(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “How Cannabis Can Help Patients with Cervical Dystonia” https://www.marijuanadoctors.com/resources/ailment-resources/how-cannabis-can-help-patients-with-cervical-dystonia
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on January 28, 2019)

Η δυστονία κάνει τους μύες μας να κινούνται ακούσια και να συστέλλονται, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητά μας να περνάμε την μέρα μας ανέμελοι. Η αυχενική δυστονία επηρεάζει ειδικά το λαιμό μας, προκαλώντας επώδυνη συστροφή και περιστροφή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για οποιοδήποτε είδος δυστονίας, συμπεριλαμβανομένης και της αυχενικής δυστονίας. Αντ’ αυτού, μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα συμπτώματα. Οι τυπικές θεραπείες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, λειτουργώντας μόνο για μερικούς ασθενείς, ενώ δεν θα κάνουν τίποτα για άλλους.

Ως εναλλακτική λύση, ορισμένοι ασθενείς με δυστονία χρησιμοποιούν την κάνναβη για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα τους και πολλοί έχουν βρει ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα από τις τυπικές θεραπείες και με λιγότερους κινδύνους.

Τυπικές θεραπείες για την δυστονία
Δεδομένου ότι η δυστονία είναι μια τόσο σπάνια διαταραχή και έχει πολλές πιθανές αιτίες, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σωστά. Οι γιατροί βασίζουν την θεραπεία στην υποκείμενη αιτία δηλαδή σε ότι είναι αυτό που μπορεί να προκαλεί την δυστονία, αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα. Συνήθως δοκιμάζουν μία από τις τέσσερις επιλογές:
* Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin, Botox): Μπορεί να σου έρχεται στο μυαλό κάποια διαδικασία που έχει να κάνει με την αισθητική, κυρίως στο πρόσωπο, όταν ακούς την λέξη “Botox”, αλλά αυτή η διαδικασία έχει και ιατρικές χρήσεις. Το Botox χαλαρώνει τους μύες στους οποίους εγχέεται και παρέχει οφέλη για μερικούς μήνες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, πεπτικά προβλήματα και πόνο.
* Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Μερικοί ασθενείς λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της δυστονίας τους, όπως αντιχολινεργικά φάρμακα, μυοχαλαρωτικά και κατά της σπαστικότητας παράγοντες. Αυτά όμως μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και κόπωση.
* Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να εκπαιδεύσουν εκ νέου τους μυς τους για να κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες. Όμως, δεν λειτουργεί για κάθε ασθενή με δυστονία.
* Χειρουργική: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να περάσει από μια διαδικασία που ονομάζεται βαθιά εγκεφαλική διέγερση, όπου οι ηλεκτρικοί παλμοί εφαρμόζονται στον εγκέφαλο.

Όπως μπορείς να δεις, η θεραπεία της δυστονίας είναι μια διαδικασία δοκιμής-και-λάθους (trial-and-error) με πιθανές λύσεις που δεν λειτουργούν για κάθε ασθενή. Πολλές από αυτές τις επιλογές έχουν κινδύνους που μπορεί κάποιος να μην θέλει να αναλάβει.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην θεραπεία της αυχενικής δυστονίας
Σε σύγκριση με τις συνήθεις προσεγγίσεις για τον χειρισμό της δυστονίας, η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει πολύ περισσότερες υποσχέσεις βοήθειας και λιγότερους κινδύνους. Παρέχει τα ακόλουθα οφέλη για τους ασθενείς με δυστονία:
* Ανακούφιση από τον πόνο: Τα δύο κύρια συστατικά της κάνναβης, η THC και η CBD, είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν και τους μυϊκούς σπασμούς και τον πόνο. Όταν κάποιος παίρνει φάρμακα και με τις δύο χημικές αυτές ουσίες, αυτές συνεργάζονται για να μειώσουν ακόμη περισσότερο αυτά τα συμπτώματα.
* Είναι μια φυσική θεραπεία: Η κάνναβη λειτουργεί φυσικά με τους υποδοχείς στο σώμα μας που είναι ειδικά προοριζόμενοι να λαμβάνουν τις ενώσεις τύπου κάνναβης.
* Είναι ένα μη βλαβερό φάρμακο: Εάν ανησυχείς για την αίσθηση ευφορικότητας όταν χρησιμοποιείς την κάνναβη, μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα συγκεκριμένα φάρμακα που δεν έχουν τέτοια επίδραση. Τα φάρμακα μόνο με CBD (πχ. τα έλαια CBD) βοηθούν στον πόνο και στη σπαστικότητα χωρίς να επηρεάζουν αλλιώς τον εγκέφαλό μας.
* Επιλογές με πολλές μεθόδους κατάποσης: Ανάλογα με τους νόμους της πολιτείας στην οποία διαμένεις, μπορείς να προμηθευτής ένα κάνναβης σε διάφορες μορφές, όπως βρώσιμα, έλαια και βάμματα. Ή, μπορείς να βρεις φάρμακα κάνναβης σε μορφή χαπιού όπως οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Περισσότερες πληροφορίες
Θα χρειαστεί να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις εάν η κάνναβη είναι κατάλληλη για σένα. Μπορείς να επισκεφτείς έναν γιατρό που γνωρίζει για την κάνναβη και τις χρήσεις της ή να επικοινωνήσεις με ένα ειδικό κατάστημα διάθεσης κάνναβης που βρίσκεται στην περιοχή σου, αν υπάρχουν τέτοιοι γιατροί και καταστήματα στην πολιτεία σου. Το νομικό καθεστώς για την κάνναβη είναι διαφορετικό σε κάθε πολιτεία και πρέπει να δεις την σχετική νομοθεσία για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης που ισχύει στον δικό σου τόπο διαμονής.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση