Εδώ είναι το τι λένε οι ειδικοί

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Cannabis for colds and flu? Here’s what the experts say” https://www.leafly.com/…/cannabis-cold-flu-experts… Fisher Tully, October 21, 2019)

Τα συμπτώματα έρχονται βαριά και απότομα με πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη, βήχα, πόνους στο σώμα και αίσθημα κακουχίας[1]. Και αυτά είναι μόνο τα συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη αυξάνει όλα αυτά τα συμπτώματα και επιπλέον πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο και εξουθενωτική εξάντληση[2] και σε μερικές περιπτώσεις σε ενήλικες εμφανίζεται εμετός και διάρροια, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά.

[1] G Michael Allan, Bruce Arroll “Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence” (Πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος: Κατανόηση των στοιχείων) CMAJ. 2014 Feb 18;186(3):190–199.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/

Σχετικά

“Το κοινό κρυολόγημα είναι μια οξεία, αυτοπεριοριζόμενη ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού που εμπλέκει τη μύτη, τα ιγμόρεια, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Ο ιός εξαπλώνεται με επαφή από τα χέρια με εκκρίσεις από μολυσμένο άτομο (άμεσα ή έμμεσα) ή με σπρέι των εκκρίσεων του ιού (βήχας ή φτέρνισμα). Η περίοδος επώασης ποικίλλει αλλά είναι μόλις λιγότερο από δύο ημέρες για τον ρινοϊό. Τα συμπτώματα που σχετίζονται γενικά με τον μολυσμένο βλεννογόνο, συνήθως κορυφώνουν σε 1-3 ημέρες και διαρκούν 7-10 ημέρες, αν και περιστασιακά μπορεί να επιμένουν για τρεις εβδομάδες. Αυτά, περιλαμβάνουν πονόλαιμο, ρινίτιδα, ρινόρροια, βήχα και κακουχία. Η σοβαρότητα και ο τύπος των συμπτωμάτων ποικίλλουν μεταξύ ατόμων και με τους διαφορετικούς μολυσματικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο πυρετός είναι κοινός στα παιδιά, αλλά σπάνιος και ήπιος στους ενήλικες. Η επίπτωση του κοινού κρυολογήματος μειώνεται με την ηλικία. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν περίπου έξι λοιμώξεις το χρόνο, οι ενήλικες δύο έως τρεις και το άγχος και ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο από το κοινό κρυολόγημα μεταξύ των ενηλίκων, ενώ η προσέλευση σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας αυξάνει τον κίνδυνο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο ρινοϊός αποτελεί το 24%-52% των κλινικών περιπτώσεων ή το 52%-76% των μολύνσεων με ένα αναγνωρισμένο παθογόνο. Δεν εντοπίζεται παθογόνο στο 31%-57% των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για ένα πλήθος λόγων, συμπεριλαμβανομένης της κακής τεχνικής συλλογής, του χαμηλού αριθμού παθογόνων στη δειγματοληψία που οφείλεται στην λήψη του δείγματος σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας ή σε παλαιότερα μη αναγνωρισμένους παράγοντες. Μόνο περίπου το 5% των κλινικά διαγνωσμένων περιπτώσεων βρέθηκαν να έχουν βακτηριακή λοίμωξη (με ή χωρίς ιική συν-μόλυνση).

Αν και αυτοπεριοριζόμενη, το κοινό κρυολόγημα είναι εξαιρετικά επιβλητική και αρκετά εξουθενωτική ασθένεια. Προκαλεί μειώσεις στη λειτουργία και την παραγωγικότητα κατά την εργασία και μπορεί να επηρεάσει άλλες δραστηριότητες όπως η οδήγηση. Η επίδρασή της στην κοινωνία και στην υγειονομική περίθαλψη είναι μεγάλη. Από τα άτομα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, 7%-17% των ενηλίκων και 33% των παιδιών επισκέπτονται έναν γιατρό. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έχουν ως αποτέλεσμα μια κατ’ εκτίμηση αύξηση κατά 12,5% στις επισκέψεις ασθενών το μήνα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Στις ΗΠΑ, τα άμεσα ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα (επισκέψεις σε γιατρούς, δευτερογενείς λοιμώξεις και φάρμακα) υπολογίστηκαν σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 1997. Οι έμμεσες δαπάνες που οφείλονται σε χαμένες εργατοώρες λόγω ασθένειας ή φροντίδας για άρρωστο παιδί εκτιμούνται περίπου στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αναθεωρούμε τα στοιχεία που στηρίζουν τις προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις για το κοινό κρυολόγημα. Δεν εξετάζουμε τους προτεινόμενους βιολογικούς μηχανισμούς για τα διάφορα προϊόντα, επειδή τα περισσότερα δεν είναι τεκμηριωμένα και γενικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο υπόνοια παρά επιστήμη. Η ποιότητα των στοιχείων ήταν συχνά χαμηλή, με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο προκατάληψης. Παρόλο που οι προληπτικές παρεμβάσεις έχουν κάπως διακριτά αποτελέσματα (παρουσία λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος), η ερμηνεία των αποδεικτικών στοιχείων για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος αμφισβητείται από την πολυπλοκότητα της αναφοράς αποτελεσμάτων. Τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την επισκόπηση περιγράφονται στο Πλαίσιο 1”.

[2] “Flu (influenza): Symptoms and treatment” (Γρίπη (ινφλουένζα): Συμπτώματα και θεραπεία) https://www.canada.ca/…/ser…/diseases/flu-influenza.html

Μετά από περίπου πέντε έως επτά ημέρες (για μερικούς μια αιωνιότητα), οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα ανανήψουν από την ταλαιπωρία ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης. Αλλά τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει στο ενδιάμεσο;

Η ιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως το ibuprofen ή Tylenol) είναι καλά για τη θεραπεία των πόνων, αλλά μόνο αυτό. Ακόμη και οι δημοφιλείς σπιτικές συνταγές θεραπείας δεν βρίσκουν τον δρόμο τους στον κόσμο των επιστημών, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για το φυτό της Εχινάκειας, την βιταμίνη C και ακόμη και το σκόρδο, έδειξαν ότι αυτά τα ματζούνια για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, δεν ήταν καλύτερα από τον εικονικό φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων[3]. Και τι γίνεται με την κοτόσουπα της μαμάς; Μια μελέτη του 2000[4] διαπίστωσε ότι είχε ήπια αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να βοηθήσει κάπως με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά όχι και πολύ.

[3] Julia Fashner, Kevin Ericson, Sarah Werner “Treatment of the Common Cold in Children and Adults” (Θεραπεία του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες) American family physician. July 2012;86(2):153-9.

https://www.researchgate.net/…/230827600_Treatment_of…

Περίληψη

“Το κοινό κρυολόγημα ή η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, είναι ένας από τους κύριους λόγους για επισκέψεις σε έναν γιατρό. Γενικά προκαλείται από ιούς, το κοινό κρυολόγημα αντιμετωπίζεται συμπτωματικά. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά σε παιδιά ή ενήλικες. Στα παιδιά, υπάρχει πιθανότητα βλάβης και δεν υπάρχουν οφέλη με την αντιμετώπιση με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα και κρυολόγημα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, η από του στόματος πρεδνιζολόνη και η εχινάκεια (Echinacea), είναι επίσης αναποτελεσματικά στα παιδιά. Τα προϊόντα που βελτιώνουν τα συμπτώματα στα παιδιά περιλαμβάνουν την επάλειψη με vapor rub, θειικό ψευδάργυρο, εκχύλισμα Pelargonium sidoides (γεράνι) και μέλι από φαγόπυρο. Προφυλακτικά προβιοτικά, θειικό ψευδάργυρο, άρδευση (πλύση) με ρινικό αλατούχο διάλυμα και το φυτικό παρασκεύασμα Chizukit μειώνουν τη συχνότητα κρυολογήματος στα παιδιά. Για ενήλικες, τα αντιισταμινικά, τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή, η κωδεΐνη, άρδευση με ρινικό ορό, τα παρασκευάσματα του φυτού Echinacea angustifolia και η εισπνοές ατμού είναι αναποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Η ψευδοεφεδρίνη, η φαινυλεφρίνη, το εισπνεόμενο ιπρατρόπιο και ο ψευδάργυρος (οξικός ή γλυκονικός) ελαφρώς μειώνουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων για τους ενήλικες. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ορισμένα φυτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του φυτού Echinacea purpurea, βελτιώνουν τα συμπτώματα στους ενήλικες. Η προφυλακτική χρήση σκόρδου μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος στους ενήλικες, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η υγιεινή των χεριών μειώνει την εξάπλωση των ιών που προκαλούν νόσηση από κρυολόγημα. Η προφυλακτική βιταμίνη C ελαφρώς μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος σε ενήλικες και παιδιά”.

[4] Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI “Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro” (Η κοτόσουπα αναστέλλει την χημειοταξία ουδετερόφιλων in vitro) Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11035691

Περίληψη

“Η κοτόσουπα θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως μια θεραπεία για συμπτωματικές λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Επειδή είναι πιθανό ότι η κλινική ομοιότητα των διαφόρων μολυσματικών διεργασιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ‘κρυολογήματα’ οφείλεται σε μια κοινή φλεγμονώδη αντίδραση, μια επίδραση της κοτόσουπας στην άμβλυνση της φλεγμονής θα μπορούσε να αποδώσει τα βεβαιωμένα οφέλη της. Για να εκτιμηθεί αυτό, μια παραδοσιακή κοτόσουπα δοκιμάστηκε για την ικανότητά της να αναστέλλει τη μετανάστευση ουδετερόφιλων χρησιμοποιώντας τον θάλαμο standard Boyden blindwell chemotaxis chamber assayμε ορό zymosan-activated serum και fMet-Leu-Phe ως χημειοθραύστες. Η κοτόσουπα ανέστειλε σημαντικά τη μετανάστευση των ουδετεροφίλων και το έκανε με τρόπο που εξαρτάται από τη συγκέντρωση. Η δραστηριότητα ήταν παρούσα σε ένα nonparticulate συστατικό της κοτόσουπας. Όλα τα λαχανικά που υπάρχουν στη σούπα και το κοτόπουλο ξεχωριστά είχαν ανασταλτική δράση, αν και μόνο το κοτόπουλο δεν είχε κυτταροτοξική δράση. Είναι ενδιαφέρον ότι η πλήρης σούπα στερείται επίσης κυτταροτοξικής δραστηριότητας. Οι σούπες του εμπορίου ποικίλουν σημαντικά στην ανασταλτική τους δραστηριότητα. Η παρούσα μελέτη, επομένως, προτείνει ότι η κοτόσουπα μπορεί να περιέχει μια σειρά ουσιών με ωφέλιμη φαρμακευτική δραστηριότητα. Ένα ήπιο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο η σούπα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετριασμό των συμπτωματικών λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού”.

Οπότε… δεν θα ήταν ωραίο να έχεις ευφορικότητα με την κάνναβη για να αισθανθείς καλύτερα;

Τι λένε οι ειδικοί;

Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με το College of Family Physicians of Canada[5], αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για να επιβεβαιωθεί η επίδραση της κάνναβης στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

[5] “College of Family Physicians of Canada” https://www.cfpc.ca/Home/

Από μια πιο φυσικοπαθητική προοπτική, μιλήσαμε με τον Dr. Shawn Meirovici[6], έναν ND που εδρεύει στο Τορόντο και ειδικεύεται στη διαχείριση του πόνου. Ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της θεραπείας του κρυολογήματος και της γρίπης. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν η κάνναβη χρησιμοποιείται υπεύθυνα.

[6] “Dr.Shawn” http://www.doctorshawn.ca/

“Τα κανναβινοειδή, THC και CBD, έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο, προκαλούν ύπνο και έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, μας λέει. Έτσι, όταν είσαι άρρωστος και είσαι τυλιγμένος σε μια κουβέρτα, προτείνει ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει τους πόνους του σώματος, να διευκολύνει αντιμετωπίζοντας την φλεγμονή στους αεραγωγούς και να αυξήσει τη χαλάρωση σου για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, λέει ότι η κάνναβη μπορεί επίσης να έχει “αντιπυρετικές ή κάποιες ιδιότητες που μειώνουν τον πυρετό, λόγω της ικανότητάς της να διαμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (μέσω της λειτουργίας του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος)”.

Επιπλέον, αν είσαι ένας από αυτούς του τύπους που είναι της πρόληψης, μας λέει ότι κάποια έρευνα υποδηλώνει ότι η CBD έχει και αντι-ιικές ιδιότητες.

Αλλά προτού να ανάψεις έναν ναργιλέ…

Σκέψου πρώτα ότι, η θερμότητα και ο καπνός είναι τα τελευταία πράγματα που χρειάζεται ο λαιμός σου καθώς ήδη είναι ερεθισμένος και πονά. Έπειτα, φαντάσου τον καυτό καπνό να εισέρχεται στους γεμάτους φλεγμονή πνεύμονες σου. Ο Meirovici προειδοποιεί ότι το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει ακόμα περαιτέρω τις μεμβράνες βλέννας, κάνοντας τον βήχα ή τον πονόλαιμο ακόμη χειρότερο.

Τροφές που μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς κάπως καλύτερα

Εάν έχεις μια κάποια προτίμηση στην κατανάλωση βρώσιμων με κάνναβη τις μέρες που είσαι άρρωστος, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο βιβλίο “The Cannabis Kitchen Cookbook”[7] από την Robyn Griggs Lawrence. Η οποία λέει πώς όταν δεν αισθάνεται καλά προτιμά να καταναλώνει:

* Ζωμό από κόκαλα (αγορασμένος από κάποιο κατάστημα ή σπιτικός) με αλεύρι κάνναβης

* Smoothies που παρασκευάζονται με ενισχυμένο από κάνναβη γάλα, κατεψυγμένα βακκίνια και προβιοτικό γιαούρτι

* Βρώμη με μήλα, άγριο μέλι και γάλα καρύδας ενισχυμένο με κάνναβη

[7] “The Cannabis Kitchen Cookbook: Feel-Good Edibles, from Tinctures and Cocktails to Entrées and Desserts” https://www.amazon.ca/Cannabis-Kitchen…/dp/1510749888/

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το κρυολόγημα ή την γρίπη συνολικά είναι να σταματήσει η εξάπλωση τους, με το να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να βάζουμε την μέσα μεριά του αγκώνα μας μπροστά στο στόμα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και να μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.

Και ο Meirovici μας λέει και αυτό το πολύ σοφό: “Το μοίρασμα ενός τσιγάρου κάνναβης σε μια παρέα φίλων είναι ένας διασκεδαστικός μεν αλλά και ένας γρήγορος τρόπος δε, για να εξαπλωθούν τα μικρόβια, οπότε πρέπει να προσέχουμε ποιους (και πως) καταναλώνουμε κάνναβη”.

Κάνναβη και κορωνοϊός: Εδώ είναι όσα πρέπει να ξέρεις

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Cannabis and coronavirus: Here’s what you need to know” https://www.leafly.com/…/cannabis-coronavirus-covid-19… Staff, March 2, 2020)

Οι μάσκες είναι μόνο για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Εάν δεν είσαι άρρωστος, χρειάζεται να πλένεις τα χέρια σου. Και μην μοιράζεσαι (να μην κάνει γύρα το) τσιγάρο κάνναβης.

Η παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τον κορωνοϊό που είναι γνωστός ως COVID-19 έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά της μόλυνσης από τον ιό. Εδώ θα δούμε αυτά που γνωρίζουμε σχετικά με την κάνναβη και τον νέο αυτόν κορωνοϊό.

Πώς οι χρήστες κάνναβης μπορούν να παραμείνουν υγιείς σχετικά με τον κορωνοϊό

Σταματάμε να μοιραζόμαστε τσιγάρα, blunts και ναργιλέδες (bongs), όσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Το έθιμο/συνήθεια να μοιραζόμαστε την κάνναβη είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σχετικά με την κουλτούρα που υπάρχει για το φυτό. Αλλά το να μοιραστούμε με άλλους ένα τσιγάρο σε μια παρέα είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να εξαπλωθεί οποιοσδήποτε ιός, συμπεριλαμβανομένου και του COVID-19. Προς το παρόν, θα πρέπει ο καθένας να καταναλώνει την κάνναβη χωρίς να μοιράζεται οποιαδήποτε προϊόν της σε κοινή κατανάλωση, μέσα σε μια παρέα.

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Αυτό θα πρέπει να το λέμε και να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας συνεχώς. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας[1] πραγματικά, πραγματικά και πραγματικά, βοηθά στην αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και άλλων παθήσεων. Πριν να καθίσεις σε μια παρέα ή σε ένα τραπέζι για φαγητό, φρόντισε να πλύνεις τα χέρια σου τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι και ότι χρειάζεσαι για να βρεθείς σε μια παρέα είτε για να τραγουδήσεις το “Happy Birthday To You” σε κάποιον πάνω από μια τούρτα γενεθλίων, είτε να τραγουδήσεις το ρεφαίν του “Smoke Two Joints” του Sublime[2]. Απλά λέμε τώρα.

[1] “Handwashing: Clean Hands Save Lives” (Πλύσιμο χεριών: Ο καθαρισμός των χεριών σώζει ζωές) https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html

[2] “Sublime – Smoke Two Joints” https://youtu.be/h0i62GnQoo0?t=18

Μην αγοράζεις σκευάσματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποτέλεσμα

Δεδομένης της γενικής φήμης και διασημότητας σχετικά με την CBD, είναι αναμενόμενο να ακούγονται διάφοροι εξωφρενικοί ισχυρισμοί σχετικά με την επίδρασή που έχει αυτό το κανναβινοειδές στον κορωνοϊό, πιθανότατα τέτοιες φήμες να εξαπλώνονται ταχύτατα μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθινοί. Δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα για την CBD και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κάνναβη και την χρήση της στον COVID-19

Το κάπνισμα της κάνναβης όταν κάποιος νοσεί από ιό, δεν είναι μια τόσο καλή ιδέα. Το άρθρο του Leafly “Cannabis for colds and flu? Here’s what the experts say”[3] αναφέρει όλα τα σχετικά με την ενσωμάτωση της κάνναβης (ή όχι) στη θεραπεία και την αποκατάσταση από μια φυσιολογική γρίπη. Ναι, η THC και η CBD δίνουν ανακούφιση από τον πόνο, προωθώντας έναν καλύτερο ύπνο και βοηθώντας με τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες στην επίτευξη καλύτερης υγείας λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αλλά μέχρι εκεί.

[3] “Cannabis for colds and flu? Here’s what the experts say” (Η κάνναβη για το κρυολόγημα και την γρίπη; Εδώ είναι το τι λένε οι ειδικοί) https://www.leafly.com/…/cannabis-cold-flu-experts-discuss

Αλλά η εισπνοή καυτού καπνού είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι πνεύμονες ενός ασθενή όταν νοσεί από ένα κρυολόγημα ή από μια γρίπη. Θα πρέπει να κάνεις την έρευνά σου πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε φάρμακο ή φαρμακευτική ουσία.

Λάβε προφυλάξεις σχετικά με τη φυσική επαφή με άλλους

Θα πρέπει να σταματήσεις τις χειραψίες. Ένα νεύμα ή ένας προφορικός φιλικός χαιρετισμός αρκεί και βοηθά και τους πάντες. Ούτε χρειάζεται να κλειδωθείς σε ένα δωμάτιο γεμάτος πανικό και ανησυχία, αλλά να είσαι προσεκτικός με τις αλληλεπιδράσεις σου με άλλους ανθρώπους και τις επαφές των χεριών σου με δημόσιες επιφάνειες όταν είσαι έξω.

Άσε τις μάσκες προσώπου για τους άρρωστους ασθενείς και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης

Το CDC[4] και άλλοι οργανισμοί υγείας είναι σαφείς πάνω σε αυτό το θέμα: Οι μάσκες αποσκοπούν στην αποτροπή της διάδοσης του ιού από τους ήδη μολυσμένους ασθενείς και στην προστασία των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου (και των ασθενών που περιθάλπουν). Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική πρακτική αποτροπής από ότι η χρήση μίας μάσκας.

[4] “Despite COVID-19 Coronavirus, Here Is Why You Should Stop Buying Face Masks” (Παρά την εμφάνιση του COVID-19 Coronavirus, εδώ είναι γιατί πρέπει να σταματήσεις να αγοράζεις μάσκες προσώπου) https://www.forbes.com/…/despite-covid-19…/…

Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα του COVID-19

Μην σε πιάνει πανικός και μην μπαίνεις σε απομόνωση εάν έχεις απλά ένα κοινό κρυολόγημα, δες πρώτα αν τα συμπτώματά σου πληρούν τα κριτήρια για τα συμπτώματα του COVID-19[4]. Σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

* Πυρετός

* Βήχας

* Δυσκολία στην αναπνοή

* Έχεις έρθει σε επαφή με έναν ασθενή με COVID-19 ή έχεις ταξιδέψει πρόσφατα σε μια περιοχή όπου συνεχίζεται η εξάπλωση.

[4] “Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), Know the facts about coronavirus disease 2019 (COVID-19) and help stop the spread of rumors” (Νόσηση από Κορωνοϊό2019 (COVID-19), Γνώρισε τα δεδομένα σχετικά με τη νόσηση από τον κορωνοϊό2019 (COVID-19) και βοήθησε να σταματήσει η εξάπλωση των φημών) https://www.cdc.gov/coro…/2019-ncov/about/share-facts.html

Σημείωση: Ο ορισμός των “περιοχών όπου συμβαίνει συνεχιζόμενη εξάπλωση” αλλάζει σχεδόν κάθε ώρα και αυτό το στοιχείο στη λίστα των συμπτωμάτων καθίσταται όλο και λιγότερο σημαντικό καθώς ο ιός αναγνωρίζεται ως υφιστάμενος στις τοπικές κοινότητες.

Έχε έτοιμο ένα σχέδιο αυτο-καραντίνας

Σε αυτό το σημείο μιλάμε για ένα φάσμα επιλογών, από την επιλογή της εργασίας στο σπίτι (αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις διαθέσιμη μια τέτοια δυνατότητα) έως την εφαρμογή μιας πλήρους καραντίνας στο σπίτι. Το CDC έχει μια διαδικτυακή σελίδα με συστάσεις[5] για όσους μένουν στο σπίτι με την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον COVID-19.

[5] “CoronavirusDisease 2019 (COVID-19), Preventing COVID-19 from spreading” (Νόσηση από Κορωνοϊό 2019 (COVID-19), Αποτρέποντας την εξάπλωση του COVID-19) https://www.cdc.gov/…/hcp/guidance-prevent-spread.html

Τα προφυλακτικά (ατομικά στόμια ή στόμια μιας χρήσης) για ναργιλέδες (bong) έχουν κάποιο αποτέλεσμα;

Απολύτως! Μπορείς να αγοράσεις και εσύ ένα τέτοιο gadget, μια τέτοια μικροσυσκευή. Ένας από τους εμπειρογνώμονες μας προτείνει αυτό το MouthPeace από σιλικόνη στα $9,99 από την Mooselabs[6], που χρησιμοποιεί φίλτρο ενεργού άνθρακα. Ο Jay the Cannabis Explorer σχολιάζει σχετικά σε αυτό το βίντεο: “Mouthpeace Product Review” https://youtu.be/cZSSQodZoDI

[6] “MOUTHPEACE ORIGINAL” (Ατομικό στόμιο) https://mooselabs.us/…/mou…/products/mouthpeace-original

Μια άλλη πρόταση είναι τα επιστόμια καλύμματα της Pax Era[7], που κοστίζουν 4,30 δολάρια το κομμάτι και μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από την Delta 3D Studios. Χρησιμοποιείς ένα μαχαίρι για να κάνεις μια τρύπα στο κλειστό άκρο και έχεις έτσι ένα προσωπικό επιστόμιο κάλυμμα.

[7] “PAX ERA MOUTHPIECE COVER” (Επιστόμιο κάλυμμα της PAX ERA) https://delta3dstudios.com/pax-era-mouthpiece-cover/

Σημείωση:Η μεγαλύτερη μετάδοση από ιούς συμβαίνει μέσω της μεταφοράς από τα χέρια, οπότε ενώ είσαι τόσο προσεκτικός με το στόμα σου, μάλλον θ πρέπει να γίνεις το ίδιο προσεκτικός και με τα δάχτυλά σου, τα οποία κρατάνε ένα bong ή έναν ναργιλέ που έπιασαν και αρκετοί άλλοι πρόσφατα. Απλά το λέμε.

Θα επηρεαστούν οι προμήθειες προϊόντων κάνναβης;

Επειδή όλα τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης παράγονται μέσα στα όρια της πολιτείας στην οποία πωλούνται (καθώς στις ΗΠΑ τα σύνορα ανάμεσα στις πολιτείες θεωρούνται ομοσπονδιακό έδαφος και στο ομοσπονδιακό δίκαιο όλη η κάνναβη είναι απαγορευμένη και παράνομη), οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας δεν αναμένουν κάποια πραγματική έλλειψη κάνναβης καθώς δεν συνδέεται η προμήθειά της με τις εισαγωγές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις ή διακοπή παροχής σε ορισμένα προϊόντα. Οι περισσότερες μπαταρίες για χρήση σε συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε ατμοποιητές κατασκευάζονται στην Κίνα. Αυτές οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη παρατηρήσει μια επιβράδυνση και κάποιες διακοπές στην διάθεση των προϊόντων λόγω της επιβαλλόμενης καραντίνας που επηρεάζει τον κινεζικό μεταποιητικό τομέα.

Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές και σχετικά παρελκόμενα ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμοποιητών από την Κίνα, κάθε μήνα. Οι περισσότερες αποστολές σταμάτησαν λόγω της αργίας του ετήσιου εορτασμού για την νέα κινεζική χρονιά στα μέσα Ιανουαρίου και δεν έχουν επανέλθει ακόμα πλήρως λόγω του κορωνοϊού.

“Μια μείωση της διάθεσης έρχεται σε εβδομάδες και θα παραμείνει για μήνες”, λέει ο Dan Fung, Διευθύνων Σύμβουλος της American Made Vapes. “Οι τιμές θα αυξηθούν. Θα μπορούσε να συμβούν και ελλείψεις σε προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων”.

Πολλά από τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται από εταιρείες κάνναβης κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα, οπότε η μείωση της διαθεσιμότητας των υλικών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σε επίπεδο πολιτείας.

Η ανάπτυξη νέων προϊόντων που σχετίζονται με την κάνναβη μπορεί επίσης να επιβραδυνθεί, καθώς οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές δεν μπορούν να βασιστούν σε μια σταθερή προσφορά προϊόντων χονδρικής και υλικών από την Κίνα αυτή τη στιγμή.

Θα επηρεαστούν οι εκδηλώσεις που είναι να γίνουν στις/για την “4/20”;

Η πιθανή απάντηση είναι ναι. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων για τον ετήσιο εορτασμό του “4/20”, που είναι πλέον λιγότερο από έξι εβδομάδες μακριά, εξετάζουν ήδη το πώς μια ευρύτερη διασπορά του COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκδηλώσεις τους.

Ένας διευθυντής καταστήματος κάνναβης είπε στον Leafly ότι έβαλε σε αναμονή ένα φορτηγό με τρόφιμα που είχε παραγγελθεί για την “4/20”, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την υγεία. Τα φεστιβάλ για την “4/20” είχαν ήδη αλλάξει και εξελίχθηκαν λόγω της επέκτασης της νομιμοποίησης. Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω αυτές τις αλλαγές με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή.

Τι γίνεται με τις εκστρατείες νομιμοποίησης;

Αν ο COVID-19 εξαπλωθεί σε περισσότερες αμερικανικές πόλεις, ενδέχεται να παρατηρήσουμε περισσότερες ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων, συναντήσεων και φεστιβάλ. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και στις εμπορικές συνοικίες μπορεί να παρατηρηθεί κάμψη της κυκλοφορίας των πεζών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των συλλόγων/ομάδων και οργανισμών που ασχολούνται με την συγκέντρωση υποστήριξης (πχ. υπογραφές πολιτών) για να επιτύχουν τις πρωτοβουλίες νομιμοποίησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Η σελίδα Leafly’s Election 2020[8] έχει μια πλήρη ανασκόπηση όλων των πολιτειακών εκστρατειών νομιμοποίησης που στοχεύουν επί του παρόντος στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

[8] “Election 2020: All you need to know about cannabis legalization on the ballot” (Εκλογές 2020: Όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στις εκλογές) https://www.leafly.com/…/2020-marijuana-legalization…

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση