5 λόγοι για να αγαπήσεις τις ρίζες της κάνναβης και το πώς να τις χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “5 Reasons To Love Cannabis Roots And How To Effectively Use Them” https://herb.co/marijuana/news/cannabis-roots, ANNA WILCOX, JUL 23, 2017)

Αποθήκευσε τις ρίζες της κάνναβης! Θα τις χρειαστείς, είναι σίγουρο. Η ρίζα του φυτού της κάνναβης έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας δούμε γιατί και πώς πρέπει να την χρησιμοποιούμε.

Ένα από τα πολλά όμορφα πράγματα με την κάνναβη είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι χρήσιμο και οι ρίζες του και όλα του. Η ρίζα της κάνναβης έχει χρησιμοποιηθεί για παρασκευή φαρμάκων εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε αλοιφές, τσάγια και άλλα παρασκευάσματα. Σε αντίθεση με τις ανθοφόρες κορυφές του φυτού, η ρίζα της κάνναβης δεν θα προκαλεί ψυχοδραστικότητα. Εντούτοις, ίσως υπάρχουν κάποιοι καλοί λόγοι για να έχουμε μερικά παρασκευάσματα από τις ρίζες της έτοιμα στο φαρμακείο μας. Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους θα αγαπήσεις τις ρίζες της κάνναβης και για το πώς να τις χρησιμοποιήσεις στο σπίτι.

Η ρίζα της κάνναβης ως φάρμακο
Δυστυχώς, οι ρίζες της κάνναβης είναι από τα λιγότερο μελετημένα μέρη του φυτού. Αυτό είναι κρίμα, καθώς οι άνθρωποι βασίζονταν σε φάρμακα από την κάνναβη και από τις ρίζες της, για αιώνες τώρα. Τα αρχαία κινεζικά κείμενα μας παρέχουν μερικές από τις πρώτες καταγραφές[1] για την χρήση της ρίζας της κάνναβης ως φάρμακο. Το Shennong pên Ts’ao ching, που χρονολογείται στα 2.700 π.Χ., καταγράφει τη χρήση πάστας από ρίζες κάνναβης για τον πόνο.
[1] “Characterization of Medicinal Properties of Cannabis sativa L. Roots” (Χαρακτηρισμός των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της ρίζας του φυτού Cannabis sativa L.) http://hemp-eaze.com/…/Characterization-of-Medicinal-Proper…

Αργότερα, το 1600, η ρίζα της κάνναβης χρησιμοποιήθηκε[2] στην Ινδονησία ως μια λύση για τη γονόρροια. Πρόσθετα κείμενα δείχνουν τη χρήση της ρίζας της κάνναβης για την ουρική αρθρίτιδα και άλλες οδυνηρές ασθένειες. Στην κτηνιατρική, η ρίζα κάνναβης έχει συμπεριληφθεί σε κοκτέιλ βοτάνων που δίνεται σε πρόβατα που εμφανίζουν σημάδια ασθένειας.
[2] “Cannabis Treatments in Obstetrics and Gynecology: A Historical Review” (Θεραπείες κάνναβης στη μαιευτική και γυναικολογία: Ιστορική ανασκόπηση) https://www.researchgate.net/…/228559586_Cannabis_Treatment…

Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους θα αγαπήσεις την ρίζα της κάνναβης:

 1. Για την ανακούφιση του πόνου
  Όπως προτείνεται από ένα έγγραφο[3] του 1957, η ρίζα της κάνναβης βράζεται μαζί με τα φύλλα ώστε να φτιαχτεί ένα κατάπλασμα για την αντιμετώπιση των εκδορών του δέρματος, στην Ινδία. Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρίζα χρησιμοποιήθηκε σε παθήσεις από εξανθήματα και αιμορροΐδες έως και ως παυσίπονο και ηρεμιστικό. Πρόσθετα κείμενα[4] διατυπώνουν ότι η ρίζα της κάνναβης χρησιμοποιείται συνήθως ως λαϊκό φάρμακο για την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.
  [3] “The Use of the Cannabis Drugs in India” (Η χρήση των ουσιών από την κάνναβη, στην Ινδία) https://www.unodc.org/…/…/bulletin_1957-01-01_1_page003.html
  [4] (ό.π.) βλ. [1]
 2. Για την υγεία των γυναικών
  Η κάνναβη και η υγεία των γυναικών έχουν μια παμπάλαια σχέση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χυμοί που περιέχονται στην ρίζα κάνναβης χρησιμοποιήθηκαν για την ανακούφιση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια δύσκολων τοκετών στην αρχαία Κίνα. Σε μια ανασκόπηση του 2002[5], ο νευρολόγος και ιατρικός ερευνητής Dr. Ethan Russo αναφέρει:
  “Ο χυμός της ρίζας… πιστεύεται ότι έχει ευεργετική δράση στην αιμορραγία του παραμένοντα πλακούντα και μετά τον τοκετό”.
  [5] (ό.π.) βλ. [2]

Τα αφεψήματα που χρησιμοποιούν σπόρους κάνναβης και λουλούδια για να φτιαχτούν, χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να βοηθήσουν στην διαδικασία της γέννας σε πολλούς πολιτισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων. Επίσης συμπεριλαμβάνονταν και η εισπνοή των ατμών του φυτού της κάνναβης για να μειωθούν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου τοκετού.

 1. Για τα ευεργετικά τερπένια
  Ακριβώς όπως τα λουλούδια και τα φύλλα, έτσι και οι ρίζες της κάνναβης περιέχουν χημικές ενώσεις που αναμένεται να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις περιλαμβάνουν και τα τερπένια[6], τα αρωματικά μόρια που δίνουν στο βότανο το μοναδικό του άρωμα. Σε αντίθεση με τα τερπένια που βρίσκονται στα λουλούδια της κάνναβης, τα οποία μπορούν να έχουν λουλουδένιες και γλυκές μυρωδιές, τα τερπένια που βρίσκονται στη ρίζα της κάνναβης είναι διαφορετικά.
  [6] “Why Terpenes Are So Important (And What You Need To Know About Them)” (Γιατί τα τερπένια είναι τόσο σημαντικά (και τι πρέπει να ξέρεις για αυτά)) https://herb.co/marijuana/news/terpenes

Μια αναθεώρηση[7] του 2016 παραθέτει στοιχεία ότι η ρίζα της κάνναβης περιέχει τα τερπένια φριεδελίνη (friedelin) και επιφριεδελανόλη (epifriedelanol). Αυτά τα τερπένια δεν απαντώνται σε αφθονία σε άλλα μέρη του φυτού της κάνναβης. Αυτές οι ενώσεις είναι πιο πικρές για να αποτρέπουν έτσι τους πιθανούς θηρευτές που προτιμούν τις ρίζες.
[7] Christelle M. Andre, Jean-Francois Hausman, Gea Guerriero “Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules” (Cannabis sativa: Το φυτό των χικίων και ενός μορίων) Front Plant Sci. 2016;7:19.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740396/
Περίληψη
“Το φυτό Cannabis sativa L. είναι ένα σημαντικό ποώδες είδος που προέρχεται από την Κεντρική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική και ως πηγή υφαντικών ινών από την αυγή των καιρών. Αυτό το ταχείας ανάπτυξης φυτό έχει πρόσφατα δει μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αυτό, λόγω των πολλαπλών χρήσεων και εφαρμογών του: είναι πράγματι ένας θησαυρός φυτοχημικών και μια πλούσια πηγή κυτταρινικών και ξυλοδών ινών. Εξίσου πολύ ενδιαφέρονται για αυτό το φυτό και οι φαρμακευτικοί και κατασκευαστικοί τομείς, δεδομένου ότι οι μεταβολίτες του παρουσιάζουν ισχυρές βιοδραστικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία και ο εξωτερικός και ο εσωτερικός ιστός του κορμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βιοπλαστικών και υλικού σκυροδέματος αντίστοιχα. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συζητείται το πλούσιο φάσμα των φυτοχημικών κάνναβης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μόρια βιομηχανικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των κανναβινοειδών, των τερπενίων και των φαινολικών ενώσεων και των βιοσυνθετικών τους οδών. Τα κανναβινοειδή αντιπροσωπεύουν την πλέον μελετημένη ομάδα ενώσεων, κυρίως λόγω του ευρέος φάσματος των φαρμακευτικών τους επιδράσεων στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοτρόπων επιδράσεων τους. Τα θεραπευτικά και εμπορικά συμφέροντα ορισμένων τερπενίων και φαινολικών ενώσεων, και ειδικότερα των στιλβενοειδών και των λιγνάνων, επισημαίνονται επίσης με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της βιβλιογραφίας. Οι βιοτεχνολογικές οδοί για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιοδραστικότητας των δευτερογενών μεταβολιτών κάνναβης προτείνονται με τη συζήτηση της ισχύος της φυτικής γενετικής μηχανικής και της καλλιέργειας των ιστών. Συγκεκριμένα, εξετάζονται δύο συστήματα, δηλ. κυτταρικό εναιώρημα και καλλιέργειες τριχωτού ριζών. Επιπλέον, ένα ολόκληρο τμήμα είναι αφιερωμένο στα τριχώματα της κλωστικής κάνναβης, υπό το πρίσμα της σημασίας τους ως φυτοχημικών εργοστασίων. Τελικά, παρουσιάζονται οι προοπτικές για τα οφέλη που συνδέονται με τη χρήση των τεχνολογιών -omics, όπως η μεταβολικοποίηση και η μεταγραφικοποίηση για την επιτάχυνση της αναγνώρισης και της μεγάλης κλίμακας παραγωγής επικεφαλής παραγόντων από την βιοτεχνολογία καλλιέργειας κυττάρων κάνναβης”.

Στο παρελθόν, οι φαρμακευτικοί ερευνητές είχαν διερευνήσει την φριεδελίνη για τις αναλγητικές[8] ιδιότητές της και τις ιδιότητες της σε σχέση με τα έλκη[9]. Η φριεδελίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί[10] ως τοπικό αντιφλεγμονώδες σε ζωικά μοντέλα. Πρόσθετες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το τερπένιο επιφριεδελανόλη έχει δυναμικό ως αντικαρκινικός παράγοντας[11].
[8] “Analgesic anti-inflammatory drug” (Αναλγητικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο) https://patents.google.com/patent/EP0776666A3/un
[9] “Anti-ulcerative drug” (Φάρμακο ενάντια στα έλκη)
https://patents.google.com/patent/EP0776667A2/el
[10] Yao QS, Chiou GC “Inhibition of crystallins-induced inflammation in rabbit eyes with five phytogenic compounds” (Αναστολή της επαγόμενης από κρυσταλλίνη φλεγμονής σε μάτια κουνελιού με πέντε φυτογενείς ενώσεις) Zhongguo Yao Li Xue Bao. 1993 Jan;14(1):13-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8503279
Περίληψη
“Η οφθαλμική φλεγμονή προκλήθηκε με έγχυση κρυσταλλίνης (πρωτεΐνη φακού) ενδοθαλαμικά και ενδοτοξίνης ενδοκοιλιακά σε οφθαλμούς κουνελιού και αρουραίου, αντίστοιχα, και μετρήθηκε με φθοροφωτομετρία με ποσοτικοποίηση της ποσότητας φλουορεσκεΐνης που εισήλθε στην σφαίρα. Πέντε ενώσεις που απομονώθηκαν από αντιφλεγμονώδη κινεζικά βότανα μελετήθηκαν για τις επιδράσεις τους στην οφθαλμική φλεγμονή. Διαπιστώθηκε ότι η φλεγμονή που προκαλείται από πρωτεΐνες φακών αναστέλλεται σημαντικά με την τοπική ενστάλαξη της πουλεγκόνης (pulegone) (0.5%), της φριεδελίνης (friedelin) (0.5%) και του σαβινένιου (sabinene) (1%), αλλά όχι με διυδροζασμόνη (dihydrojasmon) ή νερανζίνη (naringin) σε συγκεντρώσεις μέχρι 1%. Ωστόσο, καμία από αυτές τις ενώσεις δεν ανέστειλε την προκαλούμενη από ενδοτοξίνη οπίσθια ραγοειδίτιδα”.
[11] Kundu JK, Rouf AS, Hossain MN, Hasan CM, Rashid MA “Antitumor activity of epifriedelanol from Vitis trifolia” (Αντινεοπλασματική δραστικότητα της επιφριεδελανόλης από Vitis trifolia) Fitoterapia. 2000 Sep;71(5):577-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11449513

 1. Ως πιθανό αντικαρκινικό
  Είναι ενδιαφέρον ότι οι εκχυλίσεις από το φυτό Phyllanthus watsonii της Μαλαισίας σταμάτησαν επιτυχώς την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων από κόλον σε εργαστηριακά μοντέλα[12]. Το εκχύλισμα περιείχε τα τερπένια φριεδελίνη και επιφριεδελανόλη, μεταξύ άλλων ενώσεων.
  [12] Ramasamy S, Abdul Wahab N, Zainal Abidin N, Manickam S, Zakaria Z “Growth inhibition of human gynecologic and colon cancer cells by Phyllanthus watsonii through apoptosis induction” (Αναστολή ανάπτυξης καρκινικών ανθρώπινων γυναικολογικών κυττάρων και κυττάρων από το κόλον από το Phyllanthus watsonii μέσω επαγωγής απόπτωσης) PLoS One. 2012;7(4):e34793.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22536331
  Περίληψη
  “Το Phyllanthus watsonii Airy Shaw είναι ένα ενδημικό φυτό που βρίσκεται στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Αν και υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες άλλων ειδών Phyllanthus, οι δημοσιευμένες πληροφορίες για την κυτοτοξικότητα του P. watsonii είναι πολύ περιορισμένες. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη με προσέγγιση κλασματοποίησης καθοδηγούμενη από βιολογική δοκιμασία για την αξιολόγηση της ικανότητας επαγωγής κυτταροτοξικότητας και απόπτωσης των εκχυλισμάτων και των κλασμάτων P. watsonii σε καρκινικά κύτταρα ανθρώπινων γυναικολογικών (SKOV-3 και Ca-Ski) και από το κόλον (ΗΤ-29). Τα εκχυλίσματα P. watsonii παρουσίασαν ισχυρή κυτταροτοξικότητα σε όλα τα καρκινικά κύτταρα που μελετήθηκαν με IC(50) τιμές ≤ 20,0 μg/mL. Το εκχύλισμα εξανίου του Ρ. Watsonii υποβλήθηκε περαιτέρω σε κλασματοποίηση καθοδηγούμενη από βιοανάλυση και έδωσε 10 κλάσματα (PW-1 → PW-10). Το PW-4 → PW-8 παρουσίασε ισχυρότερη κυτταροτοξική δράση και υποβλήθηκε περαιτέρω σε κλασματοποίηση με οδηγό βιοπροσδιορισμού και προέκυψαν 8 υπο-κλάσματα (PPWH-1 → PPWH-8). Το PPWH-7 κατέχει τη μεγαλύτερη κυτταροτοξικότητα (οι τιμές IC(50) κυμαίνονταν από 0,66-0,83 μg/mL) και ήταν εκλεκτικό επί των καρκινικών κυττάρων που μελετήθηκαν. Η ανάλυση LC-MS/MS του PPWH-7 αποκάλυψε την παρουσία ελλαγικού οξέος, γερανοϊκού οξέος, γλοχιδόνης, βιτουλίνης, φυλλανθίνης και γλυκοσίδης στερόλης. Σημαντικές μορφολογικές αλλαγές, τύπου σκάλας του DΝΑ και αύξηση της δραστηριότητας της κασπάσης-3 που δείχνει απόπτωση, παρατηρήθηκαν σαφώς τόσο σε ανθρώπινα γυναικολογικά όσο και σε καρκινικά κύτταρα κόλον που υποβλήθηκαν σε αγωγή με Ρ. Watsonii ειδικά με το PPWH-7. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα εκχυλίσματα P. watsonii συνέχισαν τον κυτταρικό κύκλο σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης στα κύτταρα SKOV-3, Ca Ski και HT-29. Το κυτταροτοξικό και αποπτωτικό δυναμικό του ενδημικού P. watsonii διερευνήθηκε για πρώτη φορά με προσέγγιση με καθοδήγηση βιοπροσδιορισμού. Αυτά τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το Ρ. Watsonii αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη κυττάρων SKOV-3, Ca Ski και ΗΤ-29 μέσω επαγωγής απόπτωσης και διαμόρφωσης κυτταρικού κύκλου. Ως εκ τούτου, το P. watsonii έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί περαιτέρω για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων”.

Υπήρχαν επίσης σημάδια ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως απόπτωση, που είναι ένας όρος για την κυτταρική αυτοκτονία. Τα κανονικά κύτταρα θα υποβληθούν σε απόπτωση εάν είναι κατεστραμμένα ή νοσούν. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε σήματα που τους λένε να αυτοκαταστραφούν.

Η ρίζα κάνναβης όχι μόνο περιέχει τόσο φριεδελίνη όσο και επιφριεδελανόλη, αλλά περιέχει επίσης ενώσεις που ονομάζονται πεντακυκλικές τριτερπενικές κετόνες. Αυτά τα λιποδιαλυτά μόρια έχουν επίσης βρεθεί[13] ότι προκαλούν απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα σε πρότυπα εργαστηριακά μοντέλα.
[13] Hata K, Hori K, Takahashi S “Differentiation- and apoptosis-inducing activities by pentacyclic triterpenes on a mouse melanoma cell line” (Δραστηριότητες επαγωγής διαφοροποίησης και απόπτωσης από πεντακυκλικά τριτερπένια σε κυτταρική σειρά μελανώματος ποντικού) J Nat Prod. 2002 May;65(5):645-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12027734
Περίληψη
“Σε μια μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χημικής δομής και της δραστηριότητας διέγερσης διαφοροποίησης των πεντακυκλικών τριτερπενίων, παρασκευάστηκαν διάφορα τριτερπένια λιπάνης, ελεανάνης και ουρσάνης και εξετάστηκαν τα αποτελέσματά τους στην διαφοροποίηση και ανάπτυξη κυττάρων μελανώματος B16 2F2. Έντεκα τριτερπένια λιπάνης που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη έδρασαν στα κύτταρα μελανώματος ως μελανογόνο, αλλά δεν ανιχνεύθηκε επαγωγή μελανογένεσης κυττάρων Β16 2F2 από ολεανάνιο και ουρσάνιο. Οι διαφορές στο C-17 της σειράς λιπάνης και η ακετυλίωση της ΟΗ ομάδας στο C-3 δεν επηρέασαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η τιμή ED(50) για την αύξηση της ρύθμισης της βιοσύνθεσης της μελανίνης μειώθηκε σημαντικά με την οξείδωση της ΟΗ ομάδας στο C-3 της lupeol (1). Το βητουλινικό οξύ (11), ο μεθυλεστέρας του (12), η lup-28-al-20(29)-en-3-one (10) (9) και η lup-28-al-20(29)-en-3-one (10) ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό κυττάρων Β16 2F2 με επαγωγή απόπτωσης. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι η ομάδα καρβονυλίου στο C-17 μπορεί να είναι απαραίτητη για τα αποπτωτικά αποτελέσματα αυτών των ενώσεων σε κύτταρα Β16 2F2”.

 1. Για τα θρεπτικά συστατικά
  Οι χημικές έρευνες για τις ρίζες της κάνναβης έδειξαν ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη[14] (2.0 μg/g) κανναβινοειδών οξέων[15].
  [14] Farag S, Kayser O “Cannabinoids Production by Hairy Root Cultures of Cannabis sativa L.” (Παραγωγή κανναβινοειδών από τριχωτές καλλιέργειες κάνναβης sativa L.) American Journal of Plant Sciences, 6, 1874-1884.
  http://www.scirp.org/JOURNAL/PaperInformation.aspx…
  Περίληψη
  “Τα παράγωγα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) χρησιμοποιούνται κλινικά ως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, διεγερτικά της όρεξης, αντι-εμετικά και αντικαρκινικά κανναβινοειδή. Η THC και οι σχετικές ενώσεις της λαμβάνονται επί του παρόντος με εκχύλιση από ανέπαφα φυτά κάνναβης ή με χημική σύνθεση, αλλά οι φυτικές κυτταρικές καλλιέργειες μπορεί να αποτελούν μια εναλλακτική πηγή παραγωγής. Στην παρούσα μελέτη, καλλιεργήθηκαν τριχωτά ρίζας C. sativa (Cannabaceae) με επώαση ασυστικά καλλιέργειας τύλων με στερεό μέσο Β5 συμπληρωμένο με 4 mg/l ναφθαλινοξικό οξύ σε σκοτάδι στους 25°C. Τα προφίλ ανάπτυξης τριχωτού ρίζας σε ανακινούμενη φιάλη αυξήθηκαν περιοδικά κατά τη διάρκεια 35 ημερών κύκλου ανάπτυξης. Τα περιεχόμενα κανναβινοειδών παράγονται σε μικρά επίπεδα και παρέμειναν κάτω από 2,0 μg/g ξηρού βάρους. Τα περιεχόμενα του κανναβινοειδούς αναλύθηκαν με υγρή χρωματογραφία και επιβεβαιώθηκαν με φασματομετρία μάζας”.
  [15] Stout JM, Boubakir Z, Ambrose SJ, Purves RW, Page JE “The hexanoyl-CoA precursor for cannabinoid biosynthesis is formed by an acyl-activating enzyme in Cannabis sativa trichomes” (Ο πρόδρομος εξανοϋλ-CoA για τη βιοσύνθεση των κανναβινοειδών σχηματίζεται από ένα ένζυμο ενεργοποίησης ακυλίου σε τριχώματα Cannabis sativa) Plant J. 2012 Aug;71(3):353-65.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22353623
  Περίληψη
  “Τα ψυχοδραστικά και αναλγητικά κανναβινοειδή (πχ., Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (THC)) στην Cannabis sativa σχηματίζονται από τον πρόδρομο εξανοϋλ-CoA του λιπαρού ακυλ-συνενζύμου Α (CoA). Τα κανναβινοειδή συντίθενται σε αδενικά τριχώματα που υπάρχουν κυρίως σε θηλυκά άνθη. Μεγιστοποιήσαμε το εξανοϋλ-CoA χρησιμοποιώντας LC-MS/MS και βρήκαμε επίπεδα 15,5 pmol g(-1) φρέσκου βάρους σε θηλυκά άνθη κάνναβης με μικρότερες ποσότητες σε φύλλα, μίσχους και ρίζες. Αυτό το μοτίβο είναι παράλληλο με τη συσσώρευση του τελικού προϊόντος κανναβινοειδούς, κανναβιδιολικού οξέος (CBDA). Για την αναζήτηση του ενζύμου ενεργοποίησης ακυλίου (acyl-activating enzyme, AAE) που συνθέτει εξανοϋλ-CoA από εξανοϊκό άλας, αναλύσαμε το μεταγραφικό μόριο απομονωμένων αδενικών τριχωμάτων. Εντοπίσαμε 11 unigenes που κωδικοποίησαν υποτιθέμενους AAEs συμπεριλαμβανομένου του CsAAE1, το οποίο δείχνει υψηλή αφθονία αντιγράφων σε αδενικά τριχώματα. Οι δοκιμασίες in vitro έδειξαν ότι το ανασυνδυασμένο CsAAE1 ενεργοποιεί το εξανοϊκό και άλλα λιπαρά οξέα βραχείας και μέσης αλύσου. Αυτή η δραστικότητα και η ειδική τριχώματος έκφραση του CsAAE1 υποδηλώνουν ότι είναι η συνθετάση εξανοϋλ-CoA που παρέχει την κανναβινοειδή διαδρομή. Το CsAAE3 κωδικοποιεί ένα υπεροξυσωμικό ένζυμο το οποίο ενεργοποιεί μία ποικιλία υποστρωμάτων λιπαρών οξέων που συμπεριλαμβάνουν εξανοϊκό εστέρα. Παρόλο που η φυλογενετική ανάλυση έδειξε ότι οι ομάδες CsAAE1 με υπεροϊσοσωμικές ΑΑΕs, δεν υπήρχε αλληλουχία στόχευσης υπεροξυσώματος 1 (PTS1) και ήταν εντοπισμένο στο κυτταρόπλασμα. Προτείνουμε ότι το CsAAE1 μπορεί να έχει προσληφθεί στο κανναβινοειδές μονοπάτι μέσω της απώλειας του PTS1, μεταφέροντας την έτσι στο κυτταρόπλασμα. Για να διερευνηθεί η προέλευση του εξανοϊκού άλατος, αναλύσαμε το σύνολο δεδομένων της ετικέτας εκφρασμένης αλληλουχίας (expressed sequence tag, EST) για τα ένζυμα του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων. Η μεγάλη αφθονία των μεταγραφών που κωδικοποιούν δεσατουράσες και λιποξυγενάση υποδεικνύει ότι το εξανοϊκό μπορεί να σχηματιστεί μέσω μιας οδού που περιλαμβάνει την οξυγόνωση και την αποικοδόμηση των ακόρεστων λιπαρών οξέων”.

Το ίδιο το φυτό φημίζεται για την παραγωγή THC[16], της ένωσης που είναι υπεύθυνη για την ψυχοδραστική “ευφορικότητα”. Ωστόσο, η ωμή κάνναβη δεν είναι ψυχοδραστική. Αντ’ αυτού, το φυτό επιστρώνεται με τις πρόδρομες ουσίες της THC και άλλων ενώσεων. Αυτές οι πρόδρομες ουσίες είναι κανναβινοειδή οξέα.
[16] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (Η THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Δέλτα9-Τετραϋδροκανναβινόλη) https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc

Τα ακατέργαστα κανναβινοειδή οξέα έχουν βρεθεί[17] ότι είναι αντιφλεγμονώδη, αντί της ναυτίας και εν δυνάμει αντικαρκινικά.
[17] “THCA: The Real Reason You Should Be Eating Raw Cannabis” (Το THCA: Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να καταναλώνεις ακατέργαστη κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/thca

Τα ριζικά συστήματα των φυτών βρίσκουν και αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά που κρατούν το φυτό υγιές και ζωντανό. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι ρίζες μπορούν επίσης να περιέχουν ιχνοστοιχεία χολίνης (choline)[18], που είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που έχει πολλές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα.
[18] https://en.wikipedia.org/wiki/Choline

Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη της υγείας του ήπατος, της υγείας των νεύρων και της υγείας του εγκεφάλου. Η ένωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες καθορίζουν εν μέρει πόσο καλά ένα κύτταρο είναι σε θέση να λαμβάνει χημικά μηνύματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι διαφορετικά δείγματα ριζών μπορεί να περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το έδαφος και τα μικρόβια μέσα στο έδαφος. Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα κανναβινοειδή οξέα, τα φύλλα κάνναβης και τα λουλούδια κατέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη ρίζα της κάνναβης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης της ρίζας της κάνναβης. Μπορεί να αποξηρανθεί και να αποθηκευτεί για χρήση σε μεταγενέστερο χρόνο ή μπορεί να πλυθεί και ενώ είναι φρέσκια να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Εδώ είναι τέσσερις τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη ρίζα της κάνναβης:

1ος τρόπος: Τσάι
Οι ρίζες κάνναβης μπορούν να βραστούν για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό τσάι. Αυτό το τσάι θα είναι σημαντικά πιο πικρό από το τσάι που γίνεται με τα φύλλα ή τα λουλούδια. Προσθέτοντας λίγο λίπος στο τσάι κατά τη διάρκεια της παρασκευής (γάλα, έλαιο καρύδας, κλπ.) μπορεί ενδεχομένως να βοηθηθεί η απελευθέρωση ορισμένων από τα λιποδιαλυτά τερπένια και τις κετόνες που υπάρχουν στις ρίζες της κάνναβης. Αν και ένα απλό τσάι θεωρείται επίσης ωφέλιμο.

2ος τρόπος: Σκόνες
Ένας από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους για την προετοιμασία της ρίζας της κάνναβης είναι να στεγνώσουν οι ρίζες και να τις αλέσουμε σε μια λεπτή σκόνη. Αυτή η σκόνη μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για να προστεθεί σε τρόφιμα, σε ποτά ή να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσουμε κάψουλες.

3ος τρόπος: Σκευάσματα τοπικής χρήσης
Τόσο η κονιοποιημένη όσο και η βρασμένη ρίζα κάνναβης μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα[19] για τη θεραπεία των εξανθημάτων, της φλεγμονής, του πόνου και των εκδορών. Η ρίζα κάνναβης μπορεί επίσης να αναμιχθεί με ένα λάδι φορέα για τη βελτίωση της απορρόφησης στο δέρμα. Το έλαιο καρύδας και το ελαιόλαδο είναι δύο κοινά λάδια οικιακής χρήσης.
[19] “Skin Deep #5: Why Cannabis Topicals Are First Aid Essential” (Skin Deep #5: Γιατί τα επιδερμικά σκευάσματα της κάνναβης είναι απαραίτητα για το φαρμακείο μας)
https://herb.co/…/skin-deep-5-cannabis-topicals-first-aid-e…

4ος τρόπος: Βάμματα
Τα βάμματα[20] από την ρίζα κάνναβης μπορούν να παρασκευαστούν με την βραδεία ζύμωση των ριζών της κάνναβης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μετά από αρκετές ώρες σε σιγόβραση (slow cooker), οι ρίζες θα δημιουργήσουν μια υγρή πάστα που μπορεί να προστεθεί σε ένα βάμμα. Το αλκοόλ, η φυτική γλυκερίνη και το ξίδι μηλίτη είναι τρεις κοινές βάσεις για ένα βάμμα. Αν και το αλκοόλ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
[20] “Chasing the Green Dragon: Making Cannabis Tincture Easy as 1-2-3” (Κυνηγώντας τον πράσινο δράκο: παρασκευάζοντας βάμματα κάνναβης εύκολα) https://herb.co/…/chasing-green-dragon-making-cannabis-tinc…

10 πράγματα που δεν γνώριζες για τις ρίζες της κάνναβης
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: GREEN FLOWER, “10 Things You Never Knew About Cannabis Roots” https://www.learngreenflower.com/…/10-things-you-never-knew…, By Rachel Garland https://www.learngreenflower.com/users/29561/rachel-garland, on April 18, 2018)

Κανένα μέρος στο φυτό της κάνναβης δεν είναι άχρηστο.

Ενώ τα μπουμπούκια και τα φύλλα συνήθως είναι αυτά που τραβούν το ενδιαφέρον και βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περισσότερα και στις ρίζες, περισσότερα από ότι πολλοί από εμάς υποθέταμε ή γνωρίζαμε.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει τις ρίζες κάνναβης στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Δες αυτά τα 10 πράγματα που πιθανώς δεν ήξερες για τις ρίζες της κάνναβης!

#1) Μεγάλο ιστορικό ιατρικής χρήσης
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της ρίζας της κάνναβης ως φαρμάκου χρονολογείται από το 2700 π.Χ. περίπου, στο Shennong pên Ts’ao ching[1]. Μεταφράζεται ως “Κλασικό της Φυτικής Ιατρικής”, αυτό το αρχαίο κινεζικό κείμενο αναφέρει ότι η ρίζα της κάνναβης ήταν ένα φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου. Αποξηραμένες και αλεσμένες για να σχηματίσουν μια πάστα, αυτή η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε συχνά για σπασμένα οστά.
[1] “Traditional chinese medicine: how marijuana has been used for centuries” (Παραδοσιακή κινεζική ιατρική: πώς έχει χρησιμοποιηθεί η κάνναβη για αιώνες) http://www.thenorthwestleaf.com/…/traditional-chinese-medic…

Το 79 μ.Χ. ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε στο Naturalis Historia ότι την ρίζα της κάνναβης την έβραζαν στο νερό και την χρησιμοποιούσαν για τις αρθρώσεις, την ουρική αρθρίτιδα και για την ανακούφιση στον οξύ πόνο.

Στις αρχές του 18ου αιώνα ο Άγγλος γιατρός William Salmon επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς με την ρίζα κάνναβης και με ένα μείγμα κριθαριού για τη θεραπεία της ισχιαλγίας και του πόνου στις αρθρώσεις. Περιττό να πούμε ότι η χρήση των ριζών της κάνναβης είναι κυριολεκτικά ριζωμένη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

#2) Ιδιότητες προστασίας του ήπατος
Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, το 1971 διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα αιθανόλης των ριζών της κάνναβης περιέχει φριεδελίνη (friedelin)[2].
[2] Sunil Ο, Duraipandiyan V, Ignacimuthu S, Al-Dhabi ΝΑ “Antioxidant, free radical scavenging and liver protective effects of friedelin isolated from Azima tetracantha Lam. leaves” (Αντιοξειδωτικές, ελεύθερες ρίζες και προστατευτικές επιδράσεις στο ήπαρ της φριεδελίνης που απομονώνεται από φύλλα Azima tetracantha Lam.) Food Chem. 2013 Aug 15 · 139 (1-4): 860-5.
doi: 10.1016 / j.foodchem.2012.12.041. Epub 2013 Ιαν 4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23561182
Περίληψη
“Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική δράση, η απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και η προστατευτική δράση του ήπατος από την φριεδελίνη (friedelin) που απομονώθηκε από φύλλα Azima tetracantha Lam. Σε in vitro μελέτη αντιοξειδωτικών αξιολογήθηκε η επίδραση δέσμευσης ελεύθερης ρίζας της φριεδελίνης σε ρίζες 2,2-diphenyl-picrylhydrazyl (DPPH), υδροξυλίου, νιτρικού οξειδίου και υπεροξειδίου. Η φριεδελίνη έδειξε πολύ καλή δράση απομάκρυνσης των ριζών DPPH (IC50 21,1 mM), υδροξυλίου (IC50 19,8 mM), νιτρικού οξειδίου (IC50 22,1 mM) και υπεροξειδίου (IC50 21,9 mM). Η φριεδελίνη έδειξε επίσης ισχυρή κατασταλτική επίδραση στην υπεροξείδωση των λιπιδίων. Σε In vivo μελέτη αντιοξειδωτικού, το οξειδωτικό στρες που επάγεται από CCl4 σε αρουραίους παρήγαγε σημαντική αύξηση στην τρανσαμινάση γλουταμινικού οξέος ορού (serum glutamate oxaloacetate transaminase, SGOT), επιπέδων γλουταμινικής πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης ορού (serum glutamate pyruvate transaminase, SGPT) και γαλακτικής δεϋδρογενάσης (lactate dehydrogenase, LDH) μαζί με μείωση των επιπέδων στο ήπαρ υπεροξειδίου σουλφοξείδιο δισμουτάσης (superoxide dismutase, SOD), καταλάσης (catalase, CAT), μειωμένη γλουταθειόνης (glutathione, GSH) και υπεροξειδάσης γλουταθειόνης (glutathione peroxidase, GPx). Η προεπεξεργασία των αρουραίων με φριεδελίνη στα 40 mg/kg για 7 ημέρες αποκαθιστά τα επίπεδα αυτά στην κανονικότητα και έδειξε προστασία του ήπατος, συγκρίσιμη με το πρότυπο, σιλυμαρίνη (silymarin, 25 mg/kg). Τα αποτελέσματα αυτά κατέδειξαν σαφώς ότι η φριεδελίνη είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές και ηπατικές προστατευτικές επιδράσεις”.

Θεωρείται ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό, η φριεδελίνη πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες ηπαροπροστασίας (δηλ. προστασίας του συκωτιού).

#3) Ποικιλία τοπικών εφαρμογών
Το ξέρεις ότι μπορείς να έχεις ένα δυνατό βάλσαμο για τα χείλη[3] από τις ρίζες της κάνναβης; Ξέρεις ότι μπορείς να παρασκευάσεις μια κατευναστική και θεραπευτική πάστα; Το ήξερες ότι οι αποξηραμένες ρίζες κάνναβης μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε αμέτρητες παρασκευές τοπικής εφαρμογής (επιδερμικά σκευάσματα), οι οποίες μπορούν να περιέχουν και να ενισχυθούν με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας καθώς και με διαφορετικά αιθέρια έλαια για πρόσθετη δυνατότητα θεραπείας.
[3] “Getting down to the roots of cannabis” (Όσο να αφορά με τις ρίζες της κάνναβης) https://sensiseeds.com/en/blog/getting-roots-cannabis/

#4) Μείωση της φλεγμονής
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι γιατροί στις ΗΠΑ πρότειναν αφέψημα από ρίζα κάνναβης για τη θεραπεία της φλεγμονής[4]. Ποιο ήταν το μυστικό πίσω από αυτή την πρακτική; Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ρίζες της κάνναβης περιέχουν αρκετές πεντακυκλικές τριτερπενικές κετόνες[5]. Αυτές οι ενώσεις φημίζονται για τα αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά τους.
[4] “Medical Marijuana” (Ιατρική χρήση της κάνναβης) https://content.time.com/…/h…/article/0,8599,1931247,00.html
[5] Ibrahim T Babalola, Francis O. Shode “Ubiquitous Ursolic Acid: A Potential Pentacyclic Triterpene Natural Product” (Ουρσολικό οξύ: ένα δυναμικό φυσικό προϊόν πεντακυκλικού τριτερπενίου) Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2013 2(2):214-222.
http://www.phytojournal.com/vol2Issue2/37.1.html
Περίληψη
“Υπάρχει ένα πρωτοφανές αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φυσικά τριτερπένια τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ανακάλυψης των δυνητικών βιολογικών και φαρμακολογικών τους δραστηριοτήτων. Το ουρσολικό οξύ (3β-hydroxyurs-12-en-28-oic) (UA) (4) είναι ένα πεντακυκλικό τριτερπένιο, το οποίο απαντάται σε πολλά μέρη φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των σπόρων. Αυτό το άρθρο εξετάζει αρκετές μελέτες σχετικά με τις in vitro και in vivo φαρμακολογικές δραστηριότητες του UA (4). Αυτή η ανασκόπηση αναφέρεται στις πηγές και στις ευεργετικές δυνατότητες του UA (4) στα τρόφιμα, τα καλλυντικά και την ιατρική”.

#5) Καταστροφή καρκινικών κυττάρων
Οι πεντακυκλικές τριτερπενικές κετόνες που υπάρχουν στις ρίζες της κάνναβης πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν απόπτωση[6] ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα. Αν και η έρευνα είναι ελάχιστη, οι ρίζες της κάνναβης μπορεί να αποδειχθεί εντέλει ότι διαθέτουν αποτελεσματικές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.
[6] “Programmed Cell Death (Apoptosis)” (Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος (απόπτωση)) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26873/

#6) Προώθηση υγειών κυτταρικών μεμβρανών
Οι ρίζες της κάνναβης έχουν επίσης μικρές ποσότητες χολίνης (choline)[7]. Η υδατοδιαλυτή χολίνη πιστεύεται ότι είναι μια απαραίτητη διατροφική θρεπτική ουσία που αποτελεί πρόδρομο του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (acetylcholine) – ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών κυτταρικών μεμβρανών.
[7] Wahby I, Arráez-Román D, Segura-Carretero A, Ligero F, Caba JM, Fernández-Gutiérrez A “Analysis of choline and atropine in hairy root cultures of Cannabis sativa L. by capillary electrophoresis-electrospray mass spectrometry” (Ανάλυση της χολίνης και της ατροπίνης σε καλλιέργειες τριχωτού ρίζας του φυτού Cannabis sativa L. με τριχοειδή ηλεκτροφόρηση-φασματομετρία μάζας ηλεκτροψεκασμού) Electrophoresis. 2006 Jun;27(11):2208-15.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16637019
Περίληψη
“Περιγράφουμε μια μέθοδο ηλεκτροφόρησης τριχοειδούς ζώνης συζευγμένη με φασματομετρία μάζας ιονισμού ηλεκτροψεκασμού (capillary zone electrophoresis method coupled to electrospray ionization CZE-ESI-MS) για την ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό των ενώσεων χολίνης και ατροπίνης σε εκχυλίσματα τριχωτού ριζών από το Cannabis sativa L. Τριχοειδές με τετηγμένο οξείδιο του πυριτίου και αλκαλικό διάλυμα 20 mM οξικού αμμωνίου σε ρΗ 8,5, που είναι το πλέον κατάλληλο για την ανάλυση της χολίνης και της ατροπίνης σε λιγότερο από 10 λεπτά. Υπό τις βελτιστοποιημένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων CE και ESI-MS, η μέθοδος διέλυσε και τις δύο ενώσεις με πολύ υψηλή ευαισθησία. Το σύστημα επέδειξε καλή γραμμική απόκριση στην περιοχή 25-500 mg/L και 500-1000 μg/L για τη χολίνη και την ατροπίνη αντίστοιχα. Το όριο ανίχνευσης της χολίνης ήταν 18 mg/L και για την ατροπίνη 320 μg/L . Τέλος, αναπτύχθηκε η μέθοδος που εφαρμόστηκε για την ανάλυση αυτών των ενώσεων σε καλλιέργειες διαγονιδιακών ριζών του Cannabis sativa L.”.

#7) Επιλογές θεραπείας που σχετίζονται με την ποικιλία
Η πρακτική της χρήσης είναι ακόμα σε στάδιο βρεφικής ηλικίας, αλλά οι ρίζες της κάνναβης μπορούν επίσης να έχουν και διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με την ποικιλία από την οποία προέρχονται (όπως συμβαίνει και με τα λουλούδια της κάνναβης). Παρόλο που έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε εδώ, οι δυνατότητες μελλοντικών θεραπειών σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες.

#8) Είναι παρόντα και τα κανναβινοειδή
Γνωρίζεις ότι οι ρίζες της κάνναβης περιέχουν ιχνοστοιχεία κανναβινοειδών[8]; Η συγκέντρωση είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τα μπουμπούκια ή τα λουλούδια, αλλά ενώσεις όπως η CBD[9] υπάρχουν και στις ρίζες.
[8] “Do Your Cannabis Roots Contain Cannabinoids?” (Περιέχουν οι ρίζες της κάνναβης κανναβινοειδή;) https://youtu.be/l4uAe8NpCF8
[9] “What Is The Difference Between THC And CBD?” (Ποια είναι η διαφορά μεταξύ THC και CBD;) https://www.themaven.net/…/what-is-the-difference-between-t…

#9) Χρήση για το σταμάτημα της αιμορραγίας
Οι ρίζες της κάνναβης μπορούν να αποξηρανθούν, να αλεσθούν και να τις βράσουμε για να χρησιμοποιηθούν ως αντι-αιμορραγικό, για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Αυτό η ιδιότητα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την αιμορραγία μετά τον τοκετό στον αρχαίο κόσμο.

#10) Καταπραΰνει το δέρμα σε φλεγμονή, κάψιμο ή ερεθισμό
Έχεις πρόβλημα με το δέρμα σου; Μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις πάνω του αποξηραμένη ρίζα κάνναβης. Ο Έλληνας ιατρικός συγγραφέας Ορειβάσιος έγραψε ότι η ξηρή ρίζα κάνναβης[10] μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών ρήξεων όταν αναμιγνύεται με περιττώματα περιστεριών. Ενώ μπορεί να θέλεις να κρατήσεις μακριά τα περιττώματα περιστεριών, τριμμένη ξερή ρίζα κάνναβης σε επιδερμικό σκεύασμα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία ποικίλων συνθηκών του δέρματος.
[10] “The Medical Use of Cannabis Among the Greeks and Romans” (Η ιατρική χρήση της κάνναβης στους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμάιους) http://www.cannabis-med.org/data/pdf/2002-02-3.pdf

Οι ρίζες κάνναβης περιέχουν μια πλούσια πηγή φαρμακευτικών ιδιοτήτων και ενδέχεται να μας είναι πολύ πιο πολύτιμες από ότι νομίζαμε. Έτσι κι αλλιώς ακόμα δεν έχουμε βρει παρά μόνο πολύ λίγα σχετικά με την κατανόηση και την χρησιμότητα του φυτού, συνολικά.

Αλλά είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό. Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι περιορισμοί. Πρέπει να διερευνήσουμε αυτό το φυτό στο πλήρες δυναμικό του και οι ρίζες του είναι μέσα σε αυτό το δυναμικό.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ:
* Natasha R. Ryz, David J. Remillard, Ethan B. Russo “Cannabis Roots: A Traditional Therapy with Future Potential for Treating Inflammation and
Pain” (Ρίζες κάνναβης: Μια παραδοσιακή θεραπεία με μελλοντικό δυναμικό για τη θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου) Cannabis Cannabinoid Res. 2017; 2(1): 210–216.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628559/
Περίληψη
“Εισαγωγή: Οι ρίζες του φυτού της κάνναβης έχουν μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης που εκτείνεται πίσω στον χρόνο για χιλιετίες. Ωστόσο, το θεραπευτικό δυναμικό των ριζών της κάνναβης αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη εποχή.
Συζήτηση: Τον πρώτο αιώνα ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Pliny the Elder) περιέγραψε στις “Φυσικές Ιστορίες” (Natural Histories) ότι ένα αφέψημα της ρίζας στο νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει την ακαμψία στις αρθρώσεις, την ουρική αρθρίτιδα και τις σχετικές καταστάσεις. Μέχρι τον 17ο αιώνα, διάφοροι βοτανολόγοι συνιστούσαν τη ρίζα της κάνναβης για τη θεραπεία της φλεγμονής, του πόνου των αρθρώσεων, της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων. Έχει υπάρξει μια επακόλουθη έλλειψη έρευνας σε αυτόν τον τομέα, με λίγες μόνο μελέτες που να εξετάζουν τη σύνθεση της ρίζας της κάνναβης και το δυναμικό της ιατρικής της χρήσης. Οι δραστικές ενώσεις που προσδιορίζονται και μετρώνται στις ρίζες της κάνναβης περιλαμβάνουν τριτερπενοειδή όπως, φριεδελίνη (friedelin) (12,8mg/kg) και επιφριεδελανόλη (epifriedelanol) (21,3mg/kg), αλκαλοειδή όπως, κανναβισατιβίνη (cannabisativine) (2,5mg/kg) και ανυδροκανναβισατιβίνη (anhydrocannabisativine) (0,3 mg/kg), καρβόνη και διυδροκαρβόνη όπως, N-(p-hydroxy-β-phenylethyl)-p-hydroxy-trans-cinnamamide (1,6mg/kg), διάφορες στερόλες όπως σιτοστερόλη (sitosterol) (1,5%), καμπεστερόλη (campesterol) (0,78%) και στιγμαστερόλη (stigmasterol) (0,56%) και άλλες δευτερεύουσες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της χολίνης (choline). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ρίζες της κάνναβης δεν αποτελούν σημαντική πηγή Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC), κανναβιδιόλης ή άλλων γνωστών φυτοκανναβινοειδών.
Συμπέρασμα: Τα τρέχοντα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη φαρμακολογία των συστατικών της ρίζας της κάνναβης παρέχουν σημαντική υποστήριξη στους ιστορικούς και εθνοβοτανικούς ισχυρισμούς της κλινικής αποτελεσματικότητας. Βεβαίως, αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για επανεξέταση των παρασκευασμάτων ολόκληρης ρίζας σε φλεγμονώδεις και κακοήθεις συνθήκες που χρησιμοποιούν σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές.
Περίληψη και μελλοντικές οδηγίες: Υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη φαρμακοθεραπεία με τα φυτά της κάνναβης και τα εκχυλίσματα, τους βλαστούς και τα φύλλα τους. Οι ρίζες, ωστόσο, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αγνοημένες στην επιστήμη και στην ιατρική πρακτική, όπου ιστορικά εκτιμήθηκαν ως ιατρικοί παράγοντες για τη θεραπεία ποικιλίας παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, των φλεγμονών, γαστρεντερικό, αρθρίτιδας και του πόνου των αρθρώσεων. Τα φυτοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της THC και της CBD, αποτέλεσαν το κύριο επίκεντρο της προσοχής για την ιατρική και βρίσκονται στις αδενικές ρητίνες, οι οποίες είναι περισσότερο συγκεντρωμένες και είναι επίσης στα περιέχοντα τερπένια όπως το λιμονένιο, το άλφα-πινένιο και το β-καρυοφυλλένιο…

Η συνέχεια του άρθρου εδώ:
Οι ρίζες της κάνναβης.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/1206363629466042

 

 

 

 

 

Τέλος φόρμας

Τέλος φόρμας

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση