(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Vomiting” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/severe-vomiting/ Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Κανείς δεν θέλει να κάνει εμετό. Αν και σπάνια επώδυνος, ο εμετός είναι, ας το παραδεχτούμε, πολύ δυσάρεστος. Όχι μόνο το να δεις τι περιέχει το στομάχι σου είναι αρκετά αηδιαστικό, αλλά ο εμετός έχει και τα άλλα φρικτά συμπτώματα μαζί, όπως κοιλιακό άλγος, πυρετό, διάρροια και πολλά άλλα.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να υποφέρεις από αυτόν και οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να είσαι σε θέση ακόμα και να τον αποτρέψεις από την στιγμή που αισθανθείς ναυτία αν καταναλώσεις μόνο λίγη κάνναβη. Δες και μάθε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για να αντιμετωπίσουν τον εμετό, για άμεση ανακούφιση.

Τι είναι ο έμετος;

Ο έμετος είναι η ακούσια ή εθελοντική βίαιη εκκένωση του περιεχομένου του στομάχου μέσω του στόματος, μερικές φορές και μέσα από την μύτη. Το επιστημονικό του όνομα είναι “emesis” (από το ελληνικό έμεση).

Η ναυτία[1] δεν είναι το ίδιο με τον εμετό, αν και αυτά τα δύο τείνουν να πηγαίνουν μαζί. Η ναυτία είναι μια αναστάτωση ή ένα δυσάρεστο συναίσθημα στο στομάχι που συνήθως έχει κάποιος αμέσως πριν ξεκινήσει να κάνει εμετό. Μερικές φορές φέρνει μόνο αναγούλα, άλλες φόρες όμως καταλήγει σε εμετό. Κανένα από αυτά τα δύο, ωστόσο, δεν είναι ασθένειες από μόνα τους, αλλά είναι συμπτώματα διαφόρων καταστάσεων όπως:

* Τροφική δηλητηρίαση

* Έμετος που προκαλείται από φάρμακα

* Έμετος που προκαλείται από χημειοθεραπεία[2]

* Ναυτία ή ίλιγγος [3]

* Συναισθηματικό άγχος ή φόβος[4]

* Έντονος πόνος[5]

* Εγκυμοσύνη

* Έμφραγμα[6]

* Υπερκατανάλωση τροφής

* Λοιμώξεις, όπως η γρίπη του στομάχου

* Νόσος της χοληδόχου κύστης

* Έλκη

* Όγκος στον εγκέφαλο[7]

* Βλάβη στον εγκέφαλο ή διάσειση[8]

* Μια αντίδραση σε συγκεκριμένες οσμές

* Μερικοί τύποι καρκίνου[9]

* Κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή τοξινών

* Ψυχολογικές ασθένειες όπως η βουλιμία

[1] “Nausea” (Ναυτία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/severe-nausea/

[2] “Chemotherapy” (Χημειοθεραπεία) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chemotherapy/

[3] “Motion Sickness” (Ίλιγγος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/motion-sickness/

[4] “Stress” (Στρες) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/stress/

[5] “Pain” (Πόνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

[6] “Heart Attacks” (Καρδιακή προσβολή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/heart-attacks/

[7] “Brain Tumors” (Όγκοι εγκεφάλου) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/brain-tumor/

[8] “Concussions” (Διάσειση) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/concussions/

[9] “Cancer” (Καρκίνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/cancer/

Οι αιτίες του εμέτου τείνουν να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Για τα παιδιά, ο εμετός συχνά συμβαίνει από αλλεργία στο γάλα, από ιογενή λοίμωξη, υπερκατανάλωση τροφής, ναυτία ή υψηλό πυρετό.

Άλλες κοινές αιτίες εμετού μπορεί να είναι:

* Γαστροπάρεση[10]

* Χημειοθεραπεία

* Ημικρανία[11]

* Γενική αναισθησία

* Αιθουσαία νευρίτιδα

* Ροταϊός

* Νοροϊός

* Ιική γαστρεντερίτιδα

[10] “Gastroparesis” (Γαστροπάρεση) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/gastroparesis/

[11] “Migraines” (Ημικρανίες) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-migraine/

Το πότε κάνει κάποιος εμετό μπορεί να σημαίνει την αιτία του. Για παράδειγμα, εάν κάνεις εμετό λίγο μετά το φαγητό, μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονή στο στομάχι, τροφική δηλητηρίαση, βουλιμία ή έλκος. Εάν κάνεις εμετό μία έως οκτώ ώρες μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να σημαίνει τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, ορισμένα βακτηρίδια που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο προτού προκαλέσουν εμετό.

Τόσο η ναυτία όσο και ο έμετος δεν είναι συνήθως σοβαρά και είναι κοινά συμπτώματα. Συνήθως, δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε εάν αρχίσουμε να κάνουμε εμετό. Ωστόσο, θα πρέπει να ζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε δηλητηρίαση ή εάν αντιμετωπίσουμε κάποιο από τα ακόλουθα:

* Αίμα στον εμετό

* Έμετος για περισσότερο από 24 ώρες

* Άκαμπτος λαιμός και πονοκέφαλος

* Σοβαρός κοιλιακός πόνος

* Σημάδια αφυδάτωσης, όπως σκούρα ούρα, σπάνια ούρηση και ξηροστομία

Τύποι εμετού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμετού, όπως οι παρακάτω.

  1. Παλινδρόμηση: Αυτός ο τύπος εμετού είναι συχνός στα βρέφη. Εμφανίζεται όταν ανοίγει κατά λάθος η άνω βαλβίδα του στομάχου. Το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει αργά στον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση δεν βλάπτει τα βρέφη και με την πάροδο του χρόνου συνήθως διορθώνεται καθώς μεγαλώνουν, περίπου μέχρι να περπατήσουν.
  2. Αναγωγές: Είναι, μικρές ποσότητες εμετού (συνήθως γάλα) που το μωρό φτύνει μετά το τάισμα.
  3. Έμετος ρουκέτα: Σε αυτόν τον τύπο, τα περιεχόμενα του στομάχου αποβάλλονται με δύναμη. Με τα μωρά, η ποσότητα τροφής ή γάλακτος που βλέπουμε να αποβάλλεται μετά τον έμετο μπορεί να μας φανεί ότι είναι πολύ, αλλά είναι μόνο η τελευταία ποσότητα σίτισης. Είναι φυσιολογικό ένα μωρό να κάνει εμετό ρουκέτα μερικές φορές, αλλά αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει μετά από κάθε σίτιση, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό αμέσως, καθώς θα μπορούσε να είναι απόφραξη που προκαλείται από πάχυνση των μυών στην έξοδο του στομάχου.

Έμετος μπορεί να συμβεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Εκείνοι που υποβάλλονται σε ιατρικές θεραπείες για καρκίνο, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνουν εμετό.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες και βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα έμετου. Αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, η πάθηση ονομάζεται “πρωινή αδιαθεσία” και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 25 έως 55 τοις εκατό[12] των εγκύων γυναικών βιώνουν εμετό.

[12] “Nausea & Vomiting” (Ναυτία και έμετος) https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea–vomiting

Ιστορικό του εμετού

Όπως και σήμερα, κατά τον 19ο αιώνα[13], ο έμετος και η ναυτία ήταν κοινά συμπτώματα και σημάδια ασθένειας, μια εξήγηση την οποία οι γιατροί συμπεριελάμβαναν στις θεραπευτικές, διαγνωστικές και προγνωστικές τους επιλογές. Εκτός από τα συμπτώματα κάποιας σωματικής κατάστασης, ο έμετος αποτελούσε γενικά μια μη ιατρική κατάσταση για την ασθένεια ενός ατόμου.

[13] “Nausea and Vomiting: A History of Signs, Symptoms and Sickness in Nineteenth-Century Britain” (Ναυτία και έμετος: Ιστορία σημείων, συμπτωμάτων και ασθενειών στη Βρετανία του 19ου αιώνα) https://www.research.manchester.ac.uk/portal/files/54518573/FULL_TEXT.PDF

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι περιγραφές της φυσιολογίας του εμετού και της ναυτίας ακολούθησαν μια τυπικά αναγωγική λεωφόρο. Η θεωρία του αντανακλαστικού από τον Marshall Hall στη δεκαετία του 1830, ενέπνευσε νέα συνειδητοποίηση των νευρικών συστατικών που εμπλέκονται στον εμετό και βοήθησε για να προκαλέσει τον επαναπροσδιορισμό τους σε κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά αίτια. Η αλλαγή των περιγραφών της φυσιολογίας του εμέτου και της ναυτίας ήταν επιπλέον ταυτόχρονη με την ανάπτυξη της μικροσκοπίας.

Συμπτώματα του εμετού

Ο έμετος συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με λοιμώξεις που κυμαίνονται από γαστρεντερίτιδα έως γρίπη. Τα συμπτώματα ναυτίας και εμετού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι:

* Πυρετός

* Κοιλιακό άλγος

* Ίλιγγος

* Διάρροια

* Ζάλη

* Λιποθυμία

* Γρήγορος παλμός

* Υπερβολική υπνηλία

* Ξηροστομία

* Υπερβολικός ιδρώτας

* Σύγχυση

* Μειωμένη ούρηση

* Πόνος στο στήθος

* Εμετός με αίμα

Παρόλο που η ναυτία είναι μια αναταραχή στο στομάχι και προκαλεί συχνά την επιθυμία να κάνουμε εμετό, δεν οδηγεί απαραίτητα σε αυτόν. Μερικοί παράγοντες που προκαλούν εμετό, όπως ο ερεθισμός από τρόφιμα, μια λοίμωξη και ο τραυματισμός, συχνά προέρχονται από τα έντερα και το στομάχι μας. Μπορούν επίσης να προέλθουν από τον εγκέφαλό μας λόγω της παρουσίας όγκων, τραυματισμών στο κεφάλι, ημικρανιών και εγκεφαλικών λοιμώξεων ή του εσωτερικού του αυτιού μας μέσω του ιλίγγου και της ζάλης.

Επιδράσεις του εμετού

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμετού εξαφανίζονται από μόνες τους εκτός εάν υπάρχει υποκείμενη χρόνια διαταραχή που τον προκαλεί. Ο χρόνιος έμετος μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια και τα μαλλιά μας εύθραυστα και αδύναμα και να προκαλέσει φθορά στο σμάλτο των δοντιών.

Ψυχικές επιδράσεις

Κανείς δεν απολαμβάνει να κάνει εμετό. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι αηδιαστικό και το να δεις κάποιον να κάνει εμετό μπορεί να είναι κάτι που θα σου προκαλέσει ναυτία/αναγούλα και εμετό.

Φοβία του εμετού

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν φοβάται να κάνει εμετό, αλλά μερικοί άνθρωποι φοβούνται. Εάν αγωνίζεσαι με μια μορφή φοβίας του εμέτου, που αναφέρεται ως εμετοφοβία, η ιδέα του εμετού όχι προκαλεί απώθηση αλλά σου προκαλεί τρόμο. Πολλά άτομα λένε ακόμη και ότι η πιθανότητα εκδήλωσης εμέτου είναι συχνά χειρότερη από το να κάνεις έμετο. Και, καθώς δεν είναι κάποιος σίγουρος το πότε μπορεί να συμβεί, το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε μια κατάσταση αποφυγής και προσπαθεί να αλλάξει την ζωή του για να τον αποφύγει.

Άγχος σχετικά με τον εμετό

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ναυτία και έμετο. Και είναι απρόβλεπτο, έρχεται και φεύγει συχνά, σπάνια ή μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνεις εμετό τώρα και μετά, να αισθάνεσαι ναυτία και να αισθάνεσαι σαν να πρόκειται να θέλεις να κάνεις εμετό όλη την ώρα. Ο έμετος λόγω άγχους μπορεί να εμφανιστεί πριν, να συνοδεύσει ή να ακολουθήσει την εντατικοποίηση άλλων συμπτωμάτων και αισθήσεων άγχους. Μπορεί επίσης να συμβεί και από μόνος του.

Όταν συμπεριφέρεσαι αγχωτικά, ενεργοποιείται η απόκρισή σου στο στρες, προκαλώντας αμέσως ορισμένες ψυχολογικές, φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές στο σώμα για να αυξηθεί η ικανότητα του σώματος σου να αντιμετωπίσει μια απειλή είτε με την καταπολέμηση της είτε με τη φυγή από αυτήν. Ο όρος “fight or flight” (μάχη ή διαφυγή) περιγράφει αυτήν την απόκριση στο άγχος.

Η καταστολή της πέψης είναι μέρος αυτών των αλλαγών στην ανταπόκριση στο άγχος, οπότε περισσότερες πηγές δύναμης στο σώμα σου να είναι έτοιμες για επείγουσα δράση. Όταν δεν σου συμβαίνει πολύ συχνά αυτή η απόκριση στο άγχος (δηλαδή όταν δεν αγχώνεσαι πολύ συχνά), το σώμα σου μπορεί να ανακάμψει αρκετά εύκολα και γρήγορα από τις ψυχολογικές, φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που προκαλούνται από μια τέτοια απόκριση στο άγχος.

Εάν η απόκριση στο άγχος εμφανίζεται πολύ έντονα ή συχνά, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σου να ανακάμψει, με συνέπεια το σώμα να παραμένει σε κατάσταση ημι-έκτακτης ανάγκης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το πεπτικό σύστημα και τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου, προκαλώντας όλους τους τύπους πεπτικών και στομαχικών ασθενειών όπως και έμετο.

Στατιστικά σχετικά με τον έμετο

* Εκτιμήσεις που ανέφερε η Cleveland Clinic δείχνουν ότι περίπου το 50 έως το 90% των γυναικών[14] που είναι έγκυες παρουσιάζουν ναυτία και το 25 έως 55% και έμετο.

* Υπάρχουν περισσότερες από 700 αιτίες ναυτίας[15]

[14] “Nausea & Vomiting” (Ναυτία και έμετος) https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea–vomiting

[15] “Causes and treatment of nausea and vomiting” (Αιτίες και θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου) https://www.medicalnewstoday.com/articles/269511

Οι τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον εμετό και οι παρενέργειες τους

Μπορούμε να ακολουθήσουμε αρκετές προσεγγίσεις για την ανακούφιση του εμέτου, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και θεραπειών στο σπίτι.

Αντιμετώπιση του εμετού στο σπίτι

Μπορούμε να ανακουφίσουμε την ναυτία και τον εμετό στο σπίτι με:

* Την αποφυγή κατανάλωσης γλυκών, ισχυρά αρωματισμένων, τηγανητών ή λιπαρών τροφίμων

* Την κατανάλωση μόνο απλών, ελαφριών τροφίμων όπως κράκερ και ψωμί

* Το να πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ ή σόδα με τζίντζερ

* Την αποφυγή της δραστηριότητας μετά το φαγητό

* Το να τρώμε πιο συχνά, μικρότερα γεύματα

* Το να πίνουμε κρύα υγρά

* Την ανάπαυση

* Την αποφυγή κατανάλωσης στερεών τροφών έως ότου σταματήσουμε να κάνουμε εμετό

* Το να μείνουμε ενυδατωμένοι πίνοντας μεγάλες ποσότητες διαυγών υγρών και πίνοντας τες αργά

* Την αντικατάσταση των χαμένων ηλεκτρολυτών μέσω της χρήσης διαλύματος επανυδάτωσης από το στόμα

* Την αποφυγή λήψης φαρμάκων, όπως κορτικοστεροειδών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακων, που δυνητικά αναστατώνουν το στομάχι μας

Επαγγελματική ιατρική περίθαλψη

Ο γιατρός πιθανότατα θα μας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον εμετό προτού μας συστήσει ή μας συνταγογραφήσει οποιοδήποτε φάρμακο, όπως για το πότε ξεκίνησε και για το πότε είναι χειρότερος ο εμετός μας. Θα ρωτήσει επίσης για τις διατροφικές μας συνήθειες και εάν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα μας προκαλούν να κάνουμε εμετό ή κάνουν τον εμετό μας χειρότερο ή καλύτερο. Ο γιατρός μπορεί να μας συνταγογραφήσει Zofran (Ondansetron) για να διευκολύνει την ναυτία μας.

Φάρμακα

Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά αντιεμετικά, χωρίς ιατρική συνταγή για να βοηθηθούμε με την αντιμετώπιση του έμετου.

Αντιεμετικά

Αυτά είναι φάρμακα κατά της ναυτίας. Βοηθούν στην ανακούφιση από τον εμετό. Ενώ υπάρχουν πολλά αντιεμετικά φάρμακα, μερικές κοινές κατηγορίες αυτών είναι:

* Υποσαλικυλικό βισμούθιο: Όπως τα Pepto-Bismol και Kaopectate. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην θεραπεία ορισμένων μορφών εμετού όπως ο έμετος λόγω της γρίπης του στομάχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχουν είναι:

* Ήπια διάρροια

* Δυσκοιλιότητα

* Δυσπεψία, πόνος στο στομάχι, έμετος

* Ήπιος πονοκέφαλος

* Μεταλλική γεύση στο στόμα

* Πόνος στο στόμα

* Πρησμένη γλώσσα, δυσκολία στην κατάποση

* Κολπικές εκκρίσεις ή φαγούρα

* Αντιισταμινικά: Ορισμένα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του εμετού που προκαλείται από την ναυτία της κίνησης. Μερικά παραδείγματα είναι η μεκλιζίνη υδροχλωρική και η διμενυδράτη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών μπορεί να είναι:

* Υπνηλία

* Ξηροστομία

* Ναυτία και έμετος

* Σύγχυση

* Κακή διάθεση ή ανησυχία

* Ζάλη

* Πρόβλημα ούρησης

* Θολή όραση

Το υποσαλικυλικό βισμούθιο προστατεύει την επένδυση του στομάχου, ενώ τα αντιισταμινικά λειτουργούν μειώνοντας την ικανότητα του εσωτερικού μας αυτιού να ανιχνεύει την κίνηση. Τα αντιισταμινικά αποκλείουν επίσης τα εγκεφαλικά μηνύματα που ελέγχουν τον εμετό και αυτό τα καθιστά πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνουμε πριν να αισθανθούμε αδιαθεσία.

Πρόληψη του εμετού

Μπορούμε να αποτρέψετε τον εμετό όταν αισθανόμαστε ναυτία με τακτικές όπως:

* Ανάπαυση σε στάση ξαπλωμένη ή καθισμένη, αφού η δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη ναυτία χειρότερη και να οδηγήσει σε έμετο.

* Να πίνουμε μικρές ποσότητες γλυκών, διαυγών υγρών όπως χυμοί φρούτων ή σόδα (αποφεύγουμε όξινους χυμούς όπως από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι).

Μπορούμε να αποτρέψουμε τον εμετό στα παιδιά με τακτικές όπως:

* Αποτρέποντας τα να παίζουν και να τρώνε ταυτόχρονα.

* Αντιμετωπίζοντας την ζάλη από την κίνηση στο αυτοκίνητο με το να κάθονται αντικρίζοντας το μπροστινό παρμπρίζ.

* Αποτρέποντας τα να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή να διαβάζουν, καθώς αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να επιδεινώσουν την ναυτία της κίνησης.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον εμετό

Τα κανναβινοειδή[16] ενεργοποιούν τις θέσεις των υποδοχέων του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (ΕΚΣ)[17] που βοηθούν στην καταστολή του εμέτου, καθιστώντας την ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση του εμετού μια που καλή επιλογή κατά της ναυτίας. Το ΕΚΣ αποτελείται από θέσεις υποδοχέων που υπάρχουν σε κύτταρα σε όλο το σώμα μας. Αφού καταναλώσουμε κανναβινοειδή όπως η CBD[18] και η THC[19], αυτά αρχίζουν να ενεργοποιούν αυτούς τους υποδοχείς, προκαλώντας εκτεταμένες βιολογικές αλλαγές.

[16] “Cannabinoids” (Κανναβινοειδή) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/

[17] “Endocannabinoid System Overview” (Επισκόπηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος) https://www.marijuanadoctors.com/resources/endocannabinoid-system/

[18] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

[19] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

Τα (έξω-)κανναβινοειδή στη κάνναβη στην θεραπεία του εμετού είναι πολύ παρόμοια με τις ενδοκανναβινοειδείς φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στο σώμα μας, γι’ αυτό τα κανναβινοειδή επηρεάζουν τόσο καλά το σύστημα ΕΚΣ. Αυτά τα ενδοκανναβινοειδή παίζουν σημαντικούς ρόλους σε διαφορετικές λειτουργίες όπως βελτίωση της φλεγμονής και ρύθμιση της διάθεσης.

Το British Journal of Pharmacology δημοσίευσε ένα επιστημονικό έγγραφο που δείχνει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο χειρισμός του συστήματος ΕΚΣ μπορεί να ρυθμίσει τον εμετό[20]. Οι ερευνητές λένε ότι έχουμε αποτελέσματα αντι-ναυτίας και αντιεμετικά αποτελέσματα από τα κανναβινοειδή ενεργοποιώντας τις θέσεις των υποδοχέων του ΕΚΣ.

[20] Linda A Parker, Erin M Rock, Cheryl L Limebeer “Regulation of nausea and vomiting by cannabinoids” (Ρύθμιση της ναυτίας και του εμέτου από τα κανναβινοειδή) Br J Pharmacol. 2011 Aug;163(7):1411–1422.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165951/

Περίληψη

Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χειρισμός του συστήματος ενδοκανναβινοειδών ρυθμίζει τη ναυτία και τον εμετό στον άνθρωπο και σε διάφορα ζώα. Το αντιεμετικό αποτέλεσμα των κανναβινοειδών έχει αποδειχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία ζώων που είναι ικανά να κάνουν εμετό σε απόκριση σε μια τοξική πρόκληση. Ο αγωνισμός CB1 καταστέλλει τον εμετό, ο οποίος αντιστρέφεται από τον ανταγωνισμό CB1 και ο αντίστροφος αγωνισμός CB1 προωθεί τον εμετό. Πρόσφατα, στοιχεία από πειράματα σε ζώα υποδηλώνουν ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη θεραπεία των δυσκολότερων ελέγχων συμπτωμάτων ναυτίας και στην προληπτική θεραπεία της ναυτίας σε ασθενείς με χημειοθεραπεία, τα οποία ελέγχονται λιγότερο καλά από τους επί του παρόντος διαθέσιμους συμβατικούς φαρμακευτικούς παράγοντες. Παρόλο που οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι ανίκανα να κάνουν εμετό, εμφανίζουν μια διακριτική ρυθμισμένη απόκριση όταν εκτίθενται ξανά σε ενδείξεις (γεύσεις ή περιβάλλοντα) σε συνδυασμό με μια ναυτία. Οι αγωνιστές κανναβινοειδών (Δ9-THC, HU-210) και ο αναστολέας υδραλάσης αμιδίου λιπαρού οξέος (FAAH), URB-597, καταστέλλουν τις ρυθμισμένες αντιδράσεις εν κενώ (ναυτία) σε αρουραίους καθώς καταστέλλουν τον εμετό σε εμετικά είδη. Οι αντίστροφοι αγωνιστές, αλλά όχι οι ουδέτεροι ανταγωνιστές, του υποδοχέα CB1 προάγουν ναυτία και σε δόσεις κάτω από το κατώτατο όριο ενισχύουν τη ναυτία που παράγεται από άλλες τοξίνες (LiCl). Η κύρια μη ψυχοδραστική ένωση στην κάνναβη, η κανναβιδιόλη (CBD), καταστέλλει επίσης τη ναυτία και τον εμετό σε περιορισμένο εύρος δόσεων. Τα αντι-ναυτίας / αντι-εμετικά αποτελέσματα της CBD μπορεί να μεσολαβούν με έμμεση ενεργοποίηση των σωματοδενδριτικών υποδοχέων 5-ΗΤ1Α στον dorsal raphe nucleus. Η ενεργοποίηση αυτών των αυτοϋποδοχέων μειώνει την απελευθέρωση του 5-HT σε terminal forebrain regions. Η προκλινική έρευνα δείχνει ότι τα κανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της CBD, μπορεί να είναι αποτελεσματικά κλινικά για τη θεραπεία τόσο της ναυτίας όσο και του εμέτου που προκαλούνται από χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπευτικές θεραπείες”.

Η THC, ειδικότερα, στη θεραπεία με κάνναβη για τον εμετό, είναι αντιεμετική, που σημαίνει ότι είναι μια θεραπεία για την ανακούφιση του εμέτου και της ναυτίας. Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης το 2001, οι ερευνητές έδωσαν σε υγιείς εθελοντές THC μαζί με σιρόπι ipecac, το οποίο προκαλεί εμετό. Η THC στην κάνναβη μείωσε σημαντικά την αίσθηση της “αναγούλας”[21] των εθελοντών καθώς και τον εμετό τους. Και άλλα μη συνταγογραφούμενα αντιεμετικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν το στομάχι μας, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

[21] Söderpalm AH, Schuster A, de Wit H “Antiemetic efficacy of smoked marijuana: subjective and behavioral effects on nausea induced by syrup of ipecac” (Αντιεμετική αποτελεσματικότητα της καπνιζόμενης κάνναβης: υποκειμενικές και συμπεριφορικές επιδράσεις στη ναυτία που προκαλείται από το σιρόπι ipecac) Pharmacol Biochem Behav. 2001 Jul-Aug;69(3-4):343-50.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11509190

Περίληψη

Παρόλο που η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια, έχουν διεξαχθεί λίγες ελεγχόμενες μελέτες για την αξιολόγηση των πιθανών ιατρικών οφελών της. Η παρούσα μελέτη εξέτασε την αντιεμετική επίδραση των τσιγάρων κάνναβης (8,4 και 16,9mg δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλη [THC]) σε σύγκριση με ένα πολύ ισχυρό αντιεμετικό φάρμακο, την ονδανσετρόνη (8mg) σε 13 υγιείς εθελοντές. Η ναυτία και η έμεση προκλήθηκαν από σιρόπι ipecac. Η κάνναβη μείωσε σημαντικά τις βαθμολογίες ‘αναγούλας’ και μείωσε ελαφρώς την συχνότητα εμετού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η ονδανσετρόνη εξάλειψε εντελώς τα εμετικά αποτελέσματα του ipecac. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν και επεκτείνουν τα προηγούμενα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι το κάπνισμα κάνναβης μειώνει την αίσθηση της ναυτίας και επίσης μειώνει την εμετότητα σε αυτό το μοντέλο. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της είναι πολύ μέτρια σε σχέση με την ονδανσετρόνη και οι ψυχοδραστικές επιδράσεις της κάνναβης είναι πιθανό να περιορίσουν την κλινική της χρησιμότητα στον γενικό πληθυσμό”.

Επί του παρόντος, η σοβαρή ναυτία, η δυσάρεστη ναυτία ή η ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία είναι μια κατάλληλη ιατρική κατάσταση που γίνεται αποδεκτή από πολλές νομοθεσίες σε πολιτείες που έχουν επιτρέψει την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ναυτία και έμετος που προκαλείται από χημειοθεραπεία

Τα κανναβινοειδή έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τα συμπτώματα ναυτίας και εμέτου που προκαλούνται από χημειοθεραπεία (chemotherapy-induced nausea and vomiting, CINV) εδώ και αρκετό καιρό. Οι γιατροί χορηγούν από το στόμα δύο συνθετικά κανναβινοειδή: το dronabinol και το nabilone[22]. Η Food and Drug Administration (FDA) έχει εγκρίνει το nabilone και το dronabinol από το 1985 για τη θεραπεία του CINV.

[22] Todaro B “Cannabinoids in the treatment of chemotherapy-induced nausea and vomiting” (Τα κανναβινοειδή στη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που προκαλείται από χημειοθεραπεία) J Natl Compr Canc Netw. 2012 Apr;10(4):487-92.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22491047

Περίληψη

Πριν από την εισαγωγή των ανταγωνιστών υποδοχέα σεροτονίνης (ανταγωνιστές υποδοχέα 5-ΗΤ3) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρχαν περιορισμένες αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη και τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που προκαλείται από χημειοθεραπεία (chemotherapy-induced nausea and vomiting, CINV). Το 1985, η FDA ενέκρινε 2 συνθετικά παράγωγα κανναβινοειδών, το dronabinol και το nabilone, για τη θεραπεία τωνCINV που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από άλλους παράγοντες. Σήμερα, το πρότυπο φροντίδας για την πρόληψη των CINV για υψηλή και μέτρια εμετογενή χημειοθεραπεία είναι ένας ανταγωνιστής υποδοχέα 5-ΗΤ3, η δεξαμεθαζόνη, με ή χωρίς απρεπιτάντη ή φοσαπρεπιτάντη. Με την έγκριση ασφαλέστερων και πιο αποτελεσματικών παραγόντων, τα κανναβινοειδή δεν συνιστώνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την πρόληψη των CINV και προορίζονται για ασθενείς με μη αντιμετωπίσιμη ναυτία και έμετο. Λόγω ιατρικών και νομικών ζητημάτων, η χρήση κάνναβης δεν συνιστάται για τη διαχείριση των CINV και δεν αποτελεί μέρος των κατευθυντήριων γραμμών για την κλινική πρακτική NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines) για την αντιεμεσημία. Αν και οι ασθενείς μπορεί να επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτήν την επιλογή θεραπείας σε πολιτείες που έχουν θεσπίσει νομοθεσία που εγκρίνει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η χρήση της παραμένει νομικά και θεραπευτικά αμφιλεγόμενη”.

Σύνδρομο υπερέμεσης κανναβινοειδών

Ένας μικρός αριθμός χρηστών κάνναβης και σε σπάνιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο υπερέμεσης κανναβινοειδών (cannabinoid hyperemesis syndrome)[23] που προκαλεί κοιλιακό άλγος και έμετο. Οι ειδικοί δεν είναι ξεκάθαροι για την αιτία. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια στους χρήστες όταν την συγκρίνουμε με τον γενικό αριθμό των χρηστών κάνναβης. [σημείωση από την μτφ: Είναι πολύ πιθανό αυτή η σπάνια κατάσταση στην κατανάλωση κάνναβης να οφείλεται κυρίως σε κατανάλωση μεγάλης για το άτομο ποσότητας THC. Η ποσότητα που θεωρείται μεγάλη για κάθε διαφορετικό άτομο κυμαίνεται από πολύ λίγη έως και πάρα πολύ, καθώς εξαρτάται από την αντοχή του ατόμου στην κάνναβη και τις επιδράσεις της, την πρότερη εμπειρία του με την κατανάλωση της κάνναβης και τις περιεκτικότητες στα άλλα κανναβινοειδή τερπένια και φλαβονοειδή που μπορεί να υπάρχουν στο προϊόν που καταναλώνεται. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης και η κατάσταση του συνόλου του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του ατόμου που καταναλώνει την κάνναβη καθώς και η γενική κατάσταση της υγείας του. Σε κάποιες περιπτώσεις το φυτικό υλικό που καταναλώνεται μπορεί να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, λιπασμάτων ή/και ίχνη ξένων ουσιών (πχ. βαρέα μέταλλα), αυτές οι τοξικές ουσίες είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση που οδηγεί σε υπερβολικό έμετο].

[23] “Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Explained” (Επεξήγηση του συνδρόμου υπερέμεσης κανναβινοειδών) https://www.marijuanadoctors.com/blog/cannabinoid-hyperemesis-syndrome/

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα του εμέτου μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;

Μαζί με τον πόνο και τη φλεγμονή, η ναυτία είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία ήταν μεταξύ των πρώτων ομάδων που συνειδητοποίησαν το πόσο ισχυρό είναι το βότανο. Η κατανάλωση του βοτάνου επιτρέπει στους καρκινοπαθείς να τρώνε την τροφή τους και να την διατηρούν στο στομάχι τους, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της απώλειας μυϊκής μάζας και της απώλειας βάρους, δηλ. της καχεξίας που προκαλείται συνολικά από τον καρκίνο.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η κάνναβη στην θεραπεία εμετού είναι:

* Κοιλιακό άλγος

* Διάρροια

* Πόνος στο στήθος

* Σύγχυση

* Υπερβολική υπνηλία

* Άγχος

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εμετού και των παρενεργειών της θεραπείας του

Είτε ο εμετός είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης ή η παρενέργεια της θεραπείας που εφαρμόζεται σε μια πάθηση, το βότανο μπορεί να βοηθήσει. Ακολουθούν μερικές ποικιλίες που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ή να συζητήσει για αυτές με τον γιατρό του ή με έναν καλλιεργητή κάνναβης:

Ναυτία και έμετος

* Goo (Indica)

* Green Haze (Sativa)

* Glass Slipper (υβρίδιο)

* Blueberry Nuken (Indica)

* Dynamite (Indica)

Πόνος

* Head Cheese (υβρίδιο)

* Blueberry Cough (υβρίδιο)

* Lemonberry (υβρίδιο)

Άγχος

* Outer Space (Sativa)

* Grand Master Kush (Indica)

* Citrix (υβρίδιο)

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα του εμέτου

Όσον αφορά τη χορήγηση της κάνναβης[24], οι χρήστες έχουν πολλές επιλογές. Δεν υπάρχει πραγματικά μια μέθοδος ή ένας τρόπος κατανάλωσης που να είναι η “καλύτερη”, καθώς κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε μέθοδος παρέχει το δικό της αποτέλεσμα. Η παλαιότερη πρακτική είναι το κάπνισμα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να καταναλώσει κάποιος την κάνναβη καθώς έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα. Οι ατμοποιητές όμως αποτελούν μια πολύ καλή μέθοδος εισπνοής της κάνναβης καθώς παρέχουν όλα τα πλεονεκτήματα της εισπνοής χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα του καπνίσματος ή/και της άτμισης (ηλεκτρονικό τσιγάρο).

[24] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

Ο χρόνος έναρξης των επιδράσεων και η διάρκεια τους καθώς και το αποτέλεσμα θα διαφέρουν ελαφρώς ή πολύ με κάθε διαφορετική μέθοδο χορήγησης. Μπορείς να συνδυάσεις μερικές από αυτές για να έχεις μια συνολική και συνεχόμενη ανακούφιση. Η σωστή μέθοδος χορήγησης για τον καθένα εξαρτάται από την επιθυμητή ένταση, διάρκεια, αποτέλεσμα και προσωπική προτίμηση.

Ορισμένες από τις επιλογές χορήγησης της κάνναβης για την αντιμετώπιση του εμετού είναι:

* Ατμοποίηση

* Βρώσιμα

* Βάμματα

* Έμπλαστρα

* Σπρέι

* Έλαια

* Υπόθετα

* Τοπικής χρήσης σκευάσματα

Και άλλες μέθοδοι χορήγησης θα εμφανιστούν καθώς η νομιμοποίηση εξαπλώνεται σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη και όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την παραγωγή κάνναβης και σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη.

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση