αυθόρμητη ανάρρωση μετά από μια ατελή αλλοίωση.”

Αυτές οι αρχικές μελέτες και τα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς σε πολιτείες που είναι φιλικές προς την κάνναβη να επιδιώξουν την ιατρική χρήση της κάνναβης για ασθενείς με τετραπληγία και να πιέσουν για συνεχή έρευνα. Ακόμη και αν η ανάπτυξη φαρμάκων που βασίζονται σε κάνναβη για ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης παραμένει σε αδιέξοδο στις περισσότερες τοποθεσίες στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο μακροχρόνιας θεραπείας και διαχείρισης των συμπτωμάτων τετραπληγίας για ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού .

Βέλτιστες πρακτικές για τη κάνναβη στην τετραπληγία
Οι γιατροί που συνταγογραφούν κάνναβη για την τετραπληγία έχουν προτείνει πολλές καλές πρακτικές για τους ασθενείς. Ένας γιατρός που υποστηρίζει τη συνταγογράφηση κάνναβης για ασθενείς με βλάβη στη σπονδυλική στήλη[13] συνέστησε τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές.
* Χρήση ποικιλιών για ιατρικούς σκοπούς: Ενώ η κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει υψηλά επίπεδα της ένωσης THC, για να προκαλέσει μεγαλύτερη ψυχοδραστικότητα (ευφορική δράση), οι ποικιλίες για ιατρικούς σκοπούς έχουν υψηλότερες ποσότητες κανναβιδιόλης και κανναβινόλης, οι οποίες είναι πιο χρήσιμες για τη διαχείριση του πόνου και τη μείωση της σπαστικότητας. Όχι μόνο αυτές οι ποικιλίες θα προκαλέσουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα δώσουν στον ασθενή και λιγότερη ψυχοδραστικότητα, επιτρέποντάς του έτσι να διάγει τη ζωή του κανονικά. Για συγκεκριμένες προτάσεις, συζήτησε το με έναν γιατρό φιλικό προς την χρήση της κάνναβης.
* Συγκεκριμένη δοσολογία: Με τη κάνναβη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσεις χαμηλά και να αυξάνεις σταδιακά τη δόση, όπως απαιτείται, για να πετύχεις το επιθυμητό όφελος. Στην προαναφερθείσα μελέτη του περιοδικού Journal of Pain, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλή δοσολογία THC, στο 2,9%[14], προσέφερε στην πλειοψηφία των ασθενών την καλύτερη αναλογία ανακούφισης του πόνου σε σχέση με τις παρενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η δοσολογία θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
* Χρήση ενός ατμοποιητή: Το κάπνισμα φυτικού υλικού κάνναβης μπορεί άμεσα να έχει παρόμοιες παρενέργειες με τον κάπνισμα του ταμπάκου, δηλ. την εισαγωγή πίσσας και φυτικής ύλης στο αναπνευστικό σύστημα. Αντ’ αυτού, οι γιατροί τείνουν να συστήνουν έναν ατμοποιητή (vaporizer), οπότε ο ασθενής εισπνέει ατμούς από την εξαέρωση/ εξάχνωση του υλικού της κάνναβης και όχι του καπνού που προέρχεται από την καύση (πυρόλυση). Οι ασθενείς που προτιμούν να μην εισπνεύσουν τα φάρμακά τους μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα πόσιμο βάμμα, αν και η μέθοδος αυτή τείνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιδράσει και για να έχει σημαντικό αποτέλεσμα.
[13] “The Use of Medical Marijuana to Manage Symptom Burden in Spinal Cord Injury” (Η χρήση της ιατρικής κάνναβης για τη διαχείριση της βαρύτητας του συμπτώματος στον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού) http://sci.washington.edu/summit2014/medical_marijuana.asp
[14] (ό.π.) “A preliminary evaluation of the relationship of cannabinoid blood concentrations with the analgesic response to vaporized cannabis” (Μια προκαταρκτική αξιολόγηση της σχέσης των συγκεντρώσεων του κανναβινοειδούς στο αίμα με την αναλγητική απόκριση στην εξατμισμένη κάνναβη)

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μιλήσεις με έναν γιατρό πριν να εισαγάγεις την κάνναβη στο θεραπευτικό σου σχήμα.

Οι καταπληκτικοί τρόποι που η κάνναβη μπορεί να αντιμετωπίσει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: GREEN FLOWER, “The Astounding Ways Cannabis Can Treat Spinal Cord Injuries” https://www.green-flower.com/…/the-astounding-ways-cannabis… , By Rachel Garland, on Aug 16, 2018)

Φαντάσου για μια στιγμή ότι για κάποιον γυρίζει όλος ο κόσμος ανάποδα.

Δεν μπορεί πλέον να αισθανθεί τα πόδια του ή ακόμα και τα χέρια του. Στην πραγματικότητα χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσει. Χάνει την ανεξαρτησία του και πρέπει πλέον να εξαρτάται από άλλους για τις καθημερινές του ανάγκες.

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τύπους τραυματισμών που μπορεί κάποιος να βιώσει. Ενώ είναι σχετικά ασυνήθιστο, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού προκαλούν προσωρινή ή μόνιμη απώλεια δύναμης, αίσθησης και λειτουργίας από την περιοχή του τραυματισμού και κάτω.

Εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι ζουν με βλάβη στον νωτιαίο μυαλό (spinal cord injury, SCI)[1] μόνο στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 12.000 νέες περιπτώσεις. Οι άρρενες έχουν υψηλότερο ποσοστό τραυματισμού σε ποσοστό άνω του 80%.
[1] “Spinal Cord Injury, Facts and Figures at a Glance, 2017” (Κακώσεις νωτιαίου μυελού, στοιχεία και αριθμοί με μια ματιά, 2017) https://www.nscisc.uab.edu/…/Facts%20and%20Figures%20-%2020…

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Στην πραγματικότητα, η κάνναβη όχι μόνο ανακουφίζει τα συμπτώματα από τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην επισκευή του σώματος.

Γιατί οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού είναι τόσο βαριοί;
Ένας σπασμένος βραχίονας ή ένα σπασμένο πόδι είναι αναμφίβολα οδυνηρό. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι και πολύ ενοχλητικό. Ωστόσο, ένα χτύπημα στο νωτιαίο μυελό είναι απειλητικό για την ίδια την ζωή.

Γιατί;

Ο νωτιαίος μυελός είναι ένα σημαντικό μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ελέγχει και συντονίζει δραστηριότητες στο εσωτερικό του σώματος. Η πρωταρχική δουλειά του νωτιαίου μυελού είναι η επικοινωνία μηνυμάτων (μέσω των νευρώνων) μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Αυτό, με τη σειρά του, μας επιτρέπει να κινηθούμε και να αισθανόμαστε.

Όταν συμβεί ένα σπάσιμο ή μια θραύση, αυτή η ικανότητα διακυβεύεται. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι πλήρης ή ελλιπής. Σε έναν πλήρη SCI, ο νωτιαίος μυελός δεν μπορεί να στείλει σήματα κάτω από το επίπεδο τραυματισμού. Ως αποτέλεσμα, συμβαίνει παράλυση.

Το ύψος του τραυματισμού επηρεάζει επίσης τη σοβαρότητα. Όσο υψηλότερα είναι ο τραυματισμός, σε σπόνδυλο πιο κοντά στο κεφάλι, τόσο χειρότερη είναι η ζημιά.

Για παράδειγμα, ένα χτύπημα στο λαιμό (στην περιοχή του τραχήλου) μπορεί να οδηγήσει σε τετραπληγία[2]. Το τραύμα στο μέσο της πλάτης (στο ύψος του θώρακα) μπορεί να οδηγήσει σε παραπληγία[3].
[2] “What is Quadriplegia: Quadriplegic Facts and Definition” (Τι είναι η τετραπληγία: Δεδομένα και ορισμός της τετραπληγίας) https://www.disabled-world.com/definitions/quadriplegia.php
[3] “What is Paraplegia: Paraplegic Facts and Definition” (Τι είναι η Παραπληγία: Δεδομένα και ορισμός της παραπληγίας) https://www.disabled-world.com/definitions/paraplegia.php

Όχι μόνο οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού επηρεάζουν την αισθητηριακή αντίληψη και την λειτουργία της κίνησης, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εξουθενωτικά συμπτώματα. Οι μυϊκοί σπασμοί, ο έντονος πόνος και τα προβλήματα ύπνου είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με τέτοιες βλάβες στον νωτιαίο μυελό, σε καθημερινή βάση.

Η κάνναβη μετριάζει τον πόνο
Γνωρίζεις ότι η πλειοψηφία των ατόμων με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού αντιμετωπίζει χρόνιο πόνο[4];
[4] “Pain after Spinal Cord Injury” (Πόνος μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού) https://msktc.org/lib/docs/Factsheets/SCI_Pain_after_SCI.pdf

Ο πόνος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει εκείνους με SCI. Τα άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μπορούν να παρουσιάσουν χρόνιο πόνο για μήνες ή και χρόνια μετά τον αρχικό τραυματισμό τους.

Ο πόνος μπορεί να συμβεί σε περιοχές όπου υπάρχει αίσθηση, καθώς και σε εκείνες που δεν έχουν.

Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Εκείνοι που υποφέρουν από έντονο πόνο μπορεί ακόμη και να μην μπορούν να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες.

Η κάνναβη είναι μια πολύ γνωστή θεραπεία για τον χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι τα κανναβινοειδή ενεργοποιούν συγκεκριμένους υποδοχείς που βρίσκονται σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η κάνναβη είναι αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, επειδή ρυθμίζει την αντίληψη του πόνου[5] – ακόμη και για όσους έχουν τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό.
[5] J Manzanares, MD Julian, A Carrascosa “Role of the Cannabinoid System in Pain Control and Therapeutic Implications for the Management of Acute and Chronic Pain Episodes” (Ο ρόλος του συστήματος κανναβινοειδών στον έλεγχο του πόνου και οι θεραπευτικές επιπτώσεις για τη διαχείριση επεισοδίων στον οξύ και χρόνιο πόνο) Curr Neuropharmacol. 2006 Jul;4(3):239–257.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430692/
Περίληψη
“Τα εκχυλίσματα κάνναβης και τα συνθετικά κανναβινοειδή εξακολουθούν να θεωρούνται ευρέως ως παράνομες ουσίες. Οι προκλινικές και οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να καταλήξουν ως χρήσιμα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με οξύ ή χρόνιο πόνο. Η ανακάλυψη των υποδοχέων κανναβινοειδών, των ενδογενών τους προσδεμάτων και των μηχανισμών για τη σύνθεση, μεταφορά και υποβάθμιση αυτών των οπισθοδρομικών αγγελιοφόρων, μας έχει εξοπλίσει με νευροχημικά εργαλεία για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων. Οι ενεργοποιημένοι με αγωνιστές κανναβινοειδείς υποδοχείς, ρυθμίζουν τα όρια της αίσθησης του άλγους, αναστέλλουν την απελευθέρωση των προ-φλεγμονωδών μορίων και επιδεικνύουν συνεργατικές επιδράσεις με άλλα συστήματα που επηρεάζουν την αναλγησία, ιδιαίτερα το ενδογενές οπιοειδές σύστημα. Οι αγωνιστές υποδοχέων κανναβινοειδών έχουν δείξει θεραπευτική αξία έναντι φλεγμονωδών και νευροπαθητικών πόνων, καταστάσεων που συχνά είναι ανθεκτικές στη θεραπεία. Αν και οι ψυχοδραστικές επιδράσεις αυτών των ουσιών έχουν περιορίσει την κλινική πρόοδο για τη μελέτη των δράσεων των κανναβινοειδών σε μηχανισμούς πόνου, η προκλινική έρευνα προχωράει γρήγορα…..

συνέχεια του κειμένου στο αρχείο PDF:
Κάνναβη και Βλάβες στον Νωτιαίο Μυελό.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/552305431924700

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση