(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Inflammatory Bowel Disease (IBD)” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammatory-bowel-disease-ibd/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, Updated on November 7, 2019)

Εάν πάσχεις από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ΙΦΝΕ (inflammatory bowel disease, IBD), θα είσαι “εξοικειωμένος” με τον πόνο, την αδυναμία να απολαύσεις τις αγαπημένες σου τροφές και θα ξέρεις τι σημαίνει το συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Μπορεί ακόμη και να βρεθείς να μπαινοβγαίνεις στο ιατρείο του γιατρού σου και να παίρνεις συνεχώς διάφορα νέα φάρμακα.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις για να προσπαθήσεις να αποφύγεις αυτά τα συμπτώματα; Σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες και έρευνες, η χρήση της κάνναβης για ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είναι η νέα εναλλακτική λύση.

Τι είναι η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Ως ΙΦΝΕ περιγράφεται μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν φλεγμονή των εντέρων. Αν και θεωρήθηκε προηγουμένως μια αυτοάνοση ασθένεια, η έρευνα τώρα υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν επιτίθεται στο σώμα σου και έτσι προκαλεί την χρόνια φλεγμονή, αλλά είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα που επιτίθεται στα βακτηρίδια, τους ιούς ή τα τρόφιμα στο έντερο που έτσι προκαλείται φλεγμονή που προκαλεί τραυματισμό του εντέρου.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ΙΦΝΕ. Αυτές είναι η Νόσος του Crohn (Crohn’s Disease) και η Ελκώδης Κολίτιδα (Ulcerative Colitis).

1) Η Νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα έως τον πρωκτό.

2) Η Ελκώδης Κολίτιδα περιορίζεται στο παχύ έντερο ή στο κόλον. Επηρεάζει το κόλον ή το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου ή μερικές φορές και τα δύο.

Ιστορικό της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Όταν ακούς τον όρο “ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου”, μπορεί να νομίζεις ότι είναι κάτι τόσο απλό όσο μια φλεγμονή στο έντερο. Αλλά η ιστορία της ΙΦΝΕ αφηγείται κάτι διαφορετικό, μας λέει για ένα περίπλοκο σύνολο συνθηκών χωρίς γνωστή αιτία. Η ΙΦΝΕ, όπως αναφέρθηκε, είναι συχνά ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή δύο χωριστών διαταραχών: της ελκώδους κολίτιδας (Ulcerative colitis, UC) και της Νόσου του Crohn (Crohn’s disease, CD).

Αυτές οι δύο ιατρικές καταστάσεις εμφανίστηκαν πιθανότατα ως μεμονωμένες περιπτώσεις μερικούς αιώνες πριν, αλλά η κλινική τους παρουσίαση ως συγκεκριμένες οντότητες δεν προσέλκυσε το ιατρικό ενδιαφέρον μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι γιατροί μπορεί να έχουν συναντήσει αυτές τις συνθήκες σε μια περίοδο μερικών αιώνων, αλλά δεν ήταν σε θέση τότε να εκτιμήσουν τη μοναδικότητά τους.

Ελκώδης Κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου της μεμβράνης στο κόλον και συχνά χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, αιμορραγική διάρροια και κράμπες ορθικού πόνου (το ορθό είναι το τελευταίο κομμάτι του εντέρου πριν τον πρωκτό). Η ελκώδης κολίτιδα ήταν ο πρώτος υπο-τύπος ΙΦΝΕ που αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή οντότητα. Ως εκ τούτου, το πρώιμο ιστορικό της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι το χρονικό της ελκώδους κολίτιδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελκώδης κολίτιδα εμφανίστηκε πριν από την Νόσο του Crohn, καθώς οι ασθενείς πιθανότατα έπασχαν από αμφότερες τις παθήσεις πολύ πριν η σύγχρονη ιατρική μπορέσει να τις διακρίνει.

Οι γιατροί έκαναν αναφορές για χρόνια διάρροια που χρονολογούνται ήδη από την ελληνική αρχαιότητα. Πολλές αιτίες διάρροιας συζητήθηκαν ακόμη και από τον Ιπποκράτη (~460-370 π.Χ.). Η επικράτηση της φλεγμονής του εντέρου εμφανίστηκε στις ιατρικές σχολές στις αρχές του 19ου αιώνα και τόσο ο John Brown (1810-1882) όσο και ο François-Joseph-Victor Broussais (1772-1838) δημιούργησαν θεωρίες ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το 1859, μια αναφορά περίπτωσης δηλώνει ότι ο Sir Samuel Wilks (1824-1911) ήταν ο πρώτος γιατρός που ανέφερε τον όρο “ελκώδης κολίτιδα” για να περιγράψει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που σήμερα αποκαλούμε “ελκώδης κολίτιδα”.

Η Νόσος του Crohn

Ήταν το έτος 1932 που μια δημοσίευση, των Crohn, et al., αναγνώρισε την Νόσο του Chohn ως μια ξεχωριστή οντότητα από την Ελκώδη Κολίτιδα. Επίσης, σύμφωνα με μερικούς, η αρχική αναφορά περίπτωσης το 1859 που γράφτηκε από τους Wilks όπωε προαναφέρθηκε, θα μπορούσε να ήταν για την Νόσο του Chron αντί για την Ελκώδη Κολίτιδα. Ακόμα άλλες αναφορές πριν από το 1932 περιέγραψαν την Νόσο του Crohn συχνά με το όνομα “περιφερειακή εντερίτιδα” (regional enteritis).

Ο Giovanni Battista Morgagni (1682-1771) λέγεται ότι είναι ο πρώτος που παρέχει μια πλήρη περιγραφή της Νόσου του Crohn. τον ονόμασαν “πατέρα της ανατομικής παθολογίας”.

Συμπτώματα της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Συνήθως, ο χαρακτηρισμός της ΙΦΝΕ εξαρτάται από το μέρος του εντερικού σωλήνα που θα εμφανιστεί. Τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος μιμούνται πολλές άλλες συνθήκες. Και αυτά περιλαμβάνουν:

* Απώλεια βάρους

* Κράμπες στην κοιλιά

* Κόπωση και κακουχία

* Ακανόνιστες συνήθειες στην λειτουργία του εντέρου

* Πυρετός, ιδρώτας

* Εξαγωγή βλέννας χωρίς πύον ή αίμα

* Αρθραλγία

* Αποτυχημένη ή καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση στα παιδιά

* Επιβράδυνση της ανάπτυξης

* Μεγάλα αιματηρά κόπρανα, μερικές φορές με κράμπες από ορθικό πόνο (συνήθως σε Ελκώδη Κολίτιδα)

* Εξω-εντερικές εκδηλώσεις: ραγοειδίτιδα, αρθρίτιδα ή ηπατική νόσος

* Περιπρωκτική νόσος (δηλαδή αποστήματα, συρίγγια)

Παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ευρέως μεταξύ των ασθενών, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από ΙΦΝΕ εμφανίζουν κάποιο βαθμό επίμονου ή χρόνιου κοιλιακού άλγους, διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια.

Επιδράσεις της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές εντερικές επιπλοκές, όπως:

* Διάσπαση ή διάτρηση του εντέρου

* Μεγάλη αιμορραγία που οφείλεται σε έλκη

* Απόφραξη και στένωση (στενότητα) του εντέρου (που την βρίσκουμε στην Νόσο του Crohn)

* Περιπρωκτική νόσος (ασθένεια των ιστών του πρωκτού) και συρίγγια (μη φυσιολογικά περάσματα) – συνηθέστερα σε Νόσο του Crohn

* Τοξικό μεγακόλον (ακραία, απειλητική για τη ζωή διαστολή του παχέος εντέρου) – πιο συχνό στην Ελκώδη Κολίτιτδα

* Υποσιτισμός

Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ιδιαίτερα η Ελκώδη Κολίτιδα, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορεί να επηρεάσει και τα άλλα όργανα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ΙΦΝΕ, θα μπορούσε επίσης να εμφανίσει φλεγμονή στο μάτι, παθήσεις στο δέρμα, νεφρικές και ηπατικές διαταραχές, αρθρίτιδα (συχνότερη) ή απώλεια οστικής μάζας. Αυτές είναι όλες οι επιπλοκές που εμφανίζονται εκτός των εντέρων. Οι επιπλοκές των ματιών, του δέρματος και των αρθρώσεων συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Στατιστικά στοιχεία για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Ο επιπολασμός των ΙΦΝΕ είναι ευρέως διαδεδομένος. Στην πραγματικότητα, ο εκτιμώμενος αριθμός Αμερικανών ενηλίκων που έχουν διαγνωσθεί με ΙΦΝΕ έχει αυξηθεί πάρα πολύ από το 1999 από τα δύο στα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με τα κέντρα Centers for Disease Control and Prevention (CDC)[1]. Και σε αυτούς τους αριθμούς δεν υπολογίζονται καν οι νεαροί ενήλικες κάτω των 18 ετών που θα μπορούσαν επίσης να έχουν την κατάσταση.

[1] “Inflammatory Bowel Disease (IBD): What Is It?” (Ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ): Τι είναι;) https://www.cdc.gov/features/inflammatory-bowel-disease/index.html

Άλλες εντυπωσιακές στατιστικές[2] είναι:

* Υπάρχουν μέχρι 70.000 ή περισσότερες περιπτώσεις ΙΦΝΕ που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

* Μπορεί να υπάρχουν μέχρι 80.000 ή περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ με την ασθένεια

* Υπάρχουν περισσότερα από 160 γονίδια που σχετίζονται με τις ΙΦΝΕ.

[2] “The Facts AboutInflammatory Bowel Diseases” (Τα δεδομένα σχετικά με τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου) https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/2019-02/Updated%20IBD%20Factbook.pdf

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και οι παρενέργειες τους

Ο στόχος της θεραπείας στην ΙΦΝΕ είναι η μείωση της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα. Το βέλτιστο σενάριο είναι ότι οι θεραπείες ανακουφίζουν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και μας βάζουν σε μακροχρόνια ύφεση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Δεν υπάρχει ίαση για την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Τυπικά, η θεραπεία για την ΙΦΝΕ περιλαμβάνει είτε φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργική επέμβαση.

Οι γιατροί ακολουθούν συχνά μια σταδιακή προσέγγιση για τη θεραπεία της ΙΦΝΕ. Ξεκινούν με την παροχή των λιγότερο επιβλαβών φαρμάκων που τα παίρνει ο ασθενής μόνο για μια σύντομη περίοδο. Στη συνέχεια, αν αυτά δεν παράσχουν ανακούφιση, δίνονται άλλα φάρμακα.

Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Αυτά είναι συχνά ο πρώτος τύπος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΙΦΝΕ. Η θεραπεία συνήθως αρχίζει με αμινοσαλικυλικά που είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μοιάζουν με την ασπιρίνη, όπως:

* Azulfidine (σουλφασαλαζίνη)

* Dipentum (ολσαλαζίνη)

* Colazal (δινατριούχο βαλσαλαζίδιο)

* Asacol, Pentasa, Lialda, Apriso (μεσαλαμίνη)

Κάποιος μπορεί να πάρει μεσαλαμίνη από το στόμα ή να γίνει χορήγηση με κλύσμα από το ορθό ή με υπόθετο, για τη θεραπεία της Ελκώδους Κολίτιδας. Δεδομένου ότι είναι αντιφλεγμονώδες, όχι μόνο ανακουφίζει από την εκδήλωση συμπτωμάτων, αλλά βοηθά επίσης στην διατήρηση της ύφεσης.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων περιλαμβάνουν:

* Καούρα και πόνο στο στομάχι

* Έλκος στομάχου

* Κουδούνισμα στα αυτιά

* Ζάλη και πονοκεφάλους

* Τάση για μεγαλύτερη αιμορραγία, ειδικά εάν γίνεται ταυτόχρονη λήψη ασπιρίνης

* Νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα

* Αλλεργικές αντιδράσεις όπως συριγμός, εξάνθημα και πρήξιμο στο λαιμό

* Υψηλή πίεση του αίματος

Αν αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν προσφέρει αρκετή ανακούφιση, ο γιατρός πιθανώς θα τα αλλάξει σε κορτικοστεροειδή. Αυτά τα φάρμακα είναι γρήγορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μειώνουν επίσης τη φλεγμονή σημαντικά. Δύο συνηθισμένοι τύποι κορτικοστεροειδών είναι η υδροκορτιζόνη και η πρεδνιζόνη.

Οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των κορτικοστεροειδών περιλαμβάνουν:

* Καταρράκτη

* Εύθραυστα και αδύναμα οστά οστά (οστεοπόρωση)

* Αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων

* Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

* Καταστολή της παραγωγής της ορμόνης των επινεφριδίων

Λόγω αυτών των παρενεργειών, ο γιατρός δεν θα συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή για μακροχρόνια χρήση. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία επεισοδίων (βραχεία χρήση).

Καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος

Αυτά είναι τα φάρμακα για το επόμενο βήμα που ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει εάν τα κορτικοστεροειδή δεν λειτουργήσουν ή εάν χρειάζεται να γίνει μια φαρμακευτική αγωγή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται για τις εξάρσεις, καθώς μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δουλέψουν. Παραδείγματα των πιο πρότυπων ανοσοκατασταλτικών είναι:

* Imuran (αζαθειοπρίνη)

* 6-μερκαπτοπουρίνη

* Rheumatrex (μεθοτρεξάτη)

* Πουρινεθόλη (6-ΜΡ)

Οι παράγοντες τροποποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα επόμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση αποτυχίας των κορτικοστεροειδών ή εάν χρειαστεί να λαμβάνουμε φάρμακα για παρατεταμένες περιόδους. Αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται σε οξεία αιμορραγία, επειδή μπορεί να χρειαστεί μέχρι δύο έως τρεις μήνες για να αναλάβουν δράση. Στις συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες πολλών ανοσοκατασταλτικών περιλαμβάνονται:

* Υπεργλυκαιμία

* Ανοσοανεπάρκεια

* Υπέρταση

* Δυσλιπιδαιμία

* Πεπτικά έλκη

Αυτά τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τη φλεγμονή. Αντ’ αυτού, στοχεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο απελευθερώνει χημικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή στα τοιχώματα του εντέρου.

Αντιβιοτικά

Εάν έχεις Ελκώδη Κολίτιδα και παρουσιάσεις πυρετό, ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Έχουν σκοπό να ελέγξουν ή να αποτρέψουν την μόλυνση (λοίμωξη). Μπορούν να μειώσουν το μέγεθος της βλάβης και μερικές φορές να θεραπεύσουν αποστήματα και συρίγγια σε περιπτώσεις της Νόσου του Crohn. Στις συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνονται:

* Κοιλιακές κράμπες και σοβαρή υδαρή διάρροια

* Εμετός

* Εξάνθημα

* Αλλεργική αντίδραση (πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του προσώπου, κνίδωση, δύσπνοια, λιποθυμία)

* Κολπικές εκκρίσεις ή κνησμός

* Λευκές άφθες στη γλώσσα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου και να μειώσουν τα επιβλαβή εντερικά βακτηρίδια.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να προτείνει ο γιατρός για τον έλεγχο της φλεγμονής και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν αναλγητικά, αντιδιαρροϊκή φαρμακευτική αγωγή, βιταμίνη D, συμπληρώματα ασβεστίου και συμπληρώματα σιδήρου.

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, η φαρμακευτική θεραπεία ή άλλες θεραπείες δεν βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης

Η χρήση της κάνναβης για την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχει δείξει κάποια θεραπευτική υπόσχεση την τελευταία δεκαετία για ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Ευτυχώς, αν έχεις ΙΦΝΕ, η ιατρική χρήση της κάνναβης φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες θεραπείας.

Μια μελέτη του 2011[2] διαπίστωσε ότι το 48% των ασθενών με Νόσο του Crohn και το 51% των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα χρησιμοποιούν την κάνναβη. Το τριάντα τοις εκατό των ανθρώπων αυτών χρησιμοποίησε κάνναβη για ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

[2] Lal S, Prasad N, Ryan M, Tangri S, Silverberg MS, Gordon A, Steinhart H “Cannabis use amongst patients with inflammatory bowel disease” (Η χρήση της κάνναβης σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) Eur J Gastroenterol Hepatol. 2011 Oct;23(10):891-6.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21795981

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πειραματικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στο κόλον, οδηγώντας στο ενδεχόμενο ότι η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος μπορεί να έχει θεραπευτικό ρόλο στη ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ). Η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης για τον χρόνιο πόνο και άλλα συμπτώματα έχει αναφερθεί σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τη χρήση της κάνναβης σε ασθενείς με ΙΦΝΕ.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Εκατό ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (UC) και 191 ασθενείς με Νόσο του Crohn (CD) που παρακολούθησαν κλινική εξωτερικών ασθενών τριτοβάθμιας περίθαλψης ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την τρέχουσα και την προηγούμενη χρήση κάνναβης, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, το ιστορικό των ασθενειών και τη χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών εναλλακτικών φαρμάκων. Η ποιότητα ζωής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο short-inflammatory bowel disease questionnaire.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ένα συγκρίσιμο ποσοστό ασθενών με UC και CD ανέφερε χρήση κατά την διάρκεια ζωής [48/95 (51%) UC έναντι 91/189 (48%) CD] ή τρέχουσα χρήση [11/95 (12%) UC έναντι 30/189 (16%) CD] της κάνναβης. Από τους χρήστες κατά την διάρκεια της ζωής, ασθενείς 14/43 (33%) με UC και 40/80 (50%) με CD την χρησιμοποίησαν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού άλγους, της διάρροιας και της μειωμένης όρεξης. Οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κάνναβης για ανακούφιση των συμπτωμάτων εάν είχαν ιστορικό χειρουργείου στην κοιλιακή χώρα [29/48 (60%) έναντι 24/74 (32%), P = 0,002], χρόνια αναλγητική χρήση [29/41 (71%) έναντι 25/81 (31%), P < 0,001], η χρήση εναλλακτικών φαρμάκων [36/66 (55%) έναντι 18/56 (32%), P = 0,01] και χαμηλότερη βαθμολογία στο short inflammatory bowel disease questionnaire (45,1 ± 2,1 έναντι 50,3 ± 1,5, Ρ = 0,03). Οι ασθενείς που είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη [60/139 (43%)] ήταν πιο πιθανό από ότι οι μη χρήστες [13/133 (10%), P < 0,001 έναντι χρηστών] να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μια υποθετική θεραπευτική δοκιμή της κάνναβης για την ΙΦΝΕ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρήση κάνναβης είναι κοινή μεταξύ των ασθενών με ΙΦΝΕ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με ιστορικό χειρουργείου στην κοιλία, χρόνιου κοιλιακού άλγους ή/και δείκτη χαμηλής ποιότητας ζωής. Τα θεραπευτικά οφέλη των παραγώγων κανναβινοειδών στην ΙΦΝΕ μπορεί να δικαιολογήσουν την περαιτέρω διερεύνηση”.

Πώς και γιατί η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Παρόλο που υπήρξαν μόνο λίγες μελέτες υψηλής ποιότητας που διεξήγαγαν οι ερευνητές για την χρήση της κάνναβης στην ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και την επίδρασή της στους ασθενείς, υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της ως μια θεραπεία για την ΙΦΝΕ.

Για να κατανοήσουμε περαιτέρω το γιατί η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είναι χρήσιμο να γνωρίσουμε το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα (ΕΚΣ). Αυτό το σύστημα βοηθά το σώμα μας να ρυθμίζει:

* Την όρεξη

* Τον πόνο

* Την διάθεση

* Την μνήμη

* Την ανοσοποιητική λειτουργία

* Την κινητικότητα του γαστρεντερικού

* Την ανταπόκριση στο άγχος

* Τα συναισθήματα

Το ΕΚΣ μας είναι ένας σύνθετος συνδυασμός ενδοκανναβινοειδών. Αυτά είναι τα κανναβινοειδή που παράγει φυσικά το σώμα μας. Αυτά τα ενδοκανναβινοειδή διεγείρουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών του σώματός μας, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του, όπως στον γαστρεντερικό σωλήνα, στον εγκέφαλο, στο λίπος και στους μύες.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης συνδέεται άμεσα με τη μείωση της δραστηριότητας της Νόσου του Crohn και τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με άλλες γαστρεντερικές καταστάσεις. Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ έχει βρεθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδοχέων κανναβινοειδών στους ιστούς των εντέρων. Λόγω αυτού, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή την κατάσταση και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο παρουσιάζουν συνήθως μείωση των συμπτωμάτων και ανακούφιση κάθε φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή του εντέρου επηρεάζεται άμεσα και μειώνεται εγκαίρως.

Όταν κάποιος καταναλώνει THC και CBD, που είναι εξωκανναβινοειδή, αυτά ταιριάζουν στους ίδιους υποδοχείς, αφού είναι παρόμοια με τα ενδοκανναβινοειδή. Προκαλούν αντιδράσεις που οδηγούν είτε σε πολύ χαμηλά είτε σε υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων μορίων που τα κύτταρα του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους (νευροδιαβιβαστές).

Μια μη ελεγχόμενη μελέτη[3] έδειξε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν κάνναβη για αρκετούς μήνες ανέφεραν αύξηση βάρους και του ΔΜΣ. Αυτό είναι ιδανικό για ασθενείς με ΙΦΝΕ, διότι τα συμπτώματα της διάρροιας και του εμέτου μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης η βελτίωση της κοινωνικής λειτουργίας, της γενικής αντίληψης για την υγεία, του φυσικού πόνου, της κατάθλιψης, της ικανότητας για εργασία και η μείωση της ασθένειας.

[3] Lahat A, Lang A, Ben-Horin S “Impact of cannabis treatment on the quality of life, weight and clinical disease activity in inflammatory bowel disease patients: a pilot prospective study” (Επίδραση της θεραπείας με κάνναβη στην ποιότητα ζωής, το βάρος και την κλινική δραστηριότητα της ασθένειας σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: μια πιλοτική προοπτική μελέτη) Digestion.2012;85(1):1-8.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095142

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) πάσχουν από σημαντική νοσηρότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η φυτική κάνναβη είναι ευεργετική σε διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις, διεγείροντας την όρεξη και προκαλώντας αύξηση βάρους. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε εάν η θεραπεία με την εισπνεόμενη κάνναβη βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την δραστηριότητα της νόσου και προάγει την αύξηση βάρους σε αυτούς τους ασθενείς.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Ασθενείς με μακροχρόνια ΙΦΝΕ που είχαν συνταγογραφηθεί για θεραπεία κάνναβης συμπεριλήφθηκαν. Πραγματοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής και δείκτες δραστηριότητας της νόσου και το σωματικό βάρος του ασθενούς μετρήθηκε πριν από την έναρξη της κάνναβης και μετά από θεραπεία 3 μηνών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμπεριελήφθησαν δεκατρείς ασθενείς. Μετά από 3 μήνες θεραπείας, οι ασθενείς ανέφεραν βελτίωση της γενικής αντίληψης της υγείας (p = 0,001), της κοινωνικής λειτουργίας (p = 0,0002), της ικανότητας για εργασία (p = 0,0005), του φυσικού πόνου (p = 0,004) και της κατάθλιψης (p = 0,007) . Μια σχηματική κλίμακα της αντίληψης της υγείας έδειξε βελτιωμένη βαθμολογία από 4,1 ± 1,43 έως 7 ± 1,42 (p = 0,0002). Οι ασθενείς είχαν αύξηση σωματικού βάρους 4,3 ± 2 kg κατά τη διάρκεια της θεραπείας (εύρος 2-8, p = 0,0002) και μέση αύξηση του ΔΜΣ 1,4 ± 0,61 (εύρος 0,8-2,7, p = 0,002). Ο μέσος δείκτης Harvey-Bradshaw μειώθηκε από 11,36 ± 3,17 σε 5,72 ± 2,68 (p = 0,001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η θεραπεία με εισπνεόμενη κάνναβη για τρεις μήνες βελτιώνει τις μετρήσεις ποιότητας ζωής, τον δείκτη δραστηριότητας της νόσου και προκαλεί αύξηση βάρους και αύξηση του ΔΜΣ στους ασθενείς με μακροχρόνια ΙΦΝΕ”.

Σε μια μελέτη[4] που διεξήχθη το 2013 όπου οι ασθενείς έλαβαν είτε κάνναβη είτε ένα εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με Νόσο του Crohn (μορφή ΙΦΝΕ) αναφέρθηκαν σε πλήρη ύφεση, είδαν βελτίωση της όρεξης και βελτίωσαν τα σχήματα ύπνου χωρίς κάποιες σημαντικές παρενέργειες.

[4] Naftali T, Bar-Lev Schleider L, Dotan I, Lansky EP, Sklerovsky Benjaminov F,

Konikoff FM “Cannabis induces a clinical response in patients with Crohn’s disease: a prospective placebo-controlled study” (Η κάνναβη προκαλεί κλινική ανταπόκριση σε ασθενείς με Νόσο του Crohn: μία προοπτική ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη) Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Oct;11(10):1276-1280.e1.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648372

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΣΤΟΧΟΙ: Το φυτό Cannabis sativa έχει αναφερθεί ότι παράγει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε ελεγχόμενες δοκιμές. Διεξήγαμε μια προοπτική δοκιμή για να διαπιστώσουμε εάν η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ύφεση σε ασθενείς με Νόσο του Crohn.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Μελετήθηκαν 21 ασθενείς (μέση ηλικία, 40 ± 14 έτη, 13 άνδρες) με βαθμολογία δείκτη δραστηριότητας της Νόσου του Crohn (Crohn’s Disease Activity Index, CDAI) μεγαλύτερη από 200 που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με στεροειδή, ανοσορυθμιστές ή παράγοντες παράγοντα-α νέκρωσης όγκου. Οι ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία σε ομάδες που έλαβαν κάνναβη, δύο φορές την ημέρα, με τη μορφή τσιγάρων που περιείχαν 115 mg Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ή εικονικού φαρμάκου που περιείχαν άνθη κάνναβης από τα οποία είχε αφαιρεθεί η THC. Η ασθένεια και οι εργαστηριακές εξετάσεις αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων θεραπείας και 2 εβδομάδων μετά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πλήρης ύφεση (βαθμολογία CDAI, <150) επιτεύχθηκε από 5 από τα 11 άτομα στην ομάδα κάνναβης (45%) και 1 από 10 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (10%, P = 0,43). Μια κλινική απόκριση (μείωση της βαθμολογίας CDAI >100) παρατηρήθηκε σε 10 από τα 11 άτομα στην ομάδα της κάνναβης (90% από 330 ± 105 έως 152 ± 109) και 4 στα 10 άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (40% από 373 ± 94 έως 306 ± 143, Ρ = 0,028). Τρεις ασθενείς στην ομάδα κάνναβης απογαλακτίστηκαν από την εξάρτηση από στεροειδή. Τα άτομα που έλαβαν κάνναβη ανέφεραν βελτιωμένη όρεξη και ύπνο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρότι δεν επιτεύχθηκε το πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης (επαγωγή της ύφεσης), μια σύντομη πορεία (8 εβδομάδων) πλούσιας σε THC κάνναβης παρήγαγε σημαντικά κλινικά οφέλη χωρίς στεροειδή σε 10 από τους 11 ασθενείς με ενεργή Νόσο του Crohn, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες. Περαιτέρω μελέτες, με μεγαλύτερες ομάδες ασθενών και με μη ανοιχτό τρόπο πρόσληψης, δικαιολογούνται. ClinicalTrials.gov, NCT01040910”.

Ποια συμπτώματα της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου μπορεί να θεραπεύσει η κάνναβη;

Σε μια έκθεση περίπτωσης[5] του 1990, υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ της κάνναβης και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της ύφεσης της νόσου.

[5] Waseem Ahmed, Seymour Katz “Therapeutic Use of Cannabis in Inflammatory Bowel Disease” (Θεραπευτική χρήση της κάνναβης σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) Gastroenterol Hepatol (N Y). 2016 Nov;12(11):668–679.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193087/

Περίληψη

Το φυτό κάνναβης Cannabis sativa και τα παράγωγά του, τα κανναβινοειδή, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή ως πιθανή θεραπεία για την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ). Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύθμιση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες στο σώμα και έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ΙΦΝΕ, έχει θεραπευτική επίδραση στην κολίτιδα του ποντικού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μελέτες για την ανθρώπινη θεραπεία αποκαλύπτουν έναν πιθανό ρόλο των κανναβινοειδών στη συμπτωματική θεραπεία της ΙΦΝΕ, αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς αν τα κανναβινοειδή έχουν θεραπευτικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στην ΙΦΝΕ ή απλά καλύπτουν τα πολλά συμπτώματα εξουθένωσης. Είναι απαραίτητες μεγάλες, διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές που χρησιμοποιούν σειριακούς φλεγμονώδεις δείκτες, ευρήματα βιοψίας και σοβαρότητας της νόσου ενδοσκοπικά για να επιδειχθεί αντικειμενική βελτίωση στην ΙΦΝΕ πριν η κάνναβη γίνει εμπειρικά αποδεκτή και να συνιστάται ως επιλογή θεραπείας για την ΙΦΝΕ. Ερωτήματα σχετικά με το προφίλ ασφάλειας και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες προκαλούν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ιδίως όσον αφορά τη δοσολογία και τη διαδρομή χορήγησης, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να περιοριστούν οι πιθανές βλάβες. Η χρήση κάνναβης πρέπει να επιφυλάσσεται για συμπτωματικό έλεγχο σε ασθενείς με σοβαρή ΙΦΝΕ ανθεκτικής στα σήμερα διαθέσιμα πρότυπα περίθαλψης και συμπληρωματικά και εναλλακτικά φάρμακα”.

Καθώς ο θεραπευτικός ρόλος της κάνναβης αυξάνεται στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης, περισσότεροι ασθενείς με ΙΦΝΕ την χρησιμοποιούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους. Έχουν αναφέρει ότι είναι σε θέση να διαχειριστούν με επιτυχία:

* Πόνο στις αρθρώσεις

* Κοιλιακό πόνο

* Ναυτία

* Εμετό

* Κράμπες

* Κακή όρεξη

* Απώλεια βάρους

* Διάρροια

Όχι μόνο συγκεκριμένες ποικιλίες της κάνναβης διευκολύνουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη διάθεσή μας, γεγονός που καθιστά την κάνναβη ευεργετική αν αντιμετωπίζουμε κατάθλιψη.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς φλεγμονώδης νόσου του εντέρου

Παρόλο που οι ερευνητές έχουν ήδη καθιερώσει την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μια πολύτιμη επιλογή θεραπείας για ασθενείς με σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου, έχουν βρει ότι ορισμένες ποικιλίες είναι πιο αποτελεσματικές για τη θεραπεία διαφορετικών συμπτωμάτων της νόσου.

Για παράδειγμα, κάποιος θα θέλει να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία Indica εάν προσπαθεί να ανακουφιστεί από τον πόνο και την φλεγμονή, αν έχει γενικό άγχος ή αν αγωνίζεται με την αϋπνία, καθώς αυτές οι ποικιλίες είναι χαλαρωτικές και μας κάνουν να νυστάζουμε. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε μια υβριδική ποικιλία αν βρίσκουμε τις ποικιλίες Indica πολύ καταπραϋντικές. Οι ποικιλίες υβρίδια προέρχονται από διασταύρωση ποικιλιών indica και sativa. Μερικές καλές ποικιλίες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ είναι:

Ποικιλίες indica

* Hog’s Breath

* G13

* Hash Plant

* Chemo

* Confidential Cheese

Ποικιλίες sativa

* Jean Guy

* Super Sour Diesel

* Charlotte’s Web

* Lemon Jack

* Willie Nelson

Ποικιλίες υβρίδια

* Medicine Man

* OG Kush

* Bubble Gum

* Golden Pineapple

* K2

Όταν κάποιος έχει ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η ζωή του είναι είναι διαρκώς μια ανησυχία καθώς αναρωτιέται για το πότε η ασθένειά του θα ξεσπάσει και πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματά του αυτή τη φορά. Αλλά τώρα, υπάρχουν μια χούφτα από διαφορετικές ποικιλίες που μπορούν να βοηθήσουν να διευκολυνθούν τα περισσότερα από τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ με διάφορους τρόπους.

Εάν ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις την κάνναβη για να διευκολυνθείς με τα συμπτώματά σου από την ΙΦΝΕ, συνεχίζεις να παίρνεις τα φάρμακά σου, αλλά μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σχετικά με τα οφέλη (και τους κινδύνους) της ιατρικής χρήσης της κάνναβης για την ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και την μοναδική σου κατάσταση.

Σχετικά:

* “Can Medical Marijuana Help IBD Inflammation?” (Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να βοηθήσει στην φλεγμονή της ΙΦΝΕ;)

https://www.marijuanadoctors.com/resources/ailment-resources/can-medical-marijuana-help-ibd-inflammation/

* “Best CBD Strains for Inflammatory Bowel Disease Patients” (Οι καλύτερες ποικιλίες CBD για ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου)

https://www.marijuanadoctors.com/resources/ailment-resources/best-cbd-strains-for-inflammatory-bowel-disease-patients/

* “Can Medical Marijuana Be Used to Prevent IBD Surgery?” (Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της χειρουργικής επέμβασης στην ΙΦΝΕ;)

https://www.marijuanadoctors.com/resources/ailment-resources/can-medical-marijuana-be-used-to-prevent-ibd-surgery/

 

Προσθέστε με στη λίστα email με νέα, εκπτώσεις, άρθρα, προϊόντα και εκδηλώσεις του συλλόγου

Δεν στέλνουμε spam!

Με την εγγραφή σας συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.

Αφήστε μια απάντηση