Η κάνναβη παρέχει ανακούφιση για πάσχοντες από κοιλιοκάκη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HelloMD, “Marijuana Provides Relief for Celiac Disease Sufferers” https://www.hellomd.com/…/marijuana-provides-relief-for-cel… , mzimmerman)

Τι είναι η κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη (Celiac Disease) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται όταν οι πάσχοντες τρώνε γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν το σώμα ενός ατόμου με κοιλιοκάκη ανιχνεύει τη γλουτένη στην πεπτική οδό του, έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη στις λάχνες, οι οποίες είναι μικρές προβολές σαν δάχτυλα πάνω στην επένδυση από την μέσα πλευρά του λεπτού εντέρου. Όταν οι λάχνες καταστραφούν, η απορρόφηση βασικών θρεπτικών ουσιών είναι περιορισμένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, προβλήματα με την πέψη, πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια, απώλεια βάρους και φούσκωμα. Παρόλο που μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα αποφεύγοντας τη γλουτένη, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν ακόμα να παρουσιάσουν φλεγμονή όταν τα τρόφιμα τους αναμειχθούν με τροφές που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο συχνά ότι νομίζουμε στα εστιατόρια, στα σπίτια των φίλων μας και αλλού.

Πώς μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη;
Μια μελέτη το 2013 του U.S. National Institute of Health διαπίστωσε ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου κοιλιοκάκη μέσω της ενεργοποίησης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος[1] στο σώμα. Η έρευνα διεξήχθη από το University of Teramo στην Ιταλία και εξέτασε την έκφραση των υποδοχέων κανναβινοειδών στο σώμα παρατηρώντας τα μεταγραφικά και μεταβατικά επίπεδα στον βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου, την επένδυση του τμήματος του λεπτού εντέρου που οδηγεί στο στομάχι.
[1] Natalia Battista, Antonio Di Sabatino, Monia Di Tommaso, Paolo Biancheri, Cinzia Rapino, Paolo Giuffrida, Cinzia Papadia, Chiara Montana, Alessandra Pasini, Alessandro Vanoli, Francesco Lanzarotto, Vincenzo Villanacci, Gino R. Corazza, Mauro Maccarrone “Altered Expression of Type-1 and Type-2 Cannabinoid Receptors in Celiac Disease” (Τροποποιημένη έκφραση των υποδοχέων κανναβινοειδών τύπου 1 και τύπου 2 στην νόσο κοιλιοκάκη) PLoS One. 2013;8(4):e62078.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3631143/
Περίληψη
“Το ανανδαμίδιο (anandamide, ΑΕΑ) είναι το κυρίαρχο μέλος της οικογένειας των ενδοκανναβινοειδών και η βιολογική δράση του προκαλείται μέσω της δέσμευσης τόσο στους υποδοχείς κανναβινοειδών τύπου CB1 όσο και σε αυτούς του τύπου 2 (CB2). Η παρουσία του AEA και των κανναβινοειδών υποδοχέων (CBR) στην γαστρεντερική οδό κατέδειξε τον παθοφυσιολογικό ρόλο τους σε διάφορες παθήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου κοιλιοκάκη. Εδώ επιδιώξαμε να διερευνήσουμε την έκφραση των CBR σε μεταγραφικά και μεταφραστικά επίπεδα στον βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου ασθενών χωρίς κοιλιοκάκη που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία, σε ασθενείς με κοιλιοκάκη σε δίαιτα χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον 12 μήνες και σε άτομα ελέγχου. Επίσης ερευνήθηκαν βιοψίες από ασθενείς με κοιλιοκάκη που υποβλήθηκαν σε αγωγή καλλιέργειας ex vivo με πεπτική-τρυπτική πέψη της γλιαδίνης. Τα δεδομένα μας δείχνουν υψηλότερα επίπεδα αμφότερων των υποδοχέων CB1 και CB2 κατά τη διάρκεια της ενεργού νόσου και των φυσιολογικών επιπέδων CBR στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για κοιλιοκάκη. Εν κατακλείδι, επιδεικνύουμε μια αυξημένη ρύθμιση της έκφρασης mRNA CB1 και CB2 και της πρωτεΐνης, η οποία δείχνει το θεραπευτικό δυναμικό της στόχευσης των CBR σε ασθενείς με κοιλιοκάκη”.

Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα επίπεδα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία, ασθενείς με κοιλιοκάκη που δεν λάμβαναν γλουτένη για 12 μήνες και μια ομάδα ελέγχου με άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κάνναβη έχει υψηλό θεραπευτικό δυναμικό για τη στόχευση των υποδοχέων CB1 και CB2 στο στομάχι, δείχνοντας ότι η κάνναβη μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη γενική ευημερία της εντερικής οδού παρά στο να βοηθήσει μόνο απλά με τη γενική ανακούφιση από τον πόνο για τους ασθενείς με νόσο κοιλιοκάκη.

Η κάνναβη παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα για ανθρώπους με κοιλιοκάκη
Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη των ευρημάτων της μελέτης του University of Teramo. Η κάνναβη έχει μακρά ιστορία στο να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών επειδή μπορεί να λειτουργήσει ως αντιεμετικό και αναλγητικό. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ναυτία, να προωθηθεί η όρεξη και να μειωθούν οι κοιλιακές κράμπες, όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα των πασχόντων από κοιλιοκάκη όταν υπάρχει γλουτένη στην τροφή τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τους ασθενείς που “υποφέρουν ταυτόχρονα από έντονο πόνο, ναυτία και απώλεια όρεξης, τα κανναβινοειδή μπορούν να προσφέρουν ευρεία ανακούφιση φάσματος[2] που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο φάρμακο”. Η κάνναβη μπορεί να δουλέψει στους ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς που βρίσκονται στην κοιλότητα του στομάχου και να μειώσει την φλεγμονή σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.
[2] “Gastrointestinal Disorders” (Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος) https://www.safeaccessnow.org/gastrointestinal-disorders

Μπορεί η ιατρική χρήση κάνναβης να βοηθήσει στην νόσο κοιλιοκάκη;
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: verywellhealth, “Can Medical Marijuana Help Your Celiac Disease?” https://www.verywellhealth.com/can-medical-marijuana-help-c… , By Jane Anderson, Updated January 12, 2019)

Η κάνναβη μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και τη ναυτία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της νόσου κοιλιοκάκη[1] περιλαμβάνουν συχνά κοιλιακό άλγος, το οποίο μπορεί να είναι σοβαρό και περιστασιακά περιλαμβάνεται και η ναυτία. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης[2] μπορεί να καταπολεμήσει πόνο και ναυτία σε άλλες συνθήκες. Έτσι, μπορεί η κατανάλωση κάνναβης (είτε με κάπνισμα είτε σε βρώσιμη μορφή) να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που δεν ελέγχονται από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη[3];
[1] “Celiac Disease Symptoms” (Συμπτώματα κοιλιοκάκης) https://www.verywellhealth.com/celiac-disease-symptoms-4014…
[2] “Conditions Medical Marijuana Can Treat” (Ιατρικές καταστάσεις που η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει) https://www.verywellhealth.com/what-conditions-can-medical-…
[3] “An Overview of the Gluten-Free Diet” (Μια επισκόπηση της δίαιτας χωρίς γλουτένη) https://www.verywellhealth.com/celiac-disease-nutrition-401…

Αν και υπάρχουν κάποιες ανεκδοτικές (μη-δημοσιευμένες) ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης[4] (μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη που καταναλώνουν κάνναβη λένε ότι περιορίζουν τον κοιλιακό πόνο, ότι τους βοηθούν να πάρουν βάρος και ότι ακόμα καταφέρνουν να μειώσουν τη διάρροια), δεν υπάρχουν πραγματικά ιατρικά στοιχεία για οποιαδήποτε από αυτές τις πιθανές επιδράσεις. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ένα όφελος, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ιατρικές μελέτες για να αποδειχθεί εάν η κάνναβη είναι ευεργετική ή επιβλαβής για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Η χρήση της κάνναβης συνεπάγεται επίσης και μερικούς πιθανούς πραγματικούς κινδύνους.
[4] “An Overview of Celiac Disease” (Μια επισκόπηση της νόσου κοιλιοκάκη) https://www.verywellhealth.com/celiac-disease-4014748

Επομένως, εάν έχεις συνεχιζόμενα συμπτώματα από κοιλιοκάκη, δεν θα πρέπει να υποθέσεις ότι η κάνναβη θα σε βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι λένε ότι τους βοηθά βασιζόμενοι στις δικές τους εμπειρίες. Συνέχισε την ανάγνωση για να δεις τι έχει να επιδείξει η ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, τα συμπτώματα και τις αυτοάνοσες καταστάσεις και για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις προτού αποφασίσεις να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να πάρεις μια συνταγή για αυτήν.

Τι είναι η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς;
Η κάνναβη αναφέρεται τόσο ως ένα σύνολο, ως το μη επεξεργασμένο φυτό κάνναβης (συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών και των φύλλων), όσο και ως τα εκχυλίσματα που προέρχονται από το φυτό. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν κάνναβη με κάπνισμα, με ατμοποίηση ή με την κατανάλωση ως βρώσιμο, περιγράφουν την επίδραση μια “ευφορικότητας” που γενικά τους αφήνει χαλαρούς και πιο ισορροπημένους.

Η χρήση κάνναβης κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθανθούν υπνηλία, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την αντιληπτή εγρήγορση και να αυξήσει την αισθητηριακή συνείδηση. Οι διάφορες ποικιλίες κάνναβης μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Όταν μιλάμε για την ιατρική χρήση της κάνναβης[5], ουσιαστικά αναφερόμαστε για την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Είναι νόμιμη σε περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες και οι γιατροί συνταγογραφούν την κάνναβη για τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων και συμπτωμάτων.
[5] “Pros and Cons of Medical Marijuana” (Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης) https://www.verywellhealth.com/what-are-the-pros-and-cons-o…

Τα αποτελέσματα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στον χρόνιο πόνο, τη ναυτία και την αύξηση του σωματικού βάρους
Δεν υπάρχει καμία πρόταση για το ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να θεραπεύσει την νόσο κοιλιοκάκη ή ακόμα και να την αντιμετωπίσει. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη διαθέσιμη σήμερα θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Αλλά είναι πιθανό η κάνναβη να έχει κάποια επίδραση σε κάποια από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης.

Για παράδειγμα, είναι κοινό για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη να λένε ότι έχουν κοιλιακό άλγος. Αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε φούσκωμα και υπερβολικά αέρια και εμφανίζεται τόσο σε άτομα που έχουν μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη όσο και σε αυτούς που διαγιγνώσκονται και ακολουθούν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η κάνναβη χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου[6] και έχει εξερευνηθεί ως μια πιθανή θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου[7]. Ιατρικοί ερευνητές έχουν βρει καλά στοιχεία για την χαμηλής δόσης κάνναβη στη θεραπεία του νευρικού πόνου. Ωστόσο, δεν έχουν δείξει ότι βοηθάει σε άλλους τύπους χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου κοιλιακού πόνου.
[6] “Medical Marijuana, Pain Relief, and the Law” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης, η ανακούφιση πόνου και η νομοθεσία) https://www.verywellhealth.com/medical-marijuana-pain-relie…
[7] “Medical Marijuana and IBS Relief” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης και η ανακούφιση του ΣΕΕ) https://www.verywellhealth.com/medical-marijuana-for-ibs-41…

Η ναυτία είναι ένα λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα της κοιλιοκάκης, αλλά μερικοί άνθρωποι με την κατάσταση βιώνουν ναυτία, ειδικά αν έχουν βαριά αντίδραση από κατανάλωση γλουτένης[8]. Η ιατρική χρήση της κάνναβης γίνεται συνήθως από τους καρκινοπαθείς για να ανακουφίσει τη ναυτία που συχνά προέρχεται από την χημειοθεραπεία και εκείνοι που βιώνουν ναυτία από άλλες καταστάσεις αναφέρουν ότι η κάνναβη μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμη. Υπάρχουν μη-δημοσιευμένες αναφορές από άτομα με κοιλιοκάκη που λένε ότι η κατανάλωση κάνναβης τους βοηθά να καταπολεμήσουν τη ναυτία, αλλά οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν ακόμη διερευνήσει αυτό το ζήτημα.
[8] “What Does It Feel Like When You Get Glutened?” (Πώς είναι όταν υπάρχει μια βαριά αντίδραση από γλουτένη;) https://www.verywellhealth.com/what-does-it-feel-like-when-…

Τέλος, πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχουν ελλιπές βάρος κατά την πρώτη τους διάγνωση. Δεδομένου ότι μια γνωστή “παρενέργεια” της κάνναβης είναι “the muchies” (οι λεγόμενες λιγούρες), είναι πιθανό ότι η κατανάλωση κάνναβης να μπορέσει να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να ξαναπάρουν το βάρος που έχουν χάσει πριν από τη διάγνωση. Ωστόσο, η αύξηση του βάρους συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα όταν κάποιος διαγνωστεί και αρχίσει να τρώει τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι βάζουν πάρα πολύ βάρος.

Αρνητικές επιδράσεις της ιατρικής χρήσης κάνναβης
Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι πονοκέφαλοι, η υπνηλία, η ανησυχία ή η αναταραχή, η σύγχυση και η κακή συγκέντρωση συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης συνδέεται επίσης με κακή μνήμη και μειωμένη προσοχή και μάθηση, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Η κόπωση, ο ερεθισμός του λαιμού (για όσους καπνίζουν κάνναβη ή χρησιμοποιούν εξατμιστή) και το άγχος αναφέρθηκαν επίσης μετά τη χρήση. Δεδομένου ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι σχετικά νέα, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το πόσο και το πώς η μακροπρόθεσμη χρήση επηρεάσει τους ανθρώπους.

Η ευφορικότητα έρχεται με την κατανάλωση κάνναβης μπορεί να μειώσει τις ικανότητες οδήγησης όπως και τις μειώνει περίπου και η κατανάλωση αλκοόλ που εμποδίζει τις ικανότητες οδήγησης και για αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Και, πρέπει να θυμάστε ότι η κάνναβη είναι παράνομη σε πολλές πολιτείες, οπότε και η χρήση της ενέχει και νομικό κίνδυνο.

Η ιατρική χρήση της κάνναβη για τις αυτοάνοσες καταστάσεις
Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει την θεραπεία με την ιατρική χρήση κάνναβης σε άτομα με κοιλιοκάκη, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες[9] (η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση), συμπεριλαμβανομένης και της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η κοιλιοκάκη έχει κάποιες συνδέσεις με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις και εκείνοι που έχουν μία αυτοάνοση πάθηση είναι πιθανότερο να αναπτύξουν και άλλη.
[9] “Autoimmune Disease Types and Treatment” (Τύποι και θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων) https://www.verywellhealth.com/what-is-an-autoimmune-diseas…

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, πάρα πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τα λανθασμένα νευρικά σήματα που προκαλούν πόνο, μυϊκή δυσκαμψία και μυϊκούς σπασμούς. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ιατρικές ενδείξεις ότι η χρήση της κάνναβης μπορεί να χειροτερέψει τα γνωστικά προβλήματα στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές διερευνούν τις δραστικές ενώσεις της κάνναβης για να δουν αν μπορούν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως έναν τρόπο για να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η έρευνα τελικά θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα για όλες τις αυτοάνοσες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιοκάκης, αλλά είναι μόνο στις αρχικές της φάσεις.

Είναι κάνναβη χωρίς γλουτένη;
Ναι, η κάνναβη είναι χωρίς γλουτένη. Το ίδιο το φυτό, που βρίσκεται στην οικογένεια Cannabaceae, είναι επιστημονικά γνωστό ως κάνναβη και συνδέεται στενότερα με το hemp (την κλωστική κάνναβη). Η κάνναβη δεν συνδέεται στενά με τους σπόρους που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Η κλωστική κάνναβη, ένα υποκατάστατο σιτηρών που το βρίσκουμε σε αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη, μπορεί να συμβεί να μπερδευτεί με πρώτες ύλες που περιέχουν γλουτένη λόγω του τρόπου με τον οποίο καλλιεργείται. Πολλοί αγρότες που καλλιεργούν κάνναβη καλλιεργούν επίσης δημητριακά που περιέχουν γλουτένη[10] και χρησιμοποιούν τα ίδια χωράφια και τον ίδιο εξοπλισμό τόσο για την κάνναβη όσο και για τα δημητριακά με γλουτένη.
[10] “Is Hemp Safe to Eat When You’re Gluten-Free?” (Είναι ασφαλές να τρώμε κλωστική κάνναβη σε δίαιτες που είναι ελεύθερες γλουτένης;) https://www.verywellfit.com/does-hemp-contain-gluten-562852…

Τα ίδια ζητήματα δεν ισχύουν για τη κάνναβη. Οι αγρότες που καλλιεργούν κάνναβη (νόμιμα και παράνομα, ανάλογα με την πολιτεία) γενικά δεν καλλιεργούν μαζί και δημητριακά όπως σιτάρι και καλαμπόκι. Έτσι, η καθαρή κάνναβη είναι χωρίς γλουτένη.

Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα βρώσιμα κάνναβης εάν έχεις κοιλιοκάκη ή ευαισθησία μη-κοιλιοκάκη σε γλουτένη[11]. Πολλά από αυτά τα βρώσιμα, που κυμαίνονται από brownies κάνναβης έως μπισκότα και πιο περίτεχνα αρτοσκευάσματα, περιέχουν γλουτένη με τη μορφή αλεύρου σίτου. Θα πρέπει να ελέγχουμε με τον προμηθευτή μας, εάν η κάνναβη είναι νόμιμη εκεί που ζούμε, για να βρούμε βρώσιμα χωρίς γλουτένη, όπως γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες ή gummies.
[11] “An Overview of Gluten Sensitivity” (Μια επισκόπηση της ευαισθησίας στη γλουτένη) https://www.verywellhealth.com/gluten-sensitivity-4013716

Μια λέξη από το verywell
Η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι νόμιμη σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και η κοιλιοκάκη δεν περιλαμβάνεται στις πολιτειακές λίστες με εγκεκριμένες διαγνώσεις που επιτρέπουν να αποκτήσεις κάνναβη. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτειών νομιμοποιεί τη κάνναβη για όλους τους ενήλικες και σε ορισμένες πολιτείες μπορείς να προμηθευτείς μια κάρτα χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς με μια διάγνωση “χρόνιου πόνου” ή “ναυτίας”. Έτσι, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας σου, δεν είναι απολύτως απαραίτητη η διάγνωση της κοιλιοκάκης, υποθέτοντας ότι ο γιατρός σου πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθείς από τη χρήση της ουσίας.

Αλλά θα επωφεληθείς, όντως; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα επωφεληθείς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν ειδικά το αν η κάνναβη βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης: η βαριά χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σχετικά με την με διατήρηση της προσοχής, με την μνήμη και την μάθηση, ειδικά στους νεότερους. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες των χρηστών κάνναβης.

Εάν έχεις συνεχή συμπτώματα κοιλιοκάκης[12] και σκέφτεσαι να δοκιμάσεις τη κάνναβη, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη[13], μια προσεκτική δίαιτα και διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να εξαλείψεις πολλά από τα δύσκολα προβλήματα. Εάν και μετά από αυτό συνεχίσεις να έχεις συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να βρει εάν έχεις και κάποια άλλη κατάσταση εκτός από την κοιλιοκάκη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται.
[12] “Still Have Symptoms on Your Gluten-Free Diet?” (Έχεις ακόμα συμπτώματα παρ’ όλη την δίαιτα χωρίς γλουτένη;) https://www.verywellhealth.com/symptoms-when-eating-gluten-…
[13] “How Much Trace Gluten Is in Your Food?” (Πόσα ίχνη γλουτένης υπάρχουν στο φαγητό σου;) https://www.verywellfit.com/how-much-trace-gluten-is-in-you…

Η κάνναβη ίσως να μπορεί να θεραπεύσει την κοιλιοκάκη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Reset.me, “Cannabis May Cure Celiac Disease” https://reset.me/story/cannabis-may-cure-celiac-disease/ , by Aaron Kase, on June 16, 2015)

Η κοιλιοκάκη μπορεί να είναι καταστροφική για όσους υποφέρουν από αυτήν, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια φυσική φυτοθεραπεία που μπορεί να μετριάσει ή ακόμα και να θεραπεύσει την πάθηση: η κάνναβη.

Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη υποφέρουν από αυτοάνοσες επιθέσεις στο λεπτό έντερο μετά την βρώση τροφών με γλουτένη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, καθώς και διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση και καρκίνο, μακροπρόθεσμα.

Η γλουτένη είναι πανταχού παρούσα στη Δυτική δίαιτα και οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποφύγουν την κατανάλωσή της εξακολουθούν να την καταναλώνουν τυχαία μερικές φορές και ακόμη και σε μικρές ποσότητες η γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα και ενοχλητικά επεισόδια. Ευτυχώς, η κάνναβη μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One το 2013[1] υποδηλώνει ότι η κάνναβη θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξουδετέρωση των προβλημάτων από την κοιλιοκάκη. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του University of Teramo στην Ιταλία, έλαβε εντερικές βιοψίες από ασθενείς με κοιλιοκάκη και εξέτασε τους υποδοχείς κανναβινοειδών στο έντερο, οι οποίοι παίζουν ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής και της δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά περισσότερους υποδοχείς σε άτομα με ενεργή νόσο από όσους έκαναν θεραπεία με τουλάχιστον 12 μήνες δίαιτας χωρίς γλουτένη, οδηγώντας τους επιστήμονες να υποδηλώσουν ότι τα δεδομένα “δείχνουν το θεραπευτικό δυναμικό της στόχευσης [των υποδοχέων κανναβινοειδών] σε ασθενείς με κοιλιοκάκη”.
[1] (ό.π.) “Altered Expression of Type-1 and Type-2 Cannabinoid Receptors in Celiac Disease” (Τροποποιημένη έκφραση των υποδοχέων κανναβινοειδών τύπου 1 και τύπου 2 στην νόσο κοιλιοκάκη)

Οι ανεκδοτικές αναφορές επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της μελέτης. Μερικοί ασθενείς πιστεύουν ότι η κάνναβη τους βοήθησε πραγματικά να θεραπεύσουν την κοιλιοκάκη τους.

“Μετά από μόλις 6 μήνες χρήσης κάνναβης, η ασθένειά μου ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη”, γράφει ο Matthew Distefano για το Reset[2]. “Ήλπιζα για μια απλή ανακούφιση από τα επίμονα συμπτώματά μου. Εκτός από τα αποτελέσματα ενδοσκόπησής μου, η αναιμία μου, η έλλειψη πρωτεϊνών, η έλλειψη ασβεστίου και η έλλειψη σιδήρου εξαφανίστηκαν. Ουσιαστικά, θεραπεύτηκα”.
[2] “I Was Hoping For Relief From Symptoms, But Cannabis Cured My Refractory Celiac Disease” (Ήλπιζα για μια ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά η κάνναβη θεραπεύει την ανθεκτική νόσο κοιλιοκάκη μου) https://reset.me/…/hoping-relief-symptoms-cannabis-cured-c…/

Τα ειδικά καταστήματα διανομής (dispensaries) συνιστούν τις indica ποικιλίες κάνναβης για τη θεραπεία πεπτικών θεμάτων όπως η κοιλιοκάκη επειδή βοηθούν στη χαλάρωση των μυών. Ο ιστότοπος Medical Marijuana Strains προτείνει ότι τα μπουμπούκια από την ποικιλία Arizonan Western Light Purp[3] είναι αποτελεσματικά ειδικά στην κοιλιοκάκη. Διαφορετικά, μπορείς να ψάξεις για ποικιλίες Indica όπως τα Auntie Em, Blackberry, Black Domina, Bluberry, Chemo, Blue Fruit, G13, Mandala No. 1, Purple Kush, Ultimate Indica, Santa Maria ή Super Silver Hazethat, που ενδείκνυνται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
[3] “Arizonan Western Light Purp, Classified as ‘Good For Celiac Disease’” (Η ποικιλία Arizonan Western Light Purp ταξινομείται ‘καλή για την κοιλιοκάκη’) https://www.medicalmarijuanastrains.com/…/good-for-celiac-…/

Η πρόκληση, βεβαίως, είναι η νόμιμη απόκτηση κάνναβης. Καμιά από τις πολιτείες που έχουν νομοθεσία για την νόμιμη ιατρική χρήση της κάνναβης δεν συγκαταλέγει στην λίστα με τις ιατρικές καταστάσεις για την συνταγογράφηση της κάνναβης, την κοιλιοκάκη. Ωστόσο, στην Καλιφόρνια οι γιατροί επιτρέπεται να συνταγογραφούν κάνναβη για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση πιστεύουν ότι θα βοηθήσει. Η Jessica Deno που υποφέρει από κοιλιοκάκη γράφει σχετικά με τη ζωή της σε ένα blog για την κοιλιοκάκη[4] ότι η ασθένεια πληροί τις προϋποθέσεις για πολλαπλούς λόγους.
[4] “Life of a celiac” (Η ζωή ενός ασθενούς με κοιλιοκάκη) https://jessicadeno.wordpress.com/…/celiac-disease-and-med…/

“Η κάνναβη ‘ηρεμεί το έντερο’ και αυτό επιβραδύνει τις μυϊκές συσπάσεις που μεταφέρουν τα τρόφιμα μέσω του στομάχου και των εντέρων και μειώνει την έκκριση υγρού στα έντερα που σχετίζονται με τη διάρροια (ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου)”, γράφει η Deno. “Η κάνναβη ελέγχει επίσης τους μυϊκούς σπασμούς που σχετίζονται με τη διάρροια. Αυξάνει επίσης την όρεξη και μπορεί να αντισταθμίσει την αναποτελεσματικότητα της ικανότητας του ασθενούς με κοιλιοκάκη στο να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που τρώει”.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη που ζουν σε πολιτείες που συμπεριλαμβάνουν τον χρόνιο πόνο ως μια προϋπόθεση για την παροχή κάνναβης θα μπορούσαν επίσης να αποκτήσουν νόμιμη πρόσβαση σε αυτήν. Η υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, έχει την επιλογή να πάει στη μαύρη αγορά για να βρει το φάρμακο ή απλά να μην έχει πρόσβαση στο φυτό, στο φυτό που μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για κοιλιοκάκη από όλες τις άλλες.

Άλλες μελέτες:
* Battista N, Di Sabatino A, Di Tommaso M, Biancheri P, Rapino C, Vidali F, Papadia C, Montana C, Pasini A, Lanzini A, Villanacci V, Corazza GR, Maccarrone M “Abnormal anandamide metabolism in celiac disease” (Μη φυσιολογικός μεταβολισμός του ανανδαμιδίου σε κοιλιοκάκη) J Nutr Biochem. 2012 Oct;23(10):1245-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22209002
Περίληψη
“Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει διερευνηθεί εκτεταμένα σε πειραματική κολίτιδα και σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αλλά όχι σε κοιλιοκάκη, όπου μόνο μία μελέτη έδειξε αυξημένα επίπεδα του κύριου ενδοκανναβινοειδούς, του ανανδαμιδίου, στον ατροφικό βλεννογόνο. Σε αυτή τη βάση, επιδιώξαμε να διερευνήσουμε τον μεταβολισμό του ανανδαμιδίου στην κοιλιοκάκη με ανάλυση των επιπέδων μεταγραφής (μέσω της ποσοτικής αλυσιδωτής αντίδρασης αντίστροφης τρανσκριπτάσης σε πολυμεράση σε πραγματικό χρόνο), της συγκέντρωσης πρωτεϊνών (μέσω ανοσοστύπωσης) και της δραστικότητας (μέσω ραδιοαναλύσεων) των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση ανανδαμιδίου (N-acylphosphatidyl-ethanolamine specific phospholipase D, NAPE-PLD)και την αποικοδόμηση (υδρολάση αμιδίου λιπαρού οξέος, FAAH) στον βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου ασθενών χωρίς κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία, ασθενείς με κοιλιοκάκη σε δίαιτα χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον 12 μήνες και σε άτομα ελέγχου. Επίσης, οι επεξεργασμένες βιοψίες κοιλίας καλλιεργούνται ex vivo με πεπτική-τρυπτική πέψη της γλιαδίνης. Τα in vivo πειράματά μας έδειξαν ότι η έκφραση και η δραστικότητα του βλεννογόνου NAPE-PLD είναι υψηλότερη στους ασθενείς με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία από τους ασθενείς με κοιλιοκάκη που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και τους μάρτυρες, χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των τελευταίων δύο ομάδων. Σύμφωνα με τα in vivo δεδομένα, η ex vivo δραστικότητα NAPE-PLD ενισχύθηκε σημαντικά με επώαση πεπτικού-τρυπτικού χωνεύματος γλιαδίνης με επεξεργασμένες βιοψίες κοιλίας. Αντίθετα, η έκφραση και η δραστικότητα in vivo του FAAH του βλεννογόνου δεν μεταβλήθηκε στις τρεις ομάδες ασθενών και συνεπώς η δραστικότητα του FAAH του βλεννογόνου δεν επηρεάστηκε από τη θεραπεία με πεπτική-τρυπτική πέψη της γλιαδίνης. Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας παρέχουν μια πιθανή παθοφυσιολογική εξήγηση για την αυξημένη συγκέντρωση ανανδαμιδίου που παρήχθη προηγουμένως στον βλεννογόνο με ενεργή κοιλιοκάκη”.

* D’Argenio G, Petrosino S, Gianfrani C, Valenti M, Scaglione G, Grandone I, Nigam S, Sorrentini I, Mazzarella G, Di Marzo V “Overactivity of the intestinal endocannabinoid system in celiac disease and in methotrexate-treated rats” (Η υπεραντιδραστικότητα του εντερικού ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην κοιλιοκάκη και στους αρουραίους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μεθοτρεξάτη) J Mol Med (Berl). 2007 May;85(5):523-30.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17396241
Περίληψη
“Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ρυθμίζεται προς τα πάνω τόσο στις ανθρώπινες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όσο και στα πειραματικά μοντέλα κολίτιδας. Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε κατά πόσο αυτή η ρύθμιση προς τα πάνω αποτελεί επίσης έναν δείκτη της ατροφίας που προκαλείται από την κοιλιοκάκη. Τα επίπεδα του κανναβινοειδούς CB(1) υποδοχέα, των ενδοκανναβινοειδών, ανανδαμίδιο και 2-αραχιδονυλο-γλυκερόλη (2-arachidonoyl-glycerol, 2-AG) και του αντι-φλεγμονώδους μεσολαβητού παλμιτοϋλαιθανολαμιδίου (palmitoylethanolamide, ΡΕΑ) αναλύθηκαν σε βιοπτικά δείγματα από τον δωδεκαδακτυλικό βλεννογόνο οι ασθενείς με κοιλιοκάκη και κατά την πρώτη διάγνωση αξιολογούνται με τον προσδιορισμό των αντιενδοσωματικών αντισωμάτων και την ιστολογική εξέταση. Τα δείγματα αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης της ατροφίας και μετά από ύφεση και συγκρίθηκαν με τα δείγματα ελέγχου από μη-κοιλιοκάκη ασθενείς. Τα επίπεδα ανανδαμιδίου και ΡΕΑ ήταν σημαντικά αυξημένα (περίπου 2 και 1,8 φορές, αντίστοιχα) σε ενεργούς ασθενείς με κοιλιοκάκη και έτσι ήταν εκείνοι των υποδοχέων CB(1). Τα επίπεδα ανανδαμιδίου επέστρεψαν στο φυσιολογικό μετά από ύφεση με δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αναλύσαμε επίσης τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και ΡΕΑ στην νήστιδα των αρουραίων 2, 3 και 7 ημέρες μετά την αγωγή με μεθοτρεξάτη, η οποία προκαλεί φλεγμονώδη χαρακτηριστικά (που εκτιμήθηκαν με ιστοπαθολογικές αναλύσεις και δραστικότητα μυελοϋπεροξειδάσης) παρόμοια με εκείνα των ασθενών με κοιλιοκάκη. Σε αμφότερες τις στιβάδες των μυών/ορών και του βλεννογόνου, τα επίπεδα ανανδαμιδίου, 2-AG και ΡΕΑ κορυφώθηκαν 3 ημέρες μετά τη θεραπεία και επέστρεψαν στα βασικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ύφεσης, 7 ημέρες μετά τη θεραπεία. Έτσι, τα εντερικά επίπεδα ενδοκανναβινοειδών κορυφώνονται με ατροφία και υποχώρηση με ύφεση τόσο σε ασθενείς με κοιλιοκάκη όσο και σε αρουραίους που έλαβαν μεθοτρεξάτη. Το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για να μελετηθεί ο ρόλος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην κοιλιοκάκη”.

Ιατρική χρήση κάνναβης για την νόσο κοιλιοκάκη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Celiac Disease” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/celiac-disease/ , Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, on January 30, 2019)

Η κοιλιοκάκη είναι ένας τύπος αυτοάνοσης διαταραχής, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα για τα οποία η βρώση γλουτένης έχει ως αποτέλεσμα βλάβη του λεπτού εντέρου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κοιλιοκάκη επηρεάζει ένα στα 100 άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το ίδρυμα Celiac Disease Foundation. Στις ΗΠΑ, 2,5 εκατομμύρια άτομα παραμένουν μη διαγνωσμένα και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών στην υγεία. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι δυσάρεστα. Ευτυχώς, η ιατρική χρήση κάνναβης στην κοιλιοκάκη μπορεί να βοηθήσει.
[1] “What is Celiac Disease?” (Τι είναι η κοιλιοκάκη;) https://celiac.org/about-celiac-di…/what-is-celiac-disease/…

Τι είναι η νόσος κοιλιοκάκη;
Η νόσος κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια λόγω ευαισθησίας στην γλουτένη, είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στο κριθάρι, το σιτάρι και την σίκαλη.

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη προκαλεί μια ανοσοαπόκριση στο λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση, με την πάροδο του χρόνου, βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου, τις λάχνες και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Μπορεί να προκληθεί βλάβη στο έντερο και θα αισθάνεσαι κουρασμένος και αδύναμος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Η δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη και την ανάπτυξη των παιδιών και εμφανίζονται συμπτώματα στους ενήλικες.

Η κοιλιοκάκη δεν έχει κάποια θεραπεία, αλλά για τους περισσότερους ασθενείς, η προσκόλληση σε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη τους βοηθά να προωθήσουν την εντερική επούλωση και να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Συμπτώματα της νόσου κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη δεν είναι το ίδιο με την τροφική αλλεργία και τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσεις θα διαφέρουν. Για παράδειγμα, αν έχεις αλλεργία στο σιτάρι, μπορεί να έχεις υγρά μάτια ή φαγούρα σε αυτά ή να δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις αφού καταναλώσεις κάτι που περιέχει σιτάρι.

Αντίθετα, εάν έχεις κοιλιοκάκη και τυχαία καταναλώσεις κάτι που περιέχει γλουτένη, μπορεί να εμφανίσεις εντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αέρια ή ενδέχεται να εμφανίσεις κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα :
* Αναιμία
* Κοιλιακό πόνο
* Απώλεια οστικής πυκνότητας
* Ναυτία
* Στοματικά έλκη
* Ένα κνησμώδες, ερεθιστικό εξάνθημα που ονομάζεται ερπετοειδής δερματίτιδα
* Γενική κόπωση
* Πονοκέφαλο
* Καούρα
* Πόνος στις αρθρώσεις ή στα οστά
* Απώλεια βάρους

Στα παιδιά, τα εντερικά προβλήματα είναι πολύ πιο κοινά από ότι στους ενήλικες. Τα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Διάρροια
* Ναυτία ή έμετο
* Απώλεια βάρους
* Δύσοσμα κόπρανα με στεατόρροια ή ανοιχτόχρωμα
* Δυσκοιλιότητα
* Οίδημα ή φούσκωμα στην κοιλιά

Δεν βιώνουν όλοι όσοι έχουν την πάθηση αυτά τα συμπτώματα. Ορισμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου προβλήματα, καθιστώντας τη διάγνωση δύσκολη.

Αιτίες της νόσου κοιλιοκάκη
Η αλληλεπίδραση μεταξύ γλουτένης, γονιδίων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων οδηγεί σε κοιλιοκάκη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής δεν έχουν ακόμη καθορίσει την ακριβή αιτία. Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, οι πρακτικές στην διατροφή των βρεφών και τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοιλιοκάκη ενεργοποιείται ή ενεργοποιείται για πρώτη φορά μετά από:
* Εγκυμοσύνη
* Γέννηση παιδιού
* Χειρουργική επέμβαση
* Σοβαρό συναισθηματικό άγχος
* Ιογενή λοίμωξη

Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπερ-αντιδρά στην τροφή με γλουτένη, αυτή η αντίδραση μπορεί να βλάψει τις μικροσκοπικές προβολές που μοιάζουν με τις τρίχες που καλύπτουν εσωτερικά το λεπτό έντερο. Αυτές οι προβολές, που ονομάζονται λάχνες, απορροφούν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Εάν έχεις βλάβη στις λάχνες, ανεξάρτητα από το πόσο τρως, δεν μπορείς να πάρεις αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης. Ωστόσο, το να έχεις αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσεις και τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλοι παράγοντες.

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:
* Ένα μέλος της οικογένειας με την κατάσταση ή με ερπητοειδή δερματίτιδα
* Αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς
* Διαβήτης τύπου 1
* Σύνδρομο Turner ή σύνδρομο Down
* Ρευματοειδής αρθρίτιδα
* Μικροσκοπική κολίτιδα
* Νόσο του Addison

Τύποι της νόσου κοιλιοκάκη
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κοιλιοκάκης: κλασσικός και μη κλασσικός.

Κλασική νόσος κοιλιοκάκη
Με αυτό το είδος, τα άτομα έχουν συμπτώματα και ενδείξεις δυσαπορρόφησης, τα οποία περιλαμβάνουν:
* Στεατόρροια
* Διάρροια
* Αποτυχία ανάπτυξης στα παιδιά
* Απώλεια βάρους

Μη κλασσική νόσος κοιλιοκάκη
Με αυτό το είδος, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα χωρίς εμφανή σημεία δυσαπορρόφησης ή να έχουν μη σχετιζόμενα συμπτώματα. Μπορεί να υποφέρουν από κοιλιακό άλγος και διαταραχή και άλλα συμπτώματα όπως:
* Χρόνια κόπωση
* Αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου
* Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνος στα πόδια ή τα χέρια
* Μια χρόνια ημικρανία
* Μειωμένη οστική μάζα και κατάγματα
* Αυξημένα ηπατικά ένζυμα, που ονομάζονται επίσης ανεξήγητη χρόνια υπερμεταναμιναιμία
* Ανεπάρκεια βιταμινών – συμπεριλαμβανομένης της Β12 και του φολικού οξέος
* Ατέλειες οδοντικού σμάλτου
* Ανεξήγητη στειρότητα
* Ερπητοειδής δερματίτιδας
* Κατάθλιψη και άγχος

Οι πολλοί τρόποι με τους οποίους η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσει τα άτομα, μαζί με την έλλειψη προγραμμάτων παραμονής στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την κατάρτιση σε ιατρικές σχολές, συμβάλλουν σε κακή διάγνωση στις ΗΠΑ. Σήμερα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 80% του πληθυσμού με κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστο.
[2] “Symptoms of Celiac Disease” (Συμπτώματα της νόσου κοιλιοκάκη) https://celiac.org/about-celiac…/symptoms-of-celiac-disease/

Φυσικές επιδράσεις της νόσου κοιλιοκάκη
Μπορεί να αναπτύξεις κοιλιοκάκη σε οποιαδήποτε ηλικία μετά που θα αρχίσεις να τρως τροφές ή να παίρνεις φάρμακα που περιέχουν γλουτένη. Η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, όπως:
* Αναιμία
* Οστεοπόρωση
* Νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών και της επιληψίας
* Καρκίνος εντέρου
* Άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ο διαβήτη τύπου Ι
* Απώλεια οστικής πυκνότητας και ασβεστίου
* Αποβολή και στειρότητα
* Δυσανεξία στη λακτόζη

Η κοιλιοκάκη στα παιδιά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:
* Καθυστερημένη εφηβεία
* Αποτυχία στην ανάπτυξη
* Αρθρίτιδα
* Ατέλειες οδοντικού σμάλτου
* Επιληψία
* Αναιμία
* Ευερεθιστότητα
* Απώλεια βάρους

Ψυχικές επιδράσεις της νόσου κοιλιοκάκη
Τα άτομα με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων. Μπορεί να έχουν δυσκολία προσαρμογής σε μια νέα διάγνωση χρόνιας ασθένειας που θα τους γίνει ή πρόβλημα αντιμετώπισης της προσκόλλησης σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα συμπεριφορικά ή συναισθηματικά συμπτώματα ή η σημαντική εξασθένιση της λειτουργίας είναι όλα ενδείξεις της πιθανής ανάγκης για θεραπεία ψυχικής υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Αίσθηση εξαιρετικής ένοχης ή η αίσθηση του ότι είσαι άχρηστος
* Απώλεια της ευχαρίστησης στη ζωή
* Μαζικές διακυμάνσεις της διάθεσης
* Πολύ κλάμα χωρίς προφανή λόγο
* Βίωση μιας αλλαγής στον ύπνο ή στα πρότυπα κατανάλωσης
* Αίσθημα θυμού ή ευερεθιστότητα
* Απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες και χόμπι
* Πολύ χαμηλή ενέργεια
* Απομάκρυνση από άλλους
* Το να βλέπεις εικόνες ή να ακούς φωνές που οι άλλοι άνθρωποι βλέπουν ή ακούν
* Βίωση αναταραχής ή αγχοτικών σκέψεων
* Θέληση για πρόκληση βλάβης σε κάποιο άλλο άτομο ή στον εαυτό του
* Σκέψεις ότι οι άλλοι στρέφονται εναντίον σου

η συνέχεια του κειμένου στο αρχείο:
Κάνναβη και Κοιλιοκάκη.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/1084325715093830

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση