Όλα είναι στο μυαλό #1: H Κάνναβη και η ΔΕΠ-Υ
Όλα είναι στο μυαλό #2: Βοηθά η κάνναβη στην Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Όλα είναι στο μυαλό #3: Μπορεί το βότανο να νικήσει το άγχος σου;
Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη
Όλα είναι στο μυαλό #5: Κάνναβη και διπολική διαταραχή»

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “All In The Mind #4: How Cannabis Treats Depression” https://herb.co/marijuana/news/mind-4-cannabis-fights-depression, ANNA WILCOX, JUN 26, 2016)

Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στις ΗΠΑ. Θα αποδειχθεί άραγε η κάνναβη ως μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία; Εδώ είναι το πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας[1] στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, είναι τελείως παρεξηγημένη από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτή την κατάσταση μόνο στις ΗΠΑ. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λίγες αποτελεσματικές επιλογές εκτός της φαρμακευτικής αγωγής. Ευτυχώς, η κάνναβη είναι μια ισχυρή φυσική εναλλακτική λύση. Αυτό το τμήμα της σειράς All In The Mind σας δίνει τη σέσουλα για το πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.
[1] “About ADAA (Anxiety and Depression Association of America), Facts & Statistics” (Σχετικά με την ADAA (Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη), Δεδομένα και Στατιστικά στοιχεία) http://www.adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics

Τι είναι η κατάθλιψη;
What Is a Mood Disorder? Mood Disorders / Τι είναι η διαταραχή της διάθεσης; Διαταραχές διάθεσης

Youtube βίντεο διάρκειας 00:01:34
Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2012

Ο καθένας αισθάνεται λίγο λυπημένος ή “πεσμένος” κάποτε. Αυτό δεν είναι κατάθλιψη[2]. Η κλινική κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να διαταράξει την καθημερινή μας ζωή. Σε αντίθεση με την αδελφή της πάθηση, αυτή της διπολικής διαταραχής, τα άτομα με κλινική κατάθλιψη υποφέρουν από μια χρόνια χαμηλή διάθεση. Μπορεί κάποιος να μην είναι συνεχώς σε κατάθλιψη, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά καταθλιπτικά “επεισόδια” σε διάφορες χρονικές στιγμές στη ζωή του.
[2] “Is Marijuana Effective at Combatting Depression?” (Είναι η κάνναβη αποτελεσματική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης;) https://herb.co/marijuana/news/is-marijuana-effective-at-combatting-depression

Ένα καταθλιπτικό άτομο χάνει την ικανότητα να αισθάνεται και να εκφράζει συναισθήματα στον έξω κόσμο. Η χαρά, η ευτυχία και η ευχαρίστηση αντικαθίστανται από μούδιασμα, πόνο, θλίψη, ενοχή και αυτο-κατάκριση. Εντούτοις, κάποιος μπορεί να μην γνωρίζει πάντοτε ότι γλιστράει σε καταθλιπτική κατάσταση.

Η κατάθλιψη[3] μπορεί να εκδηλωθεί σε μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:
* Έντονη κόπωση
* Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε αγαπούσαμε
* Έλλειψη ενδιαφέροντος για την προσωπική υγιεινή
* Ανεξήγητος μυικός και σωματικός πόνος
* Πονοκέφαλος
* Πεπτικό άγχος
* Ευερεθιστότητα
* Απώλεια της αυτοεκτίμησης
* Αυτοκτονικός ιδεασμός
* Θυμός και ευερεθιστότητα
* Αυτοτραυματισμός
[3] “Here’s How Cannabis Affects Mental Health” (Εδώ είναι το πώς η κάνναβη επηρεάζει την ψυχική υγεία) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-mental-health

Κατάθλιψη και χρόνιο στρες
Η κατάθλιψη έρχεται σε πολλές μορφές. Οι φυσιολογικές αλλαγές όπως η δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, η χρόνια λοίμωξη και οι αυτοάνοσες ασθένειες συνδέονται με την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι βιωματικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η κατάθλιψη πάει χέρι-χέρι με το χρόνιο στρες[4]. Οι επιστήμονες στο University of Buffalo[5] διαπίστωσαν ότι το άγχος μειώνει τα ενδοκανναβινοειδή[6] στα τρωκτικά.
[4] “10 Reasons Marijuana Is The Ultimate Preventative Medicine” (10 λόγοι που η κάνναβη αποτελεί το τέλειο για την προληπτική ιατρική) https://herb.co/marijuana/news/10-reasons-why-marijuana-is-the-ultimate-preventative-medicine
[5] (ό.π.) “RIA neuroscience study points to possible use of medical marijuana for depression” (Η μελέτη RIA neuroscience υποδεικνύει την πιθανή ιατρική χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη)
[6] “5 Surprising Things To Know About The Endocannabinoid System” (5 απρόσμενα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Ενδοκανναβινοειδές σύστημα) https://herb.co/marijuana/news/5-surprising-things-to-know-about-the-endocannabinoid-system

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι ενώσεις όπως αυτές που βρίσκονται στην κάνναβη. Κατά μία έννοια, είναι θα λέγαμε η φυσική THC[7] του σώματός μας. Η THC είναι η πρωταρχική ψυχοδραστική ουσία στο φυτό της κάνναβης. Τα ενδοκανναβινοειδή έχουν μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών. Βοηθούν στην εξισορρόπηση της διάθεσης και επηρεάζουν τη συμπεριφορά που αναζητά ανταμοιβή. Επίσης ρυθμίζουν τον ύπνο, την όρεξη και ορισμένες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά μία έννοια, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα βοηθά στη διατήρηση ισορροπίας στο σώμα.
[7] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Δέλτα9-Τετραϋδροκανναβινόλη) https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc

Όταν πάθεις κατάθλιψη, η αύξηση της ενδοκανναβινοειδούς λειτουργίας μπορεί να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις την διάθεσή σου. Ο Dr. Samir Haj-Dahmane, επικεφαλής ερευνητής, εξηγεί:
“Το χρόνιο στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης. Η χρήση ενώσεων που προέρχονται από κάνναβη, για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των διαθέσεων και στη μείωση της κατάθλιψης”.

Κατάθλιψη και φλεγμονή
Κατά την τελευταία δεκαετία, η έρευνα αποκάλυψε κάτι συναρπαστικό για την κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, αυξάνεται η φλεγμονή στον εγκέφαλο. Οι φλεγμονές που προκαλούν πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες είναι άφθονες στους εγκεφάλους των καταθλιπτικών.
[8] Felger JC, Lotrich FE “Inflammatory cytokines in depression: neurobiological mechanisms and therapeutic implications” (Φλεγμονώδεις κυτοκίνες στην κατάθλιψη: νευροβιολογικοί μηχανισμοί και θεραπευτικές επιπτώσεις) Neuroscience. 2013 Aug 29;246:199-229.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23644052
Περίληψη
“Τα σωρευμένα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης τόσο σε ασθενείς όσο και σε ιατρικώς υγιή άτομα. Οι κυτοκίνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τα συστήματα νευροκυκλωμάτων και νευροδιαβιβαστών ώστε να προκαλούν συμπεριφορικές αλλοιώσεις. Οξεία, φλεγμονώδης χορήγηση κυτοκίνης ή ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος παράγει προσαρμοστικές συμπεριφορικές αποκρίσεις που προάγουν τη διατήρηση της ενέργειας για την καταπολέμηση της λοίμωξης ή της αποκατάστασης από τραυματισμό. Ωστόσο, η χρόνια έκθεση σε αυξημένες φλεγμονώδεις κυτοκίνες και οι επίμονες αλλοιώσεις στα συστήματα νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσουν σε νευροψυχιατρικές διαταραχές και κατάθλιψη. Οι μηχανισμοί συμπεριφοράς των κυτοκινών περιλαμβάνουν ενεργοποίηση φλεγμονωδών οδών σηματοδότησης στον εγκέφαλο που έχουν ως αποτέλεσμα μεταβολές στα συστήματα μονοαμίνης, γλουταμικού και νευροπεπτιδίου και μειώσεις στους αυξητικούς παράγοντες, όπως ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως μεσολαβητές και των περιβαλλοντικών (πχ. τραυματισμών παιδικής ηλικίας, παχυσαρκίας, στρες και κακός ύπνος) και γενετικών (λειτουργικών πολυμορφισμών γονιδίων) παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Αυτή η ανασκόπηση διερευνά την ιδέα ότι ειδικοί πολυμορφισμοί γονιδίων και συστήματα νευροδιαβιβαστών μπορούν να παρέχουν προστασία ή ευπάθεια σε συγκεκριμένες διαστάσεις συμπτωμάτων της κατάθλιψης που σχετίζεται με κυτοκίνες. Επιπροσθέτως, συζητούνται πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν τη σηματοδότηση της φλεγμονώδους κυτοκίνης ή τις συνέπειες των κυτοκινών σε συστήματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο για την πρόληψη ή την αναστροφή των επιδράσεων κυτοκίνης στη συμπεριφορά”.

Αυτό προκαλεί κάθε είδους προβλήματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται σαν να αγωνίζεται ενάντια σε κάποιο είδος χρόνιας λοίμωξης. Παρόλο που αυτή η “λοίμωξη” απλά συμβαίνει να είναι ο δικός μας εγκέφαλος.

Αυτή η θεωρία είναι το “Immune Cytokine Model of Depression”[9] (μοντέλο ανοσοποιητικής κυτοκίνης της κατάθλιψης). Η θεωρία αντλεί από τον πλούτο των στοιχείων[10] που συνδέουν την υπερβολική φλεγμονή και την κατάθλιψη. Δηλώνει ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια per se, αλλά μάλλον μια χρόνια ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
[9] Cytokines and Depression / Κυτοκίνες και κατάθλιψη
How your immune system causes depression / Πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκαλεί κατάθλιψη
από Ronald S. Smith
Chapter 7: Immunological Evidence Supporting The Immune-Cytokine Model of Depression / Κεφάλαιο 7: Ανοσολογικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν το μοντέλο κατάθλιψης ανοσοκυτοκίνης
http://www.cytokines-and-depression.com/chapter7.html
Σχετικά
“Το μοντέλο της κατάθλιψης ανοσοκυτοκίνης (Immune-Cytokine Model of Depression, ICMD) είναι μια εντελώς νέα ιδέα για την κατανόηση του αινίγματος της κατάθλιψης. Αυτό είναι το μοναδικό μοντέλο κατάθλιψης για να γεφυρωθεί το εννοιολογικό και διαγνωστικό χάσμα μεταξύ σωματικών και ψυχικών διαταραχών. Το ICMD θεωρεί ότι η κατάθλιψη είναι ο οποιοσδήποτε αριθμός χρόνιων φυσικο-βιολογικών διαταραχών που έχουν ψυχικά συναισθηματικά συμπτώματα. Από την πλευρά του ICMD, η κατάθλιψη δεν είναι πραγματικά μια ασθένεια, αλλά μάλλον ένα πολύπλευρο σημάδι της χρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της χρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, εκκρίνονται μεγαλύτερες από τις κανονικές ποσότητες διαφόρων κυτοκινών. Οι κυτοκίνες παράγουν τα πολύπλευρα σημεία και συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό το κεφάλαιο συνοψίζει τα εκτενή ανοσολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν το ICMD. Το κεφάλαιο 7 εξετάζει τα στοιχεία από τη βιολογική ψυχιατρική που υποστηρίζουν το ICMD”.
[10] Dowlati Y, Herrmann N, Swardfager W, Liu H, Sham L, Reim EK, Lanctôt KL “A meta-analysis of cytokines in major depression” (Μια μετα-ανάλυση κυτοκινών σε μείζονα κατάθλιψη) Biol Psychiatry. 2010 Mar 1;67(5):446-57.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015486
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η μείζονα κατάθλιψη συμβαίνει στο 4,4% έως 20% του γενικού πληθυσμού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μείζονα κατάθλιψη συνοδεύεται από ανοσοκαταστολή και ενεργοποίηση του συστήματος φλεγμονώδους απόκρισης (inflammatory response system, IRS). Στόχος μας ήταν να συνοψίσουμε ποσοτικά τα δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων κυτοκινών σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και με μάρτυρες.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση μελετών μέτρησης της συγκέντρωσης κυτοκίνης σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη, με αναζήτηση βάσης δεδομένων της αγγλικής βιβλιογραφίας (μέχρι τον Αύγουστο του 2009) και με χειροκίνητη αναζήτηση αναφορών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Είκοσι τέσσερις μελέτες που αφορούσαν μη διεγερμένες μετρήσεις κυτοκινών σε ασθενείς που πληρούσαν κριτήρια DSM για μείζονα κατάθλιψη συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση. 13 για παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF)-άλφα, 9 για ιντερλευκίνη (IL)-1βήτα, 16 για IL-6, 5 για IL-4, 5 για IL-2, 4 για IL-8, και 4 για ιντερφερόνη (IFN)-γάμμα. Υπήρξαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις τρανσφεράσης (p <,00001), σταθμισμένης μέσης διαφοράς (WMD) (95% διάστημα εμπιστοσύνης) 3,97 pg/mL (2,24 έως 5,71), σε καταθλιπτικά άτομα συγκριτικά με τα άτομα ελέγχου (438 με κατάθλιψη / 350 μη καταθλιπτικά). Επίσης, οι συγκεντρώσεις IL-6 ήταν σημαντικά υψηλότερες (p <,00001) σε ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με υποκείμενα ελέγχου (492 με κατάθλιψη / 400 μη καταθλιπτικά) με συνολικό WMD 1,78 pg/mL (1,23 έως 2,33). Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των καταθλιπτικών και των μη καταθλιπτικών ατόμων για τις άλλες κυτοκίνες που μελετήθηκαν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αυτή η μετα-ανάλυση αναφέρει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις των προφλεγμονωδών κυτοκινών ΤΝΡ-άλφα και IL-6 σε ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με υποκείμενα ελέγχου. Ενώ έχουν αναφερθεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα σε μεμονωμένες μελέτες, αυτό το μετααναλυτικό αποτέλεσμα ενισχύει την απόδειξη ότι η κατάθλιψη συνοδεύεται από ενεργοποίηση του IRS”.

Η γενετική, το άγχος και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στο εάν η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται ως κατάθλιψη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάθλιψη δίνει πολύ την αίσθηση ότι είναι σαν να έχει κάποιος γρίπη.

Ένα βότανο που καταπολεμά τις φλεγμονές
Cannabis reduces brain inflammation and slows the aging process / Η κάνναβη μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Youtube βίντεο διάρκειας 00:03:09
Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2013

Και εδώ είναι που έρχεται η κάνναβη. Το βότανο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Πρόσφατη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η κάνναβη μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Το 2014, επιστήμονες από το Tel Aviv University διαπίστωσαν[11] ότι οι χαμηλές δόσεις THC μειώνουν τη διόγκωση του εγκεφάλου.
[11] Fishbein-Kaminietsky M, Gafni M, Sarne Y “Ultralow doses of cannabinoid drugs protect the mouse brain from inflammation-induced cognitive damage” (Ελάχιστες δόσεις κανναβινοειδών ουσιών προστατεύουν τον εγκέφαλο ποντικού από γνωστικές βλάβες που προκαλούνται από φλεγμονή) J Neurosci Res. 2014 Dec;92(12):1669-77.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25042014
Περίληψη
“Στις προηγούμενες μελέτες μας, διαπιστώσαμε ότι μια μονή δόση τετραϋδροκανναβινόλης (THC, 0,002 mg/kg, τρεις έως τέσσερις τάξεις μεγέθους χαμηλότερη από τις συμβατικές δόσεις) προστατεύει τον εγκέφαλο από διάφορες προσβολές που προκαλούν γνωστικά ελλείμματα. Επειδή διάφορες προσβολές μπορεί να προκαλέσουν μια νευροφλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε δευτερογενή βλάβη στον εγκέφαλο, η τρέχουσα μελέτη εξέτασε κατά πόσο αυτή η εξαιρετικά χαμηλή δόση THC θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από γνωστικά ελλείμματα που προκαλούνται από φλεγμονή. Οι ποντικοί έλαβαν μία μόνο ένεση THC (0,002 mg/kg) 48 ώρες πριν ή 1-7 ημέρες μετά την αγωγή με λιποπολυσακχαρίτη (LPS, 10 mg/kg) και εξετάστηκαν με τη δοκιμή αναγνώρισης αντικειμένων 3 εβδομάδες αργότερα. Το LPS προκάλεσε μακροχρόνια γνωστικά ελλείμματα, ενώ η εφαρμογή THC πριν ή μετά από LPS προφύλαξε τα ποντίκια από αυτή τη ζημία που προκαλείται από LPS. Το προστατευτικό αποτέλεσμα της THC παρεμποδίστηκε από τον ανταγωνιστή υποδοχέα κανναβινοειδούς (CB)1 SR14176A αλλά όχι από τον ανταγωνιστή υποδοχέα CB2, SR141528 και μιμήθηκε από τον αγωνιστή CB1, ACEA αλλά όχι από τον αγωνιστή CBU HU308. Το προστατευτικό αποτέλεσμα της THC παρεμποδίστηκε επίσης με προκατεργασία με GW9662, υποδεικνύοντας την εμπλοκή του υποδοχέα-γ ενεργοποιημένου από πολλαπλασιαστή υπεροξειδίου. Η βιοχημική εξέταση του εγκεφάλου αποκάλυψε μια μακροπρόθεσμη (τουλάχιστον 7 εβδομάδων) αύξηση του ενζύμου κυκλοοξυγενάσης-2 που παράγει προσταγλανδίνη στον ιππόκαμπο και στον μετωπιαίο φλοιό μετά την ένεση του LPS. Η προεπεξεργασία με την εξαιρετικά χαμηλή δόση THC έτεινε να εξασθενήσει αυτή την ανύψωση. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μια υπερχαμηλή δόση THC που στερείται οποιασδήποτε ψυχοτρόπου δράσης προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστικές βλάβες που προκαλούνται από νευροφλεγμονή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία νευροφλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών”.

Η μελέτη τους χρησιμοποίησε υπερχαμηλές δόσεις, έτσι ώστε τα ποντίκια να μην παρουσιάσουν ψυχοδραστικές παρενέργειες. Στην περίληψή τους, οι Miriam Fishbein-Kaminietsky, Mikhal Gafni και Yosef Sarne γράφουν:
“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μια υπερχαμηλή δόση THC που στερείται οποιασδήποτε ψυχοτρόπου δράσης προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστικές βλάβες που προκαλούνται από νευροφλεγμονή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία νευροφλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών”.

Η ισραηλινή μελέτη συμβαδίζει με την έρευνα για την κάνναβη ως νευροπροστατευτικό φυτό[12]. Η κάνναβη περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των κυττάρων και βοηθούν στην προστασία του DNA από βλάβες. Οι ενώσεις στο φυτό επιταχύνουν την ανάρρωση[13] από τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων[14].
[12] Hampson AJ, Grimaldi M, Lolic M, Wink D, Rosenthal R, Axelrod J “Neuroprotective antioxidants from marijuana” (Νευροπροστατευτικά αντιοξειδωτικά από τη κάνναβη) Ann N Y Acad Sci. 2000;899:274-82.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10863546
Περίληψη
“Η κανναβιδιόλη και άλλα κανναβινοειδή εξετάστηκαν ως νευροπροστατευτικά σε καλλιέργειες φλοιώδους νευρώνα αρουραίου που εκτέθηκαν σε τοξικά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή, γλουταμικού. Ο ψυχοτρόπος αγωνιστής υποδοχέα κανναβινοειδούς η δέλτα 9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη, (ένα μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης) και οι δύο μείωσαν την νευροτοξικότητα από τα ΝΜDΑ, ΑΜΡΑ και υποδοχέα καϊνικού. Η νευροπροστασία δεν επηρεάστηκε από τον ανταγωνιστή του υποδοχέα κανναβινοειδών, υποδεικνύοντας ένα μηχανισμό δράσης ανεξάρτητα από τον υποδοχέα (κανναβινοειδούς). Η τοξικότητα του γλουταμικού μπορεί να μειωθεί με αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιώντας κυκλικό βολτάμετρο και ένα σύστημα βασισμένο στην αντίδραση fenton, αποδείχθηκε ότι η κανναβιδιόλη, η THC και άλλα κανναβινοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ως απόδειξη ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να δράσουν ως αντιοξειδωτικά σε νευρωνικές καλλιέργειες, η κανναβιδιόλη αποδείχθηκε ότι μειώνει την τοξικότητα του υδροϋπεροξειδίου στους νευρώνες. Σε μια κατά αντιπαράσταση δοκιμή για τις ικανότητες διαφόρων αντιοξειδωτικών για την πρόληψη της τοξικότητας γλουταμινικού, η κανναβιδιόλη ήταν ανώτερη τόσο από την άλφα-τοκοφερόλη όσο και από το ασκορβικό με προστατευτική ικανότητα. Πρόσφατες προκαταρκτικές μελέτες σε μοντέλο εστιακής εγκεφαλικής ισχαιμίας αρουραίου υποδεικνύουν ότι η κανναβιδιόλη μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική in vivo όπως παρατηρείται σε αυτές τις in vitro μελέτες”.
[13] Nguyen BM, Kim D, Bricker S, Bongard F, Neville A, Putnam B, Smith J, Plurad D “Effect of marijuana use on outcomes in traumatic brain injury” (Επίδραση της χρήσης κάνναβης στα αποτελέσματα τραυματισμού εγκεφάλου) Am Surg. 2014 Oct;80(10):979-83.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25264643
Περίληψη
“Ο εγκεφαλικός τραυματισμός (Traumatic brain injury, ΤΒΙ) σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα των κανναβινοειδών. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να καθιερωθεί μια σχέση μεταξύ της παρουσίας θετικού τοξικολογικού πλαισίου για την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και της θνησιμότητας μετά από ΤΒΙ. Πραγματοποιήθηκε τριετής αναδρομική ανασκόπηση δεδομένων μητρώου σε κέντρο επιπέδου Ι των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ΤΒΙ με τοξικολογική εξέταση. Οι παιδιατρικοί ασθενείς (ηλικίας κάτω των 15 ετών) και οι ασθενείς με υποψία μη αναστρέψιμης βλάβης αποκλείστηκαν. Η ομάδα THC(+) συγκρίθηκε με την ομάδα THC(-) σε σχέση με τον μηχανισμό του τραυματισμού, τη σοβαρότητα, τη διάθεση και τη θνησιμότητα. Η λογική παλινδρόμηση χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό ανεξάρτητων συσχετισμών με τη θνησιμότητα. Υπήρχαν 446 περιπτώσεις που πληρούσαν όλα τα κριτήρια ένταξης. Η επίπτωση θετικής παρακολούθησης THC ήταν 18,4% (82). Η συνολική θνησιμότητα ήταν 9,9% (44). Ωστόσο, η θνησιμότητα στην ομάδα THC(+) (2,4% [δύο]) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την ομάδα THC(-) (11,5% [42], P = 0,012). Μετά την προσαρμογή για διαφορές μεταξύ των κοόρτων μελέτης σε λογαριθμική παλινδρόμηση, μια παρακολούθηση THC(+) αφορούσε ανεξάρτητα την επιβίωση μετά από TBI (αναλογία πιθανότητας, 0,224, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,051 έως 0,991, Ρ = 0,049). Μια θετική παρακολούθηση THC σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα σε ενήλικες ασθενείς που υποφέρουν από ΤΒΙ”.
[14] “Low doses of THC (cannabis) can halt brain damage, study suggests” (Χαμηλές δόσεις THC (κάνναβη) μπορούν να σταματήσουν την εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με μελέτη) https://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130530132531.htm

Λιγότερη φλεγμονή στον εγκέφαλο σημαίνει λιγότερη κατάθλιψη. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, το σώμα σταματά να επιτίθεται. Αυτό δίνει στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να θεραπεύσει και να ξεπεράσει τις βλάβες από το άγχος.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη
Υπάρχουν μερικοί ακόμη πιο πρακτικοί λόγοι για τους οποίους η κάνναβη είναι τόσο ισχυρό αντικαταθλιπτικό. Ενώ μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή, βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψης με μερικούς άλλους βασικούς τρόπους. Ας τους δούμε:

Ύπνος
Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται πάρα πολύ όταν είναι καταθλιπτικοί. Άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου. Εάν είσαι ένας από τους τελευταίους, η κάνναβη μπορεί να διώξει την αϋπνία σου[15]. Η έλλειψη αρκετού ύπνου κάνει την κατάθλιψη χειρότερη. Στον ύπνο το σώμα σας επισκευάζεται και καθαρίζει τις τοξίνες από τον εγκέφαλο.
[15] “How To Make Marijuana More Effective Against Insomnia” (Πώς να κάνεις την κάνναβη πιο αποτελεσματική κατά της αϋπνίας) https://herb.co/marijuana/news/how-to-make-marijuana-more-effective-against-insomnia

Ο κακός ύπνος αυξάνει επίσης τη φλεγμονή. Ακόμη και μία μόνο νύχτα χωρίς ύπνο αυξάνει τη φλεγμονή[16] στο σώμα και τον εγκέφαλο.
[16] “Loss Of Sleep, Even For A Single Night, Increases Inflammation In The Body” (Απώλεια ύπνου, ακόμη και μιας νύχτας, αυξάνει την φλεγμονή στο σώμα) https://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080902075211.htm

Εάν βρεθείς να είσαι ξαπλωμένος αλλά ξύπνιος, λίγο από το βότανο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς[17] γρηγορότερα και να παραμείνεις σε ύπνο για περισσότερο. Αυτό θα σου την ευκαιρία να έχεις κάποια αναγκαία ξεκούραση.
[17] “Sweet Dreams #2: How Cannabis Affects Deep Sleep” (Όνειρα Γλυκά #2: Πώς η κάνναβη επηρεάζει τον βαθύ ύπνο) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-affects-deep-sleep

Όρεξη
Ακριβώς όπως και στον ύπνο, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στην τροφή όταν είναι καταθλιπτικοί. Δεν είναι ασυνήθιστο να ποθεί κανείς υδατάνθρακες και τρόφιμα με σάκχαρα. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καμία όρεξη. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει και με τα δύο αυτά πράγματα.

Έρευνες έδειξαν ότι η κανναβιδιόλη (CBD)[18] είναι μια απαλή ουσία καταστολής της όρεξης. Η CBD είναι ένα μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές. Αν είσαι επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να βρεις χρήσιμη μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD.
[18] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/marijuana/news/everything-you-need-to-know-about-cbd

Εάν δεν έχεις όρεξη, ίσως να δοκιμάσεις με την THC. Είναι ίσως το πιο διάσημο κανναβινοειδές και αυτή η ένωση είναι ο ένοχος πίσω από τα λεγόμενα “munchies” (λιγούρες). Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας[19]. Εάν δεν τρως, το σώμα σου δεν παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να θεραπευτεί. Η THC θέτει το μεταβολισμό σου σε αυξημένη ταχύτητα. Θα νιώσεις πεινασμένος με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να σου είναι πιο θελκτικά και καλύτερα τόσο σε μυρωδιά όσο και σε γεύση.
[19] “Cannabis And Mental Health: Does It Help?” (Κάνναβη και ψυχική υγεία: Βοηθάει;)
https://herb.co/marijuana/news/cannabis-mental-health-help

Πόνος
Η κατάθλιψη είναι σαν να έχεις γρίπη. Μπορεί να έχεις τυχαία πόνους στο σώμα, πόνο στις αρθρώσεις, στομαχική δυσφορία και πονοκεφάλους. Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα. Ευτυχώς, η κάνναβη είναι ένας ισχυρός ανακουφιστής πόνου. Μπορείς ακόμα και να κάνεις μια απαλή εντριβή με κάποιο επιδερμικό σκεύασμα στα πλάγια του μετώπου σου εάν έχεις έναν πονοκέφαλο.

Οι ίδιες ιδιότητες καταπολέμησης της φλεγμονής που βοηθούν στην επούλωση του εγκεφάλου μειώνουν επίσης και τον πόνο στο σώμα. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μπορούν να βρεθούν σε:
* Έλαιο κάνναβης
* Εξατμιζόμενη κάνναβη
* Βρώσιμα
* Φρέσκους, μη ψυχοτρόπους χυμούς κάνναβης

Γέλιο
Μια βελτιωμένη διάθεση είναι ένας από τους πρωταρχικούς τρόπους που μπορεί να βοηθήσει αυτό το μικρό βότανο. Όταν δεν έχεις γελάσει για μέρες, η κάνναβη μπορεί να βάλει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Το να κάτσεις με μερικά σνακ να δεις μια κωμωδία και με λίγη κάνναβη, είναι σίγουρο ότι θα έχεις μια πολύ χαρούμενη εμπειρία.

Εάν αποφεύγεις τους άλλους ανθρώπους, τόσο η THC όσο και η CBD μπορούν να σε βοηθήσουν στην άμβλυνση του κοινωνικού σου άγχους[20]. Το φυτό μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από το κουκούλι σου και τελικά να διασκεδάσεις και λίγο. Το γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο.
[20] “All In The Mind #3: Can Weed Defeat Your Anxiety?” (Όλα είναι στο μυαλό #3: Μπορεί η κάνναβη να νικήσει το άγχος σου;) https://herb.co/marijuana/news/mind-4-cannabis-fights-depression

Τύποι κάνναβης για την κατάθλιψη
Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην κάνναβη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σταθούν τυχεροί με την ψυχοδραστική THC. Άλλοι μπορεί να προτιμούν κάτι λίγο πιο ήπιο, χωρίς την περίπτωση πρόκλησης, έστω και παροδικά, κάποιος παράνοιας ή άγχους[21]. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για το τι πρέπει να αναζητήσεις σε αντικαταθλιπτική κάνναβη.
[21] “What Causes Marijuana Paranoia?”(Τι προκαλεί την παράνοια στην κάνναβη;) https://herb.co/marijuana/news/marijuana-paranoia

THC
Η THC μπορεί να είναι λίγο δύσκολη στον χειρισμό της. Μόλις αποκτήσουν λίγη εμπειρία με αυτήν, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτό το κανναβινοειδές για την ανακούφιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, μία μελέτη έχει δείξει[22] ότι η κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας THC μπορεί να προκαλέσει πεσμένη διάθεση. Οι χαμηλές δόσεις συνθετικής THC αύξησαν την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Όταν η σεροτονίνη είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να αισθανθείς λίγο καταθλιπτικός.
[22] (ό.π.) “Cannabinoids Elicit Antidepressant-Like Behavior and Activate Serotonergic Neurons through the Medial Prefrontal Cortex” (Τα κανναβινοειδή προκαλούν συμπεριφορά που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό και ενεργοποιούν τους σεροτονινεργικούς νευρώνες μέσω του έσω προμετωπιαίου φλοιού)

Η Dr. Gabriella Gobbi από το McGill University εξηγεί[23]:
“Οι χαμηλές δόσεις είχαν ισχυρό αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα, αλλά όταν αυξήσαμε τη δόση, η σεροτονίνη στους εγκέφαλους των αρουραίων έπεσε στην πραγματικότητα κάτω από το επίπεδο εκείνων της ομάδας ελέγχου. Έτσι, επιδείξαμε πράγματι ένα διπλό αποτέλεσμα: Σε χαμηλές δόσεις αυξάνει τη σεροτονίνη, αλλά σε υψηλότερες δόσεις το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, αντιστρέφεται εντελώς”.
[23] “Cannabis: Potent Anti-depressant In Low Doses, Worsens Depression At High Doses” (Η κάνναβη: ισχυρό αντικαταθλιπτικό σε χαμηλές δόσεις, επιδεινώνει την κατάθλιψη σε υψηλές δόσεις) https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071023183937.htm

Άλλες μελέτες, ωστόσο, παρουσιάζουν και άλλα στοιχεία. Μια πανεθνική, διαχρονική μελέτη που διεξήχθη νωρίς το 2016[24] διαπίστωσε ότι η χρήση κάνναβης δεν συνδέεται με την αύξηση της κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε πάνω από 35.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι χρήστες κάνναβης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, άγχος ή άλλες διαταραχές της διάθεσης από ότι οι αντίστοιχοι μη χρήστες.
[24] Blanco C, Hasin DS, Wall MM, Flórez-Salamanca L, Hoertel N, Wang S, Kerridge BT, Olfson M “Cannabis Use and Risk of Psychiatric Disorders: Prospective Evidence From a US National Longitudinal Study” (Η χρήση κάνναβης και ο κίνδυνος ψυχιατρικών διαταραχών: Προοπτικές από μια αμερικανική εθνική μελέτη) JAMA Psychiatry. 2016 Apr;73(4):388-95.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26886046
Περίληψη
“ΣΗΜΑΣΙΑ: Με τον αυξανόμενο ρυθμό χρήσης της κάνναβης στον γενικό πληθυσμό και έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτειών που νομιμοποιούν τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης και την έγκριση των ιατρικών προγραμμάτων κάνναβης, υπάρχουν ανανεωμένες κλινικές και πολιτικές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην ψυχική υγεία.
ΣΚΟΠΟΣ: Να εξεταστούν οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του κινδύνου ψυχικής υγείας και διαταραχών χρήσης ουσιών στον γενικό πληθυσμό ενηλίκων.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ενήλικων ηλικίας 18 ετών και άνω των ΗΠΑ, διεξήχθησαν συνεντεύξεις 3 ετών μεταξύ τους στην έρευνα National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions (κύμα 1, 2001-2002, κύμα 2, 2004-2005). Οι κύριες αναλύσεις περιορίστηκαν σε 34.653 ερωτηθέντες, οι οποίοι ερωτήθηκαν και στα δύο κύματα. Η ανάλυση δεδομένων διεξήχθη από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.
ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ: Χρησιμοποιήσαμε πολλαπλή αντιστοίχιση παλινδρόμησης και βαθμολογίας για την εκτίμηση της αντοχής των ανεξάρτητων συσχετίσεων μεταξύ της χρήσης κάνναβης στο κύμα 1 και των συμβάντων και των επικρατούντων ψυχιατρικών διαταραχών στο κύμα 2. Οι ψυχιατρικές διαταραχές μετρήθηκαν με δομημένη συνέντευξη (Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule-DSM-IV). Και στις δύο αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο σύνολο αναταραχών κύματος 1, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών, του οικογενειακού ιστορικού της διαταραχής της χρήσης ουσιών, του διαταραγμένου οικογενειακού περιβάλλοντος, της παιδικής γονικής απώλειας, της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της κοινωνικής απόκλισης, της εκπαίδευσης, του πρόσφατου τραύματος, τις διαταραχές και την ιστορία διαζυγίου του ερωτώμενου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στην ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης 34.653 ερωτηθέντων (14.564 άρρενες [47,9% σταθμισμένα], μέση ηλικία [SD] 45,1 [17,3] χρόνια), η χρήση κάνναβης στο κύμα 1 (2001-2002), η οποία αναφέρθηκε από 1.279 ερωτηθέντες, συνδέθηκε σημαντικά με διαταραχές της χρήσης ουσιών στο κύμα 2 (2004-2005) (οποιαδήποτε διαταραχή χρήσης ουσιών: αναλογία πιθανότητας [OR], 6,2, 95% CI, 4,1-9,4, οποιαδήποτε διαταραχή χρήσης οινοπνεύματος: OR, 2,7, 95% CI, 1,9-3,8, οποιαδήποτε διαταραχή χρήσης κάνναβης: OR, 9,5, 95% CI, 6,4-14,1, οποιαδήποτε άλλη διαταραχή χρήσης ουσίας: OR, 2,6, 95% CI, 1,6-4,4 και εξάρτηση από νικοτίνη: OR, 1,7, 95% CI , 1,2-2,4), αλλά όχι οποιαδήποτε διαταραχή διάθεσης (OR, 1.1, 95% CI, 0,8-1,4) ή διαταραχή άγχους (OR, 0.9, 95% CI, 0,7-1,1). Το ίδιο γενικό πρότυπο των αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε στις αναλύσεις πολλαπλής παλινδρόμησης των διαδεδομένων ψυχιατρικών διαταραχών του κύματος 2 και στην ανάλυση αντιστοίχισης βαθμολογίας σχετικής με τις επικρατούσες και διαδεδομένες ψυχιατρικές διαταραχές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στο πλαίσιο του γενικού πληθυσμού, η χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων διαταραχών χρήσης ουσιών. Οι γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν αυτές τις συσχετίσεις χρήσης κάνναβης υπό προσεκτική εξέταση”.

Μια άλλη μελέτη[25] διαπίστωσε ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών[26] είναι βασικοί στόχοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών είναι ειδικές θέσεις κυττάρων όπου συνδέονται ενώσεις όπως η THC. Ο υποδοχέας CB1, η πρωτεύουσα θέση δέσμευσης για την THC, βρέθηκε ότι προκαλεί αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα όταν ενεργοποιείται.
[25] (ό.π.) “Cannabinoids Elicit Antidepressant-Like Behavior and Activate Serotonergic Neurons through the Medial Prefrontal Cortex” (Τα κανναβινοειδή προκαλούν συμπεριφορά που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό και ενεργοποιούν τους σεροτονινεργικούς νευρώνες μέσω του έσω προμετωπιαίου φλοιού)
[26] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;” https://herb.co/marijuana/news/why-are-cannabinoid-receptors-so-important

Έτσι, τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά. Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσεις εάν η THC λειτουργεί για σένα είναι να την δοκιμάσεις. Ξεκίνα με χαμηλές δόσεις και δες πώς αισθάνεσαι. Προχώρα προσεκτικά σε αύξηση αν είναι απαραίτητο.

CBD
Εάν είσαι επιφυλακτικός σχετικά με την THC ή δεν σου αρέσει το πώς σε κάνει να αισθάνεται, υπάρχει και μια άλλη επιλογή. Οι ποικιλίες με υωηλή περιεκτικότητα σε CBD έχουν σοκάρει τον κόσμο με την ιατρική τους αποτελεσματικότητα (υπάρχουν βέβαια και σκευάσματα που περιέχουν CBD). Πρόκειται για ένα αντιεπιληπτικό[27], αντιψυχωτικό[28], αγχολυτικό[29] και αντικαταθλιπτικό, το οποίο είναι όλα αυτά σε ένα. Και το καλύτερο από όλα; Δεν σχετίζεται με το άγχος ή την παράνοια που προκαλείται από την THC.
[27] Carlini EA, Cunha JM “Hypnotic and antiepileptic effects of cannabidiol” (Υπνωτικά και αντιεπιληπτικά αποτελέσματα της κανναβιδιόλης) J Clin Pharmacol. 1981 Aug-Sep;21(8-9 Suppl):417S-427S.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7028792
Περίληψη
“Οι κλινικές δοκιμές με την κανναβιδιόλη (CBD) σε υγιείς εθελοντές, σε υποφέροντες από αϋπνία και σε επιληπτικούς ασθενείς που διεξήχθησαν στο εργαστήριο των συγγραφέων από το 1972 έως σήμερα, εξετάζονται. Οι οξείες δόσεις κανναβιδιόλης που κυμαίνονται από 10 έως 600 mg και η χρόνια χορήγηση 10 mg για 20 ημέρες ή 3 mg/kg/ημέρα για 30 ημέρες δεν προκαλούν ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα που να υποδηλώνουν ψυχοτρόπες ή τοξικές επιδράσεις. Ωστόσο, αρκετοί εθελοντές παραπονέθηκαν για υπνηλία. Συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις (EKG, αρτηριακή πίεση και ανάλυση αίματος και ούρων) δεν έδειξαν κανένα σημάδι τοξικότητας. Δόσεις των 40, 80 και 160 mg κανναβιδιόλης συγκρίθηκαν με εικονικό φάρμακο και 5 mg νιτραζεπάμης σε 15 εθελοντές χωρίς νόσο. Τα άτομα που έλαβαν 160 mg κανναβιδιόλης ανέφεραν ότι είχαν κοιμηθεί σημαντικά περισσότερο από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. οι εθελοντές ανέφεραν επίσης σημαντικά λιγότερη ανάκληση ονείρου, με τις τρεις δόσεις κανναβιδιόλης παρά με το εικονικό φάρμακο. Δεκαπέντε ασθενείς που πάσχουν από δευτερογενή γενικευμένη επιληψία που είναι ανθεκτική σε γνωστά αντιεπιληπτικά φάρμακα έλαβαν 200 έως 300 mg κανναβιδιόλης ημερησίως είτε εικονικό φάρμακο για χρονικό διάστημα 4,5 μηνών. Επτά από τους οκτώ επιληπτικούς που έλαβαν κανναβιδιόλη είχαν βελτίωση της κατάστασης της νόσου τους, ενώ μόνο ένας ασθενής με εικονικό φάρμακο βελτιώθηκε.
[28] Zuardi AW, Crippa JA, Hallak JE, Bhattacharyya S, Atakan Z, Martin-Santos R, McGuire PK, Guimarães FS “A critical review of the antipsychotic effects of cannabidiol: 30 years of a translational investigation” (Μια κριτική επισκόπηση των αντιψυχωσικών επιδράσεων της κανναβιδιόλης: 30 χρόνια μεταβατικής έρευνας) Curr Pharm Des. 2012;18(32):5131-40.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22716160
Περίληψη
“Η Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ(9)-THC) είναι η κύρια ένωση της κάνναβης Sativa που είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις επιδράσεις του φυτού. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι η κανναβιδιόλη (CBD), η οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι στερείται φαρμακολογικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι μελέτες σε εργαστηριακά τρωκτικά και οι μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι αυτό το κανναβινοειδές είναι σε θέση να αποτρέψει τα συμπτώματα που μοιάζουν με ψυχωτικά που προκαλούνται από υψηλές δόσεις Δ(9)-ΤΗC. Μεταγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η CBD έχει αντιψυχωσικά αποτελέσματα όπως παρατηρείται χρησιμοποιώντας μοντέλα ζώων και σε υγιείς εθελοντές. Έτσι, αυτό το άρθρο παρέχει μια κριτική επισκόπηση της ερευνητικής αξιολόγησης του αντιψυχωτικού δυναμικού αυτού του κανναβινοειδούς. Η CBD εμφανίζεται να έχει φαρμακολογικό προφίλ παρόμοιο με εκείνο των άτυπων αντιψυχωτικών φαρμάκων, όπως φαίνεται να χρησιμοποιεί συμπεριφορικές και νευροχημικές τεχνικές σε ζωικά μοντέλα. Επιπλέον, η CBD απέτρεψε την ανθρώπινη πειραματική ψύχωση και ήταν αποτελεσματική σε αναφορές ανοικτών περιπτώσεων και σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με σχιζοφρένεια με αξιόλογο προφίλ ασφάλειας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της fMRI υποδηλώνουν έντονα ότι τα αντιψυχωσικά αποτελέσματα της CBD σε σχέση με τα ψυχομιμητικά αποτελέσματα του Δ(9)-THC περιλαμβάνουν το ραβδωτό σώμα και τον χρονικό φλοιό που παραδοσιακά συνδέονται με την ψύχωση. Αν και οι μηχανισμοί των αντιψυχωσικών ιδιοτήτων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, προτείνουμε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει μια ευρετική αξία για να εμπνεύσει νέες μελέτες. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η CBD μπορεί να είναι μια μελλοντική θεραπευτική επιλογή στην ψύχωση, γενικά και στη σχιζοφρένεια, ειδικότερα”.
[29] Crippa JA, Derenusson GN, Ferrari TB, Wichert-Ana L, Duran FL, Martin-Santos R, Simões MV, Bhattacharyya S, Fusar-Poli P, Atakan Z, Santos Filho A, Freitas-Ferrari MC, McGuire PK, Zuardi AW, Busatto GF, Hallak JE “Neural basis of anxiolytic effects of cannabidiol (CBD) in generalized social anxiety disorder: a preliminary report” (Νευρωνική βάση αγχολυτικών επιδράσεων της κανναβιδιόλης (CBD) στη γενικευμένη διαταραχή κοινωνικού άγχους: μια προκαταρκτική έκθεση) J Psychopharmacol. 2011 Jan;25(1):121-30.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20829306
Περίληψη
“Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κανναβιδιόλη (CBD), ένα σημαντικό συστατικό της κάνναβης, έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνηθεί η επίδραση αυτής της σύνθεσης στο ανθρώπινο παθολογικό άγχος και στους υποκείμενους μηχανισμούς του εγκεφάλου. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί αυτό σε ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή του κοινωνικού άγχους (social anxiety disorder, SAD) χρησιμοποιώντας λειτουργική νευροαπεικόνιση. Η περιφερειακή ροή του εγκεφαλικού αίματος (regional cerebral blood flow, rCBF) σε κατάσταση ηρεμίας μετρήθηκε δύο φορές με τη χρήση (99m)Tc-ECD SPECT σε 10 ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία για SAD. Κατά την πρώτη συνεδρία, στους υποκειμένους χορηγήθηκε από του στόματος δόση CBD (400 mg) ή εικονικού φαρμάκου, σε διπλή τυφλή διαδικασία. Στη δεύτερη συνεδρία, η ίδια διαδικασία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το φάρμακο που δεν είχε χορηγηθεί στην προηγούμενη συνεδρία. Διεξήχθησαν εντός των υποκειμένων μεταξύ-συνθηκών συγκρίσεις rCBF χρησιμοποιώντας στατιστική παραμετρική χαρτογράφηση. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η CBD συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένη υποκειμενική ανησυχία (p <0,001), μειωμένη πρόσληψη ECD στον αριστερό parahippocampal gyrus, στον ιππόκαμπο και στον inferior temporal gyrus (p <0,001, μη διορθωμένη) και αυξημένη πρόσληψη ECD στον δεξιό posterior cingulate gyrus (p <0,001, μη διορθωμένο). Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η CBD μειώνει το άγχος στην SAD και ότι αυτό σχετίζεται με τις επιδράσεις της στη δραστηριότητα σε περιοχές limbic και paralimbic του εγκεφάλου”.

Στην πραγματικότητα, εάν καταναλώσεις μια ποικιλία που περιέχει τόσο THC όσο και CBD, η CBD προστατεύει[30] από κάποιες από τις ιδιότητες της THC που προκαλούν άγχος.
[30] Raymond J. M. Niesink, Margriet W. van Laar “Does Cannabidiol Protect Against Adverse Psychological Effects of THC?” (Προστατεύει η κανναβιδιόλη από τις ανεπιθύμητες ψυχολογικές επιπτώσεις της THC;) Front Psychiatry. 2013;4:130.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24137134
Περίληψη
“Η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης μπορεί να έχει επίμονες δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και τα περισσότερα, εάν όχι όλα, από τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης προκαλούνται από την THC. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πιθανή προστατευτική επίδραση ενός άλλου κανναβινοειδούς, της κανναβιδιόλης (CBD). Μια βιβλιογραφική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων PubMed, PsycINFO και Web of Science με τη χρήση της λέξης “cannabidiol” (κανναβιδιόλη). Μετά την αφαίρεση των διπλών εγγραφών, παρέμειναν 1.295 μοναδικοί τίτλοι. Με βάση τους τίτλους και τις περιλήψεις, έγινε μια πρώτη επιλογή. Οι κατάλογοι αναφοράς των δημοσιεύσεων που προσδιορίστηκαν με αυτόν τον τρόπο εξετάστηκαν για πρόσθετες αναφορές. Η κάνναβη δεν είναι ασφαλές φάρμακο. Ανάλογα με το πόσο συχνά το χρησιμοποιεί κάποιος, με την ηλικία έναρξης, με την ισχύ της κάνναβης που χρησιμοποιείται και με την ατομική ευαισθησία κάποιου, η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ψυχολογικές διαταραχές. Οι περισσότεροι χρήστες για ψυχαγωγικούς σκοπούς δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια επίμονη ψυχική ασθένεια, αλλά σε ορισμένα άτομα η χρήση κάνναβης οδηγεί σε ανεπιθύμητες ενέργειες: γνωστική εξασθένηση, άγχος, παράνοια και αυξημένους κινδύνους ανάπτυξης χρόνιας ψύχωσης ή τοξικομανίας. Μελέτες που εξετάζουν τα προστατευτικά αποτελέσματα της CBD έχουν δείξει ότι η CBD μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της THC. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα για το πώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα μεταφράζονται στους τύπους κάνναβης που συναντούν οι πραγματικοί χρήστες για ψυχαγωγικούς σκοπούς”.

Αν χρειάζεσαι κάτι γρήγορο, η CBD[31] είναι για σένα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο[32] του 2016 υπογράμμισε τις γρήγορες, αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της CBD. Χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικιών, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuropharmacology διαπίστωσε ότι η CBD έχει γρήγορες επιδράσεις και συνεχίζει να επιδρά και με την πάροδο του χρόνου.
[31] “5 Reasons You Should Take CBD On A Daily Basis” (5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να παίρνεις CBD σε καθημερινή βάση) https://herb.co/marijuana/news/why-you-ould-take-cbd-on-a-daily-basis
[32] Linge R, Jiménez-Sánchez L, Campa L, Pilar-Cuéllar F, Vidal R, Pazos A, Adell
A3, Díaz Á “Cannabidiol induces rapid-acting antidepressant-like effects and enhances cortical 5-HT/glutamate neurotransmission: role of 5-HT1A receptors” (Η κανναβιδιόλη εμφανίζει ταχείες επιδράσεις τύπου αντικαταθλιπτικού και ενισχύει τη νευροδιαβίβαση φλοιού των 5-ΗΤ/γλουταμινικών: Ο ρόλος των υποδοχέων 5-HT1A) Neuropharmacology. 2016 Apr;103:16-26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711860
Περίληψη
“Η κανναβιδιόλη (CBD), η κύρια μη ψυχομιμητική συνιστώσα της κάνναβης, παρουσιάζει ιδιότητες που μοιάζουν με αγχολυτικές ουσίες σε πολλές συμπεριφορικές δοκιμασίες, παρόλο που οι δυνατότητές της για θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης έχουν εξερευνηθεί ανεπαρκώς. Επιπλέον, ο μηχανισμός δράσης της CBD παραμένει ασαφής. Εδώ αξιολογήσαμε τις επιδράσεις της CBD μετά από οξεία και χρόνια χορήγηση στο μοντέλο κατάθλιψης ποντικού οσφρητικής βολβοτομής (OBX) και διερευνήσαμε τον υποκείμενο μηχανισμό. Για το σκοπό αυτό, διεξήγαμε μελέτες συμπεριφοράς (δοκιμές προτίμησης ανοικτού πεδίου και σακχαρόζης) και μελέτες νευροχημικής (μικροδιάλυση και αυτοραδιογραφία λειτουργικότητας υποδοχέα 5-ΗΤ1Α) μετά από θεραπεία με CBD. Αναλύσαμε επίσης τον φαρμακολογικό ανταγωνισμό των επιδράσεων της CBD για να διαχωρίσουμε τον μηχανισμό δράσης. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η CBD ασκεί ταχείες και διατηρούμενες αντικαταθλιπτικές επιδράσεις όπως αποδεικνύεται από την αναστροφή της επαγόμενης από ΟΒΧ υπερδραστηριότητας και ανηδονίας. Η μικροδιάλυση in vivo αποκάλυψε ότι η χορήγηση CBD αύξησε σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης και γλουταμικού σε vmPFCx με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Η ενισχυτική επίδραση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που συμβαίνουν αμέσως μετά την πρώτη ένεση της CBD μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις γρήγορες δράσεις που σχετίζονται με αντικαταθλιπτικές σε OBX ποντίκια. Τόσο το αποτέλεσμα που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό όσο και η ενισχυμένη 5-ΗΤ/γλουταμική νευροδιαβίβαση των φλοιών που επάγεται από την CBD παρεμποδίστηκαν με αποκλεισμό υποδοχέα 5-ΗΤ1Α. Επιπλέον, προσαρμοστικές αλλαγές στην προ- και μετά-συναπτική λειτουργικότητα υποδοχέα 5-ΗΤ1Α βρέθηκαν επίσης μετά από χρόνια CBD. Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η CBD θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα νέο γρήγορο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μέσω της ενίσχυσης τόσο της σεροτονινεργικής όσο και της γλουταμινικής φλοιικής σηματοδότησης μέσω ενός μηχανισμού εξαρτώμενου από υποδοχέα 5-ΗΤ1Α”.

Η ομάδα έκανε ενέσεις του κανναβινοειδούς σε τροποποιημένα ποντίκια για να παρουσιάσουν συμπεριφορές άγχους και κατάθλιψης. Τα τρωκτικά εμφάνιζαν τόσο υπερκινητικότητα όσο και ανικανότητα να αισθάνονται ευχαρίστηση.

Αυτό άλλαξε μετά τη χορήγηση της CBD. Η υπερδραστηριότητα μειώθηκε και τα ποντίκια ξεκίνησαν να ξαναρχίζουν κανονικές δραστηριότητες. Μια τέτοια ταχεία αλλαγή είναι σχεδόν απίστευτη. Τα τυπικά φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να παρουσιάσουν κάτι. Με την CBD, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό αντικαταθλιπτικό στην αγορά.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010[33] εξέτασε τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μιας ποικιλίας από κανναβινοειδή. Χρησιμοποιώντας και πάλι μοντέλα τρωκτικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η THC, η CBD και ένα άλλο κανναβινοειδές που ονομάζεται κανναβιχρωμένη (CBC)[34] είχαν όλα ισχυρά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.
[33] (ό.π.) “Antidepressant-like effect of delta9-tetrahydrocannabinol and other cannabinoids isolated from Cannabis sativa L” (Αντικαταθλιπτικού τύπου επίδραση της Δέλτα-τετραϋδροκανναβινόλης και άλλων απομονωμένων κανναβινοειδών από το φυτό Cannabis sativa L.)
[34] “Top 10 Cannabinoids And What They Do” (Τα 10 καλύτερα κανναβινοειδή και τι κάνουν) https://herb.co/marijuana/news/top-10-cannabinoids

Ακόμη μια μελέτη[35] διαπίστωσε ότι τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της CBD ήταν συγκρίσιμα με μια κοινή τρικυκλική φαρμακευτική αγωγή με ιμιπραμίνη, γνωστή και ως Tofranil.
[35] Zanelati TV, Biojone C, Moreira FA, Guimarães FS, Joca SR “Antidepressant-like effects of cannabidiol in mice: possible involvement of 5-HT1A receptors” (Αντεπιληπτικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης στους ποντικούς: πιθανή εμπλοκή των υποδοχέων 5-ΗΤ1Α) Br J Pharmacol. 2010 Jan;159(1):122-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20002102
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ: Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια μη ψυχομιμητική ένωση από το φυτό Cannabis sativa που επάγει αγχολυτικά και αντιψυχωτικά αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα. Οι επιδράσεις της CBD μπορεί να μεσολαβούνται από την ενεργοποίηση υποδοχέων 5-ΗΤ(1Α). Καθώς η ενεργοποίηση του υποδοχέα 5-ΗΤ(1Α) μπορεί να επάγει αποτελέσματα παρόμοια με αντικαταθλιπτικά, ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν να δοκιμαστεί η υπόθεση ότι η CBD θα είχε δράση παρόμοια με αντικαταθλιπτικό σε ποντικούς όπως εκτιμήθηκε με δοκιμασία αναγκαστικής κολύμβησης. Διερευνήσαμε επίσης εάν αυτές οι αποκρίσεις εξαρτώνται από την ενεργοποίηση των υποδοχέων 5-ΗΤ(1Α) και από την έκφραση νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον ιππόκαμπο (hippocampal brain-derived neurotrophic factor, BDNF).
ΠΕΜΠΤΗΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Στους Male Swiss ποντικούς δόθηκαν (i.p.) CBD (3, 10, 30, 100 mg*kg(-1)), ιμιπραμίνη (30 mg*kg(-1)) ή όχημα και υποβλήθηκαν σε δοκιμασία αναγκαστικής κολύμβησης ή αρένα ανοιχτού πεδίου, 30 λεπτά αργότερα. Μια πρόσθετη ομάδα έλαβε WAY100635 (0,1 mg*kg(-1), i.p.), έναν ανταγωνιστή υποδοχέα 5-ΗΤ(1Α) πριν από την CBD (30 mg*kg(-1)). Τα επίπεδα πρωτεΐνης BDNF μετρήθηκαν στον ιππόκαμπο μιας άλλης ομάδας ποντικών που έλαβαν θεραπεία με CBD (30 mg*kg(-1)) και υποβλήθηκαν σε δοκιμασία αναγκαστικής κολύμβησης.
ΒΑΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η θεραπεία CBD (30 mg*kg(-1)) μείωσε τον χρόνο ακινησίας στη δοκιμή αναγκαστικής κολύμβησης, όπως και η πρωτότυπη αντικαταθλιπτική ιμιπραμίνη, χωρίς να αλλάζει η διερευνητική συμπεριφορά στην ανοιχτή αρένα. Η προκατεργασία WAY100635 εμπόδισε την επίδραση που προκλήθηκε από την CBD στη δοκιμή της εξαναγκασμένης κολύμβησης. Η θεραπεία CBD (30 mg*kg(-1)) δεν άλλαξε τα επίπεδα του ιππόκαμπου BDNF.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Η CBD επάγει παρόμοια αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα της ιμιπραμίνης. Αυτές οι επιδράσεις της CBD προκλήθηκαν πιθανώς από την ενεργοποίηση υποδοχέων 5-ΗΤ(1Α)”.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την επιτυχία της CBD είναι συντριπτικά. Είναι μη ψυχοδραστική, που σημαίνει ότι είναι εντάξει για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ η THC που έχει επίσης ισχυρά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα, λόγω της ευφορικότητας που έρχεται μαζί με την κατανάλωσή της μπορεί να μην είναι επιθυμητή σε μερικούς. Η CBD είναι πολύ πιο διακριτική.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την κατάθλιψη
Για να ξεκινήσεις, εδώ παραθέτουμε μερικές βασικές ποικιλίες που πιστεύεται ότι λειτουργούν καλά για την κατάθλιψη:
Ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα CBD
* Harlequin [THC 7% – 15% / CBD 10%, 75% Sativa / 25% Indica]
* Cannatonic [THC 7% – 15% / CBD 12%, 50% Sativa / 50% Indica]
* Sour tsunami [THC 10% / CBD 11%, 50% Sativa / 50% Indica]
* ACDC [THC 1% – 6% / CBD 20%, 50% Sativa / 50% Indica]

Ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα THC
* Stress Killer (Royal Queen Seeds) [THC 11% / CBD υψηλό, 70% Sativa / 30% Indica]
* Jack Herer [THC 23% / CBD 20%, 100% Sativa]
* Dr. Grinspoon [THC 20% / CBD -, 100% Sativa]
* Granddaddy Purple [THC 20% – 27% / CBD 1%, 70% Sativa / 30% Indica]

Πρόσθετες θεραπείες
Διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή είναι υψίστης σημασίας για όσους έχουν κατάθλιψη. Ο λόγος μπορεί να σε εκπλήξει. Πάνω από το 90% της σεροτονίνης του σώματος παράγεται και αποθηκεύεται στο έντερο[36]. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Λοιπόν, όταν τρως φαγητό, τα ένζυμα στο λεπτό έντερο ξεκινούν τη διαδικασία της πέψης. Αυτά τα ένζυμα αρχίζουν να διασπώνται και εκχυλίζουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σου.
[36] “Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being” (Σκέψου δυο φορές: Πώς ο ‘δεύτερος εγκέφαλος’, το γαστρικό, επηρεάζει τη διάθεση και την ευημερία) https://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/

Αυτά τα ένζυμα δεν είναι τα μόνα που εκχυλίζουν τα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο. Τα τρισεκατομμύρια των μικροβίων του εντέρου προσφέρουν επίσης ένα χέρι βοήθειας. Τα βακτήρια, οι ζυμομύκητες και άλλα μικρόβια είναι το κλειδί για τη σύνθεση σεροτονίνης.

Υπάρχουν μερικοί τύποι κυττάρων που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Νευρώνες, κύτταρα ανοσίας και κύτταρα εντεροχρωμαφίνης (enterochromaffin, EC). Πέρυσι, οι ερευνητές από την CalTech ήθελαν να δουν αν τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κύτταρα παράγουν σεροτονίνη.

Έτσι, μέτρησαν τη σεροτονίνη σε ποντίκια[37] που γεννήθηκαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς μικρόβια στο έντερο. Στη συνέχεια τα σύγκριναν με ποντίκια με φυσιολογικά μικρόβια. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια χωρίς μικρόβια παρουσίασαν μείωση 60% της παραγωγής σεροτονίνης σε κύτταρα EC. Η επικεφαλής συγγραφέας Jessica Yano εξηγεί[38]:
“Τα κύτταρα EC είναι πλούσιες πηγές σεροτονίνης στο έντερο. Αυτό που είδαμε σε αυτό το πείραμα είναι ότι φαίνεται να εξαρτώνται από τα μικρόβια για να παράγουν τη σεροτονίνη – ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της”.
[37] Jessica M. Yano, Kristie Yu, Gregory P. Donaldson, Gauri G. Shastri, Phoebe Ann, Liang Ma, Cathryn R. Nagler, Rustem F. Ismagilov, Sarkis K. Mazmanian, and Elaine Y. Hsiao “Indigenous bacteria from the gut microbiota regulate host serotonin biosynthesis” (Τα εγχώρια βακτηρίδια από το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζουν τη βιοσύνθεση της σεροτονίνης του ξενιστή) Cell. 2015 Apr 9; 161(2): 264–276.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393509/
Περίληψη
“Η γαστρεντερική (gastrointestinal, GI) οδός περιέχει μεγάλο μέρος της σεροτονίνης του σώματος (5-υδροξυτρυπταμίνη / 5-hydroxytryptamine, 5-ΗΤ), αλλά οι μηχανισμοί που ελέγχουν τον μεταβολισμό της 5-ΗΤ που προέρχεται από έντερο παραμένουν ασαφείς. Εδώ αποδεικνύουμε ότι το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ξενιστή 5-ΗΤ. Τα εγχώρια βακτηρίδια σχηματισμού σπορίων (Sp) από το ποντίκι και το ανθρώπινο μικροβιακό περιβάλλον προάγουν τη βιοσύνθεση 5-ΗΤ από κύτταρα παχέως εντέρου εντεροχρωμαφίνης (enterochromaffin cells, ECs), τα οποία παρέχουν 5-ΗΤ στον βλεννογόνο, τον αυλό και τα κυκλοφορούντα αιμοπετάλια. Είναι σημαντικό ότι οι εξαρτώμενες από μικροβιοτικά επιδράσεις στην εντερική 5-ΗΤ επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογία του ξενιστή, ρυθμίζοντας την κινητικότητα της GI και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Αναγνωρίζουμε επιλεκτικούς μεταβολίτες των κοπράνων που αυξάνονται με Sp και αυξάνουν την 5-ΗΤ σε κυτταρικές καλλιέργειες χρωμαφίνης, γεγονός που υποδηλώνει την άμεση μεταβολική σηματοδότηση των μικροβίων του εντέρου σε ECs. Επιπλέον, η ανύψωση των συγκεντρώσεων των συγκεκριμένων μικροβιακών μεταβολιτών αυξάνει την κολονική 5-ΗΤ και την 5-ΗΤ στο αίμα σε ποντίκια χωρίς μικρόβια. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι Sp είναι σημαντικοί ρυθμιστές της 5-ΗΤ του ξενιστή και επισημαίνουν περαιτέρω έναν βασικό ρόλο για τις αλληλεπιδράσεις ξενιστή-μικροβιοτύπου στη ρύθμιση των θεμελιωδών βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με 5-ΗΤ”.
[38] “Microbes Help Produce Serotonin in Gut” (Μικρόβια βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης στο έντερο) http://www.caltech.edu/news/microbes-help-produce-serotonin-gut-46495

Τροφές για ένα υγιές, που παράγει σεροτονίνη, γαστρεντερικό
* Φυτικές ίνες (φυλλώδη πράσινα, μήλα, αχλάδια, όλα τα λαχανικά και τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα)
* Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσα
* Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ
* Ζυμωμένα τρόφιμα (kombucha, kimchi, λάχανο, γιαούρτι, κεφίρ)
* Τσάι χαμομήλι
* Προβιοτικά σε κάψουλες

Διαχείριση άγχους
30 Minute Restorative Yoga and Meditation / 30 λεπτά αποκατάστασης με γιόγκα και διαλογισμό

Youtube βίντεο διάρκειας 00:27:29
Δημοσιεύτηκε στις 1 Απριλίου 2014

Εκείνοι που ανταποκρίνονται άσχημα στο άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου[39]. Η πρακτική του διαλογισμού και νοητικής θεραπείας μπορεί να κάνει θαύματα. Ο προγραμματισμός χρόνου για ευχάριστες δραστηριότητες και χαλάρωση, είναι μια άλλη σημαντική λύση.
[39] “Relaxation Nation: Marijuana’s Role in Tranquility” (Έθνος Χαλάρωσης: Ο ρόλος της κάνναβης στην ηρεμία) https://herb.co/marijuana/news/relaxation-nation-marijuanas-role-in-tranquility

Άφησε ένα απόγευμα το Σαββατοκύριακο για μια βόλτα στη φύση. Γράψου για μια τάξη για γιόγκα αποκατάστασης[40]. Βάζοντας ενέργεια και εστιάζοντας στην αυτο-φροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια απόσπαση από τον πόνο της κατάθλιψης.
[40] “Cannabis and Yoga: What You Need to Know” (Κάνναβη και Γιόγκα: Τι πρέπει να ξέρεις) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-and-yoga-what-you-need-to-know

Οι σωματικές ασκήσεις και το να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου αυξάνουν και την ντοπαμίνη, η οποία είναι ένας άλλος βασικός νευροδιαβιβαστής ανύψωσης της διάθεσης. Παρόλο που ίσως να μην έχεις καμία απολύτως επιθυμία να βγεις από το σπίτι ή να ασχοληθείς με άλλους, το να κάνεις μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με την κοινωνία, είναι το κλειδί για να ξεπεράσεις μια περίοδο κατάθλιψης.

Κάνε ένα χρονοδιάγραμμα και βάλε χρόνο για δύο έως τρεις ευχάριστες δραστηριότητες κάθε εβδομάδα. Αυτές θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μια βραδιά “αστείας ταινίας”, μια σύντομη βόλτα με το σκυλί ή ακόμα και απλώς μια εξάσκηση με τις οδηγίες από ένα βίντεο με γιόγκα / διαλογισμό όπως αυτό που έχουμε βάλει παραπάνω. Μόνο η εφαρμογή για το ξεκίνημα μιας τέτοιας ρουτίνας, θα κάνει θαύματα.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Cognitive Behavioural Therapy (CBT) Techniques / Τεχνικές γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας

Youtube βίντεο διάρκειας 00:05:20
Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2012

Η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (Cognitive-behavioral therapy, CBT) είναι μια λύση που επικεντρώνεται στην ψυχοθεραπεία. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν πολλές επαναλαμβανόμενες έντονες σκέψεις (rumination). Αυτές οι έντονες σκέψεις κατοικούν στο παρελθόν ή σε γεγονότα της ζωής που δεν μπορείς να ελέγξεις. Η θεραπεία CBT μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτές τις σκέψεις και τους παράγοντες άγχους της ζωής, διδάσκοντάς σε καλύτερες τεχνικές διαχείρισης του στρες και βοηθώντας σε να εστιάσεις στο παρόν.

Η κάνναβη από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την κατάθλιψή σου. Είναι μια άλλη μορφή φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα και να λειτουργήσεις στην καθημερινή σου ζωή. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης απαιτεί πολύπλευρη προσέγγιση.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση ιατρικής περίθαλψης ή συμβουλών. Η κατάθλιψη μπορεί να σε παραλύσει και η κάνναβη είναι μόνο ένα εργαλείο από τα πολλά που μπορεί να σε βοηθήσει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.