(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Marijuana and Arachnoiditis” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/arachnoiditis/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Ένας κοινός λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι απευθύνονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης είναι η θεραπεία του χρόνιου πόνου τους. Η αραχνοειδίτιδα προκαλεί επεισόδια αφόρητου και ξαφνικού πόνου, τα οποία συχνά είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και να ελεγχθούν με τα συμβατικά αναλγητικά. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται τώρα στην χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση της αραχνοειδίτιδας.

Τι είναι η αραχνοειδίτιδα;
Η αραχνοειδίτιδα προκαλείται από μια φλεγμονή της αραχνοειδούς μήνιγγας, η οποία είναι μια μεμβράνη που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού μας. Ένας πόνος σαν κάψιμο, με σοβαρό τσούξιμο και νευρολογικά προβλήματα χαρακτηρίζουν αυτήν την κατάσταση. Η φλεγμονή της αραχνοειδούς μήνιγγας μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ουλώδους ιστού και μπορεί να αναγκάσει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην λειτουργούν σωστά.

Οι διάφορες πιθανές αιτίες φλεγμονής περιλαμβάνουν άμεσους τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη, χημικές ουσίες που βρίσκονται σε επισκληρίδιες ενέσεις στεροειδών, βακτηριακούς ιούς και λοιμώξεις, χρόνια συμπίεση των νωτιαίων νεύρων και επιπλοκές από χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης. Η αραχνοειδίτιδα μπορεί να διαγνωστεί διενεργώντας ένα ηλεκτρομυογράφημα (electromyogram, EMG) για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της συνεχιζόμενης βλάβης στις προσβεβλημένες νευρικές ρίζες.

Συμπτώματα της αραχνοειδίτιδας
Δεν υπάρχουν σταθερά πρότυπα συμπτωμάτων όταν κάποιος έχει αραχνοειδίτιδα, αλλά φαίνεται να επηρεάζει τα νεύρα που συνδέονται με τα πόδια και την μέση σε πολλούς ανθρώπους. Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της αραχνοειδίτιδας, όπως:
* Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα πόδια
* Αίσθηση σαν να κυλά νερό που πέφτει προς τα κάτω στα πόδια ή σαν έντομα που σέρνονται στο δέρμα
* Μυϊκοί σπασμοί, κράμπες και ανεξέλεγκτες συσπάσεις
* Σοβαρός απότομος πόνος
* Προβλήματα με τα έντερα, την κύστη και την σεξουαλική λειτουργία
* Προβλήματα ισορροπίας
* Πόνος στις αρθρώσεις
* Διαταραχές ύπνου
* Κόπωση
* Ανήσυχη διάθεση
* Καταθλιπτική διάθεση
* Απώλεια κινητικότητας

Εάν έχεις αραχνοειδίτιδα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις σοβαρό πόνο που εκπέμπεται στα κάτω άκρα, ανωμαλίες στην βάδιση, μυϊκές κράμπες και αλλοιώσεις στην ιδιοδεκτικότητα. Μπορεί επίσης να υποφέρεις από προβλήματα ακοής, σοβαρούς πονοκεφάλους, διαταραχές της όρασης, ναυτία και ζάλη.

Οι ασθενείς με σοβαρή αραχνοειδίτιδα λένε ότι αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία στην κύστη, στο έντερο και στην σεξουαλική λειτουργία. Λένε επίσης ότι ο πόνος τους μοιάζει με “ηλεκτροπληξία”. Όλα τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα παρεμπόδισης και αλλαγής της κυκλοφορίας του ΕΝΥ (του εγκεφαλονωτιαίου υγρού) που προκαλείται από συσσωρευμένες νευρικές ρίζες, ίνωση και ουλώδη ιστό.

Με την πρόοδο της νόσου έρχονται πιο σοβαρά ή μόνιμα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς με αραχνοειδίτιδα πάσχουν από σημαντική αναπηρία λόγω συνεχούς πόνου και δεν μπορούν να εργαστούν.

Επιδράσεις της αραχνοειδίτιδας
Η αραχνοειδίτιδα είναι μια πανούργα, χρόνια διαταραχή που οδηγεί σε μη ελεγχόμενο, εξουθενωτικό πόνο και σε μια σειρά από άλλα νευρολογικά προβλήματα. Χαρακτηρίζεται από ένα σοβαρό φλεγμονώδες στάδιο που εμφανίζεται στην αραχνοειδή μήνιγγα (στο εσωτερικό) και στην σκληρή μήνιγγα (στο εξωτερικό), δύο από τις τρεις μεμβράνες που καλύπτουν και προστατεύουν τον εγκέφαλό μας, τις νευρικές ρίζες και τον νωτιαίο μυελό. Έχουμε εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην αραχνοειδή μήνιγγα μας που κυκλοφορεί από την περιοχή του ιερού στον εγκέφαλο μας κάθε δύο ώρες.

Φιλτράρει τις εισβολές και συνήθως αποκρίνεται με φλεγμονή, ακολουθούμενη από μια διαρκή, χρόνια φάση που χαρακτηρίζεται από ίνωση και ουλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική προσκόλληση της ρίζας των νεύρων στον dural sac ή την συσσωμάτωση (μεταξύ τους) και εμφανίζεται σε διάφορα σχήματα που αλλάζουν σημαντικά τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού και των ριζών. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται χρόνιος, σοβαρός νευροπαθητικός πόνος στις πληγείσες περιοχές και πολλά νευρολογικά ελλείμματα.

Στην εποχή πριν από τα αντιβιοτικά, σε σοβαρές περιπτώσεις σύφιλης ή φυματίωσης γινόταν εισβολή στη σπονδυλική στήλη και προκαλούσαν αραχνοειδίτιδα. Σήμερα, αυτές είναι σπάνιες λοιμώξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από μυκητιασική μηνιγγίτιδα που προκαλείται από μολυσμένα στεροειδή ή επισκληρίδιες ενέσεις μπορεί να εμφανίσουν αραχνοειδίτιδα.

Υπάρχουν συζητήσεις για το εάν η αραχνοειδίτιδα είναι μια προοδευτική κατάσταση. Στους περισσότερους ασθενείς με αραχνοειδίτιδα, μπορεί να υπάρχει συνεχής σταδιακή χειροτέρευση με την πάροδο του χρόνου, με κάποια απώλεια λειτουργίας και αύξηση του πόνου. Μερικά άτομα φτάνουν σε ένα επίπεδο και παραμένουν σταθερά. Όσοι μπορούν να μείνουν μακριά από τα οπιούχα και από τα άλλα εθιστικά φάρμακα φαίνεται να είναι σε θέση να μπορούν να ζήσουν έναν αρκετά ενεργό τρόπο ζωής. Ενώ συμβαίνει σε μια μικρή μειονότητα ατόμων, ένας μικρός τραυματισμός από αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πτώση μπορεί να προκαλέσει μια γρήγορη επιδείνωση.

Η οστεοπόρωση και η κατάθλιψη είναι άλλες επιπλοκές της αραχνοειδίτιδας. Αν και δεν είναι άμεσα θανατηφόρα, η αραχνοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει τόσο αδιάκοπο και αφόρητο πόνο που ορισμένα άτομα προσπαθούν ή κάνουν διαδοχικές απόπειρες, να αυτοκτονήσουν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό, εάν κάποιος έχει αραχνοειδίτιδα, να εξετάσει όλες τις δυνατότητες θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της κάνναβης.

Ιστορία της αραχνοειδίτιδας
Μόλις το 1909 στην έκθεση του Sir Victor Horsley σχετικά με τη χρόνια μηνιγγίτιδα της σπονδυλικής στήλης, αναγνωρίστηκε ο πρώτος τύπος αραχνοειδίτιδας, η σπονδυλική αραχνοειδίτιδα (spinal arachnoiditis), ως ξεχωριστή οντότητα. Άλλα βασικά ιστορικά γεγονότα της κατάστασης, όπως δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, είναι:
* Ο Schwarz (1897) την περιέγραψε ως “syphilitic meningomyelitis” (συφιλιδική μηνιγγομυελίτιδα).
* Ο Stookey (1927) περιέγραψε την κατάσταση ως “adhesive spinal arachnoiditis” (συγκολλητική αραχνοειδίτιδα της σπονδυλικής στήλης).
* Ο Elkington (1939) την περιέγραψε ως “meningitis serosa circumscripta spinalis” και ο Mackay (1936) ως “spinal adhesive arachnoiditis”.

Η ιατρική κοινότητα θεωρεί την αραχνοειδίτιδα ως σπάνια. Ωστόσο, το 1978, ο Dr. Charles Burton από το Minnesota’s Institute of Low Back and Neck Care ανέφερε ότι είναι συχνή σε ασθενείς που είχαν σοβαρό πόνο στα πόδια ή στην μέση και λειτουργική δυσλειτουργία που προκλήθηκε από σύνδρομο αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης στην σπονδυλική στήλη.

Πιστεύεται ότι είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί Σύνδρομο Αποτυχημένης Χειρουργικής Επέμβασης στην Σπονδυλική Στήλη (Failed Back Surgery Syndrome, FBSS) μετά από επαναλαμβανόμενα προβλήματα σε δίσκο και στένωση. Πριν από αυτό, προηγουμένως θεωρήθηκε η δεύτερη πιο κοινή αιτία λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της μυελογραφίας με βάση το λάδι. Παρόλο που υπήρξε μείωση του ρυθμού, ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων συγκολλητικής αραχνοειδίτιδας διαπιστώνεται ότι προκαλείται από δυσμενείς επιδράσεις του Depo-Medrol και άλλων επισκληριδίων στεροειδών φαρμάκων.

Η συγκολλητική αραχνοειδίτιδα έχει υποδιαγνωστεί σημαντικά και δεν είναι γνωστή ασθένεια. Στις 25 Μαρτίου 1998, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, τέθηκε το ζήτημα της αραχνοειδίτιδας που προκλήθηκε από το Myodil (φάρμακο με δραστική ουσία το iophendylate / ιοφεντυλικό). Ο Υφυπουργός Υγείας, όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των περιπτώσεων τα τελευταία 20 χρόνια, απάντησε ότι οι ζητούμενες πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες.

Ο Burton προσπάθησε να βρει έναν κατά προσέγγιση αριθμό για τέτοιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησε αποτελέσματα διεθνών μελετών που διαπίστωσαν ότι το 11% όλων των περιπτώσεων συνδρόμου αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης στην σπονδυλική στήλη προκλήθηκε από οσφυϊκή συγκολλητική αραχνοειδίτιδα. Συνέδεσε αυτό το ποσοστό με τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και ένα μέσο ποσοστό FBSS 25% και κατέληξε με έναν εκτιμώμενο ελάχιστο αριθμό 1.000.000 περιπτώσεων FBSS στις ΗΠΑ που οφείλονταν στην οσφυϊκή συγκολλητική αραχνοειδίτιδα. Ο αριθμός πιθανότατα θα διπλασιαζόταν αν η εκτίμηση ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στατιστικά αραχνοειδίτιδας
Κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να πάθει αραχνοειδίτιδα. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλο που είναι ασυνήθιστή, οι περιπτώσεις αραχνοειδίτιδας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολικών, των διαβητικών, των ασθενών με AIDS, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ασθενών με χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση. Περίπου 11.000 νέες περιπτώσεις αραχνοειδίτιδας εμφανίζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση.

Η αραχνοειδίτιδα προσβάλλει περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες λαμβάνουν επισκληρίδιο ή νωτιαία αναισθησία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 4% αυτών των εγκύων εμφανίζουν αραχνοειδίτιδα που προκαλείται από επιπλοκές της αναισθησίας.

Τρέχουσες θεραπείες για την αραχνοειδίτιδα και οι παρενέργειές τους
Η αραχνοειδίτιδα δεν έχει καμία θεραπεία. Υπάρχουν, ωστόσο, διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, αλλά προσανατολίζονται περισσότερο στην ανακούφιση του πόνου και είναι οι ίδιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για άλλες χρόνιες διαταραχές του πόνου. Οι επαγγελματίες υγείας συχνά προτείνουν προγράμματα για την διαχείριση του πόνου, όπως φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και άσκηση.

Παρόλο που δεν υπάρχει τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή στην αγορά, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς άμεση ανακούφιση από τον πόνο για τους μυϊκούς σπασμούς. Οι ποικιλίες κάνναβης του υποείδους Indica μπορούν να λειτουργήσουν για να ανακουφίσουν τον πόνο, να βοηθήσουν στον ύπνο και να χαλαρώσουν τους μύες. Η κανναβιδιόλη έχει αποδειχθεί ως μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανακούφιση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των αισθημάτων μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος που σχετίζονται με την αραχνοειδίτιδα.

Φάρμακα για τον πόνο
Έχουν χρησιμοποιηθεί αναλγητικά όπως τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), αναλγητικά ναρκωτικά, φάρμακα κατά των σπασμών, κορτικοστεροειδή (ενέσιμα ή με από του στόματος λήψη) και αντιεπιληπτικά. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μερικά από αυτά τα φάρμακα μέσω μιας ενδοραχιαίας αντλίας που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του ασθενή, οπότε το φάρμακο χορηγείται απευθείας στον νωτιαίο μυελό του. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες.

Ναρκωτικά αναλγητικά πόνου
* Ζάλη
* Δυσκοιλιότητα
* Ναυτία και έμετος
* Καταστολή

ΜΣΑΦ
* Στομαχική ανακατοσούρα
* Έλκος στομάχου.
* Τάση για μεγαλύτερη αιμορραγία, ειδικά όταν γίνεται λήψη ασπιρίνης
* Κουδούνισμα στα αυτιά

Κορτικοστεροειδή
* Καταρράκτης
* Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων
* Υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλεί ή επιδεινώνει τον διαβήτη
* Κατασταλμένη παραγωγή ορμονών από τα επινεφριδία
* Οστεοπόρωση

Αντιεπιληπτικά
* Τρόμος
* Κόπωση
* Ζάλη
* Υπνηλία
* Εξάνθημα
* Ναυτία
* Αύξηση βάρους

Άλλες διαθέσιμες θεραπείες για την αραχνοειδίτιδα περιλαμβάνουν:
* Φυσικόθεραπεια: Το μασάζ, η υδροθεραπεία και η θεραπεία με ζεστό / κρύο είναι όλοι οι τύποι θεραπείας από τους οποίους μπορεί να επωφεληθεί ένας ασθενής.
* Ηλεκτρική διαδερμική διέγερση νεύρου (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS): Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει ένα ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα που αποστέλλεται μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων στο δέρμα σε συγκεκριμένα νεύρα. Παράγει θερμότητα που βοηθά στην βελτίωση της κινητικότητας και στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας.
* Διεγέρτης νωτιαίου μυελού: Για την ανακουφίσει από τον πόνο, μια συσκευή διέγερσης του νωτιαίου μυελού στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον νωτιαίο μυελό.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αραχνοειδίτιδα
Πολλοί γιατροί θεραπεύουν κυρίως τον πόνο και άλλα φυσικά συμπτώματα της αραχνοειδίτιδας. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις ψυχολογικές επεκτάσεις και τα συμπτώματα της κατάστασης. Ο φόβος του θανάτου και ο φόβος για ακραίες εκρήξεις πόνου μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την αραχνοειδίτιδα όχι μόνο παρέχει αναλγητικά αποτελέσματα για την ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να ηρεμήσει τα συναισθήματα μας και να βοηθήσει στη θεραπεία της αραχνοειδίτιδας και από τις δύο πλευρές, σωματικά και ψυχολογικά. Τα περαιτέρω καλά νέα είναι ότι ο χρόνιος πόνος είναι μια κατάλληλη προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας νόμιμης χρήσης της κάνναβης σε πολλές πολιτείες.

Οι παρενέργειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης περιλαμβάνουν:
* Ξηροστομία
* Υπνηλία
* Πείνα
* Ζάλη

Οι γιατροί αποφεύγουν την χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία της αραχνοειδίτιδας, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ουλώδη ιστό, ο οποίος εκθέτει τον νωτιαίο μυελό, που είναι ήδη ερεθισμένος, σε περισσότερο τραύμα.

Πώς και γιατί η κάνναβη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αραχνοειδίτιδα
Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη για την αραχνοειδίτιδα είναι η θεραπεία του χρόνιου πόνου τους. Η αραχνοειδίτιδα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και η όποια θεραπεία περιορίζεται στην αντιμετώπιση του πόνου.

Η χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρθηκε, δεν παρέχει καλή πρόγνωση. Η Food and Drug Administration (FDA) αποθαρρύνει την χρήση επισκληρίδιων ενέσεων στεροειδών για τη θεραπεία των εκρήξεων πόνου, επειδή υπήρξαν αναφορές για επιδείνωση της κατάστασης. Αυτό αφήνει μόνο θεραπείες διαχείρισης του πόνου για τους ασθενείς και η λιγότερο επικίνδυνη από όλες τις θεραπείες με φάρμακα για τον πόνο θα μπορούσε απλώς να είναι η ιατρική χρήση της κάνναβης.

Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η κάνναβη μας παρέχει ένα αξιοπρεπές αναλγητικό αποτέλεσμα με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες και μηδαμινό κίνδυνο εθισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανναβιδιόλη βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα που συνήθως σχετίζονται με την αραχνοειδίτιδα.

Η ζωή με τον χρόνιο πόνο μπορεί να είναι εξουθενωτική. Εάν κάποιος υποφέρει καθημερινά, αυτό μπορεί να είναι τόσο υπερβολικό που επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής και επηρεάζει την υγεία, την διάθεση και την γενική ευημερία του ασθενή. Δυστυχώς, οι τυπικές επιλογές θεραπείας που συνήθως συνταγογραφούνται για τον πόνο δεν είναι μόνο κατ’ όνομα αποτελεσματικές, αλλά είναι επίσης και δυνητικά τοξικές και εθιστικές.

Στην πραγματικότητα, το 2015, 33.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών. Γι’ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι κοινό για τους Αμερικανούς που πάσχουν από χρόνιο πόνο να αναζητούν την κάνναβη για ανακούφιση ως μια εναλλακτική λύση.

Μια περιεκτική, συστηματική ανασκόπηση 28 μελετών με εποπτεία του Harvard εξέτασε την ενδοκανναβινοειδή αποτελεσματικότητα ενώσεων (δηλ. των κανναβινοειδών από το φυτό ή συνθετικών σκευασμάτων) για την θεραπεία πολλών κλινικών καταστάσεων και θεμάτων πόνου. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της κάνναβης για τον νευροπαθητικό πόνο, τον χρόνιο πόνο και την σπαστικότητα υποστηρίζεται από υψηλής ποιότητας στοιχεία.

Από αυτές τις αναθεωρημένες μελέτες, έξι στις έξι μελέτες σχετικά με τον εκτεταμένο χρόνιο πόνο και πέντε στις πέντε μελέτες για τον νευροπαθητικό πόνο διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους με την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ποια συμπτώματα της αραχνοειδίτιδας μπορεί να αντιμετωπίσει η κάνναβη;
Σύμφωνα με μια δημογραφική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Psychoactive Drugs, στα χαρακτηριστικά των ασθενών, οι ασθενείς που λαμβάνουν κάνναβη μειώνουν την κατανάλωση των νόμιμων συμβατικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές του Mesa’s Medical Marijuana Research Institute πραγματοποίησαν έρευνα για 367 ασθενείς με αδειοδότηση χρήσης κάνναβης από την πολιτεία οι οποίοι έλαβαν την κάνναβη τους από τέσσερα ειδικά καταστήματα διανομής κάνναβης της Αριζόνα. Οι ερωτηθέντες αυτής της έρευνας ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την κάνναβη θεραπευτικά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους, όπως:
* Χρόνιος πόνος
* Κατάθλιψη
* Ναυτία
* Μυικοί σπασμοί
* Στρες
* Αϋπνία
* Πονοκέφαλοι

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κάνναβη τους παρείχε σχεδόν πλήρη ανακούφιση ή μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αραχνοειδίτιδα
Μία από τις δυσκολότερες ασθένειες είναι ο χρόνιος πόνος. Πολλοί ασθενείς που είναι συντριμμένοι με όλα τα συνταγογραφούμενα και τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, αποφασίζουν να ακολουθήσουν την πιο φυσική προσέγγιση, αυτή της κάνναβης για την αραχνοειδίτιδα, για να θεραπεύσουν τον πόνο τους.

Αλλά δεν είναι όλες οι ποικιλίες εξίσου χρήσιμες όταν πρόκειται για την ανακούφιση από τον πόνο της αραχνοειδίτιδας. Μερικές ποικιλίες θα μειώσουν την ένταση στους μύες και τον πόνο των νεύρων, ενώ άλλες θα βοηθήσουν στην φλεγμονή και την αύξηση της ενέργειας.

Οι ποικιλίες της κάνναβης από το υποείδος indica προσφέρουν μια “ευφορική” και ηρεμιστική αίσθηση. Ο ασθενής αισθάνεται αυτή την αίσθηση να είναι πιο επικεντρωμένη στο σώμα του, γι’ αυτό αυτές οι ποικιλίες είναι ιδανικές για την μείωση της έντασης στους μύες. Οι ποικιλίες indica είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της ρευματικής και αρθριτικής δυσκαμψίας, των μυϊκών τρόμων και των σπασμών, της αϋπνίας, του πρηξίματος και του άγχους και άλλων σχετικών διαταραχών.

Οι ποικιλίες κάνναβης του υποείδους sativa προσφέρουν μια ενεργητική, εγκεφαλική “ευφορικότητα” που ο ασθενής την βιώνει τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό του. Αυτές οι ποικιλίες είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία της ναυτίας, των πονοκεφάλων, της ημικρανίας, στην αύξηση της όρεξης, στον χρόνιο πόνο, στην κατάθλιψη και σε παρόμοια συμπτώματα.

Οι ποικιλίες που ανακουφίζουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με αραχνοειδίτιδα περιλαμβάνουν:
Πόνος και φλεγμονή
* ACDC
* Girl Scout Cookies
* Harlequin
* Cataract Kush

Στρες και κατάθλιψη
* White Berry
* A-Train
* Harlequin
* Nigerian

Κούραση
* Crimea Blue
* Blue Dream
* Sour Diese

Άγχος
* Harlequin
* Lavender
* Mazar

Σύμφωνα με μια έκθεση, μελέτες διαπίστωσαν ότι οι φυτικές κανναβινοειδείς ενώσεις από την κάνναβη είναι ιατρικά υποσχόμενες και λειτουργούν εξαιρετικά για τον πόνο. Αυτό οφείλεται στο περιεχόμενό τους σε THC και CBD, και δεδομένου ότι τα σώματά μας έχουν ήδη φυσικούς κανναβινοειδείς υποδοχείς, παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πόνου. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί ανακούφισης του πόνου από την κάνναβη στην αντιμετώπιση της αραχνοειδίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση