(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Sturge-Weber Syndrome (SWS)” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/sturge-weber-syndrome-sws/
Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Όποιος έχει το Σύνδρομο Sturge-Weber γνωρίζει τα φρικτά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει, όπως επιληπτικές κρίσεις, γλαύκωμα, κατάθλιψη, άγχος και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τους ασθενείς με αυτό το σύνδρομο και ενώ τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων, συχνά αυτά τα φάρμακα έρχονται με σκληρές παρενέργειες.

Η κάνναβη για το Σύνδρομο Sturge-Weber μπορεί να είναι η ιδανική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Έχει λιγότερες και ήπιες παρενέργειες από τις άλλες μεθόδους.

Τι είναι το Σύνδρομο Sturge-Weber;
Το Σύνδρομο Sturge-Weber (SWS) είναι ένας τύπος νευρολογικής διαταραχής που υπάρχει κατά τη γέννηση. Προκαλεί ένα εκ γενετής σημάδι με λεκέδες πάνω στο δέρμα στο χρώμα του κόκκινου κρασιού πάνω σε ένα από τα βλέφαρα και το μέτωπο. Το εκ γενετής σημάδι μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα, από βαθύ μοβ έως ανοιχτό ροζ. Ένας υπερβολικός αριθμός τριχοειδών αγγείων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του προσώπου γύρω από το τρίδυμο νεύρο προκαλεί αυτό το σημάδι.

Μη φυσιολογικά εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να συνοδεύουν το SWS, καθώς και ασβεστοποίηση και απώλεια νευρικών κυττάρων του υποκείμενου ιστού του εγκεφαλικού φλοιού του εγκεφάλου στην ίδια πλευρά με το σημάδι. Η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων επιληπτικών κρίσεων που ξεκινούν κατά τη βρεφική ηλικία και μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Οι σπασμοί ποικίλλουν σε σοβαρότητα και συχνά συμβαίνουν στο πλάι του σώματος όπου δεν είναι ενεργοποιημένο το σημάδι. Μπορεί επίσης να υπάρχει μόνιμη ή διαλείπουσα μυϊκή αδυναμία στην ίδια πλευρά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά θα έχουν γνωστική εξασθένηση και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Πολλά θα έχουν γλαύκωμα κατά τη γέννηση ή θα αυτό θα αναπτυχθεί αργότερα. Η αυξημένη πίεση των ματιών που σχετίζεται με το γλαύκωμα μπορεί να μεγεθύνει τον βολβό του ματιού και να τον φουσκώσει από την υποδοχή του. Οι ημικρανίες δεν είναι ασυνήθιστες. Το SWS δεν επηρεάζει συνήθως άλλα όργανα του σώματος.

Συμπτώματα του Συνδρόμου Sturge-Weber
Ο λεκές στο χρώμα του κρασιού από τη μία πλευρά του προσώπου είναι η πιο εμφανής ένδειξη της διαταραχής. Τα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία είναι η αιτία αυτού του εμφανή χρωματιστού λεκέ ή του αποχρωματισμένου δέρματος.

Δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες του συνδρόμου αυτόν τον χρωματιστό λεκέ, αλλά όλα τα παιδιά με το Σύνδρομο Sturge-Weber έχουν αυτό το σημάδι. Για να γίνει διάγνωση του SWS, το παιδί πρέπει να έχει λεκέ και ακανόνιστα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία στην ίδια πλευρά με το λεκέ.

Τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα σε ορισμένα παιδιά. Μερικά παιδιά έχουν μόνο τον λεκέ και δεν έχουν άλλα συμπτώματα. Αλλά σε πολλά παιδιά, μπορεί να προκληθεί:
* Γνωστική δυσλειτουργία
* Αναπτυξιακή καθυστέρηση
* Παράλυση
* Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος
* Επιληπτικές κρίσεις

Περίπου το 50% των παιδιών με το Σύνδρομο Sturge-Weber αναπτύσσουν γλαύκωμα στην βρεφική τους ηλικία ή και αργότερα στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus. Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια του οφθαλμού που προκαλείται συνήθως από αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι. Μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία στο φως, πόνο στα μάτια, προβλήματα όρασης και μερικές φορές και σε τύφλωση.

Αιτίες του Συνδρόμου Sturge-Weber
Το SWS προκύπτει από μια γενετική μετάλλαξη που βλάπτει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Gaq, η οποία ρυθμίζει τις οδούς σηματοδότησης για τον έλεγχο της λειτουργίας και της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων.

Λόγω της μετάλλαξης, η τροποποιημένη πρωτεΐνη Gaq δεν μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά της, οδηγώντας σε ασυνήθιστα αυξημένη σηματοδότηση. Η αυξημένη σηματοδότηση διαταράσσει πιθανώς την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί υπερβολικό και ανώμαλο σχηματισμό αγγείων πριν από τη γέννηση σε άτομα με το SWS.

Τύποι του Συνδρόμου Sturge-Weber
Υπάρχουν τρεις τύποι SWS. Αυτοί είναι:
Τύπος 1
Αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος και περιλαμβάνει αγγειώματα εγκεφάλου και προσώπου και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει γλαύκωμα. Εντός του πρώτου έτους της ζωής, οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν συνήθως λόγω της εγκεφαλικής εμπλοκής. Επιπλέον, οι γιατροί διαγιγνώσκουν συνήθως την οφθαλμική εμπλοκή κατά το πρώτο έτος της ζωής του πάσχοντα.
Στο άσπρο τμήμα του ματιού μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία λόγω του υπερβολικού πολλαπλασιασμού των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι. Σε σπάνιες καταστάσεις, συμβαίνει να εμπλέκεται ο εγκέφαλος και το πρόσωπο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η σωματική και ψυχική ανάπτυξη θα μπορούσε να επηρεαστεί σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Τύπος 2
Ο δεύτερος τύπος του SWS εμπλέκει ένα αγγείωμα του προσώπου και πιθανώς γλαύκωμα, αλλά χωρίς ενδείξεις ενδοκρανιακής νόσου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εμφάνιση συμπτωμάτων πέρα από την αρχική αναγνώριση του SWS στο πρόσωπο. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου, αλληλένδετα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν, όπως:
* Ανωμαλίες της εγκεφαλικής ροής του αίματος
* Πονοκέφαλοι
* Γλαύκωμα
* Άλλες επιπλοκές
Οι ερευνητές πρέπει να μελετήσουν αυτόν τον τύπο SWS περισσότερο για να προσδιορίσουν την πορεία του συνδρόμου σε σχέση με την φυσική του εξέλιξη.

Τύπος 3
Ο τύπος 3 του SWS αναφέρεται συχνά ότι έχει ένα λεπτομυελικό αγγείωμα, αλλά χωρίς την εμπλοκή του προσώπου και συνήθως χωρίς γλαύκωμα. Ονομάζεται επίσης “forme fruste”, αυτός ο τύπος SWS εμφανίζεται σε σαρώσεις εγκεφάλου. Με έναν παράγοντα αντίθεσης, πριν από μια σάρωση εγκεφάλου, οι γιατροί μερικές φορές μπορούν να συγχέουν την κατάσταση με άλλες διαγνώσεις.

Φυσικές επιπτώσεις του Συνδρόμου Sturge-Weber
Το SWS συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας που συνήθως αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Τα νευρολογικά ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, αδυναμία και παράλυση. Αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν συνήθως την αντίθετη πλευρά του σώματος από το αυτό που βρίσκεται το σημάδι.

Οι σπασμοί ή οι κρίσεις ξεκινούν συχνά προτού το παιδί γίνει ενός έτους, αναφέρει το Sturge-Weber Foundation και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με την ηλικία. Τα βρέφη που έχουν επιληπτικές κρίσεις πριν φτάσουν στην ηλικία των 2 χρονών μπορεί επίσης να έχουν δυσκολίες στην μάθηση. Οι σπασμοί συμβαίνουν συνήθως στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που βρίσκεται το σημάδι.

Προβλήματα που σχετίζονται με Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι κοινά με το SWS και μπορεί να εμφανιστούν ως προβλήματα κακής συμπεριφοράς. Ο σωστός νευροψυχολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πλήρους κατάστασης και είναι απαραίτητο ώστε ο ασθενής να λάβει την βέλτιστη θεραπεία.

Ψυχικές επιδράσεις του Συνδρόμου Sturge-Weber
Το SWS μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, το 50% των ατόμων με SWS και “φυσιολογική νοημοσύνη”, σύμφωνα με την UNM School of Medicine έχουν συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα:
* Χαμηλή αυτοεκτίμηση
* Άγχος
* Απομόνωση
* Συναισθηματικές εκρήξεις
* Αισθήματα ντροπής

Περίπου το 85% των ατόμων με SWS και διανοητική καθυστέρηση έχουν προβλήματα συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν επιθετικότητα και βία απέναντι σε άλλους, καθώς και αυτοτραυματική συμπεριφορά.

Στατιστικά στοιχεία για το Σύνδρομο Sturge-Weber
Τα βασικά στατιστικά στοιχεία για το SWS, σύμφωνα με τον National Organization for Rare Disorders, περιλαμβάνουν:
* Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το SWS συμβαίνει σε μία από τις 20.000 έως 50.000 ζωντανές γεννήσεις.
* Περίπου ένα στα 1.000 βρέφη γεννιέται με χρωματιστό λεκέ.
* Τα συμπτώματα που συνδέονται με το SWS εμφανίζονται μόνο στο 6% αυτών των βρεφών.

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για το Σύνδρομο Sturge-Weber και οι παρενέργειές τους
Οι γιατροί μπορούν συχνά να φτάσουν σε μια διάγνωση του SWS με βάση τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει το άτομο. Τα βρέφη με SWS μπορεί να μην γεννιούνται πάντα με τον χρωματιστό λεκέ, καθώς αυτός μπορεί να αναπτυχθεί μετά τη γέννηση.

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι ένα παιδί έχει SWS, θα παραγγείλει εξετάσεις απεικόνισης όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις παρέχουν στον γιατρό λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου και του επιτρέπουν να ελέγξει για σημάδια εγκεφαλικής βλάβης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση για να αναζητήσει γλαύκωμα και άλλα προβλήματα των ματιών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το Σύνδρομο Sturge-Weber, αλλά ο γιατρός μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα.

1. Θεραπεία με λέιζερ
Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να μειώσει ή να αφαιρέσει το σημάδι, ακόμη και σε βρέφη ηλικίας ενός μηνός. Ωστόσο η θεραπεία με λέιζερ έχει κάποιες παρενέργειες και κινδύνους και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
* Πόνος
* Αιμορραγία
* Ουλή
* Μόλυνση
* Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

2. Αντιεπιληπτικά
Τα αντισπασμωδικά βοηθούν στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντισπασμωδικών, όπως τα ακόλουθα:
* Κόπωση
* Ναυτία
* Ζάλη
* Τρόμος
* Υπνηλία
* Αύξηση βάρους
* Εξάνθημα

Εάν ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τις επιληπτικές κρίσεις, η πρόγνωση βελτιώνεται. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι τυπικό. Εάν η διαταραχή επηρεάζει και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο.

3. Χειρουργική
Εάν τα αντισπασμωδικά δεν λειτουργούν και τα συμπτώματα επηρεάζουν μόνο την μία πλευρά του εγκεφάλου, ένας χειρουργός μπορεί να εκτελέσει ημισφαιρεκτομή για να αποσυνδέσει χειρουργικά το προσβεβλημένο μέρος του εγκεφάλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός εκτελεί χειρουργική αφαίρεση επιληπτικού εγκεφαλικού ιστού. Οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
* Πόνος
* Απώλεια όρεξης
* Αιμορραγία
* Μούδιασμα
* Κόπωση
* Αποχέτευση από την περιοχή της χειρουργικής επέμβασης
* Οίδημα και μώλωπες γύρω από το σημείο της εγχείρισης

4. Παρακολούθηση και θεραπεία του γλαυκώματος
Ο γιατρός θα πραγματοποιεί τακτικά μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση λόγω του υψηλού κινδύνου γλαυκώματος. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά έως την ενηλικίωση. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

5. Φυσικοθεραπεία
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει φυσιοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών του ασθενούς.

6. Εκπαιδευτική Θεραπεία
Το παιδί μπορεί να χρειαστεί εξειδικευμένη ή εξατομικευμένη εκπαίδευση εάν υπάρχει αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Πρόσφατες εξελίξεις για το Σύνδρομο Sturge-Weber
Πρόσφατες νευροαπεικονιστικές, μοριακές νευροπαθολογικές και κλινικές μελέτες παρέχουν νέες πληροφορίες για τις νευρολογικές πτυχές του Συνδρόμου Sturge-Weber. Η νευροαπεικόνιση, ειδικότερα, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη διαχείριση του SWS.

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τη γενετική παθογένεση του SWS. Επιπλέον, έχουν σημειώσει πρόσφατες εξελίξεις στη διαχείριση δύο κοινών οφθαλμικών εκδηλώσεων του SWS: του γλαυκώματος και του διάχυτου χοριοειδούς αιμαγγειώματος.

Επιπλέον, οι κλινικές δοκιμές[6] για το Σύνδρομο Sturge-Weber μπορεί να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαταραχή.
[6] “Studies found for: Sturge-Weber Syndrome” (Μελέτες που βρέθηκαν για: Σύνδρομο Sturge-Weber) https://clinicaltrials.gov/search/term=Sturge-Weber%20Syndrome

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το Σύνδρομο Sturge-Weber
Η κανναβιδιόλη (CBD), ένα κανναβινοειδές στην κάνναβη χωρίς ψυχοδραστικές ιδιότητες, έχει αποδειχθεί ότι έχει πιθανές αντιοξειδωτικές, αντισπασμωδικές και νευροπροστατευτικές δράσεις σε μελέτες.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε πέντε άτομα, την 14η εβδομάδα, δύο από τα άτομα, τρία με διμερή συμμετοχή του εγκεφάλου, είχαν μείωση κατά 50% των επιληπτικών κρίσεων. Είχαν επίσης βελτιωμένη ποιότητα ζωής συνολικά. Τρία από τα άτομα ανέφεραν ήπιες παρενέργειες από την CBD. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η CBD μπορεί να είναι ένα καλά ανεκτό συμπληρωματικό φάρμακο για τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές αντιμετώπισαν 20 παιδιά με ένα φάρμακο ελαίου κάνναβης που περιέχει αναλογία 50 προς 1 CBD προς THC. Όλα τα άτομα αυτής της μελέτης είχαν Σύνδρομο Dravet, έναν τύπο επιληψίας ανθεκτικής στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει έως 1.000 επιληπτικές κρίσεις κάθε μήνα. Αρχικά, τα παιδιά έλαβαν μικρές δόσεις ελαίου κάνναβης. Οι ερευνητές αύξησαν τη δόση αργά για αρκετές εβδομάδες. Οκτώ από τα 20 παιδιά κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην δόση-στόχο.

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ισχυρίστηκαν ότι το έλαιο CBD έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων και βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής και ορισμένες πτυχές της προσαρμοστικής λειτουργίας.

Το φάρμακο ήταν πιο αποτελεσματικό στα παιδιά που έφτασαν στην δόση-στόχο. Εκείνα που το έκαναν παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιληπτικών κρίσεων και περισσότερες ημέρες χωρίς επιληπτικές κρίσεις από εκείνα που δεν έφτασαν στην δόση-στόχο. Τα περισσότερα από τα παιδιά εμφάνισαν ήπιες παρενέργειες, όπως υπνηλία, διάρροια και απώλεια όρεξης. Ωστόσο, όλα αυτά βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα του Συνδρόμου Sturge-Weber μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Η ιατρική χρήση της κάνναβης ως θεραπεία του Συνδρόμου Sturge-Weber μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα όπως:
* Επιληπτικές κρίσεις
* Γλαύκωμα
* Υποθυρεοειδισμός
* Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
* Δυσκολία στον ύπνο
* Άγχος
* Κατάθλιψη
* ΔΕΠ-Υ

Οι γιατροί έχουν συστήσει την κάνναβη για την θεραπεία του γλαυκώματος και των μυϊκών πόνων, τα οποία είναι και τα δύο συμπτώματα και του SWS. Η κάνναβη ως θεραπεία του Συνδρόμου Sturge-Weber μπορεί να βοηθήσει στον υποθυρεοειδισμό και στα συμπτώματα του.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και έχει πλέον αποκτήσει αναγνώριση και υποστήριξη από οργανισμούς όπως την American Epilepsy Society ως πιθανή θεραπεία.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στα συμπτώματα του Συνδρόμου Sturge-Weber
Μπορείς εύκολα να βρεις πολλές και χρήσιμες διαφορετικές ποικιλίες για το SWS στα ειδικά καταστήματα διάθεσης κάνναβης (dispensaries), κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να μιλήσεις με έναν καλλιεργητή και τον γιατρό σου για τη κάνναβη για να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιες ποικιλίες θα ανακουφίσουν καλύτερα τα συγκεκριμένα συμπτώματα που έχεις. Ωστόσο, εδώ είναι μερικές προτάσεις.

Ποικιλίες για τους πονοκεφάλους:
* Green Crack
* Purple Urkle
* White Widow

Ποικιλίες για το γλαύκωμα:
* Maui Waui
* Blueberry
* Cherry Kola

Ποικιλίες για τις επιληπτικές κρίσεις:
* O.A.T.
* Grapefruit Kush
* Kushberry
* Black Bubba

Ποικιλίες για την κατάθλιψη:
* Jack Herer
* Pineapple Express
* Harlequin

Ποικιλίες για το άγχος:
* Harlequin
* Chocolate Chunk
* Cannatonic

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα του Συνδρόμου Sturge-Weber
Ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα της κάνναβης, ακολουθούν μερικές άλλες μέθοδοι κατανάλωσης κάνναβης που ίσως να θέλεις να δοκιμάσεις.
* Ατμοποίηση: Η ατμοποίηση της κάνναβης προσφέρει σχεδόν άμεση ανακούφιση.
* Βρώσιμα: Αυτά χρειάζονται λίγο χρόνο για ξεκινήσει η επίδρασή τους, αλλά πολλά άτομα προτιμούν τα βρώσιμα επειδή είναι διακριτικά. Μπορείς να τα αγοράσεις προ-παρασκευασμένα ή να φτιάξεις τα δικά σου.
* Χυμοί: Μπορείς να συνδυάσεις ωμά, φρέσκα φύλλα κάνναβης με λίγο χυμό φρούτων. Έχεις ανακούφιση των συμπτωμάτων πίνοντας ένα ποτήρι κάθε τέσσερις ώρες.
* Βάμματα: Τα βάμματα μπορούν να καταναλωθούν είτε σε κάποιο ποτό ή ακόμα και μέσα σε βρώσιμα.

Δεν βιώνουν όλοι τις ενοχλητικές παρενέργειες από την κατανάλωση της κάνναβης, αλλά μπορεί κάποιος να εμφανίσει κόκκινα μάτια, ξηροστομία, ζάλη, υπνηλία ή υπερκινητικότητα ενώ θα βρεθεί κάτω από την επίδραση της κάνναβης.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση