Βοηθά η κάνναβη στην άνοια ή την προκαλεί;
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: The Recovery Village, “Does Marijuana Cause or Help Dementia?” https://www.therecoveryvillage.com/…/marijuana-and-dement…/… )

Η άνοια (dementia στα αγγλικά) είναι ένας όρος που είναι λιγότερο συγκεκριμένος από ότι η νόσος του Alzheimer (διαβάζεται Αλτσχάιμερ), επειδή αντί να αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη νόσο ή κατάσταση, αναφέρεται στην πραγματικότητα σε διαφορετικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη γνωστική παρακμή. Όταν κάποιος έχει άνοια, είναι υποκείμενες ασθένειες και διαταραχές του εγκεφάλου και ο ίδιος ο όρος “άνοια” είναι κάπως γενικός όρος.

Έχουν ειπωθεί πολλά τα τελευταία χρόνια για τη κάνναβη και την άνοια. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται για το αν τελικά βοηθά η κάνναβη στην άνοια ή μήπως την προκαλεί/επιδεινώνει και αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα.

Παρακάτω υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άνοια και πιο συγκεκριμένα για τη κάνναβη και την άνοια.

Τι είναι η άνοια;
Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που πιστεύεται ότι έχουν άνοια σε όλο τον κόσμο και αυτή επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά δεν θεωρείται ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Δεν είναι μόνο μια ασθένεια, αλλά είναι ένας όρος που περιγράφει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εξασθενημένη σκέψη, την επικοινωνία και την μνήμη.
Σε αντίθεση με την κανονική γνωστική παρακμή που είναι μέρος της γήρανσης, η άνοια έχει πιο σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ατόμου που πάσχει από αυτήν ή που την εμφανίζει.

Η άνοια προκαλείται από το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων καθώς και από νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία αναφέρεται στην προοδευτική θανάτωση των εγκεφαλικών κυττάρων με την πάροδο του χρόνου. Η άνοια μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, από αγγειακή άνοια που συμβαίνει όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου, από την μόλυνση από τον ιό HIV και ορισμένες ασθένειες που έχουν σχέση με πράιονς (πχ. σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια). Μπορεί επίσης να προκληθεί από αναστρέψιμους παράγοντες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι διατροφικές ανεπάρκειες και οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες ή η κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας και, προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για ορισμένους τύπους, όπως η εκφυλιστική άνοια (degenerative dementia), επειδή ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων δεν είναι αναστρέψιμος. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει θεραπεία, γίνεται εστίαση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με την ανεπάρκεια βιταμινών ή τον τραυματισμό, είναι δυνατόν να καταφέρουμε την αντιστροφή της άνοιας.

Τι γίνεται όμως με τη κάνναβη και την άνοια; Προκαλεί η κάνναβη την άνοια ή μήπως βοηθά στην αντιμετώπιση της; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της κάνναβης και της άνοιας;

Βοηθά η κάνναβη στην άνοια ή την προκαλεί;
Ενώ υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει, η απάντηση μπορεί να είναι και τα δύο.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του ιππόκαμπου και που θα μπορούσε τελικά να αφήσει τους ανθρώπους σε έναν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης για την νόσο του Alzheimer, που είναι ένας τύπος άνοιας. Ο ιππόκαμπος παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μνήμη καθώς και στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer, έτσι ώστε το επίπεδο στο οποίο η χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάσει αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι σημαντικό να κατανοηθεί πλήρως.

Μια μελέτη[1] που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease έδειξε ότι οι χρήστες κάνναβης, σε σύγκριση με τους μη χρήστες κάνναβης, είχαν χαμηλή ροή αίματος στον ιππόκαμπο και αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση της μακροχρόνιας μνήμης. Η πεποίθηση είναι ότι η χρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να εμποδίσει τη δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου και μπορεί να βλάψει περιοχές του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη.
[1] Amen DG, Darmal B, Raji CA, Bao W, Jorandby L, Meysami S, Raghavendra CS “Discriminative Properties of Hippocampal Hypoperfusion in Marijuana Users Compared to Healthy Controls: Implications for Marijuana Administration in Alzheimer’s Dementia” (Διακριτικές ιδιότητες της υποαιμάτωσης του ιππόκαμπου σε χρήστες κάνναβης σε σύγκριση με τους υγιείς ελέγχους: επιπτώσεις στη χορήγηση της κάνναβης στην άνοια της νόσου του Alzheimer) J Alzheimers Dis. 2017;56(1):261-273.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886010
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χρήσης της κάνναβης στην περιφερειακή ροή αίματος του εγκεφάλου.
ΣΚΟΠΟΣ: Για να καθοριστεί εάν η διάχυση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε λειτουργική νευροαπεικόνιση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από την παθολογία της νόσου του Alzheimer, είναι ανώμαλη στους χρήστες κάνναβης σε σύγκριση με τους μάρτυρες.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Τα άτομα με διαγνωστική διαταραχή χρήσης κάνναβης με κριτήρια DSM-IV και DSM-V (n = 982) συγκρίθηκαν με τους μάρτυρες (n = 92) με νευροαπεικόνιση διάχυσης με SPECT σε κατάσταση ηρεμίας και συγκέντρωσης. Οι εκτιμήσεις διάχυσης ποσοτικοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν τυπικό άτλαντα. Οι διαφορές εγκεφαλικής διάχυσης υπολογίστηκαν με τη χρήση μονόδρομης ANOVA. Ο διαγνωστικός διαχωρισμός προσδιορίστηκε με διακριτική ανάλυση όλων των υποκειμένων. Η επιλογή χαρακτηριστικών με ελάχιστη συνάφεια μέγιστης απόδοσης (mRMR) προσδιόρισε τις προβλεπτικές περιοχές σε ένα υποσύνολο χρηστών μαριχουάνας (n = 436) με μειωμένες ψυχιατρικές συννοσηρότητες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι χρήστες της κάνναβης έδειξαν χαμηλότερη εγκεφαλική αιμάτωση κατά μέσο όρο (p <0,05). Η διακριτική ανάλυση διακρίνει τους χρήστες κάνναβης από τους ελέγχους με σωστή ταξινόμηση 96% και αφήνει μία διασταυρούμενη επικύρωση 92%. Με τις περιφέρειες SPECT συγκέντρωσης, υπήρξε σωστή ταξινόμηση του 95% με εγκάρσια επικύρωση 90%. Η ανάλυση AUC για τις περιοχές συγκέντρωσης SPECT έδειξε 95% ακρίβεια, 90% ευαισθησία και 83% εξειδίκευση. Η ανάλυση mRMR έδειξε ακριβή υποαιμάτωση του ιπποκάμπου κατά τη συγκέντρωση Η απεικόνιση με SPECT ήταν η πιο προβλέψιμη για τον διαχωρισμό των ατόμων χρήσης κάνναβης από τους μάρτυρες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου εμφανίζουν χαμηλή διέλευση στο SPECT σε χρήστες κάνναβης. Η πλέον προβλέψιμη περιοχή που διακρίνει τους χρήστες κάνναβης από τους υγιείς μάρτυρες, ο ιππόκαμπος, είναι βασικός στόχος της παθολογίας της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη αυτή αυξάνει τη δυνατότητα επιβλαβών επιδράσεων του εγκεφάλου στη χρήση κάνναβης.”

Δεν είναι μόνο η μακροχρόνια χρήση κάνναβης που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο, όπως η άσκηση και το κάπνισμα.

Ενώ η υπόθεση της χρήσης κάνναβης και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μακροχρόνιους χρήστες μπορεί να είναι ανησυχητική, υπάρχουν φαινομενικά παράδοξα ευρήματα σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης της κάνναβης και της άνοιας όταν κάποιος έχει ήδη την κατάσταση.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον εγκέφαλο μπορεί να παρέχει μια σύνδεση μεταξύ μιας θετικής σχέσης με τη κάνναβη και την άνοια. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές δόσεις του συστατικού της κάνναβης, της THC, μπορούν να επαναφέρουν τη μνήμη και τα επίπεδα μάθησης σε ποντίκια. Οι αλλαγές που προέκυψαν από τη χορήγηση χαμηλών δόσεων THC προέκυψαν επειδή επηρέασαν τον ιππόκαμπο, αλλά τώρα δεν υπάρχει έρευνα που μελετά αυτή την πιθανή σχέση μεταξύ κάνναβης και άνοιας στους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει επίσης ότι η κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της αγγειακής άνοιας (vascular dementia), η οποία είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που συμβαίνει συχνά μαζί με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Η αγγειακή άνοια χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκούς ροής αίματος στον εγκέφαλο και οδηγεί στο θάνατο των κυττάρων. Με την ενεργοποίηση των CB2 κανναβινοειδών υποδοχέων, μπορεί να είναι δυνατή η ανάκτηση της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Ανακεφαλαιώνοντας – η κάνναβη και η άνοια
Οπότε, προκαλεί η κάνναβη την άνοια ή βοηθά στην αντιμετώπισή της; Ίσως και τα δύο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κάνναβη και η άνοια μπορούν να έχουν μια ωφέλιμη σχέση μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και έρευνα που δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης μπορεί να μας αφήσει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη νόσου του Alzheimer.

Παρά την πολλά υποσχόμενη έρευνα σχετικά με τη κάνναβη και την άνοια, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και πρέπει να υπάρξουν δοκιμές σε ανθρώπους για να φανείς το πώς η κάνναβη επηρεάζει τις υποκείμενες αιτίες της άνοιας.

Πώς επηρεάζει η κάνναβη τη μνήμη μας;
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “How Does Cannabis Affect Your Memory?” https://www.leafly.com/…/how-does-cannabis-affect-your-memo… , JEREMY KOSSEN, June 14, 2016)

Άραγε που να έχω αφήσει το αυτοκίνητό μου; Cheech & Chong. Jeff Spicoli. Harold & Kumar (Ταινίες και σειρές με αναφορές στην κάνναβη). Η δημοφιλής κουλτούρα είναι γεμάτη από αναφορές σε αγαπημένους (ακόμα, αλλά συνήθως ξεχασμένους) “stoners” (χρήστες κάνναβης). Η κάνναβη και η κακή μνήμη φαίνεται να συμβαδίζουν, σωστά; Αλλά, τι λέει πραγματικά η επιστήμη για την κάνναβη και την επίδρασή της στην ικανότητα να θυμάται κανείς;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η κάνναβη επηρεάζει τη μνήμη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πρώτα ότι η μνήμη δεν είναι δομή που μπορεί εύκολα να μετρηθεί. Γιατί; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μνήμης, κάθε ένας από τους οποίους τον ελέγχουμε / δοκιμάζουμε με διαφορετικούς τρόπους. Δεύτερον, υπάρχουν οξεία ή βραχυπρόθεσμη επίδραση στη μνήμη (πχ. κατά την διάρκεια της επίδρασης) και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Και, τέλος, η δοσολογία, η συχνότητα και οι ποικιλίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς η κάνναβη επηρεάζει τη μνήμη.

Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης στη μνήμη;
Η THC, το πρωταρχικό συστατικό της κάνναβης που δίνει στους χρήστες ένα ευφορικό αποτέλεσμα, φαίνεται να βλάπτει τη μνήμη με δύο σημαντικούς τρόπους:
* Δυσκολίες στην κωδικοποίηση μνήμης: Ενώ οι χρήστες κάνναβης δεν βιώνουν “blackouts” (κενά μνήμης) όπως οι πότες μετά από μια μεγάλη δόση, είναι πιο δύσκολο να σχηματίσουν νέες μνήμες ενώ είναι υπό επιρροή.
* Βραχυπρόθεσμες δυσκολίες ανάκλησης: Η ανάκληση των γεγονότων ενώ είναι κάποιος σε ευφορικότητα και συχνά για μια περίοδο μετά την ευφορικότητα, μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι συχνοί χρήστες κάνναβης μπορεί να αναπτύξουν ανοχή σε αυτά τα αποτελέσματα[1]. Με άλλα λόγια, γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτές τις επιδράσεις και έχουν λιγότερη δυσκολία στην κωδικοποίηση μνημών ή στην ανάκληση γεγονότων μετά τη χρήση.
[1] Tabea Schoeler, Sagnik Bhattacharyya “The effect of cannabis use on memory function: an update” (Η επίδραση της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία μνήμης: μια ενημέρωση) Subst Abuse Rehabil. 2013;4:11–27.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931635/
Περίληψη
“Η διερεύνηση των επιπτώσεων της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία μνήμης εμφανίζεται δύσκολη. Ενώ οι έγκαιρες έρευνες παρατήρησης αποσκοπούσαν στην αποσαφήνιση των πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία μνήμης στους ανθρώπους, τα ευρήματα παρέμειναν αμφιλεγόμενα και επεσήμαναν ένα πρότυπο αλληλεπιδραστικών παραγόντων που επηρέασαν τη σχέση μεταξύ χρήσης κάνναβης και λειτουργίας μνήμης αντί για απλό άμεσο αποτέλεσμα κάνναβης. Μόνο πρόσφατα, μια πιο σαφής εικόνα της χρόνιας και οξείας επίδρασης της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία μνήμης προέκυψε μόλις οι μελέτες ελεγχθούν για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες και αρχίσουν να διερευνούν τις οξείες επιδράσεις της δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC) και της κανναβιδιόλης (CBD ), τα κύρια συστατικά του εκχυλίσματος του φυτού κάνναβης σε πειράματα φαρμακολογικής πρόκλησης. Έχουν αναφερθεί σχετικά σταθερά ευρήματα σε σχέση με τις οξείες βλάβες που προκαλούνται από μία δόση Δ9-THC σε λεκτική και λειτουργική μνήμη. Δεν είναι σαφές εάν μπορεί να παραμείνει πέρα από την κατάσταση τοξίκωσης. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι βλάβες φαίνονται ιδιαίτερα πιθανό να εκδηλωθούν και μπορεί επίσης να παραμείνουν μετά την αποχή, εάν η τακτική και βαριά χρήση ποικιλιών κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε Δ9-THC ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία. Παρόλο που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι μελέτες που χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές νευροαπεικόνισης άρχισαν να μοντελοποιούν τα νευρικά προβλήματα των αποτελεσμάτων της χρήσης κάνναβης και συνεπάγονται ένα δίκτυο λειτουργικών και μορφολογικών μεταβολών που μπορεί να μετριάσουν τις επιδράσεις της κάνναβης στη λειτουργία μνήμης. Οι μελλοντικές πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τις μεμονωμένες διαφορές, ιδιαίτερα το προηγούμενο ιστορικό κάνναβης και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και το ακριβές μείγμα των συστατικών της καταναλισκόμενης κάνναβης είναι απαραίτητες για τη διευκρίνιση του μεγέθους και των μηχανισμών από τους οποίους συμβαίνουν οι διαταραχές της μνήμης που προκαλούνται από την κάνναβη για να διασαφηνίσει τους υποκείμενους νευροβιολογικούς μηχανισμούς.”

Τα καλά νέα είναι ότι στους περισσότερους καταναλωτές, οι διαταραχές μνήμης φαίνεται να είναι προσωρινές. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η THC μειώνει σημαντικά την ανάκληση δύο ωρών μετά την κατανάλωση, αλλά δεν υπήρχαν υπολείμματα μετά από 24 έως 48 ώρες. Επίσης, η κάνναβη δεν φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να θυμάται τις υπάρχουσες μνήμες[2]. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν είναι κάποιος τελείως σε ευφορικότητα, είναι απίθανο να ξεχάσει την ημερομηνία γέννησής του, την κατοικία του ή το σχολείο στο οποίο πήγε.
[2] Leslie Iversen “Cannabis and the brain” (Η κάνναβη και ο εγκέφαλος) Brain 2003;126:1252-1270
https://academic.oup.com/brain/article/126/6/1252/330602…
Περίληψη
“Η δραστική ένωση στο βότανο κάνναβη, η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, ασκεί όλα τα γνωστά κεντρικά της αποτελέσματα μέσω του υποδοχέα κανναβινοειδών CB1. Η έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς κανναβινοειδών διευκολύνθηκε από τη διαθεσιμότητα εκλεκτικών ανταγωνιστών που δρουν στους υποδοχείς CB1 και τη δημιουργία ποντικών με knockout υποδοχέα CB1. Ιδιαίτερα σημαντικές κατηγορίες νευρώνων που εκφράζουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων CB1 είναι τα GABAergic interneurons στον ιππόκαμπο, την αμυγδαλή και τον εγκεφαλικό φλοιό, τα οποία επίσης περιέχουν τα νευροπεπτίδια χοληκυστοκινίνη. Ενεργοποίηση των υποδοχέων CB1 επακόλουθο της αναστολής της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών αμινοξέων και μονοαμινών. Τα λιπιδικά παράγωγα ανανδαμίδιο και 2-αραχιδονυλγλυκερόλη δρουν ως ενδογενείς υποκαταστάτες για υποδοχείς CB1 (ενδοκανναβινοειδή). Μπορούν να δρουν ως αναδρομικοί συναπτικοί μεσολαβητές των φαινομένων της επαγόμενης από αποπόλωση καταστολής της αναστολής ή διέγερσης στον ιππόκαμπο και την παρεγκεφαλίδα. Οι κεντρικές επιδράσεις των κανναβινοειδών περιλαμβάνουν τη διάρρηξη της ψυχοκινητικής συμπεριφοράς, την εξασθένιση της βραχυπρόθεσμης μνήμης, την τοξίκωση, την διέγερση της όρεξης, αντι-αισθαλγικές δράσεις (ειδικά κατά του πόνου νευροπαθητικής προέλευσης) και των αντιεμετικών επιδράσεων. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε χρόνιους χρήστες κάνναβης, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι αυτές οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες ή ότι συνοδεύονται από νευροπαθολογία που προκαλείται από φάρμακα. Ένα ποσοστό των τακτικών χρηστών κάνναβης αναπτύσσουν ανοχή και εξάρτηση από την ουσία. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρόνια χρήση κάνναβης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών ασθενειών, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τυχόν αιτιώδη συνάφεια. Οι πιθανές ιατρικές εφαρμογές της κάνναβης στη θεραπεία των επώδυνων μυϊκών σπασμών και άλλων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης εξετάζονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Τα φάρμακα που βασίζονται σε φάρμακα που ενισχύουν τη λειτουργία των ενδοκανναβινοειδών μπορούν να προσφέρουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο μέλλον.”

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης στη μνήμη;
Οι υψηλότερες δόσεις κάνναβης που λαμβάνονται συχνά μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη μακροχρόνια μνήμη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές κατέληξαν[3] στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κάνναβης για μεγάλο χρονικό διάστημα (πέντε ή περισσότερα χρόνια) ανέπτυξαν φτωχότερη ανάκληση μνήμης από ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο ή καθόλου.
[3] “Heavy pot use can permanently damage short-term memory, study shows” (Η βαριά χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, δείχνει μελέτη) https://www.seattletimes.com/…/study-says-heavy-marijuana-…/

Αλλά πόσο επηρεάστηκε η μνήμη τους;

Ο Reto Auer, καθηγητής στο University of Lausanne της Ελβετίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι εξέτασε περίπου 3.400 Αμερικανούς σε μια περίοδο 25 ετών. Δοκιμάζοντας τη λεκτική ανάκληση, διαπίστωσε ότι οι χρήστες που καπνίζουν καθημερινά θα μπορούσαν, κατά μέσο όρο, να ανακαλέσουν 8,5 από κάθε 15 λέξεις. Αντίθετα, όσοι καπνίζουν πολύ λιγότερο ή δεν καταναλώνουν καθόλου μπορούν να ανακαλέσουν 9 από τις 15 λέξεις.

Ενώ η διαφορά μισής λέξης δεν μοιάζει πολύ, ο Auer πρότεινε ότι όσο μεγαλύτερη χρονικά είναι η κατανάλωση, τόσο χειρότερη μνήμη θα μπορούσε να έχει ο χρήστης. Όμως, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, μόνο το 8 τοις εκατό θεωρούνταν συχνοί χρήστες.

Συγκεκριμένα, δεν βρήκαν ότι οι βαριές χρήστες είχαν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες, όπως η εστίαση και η ταχύτητα επεξεργασίας.

Μπορεί η κάνναβη να προστατεύσει τη μνήμη;
Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι υψηλότερα επίπεδα CBD [4] (ένα συστατικό της κάνναβης που δεν επιφέρει μέθη) μπορούν να αντισταθμίσουν την εξασθένιση της μνήμης από την THC[5]. Καλύτερα, η CBD μπορεί να έχει θεραπευτικό δυναμικό[6] για να αντιστρέψει ή να αποτρέψει ορισμένες γνωστικές διαταραχές.
[4] “CBD vs. THC: What’s the Difference?” (CBD vs. THC: Ποια είναι η διαφορά;) https://www.leafly.com/…/whats-the-deal-with-these-high-cbd…
[5] Morgan CJ, Schafer G, Freeman TP, Curran HV “Impact of cannabidiol on the acute memory and psychotomimetic effects of smoked cannabis: naturalistic study” (Επίδραση της κανναβιδιόλης στην οξεία μνήμη και τις ψυχομιμητικές επιδράσεις της καπνιζόμενης κάνναβης: φυσιογνωμική μελέτη) Br J Psychiatry. 2010 Oct;197(4):285-90
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20884951/
Πέριληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Τα δύο κύρια συστατικά της κάνναβης, η κανναβιδιόλη (CBD) και η Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), έχουν αντίθετα αποτελέσματα τόσο φαρμακολογικά όσο και συμπεριφορικά όταν χορηγούνται στο εργαστήριο. Η κάνναβη που κυκλοφορεί στον δρόμο είναι γνωστό ότι περιέχει ποικίλα επίπεδα από κάθε κανναβινοειδές.
ΣΤΟΧΟΙ: Να μελετήσει πώς τα ποικίλα επίπεδα CBD και THC έχουν αντίκτυπο στις οξείες επιδράσεις της ουσίας σε φυσιογνωμικές καταστάσεις.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Οι χρήστες κάνναβης (n = 134) δοκιμάστηκαν σε διάστημα 7 ημερών με μετρήσεις μνήμης και ψυχοτομιμητικά συμπτώματα, μία φορά ενώ ήταν χωρίς ουσίες και μία φορά εντόνως σε μέθη από την καπνιζόμενη κάνναβη που επέλεξαν. Χρησιμοποιώντας μια άνευ προηγουμένου μεθοδολογία, ένα δείγμα κάνναβης (καθώς και σάλιο) συλλέχθηκε από κάθε χρήστη και αναλύθηκε για επίπεδα κανναβινοειδών. Με βάση την υψηλότερη και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα κανναβιδιόλης στην κάνναβη, συγκρίθηκαν άμεσα δύο ομάδες ατόμων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι ομάδες δεν διέφεραν στην περιεχόμενη THC στην κάνναβη που καπνίζουν. Σε αντίθεση με την αξιοσημείωτη βλάβη στην ανάκληση πεζού λόγου των ατόμων που καπνίζουν κάνναβης χαμηλής περιεκτικότητας σε κανναβιδιόλη, οι συμμετέχοντες που καπνίζουν κάνναβη με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη δεν έδειξαν καμία βλάβη στη μνήμη. Η περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη δεν επηρέασε τα ψυχομιμητικά συμπτώματα, τα οποία ήταν αυξημένα και στις δύο ομάδες όταν ήταν σε κατάσταση μέθης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ανταγωνιστικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης στον υποδοχέα CB(1) είναι πιθανώς υπεύθυνες για το προφίλ της στην καπνιζόμενη κάνναβη, εξασθενίζοντας τις επιδράσεις της THC που επηρεάζουν τη μνήμη. Όσον αφορά τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης που σχετίζεται με το κάπνισμα κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη όπως το ‘skunk’ και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τις ποικιλίες με ψηλότερα επίπεδα κανναβιδιόλης.”
[6] (ό.π.) “The effect of cannabis use on memory function: an update” (Η επίδραση της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία μνήμης: μια ενημέρωση)

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η CBD θα μπορούσε να προστατεύσει από την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή από την κατάχρηση αλκοόλ. Το National Institute of Mental Health (NIMH) ανέφερε ότι η CBD μείωσε τον κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο[7] κατά 60%.
[7] “Pot Compound Protects Against Alcohol-Induced Brain Damage” (Συστατικό της κάνναβης προστατεύει από βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από το αλκοόλ) https://norml.org/…/pot-compound-protects-against-alcohol-i…

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η CBD θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νευροπροστατευτικό και να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια ή η νόσος του Alzheimer[8].
[8] “5 Ways Cannabis Could Be Helping Alzheimer’s Patients” (5 τρόποι που η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με νόσο του Alzheimer) https://www.leafly.com/…/the-medical-minute-5-ways-cannabis…

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση κακών αναμνήσεων
Σε γενικές γραμμές, δεν θεωρούμε την μη απομνημόνευση ως ένα καλό πράγμα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για άτομα με PTSD (μετρατραυματική διαταραχή του στρες)[9], είναι μια διαφορετική ιστορία. Ένα από τα συμπτώματα που καθορίζουν την PTSD είναι η αδυναμία των πασχόντων να σβήσουν τις αναμνήσεις από τραυματικό συμβάν (ή γεγονότα) που προκάλεσε την PTSD όπως κατάχρηση, σεξουαλική επίθεση ή μάχη.
[9] “Cannabis and Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)” (Η κάνναβη και η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD)) https://www.leafly.com/…/cannabis-and-post-traumatic-stress…

Οι βετεράνοι διαμαρτύρονται τακτικά[10] ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες που τους συνταγογραφούνται από τους γιατρούς (όπως τα πολύ εθιστικά φάρμακα κατά του άγχους, Xanax και Valium) δεν λειτουργούν καλά και μερικές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
[10] “Veterans complain PTSD symptoms don’t improve” (Οι βετεράνοι παραπονούνται ότι τα συμπτώματα της PTSD δεν βελτιώνονται) https://www.cbsnews.com/…/veterans-complain-ptsd-symptoms-…/

Πολλοί βετεράνοι στρέφονται στην κάνναβη υποστηρίζοντας ότι είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί. Η προκλινική έρευνα δείχνει[11] ότι η THC και η CBD μπορούν να “διαταράξουν την ανασυγκρότηση των αρνητικών αναμνήσεων”. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο Dr. Mike Hart από το Marijuana for Trauma[12], “Η κάνναβη βοηθά τους ανθρώπους να ξεχνούν τις οδυνηρές και ενοχλητικές αναμνήσεις”.
[11] Stern CA, Gazarini L, Vanvossen AC, Zuardi AW, Galve-Roperh I, Guimaraes FS, Takahashi RN, Bertoglio LJ “Δ9-Tetrahydrocannabinol alone and combined with cannabidiol mitigate fear memory through reconsolidation disruption” (Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη μόνη και συνδυασμένη με κανναβιδιόλη μετριάζει τη μνήμη φόβου μέσω διάσπασης της ανάκλησης) Eur Neuropsychopharmacol. 2015 Jun;25(6):958-65.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25799920
Περίληψη
“Η Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) είναι τα κύρια συστατικά του φυτού Cannabis sativa, το οποίο καταναλώνεται συχνά από άτομα που εκτίθενται σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις για ανακούφιση από τη συμπτωματολογία τους. Εξακολουθεί να είναι άγνωστο αν η THC θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διατήρηση μιας αποσπασματικής μνήμης που σχηματίστηκε τότε όταν λαμβάνεται χωριστά ή/και σε συνδυασμό με την CBD. Η παρούσα μελέτη επεδίωξε να διερευνήσει αυτό το θέμα σε προκλινικό επίπεδο. Αναφέρουμε ότι η THC (0,3-10mg/kg, i.p.) ήταν σε θέση να διαταράξει την ανασυγκρότηση μίας μνήμης συσχετιζόμενης με συμφραζόμενα φόβου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη έκφραση μια κατάστασης παγώματος για πάνω από 22 ημέρες. Αυτή η επίδραση εξαρτιόταν από την ενεργοποίηση υποδοχέων κανναβινοειδούς τύπου-1 που εντοπίστηκαν σε προλιμβική υποπεριφέρεια του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού και στην ανάκτηση/ επανενεργοποίηση μνήμης. Επειδή η CBD μπορεί να εξουδετερώνει τις αρνητικές ψυχοτρόπες επιδράσεις που προκαλούνται από την THC και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αναστολέας ανάκλησης, ερευνήσαμε και αποδείξαμε ότι η συσχέτιση των υπο-αποτελεσματικών δόσεων αυτών των δύο ενώσεων ήταν εξίσου αποτελεσματική στην εξασθένιση της συντήρησης μνήμης φόβου με πρόσθετο τρόπο και μια αναλογία δόσεων 10 προς 1, η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που συνήθως βρίσκεται στα δείγματα αναψυχής του C. sativa. Σημειωτέον ότι ούτε η THC ούτε η CBD συν THC παρεμβαίνουν με συμπεριφορές σχετιζόμενες με άγχος και κινητική δραστηριότητα όπως εκτιμήθηκε στην αυξημένη δοκιμή συν-λαβύρινθο σε χρονικό σημείο που συμπίπτει με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους στην ανασύσταση / ανάκληση μνήμης. Συνολικά, τα παρόντα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή θεραπευτική αξία της χρήσης THC ή/και CBD για την άμβλυνση μιας δυσλειτουργικής αποστροφής μνήμης μέσω διαταραχής της ανάκλησης σε ασθενείς με μετατραυματικό στρες.”
[12] “Marijuana for Trauma” (Η κάνναβη για το τραύμα) https://canadahouseclinics.ca/

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες
Μόλις έχουμε αρχίσει να κατανοούμε το πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη μνήμη, αλλά ενθαρρυντικά, φαίνεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι υπερβολικές. Ναι, η κάνναβη μπορεί να σε κάνει να ξεχνάς κατά τη χρήση (ή λίγο αργότερα) και, ναι, μπορεί να έχει μέτριο αντίκτυπο στην προφορική ανάκληση σε χρόνιους, μακροχρόνιους χρήστες. Αλλά, στους περισσότερους ανθρώπους, μετά από μια σύντομη περίοδο αποχής, η λειτουργία μνήμης επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Επιπλέον, ανακαλύπτουμε πιθανά θεραπευτικά οφέλη. Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ειδικά όταν πρόκειται για τη μελέτη κάνναβης για τη θεραπεία διαταραχών όπως η PTSD ή για την πρόληψη καταστάσεων όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson και η άνοια που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι καθώς η κοινή γνώμη μετατοπίζεται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα διευκολύνει τους περιορισμούς που επιτρέπουν στους επιστήμονες να πραγματοποιούν έρευνα από το εργαστήριο και να διεξάγουν περισσότερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Η έρευνα λέει ότι η κάνναβη μπορεί να αναζωογονήσει τους ηλικιωμένους εγκέφαλους και να καταπολεμήσει την άνοια
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Research Says Cannabis May Revitalize Elderly Brains And Help Fight Dementia” https://herb.co/news/health/cannabis-dementia/ , Rob Hoffman, Oct 13, 2017)

Η καταπολέμηση της άνοιας είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ανάψετε ένα γεμάτο τσιγαριλίκι με τη γιαγιά σας.

Η χρήση κάνναβης δίνει τη θέση της στην παρανοία και η παράνοια δίνει τη θέση της στις τρομακτικές αναζητήσεις της Google για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης[1]. Μέχρι τώρα, αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτικά. Αλλά νέα έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ανώτερης λειτουργίας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους και μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πώς να θεραπεύσουμε την άνοια.
[1] “Dangers of Marijuana: Long-Term Effects on the Brain and Body” (Κίνδυνοι από τη κάνναβη: Μακροπρόθεσμες επιδράσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα) https://americanaddictioncenters.org/mari…/long-term-effects

Αυτή η νέα μελέτη διεξήχθη από τον Andreas Zimmer από το University of Bonn της Γερμανίας. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine[2], αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της κάνναβης στον ηλικιωμένο εγκέφαλο ποντικού.
[2] Bilkei-Gorzo A, Albayram O, Draffehn A, Michel K, Piyanova A, Oppenheimer H, Dvir-Ginzberg M, Rácz I, Ulas T, Imbeault S, Bab I, Schultze JL, Zimmer A “A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice” (Μία χρόνια χαμηλή δόση Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) αποκαθιστά τη γνωστική λειτουργία σε γερασμένα ποντίκια) Nat Med. 2017 Jun;23(6):782-787.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28481360
Περίληψη
“Η ισορροπία μεταξύ επιβλαβών, προ-γήρανσης, συχνά στοχαστικών διαδικασιών και αντισταθμιστικών ομοιοστατικών μηχανισμών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της γήρανσης. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) αποτελεί μέρος αυτών των μηχανισμών, επειδή ρυθμίζει τις φυσιολογικές διεργασίες που είναι υποκείμενες της γήρανσης. Η δραστικότητα του ΕΚΣ μειώνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, καθώς η έκφραση του υποδοχέα CB1 και η σύζευξη με τις πρωτεΐνες G μειώνονται στους εγκεφαλικούς ιστούς ηλικιωμένων ζώων και τα επίπεδα του κύριου ενδοκανναβινοειδούς της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης (2-AG) είναι χαμηλότερα. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί άμεση σχέση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς τόνου (του συνόλου του ΕΚΣ) και των συμπτωμάτων γήρανσης. Εδώ δείχνουμε ότι μια χαμηλή δόση Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) αντιστρέφει την πτώση της γνωστικής απόδοσης των ποντικών ηλικίας 12 και 18 μηνών που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτό το συμπεριφορικό αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από αυξημένη έκφραση πρωτεϊνών συναπτικού δείκτη και αυξημένη πυκνότητα του στελέχους ιππόκαμπου. Η θεραπεία με THC αποκαθιστά τα μοτίβα μεταγραφής του γονιδίου ιππόκαμπου έτσι ώστε τα προφίλ έκφρασης των ποντικών που έχουν υποστεί αγωγή με THC ηλικίας 12 μηνών να μοιάζουν πολύ με εκείνα των ζώων χωρίς THC ηλικίας 2 μηνών. Τα μεταγραφικά αποτελέσματα της THC εξαρτώνται κρίσιμα από τους γλουταμινεργικούς υποδοχείς CB1 και την ακετυλίωση της ιστόνης, καθώς η αναστολή τους εμπόδισε τα ευεργετικά αποτελέσματα της THC. Έτσι, η αποκατάσταση της σηματοδότησης CB1 σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη θεραπεία των γνωστικών βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία.”

Σύμφωνα με έρευνες του University of Bonn, η THC μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της γήρανσης του ηλικιωμένου εγκεφάλου και να καταπολεμήσει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως η άνοια.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια ηλικίας δύο μηνών, δώδεκα μηνών και 18 μηνών THC για έναν μήνα. Έχοντας υπόψη ότι η μέση διάρκεια ζωής ενός ποντικιού είναι περίπου δύο χρόνια, τα ποντίκια ηλικίας 18 μηνών είναι ηλικιωμένα (σε έναν ποντικίσιο χρόνο). Η ποσότητα THC που χορηγήθηκε ήταν σχετικά μικρή (και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν αρκετή για να φέρει τα ποντίκια σε ευφορική κατάσταση, με τον τρόπο που ξέρουμε).
[3] “A little cannabis every day might keep brain ageing at bay” (Λίγη κάνναβη την μέρα κάνει την γήρανση του εγκεφάλου πέρα) https://www.newscientist.com/…/2130257-a-little-cannabis-e…/

Ενώ τα νεαρά ποντίκια επηρεάστηκαν αρνητικά από τα σημάδια της μείωσης της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης που παρουσίαζαν με την THC, τα ηλικιωμένα ποντίκια άκμασαν. Στην πραγματικότητα, ήταν σαν να αντιστρέφονταν οι εγκέφαλοι τους πίσω στο χρόνο σε μια πιο νεανική και άκρως λειτουργική ηλικία. Οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων έγιναν πιο δραστήριες. Οι δυνατότητες μνήμης και εκμάθησης ενισχύθηκαν. Τα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου αντιστράφηκαν.

“Επαναλάβαμε αυτά τα πειράματα πολλές φορές”, λέει ο Zimmer στο New Scientist. “Είναι μια πολύ ισχυρή και βαθιά επίδραση”.

Αυτά τα αποτελέσματα ανακαλύφθηκαν υποβάλλοντας ποντίκια σε δοκιμασίες όπως σύνθετους λαβύρινθους και στην ικανότητα για αναγνώριση προσώπου (άλλων ποντικών που είχαν συναντήσει προηγουμένως).

Ίσως να μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις αυτά τα ευρήματα για να δικαιολογήσεις την ενθάρρυνση των παππούδων σου για να δοκιμάσουν μαζί σου την κάνναβη.

Όμως, όπως λέει η Susan Weiss , διευθύντρια του Division of Extramural Research στο National Institute on Drug Abuse, στην Scientific American, είναι σημαντικό να μην βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Ενώ τα ποντίκια χρησιμοποιούνται συχνά για εργαστηριακές εξετάσεις λόγω των βιολογικών και συμπεριφορικών τους ομοιότητων με τους ανθρώπους, απλά δεν είναι άνθρωποι. Είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα αυτά ισχύουν και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την CBD[4], η οποία έχει γίνει ευρέως δημοφιλής για ιατρική χρήση εξαιτίας της έλλειψης ψυχοδραστικών ιδιοτήτων, το κανναβινοειδές που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν THC. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα ευρήματα της έρευνας εδώ μπορούν να υπολογιστούν και να εφαρμοστούν στους ανθρώπους, θα είναι πιθανόν να χρειαστούν δόσεις που να επιφέρουν ευφορικότητα για να αποκομιστούν αυτά τα πιθανά οφέλη. Ανάλογα με το αν σου αρέσει ή όχι αυτό το συναίσθημα, αυτό θα είναι είτε ένα τεράστιο όφελος είτε ένα σημαντικό εμπόδιο στη φαρμακευτική χρήση.
[4] “What is CBD? What You Need to Know About Cannabidiol” (Τι είναι η CBD; Τι πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/learn/what-is-cbd/

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης είναι αξιοσημείωτα. Όπως γράφει η Scientific American, το αποτέλεσμα της χορήγησης THC σε ηλικιωμένους ποντικούς ήταν ότι “οι νευρώνες στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου κρίσιμη για την μάθηση και την μνήμη, πυροδότησαν περισσότερες συναπτικές διαδικασίες, τα σημεία επαφής για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων”.

“Είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό εύρημα”, λέει ο Zimmer στο New Scientist.

Οι ερευνητές βλέπουν πως αυτή τη μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω έρευνα σε ασθένειες που επηρεάζουν τον γηραιό εγκέφαλο, όπως η άνοια. Είναι περίεργο το να φανταστεί κανείς ότι η έρευνα σχετικά με την κάνναβη συνήθως μας λέει ότι χρήση της επιφέρει απώλεια μνήμης και μπέρδεμα, αλλά η πρωτοποριακή έρευνα είναι συνήθως απροσδόκητη. Ας ελπίσουμε ότι, περαιτέρω έρευνα μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις θεωρίες. Μέχρι τότε, θα κρατήσω το ότι είναι ευκαιρία να πούμε στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να ανάψουν από κανένα τσιγαράκι που και που.

Χρησιμοποιώντας την CBD (κανναβιδιόλη) για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου του Alzheimer και της άνοιας
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από το: Dementia Care Central, “Using CBD (Cannabidiol) to Treat the Symptoms of Alzheimer’s & Other Dementias” https://www.dementiacarecentral.com/aboutdement…/treating/…/ , January 29, 2019)

Τι είναι η CBD;
Η CBD (γνωστή και ως κανναβιδιόλη / cannabidiol) είναι μια ένωση που παράγεται από το φυτό της κάνναβης και έχει θετικά φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά δεν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται “ευφορικότητα” ή ανησυχία. Η CBD, με διάφορες μορφές, είναι νόμιμη σε 46 αμερικανικές πολιτείες.

Η CBD δεν πρέπει να συγχέεται με τη κάνναβη ή την ένωση THC (τετραϋδροκανναβινόλη) η οποία είναι γνωστή για τη δημιουργία μιας “ευφορικότητας” με τους χρήστες της. Η CBD προέρχεται από τα φυτά κλωστικής κάνναβης. Το έλαιο CBD είναι η συνηθέστερη μορφή χορήγησης της ένωσης με το έλαιο να περιέχεται σε κάψουλες γέλης ή σε μπουκαλάκι με σταγονόμετρο.

Τα οφέλη υγείας της CBD στην άνοια
Οι καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια που μπορούν να βοηθηθούν από την CBD περιλαμβάνουν: τη νόσο του Alzheimer, την αγγειακή άνοια (vascular dementia), την άνοια με τα Lewy bodies (dementia with Lewy bodies, DLB), τη νόσο του Parkinson, την μετωποκροταφική άνοια (frontotemporal dementia) και τη νόσο του Huntington.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Salk Institute της Καλιφόρνιας, η μελέτη του 2017[1] έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κανναβινοειδή όπως η CBD θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άρση της άνοιας από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα φάρμακο CBD για τους σκοπούς της θεραπείας της άνοιας, έχει εγκρίνει ένα φάρμακο βασισμένο στο CBD για τη θεραπεία της επιληψίας.
[1] “Cannabinoids remove plaque-forming Alzheimer’s proteins from brain cells” (Τα κανναβινοειδή αφαιρούν από τα κύτταρα εγκεφάλου πρωτεΐνες Alzheimer που σχηματίζουν πλάκες) https://www.salk.edu/…/cannabinoids-remove-plaque-forming-…/

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η CBD μπορεί να εργαστεί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για τα άτομα με άνοια, μειώνοντας τη φλεγμονή, μειώνοντας τη συσσώρευση οξυγόνου και λειτουργώντας ως ερεθιστικό εγκεφάλου και νευροπροστατευτικό.


η συνέχεια των άρθρων στο αρχείο PDF:
Η Κάνναβη και η Άνοια.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/2272964816311572

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση