Ηλίου φαεινότερο, τα οπιοειδή (κυρίως συνθετικά παράγωγα του οπίου) είναι μια καταστροφικά εξελισσόμενη επιδημία στις ΗΠΑ, και όχι μόνο εκεί. Στις ΗΠΑ τα νούμερα είναι γνωστά και τρομακτικά και στις άλλες περιοχές του κόσμου όμως έχουμε πολύ ανησυχητικά στοιχεία[*]. Τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή παυσίπονα σκοτώνουν κόσμο. Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για τον χρόνιο πόνο. Οι ασθενείς που τα λαμβάνουν εθίζονται σε αυτά και με τον καιρό αποκτούν ανοχή και χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά από λίγο οι δόσεις γίνονται επικίνδυνες ή οι γιατροί φοβούμενοι τον έλεγχο και σταματούν να τα συνταγογραφούν και έτσι ο ασθενής, εθισμένος και χωρίς κάτι για να αντιμετωπίσει τον πόνο, καταφεύγει στην μαύρη αγορά, είτε για να βρει παράνομα παυσίπονα είτε για να προμηθευτεί ηρωίνη που είναι ο πιο συχνός αντικαταστάτης των οπιοειδών.
[*] The International Narcotics Control Board, REPORT 2016
https://www.incb.org/…/An…/AR2016/English/AR2016_E_ebook.pdf

Στους πίνακες κατάταξης των επικινδύνων ουσιών, η Oxycodone, η δραστική ουσία που υπάρχει στο πιο γνωστό συνταγογραφούμενο παυσίπονο φάρμακο, το OxyContin, βρίσκεται στον Πίνακα II, όπου κατατάσσονται οι ουσίες που είναι μεν σε μεγάλο βαθμό εθιστικές αλλά έχουν ιατρική χρήση (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε αυτόν τον πίνακα είναι και η κοκαΐνη, η μορφίνη, η αμφεταμίνη, τα βαρβιτουρικά, κά.). Οι αναφερόμενοι θάνατοι που έχουν ως αιτιολογία την υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων παυσίπονων οπιοειδών είναι χιλιάδες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (το 2015, σχεδόν 40 άνθρωποι πέθαναν κάθε μέρα).

Γνωρίζεις πόσοι είναι οι αναφερόμενοι θάνατοι από κάνναβη σε όλη την καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία; Μηδέν. Ακριβώς, δεν έχει αναφερθεί πότε θάνατος από κάνναβη, ούτε καν ως ένα από τα αίτια που μπορεί να συνέβαλλαν σε θάνατο, πότε.

Γνωρίζεις σε ποιον πίνακα με επικίνδυνες ουσίες κατατάσσεται η κάνναβη;
Στο Πίνακα I, στις πιο επικίνδυνες εθιστικές και χωρίς καμιά ιατρική χρησιμότητα ουσίες. Η κάνναβη βρίσκεται μαζί με ουσίες όπως η ηρωίνη, το LSD και το έκτασι.

Και τα τραγελαφικά δεν σταματούν εδώ. Στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου νομιμοποιήθηκε η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώθηκε αντίστοιχα και η χρήση συνταγογραφούμενων παυσίπονων οπιοειδών και οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών, και όχι μόνο. Παρατηρείται σημαντική μείωση και όλων των ειδών συνταγογραφούμενων παυσίπονων. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα καταρρίπτουν ακόμα έναν μύθο της προπαγάνδας εναντίον της κάνναβης, το ότι η κάνναβη αποτελεί ένα ναρκωτικό και ότι είναι “πόρτα” για πάει κάποιος στην χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών. Και οι δυο αυτοί μύθοι, δηλ. ότι είναι ναρκωτικό και ότι οδηγεί στα σκληρά ναρκωτικά, καταρρίπτονται και στις περισσότερες επιστημονικές έρευνες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης βοηθά εθισμένους χρήστες οπιοειδών να απεξαρτηθούν από αυτά.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ή αιτιολογία για να παραμένει η κάνναβη στον Πίνακα I με τις επικίνδυνες ουσίες, ούτε καν στο Πίνακα ΙΙ (που είναι τα οπιοειδή) δεν πρέπει να βρίσκεται. Η κάνναβη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ναρκωτικό, ούτε και μια ουσία χωρίς καμία ιατρική χρήση, ΕΙΝΑΙ ένα πολύ-φάρμακο και όσο η έρευνα προχωρά αυτό θα αποδεικνύεται και θα αναδεικνύεται. Ήδη σε αρκετές χώρες στον κόσμο αποτελεί αναπόσπαστο (και απαραίτητο) κομμάτι του συστήματος υγείας τους.

Η αντιμετώπιση της τοξικομανίας οπιοειδών με την κάνναβη κάτω από επίσημη έρευνα

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Resources, “Opioid Addiction Cannabis Treatment Under Official Study” https://www.marijuanaresources.com/opioid-addiction-cannab…/, By Jessica Leone https://www.marijuanaresources.com/author/jessica-leone/, September 26, 2017, Research https://www.marijuanaresources.com/category/research/ )

Εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνιο πόνο. Η πάθηση αυτή είναι ακόμη πιο κοινή σε όσους έχουν HIV. Το 25 έως το 90 τοις εκατό των ατόμων με HIV παρουσιάζουν χρόνιο πόνο[1]. Στους περισσότερους ανθρώπους με χρόνιο πόνο συνταγογραφούνται οπιοειδή όπως τα Vicodin, Hydrocodone, Oxycodone και μορφίνη από τους γιατρούς τους. Τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή είναι η αιτία για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από τυχαία κακή χρήση και ο εθισμός στα οπιοειδή είναι ένας παράγοντας υψηλού κινδύνου. Τα οπιοειδή είναι εξαιρετικά εθιστικά και, με την πάροδο του χρόνου, η χρήση τους γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου που μπορεί συχνά να οδηγήσει σε τυχαία υπερδοσολογία και θάνατο.
[1] “Pain in people living with HIV/AIDS: a systematic review” (Ο πόνος σε άτομα που ζουν με HIV / AIDS: μια συστηματική ανασκόπηση)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3929991/
Περίληψη
“Εισαγωγή: Ο πόνος είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS (people living with HIV/AIDS, PLWHA). Ωστόσο, έχει αναφερθεί ένα ευρύ φάσμα γενικευμένου πόνου που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του σχετικού αντίκτυπου του πόνου στα PLWHA. Μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διεξήχθη για να διαπιστωθεί το εύρος και τα χαρακτηριστικά του πόνου και για να διερευνηθεί η διαχείριση του πόνου στα PLWHA.
Μέθοδοι: Στις έρευνες που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2012 περιελήφθησαν μελέτες που περιελάμβαναν στοιχεία εγκάρσιας τομής. Οι βάσεις δεδομένων που αναζητήθηκαν με χρήση του χρονικού ορίου από το Μάρτιο του 1982 έως τον Μάρτιο του 2012 περιελάμβαναν τις PubMed, Scopus, Africa-wide: NIPAD, CINAHL, PsychARTICLES, PSYCINFO, PSYCHIATRYONLINE , ScienceDirect και Web of Science. Οι επιλεγμένοι όροι αναζήτησης ήταν “πόνος” και “HIV” ή “σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας” (“pain” και “HIV” ή “acquired immune deficiency syndrome”). Δύο αξιολογητές εξέταζαν ανεξάρτητα όλες τις περιλήψεις αναφοράς για συμπερίληψη. Η μεθοδολογική ποιότητα αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο εργαλείο κρίσιμης αξιολόγησης 11 θέσεων.
Αποτελέσματα: Μετά από πλήρη εξέταση κειμένου, 61 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια καταχώρισης. Το εύρος πόνου κυμαίνεται από 54% (95% CI 51.14-56.09) σε 83% (95% CI 76-88) χρησιμοποιώντας μια περίοδο ανάκλησης τριών μηνών. Ο αναφερόμενος πόνος ήταν μέτριας έως σοβαρής έντασης και ο πόνος αναφέρθηκε σε ένα έως δυόμισι διαφορετικά ανατομικά σημεία. Παρατηρήθηκαν μέτρια επίπεδα παρεμβολής του πόνου στη λειτουργία. Και οι εννέα μελέτες που αναφέρουν την επάρκεια της διαχείρισης του πόνου κατέγραψαν έντονη υπο-θεραπεία του πόνου.
Συζήτηση: Οι μελέτες που ανασκοπήθηκαν ανέφεραν ότι ο πόνος συνήθως εμφανίζεται σε πολλαπλές θέσεις πόνου με ένα εύρος σοβαρότητας που υποδηλώνει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές παθολογικές διεργασίες που συμβάλλουν στον πόνο ταυτόχρονα. Η αλληλεπίδραση των μεταβλητών που σχετίζονται με τον πόνο υποδηλώνει ότι το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο του πόνου είναι ένα κατάλληλο παράδειγμα από το οποίο μπορεί κανείς να δει τον πόνο στα PLWHA και από το οποίο να προσεγγίσει το πρόβλημα, να διερευνήσει τις αιτίες και να δημιουργήσει αποτελεσματική θεραπεία.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι ο πόνος είναι κοινός στους ανθρώπους με οξεία αρθρίτιδα σε όλα τα στάδια της νόσου. Τα ποσοστά εύρους για τον πόνο στα PLWHA δεν φαίνεται να μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των 30 ετών που καλύπτουν οι μελέτες που εξετάστηκαν. Το σώμα της εργασίας που είναι διαθέσιμο στη βιβλιογραφία μέχρι στιγμής, με έμφαση στο πρόβλημα του πόνου, δεν είχε αντίκτυπο στη διαχείρισή της”.

Οι Στατιστικές Παρουσιάζουν Πτώση στους Θανάτους από Οπιοειδή στις Πολιτείες που έχουν Νομιμοποιήσει την Κάνναβη
Ο εθισμός στα οπιοειδή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ουσιών έχουν καταστεί η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Το 2011, το 55% όλων των θανάτων από υπερβολική δόση ουσιών προήλθε από συνταγογραφούμενα οπιοειδή[2]. Πρόσφατα, η κάνναβη έχει αρχίσει να συνιστάται για τη θεραπεία του πόνου και του HIV/AIDS αντί των οπιοειδών. Η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική χρήση σε 29 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον D.C. και αυτό είναι που συνέβη σε όλα αυτά τα μέρη. Σε όλες αυτές τις πολιτείες, σημειώθηκε περίπου 25% μείωση[3] στις επισκέψεις σε νοσοκομεία που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών. Το 2010, στις πολιτείες με νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, υπήρξαν 1.700 λιγότεροι θάνατοι από οπιοειδή. Σε 13 πολιτείες όπου η κάνναβη νομιμοποιήθηκε, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών μειώθηκε κατά 33%.
[2] “Legalizing Marijuana Decreases Fatal Opiate Overdoses, Study Shows” (Η νομιμοποίηση της κάνναβης μειώνει τον αριθμό των θανάσιμων υπερβολικών δόσεων από οπιούχα, δείχνει μια μελέτη)
https://drugabuse.com/legalizing-marijuana-decreases-fatal…/
[3] “Medical Cannabis Laws and Opioid Analgesic Overdose Mortality in the United States, 1999–2010” (Νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης και η θνησιμότητα από υπερβολική οπιοειδών αναλγητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1999-2010)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392651/
Περίληψη
“ΣΗΜΑΣΙΑ: Η θνησιμότητα από την υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών συνεχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αύξησης της συνταγογράφησης τους για τον χρόνιο πόνο. Επειδή ο χρόνιος πόνος αποτελεί σημαντική ένδειξη για την ιατρική χρήση της κάνναβης, οι νόμοι που καθιερώνουν την πρόσβαση στην ιατρική χρήση της κάνναβης ενδέχεται να αλλάξουν την θνησιμότητα από την υπερβολική δόση που σχετίζεται με τα οπιοειδή αναλγητικά στις πολιτείες που έχουν θεσπιστεί.
ΣΚΟΠΟΣ: Για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ύπαρξης πολιτειακών νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης και της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Διεξήχθη μια σειρά χρονικών αναλύσεων των νόμων περί ιατρικής χρήσης της κάνναβης και των δεδομένων σε πιστοποιητικά θανάτου σε επίπεδο πολιτείας στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2010. Συμπεριλήφθηκαν και οι 50 πολιτείες.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Παρουσία νόμου για την καθιέρωση προγράμματος ιατρικής χρήσης της κάνναβης στην πολιτεία.
ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ: Αναπροσαρμοζόμενος με την ηλικία ρυθμός θνησιμότητας από οπιοειδή αναλγητικά ανά 100.000 πληθυσμό σε κάθε κράτος. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα παλινδρόμησης που περιλάμβαναν σταθερά αποτελέσματα κατά πολιτεία και έτος, την παρουσία 3 διαφορετικών πολιτικών όσον αφορά τα αναλγητικά οπιοειδή και το ποσοστό ανεργίας ανά πολιτεία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τρεις πολιτείες (Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσιγκτον) είχαν νόμους για την κάνναβη πριν από το 1999. Δέκα πολιτείες (Αλάσκα, Κολοράντο, Χαβάη, Μέιν, Μίτσιγκαν, Μοντάνα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ) από το 1999 έως το 2010. Οι πολιτείες με νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης είχαν 24,8% χαμηλότερο μέσο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών (95% CI, -37,5% έως -9,5%, P = 0,003) σε σύγκριση με τις πολιτείες χωρίς νόμους για την κάνναβη. Η εξέταση της συσχέτισης μεταξύ των νόμων περί ιατρικής χρήσης της κάνναβης και της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών κάθε χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου έδειξε ότι οι νόμοι αυτοί συσχετίστηκαν με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης, το οποίο γενικά ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου: έτος 1 (-19,9%, 95% CI , -30,6% έως -7,7%, Ρ = .002), έτος 2 (-25,2%, 95% CI, -40,6% έως -5,9%, Ρ = .01) έτος 3 (-23,6%, 95% CI , -41,1% έως -1,0%, Ρ = .04), έτος 4 (-20,2%, 95% CI, -33,6% έως -4,0%, Ρ = .02), έτος 5 (-33,7%, 95% CI , -50,9% έως -10,4%, Ρ = .008) και το έτος 6 (-33,3%, 95% CI, -44,7% έως -19,6%, Ρ < .001). Σε δευτερογενείς αναλύσεις, τα ευρήματα παρέμειναν παρόμοια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ: Οι νόμοι περί ιατρικής χρήσης της κάνναβης συνδέονται με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών σε επίπεδο πολιτείας. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τον προσδιορισμό του τρόπου αλληλεπίδρασης των νόμων για την κάνναβη με τις πολιτικές που αποσκοπούν στην πρόληψη της υπερβολικής δόσης από οπιοειδή αναλγητικά”.

Εξουσιοδοτημένη Έρευνα για τις Επιδράσεις της Ιατρικής Χρήσης της Κάνναβης στον Εθισμό στα Οπιοειδή
Όλα τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια ισχυρή λύση για τον εθισμό στα οπιοειδή και την επιδημία οπιοειδών. Η σημαντικότερη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι η έρευνα και η δυνατότητα παροχής εγκεκριμένης από το κράτος έρευνας για το θέμα. Για το σκοπό αυτό, τα National Institutes of Health (NIH) έδωσαν στους ερευνητές του Albert Einstein College of Medicine και του Montefiore Health System μια επιχορήγηση ύψους 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διεξαγωγή της πρώτης μακροχρόνιας μελέτης για να εξεταστεί εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει τη χρήση οπιοειδών σε ενήλικες με χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με HIV[4]. Η έρευνα θα δώσει μια σαφέστερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ χρόνιου πόνου και ιατρικής χρήσης της κάνναβης.
[4] “First Long-Term Study on Medical Marijuana’s Impact on Opioid Use for Pain” (Πρώτη Μακροπρόθεσμη Μελέτη για την Επίδραση της Ιατρικής Χρήσης της Κάνναβης στη Χρήση Οπιούχων για τον Πόνο)
http://www.einstein.yu.edu/…/first-long-term-study-on-medi…/

“Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τον αντίκτυπο της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στη χρήση οπιοειδών σε όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο”, δήλωσε η Chinazo Cunningham σε ανακοίνωση των μέσων ενημέρωσης. Η Cunningham είναι η associate chief of general internal medicine στο Einstein and Montefiore και η κύρια ερευνήτρια για τη επιχορήγηση. “Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα καλύψει τα κενά και θα προσφέρει στους γιατρούς και στους ασθενείς κάποια πολύ αναγκαία καθοδήγηση”, συμπληρώνοντας σε σχέση με την έρευνά τους ότι, “καθώς οι πολιτειακές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τα πολύπλοκα ζητήματα γύρω από τα οπιοειδή και την ιατρική χρήση της κάνναβης, να παράσχουμε συστάσεις βάσει τεκμηρίων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων και αποτελεσματικών πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιων πολιτικών”.

Προηγούμενες Μελέτες
Έχουν ήδη γίνει αρκετές μικρότερες μελέτες που έχουν βρει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια ισχυρή θεραπεία για τον χρόνιο πόνο και μια λύση για τον εθισμό στα οπιοειδή. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Clinical Pharmacology & Therapeutics έδειξε αποτελέσματα που δείχνουν ότι η δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη (Δέλτα-9 THC), η κανναβιδιόλη (CBD), η κανναβινόλη (CBN) και η τετραϋδροκανναβιβαρίνη (THCV) είναι ενώσεις της κάνναβης που έχουν ισχυρά θεραπευτικά οφέλη.

Το σώμα μας έχει ένα ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system, ECS), που αποτελείται από υποδοχείς CB1 και CB2 που βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των οργάνων μας. Το ECS διαχειρίζεται πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως την διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη, την αίσθηση του πόνου και πολλά άλλα. Αρκετές μελέτες σχετικά με το θέμα του χρόνιου πόνου και της ιατρικής χρήσης της κάνναβης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ενώσεις στην κάνναβη ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1 και CB2 στο σώμα, επαναφέροντάς το σε ισορροπία. Αυτό θεωρείται βασικός παράγοντας κατά την εξέταση της θεραπείας του χρόνιου πόνου και των διαταραχών του ύπνου, δυο καταστάσεις για τις οποίες συχνά συνταγογραφούνται οπιοειδή για την αντιμετώπισή τους.

Έρευνες στις Προτιμήσεις για την Ανακούφιση του Πόνου
Ένα άλλο είδος μελέτης σχετικά με τη χρήση κάνναβης και οπιοειδών διεξήχθη πρόσφατα για να βρεθεί το τι οι ίδιοι οι ασθενείς ένιωθαν σχετικά με το είδος του φαρμάκου που προτιμούσαν για τον πόνο τους. Οι ερευνητές από το University of California Berkeley και το Kent State University διεξήγαγαν έρευνα σε 2.810 συμμετέχοντες, θέτοντας ερωτήσεις για τον πόνο τους καθώς και τη χρήση οπιοειδών και κάνναβης[5]. 828 χρησιμοποίησαν οπιοειδή τους τελευταίους 6 μήνες για να θεραπεύσουν τον πόνο τους. Μέσα σε αυτή την ομάδα χρηστών οπιοειδών, το 97% “έντονα συμφώνησε / συμφώνησε” ότι η ανάγκη τους για οπιοειδή μειώθηκε όταν κατανάλωσαν επίσης και κάνναβη. Από αυτή την ομάδα, το 89 τοις εκατό επίσης “συμφώνησε έντονα / συμφώνησε” ότι τα οπιοειδή που έπαιρναν τους έδιναν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία και δυσκοιλιότητα. Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 81 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα “συμφώνησε έντονα / συμφώνησε” ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μόνη της, χωρίς οπιοειδή, ήταν αποτελεσματικότερη ως θεραπεία από τη λήψη της κάνναβης μαζί με οπιοειδή.
[5] “Cannabis as a Substitute for Opioid-Based Pain Medication: Patient Self-Report” (Η κάνναβη ως υποκατάστατο για φάρμακα για τον πόνο που βασίζονται σε οπιοειδή: Αναφορές ασθενών)
http://online.liebertpub.com/doi/10.1089/can.2017.0012

“Η μελέτη αυτή μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς κάνναβη παράλληλα με ή ως υποκατάστατο, φαρμάκων για τον πόνο που βασίζονται σε οπιοειδή”, ανέφεραν ερευνητές στην έκδοση Cannabis and Cannabinoid Research. “Οι ασθενείς αυτής της μελέτης που χρησιμοποιούν κάνναβη και οπιοειδή αναφέρουν ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν λιγότερα οπιοειδή και ότι η κάνναβη παρουσιάζει λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες από ότι τα φάρμακα που βασίζονται σε οπιοειδή”.

Η Σοβαρότητα της Κρίσης των Οπιοειδών
Με την επιδημία των οπιοειδών, που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 33.000 ανθρώπων, μόνο το 2015, και ο εθισμός στα οπιοειδή ως ένας τέτοιος κίνδυνος για όσους τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους παραγωγής παυσίπονων με βάση τη κάνναβη. Εταιρείες όπως η Axim Biotechnologies Inc., η Nemus Bioscience Inc. και η Intec Pharma Ltd. έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και έχουν φάρμακα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Με τον εθισμό στα οπιοειδή που προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία και αγωνία, ο FDA επανεξετάζει φάρμακα, τα οφέλη των οποίων αντισταθμίζονται από τον κίνδυνο. Πρόσφατα ζήτησαν από την Endo International Plc. να απομακρύνει το παυσίπονο Opana ER από την αγορά για λόγους δημόσιας υγείας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός έχει την τάση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και πώς να την χρησιμοποιήσουμε καλύτερα για τη θεραπεία των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη χώρα. Ως έχει, η κάνναβη εξακολουθεί να ταξινομείται από τη DEA ως μια ουσία του Πίνακα Ι, τοποθετώντας την στην ίδια κατηγορία υψηλού κινδύνου με την ηρωίνη. Οι ουσίες του Πίνακα Ι θεωρούνται ότι έχουν υψηλό κίνδυνο εθισμού, δεν έχουν καμία ιατρική αξία και είναι πολύ επικίνδυνα για να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους. Τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή θεωρούνται από την DEA ότι είναι λιγότερο επικίνδυνα αφού κατατάσσονται στον Πίνακα ΙΙ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι έχει πεθάνει κάποιος ποτέ από την χρήση κάνναβης.

Έρευνες και Σύνδεσμοι:
* “Apollo Makes Significant Waves in the Medical Marijuana Industry” (Το Apollo δημιουργεί σημαντικά κύματα εξελίξεων στην βιομηχανία ιατρικής χρήσης της κάνναβης) http://apollocannabis.ca/apollo-makes-significant-waves-in…/
* “Opioid Overdose – Prescribing Data” (Υπερβολική δόση οπιοειδών – Δεδομένα συνταγογράφησης) https://www.cdc.gov/drugoverdose/data/prescribing.html
* “Annual Surveillance Report of Drug-Related Risks and Outcomes, United States, 2017” (Ετήσια έκθεση έρευνας για τους κινδύνους και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, Ηνωμένες Πολιτείες, 2017) https://www.cdc.gov/…/pubs/2017-cdc-drug-surveillance-repor…
* “Vital signs: overdoses of prescription opioid pain relievers—United States, 1999–2008” (Ζωτικά σημάδια: υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων ανακουφιστικών παυσίπονων οπιοειδών – Ηνωμένες Πολιτείες, 1999-2008) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22048730
* “Number of drug overdose deaths in the U.S. in 2014 and 2015, by drug type” (Αριθμός θανάτων από υπερβολική δόση ουσιών στις ΗΠΑ το 2014 και το 2015, κατά τύπο ουσίας) https://www.statista.com/…/634084/drug-overdose-deaths-us-…/
* “Evidence shows that marijuana works for pain, the medical reason most people want it — but doctors still have questions” (Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη λειτουργεί για τον πόνο, ο ιατρικός λόγος που οι περισσότεροι την θέλουν – αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να έχουν ερωτήσεις) http://www.businessinsider.com/medical-marijuana-effective-…
* “Who is responsible for the pain pill epidemic?” (Ποιος είναι υπεύθυνος για την επιδημία των φαρμάκων για τον πόνο;) https://www.newyorker.com/…/who-is-responsible-for-the-pain…
* “Prescription Opioids” (Συνταγογραφούμενα οπιοειδή) https://www.cdc.gov/drugoverdose/opioids/prescribed.html
* “Legal history of cannabis in Canada” (Νομική ιστορία της κάνναβης στον Καναδά) https://en.wikipedia.org/…/Legal_history_of_cannabis_in_Can…
* “CBD vs. THC: What you need to know” (CBD εναντίον THC: Τι πρέπει να ξέρεις) https://www.cannimed.ca/blogs/blog/cbd-vs-thc
* “Chronic Pain: Symptoms, Diagnosis, & Treatment” (Χρόνιος πόνος: Συμπτώματα, διάγνωση, & θεραπεία) https://medlineplus.gov/…/sprin…/articles/spring11pg5-6.html
* “11 key findings from one of the most comprehensive reports ever on the health effects of marijuana” (11 βασικά ευρήματα από μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία) http://www.businessinsider.com/new-national-academies-scien…
* “Do I Have Chronic Pain?” (Έχω χρόνιο πόνο;) https://www.webmd.com/…/understanding-pain-management-chron…
* “Musquodoboit veteran endures 3-month delay for marijuana prescription” (Ο βετεράνος στο Musquodoboit υπομείνει καθυστέρηση 3 μηνών για συνταγή κάνανβης) http://www.cbc.ca/…/musquodoboit-veteran-endures-3-month-de…
* “Medical Marijuana Seems Safe for Chronic Pain” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης φαίνεται να είναι ασφαλής για τον χρόνιο πόνο) https://www.webmd.com/…/medical-marijuana-seems-safe-for-ch…
* “Cannabis and Pain: A Clinical Review” (Η κάνναβη και ο πόνος: Μια κλινική ανασκόπηση) http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/can.2017.0017
* “Medical Marijuana for Treatment of Chronic Pain and Other Medical and Psychiatric Problems: A Clinical Review” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και άλλων ιατρικών και ψυχιατρικών προβλημάτων: μια κλινική ανασκόπηση) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26103031
* “Medical Marijuana and Chronic Pain: a Review of Basic Science and Clinical Evidence” (Ιατρική χρήση της κάνναβης και Χρόνιος Πόνος: Ανασκόπηση της Βασικής Επιστήμης και των Κλινικών Αποδείξεων) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26325482
* “29 Legal Medical Marijuana States and DC” (29 πολιτείες και οι DC με νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης) https://medicalmarijuana.procon.org/view.resource.php…
* “STUDY: Legalizing Medical Marijuana Doesn’t Make Teens Smoke More” (ΜΕΛΕΤΗ: Η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης δεν κάνει τους έφηβους να καπνίζουν περισσότερο) http://www.businessinsider.com/legalized-medical-marijuana-…
* “Medical marijuana reduces use of opioid pain meds, decreases risk for some with chronic pain” ( Η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει τη χρήση παυσίπονων οπιοειδών φαρμάκων για τον πόνο, μειώνει τον κίνδυνο για κάποιους με χρόνιο πόνο) http://ns.umich.edu/…/23622-medical-marijuana-reduces-use-o…
* “24 maps and charts that explain marijuana” (24 χάρτες και γραφήματα που εξηγούν την κάνναβη) https://www.vox.com/…/marijuana-legalization-maps-charts-fa…
* “Marijuana’s History: How One Plant Spread Through the World” (Ιστορία της κάνναβης: Πώς ένα φυτό απλώνεται σε όλο το κόσμο) https://www.livescience.com/48337-marijuana-history-how-can…
* “On D.C.’s one-year anniversary with legalized marijuana, work remains” (Η επέτειος ενός χρόνου στην νομιμοποίηση της κάνναβης, υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα) https://www.washingtonpost.com/…/on-d-c-s-one-year-annive…/…

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση