Προεκλογική περίοδος 2019. Ένα από τα καυτά θέματα, κατά την άποψή μας, είναι το θέμα της κάνναβης. Η κάνναβη ως καλλιέργεια. Η κάνναβη ως επένδυση. Η κάνναβη ως ίαμα. Γενικώς, η κάνναβη έχει πάρει κεντρική θέση το τελευταίο διάστημα – όλοι μιλάνε για την κάνναβη. Για τη λεγόμενη «φαρμακευτική κάνναβη». Και γιατί; Διότι υπάρχουν ασθενείς. Υπάρχουν ασθενείς που πονάνε. Χωρίς σταματημό. Υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ασθενείς που οι γονείς τους περιμένουν πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία του παιδιού τους. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν κουραστεί να πηγαίνουν σε γιατρούς, που ξέρουν όλα τα πρωτόκολλα απέξω. Που έχουν απογοητευτεί που το σύστημα υγείας δεν μπορεί να τους βρει λύση ή έστω μια στάλα ανακούφισης. Υπάρχουν και ασθενείς που απλά γυρίζουν την πλάτη τους στις παρενέργειες και την επιβάρυνση στην υγεία, που τους προσφέρουν τα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα – ο μόνος δρόμος που γνώρισαν ποτέ. Υπάρχουν ασθενείς που αρνήθηκαν από την αρχή να πάρουν φαρμακευτική αγωγή- και αυτό στο κάτω κάτω είναι δικαίωμα τους- και ζουν με τα συμπτώματά τους από επιλογή.

Με όλους αυτούς τους ασθενείς που μπορούν να βρουν θεραπεία ή ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησής τους χρησιμοποιώντας κάνναβη, θα νόμιζε κανείς ότι τα κόμματα θα ενδιαφέρονταν να μας ενημερώσουν για τη θέση τους σε σχέση με την κάνναβη εν όψει των εκλογών – των ευρωεκλογών και των δημοτικών – αλλά και μπροστά στο δεδομένο των εθνικών εκλογών μετά το καλοκαίρι. Κι εμείς έτσι νομίζαμε.

Το περιοδικό The Green Greeks έχει στείλει σχετικό ερωτηματολόγιο σε όλα τα επίσημα κόμματα της χώρας και μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει πάρει απάντηση μόνο από τους «Οικολόγους Πράσινους». Σε μία παρόμοια προσπάθεια ενημέρωσης είχαν προβεί στις 2/04 οι «Ηλιόσποροι» μαζί με τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), τον Σύλλογο «Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής Χρήσης Κάνναβης», τον Σύλλογο «ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» και τις συλλογικότητες: Σύλλογος ΚανναΒοιωτία, 1η Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, gr420.info, Ομάδα Cannabis’ Friends, και ΚΑΝΝΑΒΙΟ. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Ηλιόσποροι». Και μέχρι πάλι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει απαντήσει ΜΟΝΟ ένα από τα κόμματα (το Ποτάμι).

Εάν δεν υποστηρίξουν όλα τα κόμματα (και γιατί να μην υποστηρίζουν τους ασθενείς άλλωστε; ) την ό ποια κυβέρνηση στις κινήσεις της για την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση των ασθενών στην κάνναβη, υποτιμούν και υποσκάπτουν τις προσπάθειες των συλλόγων ασθενών και εναντιώνονται στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Εάν αυτό δεν το καταλάβουν και φαίνεται από τη σιωπή τους να μη το καταλαβαίνουν, τότε θα έπρεπε – μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο – να τους το κάνουμε λιανό. Εάν δεν μας ικανοποιούν οι θέσεις σας για την κάνναβη ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Αλλά να το κάνουμε, ναι; Και να γράφετε στον υποψήφιο της περιοχής σας και να ζητάτε τη θέση του και τη θέση του κόμματος πάνω στο θέμα. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις να θέσετε ανοιχτά το ζήτημα, βάλτε το θέμα μέσα στις πλατείες. Εάν είστε υποψήφιος για οποιαδήποτε αξίωμα απαιτήστε από το κόμμα σας να πάρει θέση. Να υποστηρίξουν τις θέσεις του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ για την δημιουργία κάρτα ασθενούς (δείτε το τεύχος 7 και το σ χετικό άρθρο «Κάρτα Ασθενών για τη Χορήγηση Κάνναβης και η Οικιακή/Ατομική Καλλιέργεια από τους Ασθενείς») και να εξασφαλίσουν τη νόμιμη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο της επιλογής τους. Να μην περιμένετε και να μην περιμένουν να υπάρξει ατομική ανάγκη, ο καθένας από μας μπορεί να χρειαστεί την κάνναβη αύριο.

Ας μην περάσει αυτός ο ασθενής τις ίδιες δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα οι προηγούμενοι. Το αίτημα των ασθενών είναι δίκαιο και οφείλει το κάθε κόμμα να το αναγνωρίζει, να ενημερώνεται και να υποστηρίζει την επιλογή στη θεραπεία. Αλλάζουν γρήγορα οι αντιλήψεις για την κάνναβη σε όλο τον κόσμο βάσει των καινούριων ερευνητικών στοιχειών και της εμπειρίας, παγκοσμίως, των ασθενών. Μπροστά σε μια προεκλογική περίοδο που φαίνονται όλα τα ίδια και χιλιομασημένα, ας ξεχωρίζουν τα κόμματα για τη θετική στάση απέναντι στην κάνναβη και ας βγει μπροστά η Ελλάδα με την πιο τολμηρή και δίκαια νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη.

Καιρός για μια πρωτιά.

Jacqueline Poitras
Πρόεδρος του συλλόγου
ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την Κανναβη

Πηγή: The Green Greeks

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.