Κάνναβη και πάγκρεας

Ιατρική χρήση της κάνναβης για την παγκρεατίτιδα

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MARIJUANA DOCTORS, “Medical Marijuana For Pancreatitis” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/pancreatitis/, Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 28, 2019)

Εκείνοι που αγωνίζονται με τον πόνο και την φλεγμονή που έρχεται με την παγκρεατίτιδα καλωσορίζουν κάθε είδους ανακούφιση. Ενώ ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής, μπορούν επίσης να έχουν και σκληρές παρενέργειες. Ευτυχώς, η κάνναβη μπορεί να είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας για την ελάφρυνση αυτών και άλλων συμπτωμάτων της παγκρεατίτιδας αλλά χωρίς να φέρνει τους ίδιους κινδύνους.

Τι είναι η παγκρεατίτιδα;

Η παγκρεατίτιδα εμφανίζεται όταν το πάγκρεας, ένας κοιλιακός αδένας (είναι και όργανο) που βρίσκεται στην άνω κοιλιά πίσω από το στομάχι, γίνεται φλεγμονώδης. Η κύρια λειτουργία αυτού του αδένα είναι να μετατρέψει τα τρόφιμα σε καύσιμα για το σώμα μέσω δύο κύριων λειτουργιών:

  1. Εξωκρινής: Η εξωκρινής λειτουργία βοηθά στην πέψη.
  2. Ενδοκρινής: Η ενδοκρινικής λειτουργία δημιουργεί και απελευθερώνει ορμόνες ινσουλίνης και γλυκαγόνης στην κυκλοφορία του αίματος για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η φλεγμονή του παγκρέατος συχνά συμβαίνει ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης παγκρεατικών ενζύμων που αρχίζουν να προσβάλλουν και να χωνεύουν το ίδιο το όργανο.

Τύποι παγκρεατίτιδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παγκρεατίτιδας. Η σοβαρότητα και η διάρκεια της πάθησης καθορίζουν το είδος της παγκρεατίτιδας που έχεις.

  1. Οξεία παγκρεατίτιδα: Η οξεία παγκρεατίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά χωρίς προειδοποίηση, και όταν θεραπεύεται, εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες. Η οξεία παγκρεατίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και είναι βραχύβια.
  2. Χρόνια παγκρεατίτιδα: Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας επιδεινώνεται με το χρόνο και δεν επουλώνεται ή βελτιώνεται. Απαιτεί εκτεταμένη θεραπεία. Αυτός ο τύπος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο πάγκρεας.

Συμπτώματα της παγκρεατίτιδας

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των ατόμων που έχουν οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα.

* Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα

* Πρήξιμο της κοιλίας

* Ναυτία

* Αφυδάτωση

* Αιμορραγία

* Λοιμώξεις

* Εμετός

Σχεδόν ο καθένας που πάσχει από παγκρεατίτιδα έχει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Εάν πάσχετε από χρόνια παγκρεατίτιδα, μπορεί να έχετε επιπλέον συμπτώματα, όπως:

* Απώλεια βάρους

* Ο σταθερός κοιλιακός πόνος που μπορεί να προβάλλεται στην πλάτη

* Λιπαρά κόπρανα

* Πυρετός

* Διαβήτης

* Ρίγη

Η παγκρεατίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια. Και οι δύο τύποι παγκρεατίτιδας μπορεί να προκαλέσουν διαρκή βλάβη στο πάγκρεας εάν η θεραπεία καθυστερήσει ή παραταθεί άνευ λόγου. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζεις τα ακόλουθα τρία συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσεις ιατρική περίθαλψη αμέσως.

  1. Ταχύς καρδιακός παλμός
  2. Δύσπνοια
  3. Κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών που υποδηλώνουν ίκτερο

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να καταστεί μοιραία.

Αιτίες της παγκρεατίτιδας

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά εξετάσεων αίματος, συγκεκριμένα για τα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, καθώς και τους ακόλουθους τύπους εξετάσεων για τη διάγνωση παγκρεατίτιδας:

* Υπερηχογραφία

* Μαγνητική τομογραφία (MRI)

* Ψηφιακή τομογραφία (CT scan)

* Εξετάσεις για λίπος στα κόπρανα

Οι εξετάσεις είναι ως επί το πλείστον μη επεμβατικές και μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καθορίσει τη φύση της κατάστασής σου και να βρει στοιχεία σχετικά με τις πιθανές αιτίες της παγκρεατίτιδας.

Αιτίες της οξείας παγκρεατίτιδας

Μία από τις πιο συχνές αιτίες οξείας παγκρεατίτιδας είναι οι χολόλιθοι[1], σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ (U.S. National Library of Medicine, NLM). Περαιτέρω, το Johns Hopkins Medicine αναφέρει ότι πάνω από το 80% της οξείας παγκρεατίτιδας συνεπάγεται χρήση αλκοόλ ή πέτρες στην χολή[2].

[1] “Pancreatitis” (Παγκρεατίτιδα) https://medlineplus.gov/pancreatitis.html

[2] “FAQs about Chronic Pancreatitis” (Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χρόνια παγκρεατίτιδα) https://www.hopkinsmedicine.org/…/faqs/chronic_pancreatitis…

Άλλες αιτίες οξείας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν:

* Χρήση οιστρογόνου σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα

* Εγκυμοσύνη (σπάνια)

* Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα

* Κάπνισμα τσιγάρου

* Ορισμένοι ιοί, όπως της παρωτίτιδας

* Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (γνωστό ως υπερτριγλυκεριδαιμία)

* Μεταμόσχευση νεφρού

* Βλάβη στο πάγκρεας που προκαλείται από ενδοσκόπηση, χειρουργική επέμβαση ή διεισδυτικούς τραυματισμούς

* Αποκλεισμός του παγκρεατικού πόρου

* Καρκίνος του παγκρέατος

* Κληρονομική παγκρεατίτιδα

* Κυστική ίνωση

Αιτίες χρόνιας παγκρεατίτιδας

Περίπου το 70% των περιπτώσεων χρόνιας παγκρεατίτιδας οφείλεται στη μακροχρόνια χρήση αλκοόλ[3].

[3] “FAQs about Chronic Pancreatitis” (Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χρόνια παγκρεατίτιδα) https://www.hopkinsmedicine.org/…/faqs/chronic_pancreatitis…

Άλλα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι:

* Τραύμα του παγκρέατος

* Ασθένεια της χοληδόχου κύστης

* Αυξημένη έκκριση παραθυρεοειδών αδένων (γνωστό ως υπερπαραθυρεοειδισμός)

* Αυτοάνοσο νόσημα

* Παγκρεατικές πέτρες

* Απόφραξη των παγκρεατικών αγωγών

* Στένωση παγκρεατικού πόρου

* Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (γνωστό ως υπερασβεστιαιμία)

* Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα

* Γενετική

* Κυστική ίνωση

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη παγκρεατίτιδας

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τα Νοσήματα του Πεπτικού και του Νεφρού (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK) υποδεικνύει ότι τα άτομα με τις ακόλουθες καταστάσεις υγείας και ανησυχίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παγκρεατίτιδας[4]:

* Διαβήτης

* Υψηλά τριγλυκερίδια

* Γενετικές διαταραχές του παγκρέατος

* Παχυσαρκία

* Πέτρες στη χολή

* Κυστική ίνωση

* Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα

[4] “Definition & Facts for Pancreatitis” (Ορισμός και δεδομένα για την παγκρεατίτιδα) https://www.niddk.nih.gov/…/d…/pancreatitis/definition-facts

Οι γυναίκες υποφέρουν από χολική παγκρεατίτιδα συχνότερα από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες παθαίνουν οξεία παγκρεατίτιδα που προκαλείται από κατανάλωση οινοπνεύματος συχνότερα από τις γυναίκες.

Επίσης, οι άνθρωποι που καπνίζουν ή πίνουν πολύ διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης παγκρεατίτιδας.

Φυσικές επιδράσεις της παγκρεατίτιδας

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

* Επιγαστρική (κοιλιακή) ευαισθησία ή πόνος

* Ναυτία

* Εμετός

* Πόνος που προβάλλεται στην πλάτη

* Διάρροια

Επειδή το πάγκρεας βοηθάει το σώμα μας να διασπάσει και να αφομοιώσει τα τρόφιμα και τα σάκχαρα στο σώμα, εάν δεν λειτουργεί όπως πρέπει, μπορεί να προκληθεί διαβήτης εξαιτίας της παγκρεατίτιδας.

Σε περιπτώσεις χρόνιας παγκρεατίτιδας, η απώλεια βάρους είναι μια κοινή παρενέργεια λόγω της ανικανότητας του οργανισμού να απορροφά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά. Χωρίς σωστή θεραπεία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και μπορεί τελικά να οδηγήσει στον θάνατο.

Ψυχικές επιδράσεις της παγκρεατίτιδας

Κάθε χρόνια ασθένεια επιφέρει επιβάρυνση και στο σώμα και στο μυαλό. Η παγκρεατίτιδα δεν είναι διαφορετική σε αυτό. Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης δεν είναι τόσο βαθιές, διανοητικές, όσο οι μακροχρόνιες επιδράσεις που θα αντιμετωπίσει κάποιος με τη χρόνια παγκρεατίτιδα.

Ο μακροχρόνιος πόνος, όπως αυτός που σχετίζεται με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους ή φόβο στο να βγούμε έξω και να συμμετάσχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτά τα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που επιδεινώνουν την κατάθλιψη.

Στατιστικά στοιχεία για την παγκρεατίτιδα

Διάφορες οργανώσεις παρέχουν στατιστικά στοιχεία για την παγκρεατίτιδα.

* Το NIDDK (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases / Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τα Νοσήματα του Πεπτικού και του Νεφρού) αναφέρει σχεδόν 275.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία για οξεία παγκρεατίτιδα[5] και 86.000 για χρόνια παγκρεατίτιδα, περιστατικά που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

* Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για το Πάγκρεας (National Pancreas Foundation, NPF), η χρόνια παγκρεατίτιδα έχει ποσοστό επικράτησης σε 50 στους 100.000 ανθρώπους[6]. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα συχνά θα διαγνώσουν παγκρεατίτιδα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών.

[5] “Definition & Facts for Pancreatitis” (Ορισμός και δεδομένα για την παγκρεατίτιδα) https://www.niddk.nih.gov/…/d…/pancreatitis/definition-facts

[6] “About chronic Pancreatitis” (Σχετικά με την χρόνια παγκρεατίτιδα) https://pancreasfoundation.org/patien…/chronic-pancreatitis/

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την παγκρεατίτιδα και οι παρενέργειες τους

Είτε έχεις οξεία, είτε χρόνια παγκρεατίτιδα, χρειάζεσαι θεραπεία από έναν επαγγελματία γιατρό. Επειδή πρόκειται για λοίμωξη, τα αντιβιοτικά φάρμακα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της θεραπείας. Η αφυδάτωση συχνά υπάρχει χέρι-χέρι αυτήν την κατάσταση, απαιτώντας αναπλήρωση υγρών ή/και ηλεκτρολυτών.

Οι συνήθεις θεραπείες για την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνουν μια ποικιλία επιλογών και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της παγκρεατίτιδας που βιώνεις.

Θεραπείες για οξεία παγκρεατίτιδα

Οι θεραπείες της οξείας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν:

* IV υγρά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών, νεφρική βλάβη, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

* Αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ναυτία και έμετο. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει αντοχή στα αντιβιοτικά.

* Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για την αντιμετώπιση του πόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση εάν είναι ένα οπιοειδές.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων χολόλιθων. Εάν τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι σοβαρά ή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη, οι γιατροί μπορεί να περιμένουν μέχρι να υποχωρήσει η ευαισθησία και το πρήξιμο πριν την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η ήπια οξεία παγκρεατίτιδα συχνά απαιτεί βραχυχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ οι μέτριες περιπτώσεις απαιτούν περισσότερο παρατεταμένες περιόδους νοσηλείας.

Θεραπείες για τη χρόνια παγκρεατίτιδα

Η χρόνια παγκρεατίτιδα έχει συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, ενδέχεται να απαιτούνται πιο εκτεταμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα:

* IV υγρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών, νεφρική βλάβη, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

* Παυσίπονα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, υπνηλία και ναυτία και μπορεί να οδηγήσουν και σε εθισμό.

* Διατροφικές αλλαγές σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με εύκολα απορροφήσιμες πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

* Διαιτητικά ένζυμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, αέρια, πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, πονόλαιμο, βήχα, πόνο στο αυτί, καούρα και ρινορραγίες. Εάν έχεις συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με το γιατρό σου.

* Αποχή από τον καπνό και το αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απότομη διακοπή από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα απόσυρσης που μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμα και θανατηφόρα εάν δεν είσαι υπό ιατρική παρακολούθηση.

* Ινσουλίνη, εάν έχεις και διαβήτη ως αποτέλεσμα βλάβης στο πάγκρεας. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια της ινσουλίνης είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο του αίματος, η οποία υποδηλώνεται από εξαιρετική ευερεθιστότητα, τρόμο, αδυναμία, πονοκέφαλο, πείνα, δυσκολία συγκέντρωσης, εφίδρωση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοσκοπική αναδρομική χολαγγειο-παγκρεατογραφία (endoscopic retrograde cholangiopancreatography, ERCP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να δουν τι συμβαίνει στους χολικούς και παγκρεατικούς αγωγούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των χολόλιθων των χοληφόρων αγωγών που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές. Η διαδικασία συνδυάζει ακτίνες Χ με μια γαστρεντερική ενδοσκόπηση για τη θεραπεία των παγκρεατικών και χολικών αγωγών.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά απαιτεί εντατική θεραπεία. Όσα περισσότερα γνωρίζεις για την κατάσταση, τον τρόπο θεραπείας από τους γιατρούς και τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποφύγεις την παγκρεατίτιδα, τόσο καλύτερα θα είσαι σε θέση να λάβεις άμεση ιατρική φροντίδα και να επιτύχεις και ταχεία ανάκαμψη.

Συμπληρωματικές θεραπείες για την παγκρεατίτιδα

Το Εθνικό Ίδρυμα για το Πάγκρεας συστήνει αρκετές συμπληρωματικές θεραπείες[7] για χρήση σε συνδυασμό με τις ιατρικά συνταγογραφούμενες θεραπείες για την παγκρεατίτιδα, όπως:

* Γιόγκα

* Διαλογισμός

* Θεραπεία μασάζ

* Θεραπεία γέλιου

* Βελονισμός

* Φυσική άσκηση

[7] “Complementary pancreatitis treatments” (Συμπληρωματικές θεραπείες για την παγκρεατίτιδα) https://pancreasfoundation.org/…/complimentary-pancreatiti…/

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι θεραπείες δεν έχουν παρενέργειες.

Πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία της παγκρεατίτιδας

Ενώ υπήρξαν πολλές εξελίξεις στις θεραπείες της παγκρεατίτιδας, μία προηγμένη θεραπεία προσφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας εντερική διατροφή με ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα[8], ακόμη και νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου.

[8] Talukdar R, Vege SS “Recent developments in acute pancreatitis” (Πρόσφατες εξελίξεις στην οξεία παγκρεατίτιδα) Clin Gastroenterol Hepatol. 2009 Nov;7(11 Suppl):S3-9.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896095

Περίληψη

“Η συχνότητα εμφάνισης της οξείας παγκρεατίτιδας (acute pancreatitis, AP) αυξάνεται παγκοσμίως, αλλά οι κύριες αιτιολογίες παραμένουν οι χολόλιθοι και το αλκοόλ. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι το κάπνισμα είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ΑΡ. Η ταξινόμηση της ΑΡ έχει παραδοσιακά τοποθετηθεί στις κατηγορίες των ήπιων και σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, έχει περιγραφεί μια νέα ενδιάμεση κατηγορία μέτριας σοβαρότητας AP με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά, που περιλαμβάνουν υψηλή επίπτωση τοπικών επιπλοκών αλλά χαμηλή θνησιμότητα. Τα κριτήρια αξιολόγησης που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρώιμοι παράγοντες πρόβλεψης της σοβαρότητας της AP είναι συχνά πολύπλοκα και δεν είναι αρκετά ακριβή. Ωστόσο, ορισμένα πρόσφατα περιγραφόμενα κριτήρια που βασίζονται σε κριτήρια όπως ο δείκτης μάζας σώματος, τα φυσικά ευρήματα και οι απλές εργαστηριακές μετρήσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα εάν επικυρώθηκαν σε μεγάλες προοπτικές μελέτες. Πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη θεραπεία της ΑΡ είναι ακόμη ανεπίλυτα. Αν και οι προκαταρκτικές μελέτες υποστηρίζουν τη σημασία της πρώιμης επέκτασης όγκου για τη θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας, η βελτιστοποίηση της ποσότητας και του τύπου των υγρών θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτες. Παρομοίως, προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η εντερική διατροφή μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με ΑΡ και μπορεί να είναι χρήσιμη και νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου. Ωστόσο, ο χρόνος και ο τύπος των υγρών καθώς και η περιοχή εντερικής έγχυσης απαιτούν περαιτέρω μελέτη. Τέλος, δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα που σχετίζονται με την προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών σε ασθενείς με σοβαρή AP. Ενώ η διαδικασία κλινικής έρευνας κινείται αργά, έχει σημειωθεί πρόοδος στις κλινικές μελέτες της ΑΡ”.

Η εντερική διατροφή μερικές φορές ονομάζεται σίτιση με σωλήνα, επειδή τα υγρά θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στο γαστρεντερικό σωλήνα μέσω ενός σωλήνα. Αυτός ο σωλήνας μπορεί να είναι ρινογαστρικός, εισάγεται από τη μύτη και πηγαίνει στο στομάχι ή απευθείας στο στομάχι λαπαροσκοπικά.

Πώς η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την παγκρεατίτιδα

Πρώτον, υπάρχει ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα για άτομα κάτω των 35 ετών[9] που χρησιμοποιούν κάνναβη. Επομένως, εάν έχεις ιδιοπαθή οξεία παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να κάνεις τοξικολογικές εξετάσεις.

[9] Barkin JA, Nemeth Z, Saluja AK, Barkin JS “Cannabis-Induced Acute Pancreatitis: A Systematic Review” (Οξεία παγκρεατίτιδα που προκαλείται από κάνναβη: Συστηματική ανασκόπηση) Pancreas. 2017 Sep;46(8):1035-1038.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28796137

Περίληψη

“ΣΤΟΧΟΙ: Η κάνναβη είναι η πιο συχνά καταναλισκόμενη παράνομη ουσία στον κόσμο, με υψηλότερο επιπολασμό στους κάτω των 35 ετών. Η κάνναβη αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως πιθανή αιτία οξείας παγκρεατίτιδας (AP) το 2004. Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης είναι να εξετάσει τη χρήση κάνναβης ως αιτιολογία της ΑΡ.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Μια αναζήτηση με τη χρήση των PubMed / Medline, Embase, Scopus και Cochrane εκτελέστηκε χωρίς περιορισμούς γλώσσας ή έτους έως την 1η Μαΐου 2016. Οι όροι αναζήτησης ήταν ‘κάνναβη’ και ‘οξεία παγκρεατίτιδα’ με όλες τις μεταβολές. Η αναζήτηση έδωσε 239 αποτελέσματα. Η οξεία παγκρεατίτιδα ορίστηκε με τη συνάντηση 2 των 3 κριτηρίων Revised Atlanta Classification. Η AP που προκαλείται από κάνναβη καθορίστηκε με προηγούμενη χρήση κάνναβης και αποκλεισμό κοινών αιτίων της ΑΡ όταν αυτή αναφέρθηκε. Δεκαέξι έγγραφα ανταποκρίθηκαν στα κριτήρια ένταξης που χρονολογούνται από το 2004 έως το 2016.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υπήρχαν 26 περιπτώσεις επαγόμενων από κάνναβη AP (23/26 άνδρες, 24/26 κάτω από την ηλικία των 35 ετών). Η οξεία παγκρεατίτιδα συσχετίστηκε με αυξημένη χρήση κάνναβης σε 18 ασθενείς. Η επαναλαμβανόμενη AP που σχετίζεται προσωρινά με τη χρήση κάνναβης αναφέρθηκε στις 15 από τις 26 περιπτώσεις. Υπάρχουν 13 αναφορές που δεν έχουν περαιτέρω επεισόδια AP μετά την παύση της κάνναβης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η κάνναβη είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την AP και την επαναλαμβανόμενη AP, που παρατηρείται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών. Θα πρέπει να εξετάζονται οι τοξολογικές εξετάσεις σε όλους τους ασθενείς με ιδιοπαθή AP”.

Δύο περιοχές όπου η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι χρήσιμη για την παγκρεατίτιδα είναι:

  1. Φλεγμονή: Τα κανναβινοειδή μπορούν να είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της φλεγμονής. Με καταστάσεις όπως η παγκρεατίτιδα που περιλαμβάνουν φλεγμονή λόγω υπερδραστικής ανοσοαπόκρισης, η ιατρική χρήση της κάνναβης θα μπορούσε να βοηθήσει. Το περιοδικό Pancreas δημοσίευσε μια μελέτη το 2013 που έδειξε ότι το κανναβινοειδές CBD[10] παρήγαγε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα[11] στις παγκρεατικές αρρώστιες πασχόντων ποντικών.
  2. Πόνος: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι τα κανναβινοειδή όχι μόνο μειώνουν τη φλεγμονή αλλά και μειώνουν και τον πόνο[12]. Το κάπνισμα κάνναβης για την παγκρεατίτιδα μπορεί να βοηθήσει στον πόνο. Στην πραγματικότητα, μερικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έδειξαν ότι οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο ή νευροπάθεια διαφορετικών αιτιών παρουσίασαν μειωμένο πόνο μέσω της εισπνεόμενης κάνναβης έναντι εκείνων που πήραν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

ανακούφιση κάνναβης

[10] “Cannabidiol (CBD)” (Η κανναβιδιόλη (CBD)) https://www.marijuanadoctors.com/…/cannabi…/cannabidiol-cbd/

[11] “Medical Marijuana For Inflammation” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την φλεγμονή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammation/

[12] “Medical Marijuana For Pain” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Επί του παρόντος, οι γιατροί συνταγογραφούν οπιοειδή για τον πόνο, αλλά, όπως ίσως γνωρίζεις, υπάρχει μια σοβαρή επιδημία κατάχρησης οπιοειδών[13] στις ΗΠΑ λόγω του εθισμού των ασθενών σε αυτά. Έτσι, η υποκατάσταση των οπιοειδών από την κάνναβη θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ανακούφιση του πόνου που ενέχει η οξεία ή η χρόνια παγκρεατίτιδα.

[13] “Opioid Addiction 2016 Facts & Figures” (Εθισμός στα Οπιοεδιή2016, Γεγονότα & Αριθμοί) https://www.asam.org/…/opioid-addiction-disease-facts-figur…

Ποιες παρενέργειες ή συμπτώματα της παγκρεατίτιδας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Εκτός από τον πόνο και τη φλεγμονή, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας:

* Ναυτία

* Εμετός

* Απώλεια βάρους

* Αδυναμία

* Κατάθλιψη

* Άγχος

* Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

Σε μικρότερες μελέτες, αυτοί που χρησιμοποίησαν THC[14] έδειξαν βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας, βελτιωμένη διάθεση, βελτιωμένο ύπνο και μειωμένο άγχος[15].

[14] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)) https://www.marijuanadoctors.com/…/tetrahydrocannabinol-thc/

[15] “Medical Marijuana for Pancreatitis” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την παγκρεατίτιδα) http://www.pancreatitishelp.org/…/pancreatitis-and-medical…/

Μια άλλη μελέτη όπου οι υγιείς συμμετέχοντες έλαβαν κάνναβη έδειξε ότι τα παρασκευάσματα κανναβινοειδών είχαν ανοσοκατασταλτική δράση[16]. Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετίζονται με μακροπρόθεσμες και βραχυχρόνιες επιδράσεις σε άτομα που πάσχουν από χρόνιο κοιλιακό πόνο (ή άλλες αιτίες) που σχετίζεται με την παγκρεατίτιδα και λαμβάνουν σκευάσματα κάνναβης.

[16] “Cannabis Research for Pancreatitis” (Έρευνα για την κάνναβη στην παγκρεατίτιδα) https://www.sativaisticated.com/…/cannabis-research-for-pa…/

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας και οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας

Παρακάτω υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση που μπορεί να είναι χρήσιμες για την παγκρεατίτιδα και τα διαφορετικά αποτελέσματά τους.

Πόνος

Όλα τα φυτά κάνναβης προέρχονται από δύο οικογένειες, sativa και indica. Και οι δύο συμβάλλουν στη μείωση του πόνου. Εντούτοις, οι ποικιλίες indica βοηθούν σε πιο εκτενείς πόνους εξαιτίας της επίδρασης που έχουν σε όλο το σώμα. Μας καταπραΰνουν και μας χαλαρώνουν, ενώ οι ποικιλίες sativa έχουν ένα πιο ενεργητικό και διεγερτικό αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι οι indica επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου[17]. Μερικές συνιστώμενες ποικιλίες indica για τον πόνο περιλαμβάνουν:

* Girl Scout Cookies

* Blue Dream

* Afghan Kush

* Granddaddy Purple

* ACDC

[17] “Best Marijuana Strains for Pain” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/…/best-medical-marijuana-…/

Φλεγμονή

Όπως αναφέρθηκε, η θεραπεία με κάνναβης συνδέεται με τη μείωση τόσο του πόνου όσο και της φλεγμονής, γενικά λόγω των κανναβινοειδών CBD και THC. Μερικές καλές ποικιλίες για τη φλεγμονή περιλαμβάνουν:

* Harlequin

* Girl Scout Cookies

* Cannatonic

* ACDC

* Charlotte’s Web

Ναυτία και έμετος

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία, ανεξάρτητα από το εάν οφείλεται στην παγκρεατίτιδα ή στις διάφορες θεραπείες για αυτήν. Μερικέ ποικιλίες για να πειραματιστείς στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του έμετου[18], περιλαμβάνουν:

* Sour Diesel

* Durban Poison

* Lemon Haze

* Headband

* OG Kush

[18] “Choosing the Best Medical Marijuana Strains for Severe Nausea” (Επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση στην αντιμετώπιση της σοβαρής ναυτίας) https://www.marijuanadoctors.com/…/choosing-the-best-medic…/

Ορισμένες καλές ποικιλίες για άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος και πολλά άλλα, περιλαμβάνουν:

* Nova OG

* Green Haze

* Pink Kush

* Guava Dawg

Μίλησε με έναν έμπειρο budtender ή με έναν γιατρό της κάνναβης για κάποιες άλλες συστάσεις σχετικά με τις ποικιλίες.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας

Με την βιομηχανία κάνναβης για χρήση σε ιατρικούς σκοπούς να εξελίσσεται, οι γιατροί και οι ασθενείς αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους κατανάλωσης του βοτάνου στη θεραπεία. Και, ευτυχώς, τα bongs (ναργιλές) και τα στριφτά τσιγάρα δεν είναι πλέον οι μόνες επιλογές τους.

Παρόλο που ορισμένοι χρήστες εξακολουθούν να προτιμούν αυτές τις μεθόδους, αυτές αρχίζουν να υποχωρούν σε προτίμηση καθώς υπάρχουν περισσότερες επιλογές υψηλής τεχνολογίας και επιλογές για ασφαλή κατανάλωση. Για να μην αναφέρουμε, πολλά άτομα θεωρούν ανθυγιεινό το κάπνισμα κάνναβης λόγω του δυνητικού κινδύνου για ερεθισμό των πνευμόνων, για αναπνευστικές ασθένειες και ενδεχομένως και για καρκίνο (αν και υπάρχει πολύ περιορισμένη έρευνα για τους κινδύνους αυτούς).

Παρακάτω είναι μερικές προτεινόμενες υγιεινότερες μέθοδοι κατανάλωσης[19] για την θεραπεία με κάνναβη εκτός από το κάπνισμα. Μέθοδοι που θα μπορούσαν να σε ωφελήσουν αλλά χωρίς τους κινδύνους της εισπνοής του βοτάνου.

* Τσάι

* Βρώσιμα

* Βάμματα

* Τοπικής χρήσης σκευάσματα

* Χυμοί

[19] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/…/methods-medicating-cann…/

Η ατμοποίηση της κάνναβης είναι επίσης μια εναλλακτική λύση αντί του καπνίσματος.

Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο του παγκρέατος

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Pancreatic Cancer” https://www.marijuanadoctors.com/conditi…/pancreatic-cancer/ , January 28, 2019, Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer)

Είναι πιθανό ότι εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις να έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο[1]. Ως ασθένεια που απειλεί τη ζωή και είναι δύσκολο να θεραπευτεί και θέτει σε δυσκολία όλους τους εμπλεκόμενους.

[1] “Medical Marijuana For Cancer” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/cancer/

Ενώ ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου, εξακολουθεί να προκαλεί πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο[2] στις ΗΠΑ. Αλλά με καλή θεραπεία και φροντίδα, μπορεί να αντιμετωπιστούν οι πιθανότητες και να γίνει διαχείριση της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.

[2] “Cancer Statistics Center” (Κέντρο Στατιστικών Καρκίνου) https://cancerstatisticscenter.cancer.org/#!/

Μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν την κάνναβη ως μια ολιστική θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος και το πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει.

Τι κάνει το πάγκρεας;

Πριν μπούμε στις ιδιαιτερότητες του καρκίνου του παγκρέατος, βοηθάει στην κατανόηση μας να δούμε το πώς λειτουργεί το πάγκρεας. Όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα όργανα όπως το στομάχι και οι πνεύμονες, αλλά συνήθως δεν είμαστε τόσο ενημερωμένοι για το τι κάνει το πάγκρεας. Παρά τη σχετική ασάφεια, το όργανο (είναι και αδένας και όργανο) αυτό εκτελεί ορισμένες πολύ σημαντικές λειτουργίες.

Το πάγκρεας χρησιμοποιεί δύο τύπους κυττάρων για να ρυθμίζει τις ορμόνες και τα ένζυμα στο σώμα σας. Τα εξωκρινή κύτταρα του, όπως στους αδένες και στους αγωγούς του, απελευθερώνουν ένζυμα που σας βοηθούν να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα. Τα ενδοκρινή κύτταρα αποτελούν λιγότερο όγκο από το πάγκρεας και δημιουργούν σημαντικές ορμόνες όπως η ινσουλίνη και το γλουκαγόνο.

Οι δύο τύποι καρκίνου του παγκρέατος

Τώρα που γνωρίζουμε τα μέρη του παγκρέατος, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν τα δύο είδη καρκίνου του παγκρέατος. Κάθε τύπος συμβαίνει στην αντίστοιχη ποικιλία των παγκρεατικών κυττάρων.

Τα δύο είδη καρκίνου του παγκρέατος είναι:

* Εξωκρινικός καρκίνος του παγκρέατος: Οι περισσότεροι καρκίνοι του παγκρέατος εμφανίζονται στα εξωκρινή κύτταρα. Περίπου το 95% των εξωκρινών παγκρεατικών καρκίνων[3] είναι παγκρεατικά αδενοκαρκινώματα. Τα παγκρεατικά αδενοκαρκινώματα τείνουν να ξεκινούν στους αγωγούς του παγκρέατος.

* Ενδοκρινικοί όγκοι του παγκρέατος: Ενώ είναι σπανιότεροι από τον εξωκρινικό καρκίνο του παγκρέατος, οι ενδοκρινικοί παγκρεατικοί όγκοι ( NETs) έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία. Οι λειτουργούντες ΝΕΤs δημιουργούν ορμόνες που ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν συμπτώματα. Οι μη λειτουργικοί NETs δεν παράγουν ορμόνες και μπορούν να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν πολύ πριν ανακαλυφθούν.

[3] “What Is Pancreatic Cancer?” (Τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος;) https://www.cancer.org/…/abo…/what-is-pancreatic-cancer.html

Εκτός από τα κακοήθη κύτταρα και τον καρκίνο, το πάγκρεας μπορεί να έχει καλοήθεις αναπτύξεις ή προκαρκινικά κύτταρα. Μερικά δεν προκαλούν καμιά βλάβη (καλοήθεις αναπτύξεις), ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο αν παραμείνουν και δεν αντιμετωπιστούν (προκαρκινικά κύτταρα).

Συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Δεδομένου ότι το πάγκρεας διέπει πολλές λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος συχνά εμφανίζονται σε όργανα που σχετίζονται με την επεξεργασία των τροφίμων. Ο πλήρης κατάλογος των συμπτωμάτων περιλαμβάνει:

* Ίκτερος: Όταν η χολερυθρίνη, μία από τις ουσίες στη χολή, συσσωρεύεται στο συκώτι, προκαλεί το να κιτρινίζουν τα μάτια και το δέρμα. Ο ίκτερος μπορεί να οδηγήσει σε πιο σκοτεινά ούρα, περίεργα χρωματισμένα λιπαρά κόπρανα και κνησμό στο δέρμα.

* Διαβήτης: Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος αλλάζει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

* Συμπύκνωση αίματος: Ο καρκίνος κάνει το αίμα πιο πιθανό να σχηματίσει θρόμβους[4]. Συχνά δημιουργεί θρόμβους σε μεγάλες φλέβες, όπως οι φλέβες στα πόδια.

* Κοιλιακός πόνος: Εάν ο καρκίνος μεγαλώσει αρκετά για να πιέσει άλλα όργανα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο στην κοιλιά και την πλάτη σας.

* Κακή όρεξη και απώλεια βάρους: Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να μειώσει την όρεξη του ασθενούς, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

* Ναυτία και έμετος: Όταν ο καρκίνος πιέζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του στομάχου, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και έμετο.

* Διεύρυνση του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης: Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος εμποδίζει τους αγωγούς που συνδέονται με το πάγκρεας, μπορεί να δημιουργήσει διεύρυνση στην χολή, στο ήπαρ ή τη χοληδόχο κύστη.

* Διαφορετική υφή στο λιπώδη ιστό: Μερικοί ασθενείς σχηματίζουν μια ανώμαλη υφή στο λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα τους. Αυτό συμβαίνει όταν τα παγκρεατικά ένζυμα που χωνεύουν το λίπος επηρεάζονται από τον καρκίνο.

[4] “What are the symptoms of pancreatic cancer?” (Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;) https://www.pancan.org/facing-pancreatic-cancer/symptoms/

Δεδομένα για τον καρκίνο του παγκρέατος

* Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

* Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο ένατος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες.

* Μεταξύ όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, περίπου το 3% αφορά τον καρκίνο του παγκρέατος.

* Το 29% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος που δεν έχουν χειρουργική επέμβαση επιβιώνουν και παραμένουν ζωντανοί μετά από ένα χρόνο. 7% επιβιώνουν μετά από πέντε χρόνια.

* Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς και ο όγκος απομακρυνθεί με επιτυχία, η πιθανότητα επιβίωσης στα πέντε έτη ανέρχεται στο 27%.

* Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν καρκίνο του παγκρέατος από ότι οι μη καπνιστές.

Τυπικές θεραπείες για καρκίνο του παγκρέατος

Ο τύπος θεραπείας που έχει κάποιος για τον καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να καταστήσουν τη χειρουργική επέμβαση ανέφικτη ή ο ασθενής μπορεί να έχει μια αλλεργία που επηρεάζει τις επιλογές φαρμάκων.

Χειρουργική επέμβαση

Ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ο καρκίνος έχει προχωρήσει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί είτε να θεραπεύσει πλήρως τον καρκίνο του παγκρέατος είτε απλά να διευκολύνει την αντιμετώπιση του. Στα πρώτα στάδια, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν χειρουργικά ολόκληρο τον καρκίνο και ενδεχομένως να τον θεραπεύσουν. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και δεν μπορεί να γίνει πλήρη απομάκρυνση, ορισμένοι ασθενείς υποβάλλονται και πάλι σε χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.

Κατάλυση και εμβολισμός

Αντί της αφαίρεσης του καρκίνου, η κατάλυση και ο εμβολισμός τον καταστρέφουν. Η κατάλυση χρησιμοποιεί ακραίες θερμοκρασίες για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο μετά. Ο εμβολισμός περιλαμβάνει την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοθεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις εξωκρινικού καρκίνου του παγκρέατος, ένας ασθενής μπορεί να λάβει θεραπεία ακτινοβολίας. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία για να συμπληρώσουν τη χειρουργική επέμβαση ή για να την αντικαταστήσουν Η ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να επιστρέψει ή να συρρικνώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Χημειοθεραπεία

Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα χημειοθεραπείας[4] για τη θεραπεία των περισσοτέρων περιπτώσεων εξωκρινικού καρκίνου του παγκρέατος και μερικών περιπτώσεων ενδοκρινικών παγκρεατικών όγκων. Την παρέχουν σε κύκλους για να αφήνουν στο μεσοδιάστημα το σώμα του ασθενή να ανακάμψει από τις θεραπείες. Παρόλο που η χημειοθεραπεία επηρεάζει και τα υγιή κύτταρα, αντιμετωπίζει με έντονο τρόπο τον καρκίνο κάτι που άλλες θεραπείες δεν το κάνουν.

[4] “Medical Marijuana For Chemotherapy” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την χημειοθεραπεία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chemotherapy/

Όμως, δεν είναι όλοι οι ασθενείς καλοί υποψήφιοι για κάποιες από αυτές τις θεραπείες. Και δεν μπορεί κάθε ασθενής να αντέξει τις παρενέργειες που σχετίζονται με αυτές. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν χειρουργική επέμβαση ή σχετικές διαδικασίες. Επίσης, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία[5] είναι εξαιρετικά σκληρές για το σώμα και προκαλούν παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, η ναυτία, τα πεπτικά προβλήματα, η κόπωση και το κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

[5] “Medical Marijuana For Radiation Therapy” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την ακτινοθεραπεία) https://www.marijuanadoctors.com/conditi…/radiation-therapy/

Η χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο του παγκρέατος

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να θεραπεύσει πολλά από τα θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς και από τις πιθανές θεραπείες. Μπορεί να συμπληρώσει ή μερικές φορές να αντικαταστήσει, τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως. Μερικά από τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης περιλαμβάνουν:

* Ανακούφιση του πόνου: Η πίεση που ασκείται από έναν όγκο μπορεί να βλάψει σοβαρά. Η κάνναβη ανακουφίζει τον πόνο για πολλούς ασθενείς[6] και ο πόνος είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους που οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κάνναβη. Λειτουργεί εξαιρετικά ως εναλλακτική λύση στα παυσίπονα λόγω της σαφώς μικρότερης ηπατικής βλάβης και της μικρότερης πιθανότητας εθισμού.

* Αντιεμετικές ιδιότητες: Και ο καρκίνος του παγκρέατος και οι θεραπείες του μπορούν να κάνουν έναν ασθενή να αισθάνεται ναυτία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για να έχεις άμεση ή εκτεταμένη ανακούφιση από την ναυτία και τον εμετό.

* Δημιουργία ερεθιστικού παράγοντα για την όρεξη: Η κάνναβη είναι γνωστή για το ότι δίνει στον χρήστη τα “munchies” (τις λιγούρες). Αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν χαμηλή όρεξη λόγω του καρκίνου του παγκρέατος. Η αύξηση της όρεξης τους βοηθά να διατηρήσουν το βάρος τους.

* Κόπωση: Αν είσαι νέος στον κόσμο της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, ίσως να εκπλαγείς, τελικά, η κάνναβη δεν σε κάνει νυσταλέο; Αποδεικνύεται ότι ορισμένες ποικιλίες κάνναβης σε ενεργοποιούν, γεγονός που μπορεί να δώσει στους κουρασμένους ασθενείς την ώθηση που χρειάζονται.

[6] “Medical Marijuana For Pain” (Ιατρική χρήση της κάνναβης για τον πόνο) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Η έρευνα για την ιατρική χρήση της κάνναβης στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι έρευνες δείχνουν τη δυνατότητα μείωσης των καρκίνων του παγκρέατος από τη κάνναβη. Αν και περαιτέρω έρευνα συνεχίσει να το υποστηρίζει αυτό, θα μπορούσαμε σύντομα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη κάνναβη ως μια νόμιμη θεραπεία του καρκίνου.

… η συνέχεια του κειμένου στο αρχείο PDF:

Κάνναβη και πάγκρεας.pdf

https://www.facebook.com/download/preview/587957574942781

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση