Εισαγωγή
Η κατάθλιψη είναι ένα τεράστιο θέμα στην ζωή μας. Μπορεί να επηρεάσει τα πάντα και να ξεπηδήσει μέσα από οτιδήποτε. Είναι ένας κύκλος που έτσι και πιαστείς στα δίχτυα του πολύ δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις. Άλλες φορές μπορεί να είναι “σύμπτωμα” και άλλες φορές “αιτία” από/για μια βασανιστική ζωή.
Δύσκολο να μπει σε καλούπια και δύσκολο να την πιάσεις ή να την καταλάβεις, η κατάθλιψη παρουσιάζεται και υπάρχει στο κέντρο της ύπαρξής μας, στον εγκέφαλό μας και εκεί μπορεί να επηρεάσει τα πάντα.

Όμως ο εγκέφαλος είναι το μέρος όπου έχει επιδράσεις (δεν λέω θετικές ή αρνητικές, αλλά “σκέτο” επιδράσεις) και η κάνναβη με τα κανναβινοειδή της, της χημικές ενώσεις στα τριχώματα που φτιάχνει το θηλυκό φυτό στην πιο ευαίσθητη περίοδο του, την εποχή της ανθοφορίας του για να προστατεύσει τα πολύτιμα λουλούδια του, μας δίνει αυτές τις χημικές ενώσεις για να τις χρησιμοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε ότι δεν αφήνει τον εγκέφαλο μας να λειτουργήσει σωστά. Τα κανναβινοειδή φτιάχτηκαν για να προστατεύουν και όταν τα καταναλώνουμε κάνουν αυτό ακριβώς για το το οποίο φτιάχτηκαν να κάνουν, μας προστατεύουν, ξεκινώντας από το κέντρο της ύπαρξής μας, της ζωής μας και του σώματός μας, τον εγκέφαλο μας.

Κάποιοι συνδέουν την χρήση της κάνναβης με την πρόκληση της κατάθλιψης, άλλοι πάλι λένε ότι όσοι έχουν κατάθλιψη τείνουν να χρησιμοποιούν κάνναβη για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της. Η κάνναβη είναι γνωστό ότι έχει χαλαρωτικές και “χαρούμενες” επιδράσεις ΑΛΛΑ και σε πολλές περιπτώσεις, λόγω ανώριμης κάνναβης ή μεγάλης περιεκτικότητας σε THC, μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που ένας μη έμπειρος χρήστης της να μην μπορεί να διαχειριστεί, σε σημείο που να βρεθεί αντιμέτωπος με ψυχικές καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της κατάθλιψης, που είναι μεν έντονες αλλά όμως είναι παροδικές και μικρής διάρκειας, ουσιαστικά για όσο επιδρά η THC στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να καθορίσουν τις επιδράσεις της κάνναβης, αλλά λόγω της μακρόχρονης απαγόρευσης και της πολυπλοκότητας των χημικών ενώσεων βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο κατανόησης.

Ως ένα “δύσκολο” θέμα, η κατάθλιψη χρειάστηκε από μένα να το ψάξω πολύ και να βρω όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένα αλλά και περιεκτικά άρθρα που να παρέχουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για αυτήν και για την χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπισή της. Κατέληξα σε τρία άρθρα, ένα από κάθε μια από τις πιο βασικές πηγές με άρθρα για την κάνναβη που εμπιστεύομαι, η σειρά τους δεν παίζει κανένα ρόλο, είναι και τα τρία πολύ δυνατά άρθρα. Τα μετάφρασα και τα παρουσιάζω, καλή ανάγνωση.

Κάνναβη και κατάθλιψη

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Leafly, “Cannabis and Depression” https://www.leafly.com/news/health/cannabis-and-depression, JEREMY KOSSEN https://www.leafly.com/news/author/jeremy-kossen, February 15, 2016, Tags: DEPRESSION https://www.leafly.com/news/tags/depression, HEALTH https://www.leafly.com/news/health, MENTAL-ILLNESS https://www.leafly.com/news/tags/mental-illness, STRESS https://www.leafly.com/news/tags/stress )

Ακούμε πολλά για το πώς η κάνναβη βοήθησε ανθρώπους που πάσχουν από μια μεγάλη ποικιλία από φυσικές ασθένειες, από τον καρκίνο[1] έως το γλαύκωμα[2] και το AIDS[3]. Ωστόσο, οι ιστορίες σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, είναι λιγότερο συχνές. Ευτυχώς, καθώς η κάνναβη αποβάλλει το στίγμα που έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με τη χρήση της, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε[4] για το πώς η κάνναβη τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές ασθένειες. Οι γιατροί και οι ερευνητές[5] αρχίζουν επίσης να εμφανίζονται υπέρ της κάνναβης και της δυνατότητάς της να θεραπεύει ψυχολογικές διαταραχές[6].
[1] “Cannabis Strains That Help With Cancer” (Οι ποικιλίες της κάνναβης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου) https://www.leafly.com/explore/conditions-cancer
[2] “Cannabis Strains That Help With Glaucoma” (Οι ποικιλίες της κάνναβης που βοηθούν με το γλαύκωμα) https://www.leafly.com/explore/conditions-glaucoma
[3] “Cannabis Strains That Help With HIV/AIDS” (Οι ποικιλίες της κάνναβης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS) https://www.leafly.com/explore/conditions-hivaids
[4] “Comments about adding depression as a debilitating condition” (Σχόλια σχετικά με την προσθήκη της κατάθλιψης στην λίστα με τις εξουθενωτικές ιατρικές καταστάσεις) http://www.azdhs.gov/…/…/debilitating/DepressionComments.pdf
[5] “Could Cannabis Be the Next Antidepressant?” (Μπορεί η κάνναβη να είναι το επόμενο αντικαταθλιπτικό;) https://www.leafly.com/…/the-medical-minute-could-cannabis-…
[6] “The Best Cannabis Strains for Treating Depression” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τη αντιμετώπιση της κατάθλιψης) https://www.leafly.com/…/best-cannabis-strains-for-depressi…

Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη διαταραχή διάθεσης που συχνά αφήνει στους πάσχοντες ανίκανους να εργαστούν, να φάνε, να κοιμηθούν ή να διασκεδάσουν, λόγω της αδυναμίας τους να αισθανθούν χαρά ή ευχαρίστηση. Υπάρχουν διάφορες μορφές κατάθλιψης:
* Μείζονα κατάθλιψη (Major depression) – συνεχής ανικανότητα να απολαμβάνεις τη ζωή για έξι μήνες ή περισσότερο
* Δυσθυμία (Dysthymia) – τουλάχιστον δύο χρόνια ήπιας κατάθλιψης με σταθερές περιόδους
* Διπολική διαταραχή ή μανιακή κατάθλιψη (Bipolar disorder or manic depression) – κατάθλιψη με ταχείες αλλαγές διάθεσης, συχνά συνοδεύεται από υπερκινητικότητα, παρορμητική συμπεριφορά, ταχεία ομιλία και αϋπνία
* Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal affective disorder, SAD) – κατάθλιψη που προκαλείται από εποχιακές αλλαγές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) εκτιμά ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών υποφέρουν από κατάθλιψη παγκοσμίως. Αυτό την καθιστά ως την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι αιτίες της κατάθλιψης;
* Κατάχρηση – σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική
* Σύγκρουση – με την οικογένεια, τους φίλους ή τους αγαπημένους σας
* Γενετική
* Απομόνωση
* Απώλεια – όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου
* Σημαντικές μεταβάσεις ή γεγονότα ζωής
* Σοβαρή ασθένεια
* Άγχος – το χρόνιο στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης
* Κατάχρηση ουσιών

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι ίδιοι στα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά η απελπισία και ο λήθαργος είναι κοινά συμπτώματα, μαζί με την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την ενοχή ή την ντροπή. Μπορεί να αφήσει ένα άτομο κουρασμένο και ανίκανο να συγκεντρωθεί ή να καταστείλει τις αρνητικές σκέψεις, οδηγώντας το σε σύντομες αντιδράσεις και ευερεθιστότητα. Μπορεί να είναι δύσκολο να πάρεις αποφάσεις ή να θυμάσαι πράγματα. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει απρόσεκτη συμπεριφορά μαζί με σημαντικές διακυμάνσεις στο βάρος και με προβλήματα ύπνου. Οι ασήμαντες εργασίες μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητικές και χρονοβόρες.

Η κατάθλιψη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις και ενέργειες. Η αυτοκτονία είναι η δέκατη κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική, σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention[7] (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), τα οποία κατέγραψαν περισσότερες από 42.000 αναφερόμενες αυτοκτονίες το 2014. Αυτό είναι μια χαμένη ζωή κάθε 15 λεπτά. Παρόλο που η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες, πάνω από το 75% των αυτοκτονιών το 2014 ήταν από άντρες.
[7] “Suicide Statistics” (Στατιστικά αυτοκτονιών) https://www.afsp.org/understanding-suicide/facts-and-figures

Τρέχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη
Δεδομένου ότι ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, δεν υπάρχει απλή αντιμετώπιση ή θεραπεία. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική. Εξαλείφοντας τους στρεσογόνους παράγοντες, προσθέτοντας τον διαλογισμό στην καθημερινή ρουτίνα, η τακτική άσκηση για την ενίσχυση των ενδορφινών, το θρεπτικό φαγητό και τα ισορροπημένα γεύματα και ο ύπνος 7 με 9 ώρες κάθε μέρα δίνει έναν τέτοιον τρόπο.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωριστούν και να εκφραστούν τα συναισθήματα ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι αντιξοότητες, το τραύμα και η απώλεια. Οι μορφές θεραπείας[8] μπορεί να περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία ή τη διαπροσωπική θεραπεία.
[8] “Psychotherapy” (Ψυχοθεραπεία) https://www.nami.org/Learn-more/Treatment/Psychotherapy

Τα αντικαταθλιπτικά από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και πολλά από αυτά μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επιδράσουν. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, αποπροσανατολισμό και αύξηση βάρους. Θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με μια ενημέρωση επ’ αυτών.

Πώς βοηθά η κάνναβη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης ανά τους αιώνες. Το 1621, ο Άγγλος κληρικός Robert Burton συνέστησε τη χρήση της στο βιβλίο του “The Anatomy of Melancholy”, ενώ οι γιατροί στην Ινδία την ίδια περίοδο την χρησιμοποίησαν ενεργά για να θεραπεύσουν την κατάθλιψη των ασθενών τους.

Η κάνναβη είναι μια ταχύτατα λειτουργική εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά, διεγείρει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα[9] και επιταχύνει την αύξηση και την ανάπτυξη του νευρικού ιστού με ελάχιστες έως καμία δυσάρεστες παρενέργειες. Αυτή η φυσική θεραπεία προσφέρει στους ασθενείς ειρήνη στο μυαλό και καταπολεμά το άγχος ενισχύοντας τη διάθεση, παρέχοντας ενέργεια και εστίαση, ανακουφίζοντας το άγχος, προκαλώντας όρεξη και καταπολεμώντας την αϋπνία.
[9] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη χρήσιμη στην ιατρική;) https://www.leafly.com/…/cannabinoids-101-what-makes-cannab…

Οι περιστασιακοί ή οι καθημερινοί καταναλωτές κάνναβης έχουν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων από ότι οι μη χρήστες, σύμφωνα με μελέτη του 2006[10]. Οι ερευνητές στο McGill University στο Μόντρεαλ ανακάλυψαν ότι η THC σε χαμηλές δόσεις μπορεί να χρησιμεύσει ως αντικαταθλιπτικό και να παράγει σεροτονίνη – αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι οι υψηλές δόσεις THC μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα κανναβινοειδή THC και CBD είναι γνωστό ότι ασκούν καταπραϋντικά, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωτικά αποτελέσματα στους καταναλωτές τους.
[10] “Is Medical Marijuana an Effective Treatment for Depression, Bipolar Disorders, Anxiety, and Similar Mood Disorders?” (Είναι ιατρική χρήση της κάνναβης μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη, τις διπολικές διαταραχές, το άγχος και παρόμοιες διαταραχές της διάθεσης;) http://medicalmarijuana.procon.org/view.answers.php…
Γενική αναφορά (χωρίς σαφή υπέρ και κατά)
“Ο Daniel K. Hall-Flavin, MD, consultant στο τμήμα Department of Pyschiatry and Psychology στην Mayo Clinic, δήλωσε τα ακόλουθα στην ενότητα “Expert Answers” στην ιστοσελίδα της Mayo Clinic σε απάντηση στην ερώτηση “Είμαι περίεργος σχετικά με την κάνναβη. Μπορεί άραγε η κάνναβη να προκαλέσει κατάθλιψη; (πρόσβαση στις 11 Ιουνίου 2012):
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι καπνιστές κάνναβης διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη συχνότερα από ότι οι μη καπνιστές – ιδιαίτερα οι τακτικοί ή οι χρήστες που κάνουν βαριά χρήση, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι η κάνναβη που προκαλεί άμεση κατάθλιψη, είναι πιθανό οι γενετικοί, περιβαλλοντικοί ή άλλοι παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη να οδηγούν επίσης στη χρήση της κάνναβης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν την κάνναβη ως έναν τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι μεταξύ της κάνναβης και άλλων συνθηκών ψυχικής υγείας. Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει σχιζοφρένεια ή αποκόλληση από την πραγματικότητα (ψύχωση) σε ορισμένους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι έφηβοι που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν κάνναβη από όσους δεν το κάνουν. Σχετικά με την χρήση της κάνναβης και την κατάθλιψη, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση αυτών των ενώσεων.
Τελικά: Η χρήση της κάνναβης και η κατάθλιψη συνοδεύουν το ένα το άλλο συχνότερα από ότι θα περίμενε κάνεις να γίνεται τυχαία, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κάνναβη προκαλεί άμεσα κατάθλιψη”.

Το University Medical Center Utrecht, στην Ολλανδία, περιέγραψε τη κάνναβη ως μια θεραπεία για την κατάθλιψη και για άλλες ψυχικές ασθένειες μετά τη διεξαγωγή μελέτης στην οποία διαπιστώθηκε[11] ότι η THC μπορεί να αλλάξει την ανταπόκριση σε αρνητικές εικόνες ή συναισθήματα ενεργοποιώντας το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον εγκέφαλο. Μια άλλη μελέτη[12] συνέδεσε τη χρήση κάνναβης με τον σκοπό της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή.
[11] Bossong MG, van Hell HH, Jager G, Kahn RS, Ramsey NF, Jansma JM “The endocannabinoid system and emotional processing: a pharmacological fMRI study with ∆9-tetrahydrocannabinol” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η συναισθηματική επεξεργασία: μια φαρμακολογική μελέτη fMRI με Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη) Eur Neuropsychopharmacol. 2013 Dec;23(12):1687-97.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23928295
Περίληψη
“Διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η μείζονα κατάθλιψη σχετίζονται με ανωμαλίες στη συναισθηματική επεξεργασία. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι εμπλέκεται το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στη συναισθηματική επεξεργασία και επομένως πιθανώς στις σχετικές ανωμαλίες, αυξάνονται. Στην παρούσα μελέτη εξετάσαμε το ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην επεξεργασία ερεθισμάτων με θετικό και αρνητικό συναισθηματικό περιεχόμενο σε υγιείς εθελοντές. Μια μελέτη φαρμακολογικής λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας (functional magnetic resonance imaging, fMRI) διεξήχθη με έλεγχο με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενο σχεδιασμό, διερευνώντας τις επιδράσεις του ενδοκανναβινοειδούς αγωνιστή, της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC), στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συναισθηματική επεξεργασία σε 11 υγιή άτομα. Η απόδοση και η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της αντιστοίχισης ερεθισμάτων με αρνητικό (“πρόσωπα φόβου”) ή θετικό περιεχόμενο (“χαρούμενα πρόσωπα”) αξιολογήθηκαν μετά τη χορήγηση του εικονικού φαρμάκου και της THC. Μετά τη χορήγηση της THC, η ακρίβεια της απόδοσης μειώθηκε σε ερεθίσματα με αρνητικό αλλά όχι και για ερεθίσματα με θετικό συναισθηματικό περιεχόμενο. Η διαδικασία μας ενεργοποίησε ένα δίκτυο εγκεφαλικών περιοχών που περιελάμβανε την αμυγδαλή, την τροχιακή μετωπική έλικα, τον ιππόκαμπο, τον βρεγματικό έλικα, τον προμετωπιαίο φλοιό και τις περιοχές του ινιακού φλοιού. Η THC αλληλεπίδρασε με συναισθηματικό περιεχόμενο, καθώς η δραστηριότητα σε αυτό το δίκτυο μειώθηκε για αρνητικό περιεχόμενο, ενώ αυξήθηκε η δραστηριότητα για θετικό περιεχόμενο. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χορήγηση THC μειώνει την αρνητική μεροληψία στη συναισθηματική επεξεργασία. Αυτό προσθέτει ανθρώπινα στοιχεία για να υποστηρίξει την υπόθεση ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται στη ρύθμιση της συναισθηματικής επεξεργασίας. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν επίσης έναν πιθανό ρόλο για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα σε ανώμαλη συναισθηματική επεξεργασία και μπορεί έτσι να είναι σχετικό με ψυχιατρικές διαταραχές όπως η μείζονα κατάθλιψη”.
[12] Raphael J. Braga, Katherine E. Burdick, Pamela DeRosse, Anil K. Malhotra “Cognitive and clinical outcomes associated with cannabis use in patients with bipolar I disorder” (Γνωστικά και κλινικά αποτελέσματα που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης σε ασθενείς με διπολική διαταραχή Ι) Psychiatry Res. 2012 Dec 30; 200(0):242–245.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408776/
Περίληψη
“Οι μελέτες που διερευνούν την επίδραση της χρήσης κάνναβης στα διπολικά κλινικά χαρακτηριστικά και τη νευρογνωσία είναι περιορισμένες. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση των κλινικών και νευρογνωστικών μέτρων σε άτομα με διπολική διαταραχή με ιστορικό διαταραχής της χρήσης κάνναβης (cannabis use disorder, CUD) έναντι εκείνων χωρίς ιστορικό CUD. Διεξήγαμε μια αναδρομική ανάλυση μιας μεγάλης κοόρτης (N = 200) διπολικών ατόμων Ι, είτε με (CUD+, N = 50) είτε χωρίς (CUD-, N = 150) ιστορικό CUD. Συγκρίναμε τις ομάδες σε κλινικές και δημογραφικές μεταβλητές, καθώς και σε επιδόσεις σε νευρογνωστικές εξετάσεις. Οι ομάδες ασθενών δεν διέφεραν σε σχέση με την ηλικία, την ηλικία εμφάνισης ή τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας. Σε σύγκριση με την ομάδα CUD, η ομάδα CUD+ είχε υψηλότερο ποσοστό ανδρών και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με ιστορικό ψύχωσης. Τα θέματα CUD+ επέδειξαν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε μέτρα προσοχής, ταχύτητας επεξεργασίας και μνήμης εργασίας. Το ιστορικό της CUD σχετίζεται με ιστορικό ψύχωσης, υποδηλώνοντας φτωχή κλινική πρόγνωση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι διπολικοί ασθενείς με ιστορικό CUD είχαν καλύτερες νευρογνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς ιστορικό CUD”.

Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, αλλά όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να ταξινομεί την κάνναβη ως μια ουσία του Πίνακα Ι, η έρευνα θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη. Επιπλέον, η κατάθλιψη δεν αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση σύστασης χρήσης κάνναβης στις περισσότερες πολιτείες που έχουν νομοθεσία για την ιατρική χρήση της. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι το στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης και η μέτρια χρήση κάνναβης φαίνεται να μειώνει το άγχος και να σταθεροποιεί τις διαθέσεις.
[13] “DRUG SCHEDULING” (ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ) http://www.dea.gov/druginfo/ds.shtml

Ο Samir Haj-Dahmane, ένας senior research scientist στο University at Buffalo’s Research Institute on Addictions, που μελετά το χρόνιο άγχος και την κατάθλιψη[14], συμφωνεί: “Το χρόνιο στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης”, λέει. “Η χρήση ενώσεων που προέρχονται από την κάνναβη για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ενδοκανναβινοειδούς λειτουργίας θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη σταθεροποίηση των διαθέσεων και στη μείωση της κατάθλιψης”.
[14] “RIA neuroscience study points to possible use of medical marijuana for depression” (Η μελέτη RIA neuroscience υποδεικνύει την πιθανή ιατρική χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη)
http://www.buffalo.edu/news/releases/2015/02/004.html…
και Samir Haj-Dahmane, Roh-Yu Shen “Chronic Stress Impairs α1-Adrenoceptor-Induced Endocannabinoid-Dependent Synaptic Plasticity in the Dorsal Raphe Nucleus” (Το χρόνιο στρες παρεμποδίζει την επαγόμενη από τον α1-αδρενοϋποδοχέα εξαρτώμενη από την ενδοκανναβινοειδή συναπτική πλαστικότητα στον Dorsal Raphe Nucleus) J Neurosci. 2014 Oct 29;34(44):14560–14570.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212061/
Περίληψη
“Οι άλφα 1-αδρενεργικοί υποδοχείς (Alpha 1-adrenergic receptors, α1-ARs) ελέγχουν τη δραστηριότητα των νευρώνων σερτονίνης (5-ΗΤ) του dorsal raphe nucleus (DRn) και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ομοιόστασης διέγερσης και στρες. Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος αυτών των υποδοχέων στη ρύθμιση των συνάψεων γλουταμινικού νευρώνων DRn 5-HT αρουραίου και αν η έκθεση στο χρόνιο στρες τροποποιεί μια τέτοια ρύθμιση, παραμένει άγνωστη. Στην παρούσα μελέτη εξετάσαμε τον αντίκτυπο του χρόνιου κατασταλτικού στρες επί της μεσολαβούμενης από α1-AR ρύθμισης των συνάψεων γλουταμικού επί των νευρώνων DRn 5-ΗΤ. Διαπιστώσαμε ότι, στην κατάσταση ελέγχου, η ενεργοποίηση των α1-ARs προκάλεσε μια εσωτερική ρευστή και μακροχρόνια κατάθλιψη (long-term depression, LTD) συνάψεων γλουταμινικού νευρώνων DRn 5-ΗΤ. Η α1-AR LTD ξεκίνησε με μετασυναπτικά a1-ARs αλλά μεσολαβείται από μείωση της έκλυσης γλουταμικού. Η προσυναπτική έκφραση του α1-AR LTD σηματοδοτήθηκε από αποικοδομομούμενα ενδοκανναβινοειδή (endocannabinoids, eCBs). Είναι σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι η χρόνια έκθεση στο στρες συγκράτησης μείωσε βαθιά το μέγεθος του α1-AR LTD αλλά δεν είχε καμία επίδραση στο πλάτος του εισερχόμενου ρεύματος επαγόμενου από α1-AR. Το χρόνιο στρες συγκρατήσεως μείωσε επίσης την παρεμπόδιση της EPSC από τον υποδοχέα CB1 και την επαγόμενη από αποπόλωση επαγώμενη από το ΕCCB καταστολή της διέγερσης. Συγκεκριμένα, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το χρόνιο όριο συγκράτησης μειώνει την α1-AR LTD μειώνοντας τη λειτουργία των προσυναπτικών υποδοχέων CB1 και αποκαλύπτει ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο η νοραδρεναλίνη ελέγχει τη συναπτική δύναμη και την πλαστικότητα στο DRn. Παρέχουν επίσης αποδείξεις ότι το χρόνιο άγχος επηρεάζει την σηματοδότηση του ECCB στο DRn, η οποία μπορεί να συμβάλλει, τουλάχιστον εν μέρει, στην απορύθμιση της ομοιοστασίας στρες”.

Κάνναβη και κατάθλιψη

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: LeafScience, “Marijuana and Depression” https://www.leafscience.com/…/…/21/marijuana-and-depression/, HEALTH https://www.leafscience.com/topics/health/, DEC 21, 2017)

Οι ενώσεις στη κάνναβη έχουν βρεθεί ότι λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικά.
Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνήθεις διαταραχές της διάθεσης. Η χαμηλή διάθεση και η θλίψη που προκαλείται από την κατάθλιψη μπορούν να κάνουν την καθημερινή ζωή σχεδόν αδύνατη.

Πολλοί άνθρωποι πίστευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η κάνναβη βοηθάει στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μόλις πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν ακριβώς το πώς η κάνναβη μπορεί να διευκολύνει στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Εδώ, συζητάμε την επιστημονική υποστήριξη για τη χρήση της κάνναβης στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που έχει ως συνέπεια μια πολύ χαμηλή διάθεση, μια “πεσμένη” διάθεση όπως λέμε, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία, το φαγητό και ο ύπνος, πολύ πιο δύσκολες από το κανονικό. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει έντονα τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, χαμηλή ενέργεια, έλλειψη κινήτρων, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα.

Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε τις απολάμβαναν και αρχίζουν να πιστεύουν αρνητικά πράγματα για τον εαυτό τους. Είναι επίσης κοινό για τα άτομα με κατάθλιψη να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές ή να παρουσιάσουν χρόνιο πόνο.

Παρόλο που η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνήθεις διαταραχές της ψυχικής υγείας, εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά) και ψυχοθεραπείας όπως η CBT (Cognitive Behavioral Therapy / Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία).

Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει με την κατάθλιψη;
Η χρήση κάνναβης για τη θεραπεία της κατάθλιψης χρονολογείται από την αρχαιότητα[1]. Σήμερα, η κάνναβη δεν συνταγογραφείται συχνά για την κατάθλιψη, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν για τις αντικαταθλιπτικές της επιδράσεις.
[1] Huang WJ, Chen WW, Zhang X “Endocannabinoid system: Role in depression, reward and pain control (Review)” (Ενδοκανnαβιnοειδές σύστημα: Ο ρόλος της κατάθλιψης, της ανταμοιβής και του ελέγχου του πόνου (ανασκόπηση)) Mol Med Rep. 2016 Oct;14(4):2899-903.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27484193
Περίληψη
“Η κατάθλιψη και ο πόνος συνυπάρχουν σε σχεδόν το 80% των ασθενών και σχετίζονται με την εξασθένιση της ποιότητας ζωής που συνδέεται με την υγεία, γεγονός που συχνά συμβάλλει στην υψηλή θνησιμότητα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από συνυπάρχουσα κατάθλιψη και πόνο δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακολογικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν πόνο ή κατάθλιψη, καθιστώντας αυτή τη διαταραχή συν-νοσηρότητας ένα βαρύ φορτίο για τους ασθενείς και την κοινωνία. Στην αρχαιότητα, αυτή η συν-νοσηρότητα κατάθλιψης-πόνου αντιμετωπίστηκε χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα του φυτού Cannabis sativa, που είναι γνωστή τώρα ως κάνναβη και ο τρόπος δράσης της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης, του ενεργού κανναβινοειδούς συστατικού της κάνναβης, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστός, με την ταυτοποίηση κανναβινοειδούς υποδοχέα τύπου 1 (CB1) και τύπου 2 (CB2). Οι επακόλουθες έρευνες οδήγησαν στην ταυτοποίηση των ενδοκανναβινοειδών, του ανανδαμιδίου και της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης, τα οποία ασκούν κανναβινομιμητικά αποτελέσματα μέσω των υποδοχέων CB1 και CB2, οι οποίοι εντοπίζονται σε προσυναπτικές μεμβράνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στους περιφερειακούς ιστούς αντίστοιχα. Αυτά τα ενδοκανναβινοειδή παράγονται από μεμβρανικά λιπίδια και είναι λιπόφιλα μόρια τα οποία συντίθενται κατά απαίτηση και απομακρύνονται ταχέως μετά τη χρήση τους με υδρολυτικά ένζυμα. Οι κλινικές μελέτες αποκάλυψαν την αλλοίωση της ενδοκανναβινοειδούς σηματοδότησης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο. Σημαντικές ενδείξεις υποδηλώνουν την εμπλοκή του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην πρόκληση ισχυρών επιδράσεων στις νευροδιαβιβαστικές, νευροενδοκρινικές και φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαταράσσονται κατά την κατάθλιψη και τον χρόνιο πόνο. Διάφορα συνθετικά κανναβινομιμητικά φάρμακα αναπτύσσονται για τη θεραπεία του πόνου και της κατάθλιψης. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος δράσης των ενδοκανναβινοειδών σε διαφορετικούς στόχους στο σώμα και για το αν τα αποτελέσματά τους στον πόνο και την κατάθλιψη ακολουθούν τις ίδιες ή διαφορετικές οδούς, πρέπει να καθοριστεί”.

“Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την κάνναβη για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη”, λέει ο Dr. Zachary Walsh, ένας assistant professor ψυχολογίας στο University of British Columbia, επικεφαλής ενός ερευνητικού εργαστηρίου επικεντρωμένου στη κάνναβη και την ψυχική υγεία.

Παρά την έλλειψη μελετών σε ανθρώπους, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μια μελέτη του 2009[2] διαπίστωσε ότι η ενεργοποίηση του υποδοχέα CB1 μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα σε ζώα. Η THC είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί[3] τους υποδοχείς CB1, υποδηλώνοντας ότι μπορεί επίσης να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.
[2] Morrish AC, Hill MN, Riebe CJ, Gorzalka BB “Protracted cannabinoid administration elicits antidepressant behavioral responses in rats: role of gender and noradrenergic transmission” (Η παρατεταμένη χορήγηση κανναβινοειδών προκαλεί αντικαταθλιπτικές συμπεριφορικές αποκρίσεις σε αρουραίους: ρόλος του φύλου και νοραδρενεργική μετάδοση) Physiol Behav 2009 Aug 4;98(1-2):118-24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19414024
Περίληψη
“Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενίσχυση της δραστικότητας του κανναβινοειδούς υποδοχέα CB(1) προκαλεί αντιδράσεις τύπου αντικαταθλιπτικού στην δοκιμή αναγκαστικής κολύμβησης (forced swim test, FST). Ωστόσο, οι επιδράσεις της χρόνιας χορήγησης κανναβινοειδών παραγόντων στην FST δεν είναι καλά χαρακτηρισμένες. Στο Πείραμα 1, ο αγωνιστής του υποδοχέα CB(1), το HU-210 (0,1 mg/kg) χορηγήθηκε για 10 ημέρες σε αρσενικούς αρουραίους, μετά από το οποίο τα ζώα εκτέθηκαν στην FST. Στο Πείραμα 2, χρησιμοποιήθηκε το ίδιο πρωτόκολλο. Εντούτοις, πριν από την FST, τα ζώα υποβάλλονταν συγχρόνως σε θεραπεία με πραζοσίνη (1 mg/kg, ανταγωνιστής άλφα (1)-δρενοϋποδοχέα) ή προπρανολόλη (2,5 mg/kg, ανταγωνιστής βήτα-αδρενοϋποδοχέα). Στο Πείραμα 3, το ίδιο πρωτόκολλο χρησιμοποιήθηκε σε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους και ο ρόλος της απόσυρσης φαρμάκου εξετάστηκε με χορήγηση του ανταγωνιστή υποδοχέα CB(1), το ΑΜ251 (1 mg/kg) πριν από την FST. Το Πείραμα 1 αποκάλυψε ότι η χορήγηση ΗU-210 προκάλεσε μείωση της ακινησίας και αύξηση της αγωνίας που ήταν ίδια με αυτή που παρήγαγε η αντικαταθλιπτική δεσιπραμίνη (10 mg/kg). Το Πείραμα 2 αποκάλυψε ότι αυτό το αποτέλεσμα εξασθενήθηκε τόσο από τους ανταγωνιστές άλφα- όσο και από τους β-αδρενεργικούς υποδοχέων, υποδηλώνοντας τη νοραδρενεργική εμπλοκή σε αυτό το προφίλ που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό. Το Πείραμα 3 έδειξε ότι η χορήγηση ΗU-210 παρήγαγε αντικαταθλιπτική απόκριση τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά, η οποία εξασθενήθηκε από την επαγωγή της καταβυθισμένης απόσυρσης. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παρατεταμένη χορήγηση ενός αγωνιστή υποδοχέα CB(1) παράγει μια αντιδρώσα-παρόμοια απόκριση στην FST και στα δύο φύλα, η οποία φαίνεται ότι περιλαμβάνει το νοραδρενεργικό σύστημα”.
[3] T Gómez del Pulgar, G Velasco, M Guzmán “The CB1 cannabinoid receptor is coupled to the activation of protein kinase B/Akt” (Ο υποδοχέας κανναβινοειδούς CB1 συζευγνύεται με την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης Β/Αkt) Biochem J. 2000 Apr 15;347(Pt 2):369–373.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1220968/
Περίληψη
“Τα κανναβινοειδή ασκούν τα περισσότερα από τα αποτελέσματά τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω του CB(1) υποδοχέα κανναβινοειδών. Αυτός ο υποδοχέας συζευγμένος με Ο-πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι λειτουργικά συζευγμένος με την αναστολή της αδενυλικής κυκλάσης, τη διαμόρφωση των διαύλων ιόντων και την ενεργοποίηση της εξωκυτταρικής-ρυθμιζόμενης κινάσης. Χρησιμοποιώντας κύτταρα ωοθήκης κινέζικου χάμστερ σταθερά δια-μολυσμένα με το cDNA υποδοχέα CB(1) δείχνουμε εδώ ότι η Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο δραστικό συστατικό της κάνναβης, επάγει την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης Β/Akt (protein kinase B/Akt, ΡΚΒ). Αυτή η επίδραση της THC ασκήθηκε επίσης από το ενδογενές κανναβινοειδές ανανδαμίδιο και τα συνθετικά κανναβινοειδή CP-55940 και HU-210 και παρεμποδίστηκε από τον επιλεκτικό ανταγωνιστή CB(1) SR141716. Η τοξίνη του κοκκύτη και η βορτμαννίνη (wortmannin) ανέστειλαν την ενεργοποίηση της PKB από τον υποδοχέα CB(1), δείχνοντας τη διαδοχική εμπλοκή πρωτεΐνης G(i)/G(o) και 3′-κινάσης φωσφοϊνοσιτίδης. Η λειτουργικότητα της προκαλούμενης από κανναβινοειδές διέγερσης της ΡΚΒ αποδείχθηκε από την αυξημένη φωσφορυλίωση της σερίνης 21 κινάσης συνθάσης γλυκογόνου-3 που παρατηρήθηκε σε κύτταρα που υπέστησαν αγωγή με κανναβινοειδές και την πρόληψή της από SR141716 και βορτμαννίνη. Τα κανναβινοειδή ενεργοποίησαν την ΡΚΒ στην κυτταρική σειρά ανθρώπινου αστροκυττάματος U373 MG, η οποία εκφράζει τον CB(1) υποδοχέα, αλλά όχι στην ανθρώπινη προμυελοκυτταρική κυτταρική σειρά HL-60, η οποία εκφράζει τον CB(2) υποδοχέα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ενεργοποίηση της ΡΚΒ μπορεί να είναι υπεύθυνη για ορισμένες από τις επιδράσεις των κανναβινοειδών σε κύτταρα που εκφράζουν τον CB(1) υποδοχέα”.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης με την αύξηση της σεροτονίνης[4] στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που στοχεύουν τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
[4] “Marijuana and Serotonin: What’s The Link?” (Κάνναβη και Σεροτονίνη: Ποια είναι η σύνδεση;) https://www.leafscience.com/…/marijuana-serotonin-whats-li…/

Μια μελέτη του 2007[5] διαπίστωσε ότι ενεργοποιώντας τη σεροτονίνη, η κάνναβη μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό στα ζώα.
[5] Bambico FR, Katz N, Debonnel G, Gobbi G “Cannabinoids elicit antidepressant-like behavior and activate serotonergic neurons through the medial prefrontal cortex” (Τα κανναβινοειδή προκαλούν συμπεριφορά που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό και ενεργοποιούν τους σεροτονινεργικούς νευρώνες μέσω του έσω προμετωπιαίου φλοιού) J Neurosci. 2007 Oct 24;27(43):11700-11.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17959812
Περίληψη
“Προκλινικές και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη ρυθμίζει τη διάθεση και διαθέτει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μεσολαβούμενες από την αγωνιστική δράση των κανναβινοειδών στους κεντρικούς υποδοχείς CB1 (CB1Rs). Η δράση των αγωνιστών CB1R στο σύστημα σεροτονίνης (5-ΗΤ), το κύριο σύστημα πομπού που εμπλέκεται στον έλεγχο της διάθεσης και εμπλέκεται στον μηχανισμό δράσης των αντικαταθλιπτικών, παραμένει εντούτοις κακώς κατανοητό. Σε αυτή τη μελέτη, αποδείξαμε ότι σε χαμηλές δόσεις ο αγωνιστής CB1R, το WIN55,212-2 [R(+)-[2,3-dihydro-5-methyl-3-[(morpholinyl)]pyrrolo[1,2,3-de]-1,4-benzoxazinyl]-(1-naphthalenyl) methanone mesylate] ασκεί ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες στην δοκιμασία αναγκαστικής κολύμβησης αρουραίου (forced-swim test, FST). Αυτή η επίδραση εξαρτάται από το CB1R επειδή παρεμποδίστηκε από τον ανταγωνιστή CB1R rimonabant και είναι διαμεσολαβούμενη από 5-ΗΤ επειδή καταργήθηκε με προκατεργασία με τον παράγοντα που καταστρέφει 5-ΗΤ παραχλωροφαινυλαλανίνη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας in vivo ηλεκτροφυσιολογία, δείξαμε ότι οι χαμηλές δόσεις WIN55,212-2 εξαρτώνται από την ενίσχυση της νευροειδούς δραστηριότητας 5-ΗΤ του ραχιαίου πυρήνα της ραφής (dorsal raphe nucleus) μέσω ενός εξαρτώμενου από CB1R μηχανισμού. Αντίθετα, υψηλές δόσεις WIN55,212-2 ήταν αναποτελεσματικές στην FST και μειώθηκε η 5-ΗΤ νευρωνική δραστηριότητα μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από CB1R. Η επαγόμενη από τον αγωνιστή CB1R ενίσχυση της 5-ΗΤ νευρωνικής δραστηριότητας καταργήθηκε με ολική ή μεσαία προ-προσθιοπική, αλλά όχι με πλευρική, διατομή. Περαιτέρω, η νευρωνική δραστηριότητα 5-ΗΤ ενισχύθηκε με την τοπική μικροέγχυση του WIN55,212-2 στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (ventromedial prefrontal cortex, mPFCv) αλλά όχι με την τοπική μικροέγχυση του WIN55,212-2 στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό. Παρομοίως, η μικροέγχυση του WIN55,212-2 στον mPFCv παρήγαγε ένα CB1R-εξαρτώμενο αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα στην FST. Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι CB1R αγωνιστές έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και ρυθμίζουν την 5-ΗΤ νευρωνική δραστηριότητα μέσω του mPFCv”.

Το σώμα φτιάχνει ενώσεις γνωστές ως ενδοκανναβινοειδή που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με αυτές στην κάνναβη. Μια μελέτη του 2015[6] διαπίστωσε ότι η αύξηση του ανανδαμιδίου, ενός από αυτά τα φυσικά κανναβινοειδή, μπορεί να οδηγήσει σε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.
[6] Bambico FR, Duranti A, Nobrega JN, Gobbi G “The fatty acid amide hydrolase inhibitor URB597 modulates serotonin-dependent emotional behaviour, and serotonin1A and serotonin2A/C activity in the hippocampus” (Ο αναστολέας URB597 της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέος ρυθμίζει την εξαρτώμενη από σεροτονίνη συναισθηματική συμπεριφορά και τη δραστικότητα σεροτονίνης1Α και σεροτονίνης2Α/C στον ιππόκαμπο) Eur Neuropsychopharmacol. 2016 Mar;26(3):578-90.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26747370
Περίληψη
“Ο αναστολέας URB597 της υδρολάσης αμιδίου λιπαρού οξέος (fatty acid amide hydrolase, FAAH) αυξάνει το ανανδαμίδιο, με αποτέλεσμα την αντικαταθλιπτική / αγχολυτική δράση, πιθανώς μέσω της διαμεσολαβούμενης από CB1 υποδοχέα διαμόρφωσης νευροδιαβίβασης σεροτονίνης (5-ΗΤ) και νορεπινεφρίνης (ΝΕ). Ωστόσο, η σχετική σημασία των συστημάτων 5-ΗΤ και ΝΕ σε αυτά τα αποτελέσματα και στις επιδράσεις του URB597 στους μετασυναπτικούς υποδοχείς 5-ΗΤ παραμένει να καθοριστεί. Χρησιμοποιώντας συμπεριφορικές και ηλεκτροφυσιολογικές προσεγγίσεις αξιολογήσαμε τις επιδράσεις της οξείας και επαναλαμβανόμενης θεραπείας με URB597 στις αποκρίσεις που προβλέπουν την αντικαταθλιπτική / αγχολυτική δράση και στην ευαισθησία υποδοχέα 5-ΗΤ1Α και 5-ΗΤ2Α/C του ιπποκάμπου. Η οξεία ή μονόπλευρη θεραπεία URB597, σε σύγκριση με το όχημα, μείωσε την ακινησία στη δοκιμή αναγκαστικής κολύμβησης (forced swim test, FST), αύξησε τις επισκέψεις ανοιχτού βραχίονα στον ανυψωμένο λαβύρινθο και συντόμευσε την καθυστέρηση τροφής στη δοκιμασία novelty-suppressed feeding test (NSFT). Η επανειλημμένη θεραπεία με URB597 απέδωσε πιο έντονες συμπεριφορικές επιδράσεις, οι οποίες συσχετίστηκαν με αύξηση του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον ιππόκαμπο (hippocampal brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Ο αναστολέας σύνθεσης 5-ΗΤ παρα-χλωροφαινυλαλανίνης (para-chlorophenylalanine, pCPA), αλλά όχι η ΝΕ νευροτοξίνη N-(2-chloroethyl)-N-ethyl-2-bromobenzylamine (DSP4) παρεμπόδιζε URB597 μεσολαβούμενη αντικαταθλιπτική / NSFT, ενώ το DSP4 δεν επηρέασε περαιτέρω την URB597-μεσολαβούμενη αύξηση στην έκλυση 5-ΗΤ νευρώνων. Η επανειλημμένη χορήγηση URB597 μείωσε την πυραμιδική πυροδότηση του ιππόκαμπου σε απόκριση της διέγερσης 5-ΗΤ2Α/C και 5-ΗΤ1Α με 1-[2,5-dimethoxy-4-iodophenyl]-2-aminopropane (DOI) και 8-hydroxy-2-dipropylaminotetralin (8-ΟΗ-ΟΡΑΤ), αντιστοίχως, υποδεικνύοντας πλαστική προσαρμογή αυτών των υποδοχέων. Οι επιδράσεις της οξείας και επαναλαμβανόμενης χορήγησης URB597 στην πυροδότηση των κυττάρων του ιππόκαμπου σε απόκριση της DOI ή της 8-ΟΗ-ΟΡΑΤ ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και ένταση με την σιταλοπράμη θετικού μάρτυρα. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το URB597 δρα, άμεσα ή έμμεσα, στο σύστημα 5-ΗΤ, αυξάνει την έκφραση του ιπποκάμπου BDNF και τροποποιεί τη λειτουργία 5-ΗΤ1Α και 5-ΗΤ2Α/C”.

THC vs. CBD για την κατάθλιψη
Οι Επιδράσεις της THC
Η μελέτη της THC και της κατάθλιψης είναι περιορισμένη, αλλά η έρευνα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι η THC μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μια μελέτη του 2010[7] διαπίστωσε ότι η THC μπορεί να δράσει ως αντικαταθλιπτικό στα ζώα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια βέλτιστη δόση και ότι η THC πάνω ή κάτω από τη βέλτιστη δόση θα μπορούσε να καταστήσει την κατάθλιψη χειρότερη.

Η συνέχεια του άρθρου στο αρχείο:
Κάνναβη και κατάθλιψη.pdf

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση