zzo01 marijuana-and-causalgia

(Αναδημοσίευση με μετάφραση απόMarijuana Doctors, “Medical Marijuana for Causalgia” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/causalgia/

Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on April 1, 2020)

Η καυσαλγία (καυσ(ος) + -αλγία, πόνος σαν κάψιμο, καύσος / κάψιμο και άλγος / πόνος) ήταν το όνομα για το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου Τύπου II ή CRPS-II[1]. Αυτή η σπάνια, επώδυνη και, κατά καιρούς, προοδευτική κατάσταση επηρεάζει τον ασθενή σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Χαρακτηρίζεται από πόνο σαν κάψιμο, που συνήθως βρίσκεται σε ένα μόνο άκρο.

[1] “Complex Regional Pain Syndrome Type II” (Σύνθετο Περιφερειακό Σύνδρομο Πόνου Τύπου II) https://cannalib.eu/medical_marijuana_for_complex_regional_pain_syndrome_type_ii/

Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να λειτουργήσει για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της επώδυνης κατάστασης. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στην αντιμετώπιση της καυσαλγίας με την κάνναβη. Θα δούμε επίσης τι προκαλεί την καυσαλγία και ποια είναι τα συμπτώματά της.

Εισαγωγή

Η αιτία της νόσου είναι ένα σπάνιο και επώδυνο σύνδρομο που σχετίζεται με κατά μέρος τραυματισμούς των περιφερικών νεύρων. Το περιφερικό νευρικό μας σύστημα αποτελείται από νεύρα που ξεκινούν από τον νωτιαίο μυελό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) που με την σειρά τους συνδέονται με τον εγκέφαλο. Τα νεύρα αυτά διακλαδώνονται μέχρι τα όργανα και τα άκρα μας.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Καυσαλγία

Αυτή η χρόνια πάθηση τείνει να επηρεάζει μόνο ένα άκρο, συνήθως πόδι, πατούσα, χέρι ή παλάμη και συνήθως προκαλείται από τραυματισμό. Πιστεύεται ότι η αιτία της καυσαλγίας οφείλεται είτε σε δυσλειτουργία είτε σε βλάβη του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Η καυσαλγία χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς τύπους: CPRS-I[2] και CRPS-II. Εάν δεν υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος τραυματισμός των νεύρων, η κατάσταση ταξινομείται ως τον πρώτο τύπο. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιβεβαιωμένος και σχετιζόμενος νευρικός τραυματισμός, τότε είναι τύπου II ή απλά καυσαλγία.

[2] “Medical Marijuana for Complex Regional Pain Syndrome Type I” (Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και το Σύνθετο Περιφερειακό Σύνδρομο Πόνου Τύπου I) https://cannalib.eu/medical_arijuana_for_complex_regional_pain_syndrome_type_i/

Τα συμπτώματα της καυσαλγίας ποικίλλουν συχνά σε διάρκεια και σοβαρότητα. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ήπιες και τελικά τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Σε άλλες, οι πάσχοντες μπορεί να μην αναρρώσουν και είναι σε μακροχρόνια αναπηρία. Η καυσαλγία είναι συχνότερη στις γυναίκες και τα παιδιά σπάνια επηρεάζονται[3].

[3] “Complex Regional Pain Syndrome Fact Sheet” (Δελτίο δεδομένων για σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου) https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Complex-Regional-Pain-Syndrome-Fact-Sheet#What%20causes%20CRPS?

Τι είναι η καυσαλγία;

Αν και η αρχική αιτία της κατάστασης δεν είναι γνωστή, μπορεί συχνά να προκύψει ως αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Τα άνω άκρα, ειδικότερα, τα χέρια ενός ατόμου, επηρεάζονται συνήθως. Τα αρχικά τραυματικά ή οδυνηρά συμβάντα στα άκρα ή η ακινητοποίηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί επίσης να είναι αιτίες για την πάθηση.

Ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο μπορεί να έχει την πάθηση και ένα άλλο όχι είναι ασαφής. Οι συνήθεις αιτίες ενεργοποίησης είναι:

* Μικρές ιατρικές διαδικασίες, όπως τραυματισμοί από βελόνα

* Χειρουργική επέμβαση

* Κατάγματα

* Ρίξεις μυών/τενόντων

* Διάστρεμμα

* Ακινητοποίηση άκρου (για παράδειγμα, ένα άκρο που βρίσκεται σε γύψο)

* Τραυματισμοί μαλακών ιστών όπως μώλωπες, εγκαύματα και κοψίματα

Η καυσαλγία είναι μια ανώμαλη απόκριση που μεγεθύνει τις συνέπειες ενός τραυματισμού. Τα παραμικρά ερεθίσματα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να προκαλέσουν φλεγμονή. Η κατάσταση αναπτύσσεται σχετικά σύντομα μετά από έναν τραυματισμό και οι ασθενείς χαρακτηρίζουν τον πόνο ως έντονο.

Η κατάσταση επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν ανακαλυφθεί αυξημένα επίπεδα κυτοκινών (φλεγμονώδεις χημικές ουσίες) στους ιστούς των ατόμων με την πάθηση. Αυτές συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην ερυθρότητα και στο πρήξιμο, συμπτώματα που αναφέρονται από άτομα που πάσχουν από καυσαλγία. Είναι ενδιαφέρον ότι η καυσαλγία απαντάται συχνότερα σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ιστορία της καυσαλγίας

Όπως αναφέρθηκε από το Indian Journal of Plastic Surgery[4], η καυσαλγία για πρώτη φορά τεκμηριώθηκε από τον Ambroise Pare τον 16ο αιώνα καθώς ο King Charles IX υπέφερε από την πάθηση. Αργότερα, το 1864, ο πατέρας της αμερικανικής νευρολογίας, ο Silas Weir Mitchell, κατέγραψε την πρώτη λεπτομερή περιγραφή της πάθησης. Ο Mitchell ανακάλυψε ότι υπήρχε υπερβολική παρουσία πόνου σε τραυματίες βετεράνους του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

[4] Sandeep J Sebastin “Complex regional pain syndrome” (Σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου) Indian J Plast Surg. 2011 May-Aug;44(2):298–307.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193642/

Περίληψη

Το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS) γνωστό παλαιότερα ως αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (reflex sympathetic dystrophy) είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που περιλαμβάνει τα άκρα που χαρακτηρίζονται από πόνο που ακινητοποιεί, οίδημα, αγγειοκινητική αστάθεια, ανωμαλία μικροκίνησης και βλάβη της κινητικής λειτουργίας. Το CRPS δεν είναι ασυνήθιστο μετά από χειρουργική επέμβαση στο χέρι και μπορεί να περιπλέξει τη μετεγχειρητική φροντίδα. Δεν υπάρχει ειδική διαγνωστική εξέταση για το CRPS και η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα υποστηρικτικά εργαστηριακά ευρήματα. Πρόσφατες τροποποιήσεις σε διαγνωστικά κριτήρια επέτρεψαν στους κλινικούς ιατρούς να διαγνώσουν αυτή την νόσο με μεγαλύτερη συνέπεια. Αυτή η ανασκόπηση δίνει μια σύνοψη του CRPS και συζητά τις επιλογές διάγνωσης, παθοφυσιολογίας και θεραπείας με βάση τα περιορισμένα στοιχεία στη βιβλιογραφία”.

Ο Mitchell εφηύρε τον όρο καυσαλγία (causalgia). Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις καύσος και άλγος.

Τα συμπτώματα της καυσαλγίας

Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις καυσαλγία και θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις, τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν. Τα σημεία και τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

* Οίδημα στην επώδυνη περιοχή

* Συνεχής έντονος πόνος ή πόνος σαν κάψιμο στην πληγείσα περιοχή

* Ευαισθησία στην αφή

* Ευαισθησία στο κρύο

* Αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, αίσθημα ζέστης και κρύου

* Αλλαγές στην ανάπτυξη των νυχιών και των τριχών

* Βλάβη στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία

* Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μπλε ή κόκκινο σε λευκό και με στίγματα

* Μειωμένη ικανότητα μετακίνησης του προσβεβλημένου μέρους του σώματος

* Μυϊκοί σπασμοί, αδυναμία και απώλεια τόνου (ατροφία)

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, συνήθως εμφανίζεται:

* Ερυθρότητα

* Οίδημα

* Αξιοσημείωτες αλλαγές στη θερμοκρασία της πληγείσας περιοχής

* Υπερευαισθησία στο κρύο και στην αφή

Με την πάροδο του χρόνου, το προσβεβλημένο άκρο γίνεται συχνά κρύο και χλωμό. Θα παρατηρήσεις επίσης σπασμούς, σφίξιμο των μυών, αλλαγές στο δέρμα και τα νύχια. Όταν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η καυσαλγία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Τα συμπτώματα συχνά εξαφανίζονται μόνα τους. Για μερικούς, ωστόσο, διαρκούν για μήνες και ακόμη και χρόνια. Η αιτία της νόσου μπορεί να επιδεινωθεί από το συναισθηματικό άγχος και μερικές φορές εξαπλώνεται σε άλλα άκρα. Μπορεί να αναπτύξεις συναισθηματικά ζητήματα καθώς θα αντιμετωπίζεις έντονο πόνο που είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της σοβαρής καυσαλγίας.

Είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν, αν νομίζεις ότι πάσχεις. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν το σύνδρομο αντιμετωπίζεται νωρίς.

Επιδράσεις της καυσαλγίας

Ο καθημερινός πόνος μπορεί να επιβαρύνει την διάθεσή σου. Ο μακροχρόνιος πόνος και η ταλαιπωρία μας κάνουν να αφήνουμε τις συνήθεις καθημερινές μας δραστηριότητες και μπορεί να μας οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Ακόμη και η εκτέλεση των καθημερινών εργασιών, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το μαγείρεμα ενός γεύματος, μπορεί να φαίνονται σαν ένα ανυπέρβλητο έργο. Τα παυσίπονα συχνά δεν μας δίνουν την ανακούφιση που θα θέλαμε ή ελπίζαμε ότι θα έχουμε και αν το κάνουν, υπάρχουν παρενέργειες και πιθανότητα να προκληθεί εθισμός.

Ο πόνος καταδυναστεύει το πνεύμα μας και εξαντλεί τα κίνητρά μας και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σαν να είμαστε μόνοι. Οι άνθρωποι γύρω μας δεν μπορούν να καταλάβουν πλήρως τι περνάμε. Μπορεί τελικά να κουραστούν να μας συμπεριλαμβάνουν στις δραστηριότητές τους και να μας προσκαλούν να βρεθούμε μαζί τους καθώς δεν έχουμε ποτέ την ενέργεια να αποδεχτούμε τις προσκλήσεις. Εάν εντοπίσεις στον εαυτό σου αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει ελπίδα. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην καυσαλγία, επειδή η κάνναβη είναι ένας φυσικός τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καυσαλγίας.

Στατιστικά στοιχεία για την καυσαλγία

Εδώ είναι μερικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την καυσαλγία:

* Το National Institute of Neurological Disorders and Stroke αναφέρει ότι η καυσαλγία εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Η μέγιστη ηλικία είναι 40[5].

* Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων καυσαλγίας προκαλείται από τραυματισμό ή τραύμα.

* Το Virtual Medical Centre δηλώνει ότι μεταξύ 18 και 25% των ατόμων με καυσαλγία[5] βρίσκουν μακροχρόνια ανακούφιση με την χορήγηση τοπικών αναισθητικών ενέσεων που αναστέλλουν (μπλοκάρουν) την λειτουργία των νεύρων.

* Έως το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική συμπαθητεκτομή όπου τα συμπαθητικά τους νεύρα κόβονται στην περιοχή που υπάρχει ο πόνος, διαπιστώνουν ότι έχουν ανακούφιση από τον πόνο.

[5] “Causalgia (complex regional pain syndrome type 2)” (Καυσαλγία (σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου τύπου II)) https://healthengine.com.au/info/causalgia-complex-regional-pain-syndrome-type-2

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Καυσαλγία

Οι τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για την καυσαλγία και οι παρενέργειές τους

Οι επιλογές θεραπείας που υπάρχουν επί του παρόντος για αυτήν την πάθηση είναι η βιοανάδραση, ο βελονισμός, μορφές φυσικοθεραπείας, η θεραπεία mirror box, η υποδόρια διέγερση των νεύρων, τα φάρμακα κατά του άγχους και τα μπλοκ συμπαθητικού νεύρου.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Καυσαλγία

Η θεραπεία με κανναβιδιόλη (CBD) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία της καυσαλγίας διότι μπορεί να λειτουργήσει για να μειώσει σημαντικά τα σχετιζόμενα με την πάθηση συμπτώματα όπως το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, που συχνά συνοδεύουν την πάθηση. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στην θεραπεία του χρόνιου πόνου και στην μείωση της φλεγμονής.

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την καυσαλγία. Εξαιτίας αυτού, οι θεραπευτικοί στόχοι είναι να ανακουφιστούν τα οδυνηρά της συμπτώματα.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες μη χειρουργικές θεραπείες διαθέσιμες για την ανακούφιση του πόνου. Αυτές περιλαμβάνουν:

* Φυσικοθεραπεία

* Ψυχοθεραπεία

* Φάρμακα

* Τοπικά παυσίπονα

* Αντικαταθλιπτικά

* Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

* Φάρμακα για την οστεοπόρωση

* Κορτικοστεροειδή

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, ανησυχούν για τις επιβλαβείς παρενέργειες των διαφόρων διαθέσιμων φαρμάκων. Μερικοί ανησυχούν για την εξάρτηση και τον εθισμό στα παυσίπονα. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, όπως βλάβη στην καρδιά και τα όργανα.

Χειρουργικές θεραπείες

Εάν κάποιος έχει περάσει από την μη χειρουργική διαδρομή και έχει λίγη ανακούφιση ή και καθόλου από τα συμπτώματά του, οι ακόλουθες χειρουργικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν:

Μπλοκ συμπαθητικών νεύρων. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Ένας τύπος περιλαμβάνει την αναισθητοποίηση μιας περιοχής κοντά στη σπονδυλική στήλη για να μπλοκάρει τα νεύρα άμεσα.

Χειρουργική συμπαθητεκτομή. Η χειρουργική συμπαθητεκτομή είναι μια αμφιλεγόμενη τεχνική που καταστρέφει τα νεύρα που εμπλέκονται στην καυσαλγία. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι βελτιώνει την κατάσταση ενώ άλλοι πιστεύουν ότι επιδεινώνει την κατάσταση. Εξαιτίας αυτού, ο ασθενής θα πρέπει να σκεφτεί αυτήν την θεραπεία μόνο εάν ο πόνος του βελτιωθεί προσωρινά και δραματικά από τα μπλοκ των συμπαθητικών νεύρων.

Διέγερση νωτιαίου μυελού. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται κοντά στον νωτιαίο μυελό για ανακούφιση.

Ενδορραχιαίες αντλίες φαρμάκων. Οι εμφυτευμένοι καθετήρες και οι αντλίες στέλνουν παυσίπονα φάρμακα στο νωτιαίο υγρό.

Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν συνοδεύεται από εγγύηση ότι θα δώσει πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα της πάθησης. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ιατρική χρήση της κάνναβης για να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους σχετικά με την ανακούφιση του πόνου στην καυσαλγία.

Πώς και γιατί η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την καυσαλγία;

Μια μελέτη το 2013 που δημοσιεύθηκε από την The American Pain Society δήλωσε ότι η ατμοποίηση της κάνναβης επέτρεψε στους πάσχοντες από καυσαλγία να λειτουργήσουν πιο φυσιολογικά, καθώς και να σημειώσουν σημαντική μείωση του πόνου τους. Στην πραγματικότητα, η καυσαλγία είναι μια κατάλληλη προϋπόθεση στην νομοθεσία για την ιατρική χρήση της κάνναβης τόσο στο Ιλλινόις όσο και στο Κοννέκτικατ.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την καυσαλγία μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα να επιστρέψει στην συνηθισμένη καθημερινή του ρουτίνα και στην κοινωνική του λειτουργία. Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με την κάνναβη αν μιλήσεις με έναν έμπειρο budtender ή έναν γιατρό που γνωρίζει για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ποια συμπτώματα της καυσαλγίας μπορεί να αντιμετωπίσει η κάνναβη;

Η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι γνωστό ότι είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την καυσαλγία και δεν προκαλεί αρνητικές ψυχοδραστικές παρενέργειες. Οι ποικιλίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε CBD[6] μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών, την μείωση της δυσκαμψίας και της φλεγμονής των αρθρώσεων και για την θεραπεία έντονου πόνου στα νεύρα. Η κάνναβη είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους.

[6] “Cannabidiol (CBD)” (Κανναβιδιόλη) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καυσαλγίας.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για χρήση στην αντιμετώπιση της καυσαλγίας

Έχουμε δημιουργήσει έναν γρήγορο οδηγό για το ξεκίνημα θεραπείας για να δείξουμε τα οφέλη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για τα συμπτώματα της καυσαλγίας:

1. Πόνος και φλεγμονή

Ο χρόνιος πόνος είναι αναμφισβήτητα το πιο εξουθενωτικό σύμπτωμα της καυσαλγίας που πρέπει να διαχειριστεί ο ασθενής. Κανείς δεν θέλει να παίρνει παυσίπονα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Έχοντας αυτό κατά νου, η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι μια φυσική και ήπια μέθοδος θεραπείας. Μερικές ευεργετικές ποικιλίες για την ελαχιστοποίηση του πόνου και της φλεγμονής είναι:

Harlequin. Η Harlequin είναι μια υβριδική ποικιλία με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του υποείδους sativa. Δίνει μια ώριμη και ανώδυνη ευφορικότητα. Η ποικιλία Harlequin είναι ιδιαίτερα καλή για την καταπολέμηση του γενικού πόνου και της φλεγμονής.

Jack Herer. Η Jack Herer είναι μια υπέροχη ποικιλία για-τα-πάντα. Είναι γεμάτη με φυσικά παυσίπονα και βοηθά στην μείωση της φλεγμονής των ιστών. Αυτή η ποικιλία του υποείδους sativa είναι γνωστή για την ανύψωση και την ενεργοποίηση που προσφέρει.

2. Αϋπνία

Όταν κάποιος δεν έχει επαρκή και κανονικό ύπνο, αισθάνεται κουρασμένος, ευερέθιστος και ανίκανος να αντιμετωπίσει την καθημερινή ζωή. Το να ξεκουραστούμε καλά την νύχτα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υποφέρουμε από μια χρόνια ασθένεια όπως είναι η καυσαλγία. Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε στο σώμα μας τις καλύτερες πιθανότητες θεραπείας και σε αυτό συμβάλλει ένας καλός καθημερινός ύπνος. Παρακάτω παρουσιάζουμε δύο βαριές ποικιλίες κάνναβης του υποείδους Indica που είναι ιδανικές τον ύπνο:

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης και η Καυσαλγία

Bubba Kush. Η Bubba Kush χαλαρώνει και ελαχιστοποιεί αποτελεσματικά τον πόνο. Δεδομένου ότι έχει μια βαριά ηρεμιστική επίδραση, είναι καλύτερα να την καταναλώνουμε αυτήν την ποικιλία που έχει κατά 90% χαρακτηριστικά του υποείδους indica πριν από την ώρα που είναι να πάμε για ύπνο.

Northern Lights. Η Northern Lights είναι μια καλή επιλογή εάν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε λόγω κατάθλιψης, πόνου, άγχους ή από φάρμακα που παίρνουμε για τον πόνο. Θα σε αποκοιμίσει μέσα σε μια ώρα από την λήψη της καθώς είναι μια υβριδική ποικιλία με τα βαριά χαρακτηριστικά του υποείδους indica.

3. Διάθεση

Η κατάθλιψη μας ισοπεδώνει όταν παλεύουμε με μια χρόνια ασθένεια. Η κάνναβη είναι η φυσική εναλλακτική λύση εάν δεν θέλουμε να πάρουμε ένα κοκτέιλ από φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων μας. Οι χρήσιμες ποικιλίες για την αύξηση της διάθεσής περιλαμβάνουν:

Pennywise. Η Pennywise είναι μια υβριδική ποικιλία με χαρακτηριστικά του υποείδους indica που όμως είναι υπέροχη για κατανάλωση κατά την διάρκεια της ημέρας. Η ποικιλία παράγει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και δεν θα δώσει πολύ ψυχοδραστική ευφορία.

Blue Dream. Η Blue Dream είναι άλλη μια υβριδική ποικιλία που είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μας δίνει συναισθήματα χαλάρωσης, ευτυχίας και χαράς και έχει μια ομαλή και ευχάριστη επίδραση. Η ποικιλία λειτουργεί καλά όσον αφορά την προώθηση της δημιουργικότητας, επομένως χρησιμοποιείται συχνά για να σώσει καλύτερη διανοητική λειτουργία στην εργασία.

4. Μυϊκοί σπασμοί

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να είναι ενοχλητικοί και άβολοι. Είναι επίσης εμφανείς μπορεί να σε κάνουν να ντρέπεσαι μπροστά σε άλλους. Οι παρακάτω δυο ποικιλίες είναι ιδανικές για την θεραπεία αυτού του συμπτώματος:

Ewok. Η Ewok είναι μια ποικιλία με χαρακτηριστικά του υποείδους indica κατά 60% και η καλύτερη ώρα για κατανάλωση είναι το απόγευμα ή το βράδυ. Δίνει μια χαλαρή αίσθηση και έχει ένα γήινο, πικάντικο άρωμα. Ανακουφίζει τους μυϊκούς σπασμούς και βοηθά επίσης στον ύπνο.

Grape Ape. Η Grape Ape είναι μια ποικιλία με χαρακτηριστικά του υποείδους indica που προσφέρει μια χαρούμενη ευφορικότητα. Οι ασθενείς που την χρησιμοποιούν αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει τον πόνο, την αϋπνία, το στρες και τους μυϊκούς σπασμούς.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης αντιμετωπίζει ένα πλήθος συμπτωμάτων. Πολλές ποικιλίες λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα και αντιμετωπίζουν πολλά διαφορετικά θέματα. Η λίστα με τις πιθανές θεραπείες είναι ανεξάντλητη, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας πρώτα αυτές τις ποικιλίες. Επιπλέον, αυτές οι επιλογές μας δίνουν μια ιδέα για το πόση ισχυρή μπορεί να είναι η κάνναβη όταν χρησιμοποιείται για τους σωστούς λόγους.

Μέθοδοι θεραπείας με την κάνναβη

Τώρα που γνωρίζουμε μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης[7] για χρήση ιατρικούς σκοπούς στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μας, πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε[8]. Η κάνναβη έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους χορήγησης, όπως:

Εισπνοή με ατμοποίηση. Η ατμοποίηση[9] είναι τρόπος χορήγησης με εισπνοή και η εισπνοή μπορεί να μας δώσει σχεδόν στιγμιαία αποτελέσματα. Απαιτούν όμως ειδικές συσκευές, του λεγόμενους ατμοποιητές, οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος για την αγορά τους.

Βρώσιμα. Είτε τα αγοράσουμε έτοιμα είτε τα φτιάξουμε μόνοι μας, τα βρώσιμα[10] που περιέχουν κάνναβη όπως τα brownies και τα κεκάκια είναι διακριτικά όταν τα καταναλώνουμε και μπορούμε να έχουμε μαζί μας έτοιμα για κατανάλωση ανά πάσα στιγμή.

Βάμματα. Μπορούμε να βάλουμε αυτά τα εκχυλίσματα με βάση το αλκοόλ[11] στα ποτά και στα φαγητά μας.

Σπρέι. Τα σπρέι κάνναβης είναι εύκολα στη μεταφορά τους και έρχονται σε μια σειρά από ευχάριστες γεύσεις.

[7] “Top Medical Marijuana Strains” (Κορυφαίες ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση) https://cannalib.eu/top_medical_marijuana_strains/

[8] “How to Use Medical Cannabis” (Πώς να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/

[9] “Vaping Marijuana” (Κατανάλωση κάνναβης με ατμοποίηση) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/vaping/

[10] “Methods of Medicating: Edibles” (Μέθοδοι φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης: Τα βρώσιμα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/edibles/

[11] “Marijuana Tinctures” (Βάμματα κάνναβης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/tinctures/

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους πολλούς τρόπους χορήγησης της κάνναβης για την αντιμετώπιση της καυσαλγίας, σίγουρα θα υπάρχει ένας που να ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση