Η κάνναβη μου έσωσε τη ζωή

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Dixie, “Cannabis Saved My Life” http://dixieelixirs.com/cannabis-saved-my-life/, By Lindsay Topping, July 15th, 2015)

Στην ηλικία των 15 ετών, ο Keegan McKeough, που πλέον είναι εδώ μαζί μας ως εργαζόμενος στο Dixie, κόλλησε μια γρίπη που του άλλαξε τη ζωή. Είχε μια ανεπιθύμητη αντίδραση που είχε ως συνέπεια το σύνδρομο Guillain-Barre που επιδεινώθηκε από τον παιδικό του διαβήτη.

Το Σύνδρομο Guillain-Barré (Guillain-Barré Syndrome, GBS) [διαβάζεται: Γκιουλέν Μπαρέ] είναι μια σπάνια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου βλάπτει τα ίδια του τα νευρικά κύτταρα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και μερικές φορές και παράλυση. Το GBS μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να επανέλθουν πλήρως από το GBS, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν μακροχρόνια νευρική βλάβη. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι έχουν πεθάνει από το GBS, συνήθως λόγω δυσκολίας στην αναπνοή. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, περίπου 3.000 έως 6.000 άτομα αναπτύσσουν GBS κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, είτε έλαβαν εμβολιασμό είτε όχι.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν GBS μετά από τη γρίπη ή άλλες λοιμώξεις (όπως ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός Epstein Barr). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουν GBS ημέρες ή εβδομάδες μετά από εμβολιασμό[1].

[1] “Guillain-Barré syndrome (GBS)” (Το Σύνδρομο Guillain-Barré) http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/guillainbarre.htm

Ο Keegan υπέφερε από φρικτές παρενέργειες για σχεδόν δέκα χρόνια, μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο κάθε 2 μήνες με έντονο πόνο και παράλυση, ακόμα είχε παραλύσει για 19 φορές. Η ποιότητα ζωής του Keegan καταστράφηκε καθώς αγωνιζόταν από την μια να ανακουφίσει τον πόνο του και από την άλλη να υποστηρίζει την οικογένειά του.

Πριν δοκιμάσει την κάνναβη ως φάρμακο, ο Keegan δεν ήταν ποτέ χρήστης. “Μου έλεγαν πάντα ότι ήταν ένα ναρκωτικό και ότι ήταν ανθυγιεινό, οπότε δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Στην πραγματικότητα, ήμουν ο τύπος στο γυμνάσιο που μάλωνε τους φίλους του που κάπνιζαν κάνναβη”.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ένας φίλος συνέστησε στον Keegan να δοκιμάσει την κάνναβη για να ανακουφίσει τον πόνο του και κάποια άλλα συμπτώματα από το GBS. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά θαυμάσια. Από τότε που ξεκίνησε την χορήγηση ενός ελαίου κάνναβης, ο Keegan δεν έχει νοσηλευτεί καθόλου για πάνω από ένα χρόνο και είναι σε θέση να διαχειριστεί τον πόνο του και τα άλλα συμπτώματα. Η δόση του αποτελείται από μια καθημερινή χορήγηση από το έλαιο κάνναβης. Καταναλώνοντας ένα έλαιο με αναλογία 1:5, THC προς CBD έλαιο κάνναβης μέσα στο καθημερινό του πρωϊνό πρωτεϊνούχο του ρόφημα.

Η κάνναβη μου έσωσε τη ζωή”

– Keegan

Μετά από χρόνια που προσπαθούσε να κρατήσει μια σταθερή δουλειά και να καταστείλει τον ακραίο πόνο, ο Keegan εργάζεται για την Dixie για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα και πιστεύει πως εδώ βρήκε το σπίτι του. Ως υπεύθυνος συντήρησης της Dixie, ο Keegan μας έχει σώσει από πολλά προβλήματα και έχει φωτίσει τις ημέρες μας σε αμέτρητες περιπτώσεις.

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο να δουλεύω στην Dixie, είναι ότι όλοι αυτοί με τους οποίους δουλεύω. Επιτρέποντάς μου να γίνει αυτή η πρώτη μου σταθερή δουλειά και όλοι εδώ είναι τόσο υποστηρικτικοί – ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ”.

– Keegan

Πρόσφατα, η σύζυγός του Maia συμμετείχε επίσης στην ομάδα παραγωγής μας, κάνοντάς την εργασία τους εδώ μια οικογενειακή υπόθεση. Ζουν στο Ντένβερ με την δίχρονη κόρη τους, την Aeryn και τον τετράχρονο γιο τους, τον Brycen. Όταν ο Keegan δεν βρίσκεται στο Dixie, περνάει χρόνο με την οικογένειά του ή κάνει τα αγαπημένα του χόμπι όπως DJ και μηχανική. Α, και το ψευδώνυμό του είναι Superman.

Το GBS είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα περιφερικά νεύρα, αλλά γιατί όμως;

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Ομάδα στο FB “Guillain Barre Syndrome Foundation of Australia”, “GBS is an autoimmune condition whereby the immune system attacks the peripheral nerves, but why…?” https://www.facebook.com/gbsfoundation/posts/1470496076414925, 10 September 2018)

Έχουμε κάνει πολλή έρευνα και βρήκαμε τα παρακάτω ως την πιο ακριβή εξήγηση. Έχουμε γράψει την εξήγηση πρώτα και στη συνέχεια παραθέτουμε μερικούς ορισμούς που μπορούν ίσως να βοηθήσουν στην κατανόηση της όλης διαδικασίας αν δεν είσαι κάποιος που προέρχεται από ένα ιατρικό υπόβαθρο. Οι εικόνες θεωρούμε θα μπορέσουν επίσης να βοηθήσουν.

Υπάρχουν δύο κύριοι υποτύποι του GBS, είναι η μορφή απομυελίνωσης (καταστροφής της μυελίνης, της επένδυσης του άξονα των νευρικών κυττάρων) γνωστή ως AIDP (Οξεία φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια / Acute inflammatory demyelinating polyneuropathy) όπου ενεργοποιείται όλο το σύστημα καθώς τα Τ κύτταρα ενεργοποιούν τα μακροφάγα που με τη σειρά τους βλάπτουν τη μυελίνη. (Εικόνα 1).

Η δεύτερη παραλλαγή είναι ο αξονικός τύπος Aman (Οξεία νευροπάθεια κινητικού άξονα / Acute motor axonal neuropathy). Στο GBS τύπου Aman η βλάβη προκαλείται κυρίως από αντισώματα IGg και με το πλήρες σύστημα να είναι ενάντια στους κινητικούς άξονες των νεύρων. (Εικόνα 1).

Και οι δύο μορφές καταλήγουν σε βλάβη στους περιφερειακούς νευρώνες. (Εικόνα 1).

Η παθοφυσιολογία της παραλλαγής Aman είναι δυνατή επειδή η κάψουλα που περιβάλλει και προστατεύει βακτήρια όπως το Campylobacter jejuni και ορισμένους ιούς όπως ο CMV (Cytomegalovirus / Κυτταρομεγαλοϊός) και ο EBV (Epstein-Barr Virus / Ιός Epstein-Barr) περιέχουν αντιγόνα τα οποία έχουν παρόμοια δομή με τα τμήματα του άξονα των νευρώνων. (Εικόνα 2).

Αυτά τα τμήματα καλούνται γαγγλιοσίδες (Gangliosides) όπως GM1a/b και GD1a/b. (Εικόνα 2).

Η αυξανόμενη ανοσοαπόκριση κατά του Campylobacter jejuni ή των αναφερθέντων ιών παράγει αντισώματα τα οποία αντιδρούν διασταυρούμενα με τις δομικώς παρόμοιες γαγγλιοσίδες στους άξονες των ίδιων των νευρώνων.

Αυτή η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα μας μπερδεύεται και αντιδρά έτσι και αυτό ονομάζεται μοριακός μιμητισμός (Molecular Mimicry) καθώς τμήματα ενός οργανισμού, όπως τα βακτήρια και οι ιοί μιμούνται ή είναι παρόμοια με κομμάτια του ανθρώπινου οργανισμού και έτσι προκαλούν σύγχυση στο σύστημα αναγνώρισης απειλών από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ωθώντας έτσι το ανοσοποιητικό μας να επιτίθεται στον οικείο του οργανισμό.

Με την παραλλαγή AIDP είναι κυρίως τα Τ-βοηθητικά κύτταρα που ενεργοποιούν τα μακροφάγα που κάνουν μεγάλη ζημιά στους νευρώνες, στην μυελίνη και στα κύτταρα Schawwn.

Με απλά λόγια η δομή των αντισωμάτων του ιού αντιδρά με τον ίδιο τρόπο με τις γαγγλιοσίδες που υπάρχουν στους νευρώνες μας. Αυτό εξασφαλίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα τις επιτεθεί θεωρώντας λανθασμένα ότι είναι ο ιός. Αυτή η κατανόηση του μηχανισμού μπορεί να μας οδηγήσει, ενδεχομένως, σε μια θεραπεία ή ακόμα και στην πρόληψη της πάθησης.

Επί του παρόντος διεξάγονται μελέτες που στοχεύουν στην κατανόηση των συνδέσεων μεταξύ των υποδοχέων κυττάρων Τ, των αποτελεσμάτων των μολυσματικών ασθενειών και της αυτοανοσίας. Η σαφής κατανόηση αυτής της σχέσης μπορεί να επιτρέψει στους ερευνητές να αναγνωρίσουν τα Τ-κύτταρα με συγκεκριμένους υποδοχείς που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και την παθολογία κατά τη διάρκεια μίας μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοανοσία.

ΟΡΙΣΜΟΙ:

* Συμπληρωματικό σύστημα: είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύει την ικανότητα των αντισωμάτων και των φαγοκυτταρικών κυττάρων να καθαρίζουν τα μικρόβια και τα χαλασμένα κύτταρα από έναν οργανισμό, προάγει τη φλεγμονή και προσβάλλει την κυτταρική μεμβράνη του παθογόνου.

* T κύτταρα: είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που κυνηγούν και καταστρέφουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί με μικρόβια ή έχουν γίνει καρκινικά. Ο άλλος κύριος τύπος Τ-κυττάρων ονομάζονται βοηθητικά Τ-κύτταρα. Τα βοηθητικά Τ-κύτταρα ενορχηστρώνουν μια ανοσοαπόκριση και παίζουν σημαντικούς ρόλους σε όλους τους βραχίονες της ανοσίας.

* Μακρόφαγα: είναι ένα κύτταρο που έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να “τρώει” σωματίδια, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.

* Μυελίνη: είναι ένα μονωτικό στρώμα ή θήκη, που σχηματίζεται γύρω από τον άξονα των νευρώνων. Αυτή η θήκη μυελίνης επιτρέπει τη μετάδοση ηλεκτρικών παλμών γρήγορα και αποτελεσματικά κατά μήκος των νευρικών κυττάρων.

* Αντισώματα Igg: Η ανοσοσφαιρίνη G (IgG) είναι ένας τύπος αντισώματος, ο πιο συνηθισμένος τύπος αντισώματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα μόρια IgG δημιουργούνται και απελευθερώνονται από τα Β κύτταρα πλάσματος (είναι ίδιο και με αυτό που δίνεται ως θεραπεία).

* Κάψουλα: Κάψουλα πολυσακχαρίτη που περιβάλλει το κύτταρο βακτηρίων. Η κάψουλα ενισχύει την ικανότητα των βακτηρίων να προκαλούν ασθένεια στον ξενιστή. Η κάψουλα μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από την κατακρήμνιση από ευκαρυωτικά κύτταρα, όπως τα μακροφάγα. Οι κάψουλες περιέχουν επίσης νερό που προστατεύει τα βακτηρίδια από την αποξήρανση.

* Campylobacter Jejuni: είναι ένας τύπος βακτηρίων που ανιχνεύεται στο έντερο. Μπορεί κάποιος να μολυνθεί με Campylobacter παίρνοντας τα βακτηρίδια από το στόμα. Αυτό μπορεί να γίνει με: τρώγοντας κάτι μολυσμένο, μη ψημένο κρέας, ειδικά κοτόπουλο, την πόση μολυσμένου νερού ή μη παστεριωμένου γάλακτος.

* CMV: Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι ένα γένος ιών της τάξης Herpesvirales.

* EBV: Ο ιός Epstein-Barr, ο οποίος ονομάζεται επίσης ανθρώπινος ιός έρπητα 4, είναι ένας από τους οκτώ γνωστούς τύπους ιού έρπητα στην οικογένεια έρπητα και είναι ένας από τους συνηθέστερους ιούς στον άνθρωπο. Είναι καλύτερα γνωστός ως η αιτία της μολυσματικής μονοπυρήνωσης.

* Γαγγλιοσίδες: είναι γλυκοσφιγγολιπίδια που περιέχουν σιαλικό οξύ. Εμφανίζονται ειδικά στις κυτταρικές επιφάνειες των νευρωνικών κυττάρων, όπου σχηματίζουν ένα σύνθετο πρότυπο.

* Μοριακός μιμητισμός: Ο μηχανισμός για της αυτοάνοσες καταστάσεις. Ορίζεται ως η θεωρητική πιθανότητα ότι οι ομοιότητες αλληλουχιών μεταξύ ξένων και αυτοπεπτιδίων είναι επαρκείς ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα την διασταυρούμενη ενεργοποίηση αυτοαντιδραστικών Τ ή Β κυττάρων από πεπτίδια προερχόμενα από παθογόνα.

Η κάνναβη χρησιμοποιείται ως ανοσοδιαμορφωτής για αυτοάνοσες ασθένειες

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: labroots, “Cannabis Used as an Immunomodulator for AutoImmune Diseases” https://www.labroots.com/trending/cannabis-sciences/12444/cannabis-immunomodulator-autoimmune-diseases, Amanda Kahl, AUG 17, 2018)

Η αυτοάνοση ασθένεια επηρεάζει τα άτομα καθώς επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Κανονικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποστέλλει αντισώματα για την προστασία από ιούς και μικρόβια και δεν προσβάλλει τα υγιή μας κύτταρα. Ωστόσο, με αυτήν την ασθένεια, τα αντισώματα σφάλλουν τα υγιή κύτταρα με ξένα κύτταρα και το σώμα μας ουσιαστικά επιτίθεται στον εαυτό του. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία και μόνο περιορισμένες θεραπείες, επειδή οι επιπτώσεις αυτής της νόσου είναι τόσο τεράστιες. Οι τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων περιλαμβάνουν την πολλαπλή σκλήρυνση (MS), τον Λύκο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA), την Νόσο του Crohn και το Hashimoto. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται ανάμεσα σε κόπωση, τριχόπτωση, ερυθρότητα, οίδημα, δερματικά εξανθήματα, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα άκρα έως πολύ πιο βαριές καταστάσεις.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) που βρίσκεται στη κάνναβη έχει την ικανότητα να επηρεάζει την έκφραση του DNA μέσω επιγενετικών οδών έξω από το ίδιο το DNA και αναζητεί έναν τρόπο να υποβάλει σε δοκιμές αυτήν την ικανότητα. Οι χημικές ενώσεις εκτός του DNA συλλογικά είναι γνωστές ως επιγονίδια. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προσκολληθούν στο DNA και να μεταβάλουν τη λειτουργία του αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούν τις οδηγίες του DNA. Θεωρούν ότι η THC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της ανοσοαπόκρισης για την αντιμετώπιση της αυτοάνοσης ασθένειας.

Οι ερευνητές του University of South Carolina δηλώνουν ότι “Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η THC μπορεί να αλλάξει τα κρίσιμα μόρια των επιγονιδίων που ονομάζονται ιστόνες, οδηγώντας στην καταστολή της φλεγμονής”. Συνεχίζοντας μας εξηγούν ότι “η επιγενετική επίδραση ως προς την καταστολή της φλεγμονής, η χρήση της κάνναβης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νόσων όπως η αρθρίτιδα, ο λύκος, η κολίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες συναφείς νόσοι, στις οποίεςη χρόνια φλεγμονή παίζει κεντρικό ρόλο”.

Η τρέχουσα θεραπεία για τέτοιες νόσους είναι ένα φάρμακο μείωσης της φλεγμονής μαζί με φάρμακα που βοηθούν να ηρεμήσει το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) τα οποία μπορούν να συνταγογραφηθούν, αλλά περιέχουν έναν κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως έλκη στομάχου, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ζάλη και πονοκεφάλους. Μαζί με αυτά τα φάρμακα, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή την αναστολή της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων, ναυτία, έμετο και απώλεια της όρεξης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ως ανοσοδιαμορφωτής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες. Η κάνναβη είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, καταπραΰνει το πρήξιμο, διευκολύνει στην αντιμετώπιση της ναυτίας και στους πονοκεφάλους και εμποδίζει την απώλεια της όρεξης. Το περιοδικό Journal of Biological Chemistry δημοσίευσε σχετικά πρόσφατα μια μελέτη[1] που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η THC επηρεάζει τα microRNAs. “Τα microRNAsπου ονομάζονται επίσης miRNAs, είναι μονόκλωνα, μικρά, μη κωδικοποιητικά RNAs που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης”. Η ικανότητα της κάνναβης να μεταβάλλει την έκφραση του miRNA θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό βήμα για την εξεύρεση μιας πιο κατάλληλης θεραπείας.

[1] Hegde VL, Tomar S, Jackson A, Rao R, Yang X, Singh UP, Singh NP, Nagarkatti PS, Nagarkatti M “Distinct microRNA expression profile and targeted biological pathways in functional myeloid-derived suppressor cells induced by Δ9-tetrahydrocannabinol in vivo: regulation of CCAAT/enhancer-binding protein α by microRNA-690” (Διακεκριμένο προφίλ έκφρασης microRNA και στοχοθετημένες βιολογικές οδούς σε λειτουργικά κύτταρα που καταστέλλονται από μυελοειδή προκαλούμενα από Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη in vivo: ρύθμιση της CCAAT/ενισχυτής δέσμευσης της πρωτεΐνης α με microRNA-690) J Biol Chem. 2013 Dec 27;288(52):36810-26.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24202177

Οι ερευνητές της School of Medicine του πανεπιστημίου πραγματοποίησαν μια δοκιμή σε ποντίκια. Εισήγαγαν ΤΗC σε ποντίκια και μελέτησαν το RNA τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν 609 miRNAs που δοκιμάστηκαν, και εκτός αυτού του αριθμού, η THC άλλαξε σημαντικά 12 από αυτά. Μια άλλη δοκιμή σε ποντίκια πραγματοποιήθηκε στο Hebrew University. Οι ποντικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με CBD σε αυτή τη δοκιμή παρουσίασαν βελτίωση κατά 50% στην υγεία των αρθρώσεων. Αυτό δείχνει τις συνέπειες για τη χρήση της CBD ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και άλλες παρόμοιες ασθένειες των αρθρώσεων.

Η κάνναβη είναι ήδη σε θέση να θεραπεύσει τους πονεμένους μύες, την κόπωση, το πρήξιμο, το άγχος και πολλά άλλα. Οι επιστήμονες εφαρμόζουν αυτά τα οφέλη στην αντιμετώπιση της αυτοάνοσης ασθένειας, αλλά επίσης έχουν επιστήσει την προσοχή τους για την επίπτωση που μπορεί να έχει η κάνναβη στην καταστολή της ευεργετικής φλεγμονής στο σώμα. Με περισσότερες δοκιμές και μελέτες που πραγματοποιούνται εφαρμόζοντας αυτήν την ουσία στις πολλαπλές αυτοάνοσες ασθένειες, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε θεραπείες για τους ασθενείς.

ΜΕΛΕΤΕΣ

* Katz D, Katz I, Shoenfeld Y “Cannabis and Autoimmunity – The Neurologic Perspective: A Brief Review” (Η κάνναβη και η αυτοανοσία – Η νευρολογική προοπτική: Μια σύντομη ανασκόπηση) J Neurol Neuromed(2016) 1(4):11-15

http://www.jneurology.com/articles/cannabis-and-autoimmunity–the-neurologic-perspective-a-brief-review.html

Εισαγωγή

Η ιστορία της Cannabis sativa είναι τόσο παλιά όσο και ο χρόνος. Μέσα από τις πρώτες μέρες της ως φυτικό φάρμακο, περίπου από το 4000 π.Χ. και από τον Κανόνα του αυτοκράτορα Shen Nung (2700 π.Χ.) φτάσαμε το το 1937 στην απαγόρευση της κάνναβης και πρόσφατα στην επανεμφάνιση της από την απομόνωση της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), το 1963), από τον καθηγητήMechoulam, η κάνναβη κερδίζει αργά τη θέση της πίσω στην ιατρική.

Η Cannabis sativa, γνωστή ως κάνναβη, έχει κατά καιρούς πολλά ονόματα, όμως η ποικιλία των ονομάτων που δίνονται στην κάνναβη δεν καλύπτει τις τεράστιες ιατρικές ευκαιρίες που βρίσκονται μέσα στο φυτό. Έως σήμερα, έχουν εντοπιστεί 545 συστατικά, από τα οποία πάνω από 100 ταξινομούνται ως μοναδικά για την κάνναβη. Τα δύο κύρια και πιο ερευνημένα ενεργά συστατικά είναι: η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες και η κανναβιδιόλη (CBD) που θεωρείται μη ψυχοδραστική. Τα συστατικά αυτά συνδυάζονται με τα δύο κύρια γνωστά ενδοκανναβινοειδή στον ανθρώπινο οργανισμός, το ανανδαμίδιο (ΑΕΑ) και την 2-αραχιδονοϋλγλυκερόλη (2-AG) (που ανακαλύφθηκαν επίσης από τον καθηγητή Mechoulam και τους συνεργάτες του). Το άλλο μισό του συστήματος κανναβινοειδών (όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα) περιλαμβάνει τους υποδοχείς CB1 και CB2 στον ανθρώπινο οργανισμό (και σε όλα τα θυλαστικά), συζευγμένους με πρωτεΐνη G. Οι δύο υποδοχείς διαφέρουν ως προς τη διανομή και τη λειτουργία. Ενώ η κύρια ψυχοδραστική επίδραση της κάνναβης αποδίδεται στον υποδοχέα CB1 και κατά συνέπεια κατανέμεται ευρέως στους νευρώνες, ο δε υποδοχέας CB2 έχει συνδεθεί με τη διατήρηση της ομοιόστασης και εμφανίζεται συνήθως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος”.

* Katchan V, David P, Shoenfeld Y “Cannabinoids and autoimmune diseases: A systematic review” (Κανναβινοειδή και αυτοάνοσες νόσοι: Μια συστηματική ανασκόπηση) Autoimmun Rev. 2016 Jun;15(6):513-28.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26876387

Περίληψη

Τα κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ποικίλα αποτελέσματα στα συστήματα του σώματος. Μέσω των υποδοχέων CB1 και CB2, μεταξύ άλλων, ασκούν ένα αποτέλεσμα μέσω της διαμόρφωσης νευροδιαβιβαστή και της απελευθέρωσης των κυτοκινών. Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με το ρόλο των κανναβινοειδών στο ανοσοποιητικό σύστημα δείχνει ότι διαθέτουν ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Μπορούν να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των λευκοκυττάρων, να επάγουν απόπτωση των κυττάρων Τ και των μακροφάγων και να μειώνουν την έκκριση των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών. Σε μοντέλα ποντικών, είναι αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής στην αρθρίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν θετική επίδραση στον νευροπαθητικό πόνο και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Είναι αποτελεσματικά ως θεραπεία για ινομυαλγία και έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντι-ινωτική δράση στο σκληρόδερμα. Οι μελέτες σε ανθρώπινα μοντέλα είναι σπάνιες και δεν είναι καθοριστικές και απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό. Τα κανναβινοειδή μπορούν επομένως να έχουν υπόσχεση ως ανοσοκατασταλτικοί και αντι-ινωτικοί παράγοντες στη θεραπεία αυτοάνοσων διαταραχών”.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση