7 φαρμακευτικά βότανα που συνδυάζονται με την κάνναβη

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “7 Medicinal Herbs To Pair With Cannabis” https://herb.co/marijuana/news/medicinal-herbs-pair-cannabis, Anna Wilcox, Sep 30, 2016)

Ψάχνεις να προσθέσεις περισσότερα θεραπευτικά βότανα στη ζωή σου; Αυτά τα φαρμακευτικά φυτά μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση, να βελτιώσουν την ανοσολογική λειτουργία και να καταπολεμήσουν το άγχος.

Η ενσωμάτωση μερικών ακόμη βοτάνων και μπαχαρικών στη ζωή σου είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσεις τη συνολική σου υγεία. Αυτά τα 7 φαρμακευτικά βότανα είναι τέλεια για να συνδυαστούν με την κάνναβη. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις υπερ-ενισχυμένα βάμματα, για να εκχυλίσεις αιθέρια έλαια, να κάνεις τσάγια και να φτιάξεις και κάποια πραγματικά θεραπευτικά βρώσιμα καλούδια. Ως προφύλαξη, αν νομίζεις ότι ένα βότανο μπορεί να σε βοηθήσει, μπορείς να επιβεβαιώσεις για το αν θα το χρησιμοποιήσεις αφού πρώτα μιλήσεις με τον γιατρό σου ή τον βοτανοθεραπευτή σου.

 1. Ashwagandha (ασββαγκάντα)
  Το Ashwagandha (Withania somnifera)[1] είναι μια προσαρμoγόνα ρίζα. Ένα προσαρμογόνο είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που βοηθά το σώμα σας να αντιδράσει στο άγχος.
  [1] “Withania somnifera, γνωστό συνήθως ως ασββαγκάντα (ashwagandha), ινδικό τζίνσενγκ (indian ginseng), δηλητηριώδες φραγκοστάφυλο (poison gooseberry) ή χειμωνιάτικο κεράσι (winter cherry)”. https://en.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera

Αυτή η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί στην Indian Ayurvedic ιατρική[2] και αυξάνει σε δημοτικότητα και στη Δύση. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Ashwagandha έχει αντι-άγχωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
[2] “Ayurvedic Medicine: In Depth” (Η Αγιουρβεδική Ιατρική εις βάθος) https://nccih.nih.gov/health/ayurveda/introduction.htm

Το βότανο δοκιμάστηκε ενάντια στα φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους, όπως της λοραζεπάμης (lorazepam, Ativan) και του αντικαταθλιπτικού ιμιπραμίνη (imipramine, Tofranil) σε δοκιμή σε ζώα.
[3] Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Sairam K, Ghosal S “Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study” (Αγχολυτική-αντικαταθλιπτική δραστικότητα των γλυκογουανιδίων της Withania somnifera: μια πειραματική μελέτη) Phytomedicine. 2000 Dec;7(6):463-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11194174
Περίληψη
“Οι ρίζες του Withania somnifera (WS) χρησιμοποιούνται εκτενώς στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής και το WS κατηγοριοποιείται ως rasayana, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας, την άμυνα κατά των ασθενειών και των δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων και τη εξισορρόπηση της διαδικασίας γήρανσης. Το WS έχει χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της διάθεσης σε ασθενείς με διαταραχές της συμπεριφοράς. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τις αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις των βιοενεργών γλυκογουανιδίων (WSG) που απομονώθηκαν από WS ρίζες, σε αρουραίους. Τα WSG (20 και 50 mg/kg) χορηγήθηκαν από του στόματος άπαξ ημερησίως για 5 ημέρες και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά που προέκυψαν από την βενζοδιαζεπίνη λοραζεπάμη (0,5 mg/kg, ip) σε αγχολυτικές μελέτες και από το τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, ιμιπραμίνη (10 mg/kg, ip), σε αντικαταθλιπτικές έρευνες. Και τα δύο αυτά πρότυπα φάρμακα χορηγήθηκαν μία φορά, 30 λεπτά πριν από τις εξετάσεις. Τα WSG προκάλεσαν μια αγχολυτική επίδραση, συγκρίσιμη με εκείνη που παράγεται από τη λοραζεπάμη, σε δοκιμές αυξημένου συν-λαβύρινθου, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην λανθάνουσα τάση σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Περαιτέρω, αμφότερα τα WSG και η λοραζεπάμη, μείωσαν τα επίπεδα τριβουλίνης στον εγκέφαλο αρουραίου, έναν ενδοκοειδή δείκτη κλινικού άγχους, όταν τα επίπεδα αυξήθηκαν μετά την χορήγηση του αγχογονικού παράγοντα, πεντυλενοτετραζόλιο. Τα WSG παρουσίασαν επίσης αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα, συγκρίσιμο με εκείνο που προκαλείται από την ιμιπραμίνη, στις δοκιμασίες “συμπεριφορικής απελπισίας” που προκαλούνται από το κολύμπι και στην ‘μάθηση αδυναμίας’. Οι έρευνες υποστηρίζουν τη χρήση των WS ως σταθεροποιητή διάθεσης σε κλινικές καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης στην ιατρική Αγιουρβέδα”.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Ashwagandha παρουσίασε αντι-αγχωτικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα που είναι συγκρίσιμα και με τα δύο φάρμακα. Αυτό οδηγεί τους συγγραφείς της μελέτης στο συμπέρασμα ότι η Ashwagandha έχει δυναμικό ως σταθεροποιητής της διάθεσης.

Παραδοσιακά, το βότανο χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της κόπωσης, της έλλειψης ενέργειας και των δυσκολιών συγκέντρωσης.

 1. Lavender (λεβάντα)
  Είναι γνωστό ότι η λεβάντα (Lavandula)[4] είναι ένα χαλαρωτικό βότανο. Το ευχάριστο λουλουδάτο άρωμα είναι ιδανικό για αρωματοθεραπεία και μασάζ. Ωστόσο, η λεβάντα και η κάνναβη έχουν κάτι κοινό. Και τα δύο είναι άφθονα στο τερπένιο λιναλοόλη (linalool)[5]. Τερπένιο είναι μια κάπως φανταχτερή λέξη για να ονομαστεί ουσιαστικά ένα μόριο αρώματος[6].
  [4] “Η λαβαντούλα (λεβάντα στην κοινή της ονομασία) είναι ένα γένος 47 γνωστών ειδών ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια μέντας, Lamiaceae. Είναι εγγενής στον Παλαιό Κόσμο και βρίσκεται από το Πράσινο Ακρωτήριο και τα Κανάρια Νησιά, στην Ευρώπη πέρα από τη βόρεια και ανατολική Αφρική, στη Μεσόγειο, στη νοτιοδυτική Ασία έως τη νοτιοανατολική Ινδία. Πολλά μέλη του γένους καλλιεργούνται εκτεταμένα σε εύκρατα κλίματα ως διακοσμητικά φυτά για χρήση στον κήπο και στο τοπίο, για χρήση ως μαγειρικά βότανα και επίσης εμπορικά για την εκχύλιση αιθέριων ελαίων. Το πιο ευρέως καλλιεργούμενο είδος, το Lavandula angustifolia, συχνά αναφέρεται ως λεβάντα και υπάρχει και ένα χρώμα που φέρει αυτό το όνομα για την απόχρωση των λουλουδιών αυτού του είδους”. https://en.wikipedia.org/wiki/Lavandula
  [5] “What Are Cannabis Terpenes And What Do They Do?” (Τι είναι τα τερπένια της/στην κάνναβης και τι κάνουν;) https://herb.co/…/what-are-cannabis-terpenes-and-what-do-th…
  [6] “Cannabis 2.0: Are Terpenes The Secret To Customized Highs?” (Cannabis 2.0: Είναι τα τερπένια το μυστικό για προσαρμοζόμενες ψυχοδραστικότητες;) https://herb.co/…/cannabis-2-0-are-terpenes-the-secret-to-c…

Όταν συνδυάζεται[7] με THC[8], η λιναλοόλη έχει δυναμικό ως μυοχαλαρωτικό. Όταν συνδυάζεται με CBD[9], η λιναλοόλη αυξάνει τις αντι-σπασμωδικές ιδιότητες του κανναβινοειδούς[10]. Από μόνη της, η λιναλοόλη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες[11]. Μειώνει επίσης την ευαισθησία στον πόνο.
[7] Ethan B Russo “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects” (Δαμάζοντας την THC: πιθανή συνέργεια στην κάνναβη και οι συνδυαστικές επιδράσεις φυτοκανναβινοειδούς – τερπενοειδούς) Br J Pharmacol. 2011 Aug; 163(7): 1344–1364.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/
Περίληψη
“Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι το επίκεντρο της έρευνας για την κάνναβη από το 1964, όταν ο Raphael Mechoulam την απομόνωσε και την σύνθεσε. Πιο πρόσφατα, η συνεργατική συμβολή της κανναβιδιόλης στη φαρμακολογία και αναλγησία της κάνναβης έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Άλλα φυτοκανναβινοειδή, όπως η τετραϋδροκανναβιβαρίνη, η κανναβιγερόλη και το κανναβιχρωμένη, ασκούν επιπρόσθετα αποτελέσματα θεραπευτικού ενδιαφέροντος. Η καινοτόμος συμβατική αναπαραγωγή φυτών έχει δώσει χημειότυπους (chemotypes) κάνναβης που εκφράζουν υψηλούς στόχους για κάθε συστατικό για μελλοντική μελέτη. Αυτή η ανασκόπηση θα διερευνήσει ένα άλλο κλιμάκιο φυτοθεραπευτικών παραγόντων, τα τερπενοειδή της κάνναβης: το λιμονένιο, το μυρσένιο, το α-πινένιο, η λιναλοόλη, το β-καρυοφυλλένιο, το καρυοφιλλένιο οξείδιο, την νερολιδόλη και την φυτόλη. Τα τερπενοειδή μοιράζονται ένα πρόδρομο με τα φυτοκανναβινοειδή και είναι όλα τους συστατικά γεύσης και αρώματος κοινά στις ανθρώπινες δίαιτες που έχουν χαρακτηριστεί γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Τα τερπενοειδή είναι αρκετά ισχυρά και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων και ακόμη και την ανθρώπινη όταν εισπνέονται από τον ατμοσφαιρικό αέρα σε επίπεδα ορού στα μονοψήφια ng·mL-1. Εμφανίζουν μοναδικά θεραπευτικά αποτελέσματα που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στις συνέπειες των κλινικών εκχυλισμάτων που βασίζονται στην κάνναβη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αλληλεπιδράσεις των φυτοκανναβινοειδών – τερπενοειδών που θα μπορούσαν να παράγουν συνέργεια σε σχέση με τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, της κατάθλιψης, του άγχους, του εθισμού, της επιληψίας, του καρκίνου, των μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων (συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη). Επιστημονικές ενδείξεις παρουσιάζονται για τα μη κανναβινοειδή φυτικά συστατικά ως υποτιθέμενα αντίδοτα ως προς τις τοξικές επιδράσεις της THC που θα μπορούσαν να αυξήσουν το θεραπευτικό της δείκτη. Θα προταθούν μέθοδοι για τη διερεύνηση των επιδράσεων του περιβάλλοντος σε μελλοντικά πειράματα. Η συνεργία φυτοκανναβινοειδών – τερπενοειδών, εάν αποδειχθεί, αυξάνει την πιθανότητα να είναι δυνατός ένας εκτεταμένος αγωγός νέων θεραπευτικών προϊόντων από αυτό το σπάνιο σε πληθώρα χημικών ενώσεων φυτό”.
[8] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη) https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc
[9] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/…/news/everything-you-need-to-know-about-cbd
[10] “Top 10 Cannabinoids And What They Do” (Τα 10 καλύτερα κανναβινοειδή και τι κάνουν) https://herb.co/marijuana/news/top-10-cannabinoids
[11] Peana AT, Marzocco S, Popolo A, Pinto A “(-)-Linalool inhibits in vitro NO formation: Probable involvement in the antinociceptive activity of this monoterpene compound” (Η (-)-λιναλοόλη αναστέλλει in vitro σχηματισμό Νιτρικού Οξειδίου: Πιθανή εμπλοκή στην ενεργότητα κατά της αίσθησης του πόνου της εν λόγω μονοτερπενικής ένωσης) Life Sci. 2006 Jan 11;78(7):719-23.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137709
Περίληψη
“Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριό μας έδειξαν ότι η (-)-λιναλοόλη, το φυσικώς απαντώμενο εναντιομερές στα αιθέρια έλαια, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιϋπεραλγητικά και αντι-αισθητικά του πόνου αποτελέσματα σε διαφορετικά ζωικά μοντέλα. Η αντι-αισθητική του πόνου και αντιϋπεραλγητική επίδραση της (-)-λιναλόλης έχει αποδοθεί στη διέγερση των χολινεργικών, οπιοειδικών και ντοπαμινεργικών συστημάτων, στην τοπική αναισθητική της δράση και στον αποκλεισμό υποδοχέων N-Methyl-d-aspartate (NMDA). Δεδομένου ότι το νιτρικό οξείδιο (ΝΟ) και η προσταγλανδίνη Ε(2) (PGE(2)) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό οιδήματος και την υπεραλγησία και την ανάπτυξη της αίσθησης του πόνου, για να ερευνήσουμε τον μηχανισμό αυτών των δράσεων της (-)-λιναλοόλης, της εν λόγω ένωσης σε επαγόμενες από λιποπολυσακχαρίτη (LPS) αποκρίσεις σε κυτταρική σειρά μακροφάγων J774.A1. Η έκθεση των διεγερμένων με LPS κυττάρων σε (-)-λιναλοόλη αναστέλλει σημαντικά τη συσσώρευση νιτρωδών στο μέσο καλλιέργειας χωρίς να αναστέλλει την επαγόμενη από LPS αύξηση της επαγώγιμης έκφρασης συνθετάσης νιτρικού οξειδίου (iNOS), υποδηλώνοντας ότι η ανασταλτική δράση της (-)-λιναλοόλης λόγω της ενζυμικής δραστηριότητας του iNOS. Αντίθετα, η έκθεση των ενεργοποιημένων με LPS κυττάρων σε (-)-λιναλοόλη απέτυχε, αν όχι στην υψηλότερη συγκέντρωση, τόσο στην αναστολή της απελευθέρωσης PGE(2) όσο και στην αναστολή της έκφρασης επαγώγιμης έκφρασης κυκλοοξυγενάσης-2 (COX 2) μέσο καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της παραγωγής / απελευθέρωσης ΝΟ είναι υπεύθυνη, τουλάχιστον εν μέρει, για τους μοριακούς μηχανισμούς του από την (-)-λιναλοόλη αντιαίσθησης του πόνου αποτελέσματος, πιθανώς μέσω μηχανισμών όπου εμπλέκονται χολινεργικά και γλουταμινεργικά συστήματα”.

Εάν φτιάξεις επιδερμικά σκευάσματα κάνναβης, προσθέτοντας λίγο λάδι λεβάντας μπορεί να ενισχυθούν οι χαλαρωτικές και αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγη λεβάντα σε βρώσιμα ή σε τσάι κάνναβης για να πάρεις τα οφέλη και από τα δύο βότανα και την μεταξύ τους συνέργεια.

 1. Rosemary (δεντρολίβανο)
  Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)[12], η κάνναβη και το μαύρο πιπέρι περιέχουν όλα ένα τερπένιο που ονομάζεται βήτα-καρυοφυλλένιο (BCP)[13]. Πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι αυτό το τερπένιο αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς κανναβινοειδών[14].
  [12] “Το Rosmarinus officinalis, κοινώς γνωστό ως δεντρολίβανο, είναι ένα ξυλώδες, πολυετές βότανο με αρωματικά, αειθαλή, βελονοειδή φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε άνθη, που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου”. https://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary
  [13] “β-Caryophyllene’s Effects on Anxiety & Depression” (Οι επιδράσεις του β-καρυοφυλλένιου στο άγχος και την κατάθλιψη) https://herb.co/…/beta-caryophyllenes-effects-on-anxiety-de…
  [14] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;)
  https://herb.co/…/why-are-cannabinoid-receptors-so-important

Συγκεκριμένα, το BCP δεσμεύεται σε έναν κυτταρικό υποδοχέα που ονομάζεται κανναβινοειδής υποδοχέας 2 (CB2). Αυτός ο υποδοχέας κυττάρων βοηθά στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας και της φλεγμονής.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το BCP μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης[15] και του άγχους[16]. Όταν συνδυάζεται με CBD, το β-καρυοφυλλένιο μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εθισμού[17].
[15] “All In The Mind #4: How Cannabis Treats Depression” (Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη) https://herb.co/marijua…/…/mind-4-cannabis-fights-depression
[16] “All In The Mind #3: Can Weed Defeat Your Anxiety?” (Όλα είναι στο μυαλό #3: Μπορεί το βότανο να νικήσει το άγχος σου;) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-defeat-anxiety
[17] “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects” (Δαμάζοντας την THC: πιθανή συνέργεια στην κάνναβη και οι συνδυαστικές επιδράσεις φυτοκανναβινοειδούς – τερπενοειδούς)

Έτσι, προσθέτοντας άφθονο δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι σε όσα καλούδια φτιάχνεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα και με τα τρία αυτά βότανα.

 1. St. John’s Wart (βαλσαμόχορτο)
  Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum)[18] είναι ένα βότανο με πολλά οφέλη. Στα Βαλκάνια, το βαλσαμόχορτο προστίθεται σε ελαιόλαδο και αφήνεται να μείνει στον ήλιο.
  [18] “Το Hypericum perforatum, γνωστό ως βαλσαμόχορτο, είναι ένα ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια Hypericaceae. Η κοινή ονομασία “St John’s wort” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναφορά σε οποιοδήποτε είδος του γένους Hypericum. Ως εκ τούτου, το Hypericum perforatum ονομάζεται μερικές φορές “κοινό βαλσαμόχορτο” για να διαφοροποιηθεί. Θεωρείται ότι είναι ένα φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση, αν και οι κλινικές ενδείξεις υψηλής ποιότητας για τέτοιες επιδράσεις είναι περιορισμένες”. https://en.wikipedia.org/wiki/Hypericum_perforatum

Παράγεται από αυτή την διαδικασία ένα θεραπευτικό λάδι που είναι εξαιρετικό για εγκαύματα. Οι κάψουλες, το εκχύλισμα και τα τσάγια από αυτό το βότανο χρησιμοποιούνται επίσης ως φυσικό φάρμακο για την κατάθλιψη.

Σε μια ανασκόπηση του 2009[19], το βαλσαμόχορτο βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, με λιγότερες παρενέργειες. Το βότανο ήταν επίσης ανώτερο έναντι του εικονικού φαρμάκου. Εάν έχεις κάποιες ανησυχίες για την ψυχική υγεία, μάζεψε λίγο βαλσαμόχορτο για τσάι και μαζί με την κάνναβη σου, μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις την διάθεσή σου.
[19] Edzard Ernst “Review: St John’s wort superior to placebo and similar to antidepressants for major depression but with fewer side effects” (Επανεξέταση: Το βαλσαμόχορτο ανώτερο από το εικονικό φάρμακο και παρόμοιο με αντικαταθλιπτικά για μείζονα κατάθλιψη αλλά με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες) Therapeutics August 2009 Vol 12 No 3
http://ebmh.bmj.com/content/12/3/78.full
Περίληψη
“ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι το βαλσαμόχορτο μια αποτελεσματική θεραπεία για μείζονα κατάθλιψη;
Αποτελέσματα: Η αναλογία των ανταποκρινόμενων στο τέλος της θεραπείας ή στο τελικό σημείο της μελέτης αν η θεραπεία ήταν μεγαλύτερη από 6 εβδομάδες (με βάση τις βελτιώσεις βαθμολογίας στη βαθμολογία Hamilton Scale for Depression (HAMD), τον δείκτη Clinical Global Impression ( CGI), βαθμολογούμενο ως “αρκετή βελτίωση” στην υποκλίμακα global improvement subscale, στην Depression Scale von Zerssen (DS) ή σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο κλινικής απόκρισης και ασφάλεια (ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν λόγω ανεπιθύμητων συμβάντων).
ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Είκοσι εννέα διπλές τυφλές μελέτες (n = 5.489) πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Οι 18 σύγκριναν το εκχύλισμα hypericum με εικονικό φάρμακο και οι 17 συνέκριναν το βαλσαμόχορτο με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά. Η κατάθλιψη ήταν ήπια έως μέτρια σε 19 μελέτες και μέτρια έως σοβαρή σε εννέα. Η πλειοψηφία των δοκιμών χρησιμοποίησε 500-1200 mg βαλσαμόχορτου ημερησίως. Σε μελέτες με αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιήθηκαν φλουοξετίνη (έξι μελέτες), σερτραλίνη (τέσσερις μελέτες), ιμιπραμίνη (τρεις μελέτες), σιταλοπράμη (μία μελέτη), παροξετίνη (μία μελέτη), μαπροτιλίνη (μία μελέτη) και αμιτριπτυλίνη (μία μελέτη). Η πλειονότητα των μελετών αξιολόγησε την ανταπόκριση στην κλίμακα HAMD. Τα εκχυλίσματα βαλσαμόχορτου αύξησαν το ποσοστό ανταπόκρισης (οποιοδήποτε διχοτομικό μέτρο) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, παρόλο που υπήρξε σημαντική ετερογένεια στις δοκιμές (18 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (randomised controlled trials, RCTs), 3.064 άτομα: σχετικός κίνδυνος (RR) 1,48, 95% CI 1,23 έως 1,77, I2 = 79%). Έξι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα βαλσαμόχορτου αυξήθηκαν σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (έξι RCTs, 1.236 άτομα, RR 2,77, 95% CI 1,80 έως 4,26, I2 = 29%). Τα ακόλουθα ήταν σημαντικά συνδεδεμένα με τα μεγέθη των επιδράσεων: χώρα προέλευσης (p = 0,002), ακρίβεια (p = 0,032) και βασικές τιμές (p = 0,048). Δεν υπήρξε διαφορά στον αριθμό των ασθενών που εγκατέλειψαν εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ εκχυλισμάτων βαλσαμόχορτου και εικονικού φαρμάκου (16 RCTs, 2.784 άτομα: OR 0,92, 95% CI 0,45 έως 1,88, I2 = 0%) ή σε ποσοστό ανταπόκρισης μεταξύ εκχυλισμάτων υπεράνω και συνήθων αντικαταθλιπτικών (17 RCT, 2.810 άτομα: RR 1,01, 95% CI 0,93 έως 1,09, I2 = 17%). Οι αναλύσεις υποομάδων με παλαιότερα αντικαταθλιπτικά και με επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (selective serotonin reuptake
inhibitors, SSRIs) βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα (παλαιότερα αντικαταθλιπτικά: RR 1,02, 95% CI 0,90 έως 1,15, I2 = 0, SSRIs: RR 1,00, 95% CI 0,90 έως 1,12, I2 = 29 %). Το βαλσαμόχορτο φάνηκε πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά, με λιγότερες αποχωρήσεις λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών (16 RCTs, 2.785 άτομα: RR 0,41, 95% CI 0,29 έως 0,60, I2 = 0%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα εκχυλίσματα βαλσαμόχορτου (Hypericum, St John’s wort) είναι πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο σε άτομα με μεγάλη κατάθλιψη. Είναι παρόμοια αποτελεσματικά με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά αλλά με λιγότερες παρενέργειες”.

 1. Holy Basil (βασιλικός)
  Ο βασιλικός (Ocimum sanctum)[20] είναι άλλος ένας δολοφόνος του άγχους. Επίσης πιστεύεται ότι είναι καλός και για την ακμή. Μπορείς να κάνεις ένα εκχύλισμα από αυτό το βότανο απλά μαγειρεύοντας το σε ελαιόλαδο όπως θα έκανες και για να φτιάξεις έλαιο κάνναβης. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ως θεραπεία για την ακμή.
  [19] “Το Ocimum tenuiflorum (συνώνυμο Ocimum sanctum), κοινώς γνωστό ως βασιλικός, tulasi ή tulsi, είναι ένα αρωματικό πολυετές φυτό στην οικογένεια Lamiaceae. Είναι εγγενές στην ινδική υποήπειρο και είναι ευρέως διαδεδομένο ως καλλιεργημένο φυτό σε όλες τις νοτιοανατολικές ασιατικές τροπικές περιοχές”. https://en.wikipedia.org/wiki/Ocimum_tenuiflorum

Εάν ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τις ιδιότητες του βοτάνου ενάντια στο άγχος, αυτό είναι ακόμα ένα φυτό που έχει χρήση στην ιατρική Indian Ayurvedic. Ο βασιλικός έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης[20] (ορμόνης του στρες) σε ζωικά μοντέλα. Αυτό το βότανο έχει επίσης δυναμικό ως αντιδιαβητικό.
[20] “Holy Basil (Ocimum sanctum), An Overview of the Research and Clinical Indications” (Βασιλικός (Ocimum sanctum), μια επισκόπηση των ερευνητικών και κλινικών ενδείξεων) https://www.gaiaherbs.com/…/1596_HPR_HolyBasil_ResearchPape…

Αυτό το φυτό θα το βρεις και με την ονομασία Tulsi.

 1. Black Cohosh (μαύρο κοχός)
  Αυτό είναι για όλες τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση[21]. Η κάνναβη έχει δυνατότητες να διευκολύνει την αλλαγή της διάθεσης και τις εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπως και το Black Cohosh (Actaea racemosa)[22]. Αυτό το βότανο είναι γνωστό ότι προάγει την ισορροπία στο ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τις ορμόνες.
  [21] “Better With Age: Does Cannabis Ease Menopause Symptoms?” (Καλύτερα με την ωριμότητα: Μπορεί η κάνναβη να καλμάρει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;) https://herb.co/marijuana/news/menopause-symptoms
  [22] “Το Actaea racemosa είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Ranunculaceae (μαύρο cohosh, μαύρο bugbane, μαύρο snakeroot, κερί της νεράιδας, συν. Cimicifuga racemosa). Είναι εγγενές στην ανατολική Βόρεια Αμερική από την άκρη νότια του Οντάριο προς την κεντρική Γεωργία και δυτικά προς το Μιζούρι και το Αρκάνσας. Αναπτύσσεται σε μια ποικιλία δασικών οικοτόπων και συχνά βρίσκεται σε μικρά ανοίγματα δασικών εκτάσεων. Οι ρίζες και τα ριζώματα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό ιατρικά από ιθαγενείς Αμερικανούς. Τα εκχυλίσματα από αυτά τα φυτικά υλικά πιστεύεται ότι έχουν αναλγητικές, ηρεμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα μαύρου cohosh μελετώνται ως θεραπείες για τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση”. https://en.wikipedia.org/wiki/Actaea_racemosa

Περιέχει ένα φυτο-οιστρογόνο, το οποίο θεωρείται ότι αντικαθιστά φυσικά μερικώς αυτό που χάνεται κατά την εμμηνόπαυση. Πιο συχνά χρησιμοποιείται ως εκχύλισμα, το οποίο μπορεί κάποιος να το χορηγήσει υπογλώσσια ή να το ανακατέψει σε ένα ποτό.

Η κάνναβη, από την άλλη πλευρά, ενισχύει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο ρυθμίζεται εν μέρει από οιστρογόνα. Έτσι, η λήψη και των δύο μαζί μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τη ζωή σου και την διάθεσή σου λίγο πιο εύκολη. Παρόλα αυτά, θα ήταν έξυπνο να συμβουλευτείς έναν βοτανολόγο ή έναν γιατρό πριν να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με τα βότανα.
[23] “The Endocannabinoid System For Dummies (We’ve Made It Easy For You)” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα για αρχάριους (το έχουμε κάνει εύκολο για σένα)) https://herb.co/marijua…/news/endocannabinoid-system-dummies

 1. Echinacea (εχινάκεια)
  Η εχινάκεια (Echinacea)[24] περιέχει ενώσεις που είναι παρόμοιες με το CBD[25] σε ορισμένες λειτουργίες. Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται N-acylethanolamines (ΝΑΕs) και αλληλεπιδρούν με το ένζυμο το οποίο διασπά τα ενδοκανναβινοειδή στο σώμα (οι φυσικές ενώσεις κάνναβης στο σώμα μας).
  [24] “Η εχινάκεια είναι ένα γένος ή μια ομάδα ποωδών φυτών στην οικογένεια της μαργαρίτας. Το γένος Echinacea έχει εννέα είδη, τα οποία ονομάζονται συνήθως coneflowers. Βρίσκονται μόνο στην ανατολική και κεντρική Βόρεια Αμερική, όπου αναπτύσσονται σε ξηρές έως υγρές περιοχές, σε λιβάδια και σε ανοιχτές δασικές εκτάσεις. Έχουν μεγάλα, καλαίσθητα κεφάλια σύνθετων λουλουδιών, που ανθίζουν από νωρίς μέχρι αργά το καλοκαίρι. Το γενικό όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “ἐχίνος”, που σημαίνει “σκαντζόχοιρος”, λόγω του σπειροειδούς κεντρικού δίσκου. Αυτά τα ανθοφόρα φυτά και τα μέρη τους έχουν διαφορετικές χρήσεις. Ορισμένα είδη καλλιεργούνται σε κήπους για τα λουλούδια τους. Το Echinacea purpurea χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική. Δύο από τα είδη, τα E. tennesseensis και E. laevigata, αναφέρονται στις ΗΠΑ ως είδη που απειλούνται με εξαφάνιση”. https://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea
  [25] Jürg Gertsch, Roger G Pertwee, Vincenzo Di Marzo “Phytocannabinoids beyond the Cannabis plant – do they exist?” (Φυτοκανναβινοειδή πέρα από το φυτό της κάνναβης – υπάρχουν;) Br J Pharmacol. 2010 Jun; 160(3): 523–529.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2931553/
  Περίληψη
  “Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης πολιτιστικής εξέλιξης ο άνθρωπος έχει βρει φυτικά φυσικά προϊόντα που φαίνονται να στοχεύουν βασικούς πρωτεϊνικούς υποδοχείς σημαντικών φυσιολογικών συστημάτων μάλλον εκλεκτικά. Τα φυτά που περιέχουν τέτοιους δευτερογενείς μεταβολίτες συνήθως ανήκουν σε μοναδική χημειοταξία, προκαλούν ισχυρά φαρμακολογικά αποτελέσματα και τυπικά έχουν χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς και ιατρικούς σκοπούς ή ως δηλητήρια. Το Cannabis sativa L. έχει μακρά ιστορία ως φαρμακευτικό φυτό και ήταν θεμελιώδες στην ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Το κύριο συστατικό της δραστικής ουσίας, της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC), της δραστικής ουσίας στην κάνναβη, ενεργοποιεί δραστικά τον υποδοχέα κανναβινοειδούς CB1 συζευγμένο με πρωτεΐνη G και επίσης ρυθμίζει τον κανναβινοειδή υποδοχέα CB2. Τα τελευταία χρόνια, πολλά άλλα μη-κανναβινοειδή φυτικά συστατικά έχουν αναφερθεί ότι δεσμεύονται και αλληλεπιδρούν λειτουργικά με υποδοχείς CB. Επιπλέον, ορισμένα φυτικά φυσικά προϊόντα, τόσο από την κάνναβη όσο και από άλλα φυτά, στοχεύουν επίσης και άλλες πρωτεΐνες του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, όπως υδρολυτικά ένζυμα που ελέγχουν τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών. Σε αυτό το σχόλιο συνοψίζουμε και συζητούμε κριτικά τα πρόσφατα ευρήματα”.

Αυτό βελτιώνει τον ενδοκανναβινοειδή τόνο. Ορισμένα Ν-αλκυλαμίδια στην εχινάκεια εμπλέκουν επίσης τον CB2 υποδοχέα.

Αυτές είναι κανναβομιμητικές ενώσεις[26]. Αυτό σημαίνει ότι, αυτές οι ενώσεις είναι σαν τα κανναβινοειδή και εμπλέκουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.
[26] “Check Out These Non-Marijuana Plants That Contain Cannabinoids” (Δες αυτά τα φυτά που δεν είναι κάνναβη και που περιέχουν κανναβινοειδή) https://herb.co/…/news/non-marijuana-plants-contain-cannabi…

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται συχνά για το κοινό κρυολόγημα. Θεωρείται ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία, μειώνει τη φλεγμονή και δρα ως αντιοξειδωτικό. Το βότανο μπορεί να έχει και ερεθιστικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν μερικές πολύ ισχυρές ενώσεις σε φυτά. Μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, να ελαφρύνουν τον πόνο και τη φλεγμονή και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να αποτρέψει την μόλυνση.

Είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν ιατρικό επαγγελματία πριν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε φαρμακευτικού βοτάνου, το να ενσωματώσεις όμως περισσότερα φυτά στη ζωή σου καταναλώνοντας τα είναι ένας σίγουρος τρόπος για την προώθηση της καλής υγείας.

Συνδυάζοντας την δύναμη της κάνναβης με τα φαρμακευτικά φυτά
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Pairing the Power of Cannabis With Medicinal Plants” https://www.leafly.com/…/health/cannabis-and-medicinal-herbs, Rae Lland, May 22, 2017)

Η φήμη της κάνναβης ως φυτικό φάρμακο είναι καθιερωμένη: Ο κατάλογος των ασθενειών που μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη είναι εκτεταμένος και συνεχίζει να αυξάνεται καθώς αναδύονται νέες έρευνες. Αυτό την καθιστά την ιδανική βάση για τον συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά βότανα για να στοχεύσει σε συγκεκριμένους στόχους ευεξίας.

Παρακάτω, θα ανακαλύψεις τρεις διαφορετικές μεθόδους και έξι προτάσεις για τον συνδυασμό κάνναβης με συμπληρωματικά φαρμακευτικά βότανα για να δημιουργήσεις μοναδικά θεραπευτικά μείγματα. Στη συνέχεια, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως βάση για να αναπτύξεις τα δικά σου σπιτικά φυτικά φάρμακα όπου οι δυνατότητες και οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι!

(Σημείωση από τον συντάκτη: Να συμβουλεύεσαι πάντα έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσεις νέα βότανα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες)

Θεραπευτικά βάμματα κάνναβης
Τα βάμματα είναι υγρά εκχυλίσματα ενός φυτού ή φυτών, που συνήθως παρασκευάζονται με αλκοόλ. Άλλες φορές, τα βάμματα μπορούν να γίνουν με γλυκερίνη (στην Ουάσινγκτον, για παράδειγμα, τα ειδικά καταστήματα διάθεσης κάνναβης, τα γνωστά despensaries, δεν επιτρέπεται να πωλούν βάμματα με βάση το αλκοόλ), αλλά ενώ αυτά τα είδη βάμματος μπορεί να έχουν πιο ευχάριστη γεύση, θα πρέπει να επιλέξουμε το είδος της παρασκευής με βάση το αλκοόλ, όταν είναι δυνατόν, για να επιτευχθεί ένα υγιέστερο φαρμακευτικό βάμμα.

Πολλά προπαρασκευασμένα βάμματα κάνναβης μπορούν να βρεθούν σε ειδικά καταστήματα διάθεσης σε ολόκληρη τη χώρα και είναι επίσης σχετικά εύκολο να τα φτιάξεις[1] και μόνος σου αν έχεις χρόνο και υπομονή. Παρομοίως, υπάρχουν πολλά προ-παρασκευασμένα φυτικά βάμματα εκτός κάνναβης διαθέσιμα για online αγορές ή κάποιος μπορεί να εφαρμόσει τις ίδιες μεθόδους για να κάνει τα δικά του. Δεδομένου ότι οι συνταγές για την παρασκευή φυτικών βαμμάτων (εκτός κάνναβης) τείνουν να ακολουθούν τις ίδιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές με εκείνες που καθορίζονται στις συγκεκριμένες συνταγές και για την κάνναβη, δεν θα ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί ένα προσαρμοσμένο μίγμα συνδυάζοντας την κάνναβη με ένα άλλο βότανο σε βρώσιμο αλκοόλ υψηλής ποιότητας.
[1] “Cannabis Tinctures 101: What Are They, How to Make Them, and How to Use Them” (Τα Βάμματα Κάνναβης 101: Ποια είναι αυτά, πώς να τα κάνεις και πώς να τα χρησιμοποιήσεις) https://www.leafly.com/…/cannabis-tinctures-101-what-are-th…

Δύο βότανα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα τέτοιο μείγμα βάμματος είναι η ρίζα κολλιτσίδας (burdock root)[1] και η ρίζα βαλεριάνας (valerian root)[2].
[1] “Το Arctium είναι ένα γένος διετών φυτών κοινώς γνωστών ως brudock, οικογένεια Asteraceae. Εγγενές στην Ευρώπη και την Ασία, πολλά είδη έχουν μεταφερθεί ευρέως παγκοσμίως”. https://en.wikipedia.org/wiki/Arctium
[2] “Το Valerian (Valeriana officinalis, Caprifoliaceae) είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία. Το καλοκαίρι, όταν το ώριμο φυτό μπορεί να έχει ύψος 1,5 μέτρα (5 πόδια), φέρει γλυκώς αρωματικά ροζ ή λευκά λουλούδια που προσελκύουν πολλά είδη μύγας, ειδικά του γένους Eristalis. Χρησιμοποιείται ως τροφή από τις προνύμφες ορισμένων ειδών λεπιδόπτερων (πεταλούδα και σκώρος)”. https://en.wikipedia.org/wiki/Valerian_(herb)

Η ρίζα κολλιτσίδας[3] έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και είναι γεμάτη από ισχυρά αντιοξειδωτικά. Προστατεύει το συκώτι, αποτοξινώνει το αίμα και μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες του δέρματος. Έχει επίσης ιστορικό να χρησιμοποιείται ως πεπτική βοήθεια και διουρητικό.
[3] “What Are the Health Benefits of Burdock Root Tea?” (Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από το τσάι ρίζας κολλιτσίδας;) https://www.livestrong.com/…/96044-health-benefits-burdock…/

Η ρίζα της βαλεριάνας[4] είναι γνωστή ως ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται συνήθως για την επιδίωξη του ύπνου και για την μείωση του άγχους.
[4] “What Are the Benefits of Valerian Root?” (Ποια είναι τα οφέλη της ρίζας βαλεριάνας;) https://www.leafly.com/…/health/cannabis-and-medicinal-herbs

Η προσθήκη ενός από αυτά τα δύο (ή και τα δύο) σε μια παρτίδα σπιτικής παρασκευής κάνναβης μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση και να ενσωματώσει επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει προσεκτικές δοσολογίες σε αυτά τα βάμματα, όπως θα έκανες με τα βάμματα που περιέχουν μόνο κάνναβη.

Φαρμακευτικά μείγματα για κάπνισμα
Ένας άλλος τρόπος να απολαύσεις ένα καταπραϋντικό βοτανικό μείγμα είναι να συνδυάσεις ένα παραδοσιακό φυτικό υλικό κάνναβης με ένα πασπάλισμα από κάτι καινούργιο. Υπάρχουν πολλά υπέροχα φαρμακευτικά βότανα που μπορούν να καπνιστούν και πολλά καταστήματα πωλούν ακόμη και προ-παρασκευασμένα φυτικά μείγματα για αυτή την χρήση. Τούτου λεχθέντος, όταν γίνονται συνδυασμοί με κάνναβη, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με ένα και μόνο πρόσθετο βότανο για να μετρήσεις τα αποτελέσματα του μείγματος και να εξερευνήσεις τις γεύσεις του πριν προσθέσεις περισσότερα. Δύο σπουδαίοι υποψήφιοι για συμμετοχή είναι το χαμομήλι[5] και ο φλόμος[6].
[5] “Χαμομήλι είναι η κοινή ονομασία για πολλά ποώδη φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Αστεροειδή. Περιλαμβάνονται περί τα 70 είδη”. https://el.wikipedia.org/…/%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BC%C…
[6] “Το Βερμπάσκο (Verbascum) γνωστό με τη δημώδη ονομασία φλόμος ή φλώμος (επίσης γνωστό και ως βελούδινο φυτό (velvet plant)), είναι ένα γένος από περίπου 360 είδη από ανθοφόρα φυτά της οικογένειας των χοιραδιίδων (figwort) ή Σκροφουλαριίδων (Scrophulariaceae). Είναι εγγενές στην Ευρώπη και την Ασία, με την υψηλότερη ποικιλομορφία των ειδών στην περιοχή της Μεσογείου. Ο φλόμος / φλώμος ή το “φλομόφυλλο”, αναφέρεται συχνά στα φύλλα του Φλόμου του θάψου (Verbascum thapsus), τον μεγάλο ή κοινό φλόμο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στη βοτανική φαρμακευτική”. https://el.wikipedia.org/…/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%80%C…

Το χαμομήλι[7] είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση του άγχους, την προώθηση της αίσθησης της ηρεμίας και ακόμη και την υποβοήθηση στον ύπνο. Τα λουλούδια του χαμομηλιού έχουν ένα γευστικό προφίλ που είναι γλυκό και λουλουδάτο, έτσι ώστε να μπορούν να συνδυαστούν καλύτερα με τις ποικιλίες κάνναβης που έχουν τερπενικά προφίλ με λιναλοόλη[8], πινένιο[9] ή λιμονένιο[10].
[7] “The Effects of Smoking Chamomile” (Οι επιδράσεις του χαμομηλιού με κατανάλωση με κάπνισμα) https://www.livestrong.com/…/278472-the-effects-of-smoking…/
[8] “Myrcene, Linalool, and Bisabolol: What Are the Benefits of These Cannabis Terpenes?” (Μυρσένιο, Λιναλοόλη και Βισαβολόλη (ή Λεβομενόλη): Ποια είναι τα οφέλη αυτών των τερπενίων της/στην κάνναβης;) https://www.leafly.com/…/myrcene-linalool-and-bisabolol-wha…
[9] “What Is Pinene and What Are the Benefits of This Cannabis Terpene?” (Τι είναι το πινένιο και ποια είναι τα οφέλη αυτού του τερπενίου της/στην κάνναβης;) https://www.leafly.com/…/what-is-pinene-and-what-are-the-be…
[10] “What Is Limonene and What Are the Benefits of This Cannabis Terpene?” (Τι είναι το λιμονένιο και ποια είναι τα οφέλη αυτού του τερπενίου της/στην κάνναβης;)
https://www.leafly.com/…/what-is-limonene-and-what-are-the-…

Ο φλόμος[11], ένα άλλο βότανο που έχει ήπιες κατασταλτικές ιδιότητες και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, είναι επίσης ικανό να καταπραΰνει τον λαιμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση οποιουδήποτε αναπνευστικού ερεθισμού που προκαλείται από το κάπνισμα. Επιπλέον, ο φλόμος έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αποχρεμπτικά οφέλη. Η γεύση του φλόμου είναι πολύ ελαφριά και γήινη. Ως εκ τούτου, θα συνδυάζεται καλά με σχεδόν κάθε ποικιλία κάνναβης. Είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα βότανα που χρησιμοποιούνται ως βάση στα μίγματα καπνίσματος για αυτόν τον λόγο, καθώς και για τον απαλό, καταπραϋντικό καπνό του.
[11] “How to Use Mullein Herb” (Πώς να χρησιμοποιήσεις το βότανο φλόμος) https://www.livestrong.com/article/97702-use-mullein-herb/

Ξεκίνα απλά πασπαλίζοντας λίγο από τα βότανα στο φυτικό υλικό για μια πίπα[12] ή στρίψε μια παραλλαγή “στριφτού”[13] συνδυάζοντας τα δυο υλικά για να έχεις μια διαφορετική εμπειρία.
[12] “How to Pack and Smoke a Bowl of Cannabis” (Πώς να προετοιμάσεις και να καπνίσεις κάνναβη σε πίπα) https://www.leafly.com/…/how-to-pack-and-smoke-bowl-of-cana…
[13] “What’s the Difference Between Joints, Blunts, and Spliffs?” (Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών τσιγάρου κάνναβης;) https://www.leafly.com/…/whats-the-difference-between-joint…

Φαρμακευτικά αφεψήματα κάνναβης
Τα πόσιμα παρασκευάσματα κάνναβης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδυάσεις την κάνναβη μαζί και με άλλα βότανα σε ένα χαλαρωτικό, θεραπευτικό ποτό. Παρακάτω υπάρχουν δύο νόστιμες συνταγές για τα φυτικά ποτά με έγχυση κάνναβης.

Τσάι πικραλίδας και κάνναβης
Η πικραλίδα (ταράξακος ο φαρμακευτικός)[14] είναι τόσο συνηθισμένη που μπορεί να μην θεωρηθεί από μερικούς ότι αυτό το άγριο λουλούδι έχει στην πραγματικότητα πολλαπλά φαρμακευτικά οφέλη. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως το κάλιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C και D, πιστεύεται επίσης ότι προάγει την καλή υγεία του ήπατος.
[14] “Το Ταράξακος ο φαρμακευτικός (Taraxacum officinale), ο κοινός δανδελίων (συνήθως αποκαλείται απλά “δανδελίων” [“dandelion”] ή πικραλίδα), είναι ανθοφόρο ποώδες πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστερίδων ή Συνθέτων (Asteraceae ή Compositae)”. https://el.wikipedia.org/…/%CE%A4%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%C…

Έτσι, η πικραλίδα ενισχύει τα οφέλη του τσαγιού κάνναβης, συνδυάζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των δύο φυτών σε ένα ζεστό, καταπραϋντικό ποτό. Ακολούθα αυτή την εύκολη συνταγή για τσάι από πικραλίδα[15] και πρόσθεσε την προτιμώμενη δόση βάμματος κάνναβης για να ολοκληρώσεις την παρασκευή του ποτού.
[15] “Dandelion Tea Recipes” (Συνταγές για τσάι πικραλίδας) https://www.leafly.com/…/health/cannabis-and-medicinal-herbs

Λεμονάδα βάμματος λεβάντας
Η λεβάντα[16] είναι ίσως το πιο πανταχού παρόν βότανο για χαλάρωση. Είτε πρόκειται για ένα επίθεμα στα μάτια, ένα έλαιο, είτε ακόμα και για μια λεμονάδα, η λεβάντα επιτελεί το έργο της όταν πρόκειται για την καταπραϋντική επίδραση στις αισθήσεις και στην ηρεμία του νου. Εκτός από το ότι είναι ιδανική για χαλαρωτικές διαθέσεις, η λεβάντα είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου.
[16] “What Are the Benefits of Eating Lavender?” (Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση λεβάντας;) https://www.livestrong.com/…/500806-what-are-the-benefits-…/

Η λεμονάδα λεβάντας-κάνναβης είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να συνδυάσεις τα δύο βότανα σε ένα νόστιμο και δροσιστικό ποτό, ιδανικό για το καλοκαίρι που θα απολαύσεις και θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις (να αποβάλεις από πάνω σου το στρες).

Ξεκίνα ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες για μια συνταγή λεμονάδας με λεβάντα, εγχύοντας πραγματική λεβάντα στο ποτό. Τροποποίησε τη συνταγή για να συμπεριλάβεις και την κάνναβη υποκαθιστώντας το μέλι με ένα μέλι που έχει ενισχυθεί με έγχυση κάνναβης ή, εναλλακτικά, απλώς προσθέστε την επιθυμητή δόση από ένα βάμμα κάνναβης στο ποτό….

Το άρθρο συνεχίζεται στο παρακάτω αρχείο:
Κάνναβη και (άλλα) Βότανα.pdf
https://www.facebook.com/download/preview/406287623174415

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση