– Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Μυϊκή Δυστροφία

– Οι καλύτερες ποικιλίες Κάνναβης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της Μυϊκής Δυστροφίας

– Αντιμετώπισε τους μυϊκούς σπασμούς που σχετίζονται με την Δυστροφία με την ιατρική χρήση της Κάνναβης

– Διαχείριση του πόνου της Μυϊκής Δυστροφίας με την ιατρική χρήση της Κάνναβης

– Η Μυϊκή Δυστροφία & η CBD, η χρήση της CBD για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Μυϊκή Δυστροφία

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana for Muscular Dystrophy” https://www.marijuanadoctors.com/cond…/muscular-dystrophy/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on July 13, 2020)

Τι είναι η μυϊκή δυστροφία;

Η μυϊκή δυστροφία (ΜΔ) περιλαμβάνει μια ολόκληρη ομάδα με περισσότερες από 30 κληρονομικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούν την απώλεια του σκελετικού μυϊκού ιστού και συνοδεύονται από μυϊκή αδυναμία. Δυστυχώς, όλες οι διαταραχές που απαρτίζουν την μυϊκή δυστροφία ή την ομάδα ΜΔ, είναι γνωστό ότι εκφυλίζουν ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση της άνεσης του ασθενούς και όσο το δυνατόν με χωρίς πόνο, είναι συχνά ένας από τους σημαντικότερους στόχους της όποιας θεραπείας.

Μεταξύ των κοινών μελών της ομάδας των διαταραχών της ΜΔ είναι:

* Μυϊκή δυστροφία Becker (Becker muscular dystrophy)

* Μυϊκή δυστροφία Duchenne (Duchenne muscular dystrophy)

* Μυϊκή δυστροφία Emery-Dreifuss (Emery-Dreifuss muscular dystrophy)

* Προσωποωμοπλατοβραχιόνια μυϊκή δυστροφία (Facioscapulohumerol muscular dystrophy)

* Οσφυοπυελική μυϊκή δυστροφία (Limb-girdle muscular dystrophy)

* Συγγενής μυοτονία (Myotonia congenital)

* Μυοτονική μυϊκή δυστροφία (Myotonic muscular dystrophy)

Η πρώτη περίπτωση ΜΔ[1] ανακαλύφθηκε το 1836, αν και ο γιατρός δεν ήξερε με τι ήταν αντιμέτωπος. Η γενική μυϊκή αδυναμία σε ένα αγόρι δέκα ετών αποδόθηκε στη φυματίωση. Μόνο το 1852 όταν αναφέρθηκαν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, τέσσερα αγόρια σε μια οικογένεια, διερευνήθηκε το γενετικό συστατικό. Το 1868, ένας Γάλλος νευρολόγος που ονομάζεται Duchenne περιέγραψε περαιτέρω τις καταστάσεις της ΜΔ και την πιθανή νευρολογική και γενετική προέλευση τους.

[1] “Muscular Dystrophy” (Μυϊκή δυστροφία) https://emedicine.medscape.com/article/1259041-overview

Οι επακόλουθες εξελίξεις στην μοριακή βιολογία αποκάλυψαν τελικά τις αιτίες και την εξέλιξη της ΜΔ. Μια γενετική μετάλλαξη προκαλεί ελαττώματα σε μια συγκεκριμένη μυϊκή πρωτεΐνη που επηρεάζει τους σκελετικούς μύες. Το ελάττωμα οδηγεί σε προοδευτική αδυναμία που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ασθενούς να περπατά και τελικά να επηρεάσει την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η προοδευτική μυϊκή αδυναμία δημιουργεί κακή στάση και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε κακή ισορροπία καθώς και στην σύσφιξη και μείωση των μυών των ποδιών, των μυών των πελμάτων και του μαλακού ιστού. Αυτό τελικά οδηγεί σε αδυναμία για περπάτημα. Μόλις περιοριστεί σε αναπηρική καρέκλα, ένα άτομο με ΜΔ επιδεινώνεται ταχύτερα.

Θεραπείες της μυϊκής δυστροφίας

Δεν υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή για την ΜΔ. Διατίθεται γενετικός έλεγχος για να προσδιοριστεί εάν ένα άτομο φέρει αυτήν τη γενετική ασθένεια. Συχνά οι μητέρες και οι αδελφές αγοριών που έχουν ΜΔ έχουν στην πραγματικότητα την ασθένεια αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η MD σήμερα είναι να αποφευχθεί η μετάδοσή της στην επόμενη γενιά.

Για όσους γεννήθηκαν με ΜΔ που εμφανίζουν συμπτώματα, ο στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Μερικά φάρμακα δείχνουν υπόσχεση για την προώθηση της ανάπτυξης των μυών παρά την παρουσία της ΜΔ και οι επιστήμονες εργάζονται για έναν τρόπο αντικατάστασης του ελαττωματικού γονιδίου για να σταματήσουν την ασθένεια πριν ξεκινήσει.

Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν την διατήρηση των μυών σε λειτουργία και κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι σπονδυλικές παραμορφώσεις μπορούν να προληφθούν με φυσιοθεραπεία που εμποδίζει τις αρθρώσεις να αναλάβουν μη φυσιολογικές θέσεις. Οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην άσκηση και την φυσικοθεραπεία για ασθενείς με ΜΔ είναι ο πόνος. Το σφίξιμο και η μείωση των μυών και του μαλακού ιστού είναι επώδυνη. Καθώς αυτοί οι μικρότεροι μύες τραβούν τις αρθρώσεις σε ανώμαλες θέσεις, υπάρχει επιπλέον πόνος. Πολλοί ασθενείς με ΜΔ εμφανίζουν ακραίες μυϊκές συσπάσεις που είναι πολύ οδυνηρές.

Παραλλαγές της μυϊκής δυστροφίας

Υπάρχουν εννέα διαφορετικοί τύποι ΜΔ που ποικίλλουν στην έναρξη και την σοβαρότητά τους. Όλοι προκαλούνται από γενετικό ελάττωμα και είναι όλοι τους εκφυλιστικοί:

 1. Μυοτονικός (Myotonic) τύπος

Η πιο κοινή μορφή ΜΔ για ενήλικες που προκαλείται από την επανάληψη του γενετικού τους κώδικα.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Απώλεια βάρους, μετωπική φαλάκρα, υπνηλία, στειρότητα, δυσκολία στην κατάποση, προβλήματα όρασης, μακρύ και λεπτό πρόσωπο και λαιμός, στεφανιαία προβλήματα που θα μπορούσαν να γίνουν θανατηφόρα πριν από την ηλικία των 50 ετών

* Εξέλιξη: Αναπτύσσεται σε άνδρες και γυναίκες από 20 έως 30 ετών.

 1. Duchenne τύπος

Αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των περιπτώσεων, ο τύπος Duchenne είναι η πιο σοβαρή μορφή ΜΔ που προσβάλλει τα παιδιά.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Αδυναμία στη λεκάνη και στο πάνω μέρος των ποδιών, δυσκολία στο τρέξιμο και στο άλμα, βάδισμα με μικρά ασταθή βήματα, συσσώρευση λίπους στους μύες στις γάμπες, συχνές πτώσεις

* Εξέλιξη: Μια γρήγορη εξέλιξη σε αγόρια από την ηλικία των τριών ετών και συνήθως δεν είναι περιπατητικά έως την ηλικία των 12 ετών. Το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 20 χρόνια.

 1. Becker τύπος

Παρόμοιας φύσης με το τύπο Duchenne, ο τύπος Becker της ΜΔ μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ή αργά.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το πάτωμα, συχνές μυϊκές κράμπες, περπάτημα στις μύτες, συχνές πτώσεις

* Εξέλιξη: Τα αγόρια μεταξύ 11 και 25 ετών μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα και είναι συχνά μη περιπατητικά μέχρι τα μέσα των 30 ετών τους ή αργότερα.

 1. Οσφυοπυελικός (Limb-Girdle) τύπος

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορούν να κληρονομήσουν το ελαττωματικό γονίδιο από έναν γονέα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το ίδιο γενετικό ελάττωμα και από τους δύο γονείς.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Συχνές πτώσεις, ανάπτυξη αδυναμίας ισχίου που εξαπλώνεται στους ώμους, τα πόδια και τον λαιμό, βάδισμα με μικρά ασταθή βήματα, άκαμπτη σπονδυλική στήλη, δυσκολία να ανεβεί κάποιος σκάλες

* Εξέλιξη: Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται σε σοβαρά συμπτώματα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

 1. Προσωποωμοπλατοβραχιόνιος (Facioscapulohumeral) τύπος

Αυτή η μορφή ΜΔ επηρεάζει το πρόσωπο, τους ώμους και τους άνω βραχίονες, αν και το ακριβές γονίδιο που προκαλεί την πάθηση δεν είναι γνωστό.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Δυσκολία στο κλείσιμο και το άνοιγμα των ματιών, δυσκολία στο χαμόγελο ή στο σούφρωμα των χειλιών, στην αντανάκλαση του δικέφαλου και του τρικεφάλου, προβλήματα ακοής, καμπύλη λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης, απώλεια μυών γύρω από τους ώμους

* Εξέλιξη: Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια επηρεάζονται στην εφηβεία τους. Η διάρκεια ζωής είναι φυσιολογική, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά.

 1. Συγγενής (Congenital) τύπος

Τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα γενετικό ελάττωμα των πρωτεϊνών των μυϊκών ινών, αλλά μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Σκολίωση (καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης), μείωση των μυών που σφίγγουν τις αρθρώσεις, δυσκολία με τον έλεγχο των μυών από τη γέννηση, παραμορφώσεις των ποδιών, διανοητική αναπηρία, προβλήματα αναπνοής και κατάποσης

* Εξέλιξη: Εμφανίζεται και από την ηλικία των δύο ετών σε αγόρια και κορίτσια. Η βάδιση δεν μπορεί ποτέ να συμβεί, αλλά και ο βρεφικός θάνατος είναι πολύ πιθανός.

 1. Οφθαλφαρυγγικός (Oculopharyngea) τύπος

Αυτή η μορφή ΜΔ είναι κοινή σε συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Γαλλο-Καναδών, των Εβραίων Ashkenazi και των Ισπανόφωνων από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Καρδιακά προβλήματα, βλεφαρόπτωση, απώλεια μυών στους ώμους και τον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση

* Εξέλιξη: Τα συμπτώματα συνήθως αποκαλύπτονται πριν από την ηλικία των 60 ετών και προχωρούν αργά. Μερικοί γίνονται μη περιπατητικοί.

 1. Περιφερικός (Distal) τύπος

Ο περιφερικός τύπος ΜΔ μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες και επηρεάζει τους βραχίονες, το κάτω μέρος των ποδιών, τα χέρια και τα πέλματα.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Πρόβλημα κατά την έκταση των δακτύλων, δυσκολία στο άλμα ή στην στάση πάνω σε τακούνια, αδυναμία στο να ανέβει κάποιος σκάλες χωρίς δυσκολία, δυσκολία στο σχηματισμό χειρονομιών με τα χέρια

* Εξέλιξη: Συνήθως παρουσιάζεται μεταξύ ηλικίας 40 έως 60 ετών. Η εξέλιξη είναι αργή αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάγκη για αναπνευστήρα.

 1. Emery-Dreifuss τύπος

Αυτή η παραλλαγή της ΜΔ προκαλείται από ένα ελάττωμα στις πρωτεΐνες που περιβάλλουν τον πυρήνα των κυττάρων και επηρεάζει κυρίως τα αγόρια.

* Συνηθισμένα συμπτώματα: Οι αγκώνες μπορεί να κλειδώσουν σε λυγισμένη θέση, ο ώμος επιδεινώνεται, περπάτημα στις μύτες, άκαμπτη σπονδυλική στήλη, μυϊκή αδυναμία του προσώπου, χρόνιος μυϊκός σπασμός στο πίσω μέρος του λαιμού, στους αστραγάλους, στα γόνατα, στους αγκώνες ή στην σπονδυλική στήλη

* Εξέλιξη: Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά έως την ηλικία των δέκα ετών. Τα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται στο τέλος της 2ης δεκαετίας και ο θάνατος από πνευμονική ή καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιθανό να επέλθει σε μια μέση ηλικία.

Η ΜΔ θεωρείται μια σπάνια ασθένεια από τα National Institutes of Health επειδή επηρεάζει λιγότερα από 200.000 άτομα σε όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, μεταξύ 500 και 600 αρσενικά βρέφη διαγιγνώσκονται με ΜΔ, οπότε το ποσοστό επίπτωσης είναι περίπου ένα άτομο στα 544.000. Για τους χιλιάδες που υποφέρουν, η ΜΔ είναι μια εξουθενωτική και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Θεραπεία για την μυϊκή δυστροφία

Η ίδια η ΜΔ συνήθως δεν προκαλεί σοβαρό πόνο[2]. Ωστόσο, ο δευτερογενής χρόνιος πόνος που σχετίζεται με τις διαταραχές εκτιμάται ότι επηρεάζει τα δύο τρίτα των ασθενών. Ο πόνος προκαλείται από μυϊκές κράμπες ή σπασμούς καθώς και από δύσκαμπτες αρθρώσεις, πληγές κατάκλισης και μυϊκές συσπάσεις. Ενώ οι παραδοσιακές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία, η εφαρμογή θερμότητας και η άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν μέρος του πόνου που σχετίζεται με την ΜΔ, συχνά απαιτείται κάποια φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα ναρκωτικά.

[2] “Pain” (Πόνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/

Τα οπιούχα, η ομάδα φαρμάκων για τον πόνο που συνήθως συνταγογραφούνται για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, έρχονται επίσης με υψηλό κόστος. Οι παρενέργειες των οπιούχων φαρμάκων μπορεί να είναι σοβαρές και επικίνδυνες. Εκτός από τον κίνδυνο εθισμού, τα οπιούχα φάρμακα για τον πόνο μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή δυσκοιλιότητα, ζάλη, υπνηλία, αναπνευστική καταστολή, ναυτία, έμετο, δυσκολία στην ούρηση, κνησμό και διάφορες άλλες αρνητικές παρενέργειες. Επιπλέον, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ναρκωτικά οπιούχα φάρμακα για τον πόνο συνήθως αναπτύσσουν ανοχή σε αυτά αρκετά γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη ποσότητα από το ίδιο φάρμακο για τον έλεγχο του πόνου.

Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται επίσης για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και πιθανώς επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Τα στεροειδή αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών του σώματος που βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών και βοηθούν επίσης στη μείωση του πόνου της φλεγμονής και των πληγέντων μυών. Ωστόσο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα κορτικοστεροειδή μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Και τα στεροειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ατροφικούς μύες να μετακινούν το σώμα.

Η καρδιακή βλάβη λόγω ΜΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Οι β-αποκλειστές ή οι αναστολείς ΜΕΑ (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκύπτει από τους χαλασμένους μύες της καρδιάς. Ωστόσο, αυτές δεν είναι μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς η ΜΔ είναι μια εκφυλιστική πάθηση. Τελικά, η καρδιακή βλάβη θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρή για να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία με κάνναβη έχει εγκριθεί σε πολλές πολιτείες για μια ποικιλία καταστάσεων που περιλαμβάνουν σοβαρό πόνο και άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα. Οι πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία βρίσκουν ανακούφιση με αυτήν την πρόσφατα αποδεκτή ιατρική θεραπεία.

Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να θεραπεύσει την μυϊκή δυστροφία;

Όλες οι ΜΔ διαταραχές κληρονομούνται, που σημαίνει ότι τα γονίδια που προκαλούν την διαταραχή μεταδίδονται μέσω οικογενειών. Η ηλικία έναρξης, ο βαθμός απώλειας και αδυναμίας των μυών, ο ρυθμός με τον οποίο η διαταραχή εξελίσσεται μέσα στο σώμα και το πρότυπο της κληρονομικότητας στην οικογένεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαταραχών της νόσου. Η Duchenne ΜΔ, η πιο συνηθισμένη από όλες τις διαταραχές της ΜΔ, για παράδειγμα, προσβάλλει τους άνδρες σε νεαρή ηλικία, συνήθως μεταξύ των ηλικιών τριών και πέντε ετών. Η Duchenne ΜΔ προχωρά επίσης γρήγορα, αφήνοντας συχνά τον πάσχοντα σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να περπατήσει από την ηλικία των 12 ετών. Τα θηλυκά σε μια οικογένεια με Duchenne ΜΔ έχουν 50% πιθανότητες να μεταδώσουν το γονίδιο Duchenne ΜΔ στα παιδιά τους. Η Μυοτονική ΜΔ, από την άλλη πλευρά, συνήθως περιμένει μέχρι τα ενήλικα χρόνια για να δείξει τα συμπτώματα της και εξελίσσεται πιο αργά, αλλά μπορεί να εμφανίσει παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης ανακουφίζει αποτελεσματικά τον ακραίο πόνο, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού πόνου για τον οποίο χρησιμοποιούνται τα οπιοειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κάνναβη είναι μια καλύτερη λύση για την ανακούφιση του πόνου από τα οπιοειδή επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα για τον χρόνιο πόνο. Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην κάνναβη, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό από τα οπιοειδή. Αυτό σημαίνει ότι η δόση δεν χρειάζεται να αυξηθεί γρήγορα για να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Τα ιατρικά προϊόντα κάνναβης επίσης δεν έχουν τις ίδιες παρενέργειες με τα οπιοειδή. Τα οπιοειδή μπλοκάρουν τα σήματα πόνου και μειώνουν και την αναπνοή ταυτόχρονα. Οι υπερβολικές δόσεις οπιοειδών συχνά οδηγούν σε θάνατο επειδή η αναπνοή γίνεται τόσο αργή και σταματά εντελώς. Η κάνναβη δεν έχει τέτοιες παρενέργειες. Εάν πάρει κάποιος πάρα πολύ κάνναβη στο σύστημά του, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο άγχους ή παράνοιας, αλλά δεν είναι θανατηφόρα.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από ΜΔ που ζουν με χρόνιο πόνο να αποφύγουν να δημιουργήσουν μια ατέρμονη ανοχή στα οπιούχα φάρμακα για τον πόνο. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση της προσθήκης κάνναβης στο καθημερινό σχήμα ασθενών που καταναλώνουν οπιούχα φάρμακα για τον πόνο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση πτώση στο επίπεδο του πόνου κατά 27%, ενώ δεν επηρεάστηκαν σημαντικά τα επίπεδα στο αίμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Για τους ασθενείς με ΜΔ, ιδιαίτερα, τα υπερβολικά επίπεδα οπιούχων στο αίμα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, δεδομένου ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι κοινά για τους πάσχοντες από ΜΔ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα του πόνου χωρίς να αυξήσει τα επίπεδα των οπιούχων στο αίμα.

Η εισπνοή κάνναβης έχει βρεθεί ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός και γρήγορος μηχανισμός για την χορήγηση των δραστικών ενώσεων και την μεταφορά τους στον εγκέφαλο, επιτρέποντας έτσι στον πάσχοντα να αισθανθεί άμεση ανακούφιση από τον πόνο, καθώς προσφέρει και καλύτερο έλεγχο στα επίπεδα της φαρμακευτικής αγωγής. Η εισπνοή ωστόσο με κάπνισμα, δεν είναι σαφώς κάτι καλό για τους πνεύμονες ή το αναπνευστικό σύστημα. Ένας πάσχων από ΜΔ μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερα μειωμένο αναπνευστικό σύστημα. Ευτυχώς, υπάρχει ένας άλλος, εξίσου αποτελεσματικός, αλλά πιο υγιής μηχανισμός για την ιατρική χρήση της κάνναβης με εισπνοή, η ατμοποίηση. Επειδή οι δραστικές ενώσεις της κάνναβης, γνωστές ως κανναβινοειδή, είναι πτητικές, μπορούν να εξατμιστούν σε επίπεδο θερμοκρασίας σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη καύσης ή καπνίσματος. Ως αποτέλεσμα, ο ζεστός αέρας μπορεί απλώς να περάσει διαμέσου της κάνναβης, κάτι που με την σειρά του εξατμίζει τα κανναβινοειδή και τα απελευθερώνει για την εισπνοή τους.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση του μήκους και της σοβαρότητας των μυϊκών σπασμών και των κραμπών. Οι ασθενείς με ΜΔ μπορεί να εμφανίσουν πολύ επώδυνες μυϊκές κράμπες. Ένα τακτικό καθεστώς θεραπείας με κάνναβη θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει αυτά τα περιστατικά.

Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να θεραπεύσει την μυϊκή δυστροφία;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για οποιαδήποτε από τις διαταραχές της ΜΔ. Η συμβατική θεραπεία προσπαθεί να ελέγξει την σπαστικότητα και τους μυϊκούς σπασμούς, καθώς και να προσφέρει με την φυσικοθεραπεία την διευκόλυνση της αναπνοής και με λογοθεραπεία προκειμένου να δώσει στον ασθενή την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην μυϊκή δυστροφία είναι γνωστό ότι βοηθά στην θεραπεία ορισμένων παρενεργειών που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία.

Δυστυχώς, όλες οι διαταραχές που απαρτίζουν την μυϊκή δυστροφία ή την ομάδα ΜΔ είναι γνωστό ότι είναι εκφυλιστικές ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση της άνεσης του ασθενούς και όσο το δυνατόν χωρίς πόνο είναι συχνά ένας από τους σημαντικότερους στόχους θεραπείας. Μεταξύ των κοινών μελών της ομάδας των διαταραχών της ΜΔ είναι η μυϊκή δυστροφία Becker, η μυϊκή δυστροφία Duchenne, η μυϊκή δυστροφία Emery-Dreifuss, η Προσωποωμοπλατοβραχιόνια μυϊκή δυστροφία, η Οσφυοπυελική μυϊκή δυστροφία, η Συγγενής μυοτονία και η μυοτονική μυϊκή δυστροφία.

Δεν υπάρχουν πολλές ιατρικές μελέτες σχετικά με την χρήση της κάνναβης για την θεραπεία της ΜΔ, αν και η ιατρική κοινότητα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στην απόδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης για την ALS (Αμυοτροφική Πλάγια / Πλευρική Σκλήρυνση) μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στην ΜΔ, καθώς η ALS περιλαμβάνει επίσης μυϊκή ατροφία και αδυναμία. Ορισμένες μελέτες έχουν δει τα ακόλουθα αποτελέσματα από την ιατρική χρήση της κάνναβης στην ALS:

* Ανακούφιση από τον πόνο

* Χαλάρωση μυών

* Μείωση του σάλιου

* Επαγωγή όρεξης

* Βελτίωση ύπνου

* Βρογχοδιαστολή

Αρκετοί από αυτούς τους ίδιους μηχανισμούς θεραπείας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι στη θεραπεία της ΜΔ και τελικά να προσφέρουν μια βάση για την θεραπεία της νόσου. Εν τω μεταξύ, απαιτούνται περισσότερες μελέτες και περισσότερες δοκιμές για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η επίδραση της κάνναβης στην ΜΔ.

Οι ανεκδοτικές αναφορές ασθενών με ΜΔ που βρίσκουν ανακούφιση μέσω της ιατρικής χρήσης της κάνναβης είναι ενθαρρυντικές. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους μπορεί να είναι τόσο βαθιές που ωθούν τους ασθενείς ακόμα και να μετακομίσουν σε μια άλλη πολιτεία όπου η νομοθεσία επιτρέπει την ιατρική χρήση της κάνναβης και όπου η κάνναβη είναι εύκολα προσβάσιμη. Οι ασθενείς με ΜΔ βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο και έχουν βελτιωμένο ύπνο από την χρήση της κάνναβης.

Τα οφέλη της ψυχικής υγείας από τη μείωση του χρόνιου πόνου είναι μετρήσιμα. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα από μόνος του, οδηγώντας σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος. Το να ζεις με μια χρόνια ασθένεια όπως την ΜΔ συμβάλλει επίσης σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η μείωση του πόνου χωρίς την πρόκληση επικίνδυνων παρενεργειών βελτιώνει και την ψυχική κατάσταση.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και προάγει τη χαλάρωση σε διάφορες καταστάσεις. Η ανακούφιση από το άγχος μπορεί να δώσει στον εγκέφαλο την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να εργαστεί για μια βελτιωμένη επούλωση. Η ΜΔ είναι μια χρόνια πάθηση χωρίς πραγματική θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα κανονικό προσδόκιμο ζωής. Η ιατρική χρήση της κάνναβης βελτιώνει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου και της έναρξης των συμπτωμάτων.

Η κάνναβη για την μυϊκή δυστροφία

Η βάση της θεραπείας με κάνναβη είναι να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός THC και CBD για να καλυφθούν οι ανάγκες του κάθε ασθενή. Υπάρχουν τρία βασικά υποείδη ποικιλιών φυτών κάνναβης, αλλά υπάρχουν χιλιάδες υβριδικές ποικιλίες που παράγονται με έναν τεράστιο αριθμό συνδυασμών των συστατικών.

Η θεραπεία με κάνναβη συνεπάγεται ένα ορισμένο αριθμό δοκιμής-και-λάθους (try-and-error), διότι ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να διευκολυνθεί στην εύρεση όλων όσων χρειάζεται από την θεραπεία με κάνναβη. Οι ποικιλίες που προσφέρονται για θεραπεία στην ΜΔ περιλαμβάνουν:

* Ogre

* Romulan

* Casey Jones

* Sour Tsunami

* ACDC

Τα άτομα που πάσχουν από ΜΔ έχουν συχνά ένα μειωμένο αναπνευστικό σύστημα από την ασθένεια. Οπότε το κάπνισμα κάνναβης αποκλείεται (είναι επίσης και ο χειρότερος τρόπος να καταναλώσει κάποιος κάνναβη). Η ατμοποίηση ή έστω η άτμιση δίνουν έναν ασφαλέστερο τρόπο χορήγησης της κάνναβης με εισπνοή που δεν βλάπτει τους πνεύμονες. Η ατμοποίηση ειδικά επειδή δεν έχει καύση όπως το κάπνισμα και δεν περιέχει τα υποπροϊόντα της καύσης.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι κατανάλωσης κάνναβης που δεν βασίζονται στο αναπνευστικό σύστημα για την παράδοση του φαρμάκου. Για τον οξύ πόνο, κάποιος χρειάζεται μια άμεση ανακούφιση. Μπορεί να γίνει χρήση ενός σπρέι ή να ληφθούν υπογλώσσια μερικές σταγόνες βάμματος και αυτά μπορεί να προσφέρουν μια αρκετά γρήγορη ανακούφιση. Τα διαδερμικά έμπλαστρα επίσης μπορούν να προσφέρουν 24ώρη ανακούφιση καθώς διοχετεύουν διαδερμικά τις ουσίες της κάνναβης στο σώμα συνεχώς.

Τα βρώσιμα μπορεί να είναι ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για να καταναλώσει κάποιος και να έχει τα οφέλη της κάνναβης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΜΔ. Οι κάψουλες μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερο έλεγχο των μυών κατάποσης από ότι μπορεί ένας ασθενής με ΜΔ, αλλά τα βρώσιμα μπορούν να μασηθούν και έτσι είναι ευκολότερη η κατανάλωσή τους.

Οι δόσεις της κάνναβης μπορούν να προσαρμοστούν για χρήση σε διαφορετικούς ασθενείς, καθώς ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Είναι ασφαλές για τα παιδιά, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές παρενέργειες από τις θεραπείες με κάνναβη. Τα προϊόντα κάνναβης διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές και με διαφορετική περιεκτικότητα σε THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης.

Η ιατρική θεραπεία με κάνναβη μπορεί να αλλάξει την ζωή, ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνια ασθένεια. Οι ασθενείς με ΜΔ που δοκιμάζουν κάνναβη εκπλήσσονται με το πώς αντιμετωπίζει τα συμπτώματά τους και με το πως βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους. Η ιατρική χρήση της κάνναβης προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για άτομα που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία και από άλλες οδυνηρές χρόνιες ασθένειες.

Οι καλύτερες ποικιλίες Κάνναβης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της Μυϊκής Δυστροφίας

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Best Cannabis Strains for Muscular Dystrophy Symptom Relief” https://www.marijuanadoctors.com/…/best-cannabis…/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on August 28, 2018)

Η έρευνα αναζητά για το αν η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μυϊκή δυστροφία (ΜΔ). Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την πάθηση, επομένως είναι σημαντικό για τους ασθενείς να βρουν μια πορεία θεραπείας που να αντιμετωπίζει την πολύπλευρη φύση της πάθησης.

[1] “Muscular Dystrophy” (Μυϊκή δυστροφία) https://www.marijuanadoctors.com/cond…/muscular-dystrophy/

Πολλοί τύποι κάνναβης διατίθενται τώρα στην αγορά στα ειδικά καταστήματα διάθεσης κάνναβης (dispensaries) σε ολόκληρη την χώρα (στις ΗΠΑ). Οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς βρίσκουν τρόπους δημιουργίας ποικιλιών με την σωστή ισορροπία κανναβινοειδών, των δραστικών ενώσεων στην κάνναβη, για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα συμπτώματα Δεν είναι κάθε ποικιλία το ίδιο και μερικές από αυτές είναι καλύτερες επιλογές από άλλες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της μυϊκής δυστροφίας.

Τι είναι η μυϊκή δυστροφία;

Η μυϊκή δυστροφία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα με περισσότερες από 30 γενετικές διαταραχές. Αυτές οι καταστάσεις ποικίλλουν ως προς τον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων και της σοβαρότητάς τους. Ωστόσο, όλες είναι εκφυλιστικές, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και οδηγούν σε αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας.

Οι εννέα πιο κοινές μορφές (τύποι) μυϊκής δυστροφίας ποικίλλουν όταν παρουσιάζονται. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν ΜΔ κατά την γέννηση, στην πρώιμη παιδική ηλικία ή κατά την εφηβεία. Άλλοι δεν εμφανίζουν σημάδια της διαταραχής έως ότου είναι μεσήλικες ή ακόμη και ηλικιωμένοι. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το πόσο γρήγορα αυτά προχωρούν επίσης ποικίλλει.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μυϊκής δυστροφίας είναι:

 1. Μυοτονικός (Myotonic) τύπος
 2. Duchenne τύπος
 3. Becker τύπος
 4. Οσφυοπυελικός (Limb-Girdle) τύπος
 5. Προσωποωμοπλατοβραχιόνιος (Facioscapulohumeral) τύπος
 6. Συγγενής (Congenital) τύπος
 7. Οφθαλφαρυγγικός (Oculopharyngea) τύπος
 8. Περιφερικός (Distal) τύπος
 9. Emery-Dreifuss τύπος

Συνηθισμένα συμπτώματα

Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της περίπτωσης, οι ασθενείς με μυϊκή δυστροφία μπορεί να παρουσιάσουν μια ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων που επηρεάζουν το μυϊκό τους σύστημα, την ανάπτυξή τους και τις άλλες πτυχές της ζωής τους.

Οι μυϊκές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

* Δυσκολία στο περπάτημα

* Αδύναμοι ή αδύνατοι μύες

* Απώλεια μυϊκής μάζας

* Μόνιμη μείωση των μυών

* Σπασμοί και κράμπες

Λόγω της φύσης της διαταραχής, συχνά αναπτύσσονται και άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

* Χρόνιο πόνο και πόνο στα νεύρα

* Καθυστέρηση ανάπτυξης

* Μαθησιακές δυσκολίες

* Καρδιομυοπάθεια, ασθένεια στον καρδιακό μυ

* Περπάτημα στις μύτες

* Δυσκοιλιότητα

* Προβλήματα κατάποσης

* Κόπωση

* Ρηχή αναπνοή

* Σκολίωση

Λόγω της φυσικής σπατάλης στην μυϊκή δυστροφία, η διαταραχή συχνά οδηγεί σε σωματική αναπηρία ή παραμόρφωση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε μικρότερη διάρκεια ζωής.

Θεραπεία των σπασμών που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, οι ασθενείς και οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν για να διαχειριστούν τις επιπλοκές που προκαλεί η ΜΔ. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία και με άλλες νευρομυϊκές διαταραχές. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα ανεκδοτικά στοιχεία από ασθενείς με ΜΔ που δείχνουν ότι έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους με την χρήση της κάνναβης.

Ορισμένες πτυχές της διαταραχής ανταποκρίνονται καλά στις θεραπείες κάνναβης και έχουν δώσει στους ασθενείς με ΜΔ μια αίσθηση ελπίδας και ανακούφισης. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που μπορεί να δώσει η ιατρική χρήση της κάνναβης:

* Ανακούφιση από τον πόνο

* Χαλάρωση των μυών και μειωμένες κράμπες

* Μείωση του σάλιου και βελτιωμένη όρεξη

* Καλύτερος ύπνος

* Αυξημένη ροή αέρα στους πνεύμονες

Επειδή η ΜΔ μπορεί να περιπλέξει το αναπνευστικό σύστημα, δεν συνιστάται το κάπνισμα κάνναβης (βασικά το κάπνισμα κάνναβης δεν συνίσταται για καμιά ιατρική χρήση). Υπάρχουν όμως πολλές άλλες μέθοδοι χορήγησης / λήψης:

* Ατμοποίηση (ή αν δεν είναι αυτή η μέθοδος διαθέσιμη τότε Άτμιση [ηλεκτρονικό τσιγάρο])

* Εδέσματα

* Βάμματα και σπρέι

* Τοπικής εφαρμογής

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την θεραπεία των συμπτωμάτων της ΜΔ

Για να βρεις μια ευεργετική ποικιλία κάνναβης για τα συμπτώματα της μυϊκής δυστροφίας, μπορείς να δεις τις παρακάτω προτάσεις μας.

Αν και οι περισσότερες θεραπείες βασίζονται σε μια διαδικασία δοκιμής-και-λάθους για να βρεθεί η καλύτερη κάνναβη και η δοσολόγηση για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, αυτές οι ποικιλίες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για ασθενείς με τα ακόλουθα συμπτώματα:

* Ανακούφιση από τον πόνο: ACDC, Blackberry Kush, Blue Dream, Harlequin, Cannatonic

* Χαλάρωση μυών: Silver Haze, Orange Kush, Afgoo, Purple Trainwreck

* Βελτίωση όρεξης: Goo, Monster Cookies, Maui Bubble Gift, Sonoma Coma

* Καλύτερος ύπνος: Tahoe OG Kush, Granddaddy Purple, Skywalker, Afghan Kush

Αντιμετώπισε τους μυϊκούς σπασμούς που σχετίζονται με την Δυστροφία με την ιατρική χρήση της Κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Treat Muscular Dystrophy-Related Spasms With Medical Marijuana” https://www.marijuanadoctors.com/…/muscular-dystrophy…/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on August 28, 2018)

Η μυϊκή δυστροφία είναι μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την ΜΔ, αλλά ο ιατρικός τομέας συνεχίζει να αναζητά κάποιες. Ο όρος μυϊκή δυστροφία περιλαμβάνει 30 διαφορετικές κληρονομικές διαταραχές. Αν και η κάθε μια παρουσιάζεται διαφορετικά, όλες είναι εκφυλιστικές και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Ένα από τα πιο οδυνηρά συμπτώματα που σχετίζονται με μυϊκή δυστροφία είναι οι σοβαροί σπασμοί. Η φυσικοθεραπεία και οι φαρμακευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στη διαχείριση της έντασης αυτών των συμπτωμάτων και του πόνου που μπορούν να προκαλέσουν. Ωστόσο, η ιατρική χρήση της κάνναβης κερδίζει σε δημοτικότητα ως μια θεραπεία αυτής της διαταραχής.

Τύποι μυϊκής δυστροφίας

Μια γενετική μετάλλαξη προκαλεί την μυϊκή δυστροφία και δημιουργεί ελαττώματα σε μια συγκεκριμένη μυϊκή πρωτεΐνη που επηρεάζει τους σκελετικούς μύες ενός ατόμου. Εννέα τύποι ΜΔ εμφανίζονται να επηρεάζουν συχνότερα τους ασθενείς:

 1. Μυοτονικός (Myotonic) τύπος
 2. Duchenne τύπος
 3. Becker τύπος
 4. Οσφυοπυελικός (Limb-Girdle) τύπος
 5. Προσωποωμοπλατοβραχιόνιος (Facioscapulohumeral) τύπος
 6. Συγγενής (Congenital) τύπος
 7. Οφθαλφαρυγγικός (Oculopharyngea) τύπος
 8. Περιφερικός (Distal) τύπος
 9. Emery-Dreifuss τύπος

Κάθε τύπος ΜΔ εμφανίζεται σε διαφορετικό χρόνο στη ζωή του ασθενούς, από τη βρεφική ηλικία έως την μέση ηλικία. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αλλά ποικίλουν σε ένταση και εξέλιξη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους για χρόνια, ενώ άλλοι εξασθενούν σε νεαρή ηλικία.

Όλες οι διαταραχές της μυϊκής δυστροφίας οδηγούν σε απώλεια δύναμης λόγω της σπατάλης του μυϊκού ιστού. Συχνά οδηγούνται και σε σωματική αναπηρία και πιθανή παραμόρφωση. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, η θεραπεία επικεντρώνεται συνήθως στο να βοηθά τους ασθενείς να κάνουν ότι μπορούν για να διαχειριστούν αυτά τα συμπτώματα.

Οι σπασμοί που προκαλούνται από την ΜΔ

Πολλές νευρομυϊκές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής δυστροφίας, προκαλούν σοβαρούς σπασμούς και κράμπες. Αυτή η αίσθηση προκαλείται από άκαμπτους βραχείς μύες που δεν χαλαρώνουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγχουν το πότε οι μύες τους θα συστέλλονται ή θα χαλαρώνουν μετακινώντας τα άκρα τους. Όταν ακόμη και μερικές ίνες αυτών των μυών συστέλλονται ακούσια, αυτό ονομάζεται σπασμός. Οι κράμπες είναι ισχυροί σπασμοί που διατηρούνται για λίγο. Αυτές οι συστολές των μυών μπορεί να γίνουν επώδυνες.

Οι ασθενείς με ΜΔ αναπτύσσουν μυϊκούς σπασμούς λόγω βλάβης των νεύρων. Οι νευρώνες μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο στο σώμα για τον έλεγχο της εθελοντικής κίνησης των μυών[1]. Όταν αυτά τα νευρικά κύτταρα ασθενούν, η επικοινωνία καταρρέει, κάνοντας τους μύες να αποδυναμώνονται ή να ατροφούν (να αδυνατίζουν).

[1] “Neuromuscular Disorders” (Νευρομυϊκές διαταραχές) https://www.cedars-sinai.edu/…/Neuromuscular-Disorders…

Πρότυπες θεραπείες για τους σπασμούς που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μυϊκή δυστροφία, υπάρχουν μερικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές:

* Φυσικοθεραπεία. Η κίνηση των μυών και η διατήρησή σε μια σχετικά ζεστή θερμοκρασία μπορεί να διευκολύνει τις κράμπες. Το τακτικό τέντωμα διασφαλίζει ότι αυτοί οι μύες παραμένουν ενεργοί και εργάζονται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο έντονος πόνος μπορεί να αναστείλει την σωματική κίνηση.

* Εφαρμογή ζέστης. Οι κράμπες μυών αντιδρούν θετικά σε θερμαντικά μαξιλάρια, ζεστά λουτρά και ντους ατμού.

* Φάρμακα. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντισπασμωδικά ή φάρμακα για τον πόνο για να βοηθήσουν τους ασθενείς με ΜΔ να αντιμετωπίσουν σοβαρούς μυϊκούς σπασμούς. Το μειονέκτημα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι οι παρενέργειες. Τα οπιούχα φάρμακα έχουν υψηλό κίνδυνο εθισμού, επειδή οι ασθενείς δημιουργούν ανοχή πολύ γρήγορα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Αντιμετώπιση των σπασμών που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία με την ιατρική χρήση της κάνναβης

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιατρικές παθήσεις. Οι δύο πιο σημαντικές πτυχές των σπασμών που σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία που μπορούν να στοχεύσουν τα φάρμακα κάνναβης είναι οι μυϊκές κράμπες και ο πόνος:

* Μυϊκές κράμπες. Υπάρχει μια μεγάλη έρευνα που αποδεικνύει ότι ορισμένες ποικιλίες κάνναβης δρουν ως ισχυρά αντισπασμωδικά. Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη (CBD) μπορούν να μειώσουν ή ακόμη και να ανακουφίσουν τους σπασμούς. Παρόλο που η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) έχει ψυχοδραστική επίδραση, χαλαρώνει επίσης τους ασθενείς και βοηθά στη χαλάρωση των μυών που προκαλούν τις κράμπες.

* Πόνος που σχετίζεται με σπασμό. Το λιγότερο, οι σπασμοί που σχετίζονται με την ΜΔ είναι δυσάρεστοι, στην χειρότερη περίπτωση, είναι εξαιρετικά οδυνηροί. Όταν οι μύες συστέλλονται άκαμπτοι και δεν απελευθερώνονται, οι ασθενείς θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες λόγω του πόνου. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι αποδεδειγμένα ένα παυσίπονο. Οι ασθενείς την χρησιμοποιούν συνήθως για το σκοπό αυτό και βρίσκουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Στην έρευνα σου για φάρμακα κάνναβης, αναζήτησε προϊόντα με ίση αναλογία σε THC και CBD.

Διαχείριση του πόνου από την Μυϊκή Δυστροφία με την ιατρική χρήση της Κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Managing Muscular Dystrophy Pain With Medical Marijuana” https://www.marijuanadoctors.com/…/managing-muscular…/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 31, 2019)

Όπως πολλές άλλες εξουθενωτικές καταστάσεις και η μυϊκή δυστροφία (ΜΔ) μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Η ΜΔ περιλαμβάνει αρκετές γενετικές διαταραχές που προκαλούν μυϊκή αδυναμία λόγω της επιδείνωσης του σκελετικού μυϊκού ιστού. Αυτή η ασθένεια επιδεινώνεται με την ηλικία, οπότε οι περισσότερες επιλογές θεραπείας επικεντρώνονται στο να διατηρήσουν τον ασθενή σε μια σχετική άνεση και να τον ανακουφίσουν από τον πόνο και αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να κάνει η ιατρική χρήση της κάνναβης.

Αν και υπάρχουν περισσότερες από 30 παθήσεις μυϊκής δυστροφίας, η ίδια η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια. Κάθε χρόνο, περίπου 500 έως 600 αρσενικά νεογέννητα στη χώρα (στις ΗΠΑ) διαγιγνώσκονται με τους πιο εμφανείς τύπους της πάθησης, τους τύπους Duchenne και Becker. Συνολικά, η ΜΔ επηρεάζει λιγότερα από 200.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Τύποι μυϊκής δυστροφίας

Για να αποφασίσεις εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας για σένα ή για την μυϊκή δυστροφία[1] κάποιου αγαπημένου προσώπου σου, θα πρέπει να καταλάβεις ποια μορφή της ασθένειας αντιμετωπίζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με ένα από τους εννέα κύριους τύπους της πάθησης:

 1. Μυοτονικός (Myotonic) τύπος
 2. Duchenne τύπος
 3. Becker τύπος
 4. Οσφυοπυελικός (Limb-Girdle) τύπος
 5. Προσωποωμοπλατοβραχιόνιος (Facioscapulohumeral) τύπος
 6. Συγγενής (Congenital) τύπος
 7. Οφθαλφαρυγγικός (Oculopharyngea) τύπος
 8. Περιφερικός (Distal) τύπος
 9. Emery-Dreifuss τύπος

[1] “Muscular Dystrophy” (Μυϊκή δυστροφία) https://www.webmd.com/children/what-is-muscular-dystrophy#1

Η κάνναβη και ο πόνος στην μυϊκή δυστροφία

Ανεξάρτητα από τον τύπο μυϊκής δυστροφίας με το οποίο έχεις διαγνωστεί εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου άτομο, υπάρχει τουλάχιστον μια ποικιλία κάνναβης που μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα της πάθησης. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ίδια την πάθηση, τα κανναβινοειδή έχουν απίστευτες ιδιότητες ανακούφισης του πόνου και ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα που είναι κοινό σε όλους τους τύπους ΜΔ.

Δυστυχώς, η ιατρική έρευνα που έχουν γίνει για την κάνναβη και την μυϊκή δυστροφία είναι περιορισμένη. Ωστόσο, έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την επίδραση της κάνναβης στην Αμυοτροφική Πλάγια / Πλευρική Σκλήρυνση (ALS), η οποία περιλαμβάνει επίσης μυϊκή αδυναμία και χρόνιο πόνο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μελέτες ως αναφορά, η ιατρική χρήση της κάνναβης θα μπορούσε να έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα και σε ασθενείς με ΜΔ:

* Ανακούφιση από τον πόνο

* Βελτίωση ύπνου

* Επαγωγή όρεξης

* Χαλάρωση μυών

* Βρογχοδιαστολή

* Μείωση του σάλιου

Εκτός από την ανακούφιση του πόνου και των άλλων σωματικών συμπτωμάτων, η κάνναβη έχει επίσης την ικανότητα να βελτιώνει δραστικά την ψυχική υγεία των ατόμων που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία. Η σωματική υγεία και η ψυχική υγεία έχουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους, όταν το ένα βελτιώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο.

Καθώς οι ασθενείς με ΜΔ βλέπουν πώς η κάνναβη τους επηρεάζει σωματικά, με λιγότερος πόνο, μεγαλύτερη όρεξη και βελτιωμένο ύπνο, είναι επίσης πιθανό να δουν κάποια βελτίωση στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που θα μπορούσαν να συνοδεύουν μια διάγνωση μυϊκής δυστροφίας.

Εάν έχεις αντιμετωπίσει για πολύ καιρό τα οδυνηρά συμπτώματα της μυϊκής δυστροφίας και είσαι κουρασμένος από τις αρνητικές επιπτώσεις των επικίνδυνων, εθιστικών οπιοειδών, θα μπορούσε να είναι ώρα να δοκιμάσεις και την ιατρική χρήση της κάνναβη ως μια μέθοδο θεραπείας.

Η Μυϊκή Δυστροφία & η CBD, η χρήση της CBD για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Muscular Dystrophy & CBD, Using CBD to Treat Muscular Dystrophy” https://www.marijuanadoctors.com/…/muscular-dystrophy/cbd/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 31, 2019)

Τα φάρμακα κανναβιδιόλης (Cannabidiol, CBD) ανακουφίζουν τα συμπτώματα της μυϊκής δυστροφίας (ΜΔ) και βελτιώνεται έτσι η ποιότητα ζωής του ασθενή. Μάθε πώς λειτουργεί η CBD με τα φυσικά συμπτώματα για να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα.

Μυϊκή δυστροφία: Μια επισκόπηση

Περισσότερες από 30 διαταραχές εμπίπτουν στην ομπρέλα της μυϊκής δυστροφίας. Όλες οι μορφές ΜΔ προκαλούν αδυναμία και επιδείνωση των σκελετικών μυών. Έχουν επίσης γενετικές αιτίες και εκφυλιστικά συμπτώματα. Οι διαταραχές της ΜΔ διαφέρουν από τους μυς που επηρεάζονται, την ηλικία έναρξης και την εξέλιξη.

Τα συμπτώματα της ΜΔ εξαρτώνται από το άτομο και την συγκεκριμένη κατάσταση. Μια διαταραχή ΜΔ μπορεί να επηρεάσει λειτουργίες όπως:

* Περπάτημα

* Ισορροπία

* Έκφραση συναισθημάτων

* Σκέψη

* Αναπνοή και κατάποση

* Καρδιαγγειακή λειτουργία

* Έλεγχος κίνησης

Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με ΜΔ έχουν χρόνιο πόνο που οφείλεται στα συμπτώματά τους. Προβλήματα όπως οι μυϊκοί σπασμοί, οι δύσκαμπτες αρθρώσεις και οι πληγές κατάκλισης δημιουργούν πόνο και φλεγμονή.

Ως γενετική ασθένεια, οι τύποι ΜΔ έχουν υψηλότερο επιπολασμό σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Πολλές διαταραχές της ΜΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σε αγόρια από ότι στα κορίτσια. Ο Οφθαλφαρυγγικός (Oculopharyngea) τύπος της ΜΔ είναι κοινός σε γαλλο-καναδικές και ισπανικές εθνοτικές ομάδες λόγω της γενετικής τους.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η μυϊκή δυστροφία

Ο καθένας μας έχει ένα Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (ΕΚΣ) μέσα του που είναι αφιερωμένο στην δημιουργία και την χρήση ενδοκανναβινοειδών. Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι τα (εξω)κανναβινοειδή εμφανίζονται στο φυτό της κάνναβης. Αλλά, ήξερες ότι και τα σώματά μας παράγουν / έχουν επίσης κανναβινοειδή; Οι υποδοχείς CB1 και CB2 στο ΕΚΣ προσκολλώνται στα κανναβινοειδή από φυτά (φυτο- ή έξω- κανναβινοειδή) και από το σώμα (ενδοκανναβινοειδή). Όταν ένα κανναβινοειδές ενεργοποιεί έναν από αυτούς τους υποδοχείς, ρυθμίζει τις σωματικές μας λειτουργίες.

Το ΕΚΣ σχετίζεται με πολλά από τα συστήματα και τους ιστούς που επηρεάζονται από την ΜΔ. Διαχειρίζεται τα σήματα πόνου και την φλεγμονή που προκαλούνται από σπαστικότητα και μυϊκούς σπασμούς. Οι υποδοχείς CB1 εμφανίζονται στο νευρικό μας σύστημα και στον εγκέφαλο και χειρίζονται τις λειτουργίες τους, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης και της αίσθησης. Έχουν επίσης ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία.

Το ΕΚΣ μας απελευθερώνει ενδοκανναβινοειδή για την προστασία του κατεστραμμένου ιστού. Οι υποδοχείς στα εγκεφαλικά κύτταρα και τους μύες απελευθερώνουν ανανδαμίδιο όταν κάτι τους πονάει. Το ανανδαμίδιο διαχειρίζεται τον πόνο και τις αντιδράσεις στην φλεγμονή για να μας βοηθήσει να αισθανθούμε λιγότερο πόνο[1].

[1] Jason R Clapper, Guillermo Moreno-Sanz, Roberto Russo, Ana Guijarro, Federica Vacondio, Andrea Duranti, Andrea Tontini, Silvano Sanchini, Natale R Sciolino, Jessica M Spradley, Andrea Hohmann, Antonio Calignano, Marco Mor, Giorgio Tarzia, Daniele Piomelli “Anandamide suppresses pain initiation through a peripheral endocannabinoid mechanism” (Το ανανδαμίδιο καταστέλλει την έναρξη του πόνου μέσω ενός περιφερειακού μηχανισμού ενδοκανναβινοειδών) Nat Neurosci. 2010 Oct;13(10):1265–1270.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3260554/

Περίληψη

Οι περιφερειακοί υποδοχείς κανναβινοειδών ασκούν ισχυρό ανασταλτικό έλεγχο στην έναρξη του πόνου, αλλά η σηματοδότηση ενδοκανναβινοειδών που κανονικά εμπλέκει αυτόν τον εγγενή αναλγητικό μηχανισμό είναι άγνωστο. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αναπτύξαμε έναν περιφερειακά περιορισμένο αναστολέα της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέος (fatty acid amide hydrolase, FAAH), το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αποδόμηση του ενδοκανναβινοειδούς ανανδαμίδιο. Η ένωση, που ονομάζεται URB937, καταστέλλει τη δράση του FAAH και αυξάνει τα επίπεδα ανανδαμιδίου έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Παρά την αδυναμία του να αποκτήσει πρόσβαση στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, το URB937 εξασθενεί τις συμπεριφορικές αποκρίσεις ενδεικτικές του επίμονου πόνου σε μοντέλα τρωκτικών περιφερικού νευρικού τραυματισμού και φλεγμονής και αποτρέπει την βλαβερή ενεργοποίηση που προκαλείται από νευρωνική ενεργοποίηση σε περιοχές του νωτιαίου μυελού που εμπλέκονται σε επεξεργασία με αλγαισθητικά. Ο αποκλεισμός των κανναβινοειδών CB1 αποτρέπει αυτά τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σηματοδοτούμενη από ανανδαμίδιο σηματοδότηση στους περιφερειακούς υποδοχείς CB1 ελέγχει την πρόσβαση των σχετιζόμενων με τον πόνο εισόδων στο ΚΝΣ. Οι αναστολείς FAAH του εγκεφάλου, οι οποίοι ενισχύουν αυτόν τον μηχανισμό πύλης, μπορεί να προσφέρουν μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία του πόνου”.

Χρήση CBD για ενίσχυση του ΕΚΣ

Η CBD έχει έναν μοναδικό ρόλο να παίξει στο ΕΚΣ. Αντί να προσκολλάται σε υποδοχείς κανναβινοειδών, βοηθά το σώμα σας να διατηρεί το ανανδαμίδιο. Το λιπαρό οξύ FAAH διασπά το ανανδαμίδιο ως μέρος της κανονικής λειτουργίας του ΕΚΣ. Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως ο πόνος μπορούν να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επίπεδα παρουσίας του ανανδαμιδίου.

Όταν κάποιος λαμβάνει CBD, μπλοκάρει τα FAAH του, επιτρέποντας έτσι την αυξημένη παρουσία και άρα και χρήση του ανανδαμιδίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ανανδαμίδιο διαχειρίζεται συμπτώματα της ΜΔ, όπως:

* Πόνος: Το ανανδαμίδιο μειώνει τον πόνο που αισθάνεται κάποιος από την σπαστικότητα, τους μυϊκούς σπασμούς και τους τραυματισμούς. Ελέγχει την απόκριση του πόνου για να μας κάνει πιο άνετους.

* Φλεγμονή: Η φλεγμονή συμβαίνει ως μια ανοσοαπόκριση που προορίζεται για την προστασία του ιστού μας. Το ανανδαμίδιο μειώνει τη φλεγμονή ελέγχοντας τον αριθμό των ανοσοκυττάρων στην πληγείσα περιοχή.

* Συμπτώματα διάθεσης: Η αύξηση του ανανδαμιδίου στον εγκέφαλο μας βελτιώνει την διάθεσή μας. Η CBD προσκολλάται επίσης στους υποδοχείς σεροτονίνης για περαιτέρω ανακούφιση.

* Καρδιαγγειακά προβλήματα: Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ως ένα σύμπτωμα της ΜΔ, η CBD μπορεί να βοηθήσει. Δείχνει υπόσχεση στην μείωση της αρτηριακής πίεσης για την προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Η CBD ως συμπλήρωμα ή υποκατάστατο για τα παυσίπονα και τα κορτικοστεροειδή

Οι ασθενείς με ΜΔ χρησιμοποιούν μερικές φορές οπιοειδή ή κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες όπως πεπτικά προβλήματα, υπνηλία, αύξηση βάρους και οστική αδυναμία. Τα οπιοειδή θέτουν επίσης τον ασθενή σε κίνδυνο εξάρτησης ή διαταραχών κατάχρησης ουσιών.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και CBD για την ανακούφιση από τον πόνο και την φλεγμονή, μειώνοντας την ανάγκη για αυτά τα άλλα φάρμακα. Ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν ότι μπορούν να πάρουν φάρμακο κάνναβης ακόμα και ως μια πλήρη αντικατάσταση των άλλων φαρμάκων. Συνιστούμε να λάβεις συμβουλές από τον γιατρό σου πριν μειώσεις την δόση ενός φαρμάκου από μόνος σου.

Ανακαλύπτοντας το σωστό φάρμακο για την μυϊκή δυστροφία

Οι ασθενείς με πάθηση της ομπρέλας των διαταραχών της ΜΔ έχουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Η ιατρική χρήση της CBD έχει πολλές μορφές που ταιριάζουν σε ορισμένα συμπτώματα και καταστάσεις καλύτερα από άλλες. Μπορείς να βρεις έλαια CBD, χάπια, βάμματα, τοπικής εφαρμογής θεραπείες και πολλά άλλα προϊόντα. Εάν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα έλαιο CBD χωρίς συνταγή, συνιστούμε να ερευνήσεις σχετικά με το προϊόν και τον παρασκευαστή του. Ορισμένοι τύποι ελαίων CBD έχουν ελάχιστες ποσότητες CBD και χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση