(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: PROJECT CBD, “When CBDisn’t enough to treat epilepsy” https://www.projectcbd.org/…/when-cbd-isnt-enough-treat…

By Melinda Misuraca, on June 26, 2019)

Τα ενήλικα άτομα με επιληψία στρέφονται και προς την THC όταν η CBD δεν αρκεί για την περίπτωσή τους.

Το βράδυ μπορεί να βρεις την Chelsea Leyland[1], μια διάσημη 31χρονη Βρετανίδα DJ, να παίζει μπιτάκια σε κάποιο φανταχτερό πάρτι στο Μαϊάμι, ενώ φορά ένα φόρεμα της Simone Rocha που συμπληρώνει την εμφάνισή της μαζί με τα μαλλιά της και τα καστανά της μάτια. Την ημέρα αλλάζει και μετατρέπεται σε μια ακτιβίστρια, ταξιδεύει ανά την χώρα, δίνοντας συνεντεύξεις, μιλώντας σε συνέδρια και γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ και όλα αυτά σχετικά με το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο θέμα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Η Leyland θέλει οι άνθρωποι να γνωρίσουν πώς κατάφερε να ξεπεράσει μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να σε αφήσει ανάπηρο. Πάσχει από επιληψία και έχει καταφέρει να είναι απαλλαγμένη από τις επιληπτικές κρίσεις εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να χρησιμοποιεί φαρμακευτικά προϊόντα. Το μόνο της φάρμακο της είναι η κάνναβη.

[1] “Chelsea Leylandhttp://chelsealeyland.com/bio

Η Leyland θυμάται την ημέρα που ορθά-κοφτά και εντελώς ψυχρά της ανακοινώθηκε ότι πάσχει από επιληψία. Ήταν 15 ετών, κάθονταν στο πίσω κάθισμα του οικογενειακού αυτοκινήτου. Οδηγούσαν στα προάστια του Λονδίνου μέσα από ένα άλσος από δέντρα και το λαμπερό φως του ήλιου τρεμούλιαζε ανάμεσα από τα φύλλα, προκαλώντας παράξενες αισθήσεις στο κεφάλι της. “Ένιωθα τον εγκέφαλό μου κάπως περίεργα και αστεία”, λέει. “Ήταν σαν να γύρναγε σε μια διαφορετική συχνότητα”.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το “περίεργο και αστείο” συναίσθημα στον εγκέφαλό της εξελίχθηκε σε επεισόδια ξαφνικών κινήσεων στα άκρα της, εξελίχθηκε σε επιληπτικές κρίσεις, συχνά το πρωί ενώ η Leyland έτρωγε πρωινό, το μπολ με τα δημητριακά ή το φλιτζάνι τσαγιού, της έπεφταν από το χέρι. (Οι γιατροί αναφέρουν αυτήν την κατάσταση ως μια “flying saucer epilepsy” (επιληψία ιπτάμενων δίσκων), όταν οι πάσχοντες χωρίς να το θέλουν ρίχνουν πιάτα ή σκεύη που κρατούν, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης). Η Leyland τελικά διαγνώστηκε με νεανική μυοκλονική επιληψία (juvenile myoclonic epilepsy), ένας τύπος ιδιοπαθούς γενικευμένης επιληψίας που συνήθως ξεκινά στην εφηβεία. Της συνταγογράφησαν αντιεπιληπτικά φάρμακα των οποίων οι παρενέργειες περιελάμβαναν άγχος, ευερεθιστότητα, οργή και κατάθλιψη. Αλλά οι κρίσεις της συνεχίστηκαν.

Ξαφνικά κάθε τι μοιάζει εξωπραγματικό”

Οι επιληπτικοί έχουν παρομοιάσει τις στιγμές που κυριεύονται από μια κρίση ως σαν “ένας κρύος άνεμος να φυσάει από τα πόδια προς το κεφάλι… όλα ξαφνικά φαίνονται εξωπραγματικά”. Ένα επεισόδιο μπορεί να ξεκινήσει με μια νευρωνική πυρκαγιά στον εγκέφαλο που πυροδοτεί μια εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση διέγερσης και έναν καταρράκτη αλλοιωμένων συμπτωμάτων: οπτικές και ακουστικές διαταραχές, περίεργες γεύσεις και οσμές, διαστολή στις κόρες των ματιών, άκαμπτοι μύες και ανεξέλεγκτοι μύες. Ένας επιληπτικός μπορεί να κάνει εμετό, να φωνάξει, να πέσει και να χάσει την συνείδησή του, ξυπνά μόνο μετά το τέλος του επεισοδίου, χωρίς να θυμάται τίποτα.

Όταν σκεφτόμαστε την επιληψία, φανταζόμαστε ένα άτομο ξαπλωμένο στο έδαφος με το σώμα του να κουνιέται βίαια από σπασμούς, με το στόμα του να αφρίζει και τα μάτια του να έχουν γυρίσει ανάποδα. Τέτοιες γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις ή “τονωτικές-κλωνικές” (tonic-clonic) κρίσεις είναι μόνο μία από τις μυριάδες εκδηλώσεις της επιληψίας, πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις συχνά δεν είναι εμφανείς ή αντιληπτές σε άλλους. Αυτή η κρυφή πλευρά της επιληψίας καθιστά συχνά ιδιαίτερα δύσκολη την θεραπεία, καθώς υπάρχουν αναδρομές, μεταβολές της διάθεσης, αποσυνδεδεμένα συντριπτικά déjà vu, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλειες μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές.

Το επακόλουθο ενός επιληπτικού επεισοδίου αφήνει συχνά το άτομο εξαντλημένο για μέρες, με αϋπνία, πόνο και μια αίσθηση ομίχλης στον εγκέφαλο. “Αισθάνθηκα εντελώς ηλίθια”, μας λέει η Leyland για μια τυπικά κακή μέρα μετά από μια κρίση. “Δεν μπορούσα να βρω τις σωστές λέξεις, δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά. Δεν μπορούσα να το ξεπεράσω. Επηρέαζε την δουλειά και την προσωπική μου ζωή”.

Η κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των επιληπτικών ατόμων, όπως και οι ψυχολογικές διαταραχές με κρίσεις πανικού και αγοραφοβία. Υπάρχει επίσης έντονο άγχος. Το άγχος της γνώσης ότι μια κρίση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προκαλέσει μια συνεχή συμπεριφορά φόβου και αποφυγής και αυτά μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε άλλους ανθρώπους. “Νόμιζαν ότι υποκρινόμουν σαν να είμαι μια πολύ ευαίσθητη, πολύτιμη πριγκίπισσα”, μας λέει η Leyland, η οποία συχνά ακύρωνε σχέδια ή ένιωθε τρόμο απέναντι σε νέες καταστάσεις. “Δεν γνώριζαν πόσο καταιγιστικά και ασταμάτητα η επιληψία μπορεί να ελέγξει τις επιλογές κάποιου, για το πώς η ασφάλεια γίνεται κάτι το πρωταρχικό”.

Πάντα σε εγρήγορση

Ο John De Villa καταλαβαίνει πολύ καλά το συντριπτικό άγχος που έρχεται με την επιληψία. Όπως η Leyland, η πρώτη του κρίση συνέβη ενώ οδηγούσε και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αισθάνεται άγχος κάθε φορά που μπαίνει και κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Ο De Villa, τότε 40 ετών, μπήκε στην φρικτή κατάσταση της επιληψίας στις 1 Ιουλίου 2015, όταν ξαφνικά ένιωσε “περίεργα και αστεία” και παρατήρησε μια παράξενη γεύση στο στόμα του. Η σύζυγός του Maxine και τα δύο σκυλιά του ράτσας Shih Tzu, Prince και Kobe, πήγαιναν μαζί του. Έκανε στην άκρη το αυτοκίνητό του και έπαθε μια μεγάλη κρίση. Ένιωσα σαν “ο εγκέφαλός μου απλώς να πέταξε έξω από το σώμα μου”, εξήγησε ο De Villa.

Μέχρι εκείνη την ημέρα, ο De Villa, ένας Καναδός με ξυρισμένο κεφάλι και εύκολο χαμόγελο, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας. Σε μια στιγμή όλα άλλαξαν. Τώρα ήταν ξαπλωμένος, ανίκανος να περπατήσει μέχρι το μπάνιο ή με το να ρίχνει ξαφνικά από τα χέρια του ένα ποτήρι με νερό. Δεν μπορούσε καν να σχηματίσει μια πλήρη πρόταση. Η Maxine τρομοκρατήθηκε. Ακόμα και το ζευγάρι των σκύλων ήξερε ότι κάτι δεν πήγε καλά. Τα Prince και Kobe βρισκόταν στο πλευρό του De Villa, προσέχοντας τον και γλείφοντας το πρόσωπό του κάθε φορά που είχε μια κρίση.

Ωστόσο, δεκάδες ιατρικά τεστ και εξετάσεις δεν αποκάλυψαν τίποτα ασυνήθιστο. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να βγάλουν κάποια άκρη μέχρι που ένας νευρολόγος ρώτησε τον De Villa για το ποιο είναι το επάγγελμα του. Είπε ότι ήταν ένας πρώην επιτηρητής ασφαλείας κατά των παραβιάσεων σε εταιρεία πληροφορικής, ο De Villa είχε εργαστεί σε μια εξαιρετικά αγχωτική δουλειά. “Για χρόνια κοιμόμουν σπάνια για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε φορά”, λέει. “Ήμουν πάντα σε εγρήγορση”.

Ο νευρολόγος είχε δει παρόμοιες περιπτώσεις όπου χρόνια έντονης εργασίας προκάλεσαν τόσο μεγάλη καταστροφή στον εγκέφαλο που ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια διαταραχή επιληψίας. Έτσι, συνταγογράφησαν στον De Villa να παίρνει δώδεκα διαφορετικά αντιεπιληπτικά φάρμακα. Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία περιελάμβαναν εξαιρετικά εθιστικές βενζοδιαζεπίνες, μείωσαν τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων που αντιμετώπισε, αλλά τον μετέτρεψαν επίσης και σε ένα “πραγματικό ζόμπι”. Δεν μπορούσε να δουλέψει, δεν μπορούσε να οδηγήσει, δεν μπορούσε να περπατήσει ή να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Η σύζυγος του De Villa ξαφνικά βρέθηκε να έχει τον ρόλο μιας πλήρους απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμας και κηδεμόνα. Σίγουρα, ο σύζυγός παρέμενε ζωντανός από τα φάρμακα, αλλά η ζωή τους ήταν ένα χάος.

Καλύτερα σαν νεκρός πάρα νεκρός;

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, ένα άτομο που έπασχε από επιληψία θεωρούνταν ευλογημένο από μια θεϊκή δύναμη ή καταραμένο από τον διάβολο (πιο συχνά, το τελευταίο). Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μόνο οι θεοί μπορούσαν να θεραπεύσουν αυτήν την “ιερή” διαταραχή. Στην Μεσαιωνική Ευρώπη, τα τελετουργικά του εξορκισμού με λιβάνι έγιναν το φάρμακο για τις επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες θεωρούνταν ως μια μορφή δαιμονικής κατοχής.

Με την πάροδο των αιώνων, διάφορες θεραπείες για τις επιληπτικές κρίσεις χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά ως κάποιες-φορές-επιτυχημένες-άλλα-τις-περισσότερες-φορές-αποτυχημένες πρακτικές και φάρμακα, όπως, λίθιο, αρσενικό, τερεβινθίνη, όπιο και μορφίνη. Στη συνέχεια, υπήρχε ο νιτρικός άργυρος (το οποίο χρωμάτιζε το δέρμα μπλε-γκρι), ακολουθούμενος στα μέσα του 1800 από τις ανακαλύψεις του βρωμιούχου καλίου και της φαινοβαρβιτάλης. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες ήταν χρήσιμες για την εξουδετέρωση των επιληπτικών κρίσεων, αλλά επίσης προκαλούσαν εμετό, ίλιγγο, σιελόρροια, καταστροφή του συκωτιού και “νέκρωση” των αισθήσεων.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τον 19ο αιώνα, τα άτομα με επιληψία έπαιρναν βαριά ηρεμιστικά, περιορίζονταν στα σπίτια τους, δένονταν και τους αφαιρούσαν χειρουργικά τμήματα των κρανίων τους. Στα αρσενικά άτομα με επιληψία ενίοτε γινόταν και ευνουχισμός (λόγω της υποψίας που υπήρχε ότι υπάρχει συσχέτιση επιληψίας με τον αυνανισμό). Σήμερα η πιο κοινή μορφή θεραπείας είναι η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ηρεμιστικά.

Ενώ τα ισχυρά αντιεπιληπτικά φάρμακα (anti-epileptic drugs, AEDs) υπήρξαν σωτήρια για πολλούς, δεν αποτελούν μια θεραπεία και έχουν πολλά μειονεκτήματα. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των AEDsπεριλαμβάνουν συνεχή αίσθηση κόπωσης, υπνηλία, ίλιγγο, ναυτία, ακραίες αλλαγές στην διάθεση και αύξηση βάρους. Η μακροχρόνια χρήση σχετίζεται με μεταβολικές αλλαγές, ηπατική νόσο, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωση, ορμονικές ανωμαλίες, διαταραχές στην όραση, πέτρες στα νεφρά, μειωμένα αιμοπετάλια και προβλήματα με το πάγκρεας. Και αυτό ήταν το προδιαγεγραμμένο μέλλον για τους John De Villa και Chelsea Leyland.

Δεν είναι μαγεία”

Ως νεαρή ενήλικας με επιληψία, η Leyland επαναστάτησε ενάντια στην ανησυχία της, στην εμμονή της με την ασφάλεια. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε μια καριέρα ως DJ και έριξε τον εαυτό της μέσα σε έντονες, συχνά τρομακτικές καταστάσεις ως έναν τρόπο αντίδρασης στην κατάστασή της και στην άρνησή της να την αφήσει να την ορίζει. Όμως, η συνεχής διέγερση, η ξαγρύπνια και το jet lag σε συνδυασμό με τα έντονα καταπραϋντικά αποτελέσματα των AEDs, ήταν κάτι το πολύ υπερβολικό. Η προσπάθεια να φτιάξετε μια φυσιολογική ζωή ενώ βρισκόταν σε μια συνεχή μάχη με την επιληψία είχε ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

Η Leyland προσπάθησε να διατηρήσει τη φιλόδοξη σταδιοδρομία της ενώ αντιμετώπιζε τα συμπτώματα της επιληψίας της και τις τρομερές παρενέργειες των φαρμάκων. Στη συνέχεια, μια μέρα το 2016, με την παρότρυνση ενός φίλου, δοκίμασε ένα εκχύλισμα CBD που προέρχονταν από κλωστική / βιομηχανική κάνναβη (hemp). Έζησε μια άμεση, θετική αλλαγή στην υγεία της. “Σκέφτηκα: ‘Έτσι πρέπει να είναι όταν δεν έχεις επιληψία’”, θυμάται η Leyland. “Η CBD μου επέτρεψε να αισθάνομαι πιο φυσιολογική”.

[2] “CBD Oil: An Introduction” (Έλαιο CBD: Μια εισαγωγική παρουσίαση) https://www.projectcbd.org/node/1080/

Για αρκετούς μήνες, πειραματίστηκε με διαφορετικά προϊόντα πλούσια σε CBD, τόσο από κλωστική / βιομηχανική κάνναβη (hemp) όσο και από κάνναβη, είτε πλήρους φάσματος είτε και απομονωμένη, μεταβάλλοντας τις δόσεις ανάλογα με αυτό που της φαινόταν να λειτουργεί καλύτερα. Η Leyland χρησιμοποίησε την CBD για να απογαλακτιστεί από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αλλά μετά την αρχική της βελτίωση σε ένα σχήμα με CBD, εξακολουθούσε να αγωνίζεται με την αϋπνία, την κόπωση και τα γνωστικά προβλήματα, καθώς και με έντονο πόνο από ενδομητρίωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ζώντας στη Νέα Υόρκη, η Leyland πιστοποιήθηκε ως ένας ασθενής με δυνατότητα ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Το 2018, πήγε σε ένα δημόσιο ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης στο Μανχάταν και πήρε ένα προϊόν κάνναβης πλούσιο σε φυτική CBD που περιείχε επίσης και ένα υγιές ποσοστό από THC. Παρατήρησε πιο έντονα αποτελέσματα αμέσως. “Τα πάντα τα ένιωθα πιο έντονα”, δήλωσε η Leyland στο Project CBD. “Ήταν σαν να βρήκα το κομμάτι που έλειπε από το παζλ”.

Ο πειραματισμός της Chelsea Leyland με διαφορετικές αναλογίες στα ποσοστά περιεκτικότητας σε CBD και THC απέδωσε. Ο ύπνος της βελτιώθηκε, το ίδιο έκανε και το έντερο της. Οι κρίσεις της μπήκαν σε ύφεση. Με την THC στο μείγμα, όλα τακτοποιήθηκαν σε μια καλύτερη διευθέτηση και μπήκαν σε έναν καλύτερο δρόμο.Αυτές τις μέρες, η Leyland λέει ότι η υγεία της είναι στα καλύτερα της, έτσι που δεν ήταν εδώ και χρόνια.

Το να βρει απλά ένα χάπι δεν ήταν ποτέ η απάντηση για την Leyland, ούτως ή άλλως. Προτιμά μια πιο ολιστική προσέγγιση[3]. “Πρέπει να κάνω την προσπάθεια μου”, λέει. “Μένω μακριά από την ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες. Κάνω άσκηση και βελονισμό. Χρησιμοποιώ κάνναβη κάθε μέρα για την επιληψία και επίσης αντιμετωπίζω ταυτόχρονα και τις άλλες παθήσεις μου. Χρησιμοποιώ εκχυλίσματα, χρησιμοποιώ σκευάσματα τοπικής χρήσης και υπόθετα. Δεν είναι μαγεία. Αυτά είναι και πραγματικά και αποτελεσματικά”.

[3] “CBD, The Entourage Effect & The Microbiome” (Η CBD, η συνδυαστική επίδραση & το μικροβίωμα) https://www.projectcbd.org/node/1046/

Η υπόσχεση της CBD

Η χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία των εγκεφαλικών διαταραχών ανάγεται πολύ πίσω στον χρόνο. Τα αρχαία κείμενα της Ασσυρίας αναφέρουν την κάνναβη ως θεραπεία για την ανακούφιση του “Hand of Ghost”, όπως ήταν τότε γνωστή η επιληψία. Πηγαίνοντας με ένα άλμα μέσα στον χρόνο στο 1842: ο περίφημος Ιρλανδός χειρουργός William O’Shaughnessy περιέγραψε το “gunjah” ή την “Indian hemp”ως “μια θεραπεία ενάντια στους σπασμούς με μεγάλη αξία”. Και το 1860, η Ohio Medical Society περιελάμβανε τους “παιδικούς σπασμούς” και την “επιληψία” μεταξύ των πολλών ενδείξεων που ανταποκρίνονται καλά στα βάμματα κάνναβης. Αυτές οι θεραπείες ήταν ευρέως διαθέσιμες στις ΗΠΑ μέχρι το 1937, όταν η “μαριχουάνα” έγινε ουσιαστικά παράνομη με τον φορολογικό νόμο Marihuana Tax Act.

Η γνώση των πολλών θεραπευτικών χρήσεων της κάνναβης σύντομα χάθηκε στο παρασκήνιο, ένα θύμα της προπαγάνδας του reefer madness[4] και της ομοσπονδιακής απαγόρευσης. Έμεινε στο περιθώριο για μισό αιώνα, η κάνναβη θα εμφανιστεί ξανά ως μια επείγουσα θεραπευτική επιλογή κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS. Η πολιτεία Golden State πρωτοστάτησε το 1996 όταν νομιμοποίησε τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Η ιατρική χρήση της κάνναβης έγινε ένα μεταδοτικά δημοφιλές πολιτικό ζήτημα. Η τυχαία ανακάλυψη φυτών πλούσιων σε CBD[5] στη Βόρεια Καλιφόρνια το 2009 τόνισε μια πολιτιστική μετατόπιση υπέρ της κάνναβης που είχε ήδη γίνει ελκυστική σε όλη τη χώρα.

[4] “The Origins Of Reefer Madness” (Οι ρίζες του Reefer Madness) https://www.projectcbd.org/node/218/

[5] “CBD-Rich Strains” (Ποικιλίες πλούσιες σε CBD) https://www.projectcbd.org/medicine/cbd-rich-strains

Το καλοκαίρι του 2013, το CNN δημοσίευσε ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ[6] από τον Sanjay Gupta σχετικά με το πλούσιο σε CBD έλαιο κάνναβης που κάνει θαύματα στα παιδιά που υποφέρουν από καταστροφικές διαταραχές επιληπτικών κρίσεων στο Κολοράντο. Η CBD έγινε άμεσα ένας ιατρικός ροκ σταρ. Επιπλέον, η CBD δεν είναι μεθυστική όπως η THC και δεν έκανε τα παιδιά να αισθάνονται ευφορικότητα. Η προοπτική να επωφεληθεί κάποιος θεραπευτικά από την κάνναβη χωρίς να χρειάζεται να την καπνίσει ή να έχει ευφορικότητα, θα αποδειχθεί ακαταμάχητη για πολλούς ανθρώπους. Ακολούθησε ένα νομοθετικό αδιέξοδο καθώς η μια πολιτεία μετά την άλλη στις ΗΠΑ ψηφίζουν νόμους για την CBD, που νομιμοποιούν τα εκχυλίσματα CBD που προέρχονται από κλωστική / βιομηχανική κάνναβη με λίγο ή και καθόλου THC. Ο FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ στις ΗΠΑ) ενέκρινε τελικά την κυκλοφορία του Epidiolex[7] ως ένα φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει απομονωμένη CBD με ενδείξεις για την χρήση του σε δύο είδη παιδικής επιληψίας.

[6] “Dr. Gupta’s Traveling Medicine Show” (Το περιοδεύων ιατρικό σόου του Dr. Gupta) https://www.projectcbd.org/node/205/

[7] “When Is Cbd Legal And When Isn’t It?” (Πότε η CBD είναι νόμιμη και πότε είναι παράνομη;) https://www.projectcbd.org/politics/when-cbd-legal-and-when-isnt-it

Πύλη προς την THC

Ο John De Villa είχε διαβάσει για την κάνναβη πλούσια σε CBD και, απεγνωσμένος για ανακούφιση, αποφάσισε να την δοκιμάσει. Ήταν το 2015 και εκείνη την στιγμή η κάνναβη ήταν ακόμα παράνομη στον Καναδά, αλλά κατάφερε να αποκτήσει ένα πλούσιο σε CBD πλήρους φάσματος εκχύλισμα κάνναβης στη μαύρη αγορά, ένα που δεν περιείχε κάποια διακριτή ποσότητα σε THC. Τα αποτελέσματα ήταν αισθητά σχεδόν αμέσως. Άρχισε να έχει λιγότερες κρίσεις. ΗCBD φάνηκε να κάνει τα άλλα φάρμακά του να λειτουργούν καλύτερα, οπότε έπρεπε να πάρει λιγότερο από αυτά που τον έκαναν να νιώθει τόσο άσχημα.

Ωστόσο, μετά από αρκετούς μήνες προόδου, ο De Villa ανέπτυξε κάποιου είδους ανοχή[8] στην κανναβιδιόλη και αυτή σταμάτησε να λειτουργεί. Προσπάθησε να κάνει κάποιου είδους επανεκκίνηση κάνοντας περιοδικά κάποια διαλείμματα από την λήψη της CBD, οπότε οι επιληπτικές κρίσεις επέστρεψαν. Αλλά ήταν αποφασισμένος να μην επιστρέψει πίσω στην πολυφαρμακία. Οι περίοδοι επανα-ευαισθητοποίησης ήταν βάναυσες. Για την πλήρη αποτοξίνωση από τα εθιστικά AEDs, χρειάστηκαν οκτώ μήνες με “εφίδρωση, τρόμο, λαχτάρα και απώλεια όρεξης”, λέει ο De Villa. “Δύο φορές σχεδόν τα παρατήρησα”.

[8] “CBD& Cannabis Dosing” (Η δοσολογία της CBD & της κάνναβης) https://www.projectcbd.org/how-to/cbd-dosage-guide

Αυτό που βοήθησε κυρίως τον De Villa κατά τη διάρκεια της περιόδου στην rehab hell (κόλαση της αποκατάστασης) ήταν όταν πρόσθεσε λίγη THC στο πλούσιο σε CBD σχήμα κάνναβης. Αρχικά ο De Villa ήξερε αυτό που ξέρουν λανθασμένα όλοι για την κάνναβη και την ευφορικότητα που επιφέρει, αλλά πλέον ήταν απελπισμένος για οτιδήποτε θα μπορούσε να αποκαταστήσει το αίσθημα της κανονικότητας που είχε αρχικά επιτύχει με την χρήση μόνο της CBD. Η THC αποδείχτηκε τελικά ένας παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι. Μόλις απαλλάχθηκε από τα φάρμακα, “ήταν σαν να αποτραβήχτηκε η ομίχλη. Τελικά ένιωσα καθαρός και λειτουργικός ξανά”, εξήγησε. Οι επιληπτικές κρίσεις σταμάτησαν και μέχρι σήμερα ο De Villa δεν είχε άλλο επιληπτικό επεισόδιο. Ενισχυμένος με την καθημερινή πρόσληψη CBD-THC, έχει απαλλαχθεί από τους σπασμούς για τέσσερα χρόνια τώρα και συνεχίζει, ελπίζοντας ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Αυτές τις μέρες ο De Villa χρησιμοποιεί εκχύλισμα κάνναβης πλήρους φάσματος με αναλογία CBD-THC 4:1 κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως καταναλώνει ένα προϊόν που κυριαρχεί η THC την νύχτα για τον ύπνο. Περιστασιακά, θα αναζητήσει ένα ακατέργαστο προϊόν πλούσιο σε THCA, το όξινο κανναβινοειδές που είναι ο πρόδρομος της THC, το οποίο φαίνεται επίσης να έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και επίσης δεν είναι και μεθυστικό. Η σύζυγος του De Villa και οι μετανάστες από τις Φιλιππίνες γονείς του, (και οι δύο τους γύρω στα 70 τους πλέον) χρησιμοποιούν επίσης την κάνναβη, η οποία βοήθησε στη μείωση της μεγέθυνσης του προστάτη του πατέρα του τόσο ριζικά, ώστε οι γιατροί του σοκαρίστηκαν. Ακόμη και τα σκυλιά του, Kobe και Prince λαμβάνουν μια ημερήσια δόση τροφής για σκύλους με έγχυση CBD.

Μένοντας στον στόχο

Η Leyland και ο De Villa αισθάνονται βαθιά ευγνώμονες για την ανακούφιση που έχουν πάρει από το έλαιο κάνναβης πλήρους φάσματος[9] και μοιράζονται την επιθυμία να βοηθήσουν και άλλους που αγωνίζονται αντιμέτωποι με τις επιληπτικές κρίσεις. Ο De Villa δημοσίευσε με θάρρος την ιστορία του προτού η κάνναβη γίνει νόμιμη στον Καναδά και συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη και πληροφορίες σε άτομα που πάσχουν από επιληψία, ενώ διευθύνει δύο επιχειρήσεις από το σπίτι με τη Maxine και τα τετράποδα τους, έχοντας μάθει με σκληρό τρόπο το πώς να διατηρεί τα επίπεδα του άγχους χαμηλά. Η Leyland ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου της εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους για την CBD και την ιατρική χρήση της κάνναβης.

[9] “Full Spectrum” (Πλήρους φάσματος) https://www.projectcbd.org/cannabis-terms/full-spectrum

Όταν ταξιδεύει, η Leyland έχει πρόσβαση σε διάφορα προϊόντα κάνναβης σε πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει το βότανο. Αλλά δεν μπορεί να φέρει καμία μορφή κάνναβης μαζί της όταν επιστρέφει στο Λονδίνο για να επισκεφτεί την αδερφή της Tamsin, η οποία είναι επίσης επιληπτική. Η Tamsin πάσχει από σοβαρή νευρολογική διαταραχή που εκδηλώνεται με μια έκρηξη από 100 επιληπτικές κρίσεις ημερησίως. Αυτή τη στιγμή ζει έξω από το Λονδίνο σε ένα ίδρυμα της National Health Service.

Η Leyland πιστεύει ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει την Tamsin, αλλά στην Μεγάλη Βρετανία είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει κάποιος μια συνταγή για την κάνναβη[10]. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο λίγοι επίσημα εγκεκριμένοι ασθενείς που μπορούν να κάνουν ιατρική χρήση της κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εγκεκριμένη κάνναβη από την κυβέρνηση είναι πολύ ακριβή, με μέσο όρο περίπου κόστος κοντά στις 30 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Κατά συνέπεια, πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στη μαύρη αγορά για να προμηθευτούν ακατάλληλη κάνναβη σε φθηνότερη τιμή.

[10] “No Argument Here” (Καμιά αντίθεση εδώ) https://www.projectcbd.org/node/1065/

Δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο βάμματος CBD από τις ΗΠΑ”, λέει η Leyland, η οποία πιστεύει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να αναζητούν κάνναβη από παράνομες πηγές. Πιστεύει ότι είναι εξωφρενικό τα άτομα που πάσχουν από ασθένεια να μην έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να “πειραματιστούν” με προϊόντα που δεν έχουν κανέναν έλεγχο, που μπορεί να μην έχουν φτιαχτεί ή παρασκευαστεί σωστά και που μπορεί να μην περιέχουν το κατάλληλο περιεχόμενο ή προφίλ κανναβινοειδών που χρειάζονται.

Η ιστορία δύο αδελφών με επιληψία, η μία διάγει μια ζωντανή, παραγωγική ζωή και η άλλη να είναι σε μια κατάσταση που προς το παρόν δεν έχει πολλές ελπίδες για βελτίωση, βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου της Leyland. Εκτός από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της, CBD for Epilepsy, η Chelsea συνεργάζεται και σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Separating the Strains”, το οποίο ακολουθεί τις αδερφές Leyland και στοχεύει να παρουσιάσει περισσότερα από τα απλώς ανέκδοτα στοιχεία για το πώς η κάνναβη βοήθησε άτομα με επιληψία και ασθενείς με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Το ντοκιμαντέρ θα διερευνήσει την τρέχουσα κατάσταση στην επιστήμη, καθώς και μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας, με έμφαση στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και, κυρίως, στην εύκολη πρόσβαση των ασθενών. Ελπίζει ότι το ντοκιμαντέρ θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν χρησιμοποιούν την κάνναβη για λόγους υγείας. Ο απώτερος στόχος της είναι να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η κάνναβη μου έχει δώσει πίσω τη ζωή μου”, λέει η Leyland. “Με έβγαλε από τα φαρμακευτικά προϊόντα και μου έδωσε την δυνατότητα να μπορώ να κοιμηθώ ξανά και περνάω τις μέρες μου χωρίς να φοβάμαι τον φόβο ότι θα μπορούσα να έχω μια κρίση. Είναι πραγματικά το πιο επιτυχημένο φάρμακο για την κατάστασή μου. Και πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την αδερφή μου. Μόλις αποκτήσουμε πρόσβαση για αυτήν και για άλλους πάσχοντες, οι επιληπτικές κρίσεις θα μειωθούν και η ποιότητα ζωής τους θα βελτιωθεί”.

Η Leyland αντιλαμβάνεται ότι αυτό που λειτουργεί για έναν επιληπτικό ασθενή μπορεί να μην λειτουργεί για άλλους. Αλλά χωρίς νόμιμη, ασφαλή και προσιτή πρόσβαση σε μια σειρά θεραπειών με κάνναβη (και όχι μόνο με CBD) ασθενείς όπως η αδερφή της δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αν μπορούν να επωφεληθούν από το έλαιο κάνναβης. Είναι μια τραγική κατάσταση ζωής ή θανάτου που τόσο η Leyland όσο και ο De Villa κατάφεραν να ξεπεράσουν με τη βοήθεια της κάνναβης. Γνωρίζοντας τι σημαίνει να στοιχειώνεσαι από την επιληψία, δεν θα ξαποστάσουν έως ότου όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν την επιληψία να έχουν παρόμοια εικόνα στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν και οι δύο τους. Για αυτούς τους δύο, αυτός ο στόχος είναι κάτι για το όποιο αξίζει να παλέψουμε όλοι μας.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

* Gowers, W.R. “Epilepsy and other chronic convulsive diseases: their causes, symptoms, & treatment” (Επιληψία και άλλες χρόνιες ασθένειες με σπασμούς: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία τους) London: Churchill. (1881).

https://collections.nlm.nih.gov/…/100…/PDF/100954847.pdf

* Temkin, Owes. “The falling sickness: A history of epilepsy from the Greeks to the beginnings of modern neurology” (Η ασθένεια πτώσης: Μια ιστορία της επιληψίας από τους Έλληνες έως τις αρχές της σύγχρονης νευρολογίας) Baltimore: Johns Hopkins Press. (1945).

https://books.google.gr/…/The_Falling_Sickness.html…

* Hebel. E.L. “Marihuana: The First Twelve Thousand Years” (Κάνναβη: Τα πρώτα δώδεκα χιλιάδες χρόνια) New York: Springer Science & Business Media.(2013).

https://www.springer.com/gp/book/9780306404962

* Ethan B Russo “Cannabis and epilepsy: An ancient treatment returns to the fore” (Κάνναβη και επιληψία: Μια αρχαία θεραπεία επιστρέφει στο προσκήνιο) Epilepsy Behav. 2017 May;70(Pt B):292-297.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27989385/

Περίληψη

Η κάνναβη έχει συσχετιστεί με τη θεραπεία της επιληψίας καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας και εάν και αναφέρονται σε αυτήν ως το ‘hand of ghost’ οι αρχαίες πηγές της Ασσυρίας, θεωρούνται αξιόπιστες πηγές και αυτή η σχέση διαρκεί εδώ και τέσσερις χιλιετίες. Μια παράδοση της χρήσης συνεχίστηκε στην αραβική ιατρική και στην πρακτική της Αγιουρβέδας στην Ινδία, η οποία οδήγησε, με τη σειρά της, σε πρώιμα πειράματα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική με την ‘ινδική κάνναβη’. Η έλλειψη τυποποίησης, τα ζητήματα βιοδιαθεσιμότητας και, τελικά, η απαγόρευση ήταν όλοι οι παράγοντες στα φάρμακα με βάση την κάνναβη που συνέβαλαν στο να μην διατηρηθεί η κύρια χρήση της στη θεραπεία των κρίσεων, αλλά η έρευνα επαναλήφθηκε την δεκαετία του ‘70 με ενδιαφέρουσες ενδείξεις να έχουν καταγραφεί τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό περιβάλλον. Οι πρώτες περιπτωσιολογικές μελέτες έδειξαν υπόσχεση, αλλά δεν είχαν επαρκή αυστηρότητα. Η επανάληψη της έρευνας σε συνδυασμό με έναν μαζικό πειραματισμό από οικογένειες ασθενών με επιληψία έχει οδηγήσει σε έντονο ενδιαφέρον για φάρμακα με βάση την κάνναβη για τη θεραπεία της για άλλη μια φορά, με μεγαλύτερη έμφαση στην κανναβιδιόλη, αλλά και με πρόσθετη έρευνα για την τετραϋδροκανναβινόλη, το τετραϋδροκανναβινολικό οξύ και άλλα φυτοκανναβινοειδή. Αυτό το άρθρο είναι μέρος ενός Ειδικού τεύχους με τίτλο ‘Cannabinoids and Epilepsy’ (Κανναβινοειδή και Επιληψία)”.

* Simona Lattanzi, Francesco Brigo, Claudia Cagnetti, Eugen Trinka, Mauro Silvestrini “Efficacy and Safety of Adjunctive Cannabidiol in Patients with Lennox-Gastaut Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis” (Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της προσθήκης λήψης της κανναβιδιόλης σε ασθενείς με σύνδρομο Lennox-Gastaut: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) CNS Drugs. 2018 Oct;32(10):905-916.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30132269/

Περίληψη

Ιστορικό: Το Σύνδρομο Lennox-Gastaut (Lennox-Gastaut syndrome, LGS) είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή επιληπτική εγκεφαλοπάθεια και οι διαθέσιμες παρεμβάσεις δεν ελέγχουν τις επιληπτικές κρίσεις στους περισσότερους ασθενείς. Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια σημαντική χημική ουσία της κάνναβης, η οποία έχει αντιεπιληπτικές ιδιότητες και διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης σε σύγκριση με άλλα εγκεκριμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα (antiepileptic drugs, AEDs).

Στόχος: Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της CBD ως συμπληρωματικής θεραπείας για επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς με LGS χρησιμοποιώντας μετα-αναλυτικές τεχνικές.

Μέθοδοι: Προσδιορίστηκαν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, μονά ή διπλά τυφλές δοκιμές. Τα κυριότερα αποτελέσματα περιελάμβαναν την μείωση κατά 50% στην βασική γραμμή της συχνότητας των κρίσεων με πτώση ή χωρίς πτώση και την επίπτωση της απόσυρσης της θεραπείας και των ανεπιθύμητων παρενεργειών (adverse events, AΕs). Οι λόγοι κινδύνου (risk ratios, RR) με διαστήματα εμπιστοσύνης (confidence intervals, CIs) 95%, εκτιμήθηκαν μέσω της μεθόδου αντίστροφης απόκλισης.

Αποτελέσματα: Περιλήφθηκαν δύο δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 396 συμμετέχοντες. Ασθενείς που παρουσίασαν μείωση κατά 50% στην συχνότητα κρίσεων με πτώση κατά τη διάρκεια της θεραπείας ήταν 40,0% με CBD και 19,3% με εικονικό φάρμακο [RR 2,12 (95% CI 1,48-3,03), p <0,001]. Το ποσοστό της συχνότητας των κρίσεων χωρίς πτώση μειώθηκε κατά 50% ή περισσότερο στο 49,4% των ασθενών στην CBD και 30,4% στα άτομα με το εικονικό φάρμακο [RR 1,62 (95% CI 1,09-2,43), p= 0,018]. Το RR για την απόσυρση από την CBD ήταν 4,93 (95% CI 1,50-16,22, p = 0,009). Το RR για την ανάπτυξη οποιασδήποτε ΑΕ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με CBD ήταν 1,24 (95% CI 1,11-1,38, p <0,001). Οι ΑΕs που σχετίζονται σημαντικά με την CBD ήταν υπνηλία, μειωμένη όρεξη, διάρροια και αυξημένες αμινοτρανσφεράσες στον ορό.

Συμπεράσματα: Η επιπρόσθετη CBD είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων και υψηλότερο ποσοστό ΑΕs από το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με LGS που εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις ανεξέλεγκτες από ταυτόχρονα χορηγούμενα AEDs”.

* Orrin Devinsky, Maria Roberta Cilio, Helen Cross, Javier Fernandez-Ruiz, Jacqueline French, Charlotte Hill, Russell Katz, Vincenzo Di Marzo, Didier Jutras-Aswad, William George Notcutt, Jose Martinez-Orgado,Philip J. Robson, Brian G. Rohrback, Elizabeth Thiele, Benjamin Whalley, Daniel Friedman “Cannabidiol: Pharmacology and potential therapeutic role in epilepsy and other neuropsychiatric disorders” (Κανναβιδιόλη: Φαρμακολογία και πιθανός θεραπευτικός ρόλος στην επιληψία και σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές) Epilepsia.2014 Jun;55(6):791–802.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707667/

Περίληψη

Σκοπός: Να παρουσιάσει μια περίληψη των τρεχόντων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το κανναβινοειδές κανναβιδιόλη (CBD), σχετικά με τη συνάφειά τους με την επιληψία και με άλλες επιλεγμένες νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Μέθοδοι: Συνοψίζουμε τις παρουσιάσεις από ένα συνέδριο στο οποίο προσκεκλημένοι συμμετέχοντες εξέτασαν σχετικές πτυχές της φυσιολογίας, των μηχανισμών δράσης, της φαρμακολογίας και των δεδομένων από μελέτες με ζωικά μοντέλα και ανθρώπινα υποκείμενα.

Αποτελέσματα: Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών από την αρχαιότητα. Η Δ9-THC είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό και η κανναβιδιόλη (CBD) είναι το σημαντικότερο μη ψυχοδραστικό συστατικό στην κάνναβη. Η κάνναβη και η Δ9-THC είναι αντισπασμωδικά στα περισσότερα ζωικά μοντέλα, αλλά μπορεί να προκαλούν σπασμούς σε ορισμένα υγιή ζώα. Τα ψυχοτρόπα αποτελέσματα της Δ9-THC περιορίζουν την ανεκτικότητα. Η CBD είναι αντισπασμωδική σε πολλά ζωικά μοντέλα μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σε χρόνια μοντέλα. Οι αντιεπιληπτικοί μηχανισμοί της CBD δεν είναι γνωστοί, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν επιδράσεις στον ισορροπημένο μεταφορέα νουκλεοσιδίων, στον ορφανό υποδοχέα G-πρωτεΐνης GPR55, στον παροδικό δυναμικό υποδοχέα του καναλιού μελαστατίνης τύπου 8, στον υποδοχέα 5-HT1a, στους υποδοχείς α3 και α1 γλυκίνης και στον παροδικό δυναμικό υποδοχέα του καναλιού τύπου 1 της ακυρίνης. Η CBD έχει νευροπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η CBD φαίνεται να είναι καλά ανεκτή στους ανθρώπους, αλλά οι μικρές και μεθοδολογικά περιορισμένες μελέτες της CBD στην ανθρώπινη επιληψία ήταν ασαφείς. Πιο πρόσφατες ανεκδοτικές αναφορές για υψηλής αναλογίας CBD προς Δ9-THC κάνναβη ισχυρίστηκαν αποτελεσματικότητα, αλλά οι μελέτες δεν ελέγχθηκαν.

Σημασία: Η CBD ενέχει την διεξαγωγή έρευνας για την επιληψία και άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως το άγχος, η σχιζοφρένεια, ο εθισμός και η νεογνική υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια. Ωστόσο, δεν έχουμε δεδομένα από καλά τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες, διπλά τυφλές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απομονωμένης CBD για οποιαδήποτε διαταραχή. Προβλέπεται αρχική ανοχή στη δόση και τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες διπλά-τυφλής εστίασης με στόχο σε πληθυσμούς ανθεκτικής στην αντιμετώπιση επιληψίας, όπως σε ασθενείς με Σύνδρομα Dravet και Lennox-Gastaut. Μπορούν επίσης να δικαιολογηθούν δοκιμές σε άλλες ανθεκτικές στη θεραπεία επιληψίες”.

* Evan C Rosenberg, Richard W Tsien, Benjamin J Whalley, Orrin Devinsky “Cannabinoids and Epilepsy” (Κανναβινοειδή και επιληψία) Neurotherapeutics. 2015;12:747–768.

https://link.springer.com/article/10.1007/s13311-015-0375-5

Περίληψη

Η κάνναβη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την θεραπεία επιληπτικών κρίσεων. Πρόσφατες ανεκδοτικές αναφορές, συσσώρευση δεδομένων ζωικών μοντέλων και μηχανιστικές γνώσεις έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για τις αντιεπιληπτικές θεραπείες με βάση την κάνναβη. Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάζουμε την τρέχουσα κατανόηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, χαρακτηρίζουμε τα προ- και αντι- σπασμωδικά αποτελέσματα των κανναβινοειδών [πχ. της Δ9-τετραϋδροκανναβινόληςκαι της κανναβιδιόλης(CBD)] και επισημαίνουμε επιστημονικά στοιχεία από προ-κλινικές και κλινικές δοκιμές κανναβινοειδών στην επιληψία. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η CBD δεν έχει ψυχοδραστικές επιδράσεις στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα ώστε να μπορεί να παρέχει μια καλά ανεκτή, πολλά υποσχόμενη θεραπευτική αγωγή για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, ενώ η κάνναβη πλήρους φάσματος μπορεί να συμβάλει και να μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις. Τέλος, συζητάμε τα αποτελέσματα μιας νέας πολυκεντρικής, ανοιχτής μελέτης που χρησιμοποιεί CBD σε έναν πληθυσμό με επιληψία ανθεκτική στη θεραπεία. Συνολικά, επιδιώκουμε να αξιολογήσουμε την τρέχουσα κατανόηση των κανναβινοειδών στην επιληψία και να καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές βασικές επιστημονικές και κλινικές μελέτες”.

* Ethan B Russo, Hong-En Jiang, Xiao Li, Alan Sutton, Andrea Carboni, Francesca del Bianco, Giuseppe Mandolino, David J Potter, You-Xing Zhao, Subir Bera, Yong-Bing Zhang, En-Guo Lü, David K Ferguson, Francis Hueber, Liang-Cheng Zhao, Chang-Jiang Liu, Yu-Fei Wang, Cheng-Sen Li “Phytochemical and genetic analyses of ancient cannabis from Central Asia” (Φυτοχημικές και γενετικές αναλύσεις της αρχαίας κάνναβης από την Κεντρική Ασία) J Exp Bot. 2008 Nov;59(15):4171–4182.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2639026/

Περίληψη

Οι τάφοι στο Yanghai κοντά στο Turpan, την αυτόνομη περιοχή Xinjiang-Uighur της Κίνας ανασκάφηκαν πρόσφατα για να αποκαλύψουν τον τάφο 2700 ετών ενός σαμάνου από τον Καύκασο, του οποίου οι ταφικές προσφορές περιελάμβαναν μια μεγάλη ποσότητα κάνναβης, που συντηρήθηκε υπέροχα από τις κλιματολογικές και ταφικές συνθήκες. Μια διεπιστημονική διεθνής ομάδα απέδειξε μέσω βοτανικής εξέτασης, φυτοχημικής διερεύνησης και γενετικής ανάλυσης δεοξυριβονουκλεϊνικού οξέος με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ότι αυτό το υλικό περιείχε τετραϋδροκανναβινόλη, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και το προϊόν της οξειδωτικής αποικοδόμησής της THC, την κανναβινόλη (CBN), άλλους μεταβολίτες και το συνθετικό ένζυμο, τετραϋδροκανναβινολικό οξύ συνθάση, καθώς και μια νέα γενετική παραλλαγή με δύο πολυμορφισμούς ενός νουκλεοτιδίου. Η κάνναβη πιθανώς χρησιμοποιήθηκε από αυτήν την κουλτούρα ως φαρμακευτικός ή ψυχοδραστικός παράγοντας ή ως βοήθημα στη μαντεία. Από όσα γνωρίζουμε, αυτές οι έρευνες παρέχουν την παλαιότερη τεκμηρίωση της κάνναβης ως φαρμακολογικά ενεργού παράγοντα και συμβάλλουν στο ιατρικό και αρχαιολογικό αρχείο αυτής της κουλτούρας πριν από το Silk Road”.

* Dieter Schmidt, Simon Shorvon. “The End of Epilepsy? A history of the modern era of epilepsy 1860– 2010” (Το τέλος της επιληψίας; Μια ιστορία της σύγχρονης εποχής της επιληψίας, 1860–2010) Oxford University Press. (2016).

https://oxfordmedicine.com/…/97801987…/med-9780198725909

Σχετικά άρθρα:

* “What Causes Seizures?” (Τι προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις;) https://www.projectcbd.org/medicine/what-causes-seizures

* “Cannabidiol & Epilepsy Meta-Analysis” (Μετα-ανάλυση της κανναβιδιόλης και της επιληψίας) https://www.projectcbd.org/…/cannabidiol-epilepsy-meta…

* “Is ‘Pure’ CBD Better?” (Είναι η ‘απομονωμένη’ CBD καλύτερη;) https://www.projectcbd.org/science/pure-cbd-better

* “CBD & EPILEPSY” (CBD και Επιληψία) https://www.projectcbd.org/medicine/cbd-epilepsy

* “EPILEPSY & SEIZURES” (Επιληψία και Κρίσεις) https://www.projectcbd.org/cbd-for/epilepsy

* “NO BRAINER: CBD & THC FOR HEAD INJURIES” (No Brainer: Η CBD & η THC για το τραύμα στο κεφάλι) https://www.projectcbd.org/…/no-brainer-cbd-thc-head…

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση