(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Marijuana for Arnold-Chiari Malformation” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/arnold-chiari-malformation/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on June 15, 2020)

Είναι φυσικό κάποιος να αναζητά περισσότερες πληροφορίες εάν έχει λάβει μια διάγνωση για Δυσπλασία Arnold-Chiari, καθώς μπορεί να μην έχει ξανακούσει για αυτήν την πάθηση. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι μια εξουθενωτική και επώδυνη κατάσταση. Λόγω των παρενεργειών τους, μπορεί ένας ασθενής να αισθάνεται ότι τα συμβατικά φάρμακα του κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε ίσως η λήψη της κάνναβης να μπορούσε να βοηθήσει.

Εδώ, εξετάζουμε τι είναι η δυσπλασία Arnold-Chiari, τα συμπτώματα και τις συνέπειες της, καθώς και ποιες είναι οι τρέχουσες θεραπείες που υπάρχουν και ποιες είναι οι παρενέργειές τους. Ανακαλύπτουμε επίσης το πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης για την δυσπλασία Arnold-Chiari μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να μας δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η δυσπλασία Arnold-Chiari;
Οι δυσπλασίες Arnold-Chiari, επίσης γνωστές ως δυσπλασίες Chiari, είναι δομικά ελαττώματα στην παρεγκεφαλίδα και στην βάση του κρανίου. Η παρεγκεφαλίδα είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία μας. Συνήθως, τμήματα του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας κάθονται πάνω από ένα άνοιγμα στο κρανίο και εκεί είναι που ο νωτιαίος μυελός περνά μέσα από αυτό.

Ονομάζεται δυσπλασία Chiari (Chiari malformation, CM) όταν η παρεγκεφαλίδα εκτείνεται κάτω από αυτήν την περιοχή και στο άνω νωτιαίο κανάλι. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πίεση στον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Με τη σειρά του, όλο αυτό, εμποδίζει την ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (cerebrospinal fluid, CSF) που λειτουργεί ως μαξιλάρι για τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό μας.

Το CSF παίζει επίσης ρόλο στην απομάκρυνση απορριμμάτων από τον εγκέφαλό μας και στην κυκλοφορία χημικών και θρεπτικών ουσιών που έχουν φιλτραριστεί από το αίμα μας. Η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά πολλές από τις φυσικές μας λειτουργίες. Η δυσπλασία Chiari είναι ασυνήθιστη. Ωστόσο, οι εξετάσεις απεικόνισης οδηγούν σε πιο συχνή διάγνωση της κατάστασης που συμβαίνει συχνά όταν ένα μέρος του κρανίου μας έχει κάποιο κατασκευαστικό λάθος ή είναι ασυνήθιστα μικρό. Θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου χωρίς καθυστέρηση εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις επηρεαστεί από την πάθηση.

Ιστορία της δυσπλασίας Chiari
Ο Hans Chiari ήταν παθολόγος στην Αυστρία που αρχικά προσδιόρισε τους τρεις τύπους της δυσπλασίας Chiari το 1981. Ο Julius Arnold συνέχισε να επεκτείνει περαιτέρω την έννοια της CM Τύπου ll. Ορισμένες ιατρικές πηγές, επομένως, αποκαλούν την κατάσταση δυσπλασία Arnold-Chiari, αν και υπάρχουν λίγες εναλλάξιμες ονομασίες για την κατάσταση που χρησιμοποιούνται. Αυτές περιλαμβάνουν τις Tonsillar Ectopia, CM και Hindbrain Herniation.

Τύποι της δυσπλασίας Chiari
Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις προσδιορισμένοι τύποι της δυσπλασίας Chiari.
* Η CM Τύπου l αναπτύσσεται καθώς ο εγκέφαλος και το κρανίο μεγαλώνουν. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά αργότερα στην παιδική ηλικία ή με την ενηλικίωση.
* Η CM Τύπου ll και Τύπου lll είναι συγγενείς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι παρούσες κατά την γέννηση και οι γιατροί μπορούν να τα διαγνώσουν.
* Η CM Τύπου IV είναι σπάνια.

Ο Τύπος 0 μπορεί να είναι και αυτός μέρος αυτής της λίστας, αλλά αυτό είναι αμφιλεγόμενο και είναι ένας πρόσφατα αναγνωρισμένος τύπος δυσπλασίας Chiari. Ενώ υπάρχει η συριγγομυελία (κοιλότητα γεμάτη με υγρό στον νωτιαίο μυελό) δεν πληρούνται τα άλλα κριτήρια της κατάστασης.

Η θεραπεία που κάποιος θα λάβει για την δυσπλασία Chiari εξαρτάται από τα συμπτώματα, την μορφή και την σοβαρότητα. Εάν προτιμάς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματά σου με μη χειρουργικό αλλά με φυσικό τρόπο, ίσως η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει.

Τύπος I της δυσπλασίας Chiari
Οι σοβαροί πονοκέφαλοι είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της διαταραχής. Αυτοί συμβαίνουν συχνά μετά από τέντωμα, βήχα ή φτάρνισμα. Ο ασθενής μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα εάν έχει CM Τύπου l:
* Κακός συντονισμός χεριών
* Πονόλαιμος
* Ζάλη
* Προβλήματα σταθερότητας στο βάδισμα και στην ισορροπία
* Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια και στα χέρια
* Προβλήματα ομιλίας όπως βραχνάδα
* Δυσκολία στην κατάποση, μερικές φορές, συνοδευόμενη από εμετό, τάση προς έμετο και πνιγμό
* Προβλήματα όρασης, όπως διπλή ή θολή όραση

Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
* Αργός καρδιακός ρυθμός
* Θόρυβος ή χτυπήματα στα αυτιά (εμβοές)
* Μη φυσιολογική αναπνοή, όπως η κεντρική άπνοια ύπνου όπου η αναπνοή μας σταματά μερικές φορές ενώ κοιμόμαστε
* Αδυναμία
* Πλάγια κάμψη της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση) που σχετίζεται με βλάβη του νωτιαίου μυελού

Τύπος II της δυσπλασίας Chiari
Στον Τύπο ll, μεγαλύτερη ποσότητα ιστού εκτείνεται στο νωτιαίο κανάλι από ότι στον Τύπο I της CM. Επιπλέον, τα συμπτώματα και τα σημεία μπορεί να σχετίζονται με μια μορφή spina bifida (δισχιδής ράχη) γνωστή ως myelomeningocele (μυελομηνιγγοκήλη), η οποία είναι μια κατάσταση που σχεδόν πάντα παρατηρείται παράλληλα με την Τύπου II CM. Στην myelomeningocele, το νωτιαίο κανάλι και ο σκελετός δεν είχαν κλείσει σωστά πριν την γέννηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
* Αδυναμία στα χέρια
* Αλλαγές στα πρότυπα αναπνοής
* Γρήγορες κινήσεις των ματιών προς τα κάτω
* Προβλήματα κατάποσης, όπως τάση για εμετό ή πνιγμός

Τύπος III της δυσπλασίας Chiari
Αυτός είναι ίσως ο πιο σοβαρός τύπος CM. Χαρακτηρίζεται όταν ένα τμήμα της παρεγκεφαλίδας, η κάτω περιοχή πίσω στον εγκέφαλό μας ή όταν το στέλεχος του εγκεφάλου μας, εκτείνονται μέσω ενός ανώμαλου ανοίγματος στο πίσω μέρος του κρανίου μας. Αυτός ο τύπος CM διαγιγνώσκεται μέσω υπερήχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την γέννηση. Μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Τύπος VI της δυσπλασίας Chiari
Στον τύπο IV, η παρεγκεφαλίδα είναι είτε ανεπτυγμένη ημιτελής, κάτι που αναφέρεται ως παρεγκεφαλική υποπλασία είτε σε ορισμένους ασθενείς, τμήματα του νωτιαίου μυελού και του κρανίου είναι εκτεθειμένα και ορατά. Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσπλασίας Chiari και, εάν εμφανιστεί κατά τη βρεφική ηλικία, μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Συμπτώματα της δυσπλασίας Arnold-Chiari
Υπάρχουν πολλά άτομα με δυσπλασία Chiari που δεν έχουν συμπτώματα ή σημεία της πάθησης και επομένως δεν χρειάζονται θεραπεία. Η κατάσταση μπορεί να επισημανθεί μόνο κατά τη διάρκεια εξετάσεων για κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με αυτήν. Για άλλους, η δυσπλασία Chiari μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, ανάλογα με την σοβαρότητα και τον τύπο.

Αυτές οι δυσπλασίες εμφανίζονται ως δομικά ελαττώματα εντός της παρεγκεφαλίδας, η οποία είναι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία. Η πίεση στην παρεγκεφαλίδα μπορεί να εμποδίσει την ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο συνήθως προστατεύει και περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ως συνέπεια, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ισορροπίας, αποπροσανατολισμός, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και συχνό μούδιασμα.

Η πιο συχνά αναγνωρισμένη μορφή CM είναι ο Τύπος Ι, ο οποίος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και συχνά αποκαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια συνηθισμένων εξετάσεων για άλλες καταστάσεις. Ο Τύπος II συχνά συνοδεύεται από μια δισχιδής ράχη στην σπονδυλική στήλη, κάτι που προκαλεί τον νωτιαίο μυελό να προεξέχει μέσω ενός ανοίγματος στην πλάτη. Ο Τύπος III είναι η πιο σοβαρή μορφή CM, η οποία προκαλεί σοβαρά νευρολογικά ελαττώματα.

Επιδράσεις της δυσπλασίας Arnold-Chiari
Το να υποφέρει κάποιος από δυσπλασία Arnold-Chiari είναι ακριβώς αυτό, να υποφέρει. Ο πόνος και οι παρενέργειες της κατάστασης προκαλούν απομόνωση και είναι εξουθενωτικές. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάποια ανάπαυλα. Όταν ο ασθενής πονά συνεχώς, μπορεί να αισθάνεται αποσυνδεδεμένος ακόμη και από εκείνους που βρίσκονται πιο κοντά του.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα και ακανόνιστα. Μπορεί να αποφεύγει να κάνει σχέδια για το μέλλον με τον φόβο ότι μπορεί να αισθανθεί ξαφνικά μεγάλη αδιαθεσία και να μην μπορεί να λειτουργήσει. Πιθανότατα θα νιώθει απογοήτευση και θα απομονώνεται όλο και πιο πολύ αναζητώντας απαντήσεις και λύσεις. Άλλα συναισθήματα που μπορεί να έχεις είναι ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και ανησυχία. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να λάβεις την σωστή θεραπεία, όπως και με την ιατρική χρήση της κάνναβης που μπορεί να βοηθήσει με την δυσπλασία Arnold-Chiari.

Στατιστικές για την δυσπλασία Arnold-Chiari
* Ο επιπολασμός της CM στον γενικό πληθυσμό είναι μικρότερος από έναν στους 1000, σύμφωνα με την American Association of Neurological Surgeons.
* Η National Organization for Rare Disorders διαπίστωσε ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από CM από τους άνδρες.

Οι τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την δυσπλασία Chiari και οι παρενέργειές τους
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ορισμένες περιπτώσεις CM δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και επομένως δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Γενικά, οι γιατροί συνιστούν τακτικές μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθούν την κατάσταση. Εάν αντιμετωπίζεις πονοκεφάλους ή πόνο, θα σου συνταγογραφήσουν παυσίπονα φάρμακα για να διευκολυνθείς με τα συμπτώματά σου. Ορισμένα παυσίπονα μπορεί να είναι εθιστικά και μπορεί να έχουν δυσμενείς παρενέργειες εάν ληφθούν για παρατεταμένη περίοδο.

Όσον αφορά την θεραπεία, η αποσυμπιεστική χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ακραίες περιπτώσεις, αφαιρώντας τον δεύτερο και τρίτο αυχενικό σπόνδυλο. Επιπλέον, η διακοπή της ροής των νωτιαίων υγρών μπορεί να βοηθηθεί από μια εμφυτευμένη διακλάδωση.

Για ασθενείς που αναζητούν ένα λιγότερο επεμβατικό πρόγραμμα θεραπείας, η ιατρική χρήση της κάνναβης συνιστάται για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά για τον χρόνιο μυϊκό πόνο, την αδυναμία, τους πονοκεφάλους και την κόπωση. Οι ποικιλίες που είναι με περισσότερα χαρακτηριστικά από το υποείδος Sativa λειτουργούν καλύτερα για τη μείωση της ναυτίας, την μείωση και την ανακούφιση του πόνου και την αύξηση της μυϊκής ικανότητας.

Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία σε πολλούς ανθρώπους για να σταματήσει η εξέλιξη της βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και για να διευκολυνθούν τα συμπτώματά τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σταθεροποιήσει ή να βελτιώσει τα συμπτώματα της CM. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις εάν ο ασθενής ακολουθήσει αυτήν την διαδρομή αντιμετώπισης.

* Αποσυμπίεση της οπίσθιας φώσας (Posterior Fossa Decompression). Η αποσυμπίεση της οπίσθιας φώσας είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της δυσπλασίας Arnold-Chiari. Η διαδικασία δημιουργεί πρόσθετο χώρο για την παρεγκεφαλίδα και ανακουφίζει την πίεση στον νωτιαίο μυελό. Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ανακουφίζει τα συμπτώματα σε ορισμένες αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
*Μυελομηνιγγοκήλη (Myelomeningocele). Τα παιδιά και τα βρέφη με μυελομηνιγγοκήλη (δυσχιδής ράχη ή κυστική μυελομηνιγγοκήλη) μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να κλείσει αυτό το άνοιγμα στην πλάτη τους και για να γίνει επανατοποθέτηση του νωτιαίου μυελού τους. Όταν αυτό γίνεται προγεννητικά, τοποθετεί το εγκεφαλικό στέλεχος και την παρεγκεφαλίδα σε μια πιο φυσιολογική θέση και μειώνει την πιθανότητα υδροκέφαλου (hydrocephalus, νερό στον εγκέφαλο).
* Υδροκέφαλος (Hydrocephalus). Ένας σωλήνας που ονομάζεται shunt μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ο σκοπός αυτού του σωλήνα είναι για να ανακουφίσει την πίεση μέσα στο κεφάλι και να αποστραγγίσει την περίσσεια υγρού.
* Τρίτη κοιλιακή κοιλοτομία (Third Ventriculostomy). Η τρίτη κοιλιακή κοιλοτομία είναι μια άλλη θεραπεία για τον υδροκέφαλο και βελτιώνει την ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τον εγκέφαλο. Σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί μια επέμβαση για να γίνει η εισαγωγή μιας διακλάδωσης στον νωτιαίο μυελό, αποστραγγίζοντας το αυξημένο υγρό στο κεντρικό κανάλι.

Πώς και γιατί η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την δυσπλασία Arnold-Chiari
Η χρήση της κάνναβης αρχίζει τελικά να χάνει το στίγμα που κάποτε είχε καθώς όλο και πιο πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ προχωρούν στην νομιμοποίηση της, τουλάχιστον για την χρήση της σε ιατρικούς σκοπούς. Δεν συσχετίζεται πλέον με το περιθώριο και τους χίπις και υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που αποδεικνύει ότι έχει θετικά φαρμακευτικά αποτελέσματα. Λοιπόν, πώς μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη στην δυσπλασία Arnold-Chiari;

Η χρήση της κάνναβης είναι ευρέως διαδεδομένη σε ασθενείς με επώδυνες χρόνιες ασθένειες. Στην πραγματικότητα, σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι για τη λήψη της κάνναβης είναι η βελτίωση της διάθεσης, η αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση του ύπνου. Είναι τα κανναβινοειδή, η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που έχουν θετική επίδραση στη μείωση του πόνου.

Η χαλάρωση που παρέχεται με την λήψη της κάνναβης βοηθά επίσης εάν κάποιος είναι αγχώδης ή πάσχει από κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και με άλλους φυσικούς τρόπους.

Ποια συμπτώματα της δυσπλασίας Arnold-Chiari μπορεί να αντιμετωπίσει η κάνναβη;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της CM. Η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει:
* Την αϋπνία
* Τον χρόνιος πόνος, όπως ημικρανίες, σπαστικότητα και πονοκεφάλους
* Την κατάθλιψη

Διάβασε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάνναβη και το πώς μπορεί να βοηθήσει στην δυσπλασία Arnold-Chiari.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην δυσπλασία Arnold-Chiari
Η χρήση της κάνναβης για την δυσπλασία Arnold-Chiari είναι ένα χρήσιμο και φυσικό συμπλήρωμα στις χειρουργικές θεραπείες. Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για κάθε σύμπτωμα.

Αϋπνία
Μπορεί να είναι ενοχλητικό όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς για μια ή δύο νύχτες. Εάν έχεις CM, η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια. Μπορεί να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και όλη την νύχτα να επιθυμείς να κοιμηθείς έστω και μόνο για μια ή δύο ώρες, εάν είσαι τυχερός. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει να εξαντληθείς, να σε τρελάνει και να είσαι μπερδεμένος. Εάν δεν θέλεις να περάσεις μήνες ή και χρόνια με φάρμακα για τον ύπνο, η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει. Μερικές από της καλύτερες ποικιλίες που μπορούν να βοηθήσουν να κοιμηθεί κάποιος είναι:
* Purple Urkle. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η ποικιλία Purple Urkle είναι ένα βαθιά πορφυρό φυτό με ευχάριστη μυρωδιά μούρων. Καθώς φέρνει συναισθήματα απόλυτης χαλάρωσης, είναι καλό να την καταναλώνεις αμέσως πριν από την ώρα του ύπνου.
* Afghani. Η Afghani είναι μια παλιά ποικιλία από την Μέση Ανατολή. Θα νιώσεις μια ισχυρή ηρεμιστική επίδραση μέσα σε λίγα λεπτά από την λήψη αυτής της ποικιλίας του υποείδους Indica. Να περιμένεις να νιώσεις χαρούμενος και χαλαρός.
* Northern Lights. Η Northern Lights είναι μια εξαιρετική ποικιλία συνολικά. Λειτουργεί καλά για την αϋπνία που προκαλείται από άγχος, κατάθλιψη, πόνο και φάρμακα. Αυτή η ποικιλία είναι η τέλεια επιλογή όταν θέλεις να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις αργά.

Χρόνιος πόνος
Εβδομάδες, μήνες και πολλά έτη χρόνιου πόνου μπορεί να σε διαλύσουν. Ίσως να μην ενδιαφέρεσαι πλέον να κάνεις δραστηριότητες που λάτρευες. Ίσως να έχεις αποσυρθεί από την οικογένεια και τους φίλους σου. Δεν μπορείς να κανονίσεις σχεδόν τίποτα, όπως το να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καθώς πρέπει να ακυρώνεις τακτικά ότι έχεις προγραμματίσει λόγω του πόνου σου. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι ενδέχεται να σταματήσουν να σε προσκαλούν και αυτό θα σε αποκόψει ακόμα περισσότερο από τις κοινωνικές σου σχέσεις. Εάν αντιμετωπίζεις χρόνιο πόνο, οι παρακάτω ποικιλίες κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν:
* Jack Herer. Όταν η ποικιλία Jack Herer καλλιεργείται υδροπονικά, περιέχει υψηλά επίπεδα τερπενίων. Αυτά μειώνουν την φλεγμονή των ιστών και το άγχος. Η Jack Herer σε κάνει επίσης να νιώθεις αναζωογονημένος και ανυψωμένος παρά το νιώθεις πεσμένος από τον πόνο.
* Harlequin. Η ποικιλία Harlequin είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός CBD και THC, δίνει έτσι μια αίσθηση χωρίς πόνο και με ήπια επίδραση.
* Superbud. Η ποικιλία Superbud θεωρείται ότι έχει επίδραση παυσίπονου παρόμοια με αυτήν που έχουν τα ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν κάποιος πονά πολύ.

Κατάθλιψη
Όταν κάποιος πάσχει από CM, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τα άλλα συμπτώματά του. Έτσι μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει μερικές από τις παρακάτω ποικιλίες κάνναβης αντί να πάρει τα συνήθως προτεινόμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα:
* Laughing Buddha. Ναι όντως η ποικιλία Laughing Buddha (ο γελαστός Βούδας) ακούγεται να είναι μια διασκεδαστική ποικιλία για να δοκιμάσει κάποιος. Διευκολύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και κάνει τον λήπτη της να νιώθει πιο κοινωνικός. Αυτή η ποικιλία είναι για όσους έχουν άγχος στην επικοινωνία τους με φίλους και συγγενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν το κουράγιο να σηκωθούν και να είναι ο εαυτός τους.
* Triangle Kush. Η λήψη της Triangle Kush μας κάνει να νιώθουμε δημιουργικοί, χαλαροί και χαρούμενοι. Αυτή είναι μια ποικιλία που είναι καλή για να μας κάνει να νιώσουμε θετικοί. Η Triangle Kush περιέχει τόσο λουλουδάτες όσο και γήινες νότες και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λίγο υπνηλία κάποιες φορές, οπότε είναι καλύτερη για χρήση στο σπίτι ή τις ημέρες που δεν έχουμε και πολλά να κάνουμε.
* Super Sour Skunk. Φημισμένη ποικιλία για το πικάντικο άρωμά της, αυτή η ποικιλία δίνει γέλιο και μας κάνει να αισθανόμαστε ενεργοποιημένοι. Είναι επίσης μια από τις αγαπημένες των ατόμων με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και με κατάθλιψη. Αν μπορεί να βοηθήσει αυτούς, σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσεις και εσύ.

Θα πρέπει να μιλήσεις με τον χειρουργό σου για τις επιλογές θεραπείας προτού λάβεις την τελική σου απόφαση σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της περίπτωσης σου.

Ελπίζουμε να ήταν χρήσιμη η πληροφόρηση από αυτό εδώ το άρθρο σχετικά με την κάνναβη και την δυσπλασία Arnold-Chiari και για τις συγκεκριμένες ποικιλίες που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της CM σου. Εάν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια και συμβουλή, θα πρέπει να μιλήσεις με έναν γιατρό που γνωρίζει τα της κάνναβης ή με έναν έμπειρο καλλιεργητή.

Η σωστή επιλογή έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν κάποιος είναι αρχάριος στην χρήση της κάνναβης. Ευτυχώς, υπάρχει διαθέσιμη όλο και περισσότερη βοήθεια εκεί έξω. Γιατί να μην μάθεις λοιπόν περισσότερα αναζητώντας πληροφορίες για την ιατρική χρήση της κάνναβης, σήμερα; Ήρθε η ώρα να δεις και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν για τον έλεγχο της κατάστασής σου.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση