Όλα είναι στο μυαλό #1: H Κάνναβη και η ΔΕΠ-Υ
Όλα είναι στο μυαλό #2: Βοηθά η κάνναβη στην Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Όλα είναι στο μυαλό #3: Μπορεί το βότανο να νικήσει το άγχος σου;
Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη
Όλα είναι στο μυαλό #5: Κάνναβη και διπολική διαταραχή»

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “All In The Mind #5: Cannabis And Bipolar Disorder” https://herb.co/marijuana/news/cannabis-bipolar-disorder, Anna Wilcox, Jul 9, 2016)

Είναι δύσκολο να υπάρξει μια σταθερή επιστημονική συναίνεση για την κάνναβη και τη διπολική διαταραχή. Αλλά, υπάρχουν άραγε στοιχεία ότι το βότανο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει;

Η διπολική διαταραχή και η κάνναβη έχουν μια ταραχώδη σχέση. Μερικοί άνθρωποι σώθηκαν από το βότανο και άλλοι δεν το πλησιάζουν ούτε στα δέκα μέτρα. Η έρευνα είναι περιορισμένη, όμως υπάρχουν άραγε στοιχεία ότι το βότανο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μανιακής κατάθλιψης; Εδώ είναι τα πάνω και τα κάτω, τα μέσα και τα έξω για την κάνναβη και τη διπολική διαταραχή.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;
TEDxTerryTalks – Laura Bain – Living with Bipolar Type II / TEDxTerryTalks – Laura Bain – Ζώντας με Διπολική Διαταραχή Τύπου ΙΙ

Youtube βίντεο διάρκεια 00:16:10
Δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011

Η διπολική διαταραχή είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις και παρεξηγημένες ασθένειες ψυχικής υγείας[1] που υπάρχουν. Είναι η διαταραχή που οδήγησε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ[2] να κόψει το αυτί του. Είναι ο ύποπτος ένοχος πίσω από τους θανάτους πολλών δημιουργικών διάσημων. Η Βιρτζίνια Γουόλφ, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς[3] και η Amy Winehouse[4] θεωρείται ότι είχαν αυτή την κατάσταση.
[1] “Cannabis And Mental Health: Does It Help?” (Η κάνναβη και η ψυχική υγεία: Βοηθάει;) https://herb.co/marijuana/news/cannabis-mental-health-help
[2] Blumer D “The illness of Vincent van Gogh” (Η ασθένεια του Βίνσεντ βαν Γκογκ) Am J Psychiatry. 2002 Apr;159(4):519-26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11925286
Περίληψη
“Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890) είχε εκκεντρική προσωπικότητα και ασταθείς διαθέσεις, υπέφερε από επαναλαμβανόμενα ψυχωσικά επεισόδια τα τελευταία 2 χρόνια της ασυνήθιστης ζωής του και αυτοκτόνησε σε ηλικία 37 ετών. Παρά τα περιορισμένα στοιχεία, περισσότεροι από 150 γιατροί έχουν αποτολμήσει μια περίπλοκη ποικιλία από διαγνώσεις της ασθένειάς του. Ο Henri Gastaut, σε μια μελέτη σχετικά με τη ζωή και το ιατρικό ιστορικό του καλλιτέχνη που δημοσιεύθηκε το 1956, αναγνώρισε τη σημαντικότερη ασθένεια του Βαν Γκογκ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων της ζωής του ως μια επιληψία του κροταφικού λοβού που επιδεινώθηκε με τη χρήση αψεντιού παρουσία πρώιμης οριακής βλάβης. Στην ουσία, ο Gastaut επιβεβαίωσε τη διάγνωση που είχε αρχικά καταγραφεί από τους Γάλλους γιατρούς που είχαν θεραπεύσει τον Βαν Γκογκ. Ωστόσο, ο Βαν Γκογκ είχε προηγουμένως υποστεί δύο ξεχωριστά επεισόδια αντιδραστικής κατάθλιψης και υπάρχουν σαφώς διπολικά στοιχεία στην ιστορία του. Και τα δύο επεισόδια κατάθλιψης ακολουθήθηκαν από παρατεταμένες περιόδους αυξημένης ενέργειας και ενθουσιασμού, πρώτα ως ευαγγελιστής και στη συνέχεια ως καλλιτέχνης. Τα κυριότερα στοιχεία της ζωής και των επιστολών του Βαν Γκογκ αναθεωρούνται και συζητούνται σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα της ασθένειάς του”.
[3] “Not ‘Depression’: Manic-Depression and Robin Williams” (Όχι ‘Κατάθλιψη’: Η μανιο-κατάθλιψη και ο Ρόμπιν Ουίλιαμς) https://www.psychologytoday.com/us/blog/mood-swings/201408/not-depression-manic-depression-and-robin-williams
[4] “Famous people with bipolar disorder” (Διάσημοι άνθρωποι με διπολική διαταραχή)
https://www.cbsnews.com/pictures/famous-people-celebrities-bipolar/12/

Η διπολική διαταραχή είναι η μανιακή κατάθλιψη. Η κατάσταση ονομάστηκε “μανιοκαταθλιπτική ασθένεια” μέχρι που το “διπολική” πήρε την θέση του την δεκαετία του 1990. Η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή διάθεσης. Πάει στην ίδια κατηγορία με την κλινική κατάθλιψη.

Σε αντίθεση με την μονοπολική κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή προκαλεί παρατεταμένα καταθλιπτικά επεισόδια που αναμιγνύονται με επεισόδια μανίας. Μερικά άτομα με ήπιες εκδόσεις αυτής της κατάστασης παρουσιάζουν πιο συγκρατημένες αυξήσεις διάθεσης που ονομάζονται υπομανία.

Μερικά από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνουν:
Μανία
* Υπερβολική, αυξημένη διάθεση ή έντονη ευερεθιστότητα
* Ανεξήγητη ενέργεια
* Ταχεία, ασταμάτητη, “πιεσμένη” ομιλία
* Αγωνιστικές σκέψεις
* Αδυναμία ύπνου ή/και έλλειψη επιθυμίας για ύπνο
* Ψυχοκινητική διέγερση, όπως υπερβολικός βηματισμός ή νευρικές κινήσεις άκρων
* Υπερμεγαλισμός
* Αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά
* Παραισθήσεις, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα
* Ψευδαισθήσεις
* Παχυσαρκία
* Κατάχρηση ουσιών

Κατάθλιψη
* Εξαιρετική κόπωση
* Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, ναυτία, κλπ.)
* Απώλεια της αυτοεκτίμησης
* Υπερβολικά συναισθήματα ενοχής, θλίψης ή μούδιασμα
* Ψυχική ομίχλη, αδυναμία συγκέντρωσης
* Αυτοκτονικός ιδεασμός
* Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε ήταν αγαπητά
* Ξαφνική αδιαφορία για την υγιεινή
* Αυξημένος ύπνος ή αϋπνία

Κάνναβη και διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή και η κάνναβη έχουν μια ταραχώδη σχέση. Γιατί; Γιατί η ίδια η διαταραχή είναι απίστευτα περίπλοκη. Τα ενεργά συστατικά του βοτάνου θα επηρεάσουν τους ανθρώπους διαφορετικά ανάλογα με κάθε στάδιο του διπολικού κύκλου.

Υπομανία και Μανία
Η κατανάλωση κάνναβης κατά τη διάρκεια ή ενόσω υπάρχει ροπή σε μανία είναι δύσκολη. Οι ανεκδοτικές αναφορές και τα ιατρικά στοιχεία κατέληξαν σε δύο πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Πολλοί διπολικοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι η κάνναβη τους βοηθά να ηρεμήσουν, όταν αρχίζουν και είναι λίγο υπερβολικοί από ένα μανιακό επεισόδιο. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα λέει ότι το βότανο επιδεινώνει τα μανιακά συμπτώματα. Ορισμένες έρευνες[5] συσχετίζουν ακόμη και τη χρήση της κάνναβης με την έναρξη της μανίας.
[5] Baethge C, Baldessarini RJ, Khalsa HM, Hennen J, Salvatore P, Tohen M “Substance abuse in first-episode bipolar I disorder: indications for early intervention” (Κατάχρηση ουσιών σε πρώτο-επεισόδιο διπολικής διαταραχής τύπου I: ενδείξεις πρώιμης παρέμβασης) Am J Psychiatry. 2005 May;162(5):1008-10.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863809
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Η μελέτη αυτή διευκρίνισε τα αρχικά χαρακτηριστικά των διαταραχών χρήσης ουσιών σε ασθενείς με πρώτου-επεισοδίου διπολικής διαταραχής τύπου I.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Οι συγγραφείς αξιολόγησαν τις διαταραχές της χρήσης ουσιών, τους συναφείς παράγοντες και την κλινική πορεία, προοπτικά, κατά τα πρώτα 2 χρόνια της DSM-IV διπολικής διαταραχής με τυποποιημένες μεθόδους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η βασική διαταραχή της χρήσης ουσιών βρέθηκε στο 33% (37 από 112) των ασθενών κατά την έναρξη και στο 39% στους 24 μήνες. Οι διαταραχές άγχους ήταν πιο συχνές στους ασθενείς με μη διαταραχές της χρήσης ουσιών (30% και 13% αντίστοιχα). Οι συσχετισμοί της εξάρτησης από τα αλκοολούχα ποτά με συμπτώματα κατάθλιψης και της εξάρτησης από την κάνναβη με μανιακά συμπτώματα προτάθηκαν. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερες ουσίες είχαν χειρότερα αποτελέσματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Δεδομένου ότι οι διαταραχές της χρήσης ουσιών ήταν συχνές από την αρχή της διπολικής διαταραχής τύπου Ι και σχετίζονταν με διαταραχές άγχους και ανεπαρκή έκβαση, οι πρώιμες παρεμβάσεις για διαταραχή της χρήσης ουσιών και άγχους θα μπορούσαν να βελτιώσουν αργότερα την έκβαση”.

Μια μελέτη[6] που ολοκληρώθηκε πέρυσι ζήτησε από τους διπολικούς ασθενείς να παρακολουθήσουν το πώς η κάνναβη επηρέασε τη διάθεσή τους σε ημερήσια περιοδικότητα. Τα αποτελέσματα ήταν λίγο θλιβερά. Η πλειοψηφία των ασθενών ισχυρίστηκε ότι η χρήση κάνναβης αύξησε πραγματικά τόσο τα μανιακά όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες έγραψαν πράγματα όπως:
– “Έχω διαπιστώσει όμως ότι εάν κάπνιζα υπερβολικά, μπορεί να με κάνει να νιώθω καταθλιπτικός για αρκετές μέρες μετά”.
– “Δεν χρησιμοποιώ κάνναβη για να διαχειριστώ την κατάθλιψη, καθώς μπορεί να την κάνει χειρότερη, κάνοντάς με αγχωτικό και παρανοϊκό”.
– “Κάπνιζα μια μικρή ποσότητα για να ανεβάσω τη διάθεσή μου και με κάνει ελαφρώς μανιακό, αλλά επίσης ανεβάζει τη διάθεσή μου και με βάζει σε διαφορετική νοοτροπία”.
[6] “How cannabis use affects people with Bipolar Disorder” (Πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει άτομα με διπολική διαταραχή) https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150313130855.htm

Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από μια ελεγχόμενη μελέτη. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην υποκειμενική αυτό-αναφορά. Με τη μεγάλη διαφοροποίηση των πολλών ποικιλιών και προϊόντων που υπήρχαν τότε, θα ήταν δυνατό να βρει κάποιος κάνναβη χωρίς αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, επιλέγοντας μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD που σου επιτρέπει να αποφύγεις το προκαλούμενο άγχος και την παράνοια συνολικά.

Σε διάφορες μελέτες, οι ασθενείς πρότειναν ισχυρισμούς ότι η κάνναβη μειώνει τα μανιακά συμπτώματα. Εδώ είναι το τι είπε μια γυναίκα 35 ετών[7]:
“Κάπνισα για πρώτη φορά κάνναβη στο γυμνάσιο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο καλά με έκανε να νιώθω. Τα κανονικά χαοτικά συναισθήματά μου υποχωρούσαν και είχα μια παρανοημένη αίσθηση ηρεμίας, ειρήνης και ευεξίας. Οι αντιλήψεις μου για τους άλλους και τη ζωή άλλαζαν δραματικά.
Ο κόσμος δεν φαινόταν πλέον εχθρός, αλλά περισσότερο μέσα στον έλεγχό μου. Μπορούσα να κοιμηθώ εύκολα και πραγματικά είχα πόθο για το φαγητό. Δεν υπήρχαν πρακτικά παρενέργειες. Μόλις είχα (καταναλώσει) αρκετή κάνναβη, απλά σταματούσα φυσικά, γιατί μόλις πάρεις ένα κάποιο αποτέλεσμα, δεν θέλεις άλλο πλέον”.
[7] Grinspoon L, Bakalar JB “The use of cannabis as a mood stabilizer in bipolar disorder: anecdotal evidence and the need for clinical research” (Η χρήση κάνναβης ως σταθεροποιητής διάθεσης στη διπολική διαταραχή: ανεκδοτολογικές αποδείξεις και η ανάγκη για κλινική έρευνα) J Psychoactive Drugs. 1998 Apr-Jun;30(2):171-7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9692379
Περίληψη
“Οι συγγραφείς παρουσιάζουν περιπτώσεις εξιστόρησης που υποδεικνύουν ότι ένας αριθμός ασθενών βρίσκει την κάνναβη χρήσιμη στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής τους. Κάποιοι την χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία της μανίας, της κατάθλιψης ή και των δύο. Δηλώνουν ότι ήταν πιο αποτελεσματική από τα συμβατικά φάρμακα ή βοήθησε στην ανακούφιση των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων. Μία γυναίκα διαπίστωσε ότι η κάνναβη αντιμετώπισε τα μανιακά της ξεσπάσματα. Αυτή και ο σύζυγός της αγωνίστηκαν για να γίνει νόμιμα διαθέσιμη ως φάρμακο. Άλλοι περιέγραψαν τη χρήση της κάνναβης ως συμπλήρωμα στο λίθιο (επιτρέποντας τη μείωση της κατανάλωσης του) ή για την ανακούφιση των παρενεργειών του λιθίου. Μια άλλη περίπτωση καταδεικνύει το γεγονός ότι οι χρήστες κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς κινδυνεύουν να συλληφθούν, ειδικά όταν από κάποια προγράμματα καταπολέμησης ναρκωτικών ενθαρρύνουν τα παιδιά να καταδώσουν τους γονείς τους. Αναφέρεται μια αναλογία μεταξύ της κατάστασης της κάνναβης σήμερα και της κατάστασης του λιθίου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ανακαλύφθηκε η επίδρασή του στη μανία, αλλά δεν υπήρχαν ελεγχόμενες μελέτες. Στην περίπτωση της κάνναβης, ο νόμος έχει κάνει την διεξαγωγή τέτοιων μελέτων σχεδόν αδύνατη και οι μόνες διαθέσιμες αποδείξεις είναι οι ανέκδοτες αναφορές. Οι δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία για τη διπολική διαταραχή δυστυχώς δεν μπορούν να διερευνηθούν πλήρως στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες”.

Κατάθλιψη
Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει. Για κάθε μανιακό επεισόδιο, ένα καταθλιπτικό έρχεται αναπόφευκτα πριν ή αμέσως μετά. Το αν η κάνναβη είναι αποτελεσματική θεραπεία για τη μανία είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικά καλύτερα επιστημονικά στοιχεία για την κάνναβη ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
[8] “Is Marijuana Effective at Combatting Depression?” (Είναι η κάνναβη αποτελεσματική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης;) https://herb.co/marijuana/news/is-marijuana-effective-at-combatting-depression

Χαμηλές δόσεις THC[9] έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντικαταθλιπτικές επιδράσεις. Κάπως παρόμοιο με τον εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (selective serotonin reuptake inhibitor, SSRI), η ψυχοτρόπος THC ενισχύει τη σεροτονίνη όταν χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που πιστεύεται ότι εμπνέει μια ευχάριστη, αίσθηση καλής διάθεσης.
[9] “THC: Everything You Need To Know About Delta9-Tetrahydrocannabinol” (THC: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Δέλτα9-Τετραϋδροκανναβινόλη)
https://herb.co/marijuana/news/what-is-thc

Ωστόσο, ένα άλλο κανναβινοειδές[10] μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από την THC: η ψυχοδραστική CBD[11].
[10] “Why Are Cannabinoid Receptors Important?” (Γιατί είναι σημαντικοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών;) https://herb.co/marijuana/news/why-are-cannabinoid-receptors-so-important
[11] “CBD: Everything You Need To Know About Cannabidiol” (CBD: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κανναβιδιόλη) https://herb.co/marijuana/news/everything-you-need-to-know-about-cbd

Όπως η THC, έτσι και η CBD αυξάνει την ποσότητα της διαθέσιμης σεροτονίνης. Αυτό αυξάνει τη διάθεσή σου. Ωστόσο, το κανναβινοειδές έχει επίσης ιδιότητες σταθεροποίησης της διάθεσης. Το γεγονός αυτό καθιστά το CBD εντελώς διαφορετικό από τον ψυχοδραστικό του συγγενή.

Ενώ η CBD ενισχύει τη σεροτονίνη, αυξάνει επίσης την ποσότητα του GABA στο σύστημά σου. Ο GABA είναι ένας ηρεμιστικός νευροδιαβιβαστής. Μειώνει τη διέγερση στον εγκέφαλο. Τουλάχιστον ένας ερευνητής έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να συγκρίνει την CBD με το Depakote. Το Depakote είναι ένας από τους πιο συχνά προδιαγεγραμμένους σταθεροποιητές της διάθεσης στους διπολικούς ασθενείς και τους επιληπτικούς[12].
[12] “Marijuana and Epilepsy” (Κάνναβη και επιληψία) https://herb.co/marijuana/news/marijuana-and-epilepsy

Και ένα ακόμα πλεονέκτημα, η CBD δρα ταχέως. Τα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δώσουν κάτι. Για όσους βρίσκονται σε ένα οξύ καταθλιπτικό επεισόδιο, αυτό είναι αγωνία. Οι περισσότεροι χρήστες κάνναβης μπορούν να σας πουν ότι πρόκειται για ένα βότανο ταχείας δράσης. Μια μελέτη[13] που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος επιβεβαίωσε αυτή την ιδέα μετά τη δοκιμή των αντικαταθλιπτικών αποτελεσμάτων της CBD.
[13] Linge R, Jiménez-Sánchez L, Campa L, Pilar-Cuéllar F, Vidal R, Pazos A, Adell A, Díaz Á “Cannabidiol induces rapid-acting antidepressant-like effects and enhances cortical 5-HT/glutamate neurotransmission: role of 5-HT1A receptors” (Η κανναβιδιόλη επάγει ταχέως αντικαταθλιπτικού τύπου επιδράσεις και ενισχύει τη νευροδιαβίβαση φλοιού 5-ΗΤ/γλουταμινικού: Ο ρόλος των υποδοχέων 5-HT1A) Neuropharmacology. 2016 Apr;103:16-26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711860
Περίληψη
“Η κανναβιδιόλη (CBD), η κύρια μη ψυχοδραστική συνιστώσα της κάνναβης, παρουσιάζει ιδιότητες που μοιάζουν με αγχολυτικές ιδιότητες σε πολλές συμπεριφορικές εξετάσεις, αν και έχει εξερευνηθεί ανεπαρκώς το δυναμικό της για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Επιπλέον, ο μηχανισμός δράσης της CBD παραμένει ασαφής. Εδώ αξιολογήσαμε τις επιδράσεις της CBD μετά από οξεία και χρόνια χορήγηση στο μοντέλο κατάθλιψης ποντικού οσφρητικής βουλβεκτομής (olfactory bulbectomy, OBX) και διερευνήσαμε τον υποκείμενο μηχανισμό. Για το σκοπό αυτό, διεξήγαμε μελέτες συμπεριφοράς (δοκιμές προτίμησης ανοικτού πεδίου και σακχαρόζης) και μελέτες νευροχημικής (μικροδιάλυση και αυτοραδιογραφία λειτουργικότητας υποδοχέα 5-ΗΤ1Α) μετά από θεραπεία με CBD. Αναλύσαμε επίσης τον φαρμακολογικό ανταγωνισμό των επιδράσεων της CBD για να διαχωρίσουμε τον μηχανισμό δράσης. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η CBD ασκεί ταχείες και διατηρούμενες αντι-καταθλιπτικές επιδράσεις όπως αποδεικνύεται από την αναστροφή της επαγόμενης από ΟΒΧ υπερδραστηριότητας και ανηδονίας. Η μικροδιάλυση in vivo αποκάλυψε ότι η χορήγηση CBD αύξησε σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης και γλουταμικού σε vmPFCx με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάρκεια της θεραπείας. Η ενισχυτική επίδραση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που συμβαίνουν αμέσως μετά την πρώτη ένεση της CBD μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις γρήγορες δράσεις που σχετίζονται με αντικαταθλιπτικά σε OBX ποντικούς. Τόσο το αποτέλεσμα που μοιάζει με αντικαταθλιπτικό όσο και η ενισχυμένη 5-ΗΤ/γλουταμική νευροδιαβίβαση των φλοιών που επάγεται από την CBD παρεμποδίστηκαν με αποκλεισμό υποδοχέα 5-ΗΤ1Α. Επιπλέον, προσαρμοστικές αλλαγές στην προ- και μετά-συναπτική λειτουργικότητα υποδοχέα 5-ΗΤ1Α βρέθηκαν επίσης μετά από χρόνια CBD. Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η CBD θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα νέο γρήγορο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μέσω της ενίσχυσης τόσο της σεροτονινεργικής όσο και της γλουταμινικής φλοιικής σηματοδότησης μέσω ενός μηχανισμού εξαρτώμενου από υποδοχέα 5-ΗΤ1Α”.

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε την αποτελεσματικότητα της CBD σε αρουραίους που παρουσιάζουν ανήσυχες και καταθλιπτικές συμπεριφορές. Μετά από έγχυση CBD, η υπερδραστηριότητα των αρουραίων μειώθηκε. Ενώ έχαναν κάποτε ενδιαφέρον για τις συνήθεις δραστηριότητες των τρωκτικών, τα πλάσματα άρχισαν να ενεργούν σαν να επανέρχονταν στον εαυτό τους ξανά λίγα λεπτά μετά τη θεραπεία.

Έτσι, αν βρεθείς ξαφνικά σε μια έντονη περίοδο “στις μαύρες” σου, η CBD μπορεί να δώσει ένα χέρι βοηθείας στα γρήγορα. Αυτή η μελέτη συζητείται λεπτομερέστερα σε ένα προηγούμενο άρθρο της σειράς, στο “Όλα είναι στο μυαλό #4: Πώς η κάνναβη αντιμετωπίζει την κατάθλιψη”.

Υπάρχουν οφέλη για τη χρήση κάνναβης στη διπολική διαταραχή;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με την κάνναβη και τη διπολική διαταραχή. Κάθε στάδιο του διπολικού κύκλου έχει το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα συμπτωμάτων. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να έχεις συνεπή αποτελέσματα με το βότανο. Η κάνναβη μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διαχείριση ορισμένων διπολικών συμπτωμάτων. Σε άλλα πάλι, μπορεί να είναι επιβαρυντική. Όλα εξαρτώνται από τη μοναδική χημεία του σώματός σου.

Ωστόσο, μερικοί αφοσιωμένοι επιστήμονες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την διαταραχή. Πίσω στο 1998, ο διάσημος ακτιβιστής της κάνναβης, Dr. Lester Grinspoon, ζήτησε περισσότερη έρευνα. Υποψιάστηκε ότι η κάνναβη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός σταθεροποιητής της διάθεσης. Στην εργασία του[14], παραθέτει διάφορες μελέτες περίπτωσης που υποστηρίζουν την κάνναβη για διπολική χρήση.
[14] (ό.π.) “The use of cannabis as a mood stabilizer in bipolar disorder: anecdotal evidence and the need for clinical research” (Η χρήση κάνναβης ως σταθεροποιητής διάθεσης στη διπολική διαταραχή: ανεκδοτολογικές αποδείξεις και η ανάγκη για κλινική έρευνα)

Μια περίπτωση ήρθε από μια 47-χρονη γυναίκα. Χρησιμοποίησε το βότανο για να συμπληρώσει τη θεραπεία της με λίθιο. Εξηγεί:
“[…] Ανακάλυψα ότι [η κάνναβη] ήταν αποτελεσματική ενάντια στα περισσότερα από τα συμπτώματά μου. Ας υποθέσουμε ότι είμαι σε ένα μανιακό ξέσπασμα – την πιο καταστροφική συμπεριφορά. Μερικές ρουφηξιές από αυτό το βότανο και μπορώ να είμαι ήρεμη. Ο σύζυγός μου και εγώ το έχουμε παρατηρήσει και οι δύο. Είναι αρκετά δραματικό.
Ένα λεπτό εκτός ελέγχου, σε μια τρελή οργή πάνω σε μια άσκοπη λεπτομέρεια, που φαινομενικά δείχνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ζουρλομανδύας, και κάπου, βαθιά στο μυαλό μου, να αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί δεν μπορώ να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά, ο χρόνος που χρειάζεται για να καπνίσεις λίγες ρουφηξιές και μπορούσα, ακόμη και μετά από έναν γύρο με συγνώμες, να γελάω με τον εαυτό μου!”

Πρόσθετες έρευνες[15] έχουν δείξει ότι η CBD έχει ισχυρές αντιψυχωτικές επιδράσεις. Τόσο ισχυρό που κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Βρετανική GW Pharmaceuticals[16] εξετάζουν την χημική ένωση. Οι τρέχουσες ερευνητικές πρωτοβουλίες[17] στοχεύουν να ανακαλύψουν εάν η CBD μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με παραδοσιακά φάρμακα για σχιζοφρένεια. Αυτό είναι δυνητικά καλό για τους διπολικούς ασθενείς. Τα αντιψυχωσικά συχνά συνταγογραφούνται μαζί με σταθεροποιητές διάθεσης για τον έλεγχο των ψυχωτικών[18] χαρακτηριστικών της μανίας.
[15] Ashton CH, Moore PB, Gallagher P, Young AH “Cannabinoids in bipolar affective disorder: a review and discussion of their therapeutic potential” (Κανναβινοειδή σε διπολική συναισθηματική διαταραχή: μια ανασκόπηση και συζήτηση για το θεραπευτικό τους δυναμικό) J Psychopharmacol. 2005 May;19(3):293-300.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15888515
Περίληψη
“Η διπολική συναισθηματική διαταραχή συχνά ελέγχεται ανεπαρκώς από συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση κάνναβης είναι συχνή σε ασθενείς με αυτή τη διαταραχή και ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι ορισμένοι ασθενείς την χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της μανίας και της κατάθλιψης. Αναλάβαμε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της χρήσης κάνναβης από ασθενείς με διπολική διαταραχή και τις νευροφαρμακολογικές ιδιότητες των κανναβινοειδών που υποδηλώνουν πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα σε αυτήν την κατάσταση. Δεν βρέθηκαν συστηματικές μελέτες για τα κανναβινοειδή στη διπολική διαταραχή, αν και ορισμένοι ασθενείς ισχυρίζονται ότι η κάνναβη ανακουφίζει από τα συμπτώματα της μανίας ή/και της κατάθλιψης. Τα κανναβινοειδή δέλτα(9) -τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD) μπορεί να ασκούν ηρεμιστικά, υπνωτικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Τα καθαρά συνθετικά κανναβινοειδή, όπως τα dronabinol και nabilone και ειδικά φυτικά εκχυλίσματα που περιέχουν THC, CBD ή ένα μείγμα των δύο σε γνωστές συγκεντρώσεις, είναι διαθέσιμα και μπορούν να παραδοθούν υπογλώσσια. Ελέγχονται οι ελεγχόμενες δοκιμές αυτών των κανναβινοειδών ως συμπληρωματικού φαρμάκου σε διπολική διαταραχή”.
[16] “10 Cannabis-Based Drugs Produced By Big Pharma” (10 φάρμακα με βάση την κάνναβη που παράγονται από τις Big Pharma) https://herb.co/marijuana/news/watch-president-obamas-final-speech
[17] “GW Pharmaceuticals Announces Positive Proof of Concept Data in Schizophrenia” (Η GW Pharmaceuticals ανακοινώνει τη θετική απόδειξη στοιχείων στη σχιζοφρένεια) https://www.gwpharm.com/about-us/news/gw-pharmaceuticals-announces-positive-proof-concept-data-schizophrenia
[18] “If You Have This Gene You May Need To Be Wary Of Cannabis” (Εάν έχεις αυτό το γονίδιο ίσως χρειαστεί να είσαι δύσπιστος για την κάνναβη) https://herb.co/marijuana/news/gene-may-need-wary-cannabis

Η GW Pharmaceuticals έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα)[19] σχετικά με τη χρήση ενός διαφορετικού κανναβινοειδούς, της κανναβιγερόλης (CBG)[20] για διαταραχές της διάθεσης. Το CBG είναι μια ένωση που δημιουργείται νωρίς στον κύκλο ανάπτυξης του φυτού της κάνναβης.
[19] “Use of pharmaceutical compositions comprising cannabigerol for the treatment of depression” (Χρήση φαρμακευτικών συνθέσεων που περιέχουν κανναβιγερόλη για τη θεραπεία της κατάθλιψης) https://patents.google.com/patent/CA2655094C/el
[20] “CBG – The Next Big Cannabinoid Strain” (CBG – Η επόμενη μεγάλη ποικιλία κανναβινοειδούς) https://herb.co/marijuana/news/cbg-the-next-big-cannabinoid-strain

Μια άλλη μελέτη[21] δείχνει ότι η χρήση κάνναβης σχετίζεται με αυξημένη γνωστική λειτουργία στη διπολική διαταραχή. Οι χρήστες κάνναβης με διπολική διαταραχή υπερτέρησαν έναντι των μη-χρηστών. Οι οπαδοί της κάνναβης ξεπέρασαν τους ομολόγους τους σε κάθε αναμέτρηση. Η ταχύτητα επεξεργασίας, η μνήμη εργασίας και η προσοχή βελτιώθηκαν σε όσους χρησιμοποίησαν το βότανο.
[21] Braga RJ, Burdick KE, Derosse P, Malhotra AK “Cognitive and clinical outcomes associated with cannabis use in patients with bipolar I disorder” (Γνωστικά και κλινικά αποτελέσματα που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης σε ασθενείς με διπολική διαταραχή τύπου Ι) Psychiatry Res. 2012 Dec 30;200(2-3):242-5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22818174
Περίληψη
“Οι μελέτες που διερευνούν την επίδραση της χρήσης κάνναβης στα διπολικά κλινικά χαρακτηριστικά και τη νευρογνωσία είναι περιορισμένες. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση των κλινικών και νευρογνωστικών μέτρων σε άτομα με διπολική διαταραχή με ιστορικό διαταραχής της χρήσης κάνναβης (cannabis use disorder, CUD) έναντι εκείνων χωρίς ιστορικό CUD. Διεξήγαμε μια αναδρομική ανάλυση μιας μεγάλης κοόρτης (N = 200) διπολικών ατόμων τύπου Ι, είτε με (CUD +, N = 50) είτε χωρίς (CUD-, N = 150) ιστορικό CUD. Συγκρίναμε τις ομάδες σε κλινικές και δημογραφικές μεταβλητές, καθώς και σε επιδόσεις σε νευρογνωστικές εξετάσεις. Οι ομάδες ασθενών δεν διέφεραν σε σχέση με την ηλικία, την ηλικία εμφάνισης ή τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας. Σε σύγκριση με την ομάδα CUD, η ομάδα CUD+ είχε υψηλότερο ποσοστό ανδρών και μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με ιστορικό ψύχωσης. Τα της ομάδας CUD+ επέδειξαν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε μέτρα προσοχής, ταχύτητας επεξεργασίας και μνήμης εργασίας. Το ιστορικό της CUD σχετίζεται με ιστορικό ψύχωσης, υποδηλώνοντας φτωχή κλινική πρόγνωση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι διπολικοί ασθενείς με ιστορικό CUD είχαν καλύτερες νευρογνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς ιστορικό CUD”.

Πώς μπορώ να πω εάν η κάνναβη επηρεάζει τη διάθεσή μου;
Είναι εύκολο να καταλάβεις αν λειτουργεί (και πώς) ή όχι, η κάνναβη για σένα. Κράτα ένα διάγραμμα διάθεσης! Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περάσει από ψυχοθεραπεία για διπολική διαταραχή θα είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Ένα διάγραμμα διάθεσης μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μοτίβα στις μεταβαλλόμενες διαθέσεις σου. Η ιδέα είναι ότι σημειώνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες και βαθμολογείς την διάθεσή σου σε απλή κλίμακα. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορείς να εντοπίσεις συγκεκριμένους ενεργοποιητές.

Έτσι, κάθε φορά που καταναλώνεις λίγο βότανο, παρακολουθείς πώς αισθάνεσαι για την υπόλοιπη εβδομάδα. Αν παρατηρήσεις ότι κάνει τα καταθλιπτικά ή τα μανιακά σου συμπτώματα χειρότερα, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Αν φαίνεται ότι βοηθά, απλά τέλεια!

3 Συμβουλές για να είστε ασφαλείς με κάνναβη
Bipolar Disorder Marijuana Treatment: OG Strain Review / Θεραπεία Κάνναβης στην Διπολική Διαταραχή: Αναθεώρηση της OG Ποικιλίας

Youtube βίντεο διάρκειας 00:03:43
Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015

Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην κάνναβη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους με διπολική διαταραχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών παροχέων θα σου πει να μείνεις μακριά από την κάνναβη. Αλλά, αν θέλεις παρόλα αυτά να την δοκιμάσεις, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να παραμείνεις ασφαλής καθώς θα δοκιμάζεις το βότανο.

α) Να είσαι επιλεκτικός
Επέλεξε ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD, indicas[22] ή τα ισορροπημένα υβρίδια. Οι ποικιλίες Indica είναι ισχυρά ηρεμιστικά, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς και να επιβραδύνεις τα πράγματα. Η CBD θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η ασφαλέστερη, πιο ήπια επιλογή όσον αφορά την κάνναβη. Λειτουργεί επίσης για την καταπολέμηση τόσο της κατάθλιψης όσο και της υπερδιέγερσης. Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν λειτουργεί για σένα, μπορείς να δεις ένα υγιές υβρίδιο όπως το Middlefork.
[22] “The ultimate guide on indicas vs. sativas” (Ο τελικός οδηγός για τις indicas εναντίον sativas) https://herb.co/marijuana/news/indica-vs-sativa-whats-the-difference

Αν παρατηρήσεις ότι είσαι ευαίσθητος στην THC, προσπάθησε να την αποφύγεις κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων. Η THC προκαλεί μια κορύφωση στην ντοπαμίνη. Η υπερβολική δόση ντοπαμίνης σε λάθος σημείο σε λάθος χρόνο θεωρείται ότι προκαλεί ψυχωσικά συμπτώματα. Εάν είσαι επιρρεπείς σε ψύχωση, να είσαι προσεκτικός σε αυτό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η CBD είναι ένα ισχυρό αντιψυχωσικό[23]. Έτσι, αν είσαι λάτρης της κάνναβης και ανησυχείς ότι το βότανο θα χειροτερεύσει τα πράγματα, σκέψου την χρήση μιας μη ψυχοδραστικής ποικιλίας.
[23] Zuardi AW, Crippa JA, Hallak JE, Bhattacharyya S, Atakan Z, Martin-Santos R, McGuire PK, Guimarães FS “A critical review of the antipsychotic effects of cannabidiol: 30 years of a translational investigation” (Μια κριτική επισκόπηση των αντιψυχωσικών επιδράσεων της κανναβιδιόλης: 30 χρόνια μεταβατικής έρευνας) Curr Pharm Des. 2012;18(32):5131-40.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22716160
Περίληψη
“Η Δ(9)-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ(9)-THC) είναι η κύρια ένωση της κάνναβης Sativa υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις επιδράσεις του φυτού. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι η κανναβιδιόλη (CBD), η οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι στερούνταν φαρμακολογικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα εργαστηριακά τρωκτικά και οι μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι αυτό το κανναβινοειδές είναι σε θέση να αποτρέψει τα συμπτώματα που μοιάζουν με ψυχωτικά που προκαλούνται από υψηλές δόσεις Δ(9)-ΤΗC. Μεταγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η CBD έχει αντιψυχωσικά αποτελέσματα όπως παρατηρείται χρησιμοποιώντας μοντέλα ζώων και σε υγιείς εθελοντές. Έτσι, αυτό το άρθρο παρέχει μια κριτική επισκόπηση της ερευνητικής αξιολόγησης του αντιψυχωτικού δυναμικού αυτού του κανναβινοειδούς. Η CBD εμφανίζεται να έχει φαρμακολογικό προφίλ παρόμοιο με εκείνο των άτυπων αντιψυχωτικών φαρμάκων, όπως φαίνεται ότι χρησιμοποιούν συμπεριφορικές και νευροχημικές τεχνικές σε ζωικά μοντέλα. Επιπλέον, η CBD απέτρεψε την ανθρώπινη πειραματική ψύχωση και ήταν αποτελεσματική σε αναφορές ανοικτών περιπτώσεων και σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με σχιζοφρένεια με αξιόλογο προφίλ ασφάλειας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της fMRI υποδηλώνουν έντονα ότι τα αντιψυχωσικά αποτελέσματα της CBD σε σχέση με τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της Δ(9)-THC περιλαμβάνουν το ραβδωτό σώμα και τον χρονικό φλοιό που παραδοσιακά συνδέονται με την ψύχωση. Αν και οι μηχανισμοί των αντιψυχωσικών ιδιοτήτων δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, προτείνουμε μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει μια ευρετική αξία για να εμπνεύσει νέες μελέτες. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η CBD μπορεί να είναι μια μελλοντική θεραπευτική επιλογή στην ψύχωση, γενικά και στη σχιζοφρένεια, ειδικότερα”.

β) Να αποφύγεις τις ποικιλίες που σχετίζονται με την παράνοια
Χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων με ποικιλίες κάνναβης όπως αυτή στο Leafly[24] ή στο allbud[25] για να σε βοηθήσει να βρεις τις κατάλληλες πληροφορίες και να πάρεις τεκμηριωμένες αποφάσεις πριν πας σε ένα ειδικό κατάστημα διάθεσης. Το Leafly σου επιτρέπει να φιλτράρεις τις ποικιλίες που είναι γνωστές ότι προκαλούν παράνοια και να τις παραλείψεις. Σίγουρα θέλεις να αποφύγεις την όποια αυξημένη ανησυχία ή άγχος σε όλα τα στάδια του διπολικού κύκλου.
[24] https://www.leafly.com/start-exploring
[25] https://www.allbud.com/marijuana-strains/search

γ) Όλα με μέτρο
Όταν προσπαθείς να αποφασίσεις αν η κάνναβη λειτουργεί για σένα, είναι καλύτερο να αρχίσεις από χαμηλά, από λίγο. Ξεκινώντας με μια μικρή ποσότητα μιας ήπιας ποικιλίας μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις μια ξαφνική, εξουθενωτική ταλάντευση διάθεσης. Εάν αισθάνεσαι άνετα με το φυτό και φαίνεται να σε βοηθάει, μπορείς να βρεις τον δρόμο σου ξεκινώντας προσεκτικά από εκεί.

3. Πρόσθετες θεραπείες
Η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τη διπολική διαταραχή. Αυτό ισχύει τόσο για το λίθιο όσο και για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Εκείνοι που βιώνουν την καλύτερη ανάκαμψη από επεισόδια χρησιμοποιούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση θεραπείας.

α) Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία
What is DBT Therapy? (dialectical behavior therapy) – Mental Health Videos with Kati Morton / Τι είναι η θεραπεία DBT; (διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία) – Βίντεο ψυχικής υγείας με την Kati Morton

Youtube βίντεο διάρκειας 00:06:29
Δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2013

Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (Dialectical behavioral therapy, DBT) σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία της σχιζοειδής διαταραχής προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder). Από τότε έχει υιοθετηθεί για την διπολική διαταραχή. Συνδυάζει τις μεθόδους από τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (cognitive behavioral therapy, CBT) και τον Βουδισμό Ζεν. Αυτή σε βοηθά να αναδιαμορφώσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για τις καθημερινές προκλήσεις και σε διδάσκει τις τεχνικές συμπίεσης του άγχους.

β) Νοητικός διαλογισμός
Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διπολική διαταραχή. Όσο περισσότερο άγχος έχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός επεισοδίου. Το να παίρνεις λίγο χρόνο κάθε μέρα για να εστιάσεις και να ηρεμήσεις το μυαλό μπορεί να βελτιώσει δραστικά τα συμπτώματα και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όταν αυτά γίνονται συντριπτικά.

γ) Αυστηρή ρουτίνα
Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Τα φάρμακα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Βεβαιώσου ότι τρως σε τακτά χρονικά διαστήματα και απέφευγε την νηστεία. Κράτα τον ίδιο χρόνο για ύπνο όσο αυτό είναι δυνατό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν το σώμα σου να προσαρμοστεί σε ένα φυσικό καθημερινό ρυθμό. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταραχθεί, το σώμα σου στρεσάρεται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός επεισοδίου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση όσον αφορά την κάνναβη και τη διπολική διαταραχή. Ακόμη και τα ανεκδοτικά στοιχεία κινούνται με δύο τρόπους. Κάποιοι ορκίζονται στο βότανο για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να μαλακώσουν τη μανία. Άλλοι αναφέρουν ότι η κάνναβη κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τις ιδιότητες σταθεροποίησης της διάθεσης από το φυτό της κάνναβης.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε γιατροί, επομένως οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση των ιατρικών συμβουλών ή της θεραπείας.

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.