Απόρριψη ενός χειρουργείου στο δέρμα για να δοκιμαστεί το έλαιο κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: illegallyhealed, “Declining Skin Surgery to Try Cannabis Oil” https://illegallyhealed.com/declining-skin-surgery-to-try-…/, 03.23.2015)

Είναι αξιοσημείωτο πόσες καταστάσεις μπορούν να μετριαστούν από την κάνναβη. Από κοινές ασθένειες έως σπάνιες συνθήκες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ, πολλοί ασθενείς επιβεβαιώνουν τη γενικευμένη αποτελεσματικότητα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Η Mandy άρχισε να βιώνει τα συμπτώματα της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (hidradenitis suppurativa, HS)[1] κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της το 2006. Σε αυτή την κατάσταση, οδυνηρά, φλεγμονώδη κόκκινα οζίδια εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος. Για την Mandy, αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή της βουβωνικής περιοχής. Οι γιατροί αρχικά διέγνωσαν την φλεγμονή ως παραμορφωμένες τρίχες ή ορμονικές αλλαγές.
[2] “Hidradenitis suppurativa” (Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα)
http://www.mayoclinic.org/…/…/basics/definition/con-20027334

Μετά τον τοκετό, οι πληγές έγιναν χειρότερες αντί να καλυτερέψουν. Τελικά διαγνώστηκε από τον οικογενειακό γιατρό της με Στάδιο 1 HS. Δεδομένου του πρώιμου σταδίου της νόσου και άλλων προσωπικών λόγων, η Mandy δεν έλαβε κανένα φάρμακο την εποχή εκείνη.

Το 2010, η κατάστασή της επιδεινώθηκε προκαλώντας σημαντικό πόνο, μολυσματικά προβλήματα και αιμορραγικά συμπτώματα. Από αυτό το σημείο και για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Mandy δοκίμασε πολλά φάρμακα και χειρουργική επέμβαση, τα οποία δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ασθένεια από το να προχωρήσει στο Στάδιο 3 μέχρι το 2012.

Ακόμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγαπημένη της θέση στην ιστοπαθολογία στο τοπικό νοσοκομείο λόγω επιπλοκών.

Τον Αύγουστο του 2013, η Mandy είχε πολυάριθμες ενδοφλέβιες θεραπείες κλινδαμυκίνης, μαζί με λήψη αντιβιοτικού φαρμάκου από το στόμα. Βοήθησαν με τη φλεγμονή, αλλά έκαναν ελάχιστα για τον πόνο. Δυστυχώς, αυτή η θεραπεία προφανώς οδήγησε σε λοίμωξη[2].
[2] “C. difficile infection” (Λοίμωξη C. difficile)
https://www.mayoclinic.org/…/c…/symptoms-causes/syc-20351691

Ακολουθώντας το φυσικό μονοπάτι
Η Mandy επισκέφτηκε χειρουργό τον Νοέμβριο του 2013 και της είπε ότι θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η HS, καθώς αυτή προχωρούσε σε διείσδυση βαθιά στο δέρμα. Αρνήθηκε τη χειρουργική επέμβαση λόγω των κινδύνων. Πριν από αυτό, η Mandy είχε κάνει κάποια έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης για την αντιμετώπιση της κατάστασή της και επίσης κάπνιζε για να ανταπεξέλθει με τον πόνο.

Ώσπου έμαθε για την Corrie Yelland[3], η οποία κατάφερε να σταματήσει και να νικήσει τερματικό καρκίνο του πρωκτικού καναλιού με έλαιο κάνναβης, τότε η Mandy αποφάσισε να υποβληθεί σε θεραπεία με εκχύλισμα κάνναβης. Έλαβε μια σύσταση από τον γιατρό της για κάνναβη και άρχισε να την θεραπεία της τον Απρίλιο του 2014. Η Mandy αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιτεθεί στην ασθένεια της με πλήρη δύναμη και να επιχειρήσει τη θεραπεία με “60 γραμμάρια σε 90 ημέρες”. Χρησιμοποίησε επίσης τοπικά επιδερμικό έλαιο κάνναβης στις πληγές της HS για να θεραπεύσει την κατάσταση όσο το δυνατόν πληρέστερα.
[3] “The Corrie Yelland Story” (Η ιστορία της Corrie Yelland)
http://illegallyhealed.com/corrie-yelland

Η Mandy ξεκίνησε με μικρές δόσεις και αύξανε όσο γρήγορα άντεχε. Το φάρμακο της προκαλούσε αίσθημα κόπωσης και ένιωθε κουρασμένη, αλλά ανακούφιζε αμέσως και τον πόνο της. Μέσα σε πέντε μήνες, όλοι οι τραυματισμοί που σχετίζονταν με την HS είχαν σχεδόν εξαφανιστεί και η Mandy έχασε επίσης και 50 κιλά. Τελικά αισθάνθηκε απελευθερωμένη και ελεύθερη.

Τι λειτούργησε καλύτερα για την Mandy
Τα πλήρους δύναμης έλαια κάνναβης ήταν πιο αποτελεσματικά για τα συμπτώματα της Mandy. Δοκίμασε βάμματα με βάση το ηλιέλαιο ή το αλκοόλ, αλλά δεν ήταν αρκετά δυνατά για να αποφευχθούν οι φλεγμονές. Ωστόσο, αυτές που είχε από την αρχική της θεραπεία δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατές όσο πριν.

Το αρχικό έλαιο που λειτούργησε καλύτερα έγινε με το στέλεχος Banana Kush[4]. Ως δόση συντήρησης, παίρνει 2 σταγόνες ελαίου 2-3 φορές την ημέρα. Βάζει τις σταγόνες σε χαρτί περγαμηνής και τις παγώνει και στη συνέχεια τις καταπίνει σαν μικρά χάπια. Ενώ η Mandy δεν ζυγίζει ποτέ τις δόσεις της, το ότι ξεκίνησε με χαμηλές δόσεις και σιγά-σιγά ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα, ήταν πολύ αποτελεσματικό γι’ αυτήν.
[4] Η ποικιλία κάνναβης “Banana Kush”
http://www.leafly.com/hybrid/banana-kush

Παρόλο που δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για τη σύνδεση της κάνναβης με την HS, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την κάνναβη. Μια μελέτη του 2013[5] διαπίστωσε ότι η τοπικά εφαρμοζόμενη THC θα μπορούσε να μετριάσει την αλλεργική φλεγμονή, την οποία οι ερευνητές καθόρισαν ότι είχε “επιπτώσεις στη μελλοντική ανάπτυξη στρατηγικών για την αξιοποίηση των κανναβινοειδών για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων”. Μια πιο παλιά μελέτη[6] βρήκε ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να έχουν όφελος στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, μιας πάθησης που έχει κάποιες ομοιότητες με την HS.
[5] “Anti-inflammatory activity of topical THC in DNFB-mediated mouse allergic contact dermatitis independent of CB1 and CB2 receptors” (Αντιφλεγμονώδης δραστικότητα τοπικώς εφαρμοζόμενης THC σε αλλεργική δερματίτιδα επαφής προκαλούμενη από DNFB σε ποντίκια, ανεξάρτητη από τους υποδοχείς CB1 και CB2)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23889474
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το δραστικό συστατικό του φυτού Cannabis sativa, ασκεί τα βιολογικά αποτελέσματά του εν μέρει μέσω των συζευγμένων με G-πρωτεΐνη υποδοχέων CB1 και CB2, οι οποίοι αρχικά ανακαλύφθηκαν στον ιστό του εγκεφάλου και του σπλήνα, αντίστοιχα. Ωστόσο, η THC έχει επίσης επιδράσεις ανεξάρτητες από τους υποδοχείς CB1 και 2. Λόγω του δυναμικού ανοσοκαταστολής της, η THC και τα σχετικά κανναβινοειδή εξετάζονται για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Εδώ ερευνήσαμε τον μηχανισμό της αντιφλεγμονώδους δράσεως της THC και τον ρόλο των υποδοχέων CB1 και CB2.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Αξιολογήσαμε την επίδραση της τοπικώς εφαρμοζόμενης THC σε προκαλούμενη από DNFB αλλεργική δερματίτιδα επαφής σε ποντίκια άγριου τύπου και με έλλειψη υποδοχέων CB1/2. Διεξήγαμε ανοσοϊστοχημικές αναλύσεις για την διείσδυση ανοσοκυττάρων και μελετήσαμε την επίδραση της THC στην αλληλεπίδραση μεταξύ Τ κυττάρων, κερατινοκυττάρων και μυελοειδών ανοσοκυττάρων in vitro.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η τοπική εφαρμογή της THC μείωσε αποτελεσματικά την αλλεργική διόγκωση των αυτιών και τη διείσδυση των μυελοειδών ανοσοκυττάρων όχι μόνο σε άγριου τύπου αλλά και σε ποντίκια με έλλειψη υποδοχέων CB1/2. Βρήκαμε ότι η THC (1) ανέστειλε την παραγωγή της IFNy από τα Τ κύτταρα, (2) μείωσε την παραγωγή CCL2 και IFNy-επαγόμενου CCL8 και CXL10 με επιδερμικά κερατινοκύτταρα και (3) περιορίζοντας έτσι την πρόσληψη μυελοειδών ανοσοκυττάρων in vitro ένας τρόπος ανεξάρτητος από τον υποδοχέα CB1/2.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η τοπικώς εφαρμοζόμενη THC μπορεί αποτελεσματικά να εξασθενήσει την αλλεργική φλεγμονή επαφής μειώνοντας τους προ-φλεγμονώδεις μεσολαβητές που προέρχονται από κερατινοκύτταρα που ενορχηστρώνουν τη διήθηση των μυελοειδών ανοσοκυττάρων ανεξάρτητα από τους υποδοχείς CB1/2. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη στρατηγικών για την αξιοποίηση των κανναβινοειδών για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων”.
[6] “Cannabinoids inhibit human keratinocyte proliferation through a non-CB1/CB2 mechanism and have a potential therapeutic value in the treatment of psoriasis” (Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων κερατινοκυττάρων μέσω ενός μη-CB1/CB2 μηχανισμού και έχουν μια πιθανή θεραπευτική αξία στη θεραπεία στην ψωρίαση)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17157480
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Τα κανναβινοειδή από την κάνναβη (Cannabis sativa) είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν ανασταλτικές επιδράσεις στον πολλαπλασιασμό ορισμένων ογκογονικών κυτταρικών σειρών, μερικές από τις οποίες διαμεσολαβούνται μέσω υποδοχέων κανναβινοειδών. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών (CB) υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα και το ανανδαμίδιο, ένας ενδογενής συνδέτης υποδοχέα CB, αναστέλλει τη διαφοροποίηση των επιδερμικών κερατινοκυττάρων. Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που επίσης χαρακτηρίζεται εν μέρει από τον υπερ-πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κερατινοκυττάρων.
ΣΚΟΠΟΣ: Ερευνήσαμε τα φυτικά κανναβινοειδή Δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη, κανναβιδιόλη, κανναβινόλη και κανναβιγερόλη για την ικανότητά τους να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό μιας υπερ-πολλαπλασιαστικής κυτταρικής γραμμής ανθρώπινου κερατινοκυττάρου και για οποιαδήποτε εμπλοκή των υποδοχέων κανναβινοειδών.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Μια δοκιμασία πολλαπλασιασμού κερατινοκυττάρων χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η επίδραση της θεραπείας με κανναβινοειδή. Η ακεραιότητα των κυττάρων και η μεταβολική ικανότητα επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας δοκιμασίες γαλακτικής-αφυδρογονάσης και τρι-φωσφορικής αδενοσίνης. Για να προσδιοριστεί η εμπλοκή των υποδοχέων, χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί αγωνιστές και ανταγωνιστές σε συνδυασμό με μερικά φυτοκανναβινοειδή. Η ανάλυση στυπώματος Western και RT-PCR επιβεβαίωσε την παρουσία CB1 και CB2 υποδοχέων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα κανναβινοειδή εξέτασαν όλους τους ανασταλμένους πολλαπλασιασμούς των κερατινοκυττάρων κατά τρόπο εξαρτώμενο από τη συγκέντρωση. Οι επιλεκτικοί συναγωνιστές υποδοχέα CB2 JWH015 και BML190 προκάλεσαν μόνο μερική αναστολή, ο μη επιλεκτικός αγωνιστής CB HU210 παρήγαγε εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση ανταπόκριση, η δραστικότητα αυτών των αγωνιστών δεν παρεμποδίστηκε ούτε από τους ανταγωνιστές CB1/CB2.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ οι υποδοχείς CB μπορεί να έχουν έναν περιστασιακό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, δεν συνεισφέρουν σημαντικά στη διαδικασία αυτή. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα κανναβινοειδή αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και επομένως υποστηρίζουν έναν πιθανό ρόλο για τα κανναβινοειδή στη θεραπεία της ψωρίασης”.

Η ακόλουθη δήλωση από την Mandy συνοψίζει τέλεια την ισχύ του ελαίου κάνναβης και το πώς της άλλαξε την ζωή της:
“Όταν υπέφερα από μεγάλες πληγές, έβαζα λάδι κάνναβης κατευθείαν μέσα στις τρύπες στις πληγές και το παρακολουθούσα να λιώνει μέσα στα συρίγγια. Λίγες εβδομάδες αργότερα και το συρίγγιο είχε επουλωθεί έως την επιφάνεια. Το έλαιο κάνναβης μου έδωσε τη ζωή μου πίσω. Δεν φοβάμαι πλέον όταν ξυπνάω κάθε πρωί. Δεν έχω αγωνία να βγω να περπατήσω ή να φορέσω ρούχα. Πιστεύω τελικά ότι έχω ειρήνη με τον εαυτό μου. Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα προσπάθησε να πάρει τα πάντα από μένα. Συναισθηματικά δεν ήξερα πώς να αντιμετωπίσω την πραγματικότητά μου. Ήμουν άραγε έτοιμη να υπομείνω τέτοιες επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου; Πρέπει πραγματικά να καταναλώνω τόσες πολλές συνθετικές χημικές ουσίες χωρίς ποτέ να βρίσκω πραγματικά ανακούφιση; Είχα τόσες πολλές ερωτήσεις και πόνο. Χάθηκα στα βάθη της δικής μου ομοθυμίας και δεν αισθανόμουν πλέον αντάξια για κανέναν και για τίποτα. Έχω βιώσει κάτι που πρέπει να το μοιραστώ με τους άλλους. Η κάνναβη δεν μπορεί μόνο να θεραπεύσει τον καρκίνο, τις επιληπτικές κρίσεις, την πολλαπλή σκλήρυνση, κά., μπορεί να θεραπεύσει και την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Τώρα κάνναβη πρέπει να αναγνωριστεί, ώστε αυτό το φάρμακο να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πάσχοντες. Πιστεύω ότι το χρωστάω στην ανθρωπότητα το να μοιραστώ την ιστορία μου και να ευαισθητοποιήσω”.
– Mandy J.

Σχετικά άρθρα:
* Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής της κάνναβης: Οδηγός για αρχάριους
https://www.facebook.com/…/farm…/permalink/1126389237506129/
* Αυτοάνοσες ασθένειες: Πώς βοηθά η κάνναβη;
https://www.facebook.com/…/farm…/permalink/1135941376550915/

Άλλες μελέτες:
* “The role of cannabinoids in dermatology” (Ο ρόλος των κανναβινοειδών στην δερματολογία)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28416341
Σχετικά:
“Είκοσι οκτώ πολιτείες επιτρέπουν επί του παρόντος εκτεταμένα δημόσια προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Περίπου 1 στους 10 ενήλικες χρήστες κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες την χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις χρήσεις της για τον χρόνιο πόνο, την σπαστικότητα, την ανορεξία και την ναυτία. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει τη χρήση της για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων όπως ο κνησμός, η φλεγμονώδης δερματική νόσος και ο καρκίνος του δέρματος.”

* “The endocannabinoid system of the skin in health and disease: novel perspectives and therapeutic opportunities” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στο δέρμα για την υγεία και τις ασθένειες: νέες προοπτικές και θεραπευτικές ευκαιρίες)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19608284
Περίληψη
“Το πρόσφατα ανακαλυφθέν ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ΕΚΣ (endocannabinoid system, ECS, το οποίο περιλαμβάνει τους ενδογενείς λιπιδικούς μεσολαβητές ενδοκανναβινοειδών που υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους ιστούς, τους υποδοχείς κανναβινοειδών συζευγμένων με πρωτεΐνη G, τις βιοσυνθετικές οδοί και τα ένζυμα μεταβολισμού) έχει εμπλακεί σε πολλαπλές ρυθμιστικές λειτουργίες τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ύπαρξη λειτουργικού ΕΚΣ στο δέρμα και την εμπλοκή του σε διάφορες βιολογικές διεργασίες (πχ. πολλαπλασιασμό, ανάπτυξη, διαφοροποίηση, απόπτωση και κυτοκίνη, μεσολάβηση ή παραγωγή ορμονών διαφόρων κυτταρικών τύπων του δέρματος και των προσαρτημάτων, όπως θυλάκιο τριχών και σμηγματογόνου αδένα). Φαίνεται ότι η κύρια φυσιολογική λειτουργία του δερματικού ΕΚΣ είναι να ελέγχει συστατικά τον σωστό και καλά ισορροπημένο πολλαπλασιασμό, διαφοροποίηση και επιβίωση, καθώς και την ανοσολογική ικανότητα ή/και ανοχή των δερματικών κυττάρων. Η διάσπαση αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων και ασθενειών του δέρματος (πχ. ακμή, σμηγματόρροια, αλλεργική δερματίτιδα, φαγούρα και πόνο, ψωρίαση, διαταραχές ανάπτυξης τριχών, συστημική σκλήρυνση και καρκίνος).”

Σημείωση: Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές εταιρίες που έχουν και προϊόντα ή σκευάσματα που είναι για επιδερμική χρήση (ή topicals δηλ. τοπικά, όπως ονομάζονται). Μεγάλη είναι επίσης και η γκάμα αυτών των προϊόντων που είναι σε μορφή ελαίου, κρέμας, αλοιφής, βάλσαμου, υγρού κεριού, πάστας, επιθεμάτων και πολλά ακόμα. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και ως προς την περιεκτικότητα και τα είδη των κανναβινοειδών που περιέχονται σε κάθε σκεύασμα. Μάλιστα, τα επιδερμικά σκευάσματα τοπικής εξωτερικής χρήσης έχουν και την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί κάποιος να βρει σε αυτά περιεχόμενα κανναβινοειδή που δεν είναι και τόσο γνωστά, όπως η κανναβιγερόλη, κανναβιχρωμένη κά. Τέλος πολλά επιδερμικά σκευάσματα έχουν και διαδερμική λειτουργία δηλαδή διεισδύουν και μέσα από το δέρμα στους ιστούς που βρίσκονται από κάτω. Γενικά θεωρούνται ως τα πιο ήπιας επίδρασης σκευάσματα κάνναβης και σχεδόν όλα δεν έχουν καμία ευφορική επίδραση (ακόμα και όσο περιέχουν THC) και δεν έχουν αναφερθεί θέματα αλλεργικής αντίδρασης ή αν παρουσιαστεί κάποια αντίδραση από το δέρμα, με την διακοπή της χρήσης σταματούν σχεδόν αμέσως.

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση