(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana for Carpal Tunnel Syndrome” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/carpal-tunnel-syndrome/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on May 15, 2020)

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα άκαμπτο, στενό πέρασμα οστών και συνδέσμων στη βάση του χεριού μας, στην μέσα μεριά, στον καρπό. Μέσα από αυτό περνούν το μέσο νεύρο και οι τένοντες που λυγίζουν τα δάχτυλά μας. Το μέσο νεύρο μας προσφέρει την αίσθηση στην πλευρά της παλάμης του αντίχειρα μας, καθώς και του μέσου δαχτύλου, του δείκτη και μέρος των δακτύλων μας. Επιπλέον, ελέγχει μερικούς από τους μικρότερους μύες στη βάση του αντίχειρα μας.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ή αλλιώς σύνδρομο μέσου νεύρου) εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο που βρίσκεται κάτω από τον καρπιαίο σύνδεσμο, συμπιέζεται ή πιέζεται μέσα στον καρπό μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρησμένοι, φλεγμονώδεις ή ερεθισμένοι τένοντες στενεύουν τον σωλήνα, τον χώρο μέσα από τον οποίο περνά και το μέσο νεύρο με συνέπεια να το συμπιέζουν. Αυτή η συμπίεση και η φλεγμονή οδηγεί σε αδυναμία, μούδιασμα και πόνο στον καρπό και στο χέρι μας, μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα εκτείνονται και προς τα πίσω στο χέρι, στο αντιβράχιο μας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το πιο ευρέως γνωστό και κοινό από τις νευροπάθειες παγίδευσης που περιλαμβάνουν συμπιεσμένα περιφερειακά νεύρα.

Το ιστορικό του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Η πρώτη εξήγηση της συμπίεσης του μέσου νεύρου του καρπιαίου σωλήνα χρονολογείται από το 1854. Έναν αιώνα αργότερα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ως όρος εμφανίστηκε σε έντυπα. Πριν από αυτό, οι ασθενείς που είχαν τα συμπτώματα λάμβαναν μια διάγνωση για ακροπαραισθησία (acroparesthesia). Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί έδιναν μια διάγνωση για συμπίεση του βραχιόνιου πλέγματος ή του κινητικού κλάδου του μέσου νεύρου. Το 1933, γιατροί δημοσίευσαν την πρώτη περιγραφή της χειρουργικής επέμβασης στον καρπιαίο σωλήνα.

Επιδράσεις του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Στα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνονται:
* Κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνος, κυρίως στο μεσαίο δάχτυλο, στον δείκτη και στον αντίχειρα
* Μυρμήγκιασμα ή πόνος που ταξιδεύει μέχρι το αντιβράχιο και ψηλά στον ώμο
* Περιστασιακές συγκλονιστικές αισθήσεις που ακτινοβολούν στον μέσο, στον δείκτη, στον παράμεσο και στον αντίχειρα
* Αδεξιότητα και αδυναμία στο χέρι, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση λεπτών κινήσεων, όπως το να μπορεί κάποιος να κουμπώσει τα ρούχα του ή απλές κινήσεις όπως ο χειρισμός σε ένα μανταλάκι
* Η ρίψη πραγμάτων λόγω μουδιάσματος, αδυναμίας ή απώλειας της αίσθησης

Συχνά, τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ξεκινούν αργά, χωρίς ειδικό τραυματισμό. Κάποιος μπορεί να δει ότι τα συμπτώματά του έρχονται και φεύγουν, στην αρχή. Όμως, καθώς η συμπίεση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν συχνά και να παραμένουν για παρατεταμένες περιόδους.

Όταν κάποιος έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι σύνηθες να αισθάνεται πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα την νύχτα. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικός που να εμποδίζει την επίτευξη μιας ποιοτικής νύχτας ύπνου. Εάν κοιμηθείς με τον καρπό σου λυγισμένο, τα συμπτώματα μπορεί να σε ξυπνήσουν.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται συχνά όταν κρατάμε ένα αντικείμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ λυγίζουμε τον καρπό μας προς τα πίσω και προς τα εμπρός. Ένα παράδειγμα θα ήταν κατά την διάρκεια της οδήγησης, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ή το να κρατάμε για να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

Πολλά άτομα κινούν ή τινάζουν τα χέρια τους προσπαθώντας να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους.

Ψυχικές επιδράσεις
Ο αδυσώπητος πόνος στον καρπό, η αδυναμία και το μούδιασμα μπορεί να αρχίσουν να επιδρούν αρνητικά πάνω στον ασθενή τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά. Κάποιος ενδέχεται να αντιμετωπίσει τις ακόλουθες συνέπειες από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Δυσκολία στον ύπνο: Τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω δυσφορίας. Όταν ο ύπνος διακόπτεται τακτικά και συνεχώς, είναι πιθανό να μην καταφέρνουμε να βρεθούμε για επαρκή χρόνο σε ύπνο REM, που είναι το βαθύτερο και πιο αποκαταστατικό μέρος του κύκλου του ύπνου. Κανονικά, χρειάζονται μερικές ώρες ανάπαυσης πριν πέσουμε σε κατάσταση ύπνου REM.

Με την πάροδο του χρόνου, θα μειωθεί ο ύπνος REM, κάτι που μπορεί να μας κάνει να:
* Γίνουμε ευμετάβλητοι
* Εμφανίσουμε ευερεθιστότητα
* Έχουμε ασαφή σκέψη
* Έχουμε κακή κρίση
* Λαμβάνουμε κακές αποφάσεις

Ψυχική ασθένεια: Εάν δεν έχεις υποβληθεί σε θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και συνεχίσεις να αντιμετωπίζεις σημαντικό χρόνιο πόνο, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει και σε ψυχική ασθένεια. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ανεξάρτητα από την αιτία. Το CTS δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχοντας να αντιμετωπίσεις το μούδιασμα και τον ενοχλητικό πόνο κάθε μέρα πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε αδιέξοδο. Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι ένιωθαν σαν να θέλουν να κόψουν τα χέρια τους επειδή ο πόνος, η αδυναμία και το μούδιασμα του CTS τους ενοχλούσαν τόσο πολύ.

Η ευερεθιστότητα και η διάθεση του ασθενή μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του, τα μέλη της οικογένειας του, τους φίλους του και με άλλους. Όταν οι πιο σημαντικές σχέσεις καταστραφούν και άλλοι παράγοντες άγχους μπορεί να εμφανιστούν στην όλη εικόνα και να επιδεινώσουν την ψυχική κατάσταση του πάσχοντα ακόμη περισσότερο.

Χαμένη παραγωγικότητα: Τα άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συχνά δυσκολεύονται να αποδώσουν καλά στον χώρο εργασίας τους. Μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη αυτοεκτίμησης όταν δεν είναι σε θέση να εργαστούν τόσο αποτελεσματικά ή γρήγορα όσο έχουν συνηθίσει. Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσουν ότι ρίχνουν πράγματα που κρατούν εντελώς απροσδόκητα, καθώς χάνουν την δύναμη της λαβής τους ή αντιμετωπίζουν απώλεια αίσθησης στα χέρια και στα δάχτυλά τους και αυτό επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία εργάζονται. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει υψηλά ποσοστά σφάλματος σε ζητήματα σχετικά με την εργασία και την ασφάλεια σε αυτήν.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων μπορεί να προκαλέσει αμφιβολία και να κάνει τον ασθενή να μην έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του να παράγει και να συνεισφέρει στο χώρο εργασίας του. Μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο εάν είναι αυτοαπασχολούμενος. Μπορεί ακόμη να χάσει την ικανότητά του να διατηρήσει την επιχείρησή του σε ένα επαρκές επίπεδο, οδηγώντας έτσι σε μειωμένα κέρδη ή καθόλου κέρδη και σε περισσότερο στρες και άγχος.

Ζητήματα εθισμού και υγείας: Μερικές φορές, ο πόνος στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι τόσο σοβαρός που μπορεί να μας οδηγήσει να πάρουμε ισχυρότερα παυσίπονα φάρμακα, όπως τα οπιοειδή. Αυτά τα φάρμακα έρχονται με κίνδυνο εθισμού και υπερδοσολογίας.

Στατιστικές για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Η American Academy of Family Physicians αποκαλύπτει τα ακόλουθα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:
* Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επηρεάζει περίπου το 3 έως 6 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού
* Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα διμερή συμπτώματα εμφανίστηκαν σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Στατιστικές που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The New York Times αναφέρουν:
* Περίπου το 6% των ασθενών με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχουν διαβήτη
* Μέχρι το 85% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 εμφανίζουν συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
* Η ανάπτυξη συμπτωμάτων συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται με το χρονικό διάστημα που ένας ασθενής είχε διαβήτη και την ηλικία του

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οι παρενέργειές τους
Ο στόχος της θεραπείας του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι να για να επιτρέψει στον ασθενή να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες του και την καθημερινή του λειτουργία, καθώς και να αποτρέψει την απώλεια μυϊκής δύναμης και την νευρική βλάβη στα χέρια και στα δάχτυλά του.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
* Μη χειρουργική θεραπεία
Εάν ο γιατρός διαγνώσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα νωρίς, μπορεί να χρησιμοποιήσει μη χειρουργικές μεθόδους για να βελτιώσει την κατάσταση, όπως:
Νάρθηκας καρπού – Οι νάρθηκες στον καρπό κρατούν τον καρπό ακίνητο καθώς κοιμάστε και βοηθούν στην ανακούφιση των νυχτερινών συμπτωμάτων μουδιάσματος και μυρμήγκιασμα. Οι νάρθηκες για την νύχτα είναι επίσης καλά για ασθενείς που είναι έγκυες ή έχουν άλλες καταστάσεις που τους εμποδίζουν να πάρουν ορισμένα φάρμακα.
ΜΣΑΦ – Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα βραχυπρόθεσμα.
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ΜΣΑΦ μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Καούρα και πόνος στο στομάχι
* Έλκος στομάχου
* Ζάλη και πονοκεφάλους
* Μια τάση για περισσότερη αιμορραγία, ειδικά εάν παίρνουμε ασπιρίνη
* Υψηλή πίεση στο αίμα
* Κουδούνισμα στα αυτιά
Κορτικοστεροειδή – Ο γιατρός μπορεί να δώσει αγωγή με ενέσεις κορτικοστεροειδών όπως η κορτιζόνη για να διευκολύνει τον ασθενή με τον πόνο. Μπορεί να χρειαστεί υπέρηχος για να βοηθηθεί η καθοδήγηση για τις ενέσεις. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση της διόγκωσης και της φλεγμονής, ανακουφίζοντας την πίεση στο μέσο νεύρο. Τα από του στόματος κορτικοστεροειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενέσεις για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως αυτά στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Οι παρενέργειες των κορτικοστεροειδών μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Επιδείνωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, πιθανόν αυτό να προκαλέσει διαβήτη
* Καταρράκτη ή ο θόλωση του φακού σε ένα ή και στα δύο μάτια
* Οστεοπόρωση ή κατάγματα και λέπτυνση των οστών
* Καταστολή της παραγωγής ορμονών από τα επινεφρίδια

* Χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά ή εάν δεν ανταποκρίνεται ο ασθενής σε άλλους τύπους θεραπείας, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης στο CTS είναι για να μειωθεί η πίεση στο μέσο νεύρο για να ανακουφιστεί ο ασθενής.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές χειρουργικής που μπορεί να εκτελέσει ο χειρουργός:
* Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση – Εδώ, ο χειρουργός δημιουργεί μια τομή στο χέρι, στην παλάμη πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα, απελευθερώνοντας το νεύρο κόβοντας τον καρπιαίο σύνδεσμο που το πιέζει.
* Ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση – Ο χειρουργός κοιτάζει μέσα στον καρπιαίο σωλήνα χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, το οποίο είναι μια συσκευή τύπου ενδοσκοπίου εξοπλισμένη με μια μικρή κάμερα. Ο χειρουργός κάνει μια ή δύο μικροσκοπικές τομές στον καρπό ή το χέρι σας για να εισχωρήσουν το ενδοσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία και κάνει την επέμβαση μέσω αυτών των οπών.

Πριν από την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να συζητήσει όλα τα οφέλη και τους κινδύνους με τον χειρούργο. Μερικοί κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι:
* Σχηματισμός ουλών
* Μόλυνση των πληγών
* Αγγειακοί ή νευρικοί τραυματισμοί
* Ατελής απελευθέρωση της συμπίεσης
Ενώ θα ανανήπτεις μετά την χειρουργική επέμβαση, ο ιστός του συνδέσμου θα αρχίζει να αναπτύσσεται μαζί σταδιακά, επιτρέποντας στο νεύρο περισσότερο χώρο. Η διαδικασία της αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ωστόσο, το δέρμα θα θεραπευτεί συνήθως μέσα σε αρκετές εβδομάδες.

Ο γιατρός καθορίζει την θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα με βάση τη σοβαρότητα της φλεγμονής, εάν ο ασθενής έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες και εάν υπάρχει βλάβη στα νεύρα. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να χρειαστούν μόνο μερικές εβδομάδες θεραπείας στο σπίτι για να διευκολυνθούν τα συμπτώματα.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ ατόμων σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στα συμπτώματα των ασθενών από μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων που δεν ανταποκρίνονται καλά στις τυπικές παρεμβάσεις. Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι επίσης μια επιλογή σε περιπτώσεις όπου οι παραδοσιακές θεραπείες προκαλούν δυσάρεστες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ο εθισμός και ο κίνδυνος υπερδοσολογίας, για παράδειγμα.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στον καρπό, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα ως αποτέλεσμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα έχουν άλλη μια επιλογή: την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις παρενέργειες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Μερικές φορές τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι η καλύτερη θεραπεία για την φλεγμονή στους καρπιαίους συνδέσμους. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, οι γιατροί μεταβαίνουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διαχείριση και τον έλεγχο του πόνου, και μπορεί ακόμη και να εκδώσουν συνταγές για αντι-αρθριτικά φάρμακα και στεροειδή.

Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι το σώμα μας θα δημιουργήσει σταδιακά μια ανοχή στα αντιφλεγμονώδη. Επίσης, αν κάποιος πάρει στεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μαλακώσουν τα οστά και τα τεθούν σε κίνδυνο να σπάσουν. Στη συνέχεια, ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει κάτι άλλο για να ενισχύσει τα οστά ή να σταματά και να ξαναξεκινά τα στεροειδή ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε και να βοηθήσει τον ασθενή να βρει ανακούφιση και να μην κινδυνεύουν τα οστά του. Μια σειρά από άλλες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η αύξηση του βάρους, ο πυρετός, οι αλλεργικές αντιδράσεις, κλπ., κάνουν τα φάρμακα χειρότερα από ότι την όποια καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί αυτά να προσφέρουν.

Αλλά υπάρχει ελπίδα και μια άλλη εναλλακτική λύση, η ιατρική χρήση της κάνναβης στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Εάν είσαι αρκετά τυχερός για να ζεις σε μια πολιτεία που έχει νομοθεσία που επιτρέπει την νόμιμη ιατρική χρήση της κάνναβης και έχεις ήδη κάνει όλο το φάσμα των θεραπειών για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πριν από την χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σου μπορεί να είναι πρόθυμος να σου γράψει μια συνταγή για την λήψη κάνναβης.

Η κάνναβη είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των προοδευτικών εξελίξεων στην σκέψη και στην έρευνα σχετικά με τα πολλά οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Ανακουφίζει τον πόνο όπως κανένα άλλο φάρμακο, εκτός ίσως από την μορφίνη και τα συνταγογραφούμενα ναρκωτικά, και ο γιατρός είναι απίθανο να σας συνταγογραφήσει έναν αποκλειστή νεύρων για να σταματήσει τον πόνο στους καρπούς, στα χέρια και στα δάχτυλα ενός ασθενή.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει παρενέργειες όπως οποιοδήποτε φάρμακο, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρές ή εξουθενωτικές όσο είναι τα χρόνια συμπτώματα ή οι ασθένειες για τις οποίες χρησιμοποιείται για την θεραπεία τους. Επιπλέον, οι παρενέργειες είναι βραχυπρόθεσμες. Μέσα σε λίγες ώρες από την εισπνοή ή με όποιον άλλον τρόπο γίνει η χορήγηση του φαρμάκου, οι παρενέργειες εξαφανίζονται.

Η κάνναβη για χρήση στην ανακούφιση του πόνου μπορεί να επιφέρει πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις από ότι κάποιες ελάχιστες παρενέργειες. Η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι εθιστική, δεν διαμορφώνει συνήθεια και δεν έχει οδηγήσει ποτέ σε θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Η κάνναβη είναι μια φυσική θεραπεία για την φλεγμονή των μαλακών ιστών, των νευρικών βλαβών και των αρθρώσεων και των οστών που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Είναι λογικό να χρησιμοποιήσεις ένα φάρμακο ικανό να ανακουφίσει και τα τρία συμπτώματα για ένα σύνδρομο που περιλαμβάνει όλα αυτά.

Εδώ στο MarijuanaDoctors.com έχουμε τις πιο πρόσφατες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και τις ειδήσεις που αφορούν την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Εάν ζεις σε μια πολιτεία που επί του παρόντος βρίσκεται μεταξύ του να κάνει ή να μην κάνει νόμιμη την ιατρική χρήση της κάνναβης, μπορείς να επικοινωνήσεις με τους τοπικούς και κρατικούς εκπροσώπους σου για να τους δηλώσεις την θετική αποδοχή από μέρους σου της νομιμοποίησης της κάνναβης για χρήση σε ιατρικούς σκοπούς παρουσίαζοντας και την περίπτωσή σου. Εάν αρκετοί άνθρωποι συνεργαστούν, τότε κάθε πολιτεία θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης προς όφελος όλων όσων την χρειάζονται.

Ποια συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Τα συμπτώματα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και για στα οποία μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία της κάνναβης είναι:
* Νευροπαθητικός και χρόνιος πόνος
* Προβλήματα στον ύπνο
* Φλεγμονή
* Νευροπάθεια: αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνος
* Ναυτία και έμετος

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα συμπτώματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Νευροπάθεια και πόνος
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια νευροπαθητική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, αδυναμία και νευροπαθητικό πόνο στα χέρια. Όταν είναι σοβαρό, το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό πόνο λόγω βλάβης του μαλακού ιστού και της οστικής δομής. Συχνά, την στιγμή που τα άτομα συνειδητοποιούν ότι έχουν προβλήματα με τον καρπιαίο σωλήνα, η κατάσταση είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νευροπάθειας και του σχετικού πόνου της. Πολλοί γιατροί με γνώση της κάνναβης γνωρίζουν τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για τον νευροπαθητικό πόνο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το βότανο για μεγάλο χρονικό διάστημα για πολλαπλές καταστάσεις με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Μια μελέτη του McGill University έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και κάπνιζαν κάνναβη τρεις φορές κάθε μέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, είχαν σημαντική μείωση του πόνου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν την θεραπεία με το εικονικό φάρμακο. Φυσικά το κάπνισμα δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός τρόπος εισπνοής ή/και λήψης της κάνναβης.

Ενώ οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν οπιοειδή για την θεραπεία του πόνου, αυτά δεν είναι και τόσο ευεργετικά όταν πρόκειται για την θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου. Επίσης τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή παυσίπονα παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εθισμού ή υπερδοσολογίας. Ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν τα οπιοειδή για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και για άλλες καταστάσεις. Είτε ο ασθενής καταναλώνει την κάνναβη από το στόμα είτε γίνεται τοπική εφαρμογή, η κάνναβη για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί το σύνδρομο. Και αυτά τα οφέλη έρχονται χωρίς τον κίνδυνο εθισμού ή με τις επιβλαβείς παρενέργειες που υπάρχουν με τα οπιοειδή.

Φλεγμονή
Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ΜΣΑΦ ή στεροειδή για τον πόνο του CTS. Αλλά αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες παρενέργειες όπως:
* Καούρα
* Πόνο στο στομάχι
* Κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας
* Δυσκοιλιότητα και διάρροια
* Ναυτία και έμετο
* Αέρια

Η φλεγμονή που υπάρχει στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η αιτία του πόνου που αντιμετωπίζει κάποιος με την πάθηση. Μπορεί ο ασθενής να εφαρμόσει τοπικά αλοιφές με βάση την κάνναβη στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα για να διευκολύνει την αντιμετώπιση της φλεγμονής και να επιδιορθωθούν οι τομές στα οστά και στο δέρμα λόγω μιας χειρουργικής επέμβασης. Έτσι, η θεραπεία με κάνναβη για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να χειριστεί και την φλεγμονή των νευρικών βλαβών, των μαλακών ιστών και του πόνου στις αρθρώσεις, καθιστώντας έτσι την κάνναβη μια πολύ καλή θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Προβλήματα ύπνου
Η δυσφορία που βιώνουν οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και συχνά διακόπτει τον ύπνο τους και αυτό περιλαμβάνει το διαλείπον μούδιασμα που βιώνουν στον δείκτη, στον αντίχειρα και τα μεσαία δάχτυλα. Οι ποικιλίες της κάνναβης του υποείδους Indica είναι συνήθως καλύτερες ως ιατρικό βοήθημα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ύπνου από ότι οι ποικιλίες του υποείδους Sativa, καθώς οι τελευταίες δίνουν περισσότερο ενέργεια και είναι κατάλληλες για κατανάλωση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ναυτία και έμετος
Ορισμένες θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όπως τα ΜΣΑΦ, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία της ναυτίας.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης[10] αποδεικνύονται ότι είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα άλλα βοηθήματα χωρίς συνταγή για τον ύπνο, τα οπιοειδή και τα ΜΣΑΦ και έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, του πόνου και στην βελτίωση του ύπνου.
[10] “Do I Need a Different Strain of Medical Marijuana?” (Χρειάζομαι μήπως μια διαφορετική ποικιλία κάνναβης;) https://www.marijuanadoctors.com/blog/need-different-strain-of-marijuana/

Οι ποικιλίες της κάνναβης χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, σε αυτές που είναι κυρίαρχο το υποείδος Indica, σε αυτές που είναι κυρίαρχο το υποείδος Sativa και σε αυτές της ποικιλίες που ονομάζονται υβρίδια και έχουν κληρονομήσει σχεδόν ισόποσα τα χαρακτηριστικά τους και από τα δυο αυτά υποείδη.

1. Οι ποικιλίες του υποείδους Indica (ή όσες ποικιλίες έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά αυτού του υποείδους): Δίνουν βελτιωμένο ύπνο, ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και χαλάρωση
2. Οι ποικιλίες του υποείδους Sativa (ή όσες ποικιλίες έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά αυτού του υποείδους): Δίνουν ανακούφιση κατά την διάρκεια της ημέρας που διεγείρει, ενεργοποιεί και αναζωογονεί
3. Τα υβρίδια που είναι μια γενετική διασταύρωση μεταξύ των Indica και των Sativa: Δίνουν επιδράσεις που συνδυάζουν τις επιδράσεις και των δυο υποειδών

Ποικιλίες που βοηθούν στον πόνο:
* ACDC (υβρίδιο)
* Girl Scout Cookies (υβρίδιο)
* Blackberry Kush (υβρίδιο)

Ποικιλίες για την αντιμετώπιση της φλεγμονής:
* Green Crack (Sativa)
* Harle-Tsu (υβρίδιο)
* Anesthesia (Indica)

Ποικιλίες που βοηθούν στην ναυτία:
* Blueberry Diesel (υβρίδιο)
* Lavender (Indica)
* Northern Lights (Indica)

Ποικιλίες που βοηθούν στον ύπνο:
* Tahoe OG Kush (υβρίδιο)
* Skywalker (Indica)
* Afghan Kush (Indica)

Παρόλο που η κάνναβη δεν αποτελεί μια ίαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να μειώσει σημαντικά ή να μειώσει εντελώς την οδυνηρή φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο, χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες που εμφανίζουν από φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι καλύτερες μέθοδοι χορήγησης της κάνναβης για χρήση στα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Μπορείς να επιλέξεις από μια ποικιλία μεθόδων χορήγησης για να λάβεις κάνναβη.

Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής
Η απορρόφηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης από το δέρμα γίνεται όταν χρησιμοποιούμε σκευάσματα τοπικής εφαρμογής. Έμπλαστρα, ενυδατικές κρέμες, θεραπευτικές λοσιόν και βάλσαμα μπορούν να περιέχουν το βότανο και τις φαρμακευτικές του ενώσεις (κανναβινοειδή, κά.). Συνήθως αυτά τα σκευάσματα περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης (το λεγόμενο έλαιο) μαζί με συστατικά που διευκολύνουν την απορρόφηση από το δέρμα.

Συμπυκνώματα και βάμματα
Τα συμπυκνώματα είναι ισχυρές μορφές εκχύλισης κάνναβης, αναλγητικές ρητίνες και αδενικά τριχώματα από τα μπουμπούκια, που καθώς είναι συμπυκνωμένα περιέχουν μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε κανναβινοειδή όπως η THC. Όπως υπάρχουν σκευάσματα τοπικής εφαρμογής, μπορεί κάποιος να βρει φαρμακευτικά έλαια κάνναβης σε μορφή βάμματος.

Τσάι
Το τσάι κάνναβης είναι ένα υπέροχο πόσιμο για κατανάλωση όταν αναζητούμε χαλάρωση και ξεκούραση αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τον πόνο που μπορεί να μας ταλανίζει.

Βρώσιμα
Τα βρώσιμα είναι ο τέλειος εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης της κάνναβης και όλο και συχνά οι λάτρεις της κάνναβης τα επιλέγουν αντί για τις άλλες μορφές χορήγησης. Οι επιδράσεις από τα βρώσιμα διαρκούν περισσότερο και παρέχουν και μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση