(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Using Medical Marijuana With Blood Thinners” https://www.marijuanadoctors.com/…/using-medical…/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on August 26, 2020)

Η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι πλέον νόμιμη σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό νέο για ασθενείς που αγωνίζονται με αρκετές εξουθενωτικές διαταραχές που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Ωστόσο, αυτό εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η κάνναβη σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά σε εκείνες που απαιτούν από τους ασθενείς να λαμβάνουν παράλληλα / ταυτόχρονα και άλλα φάρμακα.

Μια κατηγορία από αυτά τα φάρμακα είναι τα αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά). Δεδομένου ότι η αντιπηκτική δράση των αραιωτικών του αίματος μπορεί να αυξηθεί με την κάνναβη, πολλοί γιατροί αρνούνται να συστήσουν την κάνναβη σε ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το είδος των φαρμάκων. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η κάνναβη ενεργεί φυσικά ως αραιωτικό του αίματος, οπότε θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη αντικατάσταση για τα αντιπηκτικά φάρμακα.

Η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη ιατρική χρήση της κάνναβης οδηγεί ορισμένους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς που χρησιμοποιούν αραιωτικά αίματος για την διαταραχή τους στην πήξη του αίματος ή για άλλες καρδιακές ιατρικές παθήσεις, να μην χρησιμοποιούν έλαια κάνναβης. Ο ιατρικός κόσμος δεν κατανοεί ακόμη πλήρως τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Αυτή η έλλειψη πληροφοριών προέρχεται από το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να θεωρεί την κάνναβη ως μια παράνομη ουσία / ναρκωτικό του Πίνακα Ι (δηλ. με πολύ μεγάλη πιθανότητα εξάρτησης και χωρίς καμιά ιατρική αξία), οπότε η έρευνα για τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα να είναι ανεπαρκής. Ωστόσο, καθώς το στίγμα της κάνναβης ως ένα “ευφορικό ναρκωτικό” αίρεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τις πραγματικές δυνατότητές της.

Τα υγιή οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης

Ο λόγος για τον οποίο η κάνναβη είναι μια τόσο χρήσιμη θεραπεία είναι λόγω της ικανότητάς της να αλληλεπιδρά φυσικά με έναν απίστευτο αριθμό σωματικών λειτουργιών. Είναι γνωστό ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν την ναυτία, το γλαύκωμα, τον χρόνιο πόνο και τις επιληπτικές κρίσεις, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και ενδεχομένως να χρησιμεύσει και ως αντικατάσταση για τα αραιωτικά του αίματος;

Η απάντηση βρίσκεται στο Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ)[1]. Το ΕΚΣ είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας (και ομοιόστασης) σε πολλές από τις βιολογικές μας λειτουργίες. Το σώμα σας προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει την ομοιόσταση, όπου όλα τα συστήματα συνεργάζονται για να μας κρατήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και άρα και υγιείς. Για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας, το ΕΚΣ έχει υποδοχείς που βρίσκονται σε κύτταρα σε κάθε σημαντικό σύστημα μέσα στο σώμα μας.

[1]“Endocannabinoid System Overview” (Επισκόπηση Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος) https://www.marijuanadoctors.com/…/endocannabinoid-system/

Η κάνναβη συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς. Έτσι, εάν αντιμετωπίζεις δυσμενή συμπτώματα λόγω μιας ιατρικής πάθησης, η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη μιας αναλγητικής ανακούφισης εάν ένας ασθενής πονάει ή το καλμάρισμα της υπερβολικής διέγερσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο εάν αντιμετωπίζει κρίσεις. Επηρεάζει επίσης τα κύτταρα του αίματος μας σε κυτταρικό επίπεδο, γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τα αραιωτικά του αίματος.

Ιδιότητες αραίωσης του αίματος της κάνναβης

Το σώμα σας πρέπει να έχει ελεύθερη ροή αίματος σε όλα τα μέρη του. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες και δεν την σκεφτόμαστε καθόλου, έως ότου κάτι πάει στραβά. Οι θρόμβοι αίματος εμποδίζουν την ροή του αίματος να γίνει όπως πρέπει. Εμφανίζονται όταν συγκεκριμένα αιμοσφαίρια, που ονομάζονται αιμοπετάλια, συσσωρεύονται μέσα σε μια αρτηρία ή φλέβα.

Οι θρόμβοι αίματος είναι μια ουσιαστική σωματική λειτουργία που εμποδίζει την εκτενή ή ασταμάτητη αιμορραγία όταν έχουμε μια πληγή, αλλά μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνοι όταν σχηματίζονται ακατάλληλα. Τότε οι γιατροί συνταγογραφούν αραιωτικά αίματος. Τα αραιωτικά του αίματος δεν αλλάζουν πραγματικά την συνοχή του αίματος, απλώς αναστέλλουν τον τρόπο πήξης του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι αραιωτικών αίματος:

* Αντιαιμοπεταλιακά: Αυτά εμποδίζουν τα αιμοπετάλια να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν θρόμβους.

* Αντιπηκτικά: Δημιουργεί μια χημική αντίδραση που επεκτείνει το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη θρόμβου.

Η κάνναβη έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Επηρεάζει άμεσα τα αιμοπετάλια στο αίμα, συγκεκριμένα επηρεάζει τις αντιπηκτικές ιδιότητες των αιμοπεταλίων. Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με αυτήν την επίδραση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, οπότε οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι τι το προκαλεί αυτό. Αλλά ο λόγος που αυξάνει την αντιπηκτική δράση των αραιωτικών αίματος φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι η κάνναβη αναστέλλει τον μεταβολισμό αυτών των φαρμάκων και τα εκτοπίζει από τις θέσεις δέσμευσης πρωτεϊνών (κάτι που σημαίνει ότι τα φάρμακα παραμένουν περισσότερο στην κυκλοφορία του αίματος και επιδρούν για περισσότερη ώρα).

Μετάβαση στην κάνναβη ως ένα εναλλακτικό αραιωτικό αίματος

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κάνναβη ώστε ο ιατρικός κόσμος να υποστηρίξει την ιατρική χρήση της κάνναβης και όχι τα παραδοσιακά φάρμακα αραίωσης αίματος. Ωστόσο, εάν ένας ασθενής παίρνει ήδη αραιωτικά αίματος και θέλει να στραφεί σε ιατρικές θεραπείες με κάνναβη, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάτω από την στενή επίβλεψη ενός γιατρού.

Συνιστάται το μείγμα ελαίου κάνναβης να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε THC[2] και σε CBD[3] (σε μια αναλογία 2 μέρη THC με 1 μέρος CBD[4]). Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ελαίων και συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό τους. Τα έλαια μπορεί να αυξήσουν τα αποτελέσματα των αραιωτικών του αίματος.

[2] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/tetrahydrocannabino…/

[3] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/…/can…/cannabidiol-cbd/

[4] “CBD:THC Ratios” (Αναλογίες CBD με THC) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cbd-thc-ratios/

Οι θεραπείες με κάνναβη είναι πολύ καλές για πολλές ασθένειες και καταστάσεις και έχουν ιδιότητες που αντιδρούν με / επιδρούν σε, σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Δυστυχώς, λόγω των χρόνων απαγόρευσης της χρήσης φαρμακευτικών αγωγών που να προέρχονται από το φυτό στον γενικό πληθυσμό, έχει αναπτυχθεί ο σκεπτικισμός, όχι μόνο από του γιατρούς, αλλά και από τους ασθενείς. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν τη χρήση των εργαστηριακά παρασκευασμένων φαρμάκων που έχουν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και σε πολλές περιπτώσεις είναι και πολύ πιο επιβλαβή για τον οργανισμό από

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση