Θεραπεύουν τα κανναβινοειδή τα συμπτώματα αμυλοείδωσης;

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Medical Marijuana, “Cannabinoids treat Amyloidosis Symptoms” https://www.medicalmarijuana.com/…/cannabinoids-treat-amyl…/ )

Στην ιατρική, η αμυλοείδωση αναφέρεται σε μια ποικιλία καταστάσεων στις οποίες οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες αποτίθενται ασυνήθιστα πάνω σε όργανα ή/και ιστούς. Η αμυλοείδωση μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Μπορεί να εμφανιστεί ως δική της οντότητα ή “δευτερογενώς” ως αποτέλεσμα μιας άλλης ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, των χρόνιων λοιμώξεων (όπως φυματίωση ή οστεομυελίτιδα) ή χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα). Η αμυλοείδωση μπορεί επίσης να εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος λόγω γήρανσης. Αυτή η τοπική μορφή αμυλοείδωσης δεν έχει συστημικές συνέπειες για το υπόλοιπο σώμα. Η πρωτεΐνη που εναποτίθεται στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο του Alzheimer είναι μια αμυλοειδής μορφή.

Η συστηματική αμυλοείδωση έχει ταξινομηθεί σε τρεις κύριους τύπους που είναι και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτοί διακρίνονται από έναν κώδικα δύο γραμμάτων ο οποίος αρχίζει με ένα Α (για το αμυλοειδές). Το δεύτερο γράμμα του κώδικα σημαίνει την πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στους ιστούς σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο αμυλοείδωσης. Οι τύποι συστηματικής αμυλοείδωσης κατηγοριοποιούνται σήμερα ως πρωτοπαθής (AL), δευτεροπαθής (ΑΑ) και κληρονομική (ATTR).

Πρωτοπαθής αμυλοείδωση:
Η πρωτοπαθής αμυλοείδωση ή AL (primary amyloidosis), συμβαίνει όταν ένα εξειδικευμένο κύτταρο στον μυελό των οστών (κύτταρο πλάσματος / plasma cell) υπερθεματίζει αυθόρμητα ένα συγκεκριμένο τμήμα πρωτεΐνης ενός αντισώματος που ονομάζεται ελαφριά αλυσίδα (light chain). (Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κωδικοποιείται ως AL). Οι εναποθέσεις στους ιστούς των ατόμων με πρωτοπαθή αμυλοείδωση είναι πρωτεΐνες AL. Η πρωτοπαθής αμυλοείδωση μπορεί να εμφανιστεί με καρκίνο του μυελού των οστών των κυττάρων πλάσματος που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα. Η πρωτοπαθής αμυλοείδωση δεν συσχετίζεται με άλλες ασθένειες, αλλά είναι μια οντότητα ασθένειας από μόνη της, η οποία συμβατικά απαιτεί χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester στην Μινεσότα και του Boston University στην Βοστόνη της Μασαχουσέτης έχουν δείξει ότι υπάρχουν οφέλη από τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, συλλέγοντας τα ίδια τα βλαστοκύτταρα των ασθενών για να θεραπεύσουν την πρωτοπαθή αμυλοείδωση.

Δευτεροπαθής αμυλοείδωση:
Όταν η αμυλοείδωση εμφανίζεται “δευτερογενώς” ως αποτέλεσμα άλλης ασθένειας, όπως πολλαπλού μυελώματος, χρόνιων λοιμώξεων (για παράδειγμα, φυματίωσης ή οστεομυελίτιδας) ή χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών (για παράδειγμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας και αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας), η κατάσταση αναφέρεται ως δευτεροπαθής αμυλοείδωση ή ΑΑ (secondary amyloidosis). Οι αποθέσεις αμυλοειδούς στον ιστό σε δευτεροπαθή αμυλοείδωση είναι πρωτεΐνες ΑΑ. Η θεραπεία της δευτεροπαθούς αμυλοείδωσης στους ασθενείς έχει ως στόχο τη θεραπεία της υποκείμενης ασθένειας στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή.

Κληρονομική αμυλοείδωση:
Η κληρονομική αμυλοείδωση ή ATTR (familial amyloidosis) είναι μια σπάνια μορφή κληρονομικής αμυλοείδωσης. Οι αποθέσεις αμυλοειδούς στην κληρονομική αμυλοείδωση αποτελούνται από την πρωτεΐνη τρανσθυρετίνη ή TTR, η οποία παρασκευάζεται στο ήπαρ. Η κληρονομική αμυλοείδωση είναι ένα κληρονομικό αυτοσωμικό που κυριαρχεί στην ορολογία της γενετικής. Αυτό σημαίνει ότι για τους απογόνους ενός ατόμου με την κατάσταση, υπάρχει πενήντα τοις εκατό πιθανότητα να το κληρονομήσει.

Αμυλοείδωση μικροσφαιρίνης βήτα-2:
Η αμυλοείδωση μικροσφαιρίνης βήτα-2 συμβαίνει όταν αναπτύσσονται αποθέσεις αμυλοειδούς σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με μακροχρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οι αμυλοειδείς αποθέσεις αποτελούνται από πρωτεΐνη β-2 μικροσφαιρίνης και συχνά βρίσκονται γύρω από αρθρώσεις.

Εντοπισμένες αμυλοειδώσεις:
Οι πολλές μορφές τοπικής αμυλοείδωσης είναι αποτέλεσμα αμυλοειδών εναποθέσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και είναι διαφορετικές από τις συστηματικές μορφές εναποθέσεις αμυλοειδούς σε όλο το σώμα. Οι τοπικές αποθέσεις αμυλοειδούς εμφανίζονται στον εγκέφαλο στη νόσο του Alzheimer. Σε διάφορους ιστούς, συχνά με γήρανση, το αμυλοειδές μπορεί να παράγεται τοπικά και να εναποτίθεται και προκαλεί έτσι βλάβη ιστού.

Σημάδια και συμπτώματα:
Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της αμυλοείδωσης εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος των αμυλοειδών εναποθέσεων.
Η AL μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ιστό. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
* Καρδιακές παθήσεις και ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με AL έχουν καρδιακή νόσο
* Εγκεφαλικό επεισόδιο
* Διαταραχές των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας
* Διαταραχές του γαστρεντερικού (ΓΕ), όπως διάτρηση, αιμορραγία, αργή κίνηση της ύλης μέσω της οδού ΓΕ και απόφραξη
* Διευρυμένο ήπαρ
* Μειωμένη λειτουργία του σπλήνα
* Μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων και άλλων ενδοκρινών αδένων
* Επιδερμικές αλλοιώσεις, όπως όγκοι, αλλαγές χρώματος, πορφύρα (αιμορραγία στο δέρμα) γύρω από τα μάτια και εύκολη πρόκληση μώλωπα
* Διευρυμένη γλώσσα, μερικές φορές με οίδημα κάτω από το σαγόνι, δυσκολίες στην αναπνοή και υπνική άπνοια
* Προβλήματα πνευμόνων
* Οίδημα των αρθρώσεων των ώμων (μπορεί να μοιάζουν με μαξιλαράκια κάτω από το δέρμα)
* Προβλήματα αιμορραγίας

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα κληρονομικής αμυλοείδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
* Διαταραχές του νευρικού συστήματος
* Γαστρεντερικές καταστάσεις, όπως διάρροια και απώλεια βάρους
* Καρδιακά προβλήματα
* Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
* Νεφρική νόσο, αν και αυτό είναι λιγότερο κοινό εδώ από ότι είναι στην AL

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα δευτεροπαθούς αμυλοείδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
* Νεφρική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή είναι η αιτία θανάτου στο 40 – 60% των περιπτώσεων.
* Διευρυμένο ήπαρ
* Διευρυμένη σπλήνα
* Καρδιακά προβλήματα, αυτά είναι σπάνια και λιγότερο σοβαρά από ότι σε άλλες μορφές αμυλοείδωσης.
* Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ΑΑ είχαν μια σχετική φλεγμονώδη ασθένεια για μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Θεραπεία:
Η αρχική θεραπεία της αμυλοείδωσης περιλαμβάνει τη διόρθωση της ανεπάρκειας οργάνου και τη θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης ασθένειας (όπως μυέλωμα, μόλυνση ή φλεγμονή). Η ασθένεια ανακαλύπτεται συχνά μετά από σημαντική βλάβη οργάνων. Επομένως, η σταθεροποίηση της λειτουργίας των οργάνων είναι ένας αρχικός στόχος της θεραπείας. Η συχνότερη αιτία θανάτου στη συστηματική αμυλοείδωση είναι η νεφρική ανεπάρκεια.
Οι Σεφαραδικοί Εβραίοι και οι Τούρκοι κληρονομούν μια γενετική ασθένεια που ονομάζεται Κληρονομικός Μεσογειακός Πυρετός (Familial Mediterranean Fever), ο οποίος σχετίζεται με αμυλοείδωση και χαρακτηρίζεται από επεισόδια “προσβολών” πυρετού και πόνων στις αρθρώσεις και στην κοιλιά. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να προληφθούν με το φάρμακο κολχικίνη (colchicine). Οι Αρμένιοι και Ασκεναζίτες Εβραίοι έχουν επίσης υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης Κληρονομικού Μεσογειακού Πυρετού, αλλά δεν υποφέρουν από ασθένεια απόθεσης αμυλοειδούς. Άλλες αναφορές για αμυλοείδωση σε οικογένειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η κληρονομική αμυλοείδωση μπορεί τώρα να θεραπευτεί με μεταμόσχευση ήπατος. Αυτή η επιλογή απαιτεί ακριβή διάγνωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που προκαλεί την ασθένεια.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ΑΑ, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση. Η υποκείμενη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι απαραίτητη στην κληρονομική αμυλοείδωση.

Φαρμακευτικές Θεραπείες:
Ένας συνδυασμός πρεδνιζόνης (prednisone, κορτικοστεροειδές) και μελφαλάνης (melphalan, Alkeran, που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της AL. Τα μεταμοσχεύματα βλαστοκυττάρων είναι επίσης μια θεραπεία για AL.
Για να βοηθηθούν οι ασθενείς με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να προτείνει:
* Διουρητικά για την ανακούφιση της διόγκωσης που προκαλείται από την κατακράτηση υγρών
* Αντιαρρυθμικά για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
* Μετοκλοπραμίδη (Metoclopramide) για να βοηθήσει στο άδειασμα του φαγητού από το στομάχι

Τι την προκαλεί:
Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί την αμυλοείδωση και μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Η κληρονομική αμυλοείδωση οφείλεται σε γενετικές αλλαγές που προκαλούν το σώμα να δημιουργεί μη φυσιολογικές πρωτεΐνες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς μεγαλώνουμε, βλάβη συσσωρεύεται στο σώμα και προκαλεί την ασθένεια. Αυτό το είδος βλάβης μπορεί να προέλθει από την χρήση του οξυγόνου (οξείδωση) από το σώμα και από τις ελεύθερες ρίζες (επιβλαβή υποπροϊόντα που σχηματίζονται όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν ενέργεια). Το αμυλοειδές είναι επίσης πιο πιθανό να σχηματιστεί σε άτομα που έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μόλις ξεκινήσουν οι εναποθέσεις αμυλοειδούς, φαίνεται να συνεχίζουν να χτίζονται στις ίδιες θέσεις. Η καρδιά, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα και η γαστρεντερική οδός είναι τα πιο συχνά μέρη που επηρεάζονται.
Η αιτία της πρωτοπαθούς αμυλοείδωσης είναι άγνωστη. Η κατάσταση σχετίζεται με την ανώμαλη και υπερβολική παραγωγή αντισωμάτων από έναν τύπο ανοσοκυττάρου που ονομάζεται κύτταρο πλάσματος (plasma cell).

Η πρωτοπαθής αμυλοείδωση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν:
* Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
* Καρδιακή μυική βλάβη (καρδιομυοπάθεια) που οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
* Δυσλειτουργία απορρόφησης των εντέρων
* Διεύρυνση του ήπατος
* Νεφρική ανεπάρκεια
* Νεφριτικό σύνδρομο
* Νευροπάθεια (νεύρα που δεν λειτουργούν σωστά)
* Ορθοστατική υπόταση (μη φυσιολογική πτώση της αρτηριακής πίεσης στην κίνηση για όρθια θέση)

Οι εναποθέσεις συσσωρεύονται στα προσβεβλημένα όργανα, προκαλώντας τους να γίνουν δύσκαμπτα, γεγονός που μειώνει την ικανότητά τους να λειτουργούν.
Δεν έχουν εντοπιστεί παράγοντες κινδύνου. Η πρωτοπαθής αμυλοείδωση είναι σπάνια. Είναι παρόμοια με το πολλαπλό μυέλωμα και αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα όργανα που επηρεάζονται από τις εναποθέσεις. Σε αυτά τα όργανα μπορεί να περιλαμβάνονται η γλώσσα, τα έντερα, οι σκελετικοί και λείοι μύες, τα νεύρα, το δέρμα, οι σύνδεσμοι, η καρδιά, το συκώτι, ο σπλήνας και οι νεφροί.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
* Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
* Διευρυμένη γλώσσα
* Κόπωση
* Μούδιασμα των χεριών και των ποδιών
* Δυσκολία στην αναπνοή
* Αλλαγές στο δέρμα
* Προβλήματα κατάποσης
* Οίδημα στα χέρια και τα πόδια
* Αδύναμη λαβή
* Απώλεια βάρους

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με αυτήν την ασθένεια:
* Μειωμένη παραγωγή ούρων
* Διάρροια
* Βαθιά ή αλλαγμένη φωνή
* Πόνος στις αρθρώσεις
* Αδυναμία

Εξετάσεις:
Ο γιατρός σου μπορεί να ανακαλύψει ότι έχεις ένα διευρυμένο ήπαρ ή σπλήνα.
Εάν υπάρχει υποψία βλάβης για τον οργανισμό, ο γιατρός σου μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει την αμυλοείδωση αυτού του οργάνου. Για παράδειγμα:
Ο κοιλιακός υπερηχογράφος μπορεί να αποκαλύψει ένα πρησμένο ήπαρ ή σπλήνα.
Η αναρρόφηση του κοιλιακού λίπους, η βιοψία του ορθικού βλεννογόνου ή η βιοψία του μυελού των οστών μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Μια αξιολόγηση της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα), μπορεί να αποκαλύψει αρρυθμίες, μη φυσιολογικούς ήχους καρδιάς ή σημεία συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ένα ηχοκαρδιογράφημα δείχνει κακή κίνηση του καρδιακού τοιχώματος, εξαιτίας ενός άκαμπτου καρδιακού μυός.
Μια αξιολόγηση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να δείξει ότι οι λαβές με τα χέρια είναι αδύναμες. Η ταχύτητα της αγωγιμότητας του νεύρου παρουσιάζει ανωμαλίες.
Οι δοκιμασίες νεφρικής λειτουργίας μπορεί να εμφανίσουν σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας ή υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα (νεφριτικό σύνδρομο).
Το επίπεδο BUN (άζωτο ουρίας αίματος) αυξάνεται.
Η κρεατινίνη του ορού αυξάνεται.
Η ανάλυση ούρων παρουσιάζει πρωτεΐνες, πήγματα ή λίπος.

Η ασθένεια αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα των ακόλουθων εξετάσεων:
* Πρωτεΐνη Bence-Jones (ποσοτική)
* Βιοψία καρπιαίου σωλήνα
* Βιοψία καρκίνου
* Ανοσοηλεκτροφόρηση – ορός
* Βιοψία του μυοκαρδίου
* Βιοψία των νεύρων
* Ποσοτικές ανοσοσφαιρίνες
* Βιοψία γλώσσας
* Πρωτεΐνες ούρων

Θεραπεία:
Μερικοί ασθενείς με πρωτοπαθή αμυλοείδωση ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία που επικεντρώνεται στα μη φυσιολογικά κύτταρα πλάσματος. Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μπορεί να γίνει, όπως στο πολλαπλό μυέλωμα.
Σε δευτεροπαθή αμυλοείδωση, η επιθετική θεραπεία της νόσου που προκαλεί την περίσσεια αμυλοειδούς πρωτεΐνης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ή/και να επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου. Επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστούν, όταν χρειάζεται.

Προοπτική (Πρόγνωση):
Πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια εξαρτάται από τα όργανα που επηρεάζονται. Όταν η καρδιά και οι νεφροί εμπλέκονται, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Η συστηματική (συστημική) συμμετοχή του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε 1 έως 3 χρόνια.

Πιθανές επιπλοκές:
* Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
* Θάνατος
* Ενδοκρινική αποτυχία (ορμονική διαταραχή)
* Νεφρική ανεπάρκεια
* Αναπνευστική ανεπάρκεια

Πρόληψη:
Δεν υπάρχει γνωστή πρόληψη για πρωτοπαθή αμυλοείδωση.

Αποτελέσματα έρευνας:
Η THC εμποδίζει το σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς. Η κάνναβη αναστέλλει τη συσσωμάτωση πεπτιδίων Β-αμυλοειδούς. Τα κανναβινοειδή έχουν ανοσοδιαμορφωτικές ιδιότητες (χρήσιμες σε νευροφλεγμονώδεις ασθένειες). Η THC καταστέλλει τις κυτταρικές μεσολαβούμενες ανοσοαποκρίσεις. Η THC είναι νευροπροστατευτική και αναλγητική. Η CBD μειώνει τη φλεγμονή, το άγχος και τη ναυτία. Η CBN είναι ασθενής αγωνιστής CB1R και CB2R. Τα πλέον γνωστά ενδοκανναβινοειδή είναι: το ανανδαμίδιο και η 2-αροχιδονυλογλυκερόλη – και τα δύο είναι νευροδιαβιβαστές και και τα δύο συντίθενται “κατ’ απαίτηση” μέσω πολλαπλών βιοσυνθετικών μονοπατιών. Ο CB2 παρεμβαίνει με την απελευθέρωση της κυτοκίνης φλεγμονής και αποκλείει ή ρυθμίζει τα μικρογλοιακά κύτταρα. Στις 400 συν ενώσεις την κάνναβη, οι 66 είναι κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι αντιοξειδωτικά.

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) συμμετέχει στον ανοσολογικό έλεγχο του εγκεφάλου και στη νευροπροστασία, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στο δίκτυο κυτταρικής επικοινωνίας μέσα και μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της επίμονης γλοιακής ενεργοποίησης και της νευρωνικής βλάβης. Επομένως, το κανναβινοειδές σύστημα μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα νέο, ελπιδοφόρο ερευνητικό πεδίο, επειδή πολλοί τύποι κυττάρων που εμπλέκονται στη νευροπαθολογία της Νόσου του Alzheimer(AD) εκφράζουν συστατικά αυτού του συστήματος, τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν ενδογενώς ή φαρμακολογικά (Pazos et al., 2004). Τα πρόσφατα αποτελέσματα που δείχνουν αξιοσημείωτες μεταβολές των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών και των συγκεντρώσεων των υποδοχέων στους εγκεφάλους των ασθενών και σε πειραματικά μοντέλα ενισχύουν περαιτέρω την υπόθεση ότι αυτό το σύστημα ουσιαστικά δεν ρυθμίζεται σε AD (Benito et al., 2003). Στον ιππόκαμπο των αρουραίων, οι ίδιοι συγγραφείς αποκάλυψαν ότι η Αβ προκάλεσε μία εκλεκτική διπλάσια ενίσχυση της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης (2-AG) μαζί με μια σημαντική ρύθμιση προς τα πάνω των υποδοχέων CB2, αλλά όχι των CB1, ταυτόχρονα με την εμφάνιση δεικτών βλάβης νευρώνων (van der Stelt et at., 2006). Περαιτέρω στοιχεία, που δείχνουν ότι η εκλεκτική ενεργοποίηση του υποδοχέα CB1 αναστέλλει την επαγώγιμη έκφραση της συνθάσης νιτρικού οξειδίου και την υπερβολική φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης tau στα νευρικά κύτταρα αρουραίων που προκαλούνται από Αβ (Esposito et al., 2006), έχει προτείνει πιθανές νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ΕΚΣ.
Όλα αυτά τα ευρήματα έχουν ενθαρρύνει την έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις της χειραγώγησης του ΕΚΣ στην προκαλούμενη από την Αβ αντιδραστική αστρογλοίωση, επειδή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών στόχων.

Η κάνναβη και το δραστικό συστατικό της, η {δέλτα}9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), καταστέλλουν την πρόκληση από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα διαμεσολαβούνται από τον υποδοχέα κανναβινοειδούς 2 (CB2), όπως καταδεικνύεται από το εύρημα ότι η THC αναστέλλει την ενεργοποίηση ενεργοποιημένου Τ-λεμφοκυττάρων από φυσιολογικά, αλλά όχι CB2, προερχόμενα, μακρόφαγα. Ενώ πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις των κανναβινοειδών στην ανοσολογική λειτουργία, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματά τους στην οδό CD40.

Βρήκαμε ότι η εκλεκτική διέγερση του υποδοχέα κανναβινοειδούς CB2 με JWH-015 κατέστειλε έκφραση CD40 επαγόμενη από IFN-γ. Επιπροσθέτως, αυτός ο αγωνιστής CB2 ανέστειλε σημαντικά την επαγόμενη από ΙΡΝ-γ φωσφορυλίωση του JAK/STAT1. Περαιτέρω, αυτή η διέγερση ήταν επίσης ικανή να καταστέλλει παραγωγή μικρογλοίας ΤΝΡ-α και νιτρικού οξειδίου που επάγεται είτε με πρόκληση πεπτιδίου ΙΡΝ-γ ή Αβ παρουσία προσδέσεως CD40. Τέλος, δείξαμε ότι η ενεργοποίηση CB2 με JWH-015 κατέδειξε σημαντικά εξασθενημένη παρεμπόδιση από CD40 της μικροαγγειακής φαγοκυττάρωσης του πεπτιδίου Αβ1-42. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μηχανιστική γνώση των ευεργετικών αποτελεσμάτων που παρέχονται από τη διαμόρφωση του CB2 υποδοχέα κανναβινοειδών σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ιδιαίτερα στην AD.

Τα ενεργοποιημένα μικρογλοιακά κύτταρα εμπλέκονται σε έναν αριθμό νευροεκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer (AD), της πολλαπλής σκλήρυνσης (MS) και της άνοιας του HIV. Είναι γνωστό ότι οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές όπως το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βλάβη των νευρωνικών κυττάρων που σχετίζονται με τα κύτταρα μικρογλοίας. Οι προηγούμενες μελέτες μας έδειξαν ότι η σηματοδότηση CD40 εμπλέκεται στην παθολογική ενεργοποίηση μικρογλοιακών κυττάρων. Πολλά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα κανναβινοειδή διαμεσολαβούν στην καταστολή της φλεγμονής in vitro και in vivo μέσω διέγερσης του υποδοχέα κανναβινοειδών 2 (CB2).

Τα κανναβινοειδή έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ανεξάρτητες από τον ανταγωνισμό των υποδοχέων NMDA. Αυτή η νέα ιδιότητα που διαπιστώνεται καθιστά τα κανναβινοειδή χρήσιμα στη θεραπεία και την προφύλαξη από μεγάλη ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την οξείδωση, όπως ισχαιμικές, ηλικιακές, φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. Τα κανναβινοειδή ευρέθη ότι έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή ως νευροπροστατευτικά, για παράδειγμα στον περιορισμό της νευρολογικής βλάβης μετά από ισχαιμικές προσβολές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και τραύμα, ή στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως της νόσου του Alzheimer, της νόσου του Parkinson και άνοιας HIV. Τα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη, είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικά για χρήση επειδή αποφεύγεται η τοξικότητα που συναντάται με τα ψυχοδραστικά κανναβινοειδή σε υψηλές δόσεις χρήσιμες στην μέθοδο της παρούσας μελέτης. Μία ιδιαίτερη αποκαλυπτόμενη κατηγορία κανναβινοειδών χρήσιμων ως νευροπροστατευτικών αντιοξειδωτικών είναι ο τύπος (Ι) όπου η ομάδα R επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα που αποτελείται από Η, CH3 και COCH3. ##STR1##

Οι υποδοχείς συζευγμένοι με G πρωτεΐνη ορφανού GPR55 και GPR18 ενεργοποιούνται και οι δύο από μια ποικιλία εξωγενών και ενδογενών κανναβινοειδών και λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένου του αναλόγου κανναβιδιόλης, της ανώμαλης κανναβιδιόλης (abn-CBD), του ΑΕΑ και της Ν-αραχιδονυλογλυκίνης. Τόσο το GPR55 όσο και το GPR18 έχουν προταθεί ως υποψήφιοι υποδοχείς για τον ευαίσθητο σε abn-CBD υποδοχέα που σχετίζεται με κανναβινοειδή, ο οποίος μεσολαβεί στην υποένταση και τις αλλοιώσεις στη δραστηριότητα των μακροφάγων.
Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι η φλεγμονή και οι φλεγμονώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν από ενδογενή χημικά σηματοδοτικά μόρια όπως οι λιπιδικοί μεσολαβητές. Ο θεμελιώδης ρόλος των μεσολαβητών λιπιδίων ρυθμίζει την ανίχνευση της φλεγμονής μέσω της ενεργοποίησης αντιφλεγμονωδών και προ-διαλυτικών οδών σηματοδότησης.

Το ΕΚΣ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αύξηση των αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την αναβάθμιση του ΕΚΣ τόσο κατά τη διάρκεια της τοπικής όσο και της συστημικής φλεγμονής, πχ. της σήψης. Τα ενδοκανναβινοειδή απελευθερώνονται από μακροφάγα, δενδριτικά κύτταρα, αιμοπετάλια και παρεγχυματικά κύτταρα σε απόκριση φλεγμονωδών ερεθισμάτων και οξειδωτικού στρες και υπάρχουν σε αυξημένα επίπεδα στους ορούς ασθενών και ζώων σε σηπτικό σοκ.
Η εξέταση της λειτουργίας CBR αποκάλυψε ότι οι CB2R είναι παρόντα στα μακροφάγα, τα ουδετερόφιλα και τα λεμφοκύτταρα και η ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων έχει γενικά συσχετιστεί με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα περιλαμβανομένων των μειωμένων αριθμών μακροφάγων και ουδετερόφιλων στη θέση της λοίμωξης και των μειώσεων των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.

“Τα κανναβινοειδή από το φυτό, Cannabis sativa, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην ιατρική για πάνω από μια χιλιετία ως αντισπασμωδικά, αναλγητικά, αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα”. Το πρόσφατο ενδιαφέρον για τα κανναβινοειδή προκλήθηκε από την ανακάλυψη ενδογενών υποδοχέων κανναβινοειδών και των προσδεμάτων τους, του ανανδαμιδίου και της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης (2-AG). Οι υποδοχείς κανναβινοειδούς-1 (CB1R) υπάρχουν κυρίως σε κεντρικούς και περιφερειακούς νευρώνες, με κύριο ρόλο τους να ρυθμίζουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, ενώ οι υποδοχείς κανναβινοειδούς-2 (CB2R) βρίσκονται κυρίως σε ανοσοκύτταρα και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απάντηση και ρύθμιση των φλεγμονωδών διεργασιών. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) ρυθμίζεται προς τα πάνω κατά την τοπική και συστηματική φλεγμονή. Ωστόσο, ο ρόλος του ΕΚΣ στην ανοσοαπόκριση δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστός. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών ενεργοποιούν πολλαπλές οδούς σηματοδότησης περιλαμβανομένης της προνομιακής ενεργοποίησης των πρωτεϊνών Gi, της αναστολής της αδενυλικής κυκλάσης (AC) και της μείωσης της συσσώρευσης cAMP και της ενεργοποίησης των οδών πρωτεϊνικής κινάσης που ενεργοποιούνται από μιτογόνο στους περισσότερους ιστούς. Στο νευρικό σύστημα, η ενεργοποίηση CB1R έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή των διαύλων ασβεστίου που εξαρτώνται από την τάση, καθώς και την ενεργοποίηση και την αναστολή των διαύλων καλίου που εξαρτώνται από την τάση.

Συνοπτικά, οι φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας, χαρακτηρίζονται από παθολογικές μεταβολές εντός της μικροκυκλοφορίας. Η μακροχρόνια βλάβη της μικροκυκλοφορίας προκαλεί σοβαρές μειώσεις στην αιμάτωση και λειτουργία των οργάνων και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο έως και τη σοβαρή σήψη. Δεδομένης της σύνθετης παθοφυσιολογίας της συστημικής φλεγμονής και της υψηλής θνησιμότητας που σχετίζεται με σοβαρή σήψη, η ταυτοποίηση νέων φαρμάκων στόχων και κατάλληλων θεραπευτικών παραθύρων αποτελεί προτεραιότητα για τη θεραπεία αυτής της νόσου.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η έρευνα εντόπισε το ΕΚΣ ως βασικό ρυθμιστή βασικών φυσιολογικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της μικροαγγειακής και της ανοσολογικής λειτουργίας. Πράγματι, αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν τώρα ότι η απελευθέρωση ενδοκανναβινοειδών και η ενεργοποίηση υποδοχέων κανναβινοειδών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σήψης και ότι ο χειρισμός του ΕΚΣ μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό θεραπευτικό στόχο στη διαχείριση της σήψης και του σηπτικού σοκ. Ωστόσο, προκειμένου να μεταφερθούν αυτά τα ευρήματα στην κλινική πρακτική, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να παρέχεται μια πληρέστερη κατανόηση της δραστηριότητας του ΕΚΣ κατά τη διάρκεια της σήψης. Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω εξέταση: 1) της λειτουργίας του ΕΚΣ σε σχετικά πειραματικά μοντέλα φλεγμονής και σηψαιμίας χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές, όπως IVM. 2) Ταυτοποίηση πρωτεϊνών-υποδοχέων-στόχων (και οι δύο κανναβινοειδείς και μη κανναβινοειδείς υποδοχείς) που εμπλέκονται στη διαμεσολάβηση των δράσεων των κανναβινοειδών και των ενδοκανναβινοειδών τόσο στα ανοσοκύτταρα όσο και στα μικροαγγειακά κύτταρα. Αυτές οι πληροφορίες θα αυξήσουν την κατανόησή μας για το ρόλο των οδών σηματοδότησης των λιπιδίων στη φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν στην αναγνώριση νέων στόχων φαρμάκων για τη θεραπεία της σήψης.

Μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αποδειχθεί ότι τα ενδοκανναβινοειδή (endo-CBs) ρυθμίζονται προς τα πάνω υπό συνθήκες επαγρύπνησης, ώστε να ρυθμίζουν προς τα κάτω τη λειτουργικότητα πολλών τύπων ανοσοκυττάρων στους ανθρώπους και στα τρωκτικά, και ότι αυτή η αντι-λοίμωξης / αντιφλεγμονώδης δράση διαμεσολαβείται σε μεγάλο βαθμό μέσω της ενεργοποίησης CB2R.
Η ενεργοποίηση του CB2R εξασθενεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Τ, την ενεργοποίηση των μακροφάγων και την παραγωγή κυτοκίνης. ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Β, διατηρώντας τα ανώριμα πρόδρομα κύτταρα στο μυελό των οστών,
Ο CB2R συνδέεται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα, κυριαρχώντας στα περιφερικά ανοσοκύτταρα, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης, το CB2R mRNA έχει εντοπιστεί στον σπλήνα, την αμυγδαλή και στον θύμο, όργανα που αποτελούν σημαντικές θέσεις παραγωγής και ρύθμισης ανοσοκυττάρων.
Το CBD λειτουργεί επίσης ως αναλγητικό και μυοχαλαρωτικό. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχει αντισπασμωδικές, αγχολυτικές, νευροπροστατευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το πιο σημαντικό, αν και έχει επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η CBD είναι ουσιαστικά χωρίς ψυχοτρόπες ενέργειες και μπορεί πράγματι να είναι ένα αντιψυχωσικό.

Μόλις αρχίζουμε να εκτιμούμε το θεραπευτικό δυναμικό των κανναβινοειδών. Για να πραγματοποιηθεί το θεραπευτικό δυναμικό που προτείνεται από προκλινικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι, κατά τη διαχείριση του φορτίου συμπτωμάτων στην χρόνια νεφρική νόσο (CKD), αμφότεροι οι CB1R και CB2R αγωνιστές, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ή/και με CBD, και τελικά, το σύστημα endo-CB , θα πρέπει να μελετηθεί πλήρως (χρησιμοποιώντας πραγματικά δείγματα ιατρικής ποιότητας κάνναβη).

Μπορείς να κάνεις ιατρική χρήση κάνναβης ως συμπλήρωμα των φαρμάκων. Μπορεί έτσι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς λιγότερα από τα φαρμακευτικά προϊόντα!

Χρησιμοποίησε εκχυλίσματα υβριδίων Indica με Sativa (υψηλότερα επίπεδα CBC, CBD, CBG, CBN, THC) για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Και εκχυλίσματα (γλυκερίνη, έλαιο, αλκοόλη)

Αναφορές σε έρευνα:
* Bastianetto S, Ramassamy C, Doré S, Christen Y, Poirier J, Quirion R “The Ginkgo biloba extract (EGb 761) protects hippocampal neurons against cell death induced by beta-amyloid” (Το εκχύλισμα Ginkgo biloba (EGb 761) προστατεύει τους ιπποκάμπιους νευρώνες από τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από το β-αμυλοειδές) Eur J Neurosci. 2000 Jun;12(6):1882-90.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10886329
Περίληψη
“Σημαντικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συσσώρευση πεπτιδίων που είναι βήτα-αμυλοειδές (Abeta)-παράγωγα και σε μικρότερο βαθμό από ελεύθερες ρίζες μπορεί να συνεισφέρει στην αιτιολογία ή/και την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer (AD). Το εκχύλισμα Ginkgo biloba (EGb 761) είναι ένα καλά καθορισμένο φυτικό εκχύλισμα που περιέχει δύο κύριες ομάδες συστατικών, δηλαδή φλαβονοειδή και τερπενοειδή. Θεωρείται ως πολυσθενής παράγοντας με πιθανή θεραπευτική χρήση στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων πολυπαραγοντικής προέλευσης, πχ. της AD. Ερευνήσαμε εδώ την πιθανή αποτελεσματικότητα του EGb 761 έναντι της τοξικότητας που επάγεται από τα πεπτίδια (Abeta)- παράγωγα (Abeta25-35, Abeta1-40 και Abeta1-42) σε πρωτογενή καλλιεργημένα κύτταρα ιπποκάμπου, η περιοχή αυτή επηρεάζεται σοβαρά από την AD. Μια συν-θεραπεία με EGb 761 (10-100 microg/mL) εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση, προστατεύει τους νευρώνες του ιππόκαμπου από την τοξικότητα που προκαλείται από θραύσματα Abeta, με μέγιστη και πλήρη προστασία στην υψηλότερη συγκέντρωση που δοκιμάστηκε. Παρόμοια, αν και λιγότερο ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με το κλάσμα φλαβονοειδών του εκχυλίσματος (CP 205), ενώ τα τερπένια ήταν αναποτελεσματικά. Το πλέον ενδιαφέρον, το EGb 761 (10-100 microg/mL) ήταν ακόμη ικανό να προστατεύσει (έως 8 ώρες) τα κύτταρα ιππόκαμπου από μια προ-έκθεση σε Abeta25-35 και Abeta1-40. Το EGb 761 ήταν επίσης ικανό τόσο να προστατεύσει και να διασώσει τα κύτταρα ιππόκαμπου από την τοξικότητα που προκαλείται από το Η2Ο2 (50-150 microΜ), ένα κύριο υπεροξείδιο πιθανώς εμπλεκόμενο στη διαμεσολάβηση της τοξικότητας Abeta. Επιπλέον, το EGb 761 (10-100 microg/mL), Και σε μικρότερο βαθμό το CP 205 (10-50 microg/mL), απέκλεισε πλήρως τα γεγονότα που προκλήθηκαν από Abeta, πχ. η συσσώρευση ενεργών ειδών οξυγόνου και η απόπτωση. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα του EGb 761 συνδέονται μερικώς με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και υπογραμμίζουν την πιθανή αποτελεσματικότητά του σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, πχ. της AD, μέσω της αναστολής της επαγόμενης από Abeta τοξικότητας και του κυτταρικού θανάτου”.
* Beers MH, Porter R “The Merck Manual of Diagnosis and Therapy” (Το Εγχειρίδιο Διάγνωσης και Θεραπείας Merck) 18th ed. Whitehouse Station, NJ: Merck Research Laboratories; 2006:1310-12.
https://www.elsevier.com/…/the-me…/unknown/978-0-911910-19-3
* Buxbaum JN “Treatment and prevention of the amyloidoses: can the lessons learned be applied to sporadic inclusion-body myositis?” (Θεραπεία και πρόληψη των αμυλοειδώσεων: μπορούν τα μαθήματα που διδαχθήκαμε να εφαρμοστούν στη σποραδική μυοσίτιδα εγκλεισμού-σώματος;) Neurology. 2006 Jan 24;66(2 Suppl 1):S110-3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16432137
Περίληψη
“Το ινιδίωμα αμυλοειδούς αντιπροσωπεύει μια τελική κοινή παθολογική οδό για μια ποικιλία ανθρώπινων πρωτεϊνών, που έχουν όλες την τάση να ανακατεύονται εσφαλμένα. Ο καθένας φαίνεται να απαιτεί μια προδιάθεση για να πραγματοποιήσει το ινιδιακό δυναμικό του. Μπορεί να υπάρχει μετάλλαξη, ακατάλληλη ή ελλιπής διάσπαση, υπερπαραγωγή ή η διαθεσιμότητα ενός προτύπου για εσφαλμένη αναδίπλωση. Οι θεραπείες βασίστηκαν στη μείωση του ερεθίσματος (φλεγμονή στην περίπτωση της ΑΑ) μειώνοντας τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν (AL) και μια ποικιλία προσεγγίσεων για την απομάκρυνση των εξωκυτταρικών συσσωματωμάτων. Η σποραδική μυοσίτιδα εγκλεισμού-σώματος (sIBM), ενώ φυσικά μοιάζει με τις εξωκυτταρικές αμυλοειδώσεις, είναι ενδοκυτταρική ασθένεια, συνεπώς επιβάλλει την επιπρόσθετη απαίτηση για ανάπτυξη θεραπείας που μπορεί να έχει πρόσβαση και να λειτουργεί εντός του επηρεασθέντος ή δυνητικά επηρεασμένου κυττάρου. Οι τρέχουσες προσεγγίσεις για τη θεραπεία άλλων μορφών αμυλοείδωσης συζητούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής τους ή της έλλειψής τους στο sIBM”.
* Falk RH, Comenzo RL, Skinner M “The systemic amyloidoses” (Οι συστηματικές αμυλοειδώσεις) N Engl J Med. 1997 Sep 25;337(13):898-909.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9302305
Περίληψη
“Η αμυλοείδωση δεν είναι μια μόνη ασθένεια, αλλά ένας όρος για ασθένειες που έχουν κοινό χαρακτηριστικό: την εξωκυτταρική εναπόθεση παθολογικών αδιάλυτων ινωδών πρωτεϊνών σε όργανα και ιστούς. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Virchow υιοθέτησε τον βοτανικό όρο ‘αμυλοειδές’, που σημαίνει άμυλο ή κυτταρίνη, για να περιγράψει μη φυσιολογικό εξωκυτταρικό υλικό που παρατηρείται στο ήπαρ κατά την αυτοψία. Ακολούθως, το αμυλοειδές βρέθηκε να κηλιδώνεται με το κόκκινο Κονγκό, να εμφανίζεται κόκκινο μικροσκοπικά σε κανονικό φως, αλλά ως πράσινο μήλου όταν παρατηρείται σε πολωμένο φως. Σχεδόν ένας αιώνας μετά τις παρατηρήσεις του Virchow, περιγράφηκε η ινιδική φύση του αμυλοειδούς με τη χρήση ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και προσδιορίστηκε η χαρακτηριστική διαμόρφωση βήτα-πτυχωμένου φύλλου, που τώρα θεωρείται υπεύθυνη για τις τυπικές ιδιότητες χρώσης.
Μία σημαντική εξέλιξη ήταν η αναγνώριση ότι τα ινίδια αμυλοειδούς στην πρωτοπαθή αμυλοείδωση είναι θραύσματα ελαφρών αλυσίδων ανοσοσφαιρίνης. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε ότι διάφορες πρωτεΐνες συνθέτουν τα ινίδια αμυλοειδούς σε αντιδραστική (δευτεροπαθής) αμυλοείδωση και σε κληρονομική αμυλοείδωση, ανοίγοντας το δρόμο σε συγκεκριμένες θεραπείες σχεδιασμένες να στοχεύουν την πηγή παραγωγής πρόδρομης ινιδίου.
Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε την ταξινόμηση, την επιδημιολογία, την παθογένεια, τα κλινικά χαρακτηριστικά, τη διάγνωση, και την πρόγνωση της αμυλοείδωσης, ιδιαίτερα των δύο πιο συνηθισμένων τύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες – της σχετιζόμενης με την ανοσοσφαιρίνη ελαφριάς αλυσίδας (AL) και της κληρονομικής τρανσθυρετίνης (ATTR). Οι προόδοι στη θεραπεία, ιδιαίτερα εκείνες των τελευταίων πέντε ετών, περιγράφονται λεπτομερώς”.
* Goldman’s Cecil Medicine, 24th Edition, Expert Consult Premium Edition — Enhanced Online Features and Print, Single Volume, Authors: Lee Goldman Andrew Schafer, Published Date: 27th July 2011, Page Count: 2704
https://www.elsevier.com/books/link/link/9780808924371
* Kholová I, Kautzner J “Current treatment in cardiac amyloidosis” (Τρέχουσα θεραπεία στην καρδιακή αμυλοείδωση) Curr Treat Options Cardiovasc Med. 2006 Dec;8(6):468-73.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17078911
Περίληψη
“Η συμμετοχή της καρδιάς είναι ένα κοινό εύρημα στην αμυλοείδωση. Στην καρδιά συνήθως διεισδύουν ινίδια αμυλοειδούς σε πρωτοπαθή αμυλοείδωση και μορφές αμυλοείδωσης που σχετίζονται με την ηλικία, λιγότερο συχνά στην κληρονομική αμυλοείδωση τρανσθυρετίνης και σπάνια σε δευτεροπαθή αμυλοείδωση. Η πιο κοινή κλινική παρουσίαση είναι η περιοριστική καρδιομυοπάθεια με καρδιακή ανεπάρκεια δεξιάς όψης. Η δεύτερη συχνότερη εμφάνιση είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω συστολικής δυσλειτουργίας, ακολουθούμενη από αρρυθμίες και ορθοστατική υπόταση. Η διάγνωση της αμυλοείδωσης απαιτεί επιβεβαίωση δείγματος ιστού. Προς το παρόν, η χρώση με ερυθρό του Κονγκό σε πολωμένο φως είναι η διαγνωστική μέθοδος επιλογής. Ο χαρακτηρισμός του τύπου ινώδους πρωτεΐνης με ανοσοϊστοχημεία ή βιοχημεία είναι απαραίτητος για την πρόγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Η θεραπευτική προσέγγιση συνίσταται στην ειδική θεραπεία της αμυλοείδωσης και στην υποστηρικτική θεραπεία για καρδιακά συμπτώματα. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της αμυλοείδωσης και το στάδιο της νόσου. Ο βασικός άξονας της υποστηρικτικής θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η διουρητική θεραπεία. Πρωτεύον πρωτόκολλο θεραπείας αμυλοειδούς περιλαμβάνει χημειοθεραπεία μελφαλάνης και πρεδνιζόνης. Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μόνο μια παρηγορητική θεραπεία. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι μια αναδυόμενη θεραπευτική εναλλακτική λύση. Η συνδυασμένη θεραπεία μελφαλάνης και μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική θεραπείας. Η δευτεροπαθής αμυλοείδωση απαιτεί επιθετική θεραπεία της σχετικής φλεγμονώδους και νεοπλασματικής διεργασίας. Η σχετιζόμενη με την ηλικία (γεροντική) αμυλοείδωση επωφελείται από υποστηρικτική καρδιακή θεραπεία, όταν ισχύει. Η αμυλοείδωση της τραυνθυρετίνης, η συνηθέστερη καρδιακή κληρονομική αμυλοείδωση, αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση ήπατος ή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-καρδίας. Νέες θεραπείες που βασίζονται στη χημική και ανοσολογική αντίδραση με το αμυλοειδές ή πρόδρομου του, βρίσκονται υπό εντατική ανάπτυξη”.
* Lebrazi H, Hachulla E, Saïle R “[Treatments for amyloidosis beyond symptomatic care]
[Article in French]” ([Θεραπείες για αμυλοείδωση πέρα από τη συμπτωματική φροντίδα][Άρθρο στα γαλλικά]) Rev Med Interne. 2000 Mar;21(3):247-55.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10763186

Η συνέχεια του άρθρου στο αρχείο:
Κάνναβη και Αμυλοείδωση.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/2134591553484841

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση